E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 74 din  6 iulie 1995    * Republicata

privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 650 din 12 decembrie 2000


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. II din Legea nr. 192 din 6 noiembrie 2000 pentru modificarea si completarea art. 9 din Legea nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 560 din 10 noiembrie 2000.
    Legea nr. 74 din 6 iulie 1995 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 149 din 14 iulie 1995.

    CAP. 1
    Exercitarea profesiunii de medic

    SECTIUNEA 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Exercitarea profesiunii de medic este un drept al oricarei persoane fizice, cetatean roman, posesoare a diplomei de medic, eliberata de o institutie de invatamant universitar medical din Romania ori din strainatate, echivalata potrivit legii. Exercitarea profesiunii de medic este avizata de Colegiul Medicilor din Romania si autorizata de Ministerul Sanatatii.
    Art. 2
    Profesiunea de medic are ca scop asigurarea sanatatii publice prin prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului si a colectivitatii.
    Art. 3
    (1) In exercitarea profesiunii medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament si respect fata de fiinta umana.
    (2) Medicul nu este functionar public in timpul exercitarii profesiunii medicale, prin natura umanitara si liberala a acesteia.
    Art. 4
    (1) Medicul este absolvent al unei institutii de invatamant universitar medical recunoscuta de lege. Independenta profesionala confera medicului dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului medical si deplina raspundere a acestuia.
    (2) La absolvirea institutiei de invatamant medicul va depune juramantul, in conformitate cu formularea moderna a juramantului lui Hippokrates, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975:
    "O data admis printre membrii profesiunii de medic:
    Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;
    Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
    Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
    Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
    Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;
    Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
    Colegii mei vor fi fratii mei;
    Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
    Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
    Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"
    Art. 5
    (1) Profesiunea de medic poate fi exercitata de catre cel care indeplineste urmatoarele conditii:
    a) este cetatean roman, cu domiciliul in Romania;
    b) este licentiat al unei institutii de invatamant universitar medical, in conditiile legii;
    c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege;
    d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiunii.
    (2) Profesiunea de medic poate fi exercitata in Romania si de medici cetateni straini, in conditiile prevazute de prezenta lege si pe baze de reciprocitate stabilite prin conventii la care Romania este parte.

    SECTIUNEA a 2-a
    Nedemnitati si incompatibilitati

    Art. 6
    Este nedemn de a exercita profesiunea de medic:
    a) medicul care a fost condamnat definitiv, chiar daca a fost reabilitat, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, in imprejurari legate de exercitarea profesiunii de medic, cu exceptia celor condamnati in temeiul Decretului nr. 770/1966 privind reglementarea intreruperii cursului sarcinii;
    b) medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesiunea, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.
    Art. 7
    Exercitarea profesiunii de medic este incompatibila cu:
    a) comertul cu produse farmaceutice;
    b) oricare profesiune sau ocupatie de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de medic sau bunelor moravuri;
    c) starea de sanatate necorespunzatoare profilului medical, atestata ca atare prin certificat medical eliberat de comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, potrivit legii;
    d) folosirea cu buna stiinta a cunostintelor medicale in defavoarea sanatatii bolnavului sau in scop criminal.

