ORDIN
Nr. 172 din 3 martie 2003
privind normele de bonitare si certificare a hameiului
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 275 din 18 aprilie 2003
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Avand in vedere prevederile art. 27 din Legea nr. 627/2002 privind
producerea si comercializarea hameiului,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare,
reglementare si de management al resurselor biotehnologice nr. 124.671 din 20
februarie 2003,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
(1) Produsele prevazute la art. 1 din Legea nr. 627/2002 privind producerea
si comercializarea hameiului, pentru a fi comercializate, sunt supuse
certificarii.
(2) Sunt exceptate de la procedurile de certificare urmatoarele:
a) hameiul recoltat din exploatatiile proprii ale producatorilor de bere si
utilizat de acestia in stare naturala sau prelucrat partial;
b) extractele izomerizate ale hameiului;
c) produsele derivate din hamei, prelucrate ca urmare a unui contract in
beneficiul producatorului de bere, cu conditia ca aceste produse sa fie
utilizate in cadrul acestei unitati producatoare de bere;
d) hameiul si produsele derivate din hamei, ambalate pentru vanzare catre
persoane fizice pentru uz propriu.
(3) Produsele la care s-a facut referire la alin. (2) lit. a) - d) urmeaza
procedura de control, pentru a fi determinate.
(4) Procedura de certificare include emiterea certificatelor, marcarea si
sigilarea ambalajelor.
(5) Certificarea se efectueaza sub supravegherea oficiala a persoanelor
imputernicite de stat in acest scop, in prima faza de comercializare, inainte
ca produsul sa fie oferit spre vanzare sau prelucrare. In cazul conurilor de
hamei, certificarea are loc nu mai tarziu de 31 martie urmator anului de
recolta. Totusi, cand apar probleme pentru o anumita recolta, termenul de mai
sus va fi extins pana cel mai tarziu la 31 iulie urmator anului de recolta, la
recomandarea Consiliului consultativ pentru hamei.
(6) Procedurile de certificare se efectueaza la ferme sau in locuri
aprobate de certificatori, cunoscute ca "centre de certificare" sau
"depozite de certificare".
(7) Daca dupa certificare s-a modificat ambalarea unuia dintre produsele
specificate la alin. (1), produsul se supune unei noi proceduri de certificare.
(8) Certificarea produselor prevazute la art. 1 se realizeaza de cadre de
specialitate ale directiilor generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene, imputernicite pentru activitatea de certificare. Lista
persoanelor imputernicite pentru activitatea de certificare este aprobata prin
ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si se publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(9) Organismele autorizate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor pentru controlul activitatii de certificare sunt: Laboratorul de
chimie a hameiului din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina
Veterinara Cluj-Napoca, Laboratorul fermentative din cadrul Institutului de
Cercetari Alimentare Bucuresti si Laboratorul bere din cadrul Universitatii
Dunarea de Jos, Galati.
Art. 2
(1) Faza de certificare prevazuta la art. 1 alin. (4) este faza in care
produsele raspund exigentelor minime de comercializare si se elibereaza
certificatele.
(2) Exigentele minime de calitate, mentionate la alin. (1), se refera la
umiditate, corpuri straine, care se determina pentru fiecare produs.
(3) Pentru clasificarea conurilor de hamei pe clase de calitate, dupa proprietatile
organoleptice si fizico-chimice, Consiliul consultativ pentru hamei elaboreaza
norma tehnica interna.
Art. 3
Certificarea prevede aplicarea informatiilor particulare pe fiecare unitate
de ambalaj si eliberarea certificatului care insoteste produsul.
Art. 4
Fiecare unitate de ambalaj prezinta in scris, in limba romana si cel putin
in una dintre limbile comunitare, urmatoarele semne particulare:
a) descrierea produsului incluzand, in cazul hameiului, cu sau fara
seminte, mentiunile, dupa caz, "hamei conditionat", "hamei
neconditionat";
b) soiul sau soiurile;
c) numarul de identificare a certificatului;
d) originea;
e) continutul in acizi alfa, acizi amari.
Aceste semne particulare vor fi scrise cu caractere vizibile, de dimensiune
uniforma si care nu pot fi inlaturate.
