LEGE
Nr. 627 din 19 noiembrie 2002
privind producerea si comercializarea hameiului
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 861 din 28 noiembrie 2002
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza producerea si comercializarea hameiului si a
urmatoarelor produse din hamei: conuri, pulbere de hamei, pulbere de hamei cu
un continut mai ridicat de lupulina, extract de hamei, produse amestecate de
hamei, utilizate la fabricarea berii.
Art. 2
In sensul prezentei legi, termenii prevazuti la art. 1 se definesc astfel:
a) hamei - inflorescentele uscate, cunoscute si sub denumirea de conuri, de
la planta femela de Humulus lupulus, de forma ovoida;
b) pulbere de hamei - produsul obtinut prin macinarea hameiului, continand
toate elementele naturale ale acestuia;
c) pulbere de hamei cu un continut mai ridicat de lupulina
- produsul obtinut prin macinarea hameiului dupa indepartarea mecanica a
frunzelor, tulpinilor, bracteelor si radacinilor;
d) extract de hamei - produsele concentrate obtinute prin actiunea unui
solvent asupra hameiului;
e) produse amestecate de hamei - amestecul din doua sau mai multe produse
prevazute in prezentul articol.
Art. 3
Prezenta lege reglementeaza piata hameiului in Romania si stabileste
relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti.
Art. 4
In sensul prezentei legi, autoritatea competenta a statului este Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
CAP. 2
Productia de hamei
Art. 5
Producatorii de hamei au obligatia de a imbunatati calitatea hameiului prin
aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare si replantare a
suprafetelor cu soiurile solicitate pe piata.
Art. 6
(1) Producatorii agricoli de hamei declara anual, in scris, suprafata
efectiv cultivata pe soiuri si densitatea plantelor.
(2) Declaratiile se inregistreaza la directiile generale pentru agricultura
si industrie alimentara judetene, prin organismele teritoriale ale acestora.
Situatia centralizatoare a acestor inregistrari se transmite Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 7
(1) Anual, pana la data de 31 iulie, Biroul pentru hamei din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor transmite Consiliului
consultativ pentru hamei situatia suprafetelor cultivate cu hamei, densitatea
la hectar si situatia productiei de hamei pe soiuri.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei, in baza acestor date, intocmeste
anual un raport al situatiei pietei hameiului in Romania, care va cuprinde:
productia, calitatea, pretul intern al hameiului, pretul mondial si comunitar,
necesarul de consum intern, stocurile existente.
CAP. 3
Contractarea
Art. 8
Contractele de vanzare-cumparare a cantitatilor de conuri de hamei la
preturi convenite pentru o perioada care acopera una sau mai multe recolte si
incheiate inainte de data de 1 august din anul primei recolte sunt considerate
contracte incheiate in avans.
Art. 9
Contractele incheiate intre producatorii agricoli de hamei si cumparatorii
de hamei se inregistreaza pe categorii de organismul desemnat in acest scop de
catre autoritatea competenta a statului.
Art. 10
(1) In vederea cunoasterii cererii si a ofertei pietei, livrarile se
inregistreaza.
(2) Livrarea reprezinta o cantitate de produse care are aceleasi
caracteristici si care este trimisa de un expeditor in acelasi timp unui singur
destinatar.
Art. 11
Inregistrarea contractelor, a livrarilor si a declaratiilor de cultura si a
stocurilor se stabileste prin norme aprobate prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor.
CAP. 4
Comercializarea
Art. 12
(1) Produsele prevazute la art. 1, recoltate si prelucrate pe teritoriul
Romaniei pentru a putea fi comercializate, sunt supuse procedurii de
certificare, in vederea stabilirii denumirii de origine.
(2) Certificatul pentru denumire de origine poate fi emis numai pentru
produsele recoltate in zonele recunoscute de productie sau preparate din astfel
de produse care apartin soiurilor din Catalogul comunitar si/sau din Lista
oficiala de soiuri ale Romaniei, cu respectarea standardelor de calitate care
satisfac limitele minime de comercializare, valabile pentru o anumita etapa de
comercializare. Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor se aproba standardul de calitate pentru hamei.