    SECTIUNEA a 3-a
    Autorizarea de libera practica a profesiunii de medic

    Art. 8
    (1) Exercitarea profesiunii de medic se face pe baza autorizatiei de libera practica, care se acorda de Ministerul Sanatatii.
    (2) Autorizarea de libera practica a profesiunii de medic se acorda pe baza urmatoarelor acte:
    a) diploma eliberata de o institutie de invatamant universitar medical acreditata, in conditiile legii;
    b) certificatul de cazier judiciar;
    c) certificatul de sanatate;
    d) avizul Colegiului Medicilor din Romania.
    Art. 9
    (1) Medicii au dreptul la pensie pentru munca depusa si limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani femeile si 65 de ani barbatii, cu exceptia doctorilor in medicina care pot ramane in activitate pana la varsta de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii.
    (2) Academicienii, profesorii, conferentiarii universitari si cercetatorii stiintifici gradul I si II pot continua, la cerere, activitatea pana la varsta de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii. Mentinerea in activitate, dupa implinirea acestor varste, se face cu avizul Senatului universitar al Colegiului Medicilor din Romania si cu aprobarea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Invatamantului*).
    (3) Persoanele mentionate la alin. (1) pot cere pensionarea la varsta de 60 de ani barbatii si 55 de ani femeile, daca este indeplinita conditia de vechime in munca, precum si celelalte conditii prevazute de legislatia de asigurari sociale de stat.
    (4) Medicii care au depasit varstele prevazute la alin. (1) si (2) pot profesa si in continuare, la cerere, cu autorizatie de libera practica, acordata anual in conditiile art. 8, numai in sectorul privat.
    (5) Medicii din reteaua sanitara de stat, care au implinit varsta de pensionare - 60 de ani femeile si 65 de ani barbatii - nu pot detine functii administrative de conducere: director in Ministerul Sanatatii, director al directiei sanitare judetene, director de spital, cu exceptia celor de la spitalele clinice si de la institutele de cercetare.
    (6) Medicii detinuti sau internati din motive politice, aflati in situatiile prevazute la art. 1 alin. 1 si 2 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, pot fi mentinuti, la cerere, in activitatea profesionala, pe baza certificatului anual de sanatate, pana la implinirea varstei de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii. Aceste prevederi se aplica si medicilor care, din motive politice, au fost obligati sa isi intrerupa studiile o anumita perioada, obtinandu-si licenta cu intarziere, ori celor care au fost impiedicati sa isi reia activitatea profesionala.
------------
    *) In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 690/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 309 din 13 noiembrie 1997, Ministerul Invatamantului a fost reorganizat, iar noua sa denumire este "Ministerul Educatiei Nationale".

    Art. 10
    In cazul in care un medic isi intrerupe activitatea profesionala pe o perioada mai mare de 5 ani, Colegiul Medicilor din Romania atesta competenta profesionala a acestuia in vederea reluarii activitatii, cu respectarea prevederilor art. 8 din prezenta lege.
    Art. 11
    (1) Controlul si supravegherea exercitarii profesiunii de medic se realizeaza de Ministerul Sanatatii si de Colegiul Medicilor din Romania.
    (2) Colegiul Medicilor din Romania, prin presedintele consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, precum si al Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, este in drept sa exercite actiunea civila sau sa sesizeze, dupa caz, organele judiciare si autoritatile competente pentru urmarirea si trimiterea in judecata a persoanelor care isi atribuie sau care intrebuinteaza fara drept titlul sau calitatea de medic, care practica in mod ilicit medicina si sa se constituie ca parte civila sau parte vatamata, dupa caz, potrivit legii.

    CAP. 2
    Infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania

    SECTIUNEA 1
    Caracteristici generale

    Art. 12
    (1) Colegiul Medicilor din Romania se infiinteaza ca organizatie profesionala, neguvernamentala, cu personalitate juridica, apolitica si fara scop patrimonial, care reprezinta interesele profesiunii de medic. Colegiul Medicilor din Romania actioneaza pentru dezvoltarea acestei profesiuni si a prestigiului ei in cadrul vietii sociale.
    (2) Colegiul Medicilor din Romania are autonomie institutionala si isi exercita atributiile fara posibilitatea vreunei imixtiuni.
    (3) Colegiul Medicilor din Romania cuprinde toti medicii, cetateni romani, domiciliati in Romania, autorizati sa practice profesiunea de medic. Medicii care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt autorizati si isi desfasoara activitatea in unitati ale Ministerului Sanatatii sau ale altor ministere cu retea sanitara proprie, precum si in sectorul privat, sunt membri ai Colegiului Medicilor din Romania de la aceasta data.
    (4) Sediul Colegiului Medicilor din Romania este in municipiul Bucuresti.