Art. 5
Certificatul prevede cel putin urmatoarele particularitati:
1. Pentru hamei:
a) descrierea produsului;
b) numarul certificatului;
c) greutatea neta;
d) localitatea si suprafata de producere a hameiului;
e) anul recoltarii;
f) soiul.
2. In cazul produselor preparate din hamei:
- suplimentar, la semnele particulare mentionate la pct. 1 se inscriu locul
si data preluarii si perioada de valabilitate a produsului.
Art. 6
Suprafetele de producere a hameiului sunt zonele si regiunile de productie
prevazute la art. 1 din Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 623/2002, privind stabilirea zonelor de cultura a hameiului,
recunoscute pentru certificarea denumirii de origine, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 950 din 24 decembrie 2002.
Art. 7
Cu exceptia cazului mentionat la art. 1 alin. (2) lit. a), hameiul
certificat in cadrul Comunitatii Europene si hameiul importat din tari terte,
care este insotit de atestate de echivalenta a calitatii, pot fi utilizate
pentru obtinerea produselor preparate din hamei.
Art. 8
(1) Produsele la care se face referire in prezentul ordin pot fi combinate
numai sub supraveghere in centrele de certificare sau in depozitele de
certificare pe perioada cat sunt in circulatie.
(2) Hameiul folosit pentru amestec trebuie sa fie din aceeasi suprafata de
productie, din aceeasi recolta si din acelasi soi.
(3) Pentru obtinerea extractelor poate fi amestecat si hameiul certificat
de origine din aceeasi recolta, dar din soiuri diferite si din suprafete
diferite, iar in certificatul care insoteste produsul se precizeaza:
a) soiurile folosite, suprafetele de productie si anul recoltarii;
b) ponderea fiecarui soi utilizat in amestec;
c) numarul certificatelor emise pentru soiurile de hamei folosite la
amestec (combinatie).
Art. 9
(1) Normele de certificare sunt prevazute in anexa nr. 1.
(2) Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 10
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME DE CERTIFICARE
Art. 1
In sensul prevederilor prezentului ordin, se definesc urmatoarele:
a) hamei neconditionat reprezinta hameiul care a fost supus unei proceduri
de uscare si de ambalare;
b) hamei conditionat reprezinta hameiul supus operatiunii de uscare finala
si de ambalare finala;
c) hamei cu seminte reprezinta hameiul cu un continut de seminte mai mare
de 2% din greutate;
d) hamei fara seminte reprezinta hameiul cu un continut de seminte pana la
2% din greutate;
e) extract izomerizat de hamei reprezinta extractul al carui continut in
acizi alfa a suferit o izomerizare aproape totala;
f) sigilarea ambalajelor reprezinta inchiderea ambalajului sub
supravegherea oficiala, astfel incat la deschidere sigiliul ambalajului se
deterioreaza;
g) circuit inchis de operare reprezinta un proces de preparare sau de
transformare a hameiului, efectuat sub supraveghere oficiala, care sa garanteze
ca nu se utilizeaza decat produsele certificate si bonitate din care rezulta
produsele preparate sau transformate, fara a exista, in timpul operatiilor de
procesare, posibilitatea de adaugare sau de sustragere a hameiului ori
produselor derivate din hamei;
h) lot - un numar de baloturi de hamei sau de produse derivate din hamei cu
aceleasi caracteristici, care s-au prezentat in acelasi timp pentru certificare
de acelasi producator individual sau asociat.
Art. 2
Lotul de conuri de hamei prezentat pentru certificare trebuie sa fie
insotit de o declaratie semnata de producator, care cuprinde:
- anul de recolta;
- soiul;
- locul de producere;
- informatiile cadastrale sau o indicare oficiala echivalenta;
- numarul de baloturi care fac parte din lot.
Art. 3
(1) Se prezinta spre certificare numai conurile de hamei care indeplinesc
cerintele minime de comercializare. In anexa nr. 2 sunt prevazute exigentele
minime de comercializare.
(2) Controlul efectuat in vederea respectarii cerintelor minime de
comercializare are in vedere gradul de umiditate a hameiului, determinat
conform metodelor agreate de organismul de control, prevazute in anexa nr. 3,
sectiunea B, pct. 2. Prin metodele prevazute la anexa nr. 3, sectiunea B, pct.
