LEGE
Nr. 21 din 17 decembrie 1971
viei si vinului
ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 156 din 17 decembrie 1971
CAP. 1
Productia viticola
Art. 1
In Republica Socialista Romania viticultura se dezvolta potrivit
obiectivelor stabilite prin planul de stat.
Aceasta dezvoltare se face in conditiile asigurarii unei productii ridicate
si de buna calitate, indeosebi in zona colinara, precum si a valorificarii cat
mai eficiente a terenurilor improprii pentru alte culturi.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu
consultarea organelor centrale interesate si a comitetelor executive ale
consiliilor populare judetene, organizeaza efectuarea delimitarii teritoriale a
culturii vitei de vie si a arealelor de producere a principalelor categorii de
vinuri, pe podgorii si centre viticole, cu precizarea directiilor de dezvoltare
a productiei, a soiurilor si sortimentelor de soiuri, precum si a sistemelor de
cultura pentru fiecare podgorie si centru viticol, conform traditiei si
rezultatelor cercetarilor de specialitate.
Fac obiectul delimitarii teritoriale prevazute la acest articol:
a) terenurile ocupate cu plantatii de vii roditoare si pepiniere viticole;
b) terenurile din podgorii, rezultate in urma defrisarii viilor, aflate in
perioada de pregatire pentru plantari noi, acele care fac trup comun,
completeaza sau unesc masivele viticole existente.
De asemenea, pot fi destinate pentru infiintarea de noi plantatii
terenurile in panta, cele nisipoase, precum si alte terenuri care, ca urmare a
conditiilor naturale, nu pot fi valorificate corespunzator decat prin cultura
vitei de vie.
Art. 3
Plantatiile de vii situate in afara perimetrului delimitat al podgoriilor
si centrelor viticole sunt considerate "vii razlete".
Art. 4
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu
consultarea organelor centrale si a comitetelor executive ale consiliilor
populare judetene interesate, stabileste podgoriile si centrele viticole, in
cadrul carora se produc vinuri cu denumiri de origine, eliberind producatorilor
certificate de atestare a acestui drept.
Art. 5
Rezultatele lucrarilor privind delimitarea teritoriala a culturii vitei de
vie si de atribuire a denumirii de origine sunt aduse la cunostinta celor
interesati, dupa caz, prin comunicare scrisa unitatilor socialiste sau prin
afisarea la sediul consiliului popular comunal, orasenesc sau municipal,
celorlalti posesori de vii.
In termen de 30 de zile de la comunicare sau afisare, cei interesati pot
face intampinare la comitetul executiv al consiliului popular judetean privind
delimitarea si atribuirea denumirii de origine.
Intampinarea va fi rezolvata de catre organele de specialitate de pe langa
consiliul popular judetean, in termen de 30 de zile de la depunere. Cei
nemultumiti se pot adresa, in termen de 15 zile de la comunicare, Ministerului
Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, care, prin
organele sale de specialitate, va rezolva plangerea in termen de cel mult 60 de
zile de la depunere.
Lucrarile de delimitare teritoriala si atribuire a denumirii de origine
devin obligatorii daca intampinarea nu a fost introdusa in termen sau daca ea
nu a fost rezolvata in favoarea solicitantului.
Art. 6
Lucrarile definitive de delimitare teritoriala a podgoriilor si centrelor
viticole, precum si cele privind atestarea dreptului la denumire de origine se
evidentiaza distinct in cadastrul financiar.
Art. 7
Pentru aplicarea masurilor privind folosirea rationala a fondului funciar
viticol, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si
Apelor organizeaza introducerea registrului viticol, obligatoriu pentru toti
detinatorii de vii, in care vor fi trecute suprafetele cultivate pe categorii
de vii, sortimente si soiuri.
Art. 8
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari
pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, precum si
catedrele de specialitate din invatamantul superior agricol raspund de crearea
de noi soiuri si selectii clonale valoroase de struguri pentru masa si vin, mai
productive si cu insusiri calitative si tehnologice superioare.
Art. 9
Se considera material saditor viticol in sensul prezentei legi:
- coardele de vita nobila destinate altoirii sau inradacinarii;
- butasii de vita portaltoi destinati altoirii si inradacinarii;
- vitele altoite;
- vitele nobile pe radacini proprii;
- butasii portaltoi inradacinati.