(3) Normele detaliate de certificare, procedurile de certificare in vederea
stabilirii denumirii de origine, lista laboratoarelor de analize
fizico-chimice, organismele si persoanele cu atributii de certificare a
denumirii de origine se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor.
Art. 13
(1) Produsele prevazute la art. 1, pentru a fi comercializate in Uniunea
Europeana, trebuie sa faca dovada ca din punct de vedere al calitatii sunt cel
putin echivalente cu limitele minime de comercializare adoptate pentru produse
similare, recoltate in cadrul Uniunii Europene, sau derivate ale lor.
(2) Echivalenta calitatii produselor comercializate este dovedita astfel:
a) pentru produsele prevazute in cap. 12.06 din Tariful vamal comunitar,
prin:
- certificatul de echivalenta, emis de autoritatea nationala a tarii de
origine. Certificatul de echivalenta este recunoscut ca fiind echivalent cu
certificatul pentru denumirea de origine practicat in Uniunea Europeana.
Autoritatea nationala care certifica echivalenta cu certificatul de origine
este recunoscuta de Uniunea Europeana. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor acrediteaza autoritatea competenta a statului cu atributii de
certificare a echivalentei;
- atestatul de control, emis de autoritatea competenta a statului membru
pentru fiecare livrare, dupa ce s-a verificat conformitatea cu cerintele minime
de comercializare;
b) atestatul de echivalenta pentru alte produse, exceptand conurile de
hamei, seva si extractele de hamei care se incadreaza in cap. 12.06 si subcap.
13.03.A VI din Tariful vamal comunitar.
(3) Normele detaliate privind atestarea echivalentei si criteriile de
acreditare a autoritatii competente pentru certificarea echivalentei sunt
stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 14
(1) In vederea stabilirii denumirii de origine prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor se delimiteaza zonele de cultura, cu
nominalizarea localitatilor al caror nume va fi purtat de orice lot de hamei
conuri obtinut in zona respectiva.
(2) Suprafata minima a unei zone de cultura este de 60 ha.
Art. 15
(1) Plantatiile de hamei infiintate in afara zonelor delimitate conform
art. 14 alin. (2) nu sunt recunoscute ca purtatoare de denumire de origine, nu
pot fi certificate si nu beneficiaza de sprijinul statului.
(2) Desfiintarea sistemului de sustinere a plantatiilor de hamei este
permisa numai in cadrul programului de reconversie a acestora, propus de
Consiliul consultativ pentru hamei si aprobat prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 16
(1) In cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se
infiinteaza Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei.
(2) Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei are
structuri organizatorice stabilite prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor si in cadrul directiilor generale pentru agricultura
si industrie alimentara din judetele in care se cultiva hamei.
(3) Biroul de inspectie tehnica a hameiului si produselor din hamei
verifica eligibilitatea recunoasterii grupurilor de producatori sau a
asociatiilor, propune retragerea recunoasterii acelora care nu mai indeplinesc
conditiile de recunoastere sau care au primit recunoasterea pe baza unor
informatii eronate, indeplinirea conditiilor de comercializare a hameiului si a
produselor din hamei.
CAP. 5
Organizarea producatorilor de hamei
Art. 17
In sensul prezentei legi, producatorii de hamei sunt persoanele fizice sau
juridice care cultiva hamei si pregatesc conurile de hamei pentru
comercializare catre comercianti sau prelucratori.
Art. 18
Producatorii de hamei se organizeaza in asociatii si organizatii
profesionale ale producatorilor de hamei, in urmatoarele scopuri: realizarea
concentrarii ofertei, contributia la stabilizarea pietei prin comercializarea
intregii productii a membrilor lor, adaptarea in comun a productiei de hamei la
exigentele pietei si imbunatatirea calitatii, in special prin reconversie
varietala, promovarea cercetarii in domeniul productiei si al comercializarii,
precum si in domeniul protectiei integrate, administrarea ajutoarelor prin
atribuirea fiecarui producator, membru al organizatiei de producatori, a
sprijinului acordat de stat.