2, agreate de organismul de control, rezultatul dat de scala tipica produsului
are valoarea 2. In cazul contestarii rezultatelor analizelor de determinare a
umiditatii se aplica metodele de determinare a umiditatii prevazute in anexa
nr. 3, sectiunea B, pct. 1.
(3) Controlul respectarii exigentelor minime de comercializare, altele
decat umiditatea, se realizeaza conform uzantelor comerciale practicate si cu
efectuarea analizelor prevazute in anexa nr. 3, sectiunea C.
Art. 4
Pentru efectuarea analizelor necesare activitatii de control, prevazute la
art. 10 si in anexa nr. 3, sectiunea B, pct. 1 si 3, si sectiunea C, recoltarea
esantioanelor se realizeaza astfel:
a) prelevarea se face pentru fiecare lot, cel putin un balot din zece si
cel putin doua baloturi din lot;
b) prelevarea si tratarea esantioanelor se realizeaza conform metodelor
descrise in anexa nr. 3, sectiunea A.
Art. 5
Certificatul prevazut la art. 5 din ordin trebuie sa prevada mentiunile
"hamei cu seminte" sau, dupa caz, "hamei fara seminte".
Art. 6
(1) Numarul de referinta al certificatului prevazut la art. 5 din ordin
este format din codificarea elementelor care definesc centrele de certificare,
codul Romaniei, anul de recolta si identificarea loturilor, asa cum sunt
indicate in anexa nr. 4.
(2) Numarul de referinta al certificatului este acelasi pentru componentele
unui lot.
(3) Lista cuprinzand centrele de certificare si codul atribuit fiecarui
centru este intocmita de autoritatea competenta a statului si se publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Lista se actualizeaza si se
publica anual.
Art. 7
In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (4) din ordin, dupa sigilare
fiecare ambalaj este marcat. Marcarea pe unitatea de ambalaj in care produsul
se comercializeaza, cu elementele prevazute la art. 2 si conform indicatiilor
prevazute in anexa nr. 5, este supusa controlului.
Art. 8
(1) Produsele obtinute prin procesarea hameiului certificat inainte de
procesare pot fi certificate daca procesarea are loc in circuit inchis de
operare.
(2) Cand procesarea hameiului are loc in halele sau centrele de
certificare:
a) certificatul este eliberat dupa procesare;
b) hameiul original, neprocesat, este insotit de declaratia prevazuta la
art. 2.
(3) Numarul atribuit lotului de hamei original, inainte de procesare,
trebuie sa figureze in certificatul hameiului procesat.
(4) Produsele obtinute din hamei, conform art. 7 din ordin, pot fi
certificate daca sunt fabricate in circuit inchis de operare.
Art. 9
(1) Pe filiera de comercializare nu pot fi schimbate ambalajele pulberilor
si extractelor din hamei decat sub supravegherea oficiala a persoanelor cu
atributii de control al produselor certificate.
(2) La schimbarea ambalajelor prevazuta la alin. (1), realizata fara o
transformare a produsului, noua procedura de certificare prevede numai:
a) marcarea noului ambalaj;
b) mentionarea actualizarii marcarii si schimbarii ambalajului in
certificatul initial.
Art. 10
Produsele prevazute la art. 1 din ordin sunt supuse controalelor astfel:
a) pentru hameiul recoltat pe suprafetele proprii ale producatorilor de
bere si utilizat de acestia in vederea transformarii, producatorul de bere
transmite, pentru fiecare recolta, inainte de 1 noiembrie, organismului de
control prevazut la art. 1 alin. (9) din ordin, o declaratie care cuprinde:
soiul, cantitatea recoltata, locul de cultivare, suprafata aferenta, cu
indicatiile cadastrale, sau o indicare corespunzatoare oficiala echivalenta. Nu
se impune un control suplimentar cand hameiul este transformat sau utilizat in
cadrul unui singur producator de bere. In celelalte cazuri controlul se
realizeaza conform prevederilor lit. c), cu exceptia subpct. 5, mentionate mai
jos;
b) pentru extractele izomerizate de hamei, transformatorul declara anual,
nu mai tarziu de 31 decembrie, organismului de control cantitatile produse,
precum si cantitatile comercializate. Ambalajele poarta mentiunea "extract
izomerizat de hamei" si indicatiile referitoare la greutate sau volum;
c) pentru derivatele din hamei transformat, contractate si evidentiate de
un producator de bere, acestea trebuie sa fie utilizate de producatorul de bere
contractant, iar organismul de certificare emite la intrarea hameiului in locul
de procesare un document care prevede, pe masura derularii operatiilor de
procesare, cel putin urmatoarele indicatii:
1. numarul contractului;
2. destinatarul;
3. stabilirea procesarii;
4. descrierea produsului procesat;
5. numarul certificatului sau atestatului de echivalenta a hameiului
original;
6. greutatea produsului procesat.