Art. 10
Producerea materialului saditor viticol se realizeaza pe baza planului
stabilit de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si
Apelor, numai in pepinierele unitatilor agricole socialiste, autorizate in
acest scop.
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari
pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, va produce vite
altoite din categoria elita pentru infiintarea plantatiilor mama, precum si
material saditor selectionat pentru plantatiile de productie. De asemenea, va
elabora tehnologii imbunatatite de producere a butasilor portaltoi, vitelor
altoite si pe radacini proprii si va asigura indrumarea tehnica a unitatilor
pepinieristice.
Unitatile agricole de stat vor produce material saditor selectionat si
autentic, atat pentru nevoile proprii cat si pentru unitatile cooperatiste si
export.
Cooperativele agricole de productie vor produce vite altoite autentice si
selectionate si coarde - altoi autentice, in structura de soiuri prevazuta si
in cantitatile solicitate de beneficiari.
Art. 11
Autorizatia de infiintare si functionare a pepinierei se elibereaza de
catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Ape- lor
numai acelor unitati care indeplinesc conditiile prevazute in normele
tehnice, elaborate de catre acesta.
Unitatile producatoare garanteaza si raspund de categoria si puritatea
biologica a soiurilor, de calitatea si starea de sanatate a materialului
saditor viticol produs.
In cazul in care se constata ca unele unitati de producere a materialului
saditor viticol nu-si realizeaza sarcinile calitative si de structura a
soiurilor prevazute prin plan, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor va aplica sanctiuni celor vinovati si le va retrage
autorizatia de functionare.
Art. 12
Controlul categoriei si puritatii biologice se efectueaza si se certifica
anual de organele de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei
Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Materialul saditor viticol care nu indeplineste conditiile de sanatate
prevazute in standardele de stat sau normele interne, este distrus de catre
unitatile producatoare, in prezenta organelor de control ale Ministerului
Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Art. 13
Comercializarea materialului saditor viticol se efectueaza prin unitatile
de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor, pe baza planului stabilit de catre acesta.
Livrarea si transportul de material saditor viticol se fac pe baza
certificatului de garantare a categoriei si a puritatii biologice, precum si a
buletinului de libera circulatie fitosanitara, eliberate de catre organele de
specialitate.
Art. 14
Importul si exportul de vite altoite, coarde - altoi si butasi portaltoi se
vor face numai de catre intreprinderile de comert exterior din subordinea
Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Art. 15
In vederea satisfacerii cererii de consum a populatiei si a pietei externe
cu struguri si vin, soiurile folosite la infiintarea plantatiilor vor trebui sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru strugurii de masa:
- sa alcatuiasca un sortiment bogat cu coacerea esalonata in timp;
- sa fie de calitate superioara, cu insusiri gustative deosebite, boabe
uniforme ca marime, intr-o gama variata de culori si forme si, pe cat posibil,
fara seminte;
- sa asigure un procent ridicat de struguri - marfa si sa fie rezistente
la transport si pastrare indelungata in depozite.
b) pentru strugurii de vin:
- sa corespunda directiilor de productie stabilite pentru fiecare podgorie
si centru viticol;
- sa contribuie la cresterea ponderii sortimentului pentru vinuri usoare,
de consum curent;
- sa favorizeze extinderea sortimentului pentru vinuri de calitate
superioara, albe, rosii si aromate;
- sa asigure sortimentele necesare pentru producerea de vinuri spumante,
vinuri aromatizate si distilate.
Art. 16
Plantatiile de vii si de portaltoi vor putea fi infiintate numai pe baza
autorizatiei de plantare, eliberata de catre directia generala judeteana pentru
agricultura, industrie alimentara, silvicultura si ape. Infiintarea se face pe
baza de proiect cu respectarea lucrarilor de prevenire si combatere a eroziunii
solului, a normelor tehnice de plantare si a asigurarii conditiilor de
mecanizare, a soiurilor si sortimentelor stabilite prin programul de dezvoltare
a viticulturii.
Art. 17
Infiintarea plantatiilor de hibrizi direct producatori, precum si folosirea
materialului saditor provenit din vite de hibrizi direct producatori la
completarea golurilor din plantatiile de vii altoite si indigene, sunt
interzise.