    SECTIUNEA a 2-a
    Atributiile Colegiului Medicilor din Romania

    Art. 13
    Colegiul Medicilor din Romania are urmatoarele atributii:
    a) apara demnitatea si promoveaza drepturile si interesele membrilor sai in toate sferele de activitate; apara onoarea, libertatea si independenta profesionala a medicului in exercitarea profesiunii, asigura respectarea de catre medici a obligatiilor ce le revin fata de bolnav si de sanatatea publica;
    b) asigura aplicarea legilor si regulamentelor care organizeaza si reglementeaza exercitiul profesiunii;
    c) elaboreaza, adopta si supravegheaza respectarea Codului de deontologie medicala;
    d) avizeaza eliberarea autorizatiei de libera practica medicala;
    e) sustine activitatea si dezvoltarea cercetarii stiintifice medicale si organizeaza manifestari stiintifice;
    f) reprezinta pe membrii sai in relatiile cu asociatii stiintifice si cu sindicatele;
    g) colaboreaza cu Ministerul Sanatatii la formarea, specializarea si perfectionarea pregatirii profesionale a medicilor;
    h) elaboreaza, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, metodologia de acordare a gradului profesional si tematica de concurs;
    i) actioneaza, alaturi de institutiile sanitare centrale si teritoriale, ca in unitatile medicale publice si particulare (cabinete, policlinici, spitale) sa fie asigurata calitatea actului medical;
    j) organizeaza judecarea cazurilor de abateri de la normele de etica profesionala si de deontologie medicala, in calitate de organ de jurisdictie profesionala;
    k) sprijina institutiile si actiunile de prevedere si asistenta medico-sociala pentru medici si familiile lor;
    l) promoveaza relatiile pe plan extern cu organizatii si formatiuni similare;
    m) in cadrul Colegiului Medicilor din Romania functioneaza comisii care reprezinta specialitatile medicale;
    n) in cadrul Colegiului Medicilor din Romania functioneaza o comisie care reprezinta medicii care lucreaza in sistemul de asigurari de sanatate;
    o) avizeaza autorizarea de instalare a cabinetelor medicale particulare si se pronunta in legatura cu demersurile intreprinse in vederea interzicerii instalarii si functionarii acestora, tinand seama de exercitarea activitatii medicale in concordanta cu competenta profesionala a medicului, de dotarea tehnica, precum si de respectarea normelor de igiena;
    p) avizeaza licentele de inlocuire temporara sau definitiva.

    SECTIUNEA a 3-a
    Membrii Colegiului Medicilor din Romania. Drepturi si obligatii

    Art. 14
    (1) Membrii Colegiului Medicilor din Romania sunt inscrisi intr-un registru care se publica periodic.
    (2) Medicii ajunsi la varsta pensionarii raman inscrisi, la cerere, in Colegiul Medicilor din Romania.
    (3) Medicii pensionari, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se pot inscrie in Colegiul Medicilor din Romania.
    Art. 15
    Veniturile Colegiului Medicilor din Romania se constituie din:
    a) taxa de inscriere, cotizatiile lunare ale membrilor, alte fonduri rezultate din manifestari culturale si stiintifice;
    b) donatii si sponsorizari din partea unor persoane fizice si juridice, legate, drepturi editoriale, in conditiile legii;
    c) alte surse.
    Art. 16
    Fondurile banesti pot fi utilizate pentru cheltuieli de administratie (salarizare personal, procurare de fonduri fixe, material gospodaresc), finantarea cheltuielilor organizatorice, perfectionarea pregatirii profesionale, acordarea de burse prin concurs medicilor, intrajutorarea medicilor cu venituri mici si a familiilor lor, crearea de institutii cu scop filantropic si stiintific si altele, care se stabilesc de Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania.
    Art. 17
    Membrii Colegiului Medicilor din Romania sunt obligati:
    a) sa respecte regulamentele in vigoare referitoare la exercitarea profesiunii de medic;
    b) sa respecte si sa aplice in orice imprejurare normele de etica profesionala si deontologia medicala;
    c) sa acorde cu promptitudine ingrijirile medicale de urgenta ca o indatorire fundamentala profesionala si civica;
    d) sa respecte Statutul Colegiului Medicilor din Romania;
    e) sa aplice parafa cuprinzand numele, prenumele, gradul, specialitatea si codul pe toate actele medicale pe care le semneaza.