Numarul acestui document este indicat pe ambalaj;
d) pentru conurile de hamei si produsele derivate din hamei, ambalate in
pachete mici, destinate vanzarii pentru consumuri particulare, greutatea
pachetului nu poate fi mai mare de 500 g, pentru conuri de hamei si pulbere de
hamei, si pana la 150 g pentru extracte. In toate cazurile descrierea
produsului, precum si greutatea trebuie indicate pe ambalaj.
ANEXA 2
EXIGENTELE MINIME
de comercializare a hameiului
________________________________________________________________________________
Caracteristici Descriere Continutul maxim
(% din greutate)
_______________________________
Hamei Hamei
conditionat
neconditionat
________________________________________________________________________________
a) Amestec Continut de apa 12 14
b) Frunze, Fragmente de frunze,
lastari si de lastari si pedunculi cu
pedunculi lungimea mai mare de 2,5 cm 6 6
c) Bractee Bractee despartite de conuri Nu este aplicabil 15
d) Impuritati Mici particule care rezulta
din masina de recoltat si
care in general nu rezulta
din con 3 4
e) Pentru "hamei Fructe mature ale conului
fara seminte"
- seminte 2 2
________________________________________________________________________________
ANEXA 3
A. Metode de esantionare
Pentru esantionarea conurilor de hamei in vederea determinarii umiditatii
hameiului si, dupa caz, a continutului de corpuri straine, se procedeaza
astfel:
1. Prelevarea
a) Hamei ambalat
Prelevarea probelor se realizeaza in functie de numarul de baloturi
prevazut la art. 4 din anexa nr. 1 si de greutatile conurilor de hamei
proportionale cu greutatile coletelor; esantioanele recoltate trebuie sa fie
suficiente, astfel ca numarul de conuri de hamei sa reprezinte in mod corect
baloturile.
b) Hamei vrac
Prelevarea pe portiuni egale care provin/rezulta de la 5 pana la 10 locuri
diferite din vrac, precum si din suprafete diferite. Esantioanele luate se pun
in recipiente. Pentru evitarea unei deteriorari rapide cantitatea de hamei
trebuie sa fie suficient de importanta pentru ca inchiderea recipientului sa se
realizeze prin comprimare puternica. Greutatea esantionului nu poate fi mai
mica de 100 g.
2. Omogenizarea probelor
Pentru a fi reprezentative, esantioanele trebuie omogenizate cu grija si
sigilate.
3. Subesantionarea
Dupa omogenizare urmeaza prelevarea unuia sau mai multor esantioane
reprezentative si asezarea lor in recipiente ermetice si etanse, cutii metalice
sau borcane de sticla.
4. In timpul transportului esantioanele vor fi conservate la frig.
Recipientele nu se deschid, iar pentru efectuarea examenului sau analizei
esantionul in cauza se readuce la temperatura ambianta.
B. Metode de control al gradului de umiditate a hameiului
1. Se macina esantioanele destinate pentru determinarea umiditatii. Este
foarte important ca esantioanele sa nu fie expuse la aer decat la temperaturi
minime.
Aparatura:
- balanta sensibila la 0,005 g;
- etuva electrica termostatica intre 105 - 107 grade C, eficace pentru
controlul prin test cu sulfat de cupru;
- fiole metalice cu diametrul de 70 pana la 100 mm si cu adancimea de 20
pana la 30 mm, dotate cu capac bine adaptat;
- exicator obisnuit care permite racirea cutiilor si care contine un agent
de uscare cu indicator de colorare la saturatie.