Art. 18
Defrisarea oricaror suprafete de vii roditoare sau de portaltoi se poate
face numai pe baza de autorizatie eliberata de directia generala judeteana pentru
agricultura, industrie alimentara, silvicultura si ape, potrivit planului si
normelor tehnice stabilite de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor.
Art. 19
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor si
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru
viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, precum si catedrele de
specialitate din invatamantul superior agricol, pe baza rezultatelor obtinute in
cercetare si productie, vor elabora tehnologii diferentiate de cultura pentru
strugurii de masa si vin, in functie de directiile de productie, de potentialul
plantatiilor, de particularitatile biologice ale soiurilor si conditiile
naturale ale fiecarei podgorii. De asemenea, pentru aplicarea in practica a
rezultatelor stiintifice obtinute, vor acorda asistenta tehnica tuturor
unitatilor producatoare, din raza lor de activitate.
Art. 20
Unitatile socialiste detinatoare de vii, plantatii portaltoi sau scoli de
vita si persoanele care poseda vii roditoare sunt obligate sa execute lucrarile
de intretinere pentru a asigura cresterea normala a vitei de vie si obtinerea
de productii corespunzatoare potentialului cantitativ si calitativ al soiurilor
si podgoriei, cu respectarea tehnologiilor de cultura.
Se va acorda o grija deosebita asigurarii densitatii plantatiilor, prin
completarea golurilor din viile tinere cat si din cele aflate in productie.
CAP. 2
Productia vinicola
Art. 21
Vinurile, in functie de calitatea si insusirile lor tehnologice, pot fi: de
consum curent, de calitate superioara si speciale.
a) Vinurile de consum curent sunt acelea care se obtin din soiuri sau
sortimente de soiuri de mare productie, in podgorii sau centre viticole
specializate in aceasta directie de productie. Din aceasta categorie fac parte
si vinurile ce se obtin din viile razlete.
Taria alcoolica minima a vinurilor de consum curent este de 8% in volume.
b) Vinurile de calitate superioara sunt cele care se obtin din soiuri
sau sortimente de soiuri cu insusiri tehnologice deosebite, in podgorii sau
centre viticole specializate in aceasta directie de productie si dupa o
tehnologie anume stabilita.
Taria alcoolica a acestor vinuri este de cel putin 10,5% in volume.
Unele din aceste vinuri, care se disting prin originalitatea insusirilor si
caracteristicilor, imprimate de locul de producere delimitat, de soiul sau
sortimentul de soiuri, de modul de cultura, de nivelul productiei si de tehnologia
consacrata, se vor numi vinuri de calitate superioara cu denumiri de origine.
Punerea in consum a vinurilor de calitate superioara se face cu indicarea
podgoriei sau a centrului viticol, a soiului sau sortimentului de soiuri, iar
la vinurile de calitate superioara cu denumire de origine se va indica si
locul de producere delimitat in acest scop, precum si anul de recolta.
Vinurile produse in podgorii si centre viticole, dar care nu indeplinesc
conditiile pentru vinuri de calitate superioara, vor fi trecute in categoria
vinurilor de consum curent si valorificate ca atare.
c) Vinurile speciale sunt cele obtinute din musturi sau vinuri supuse
unor tratamente autorizate, in cursul prelucrarii sau dupa aceea si ale caror
caracteristici sunt determinate de insusirile tehnologice ale materiei prime si
de tehnologia aplicata la prelucrare.
Din categoria vinurilor speciale fac parte: vinurile spumante, vinurile
spumoase, vinurile aromatizate, vinurile cu adaos de zahar, de must concentrat,
de mistel sau alcool alimentar, cu caracteristicile tehnologice prevazute in
normele tehnice de calitate.
Art. 22
Vinul de hibrizi se obtine din strugurii de hibrizi direct producatori si
este destinat, in principal, pentru obtinerea alcoolului de vin si otetului.
Vinul de hibrizi poate fi pus in consum ca atare, cu conditia sa fie
valorificat sub denumirea de "vin de hibrizi".
Amestecul de struguri sau de vin provenit de la vitele altoite si indigene,
cu cel de hibrizi direct producatori, in scopul valorificarii este interzis. In
cazul in care se produce un asemenea amestec, vinul rezultat este considerat
"vin de hibrizi" si va fi valorificat in conditiile prevazute la
alineatul precedent.