    SECTIUNEA a 4-a
    Organizare si functionare

    Art. 18
    Colegiul Medicilor din Romania este organizat la nivel national si judetean, respectiv al municipiului Bucuresti.
    Art. 19
    Forurile de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania, la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, sunt: adunarea generala, consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, si biroul consiliului.
    Art. 20
    (1) Consiliul judetean are un numar de membri proportional cu numarul medicilor inscrisi in evidenta, alesi de adunarea generala, dupa cum urmeaza:
    - pana la 500 de medici inscrisi in registru, 11 membri;
    - intre 501 si 1.000 de medici inscrisi in registru, 13 membri;
    - intre 1.001 si 2.000 de medici inscrisi in registru, 19 membri;
    - peste 2.000 de medici inscrisi in registru, 21 de membri.
    (2) Consiliul constituit la nivelul municipiului Bucuresti este format din 23 de membri.
    (3) Consiliul judetean are un numar de 3 - 11 membri supleanti, alesi de adunarea generala.
    Art. 21
    (1) Consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, va alege dintre membrii sai un birou format din presedinte, 3 vicepresedinti si un secretar.
    (2) Functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar sunt incompatibile cu:
    a) functia corespunzatoare dintr-un sindicat profesional;
    b) functia de director si de director adjunct al directiei sanitare;
    c) functii de conducere in structura Ministerului Sanatatii (ministru, secretar de stat, sef de departament, director general, director general adjunct, director si director adjunct).
    Art. 22
    (1) Membrii consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, titulari si supleanti, se aleg pe o perioada hotarata de adunarea generala a reprezentantilor pe tara a Colegiului Medicilor din Romania.
    (2) Alegerea membrilor se va face prin vot secret, cu majoritate simpla, prin participarea a minimum doua treimi din numarul total al medicilor inscrisi. Daca nu se va realiza proportia de doua treimi din numarul total al medicilor, la conferinta pentru alegerea conducerii consiliului judetean sau al municipiului Bucuresti, se va organiza, dupa doua saptamani, o alta conferinta de alegeri, indiferent de numarul participantilor.
    (3) Membrii primului consiliu judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, titulari si supleanti, se aleg pe o durata de 2 ani.
    Art. 23
    (1) Consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, se intruneste la convocarea presedintelui, in sedinte ordinare, la interval de doua luni. In mod exceptional, la solicitarea a doua treimi din numarul membrilor sai, consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, poate fi convocat in sedinte extraordinare.
    (2) Deciziile consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, se adopta cu votul a jumatate plus unul din numarul total al membrilor.
    Art. 24
    (1) Consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, exercita atributiile prevazute de lege, date in competenta sa, la nivelul judetului sau al municipiului Bucuresti, prin regulamentul de functionare adoptat de adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania.
    (2) In vederea exercitarii atributiilor, consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, isi desfasoara activitatea in comisii, alese de adunarea generala respectiva, pe domenii de activitate sau pe specialitati medicale, in conformitate cu regulamentul de functionare adoptat de adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania.
    Art. 25
    Conducerea Colegiului Medicilor din Romania, la nivel national, se exercita de catre:
    a) adunarea generala;
    b) consiliul national;
    c) biroul executiv.
    Art. 26