Mod de operare:
Trecerea unei cantitati exacte de 3 pana la 5 g de hamei macinat intr-o
fiola cantarita, inchiderea cu capacul si cantarirea ei cu o precizie de 1 mg.
Se deschide capacul si se pune fiola in etuva la 105 - 107 grade C pentru o
perioada de o ora. Se inchide cutia si se pune la racire cel putin 20 de minute
in exicator. Se cantareste din nou cu o precizie de 1 mg.
Calcul:
Se calculeaza pierderea in greutate la uscare si se raporteaza procentual
la greutatea initiala a hameiului luat in analiza. Rezultatul se exprima in
procente cu o zecimala.
2. Alte metode:
Metoda care utilizeaza fie aparate de cantarire electronica si de uscare a
hameiului la raze infrarosii sau aer cald, fie aparat de masurat electric.
Aceste aparate indica pe o scala umiditatea esantionului tratat.
C. Metoda de control al continutului in corpuri straine
1. Determinarea proportiei de frunze, lastari si bractee detasate si de
impuritati
Esantioanele de 5 pana la 100 g sunt cernute cu ajutorul unei site de 2 mm.
Lupulina, deseurile si semintele care rezulta sunt stranse, semintele fiind
separate manual. Esantioanele sunt asezate separat. Continutul unei site de 2
mm este transferat separat pe o sita de 10 mm si se cerne din nou. Conurile de
hamei, frunzele, lastarii si impuritatile raman in sita, in timp ce bracteele
conurilor, semintele, deseurile de lupulina si bucatile mici de frunze si
lastari trec prin sita. Acestea sunt alese manual si partile se regrupeaza
astfel:
a) frunze si lastari;
b) hamei (bractee de conuri, conuri de hamei si lupulina);
c) impuritati;
d) seminte;
e) bractee pentru hamei neconditionat.
Este imposibil sa se separe deseurile si lupulina. In consecinta,
utilizandu-se un obiectiv, stabilirea culorii se estimeaza procentual pentru
cele doua si se calculeaza greutatile lor, considerandu-se ca densitatea lor
este identica.
Diferitele grupe sunt cantarite si rezultatele sunt raportate la greutatea
initiala.
2. Determinarea proportiei de seminte:
Esantionul de 25 g este depozitat intr-un recipient metalic inchis si
asezat in etuva la 115 grade C o perioada de doua ore pentru eliminarea
substantelor rasinoase.
Esantionul uscat se acopera cu o tesatura de bumbac gros si se freaca
puternic sau se bate mecanic pana la detasarea semintelor de hamei. Hameiul
uscat si desfacut in particule fine se separa de semintele de hamei cu ajutorul
unui zdrobitor prevazut cu site cu ochiuri de 1 mm. Resturile de conuri cu
seminte sunt separate, utilizandu-se fie planuri inclinate, despartite de
hartie, fie alte dispozitive care permit retinerea conurilor si a altor corpuri
si trecerea semintelor.
Semintele pot fi cantarite.
Procentajul de seminte se calculeaza in raport cu greutatea esantionului
initial.
ANEXA 4
CODIFICAREA SI ORDINEA
de formare a numarului de referinta a certificatului
1. Centrul de certificare (numerotat de Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor)
2. Codul de tara
3. Anul de recolta: doua cifre se atribuie anului de recolta;
4. Identificarea lotului: acest numar se atribuie lotului catre organismul
de certificare.
ANEXA 5
MARCAREA AMBALAJELOR
Marcarea este realizata conform naturii ambalajului, astfel:
a) conurile de hamei ambalate in legaturi sau baloturi, prin tiparirea pe
ambalaj;
b) pulbere de hamei in pachete: prin inscrierea pe pachet;
c) pulbere sau extract de hamei in cutii metalice: prin tiparirea pe cutie
sau poansonare in metalul cutiei;
d) sigilarea ambalajului care contine un lot de pachete sau cutii cu
pulbere ori extract: prin aplicarea sigiliului pe ambalaj.