Art. 23
Vinurile proprii consumului sunt cele care au fost realizate prin practici
si tratamente autorizate si se incadreaza sub raportul insusirilor
organoleptice si al compozitiei chimice in limitele stabilite prin normele
tehnice.
Art. 24
Vinurile care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 23 sunt improprii
consumului. Ele sunt destinate industrializarii pentru fabricarea alcoolului
din vin sau otetului, fie direct, fie dupa o prelucrare corespunzatoare.
Art. 25
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu
consultarea organelor centrale si a comitetelor executive ale consiliilor
populare judetene interesate, stabileste pentru fiecare podgorie si centru
viticol tipurile de vin si de produse pe baza de must sau vin, precum si
tehnologia de producere a acestora.
Art. 26
Vinurile de calitate superioara cu denumire de origine, in functie de
perioada de recoltare a strugurilor, se vor putea incadra in urmatoarele trepte
de calitate: cules la maturitate deplina, la supramaturare si la stafidire.
Denumirea de origine va putea fi purtata si de unele vinuri speciale, de
produsele obtinute din distilate de vin invechite, precum si de alte produse
vinicole care vor indeplini conditiile prevazute la art. 21 lit. b alin. 3.
Art. 27
Obtinerea, maturarea, conditionarea si imbutelierea vinurilor de calitate
superioara, a vinurilor speciale, a distilatelor de vin invechite, precum si a
altor produse vinicole, care poarta denumire de origine, se vor efectua in
arealul de producere delimitat si in conditiile stabilite prin normele tehnice.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor va
autoriza, in cazuri cu totul exceptionale si sub control special, ca maturarea,
conditionarea si imbutelierea vinurilor si a produselor pe baza de vin, care
poarta denumire de origine, sa se efectueze in intreprinderi specializate din
afara arealului de provenienta. In acest caz, pe eticheta va figura, in mod
obligatoriu, si denumirea intreprinderii care efectueaza imbutelierea.
Art. 28
Pentru satisfacerea cerintelor si exigentelor consumatorilor, Ministerul
Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor si Academia de
Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru viticultura si
vinificatie si statiunile experimentale, precum si catedrele de specialitate
din invatamantul superior agricol vor stabili masuri tehnice si organizatorice
menite sa asigure imbunatatirea tehnologiilor de obtinere a vinurilor si
diversificarea gamei de produse pe baza de must si vin, potrivit potentialului
natural al podgoriilor din tara noastra.
Art. 29
Producerea vinurilor se face in interiorul podgoriei sau centrului
viticol, de catre intreprinderile si organizatiile socialiste care au sarcini
de plan, iar de ceilalti cultivatori numai pentru strugurii din productia
proprie.
Art. 30
Producerea vinurilor speciale, cum sunt cele spumante, spumoase,
aromatizate sau alcoolizate, a distilatelor de vin si a altor bauturi pe baza
de struguri, de must sau de vin, se face numai in intreprinderi sau unitati
autorizate de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor.
Art. 31
Tratamentele aplicate strugurilor la prelucrare, mustului si produselor pe
baza de must si vin, permise in practica de vinificare si conservare, sunt cele
stabilite prin normele tehnice, emise de catre Ministerul Agriculturii,
Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu avizul Ministerului
Sanatatii.
Art. 32
Sunt interzise urmatoarele practici in producerea vinurilor:
a) adaugirea in must sau vin a alcoolului, distilatelor alcoolice de orice
fel, mustului concentrat, zaharului si produselor aromatizante sau colorante
alimentare;
b) adaugirea in must sau vin a apei, substantelor indulcitoare si a altor
produse care modifica compozitia si insusirile organoleptice;
c) cupajarea vinurilor din podgorii diferite si de categorii diferite, in
afara celor admise in baza normelor tehnice;
d) amestecarea vinurilor sanatoase cu cele improprii consumului;
e) tratarea mustului si vinului cu produse si materiale neautorizate;
f) alte practici, in afara celor stabilite prin normele tehnice.
Sunt exceptate de la prevederile acestui articol lit. a vinurile speciale
de la art. 21 alin. 1 lit. c.