    (1) Adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania este alcatuita din reprezentantii alesi de adunarea generala din fiecare judet si din municipiul Bucuresti, prin vot direct si secret. Norma de reprezentare este de 1 la 100.
    (2) Adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania se intruneste anual.
    Art. 27
    Adunarea generala adopta Codul de deontologie medicala si Regulamentul de organizare si functionare a Colegiului Medicilor din Romania, in prezenta a cel putin doua treimi din numarul reprezentantilor alesi.
    Art. 28
    Colegiul Medicilor din Romania, intre sesiunile adunarii generale, este condus de Consiliul National.
    Art. 29
    (1) Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania este alcatuit din cate un reprezentant al fiecarui judet, din 3 reprezentanti ai municipiului Bucuresti si din cate un reprezentant al medicilor din fiecare minister care are retea sanitara proprie. In afara de acestia, Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania poate fi asistat, cu rol consultativ, de cate un reprezentant al Academiei de Medicina, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si Ministerului Justitiei.
    (2) Pentru constituirea Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania este necesara prezenta a cel putin doua treimi din numarul reprezentantilor stabiliti la alin. (1).
    Art. 30
    Deciziile Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania sunt validate prin votul a cel putin doua treimi din numarul membrilor acestuia.
    Art. 31
    Atributiile Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania sunt:
    a) elaboreaza Codul de deontologie medicala, precum si Regulamentul de organizare si functionare a Colegiului Medicilor din Romania, in termen de 6 luni de la constituirea Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania;
    b) fixeaza cotizatia care trebuie platita obligatoriu de catre fiecare medic consiliului judetean sau al municipiului Bucuresti, stabilind partea din aceasta cotizatie care trebuie virata catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania;
    c) gestioneaza bunurile Colegiului Medicilor din Romania si poate sa creeze si sa subventioneze actiuni interesand profesiunea medicala, actiuni de intrajutorare sau de sponsorizare;
    d) controleaza gestiunea consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, care trebuie sa il informeze cu privire la toate actiunile financiare;
    e) solutioneaza, in termen de 30 de zile de la inregistrare, ca instanta superioara, contestatiile formulate impotriva deciziilor date de consiliile judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, in conformitate cu regulamentele proprii.
    Art. 32
    In cadrul Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania functioneaza mai multe comisii al caror numar, competente, precum si regulamentul de functionare sunt stabilite de catre acesta.
    Art. 33
    (1) Biroul executiv al Colegiului Medicilor din Romania asigura activitatea permanenta a acestuia, in conformitate cu legea si regulamentele proprii.
    (2) Biroul executiv este alcatuit dintr-un presedinte, 3 vicepresedinti si un secretar general.
    Art. 34
    Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania va fi consultat de catre Ministerul Sanatatii in elaborarea programelor de sanatate si a actelor normative.
    Art. 35
    (1) Contractul de munca al persoanei care exercita o functie de conducere in biroul executiv al consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, si al Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania se suspenda, la cererea persoanei in cauza, pe perioada cat indeplineste functia respectiva, cu mentinerea locului de munca.
    (2) Persoana aflata intr-o situatie prevazuta la alin. (1) beneficiaza de vechime in munca, perioada respectiva fiind astfel considerata.