Art. 19
Asociatiile si organizatiile profesionale ale producatorilor de hamei
prevazute la art. 18 sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor.
Art. 20
(1) Pentru a fi recunoscute, asociatiile producatorilor de hamei trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii: sa cuprinda numai producatori de hamei,
numarul acestora sa fie de minimum 7, sa acopere o suprafata cultivata cu hamei
de minimum 60 ha si sa se constituie la initiativa producatorilor de hamei.
(2) Asociatiile producatorilor de hamei se pot constitui in organizatii
profesionale ale producatorilor de hamei. Suprafata minima a unei organizatii
profesionale a producatorilor de hamei este de 500 ha.
(3) Criteriile, procedura de recunoastere a grupurilor de producatori de
hamei si a asociatiilor se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor.
CAP. 6
Ajutoare pentru producatorii de hamei
Art. 21
(1) Anual Consiliul consultativ pentru hamei intocmeste un raport privind
situatia productiei si a comercializarii hameiului. Raportul va cuprinde
cerintele pietei interne, tendintele preturilor si dezvoltarea plantatiilor de
hamei.
(2) Pe baza raportului prevazut la alin. (1) Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor intocmeste programul de replantare si/sau de masuri
speciale temporare pentru cultura hameiului.
Art. 22
(1) Cand datele din raport indica un dezechilibru intre cererea si oferta
pietei hameiului si pentru a asigura un venit echivalent producatorilor de
hamei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor propune Guvernului un
sistem de ajutoare.
(2) Guvernul acorda ajutoare pentru replantarea suprafetelor de hamei, in
vederea imbunatatirii structurii varietale, pentru retragerea temporara din
cultura a unor suprafete de hamei si pentru compensarea veniturilor realizate
din valoarea productiei de hamei.
(3) Nivelul ajutoarelor si modalitatile de acordare a ajutoarelor se
stabilesc anual prin hotarare a Guvernului.
Art. 23
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor propune Guvernului
luarea masurilor adecvate privind protectia pietei interne, in conditiile
prevazute de lege, atunci cand piata interna a hameiului este afectata sau
amenintata de dezechilibru.
CAP. 7
Organismul de gestionare a pietei hameiului
Art. 24
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, impreuna cu
partenerii sociali, asociatii ale producatorilor, cadre didactice ale
universitatilor de profil, institute de cercetare, desemneaza reprezentantii
sai pentru constituirea Consiliului consultativ pentru hamei.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei este organism tehnic de specialitate
al pietei hameiului. Membrii Consiliului consultativ pentru hamei sunt
presedintii organizatiilor profesionale cele mai reprezentative ale
producatorilor de bere, producatorilor de hamei, cate doi reprezentanti din
partea producatorilor agricoli de hamei si producatorilor de bere, cate un
reprezentant al organismelor acreditate de certificare si atestare a
echivalentei. Presedintele Consiliului consultativ pentru hamei este ales prin
votul majoritatii membrilor sai.
Art. 25
Consiliul consultativ pentru hamei se intalneste lunar pentru analiza
situatiei pietei, in sedinte ordinare, iar pentru rezolvarea problemelor cu
caracter urgent, se intalneste ori de cate ori este nevoie, in sedinte cu
caracter extraordinar.
Art. 26
(1) Consiliul consultativ pentru hamei analizeaza permanent situatia pietei
hameiului, intocmeste anual programul culturii hameiului, propune masurile
speciale temporare pentru cultura hameiului in vederea adaptarii productiei la
cerintele pietei, pe care le prezinta autoritatii competente a statului.
(2) Masurile speciale temporare pentru cultura hameiului se refera la
replantarea suprafetelor pe care exista sistem de sustinere cu soiuri de hamei,
care sa raspunda cerintelor pietei si la acordarea ajutoarelor pentru
producatorii de hamei.
CAP. 8
Dispozitii finale
Art. 27
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va elabora normele de
bonitate si certificare a hameiului.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 24 octombrie 2002, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATUI,
DORU IOAN TARACILA
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 6
noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia
Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VIOREL HREBENCIUC