In anii cu conditii nefavorabile pentru acumularea zaharului in struguri,
in mod exceptional, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor, la propunerea organelor de specialitate, va putea
autoriza, dupa caz, adaugirea a cel mult 30g zahar la litrul de must, cu
conditia ca vinul obtinut sa nu contina zahar nefermentat. Aceste vinuri nu vor
putea purta denumire de origine.
Art. 33
Obtinerea bauturilor fermentate din stafide sau din alte materii prime decat
struguri ca: mere, coacaze, agrise sau alte fructe, in scopul comercializarii,
este permisa numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii, Industriei
Alimentare, Silviculturii si Apelor. Aceste bauturi nu pot fi denumite vinuri.
Art. 34
Unitatile producatoare de vin de consum curent si de calitate superioara,
precum si cele care depoziteaza, conditioneaza ori imbuteliaza aceste vinuri,
nu au dreptul sa tina in acelasi local musturi concentrate, misteluri,
distilate si alcool de orice fel, zahar si solutii zaharoase, bauturi si sucuri
care nu provin din struguri sau derivate ale acestora, substante colorante si
aromatizante.
Art. 35
Comercializarea vinurilor si a celorlalte produse vinicole constituie
monopol de stat si se realizeaza prin organizatii economice de specialitate.
Exportul vinului si al produselor pe baza de must si vin se va face prin
unitatile specializate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare,
Silviculturii si Apelor.
Cooperativele agricole de productie pot valorifica, in conditiile legii,
cantitatile ramase disponibile dupa achitarea obligatiilor catre stat. Membrii
cooperatori si producatorii individuali pot valorifica cantitatile destinate
consumului propriu daca achita taxele legale si le vand direct din gospodarie
consumatorilor.
Art. 36
Transportul vinurilor si al celorlalte bauturi obtinute pe baza de
struguri si vin, de la unitatile in care s-au produs catre unitatile de
depozitare, maturare, conditionare, imbuteliere sau comercializare, precum si
catre cele de industrializare, va fi insotit de buletinul de analiza si de
buletinul de atestare a denumirii de origine pentru produsele indreptatite a
purta aceasta denumire.
Art. 37
Vinurile si celelalte bauturi pe baza de vin, cu denumire de origine,
destinate consumului intern, vor fi comercializate, in mod obligatoriu, numai
imbuteliate.
Art. 38
Calitatea vinurilor si a celorlalte bauturi provenite din must si vin,
importate, trebuie sa fie dovedita prin certificate eliberate de laboratoare
recunoscute in tara de origine. Certificatul va contine, in masura in care
conventia dintre state nu prevede altfel, indicatii asupra provenientei,
compozitiei chimice si confirmarea ca acestea corespund prevederilor legii din
tara de origine.
Art. 39
Vinurile si celelalte bauturi provenite din must si din vin, importate fara
a fi imbuteliate, vor fi comercializate sub denumirea cu care au fost
importate; cele care se imbuteliaza in tara vor purta pe eticheta mentiunea
"imbuteliat in Romania".
CAP. 3
Organele de indrumare si control
Art. 40
In cadrul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii
si Apelor va functiona Oficiul national al viei si vinului, avand urmatoarele
atributii:
- ia parte la principalele actiuni privind dezvoltarea viticulturii si la
aplicarea prevederilor din prezenta lege;
- avizeaza propunerile de delimitare a plantatiilor viticole in care se
produc vinuri si produse pe baza de vin cu dreptul de a purta denumire de origine;
- propune organizarea de manifestari nationale si internationale cu
caracter viticol si vinicol.
Componenta Oficiului national al viei si vinului se stabileste prin ordin
al ministrului agriculturii, industriei alimentare, silviculturii si apelor.
Art. 41
Pentru exercitarea controlului cu privire la indeplinirea prevederilor
legii viei si vinului, in cadrul Ministerului Agriculturii, Industriei
Alimentare, Silviculturii si Apelor, va functiona Inspectia de stat
viti-vinicola, care va urmari:
- respectarea legislatiei privind infiintarea plantatiilor de vii, de
portaltoi si pepinierelor viticole;
- aplicarea masurilor agrotehnice, diferentiat pe podgorii, centre viticole
si directii de productie, precum si a schemelor tehnologice pentru fiecare tip
de vin si produse pe baza de must si vin;
- pastrarea, transportul, circulatia si desfacerea produselor viticole si
viticole potrivit normelor in vigoare.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 42
Definitiile privind categoriile biologice de material saditor, strugurii,
produsele obtinute din struguri si din vin, precum si bauturile alcoolice
casnice sunt cele precizate in anexa, care face parte integranta din prezenta
lege.
Art. 43
Conditiile de delimitare teritoriala a culturii vitei de vie; modul si
conditiile de eliberare a autorizatiei de infiintare a plantatiilor de vii si a
pepinierelor, amplasarea si functionarea acestora; conditiile pe care trebuie
sa le indeplineasca localurile si vinurile proprii consumului; conditiile de
atribuire a denumirii de origine si conditiile de obtinere, maturare,
conditionare a acestor vinuri; tratamentele ce se aplica mustului si vinului;
clasarea vinurilor; modalitatile de exercitare a controlului si constatarii
abaterilor, precum si alte masuri de aplicare a prezentei legi se stabilesc
prin normele tehnice emise de catre Ministerul Agriculturii, Industriei
Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Art. 44
Incalcarea dispozitiilor din prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea
disciplinara, contraventionala, materiala, civila sau penala.
Nerespectarea prevederilor art. 13 alin. 1 si art. 35 alin. 1 se pedepseste
potrivit art. 295 lit. a din Codul penal; nerespectarea cu stiinta sau din
neglijenta a prevederilor art. 22 alin. 2 si 3, precum si punerea in consum a
vinurilor improprii se pedepseste, dupa caz, potrivit art. 248 si 249 din Codul
penal; nerespectarea cu stiinta a prevederilor art. 32 alin. 1 se pedepseste
potrivit art. 297 din Codul penal.
Incalcarea prevederilor art. 7, 10 alin. 1, art. 11, 13 alin. 2, art. 14,
16, 17, 18, 20, 21 lit. a si b, art. 27, 29, 30, 33, 34, 36, 37, 38 si 39 din
prezenta lege, precum si savarsirea de alte fapte ce vor fi stabilite si
sanctionate prin hotarare a Consiliului de Ministri, constituie contraventie.
Dispozitiile Legii nr. 2/1970 privind asigurarea si controlul calitatii
produselor sunt aplicabile in activitatea viticola si vinicola, in masura in
care prezenta lege nu prevede altfel.
Constatarea infractiunilor savarsite la prezenta lege se face de catre
organele de urmarire penala si de specialisti anume imputerniciti de Ministerul
Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Art. 45
In vederea orientarii de viitor a viticulturii tarii si a stabilirii
sarcinilor de plan de perspectiva, Ministerul Agriculturii, Industriei
Alimentare, Silviculturii si Apelor va organiza periodic recensamantul
patrimoniului viticol.
Art. 46
Prezenta lege intra in vigoare la 3 luni de la data publicarii ei.
ANEXA 1
Cuprinzand definitii privind categoriile biologice de material saditor
viticol, strugurii, productia obtinuta din struguri, must si vin, precum si
bauturile alcoolice casnice
1. Material saditor elita este cel rezultat din plantatiile de soiuri noi
si de cloni omologati, obtinuti in urma unui proces de ameliorare.
2. Material saditor selectionat este cel obtinut din plantatiile - mama de
coarde - altoi si butasi portaltoi infiintate cu material elita, precum si cel
rezultat in urma aplicarii selectiei in masa timp de minimum 3 ani in
plantatiile furnizoare de coarde - altoi si de butasi portaltoi.
3. Material saditor autentic este acela care intruneste, in totalitate,
caracterele si insusirile morfologice si biologice proprii soiului respectiv.
4. Strugurii de vin sunt acei care datorita caracteristicilor lor
tehnologice se folosesc, in principal, la vinificare cu mijloace obisnuite si
genereaza in mod spontan o fermentatie alcoolica.
5. Strugurii de masa sunt acei care datorita caracteristicilor lor sunt
destinati, in principal, consumului in stare proaspata si se obtin din soiuri
de vita specializate in aceasta directie de productie.
6. Stafidele sunt boabe de struguri - cu sau fara seminte - obtinute din
soiurile cultivate in acest scop, deshidratate si care nu pot fi zdrobite cu
utilajele obisnuite de vinificatie si nu fermenteaza in mod spontan.
7. Mustuiala de struguri este produsul rezultat din zdrobirea strugurilor
proaspeti, cu sau fara ciorchini.
8. Mustul este produsul lichid rezultat exclusiv din zdrobirea strugurilor,
scurgerea ravacului, presarea mustuielii sau din presarea strugurilor
proaspeti.
Mustul poate fi: proaspat, taiat si concentrat.
9. Mustul taiat este mustul oprit din fermentatie alcoolica prin unul
dintre procedeele oenologice autorizate si al carui continut in alcool nu
depaseste 1% in volume.
10. Mustul concentrat este produsul obtinut prin eliminarea unei parti a
apei din mustul proaspat sau taiat si al carui continut in zaharuri este de cel
putin 650g/l.
Concentrarea mustului se poate face la presiune normala sau sub vacuum.
11. Sucul de struguri este produsul obtinut direct din mustul de struguri
proaspeti, caruia i s-au aplicat tratamente de stabilizare admise prin normele
tehnice. De asemenea, sucul poate fi obtinut din sucul sau mustul concentrat cu
adaos de apa pana la concentratia de zahar normala pentru sucul de struguri. Se
admite cel mult 1% alcool in volume.
12. Mistelul este produsul obtinut prin alcoolizarea mustului sau
mustuielii de struguri, neintrate in fermentatie. Mistelul este destinat, in
principal, ca materie prima pentru prepararea unor vinuri speciale.
13. Tescovina este produsul rezultat dupa scurgerea mustului sau vinului,
prin presarea bostinei sau mustuielii.
14. Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentatia alcoolica,
completa sau partiala, a strugurilor proaspeti zdrobiti sau supusi unor
prelucrari autorizate, ori a mustului de struguri proaspeti.
15. Vinul spumant este cel care are un continut de bioxid de carbon de
origine endogena, obtinut prin fermentarea naturala in sticle sau rezervoare si
care la temperatura de 20 grade C dezvolta in sticlele in care este imbuteliat
o presiune de minimum 3,5 atmosfere.
16. Vinul spumos este cel care are un continut de bioxid de carbon de
origine total sau partial exogena, dezvoltind la temperatura de 20 grade C o
presiune de minimum 2,5 atmosfere.
17. Vinul aromatizat este cel care se obtine din vin, din must proaspat sau
concentrat, peste care s-au adaugat substante aromatizante obtinute din plante
admise de legislatia sanitara, distilat de vin sau din alte alcooluri
alimentare, precum si alte vinuri speciale.
Proportia mustului, a vinului natural sau special, folosite la prepararea
vinului aromatizat trebuie sa fie de cel putin 70% din produsul finit.
18. Vinul alcoolizat este cel obtinut din mustuiala de struguri sau din
must, partial fermentate, ori din vin. Vinul alcoolizat are o concentratie de
16-24% alcool in volume. La prepararea lui este admis adaosul de distilat de
vin sau alte alcooluri alimentare.
19. Distilatul de vin este produsul obtinut prin distilarea vinului cu
caracteristici specifice acestui scop si care are o tarie alcoolica cuprinsa
intre 60-70% in volume.
20. Distilatul de tescovina si distilatul de drojdie de vin sunt produse
provenite din distilarea tescovinei fermentate a lichidului rezultat din
difuzia tescovinei, a drojdiei de vin si lichidului obtinut din presarea
drojdiei.
Punerea in consum a produselor obtinute din aceste distilate se face cu
aratarea, in mod obligatoriu, a materiei prime din care au rezultat.
21. Otetul alimentar este produsul obtinut prin transformarea alcoolului
etilic in acid acetic si poate fi produs numai din vin, sau din amestec de vin
cu alcool etilic alimentar.
22. Bauturi alcoolice casnice sunt bauturile obtinute din subproduse si
reziduuri de la vinificare sau distilare, din fructe proaspete, uscate sau
industrializate, ori din alte asemenea produse, supuse fermentarii cu sau fara
adaos de apa, zahar sau alte produse indulcitoare.
Bauturile alcoolice casnice nu pot fi comercializate sub nici o forma, ele
fiind destinate, in exclusivitate, consumului propriu.