    SECTIUNEA a 5-a
    Proceduri si sanctiuni

    Art. 36
    Prin comisia de deontologie si prin comisiile de specialitate ale consiliului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, si ale Consiliului National, Colegiul Medicilor din Romania judeca litigiile si abaterile deontologice si disciplinare ale medicilor.
    Art. 37
    (1) Membrii Colegiului Medicilor din Romania, care incalca juramantul depus, legile si regulamentele specifice privind exercitarea profesiunii de medic si nu respecta Codul de deontologie medicala, raspund disciplinar in functie de gravitatea abaterii si li se va aplica una dintre urmatoarele sanctiuni:
    a) mustrare;
    b) avertisment;
    c) vot de blam;
    d) suspendarea temporara, pe un interval de 6 - 12 luni, a calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania;
    e) retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania si propunerea catre Ministerul Sanatatii pentru retragerea autorizatiei de practica a profesiunii de medic.
    (2) Sanctiunile prevazute la lit. a) - c) se aplica de catre consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, pentru membrii lor.
    (3) Sanctiunile prevazute la lit. d) si e) se aplica de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, numai dupa efectuarea unei expertize de specialitate de catre o comisie alcatuita din cel putin cinci specialisti, din specialitatea persoanei in cauza, aprobata de acesta, la propunerea comisiilor de specialitate.
    (4) Concluziile anchetei si sanctiunile aplicate se comunica in termen de 24 de ore, in mod obligatoriu, Ministerului Sanatatii si persoanei juridice cu care medicul sanctionat a incheiat contractul de munca si care decid, dupa caz, pe baza acestora, cu privire la autorizatia de libera practica a profesiunii de medic, precum si cu privire la contractul de munca.
    (5) Consiliul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, reprezinta prima instanta, iar Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, instanta de recurs, pentru orice litigiu sau abatere comisa de medic.
    Art. 38
    (1) Impotriva sanctiunilor prevazute la art. 37 alin. (1) lit. a) - c) se poate introduce contestatie la comisia deontologica competenta, in termen de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii.
    (2) Impotriva sanctiunilor prevazute la art. 37 alin. (1) lit. d) si e) se poate introduce contestatie la judecatoria in raza careia isi desfasoara activitatea medicul sanctionat, in termen de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii.
    Art. 39
    Raspunderea disciplinara a membrilor Colegiului Medicilor din Romania, potrivit prezentei legi, nu exclude raspunderea penala, contraventionala, civila sau materiala, conform prevederilor legale.
    Art. 40
    Dupa un interval de un an de la emiterea deciziei de suspendare a autorizatiei de libera practica medicala, medicul in cauza poate cere reexaminarea deciziei. In caz de respingere, o noua cerere nu poate fi facuta decat dupa un an.
    Art. 41
    Practicarea profesiunii de medic de catre o persoana care nu are aceasta calitate constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 42
    Ministerul Sanatatii are obligatia de a pune la dispozitie comisiilor electorale desemnate pentru organizarea Colegiului Medicilor din Romania evidenta nominala a medicilor din Romania, conform anexei la prezenta lege, in termen de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 43
    (1) Pana la alegerea primului consiliu judetean al Colegiului Medicilor din Romania, respectiv al municipiului Bucuresti, cererile de inscriere in colegiu se depun la comisiile electorale respective, urmand ca, in termen de 6 luni de la aceeasi data, Ministerul Sanatatii sa elibereze autorizatia de libera practica medicala.
    (2) Primele alegeri vor fi organizate de comisii electorale desemnate, in care directiile sanitare judetene si a municipiului Bucuresti, pe de o parte, si filialele judetene ale sindicatelor medicilor, existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pe de alta parte, au un numar egal de reprezentanti. Comisiile electorale sunt alcatuite din 6 membri.
    (3) La nivelul tarii se va organiza o comisie electorala centrala, in care Ministerul Sanatatii va avea 3 reprezentanti, sindicatele medicilor, in ansamblul lor, 3 reprezentanti si ministerele cu retea sanitara proprie cate un reprezentant. Activitatea acestei comisii consta in validarea alegerilor judetene si in organizarea alegerilor pe tara; activitatea ei inceteaza o data cu constituirea legala a primei adunari generale a Colegiului Medicilor din Romania.
    Art. 44
    Administratia locala, prin consiliile judetene, va asigura spatiile corespunzatoare pentru consiliile judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, ale Colegiului Medicilor din Romania, cat si pentru Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
    Art. 45
    Atributiile Colegiului Medicilor din Romania nu pot fi exercitate de nici o alta asociatie profesionala medicala. Membrii Colegiului Medicilor pot face parte si din alte asociatii profesionale.
    Art. 46
    Anexa face parte integranta din prezenta lege.
    Art. 47
    Prezenta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 48
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 79 alin. (1), art. 80 si 81 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei, Hotararea Guvernului nr. 220/1992 privind aprobarea principiilor de baza ale Statutului medicului din Romania, precum si orice alte dispozitii contrare.

    ANEXA 1

    Numele si prenumele medicului .................................
    Data nasterii .................................................
    Specialitatea si gradul profesional ...........................
    Titlul stiintific .............................................
    Promotia ......................................................
    Locul de munca ................................................
    Adresa si numarul de telefon ..................................



SmartCity5

COMENTARII la Legea 74/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 74 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 74/1995
Legea 306 2004
privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania
Legea 264 2004
privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Medicale
Ordin 1059 2003
privind declararea nominala obligatorie si evidenta medicilor
Legea 495 2002
pentru modificarea si completarea Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania
Ordin 698 2001
pentru aprobarea unor metodologii privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor si chimistilor, precum si a altui personal de specialitate cu studii superioare din unitatile sanitare publice
Legea 192 2000
pentru modificarea si completarea art. 9 din Legea nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu