Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Norma Nr.22 din 06.11.2014

pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor
ACT EMIS DE: Autoritatea de Supraveghere Financiara
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 822 din 11 noiembrie 2014



SmartCity1

În baza dispoziţiilor art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. b), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,în baza dispoziţiilor art. 22 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,în urma deliberărilor din cadrul şedinţei Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 5 noiembrie 2014,Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă. Articolul I Normele privind rezervele tehnice pentru asigurările de viaţă, activele admise să le acopere şi dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice brute, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 8/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 325 din 11 mai 2011, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 6 litera A, punctul (vii) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(vii) terenuri şi construcţii în proprietatea societăţilor, cu excepţia terenurilor agricole şi a celor extravilane;“.

2. La articolul 6 litera B, punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(ii) partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare, cu excepţia contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care sunt licenţiaţi ca şi societăţi captive şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agenţiile de rating de credit;“.

3. La articolul 7, punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(iv) valoarea creanţelor admise să acopere rezervele tehnice brute trebuie calculată pe bază prudenţială, avându-se în vedere orice pierderi viitoare. Creanţele de la asiguraţi şi intermediari rezultând din operaţiuni de asigurare directe şi acceptări în reasigurare pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele de primă brută, până la nivelul acestora şi numai în măsura în care nu sunt mai vechi de 30 de zile de la data scadentă prevăzută în contract. Termenul de 30 de zile se calculează de la prima scadenţă de plată prevăzută în contract. Orice amânare a datei scadenţei iniţiale nu va fi luată în considerare în determinarea vechimii creanţelor mai sus menţionate. Pentru recuperarea eficientă a creanţelor reprezentând prime de asigurare/reasigurare, asigurătorii trebuie să stabilească măsuri potrivit cărora primele de asigurare încasate de intermediarii în asigurări să fie depuse în conturile sau la casieriile asigurătorilor în termen de maximum 15 zile de la încasarea acestora, excepţie făcând agenţii de asigurare subordonaţi, pentru care perioada maximă este de 30 de zile.Pentru ca activele care reprezintă creanţe de la asiguraţi şi intermediari, rezultând din operaţiuni de asigurare directe şi acceptări în reasigurare, precum şi partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare să fie luate în considerare ca active admise să acopere rezervele tehnice, societăţile de asigurare vor asigura evidenţe tehnice şi contabile distincte, care să permită verificarea acestora, în orice moment, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Orice situaţie în care evidenţele nu permit aceste verificări sau în care sumele rezultate în urma verificărilor efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt diferite de cele raportate de societate va conduce la excluderea acestor active din categoria activelor admise să acopere rezervele tehnice brute. Autoritatea de Supraveghere Financiară va notifica societatea cu privire la excluderea activelor menţionate în paragraful anterior;“.

4. La articolul 7, punctul (v) se abrogă. 5. La articolul 7, punctul (vii) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(vii) terenurile şi construcţiile pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice brute numai în măsura în care asigurătorul face dovada proprietăţii acestora şi sunt libere de sarcini. Actul doveditor al proprietăţii va fi transmis odată cu situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar încheiat, urmând ca la fiecare raportare din cursul anului asigurătorul să declare pe propria răspundere dacă au intervenit sau nu modificări în ceea ce priveşte situaţia proprietăţii. Valoarea acestor active acceptată ca acoperire a rezervelor tehnice brute este valoarea de piaţă, determinată în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare în vigoare elaborate de Comitetul Internaţional pentru Standarde de Evaluare (CISE);“.

6. La articolul 7, punctul (viii) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(viii) construcţiile admise să acopere rezervele tehnice brute de reasigurare vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse, cel puţin la nivelul valorii luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice brute, în baza unei asigurări distincte încheiate cu un alt asigurător, sau vor fi autoasigurate cu condiţia cedării riscului în reasigurare, în proporţie de cel puţin 70%, la reasigurători externi. În situaţia în care riscurile aferente autoasigurării unei construcţii sunt cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009, valoarea maxim acceptată ca activ admis a respectivei construcţii va fi 40% din valoarea sa de piaţă;“.

7. La articolul 7, după punctul (viii) se introduce un nou punct, punctul (ix), cu următorul cuprins:

„(ix) Pentru determinarea părţii din rezerva de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, admisă să acopere rezervele tehnice brute, se va utiliza următoarea relaţie, pentru fiecare clasă de asigurare:IBNRcedat admis pe clasă de asigurare = IBNRcedat total pe clasă de asigurare x (RNBScedat admis pe clasă de asigurare/RNBScedat total pe clasă de asigurare),în care:IBNRcedat admis pe clasă de asigurare - partea din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis sa acopere rezervele tehnice brute, pe clasă de asigurare;IBNRcedat total pe clasă de asigurare - valoarea totală a părţii din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare;RNBScedat admis pe clasă de asigurare - partea din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis să acopere rezervele tehnice brute cu respectarea limitelor prevăzute în prezenta normă, pe clasă de asigurare;RBNScedat total pe clasă de asigurare - valoarea totală a părţii din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare.“

8. După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu următorul cuprins: Articolul 71 (1) Asigurătorul va face dovada determinării valorii de piaţă prevăzute la art. 7 pct. (vii) prin transmiterea la Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare CISE. (2) Primele rapoarte de evaluare vor fi întocmite şi transmise pentru terenurile şi construcţiile raportate ca active admise să acopere rezervele tehnice brute la data de 31 decembrie 2014, în acelaşi termen prevăzut de legislaţia în vigoare pentru transmiterea situaţiei activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor.(3) Ulterior termenului prevăzut la alin. (2), asigurătorii au obligaţia să transmită Autorităţii de Supraveghere Financiară rapoartele de evaluare prevăzute la alin. (1) ori de câte ori intervin modificări ale valorilor de piaţă ale terenurilor şi construcţiilor raportate ca active admise. 9. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 8 Asigurătorul care practică activitatea de asigurări de viaţă poate investi maximum: 1. 50% din rezervele tehnice brute în acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente ale pieţei de capital tranzacţionate pe o piaţă reglementată şi supravegheată, precum şi titluri de participare la organisme de plasament colectiv în valori mobiliare şi alte fonduri de investiţii, cu respectarea prevederilor pct. 2; 2. 5% din rezervele tehnice brute în acţiuni şi alte titluri negociabile tratate ca acţiuni, obligaţiuni, titluri de credit şi alte instrumente ale pieţei monetare sau de capital, precum şi titluri de participare la organisme de plasament colectiv în valori mobiliare şi alte fonduri de investiţii emise de aceeaşi entitate; 3. 20% din rezervele tehnice brute în terenuri şi construcţii, cu respectarea prevederilor pct. 4 şi ale art. 7 pct. (viii); 4. 10% din rezervele tehnice brute într-un teren sau o clădire ori într-un număr de terenuri sau clădiri suficient de apropiate unele de altele pentru a fi considerate efectiv ca o singură investiţie; 5. 90% din rezervele tehnice brute în depozite şi disponibilităţi la instituţii de credit, dar nu mai mult de 20% din rezervele tehnice brute într-o singură instituţie de credit; 6. 3% din rezervele tehnice brute în disponibilităţi în casierie; 7. 5% din partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009. 10. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:(2) Nu vor fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice aferente asigurărilor de viaţă plasamentele în instituţii de credit sau în societăţi de investiţii ori partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu mai derulează operaţiuni curente în legătură cu obiectul lor de activitate şi/sau care sub orice formă şi-au încetat activitatea şi/sau nu şi-au respectat obligaţiile faţă de terţi. Articolul IINormele privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurătorul care practică activitatea de asigurări generale, dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice brute, precum şi coeficientul de lichiditate, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 9/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 325 din 11 mai 2011, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 4 litera A, punctul (vii) se modifică şi va avea următorul cuprins: (vii) terenuri şi construcţii în proprietatea societăţilor, cu excepţia terenurilor agricole şi a celor extravilane; 2. La articolul 4 litera B, punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins: (ii) partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare, cu excepţia contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care sunt licenţiaţi ca societăţi captive şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agenţiile de rating de credit; 3. La articolul 4 litera C, punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins: (i) cheltuielile direct atribuibile încheierii contractelor de asigurare, incluse în cheltuielile de achiziţie reportate; 4. La articolul 5, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins: d)valoarea creanţelor admise să acopere rezervele tehnice brute trebuie calculată pe bază prudenţială, avându-se în vedere orice pierderi viitoare. Creanţele de la asiguraţi şi intermediari rezultând din operaţiuni de asigurare directă şi acceptări în reasigurare pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele de primă brute, până la nivelul acestora şi numai în măsura în care nu sunt mai vechi de 30 de zile de la data scadentă prevăzută în contract. Termenul de 30 de zile se calculează de la prima scadenţă de plată prevăzută în contract. Orice amânare a datei scadenţei iniţiale nu va fi luată în considerare în determinarea vechimii creanţelor mai sus menţionate. Pentru recuperarea eficientă a creanţelor reprezentând prime de asigurare/reasigurare, asigurătorii trebuie să stabilească măsuri potrivit cărora primele de asigurare încasate de intermediarii în asigurări să fie depuse în conturile sau la casieriile asigurătorilor în termen de maximum 15 zile de la încasarea acestora, excepţie făcând agenţii de asigurare subordonaţi, pentru care perioada maximă este de 30 de zile. Termenele se aplică şi pentru creanţele rezultate din subscrierea poliţelor aferente asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, dacă reglementările specifice acestei asigurări nu prevăd altfel.Pentru ca activele care reprezintă creanţe de la asiguraţi şi intermediari, rezultând din operaţiuni de asigurare directe şi acceptări în reasigurare, precum şi partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare să fie luate în considerare ca active admise să acopere rezervele tehnice, societăţile de asigurare vor asigura evidenţe tehnice şi contabile distincte, care să permită verificarea acestora, în orice moment, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Orice situaţie în care evidenţele nu permit aceste verificări sau în care sumele rezultatele în urma verificărilor efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt diferite de cele raportate de societate va conduce la excluderea acestor active din categoria activelor admise să acopere rezervele tehnice brute. Autoritatea de Supraveghere Financiară va notifica societatea cu privire la excluderea activelor menţionate în paragraful anterior; 5. La articolul 5, litera e) se abrogă. 6. La articolul 5, literele g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins: g)terenurile şi construcţiile pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice brute numai în măsura în care asigurătorul face dovada proprietăţii acestora şi sunt libere de sarcini. Actul doveditor al proprietăţii va fi transmis odată cu situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar încheiat, urmând ca la fiecare raportare din cursul anului asigurătorul să declare pe propria răspundere dacă au intervenit sau nu modificări în ceea ce priveşte situaţia proprietăţii. Valoarea acestor active acceptată ca acoperire a rezervelor tehnice brute este valoarea de piaţă, determinată în conformitate cu Standardele internaţionale de evaluare în vigoare elaborate de Comitetul Internaţional pentru Standarde de Evaluare (CISE); h)construcţiile admise să acopere rezervele tehnice brute de reasigurare vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse, cel puţin la nivelul valorii luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice brute, în baza unei asigurări distincte încheiate cu un alt asigurător, sau vor fi autoasigurate cu condiţia cedării riscului în reasigurare, în proporţie de cel puţin 70%, la reasigurători externi. În situaţia în care riscurile aferente autoasigurării unei construcţii sunt cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009, valoarea maxim acceptată ca activ admis a respectivei construcţii va fi 40% din valoarea sa de piaţă; 7. La articolul 5, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins: i)pentru determinarea părţii din rezerva de daune neavizate, aferentă contractelor cedate în reasigurare, admisă să acopere rezervele tehnice brute, se va utiliza următoarea relaţie, pentru fiecare clasă de asigurare:IBNRcedat admis pe clasă de asigurare = IBNRcedat total pe clasă de asigurare x (RNBScedat admis pe clasă de asigurare/RNBScedat total pe clasă de asigurare), în care: IBNRcedat admis pe clasă de asigurare - partea din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis să acopere rezervele tehnice brute, pe clasă de asigurare; IBNRcedat total pe clasă de asigurare - valoarea totală a părţii din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare; RNBScedat admis pe clasă de asigurare - partea din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis să acopere rezervele tehnice brute cu respectarea limitelor prevăzute în prezenta normă, pe clasă de asigurare; NBScedat total pe clasă de asigurare - valoarea totală a părţii din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare. 8. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 51, cu următorul cuprins: Articolul 51 (1) Asigurătorul va face dovada determinării valorii de piaţă prevăzute la art. 5 lit. g) prin transmiterea la Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare CISE. (2) Primele rapoarte de evaluare vor fi întocmite şi transmise pentru terenurile şi construcţiile raportate ca active admise să acopere rezervele tehnice brute la data de 31 decembrie 2014, în acelaşi termen prevăzut de legislaţia în vigoare pentru transmiterea situaţiei activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor.(3) Ulterior termenului prevăzut la alin. (2), asigurătorii au obligaţia să transmită Autorităţii de Supraveghere Financiară rapoartele de evaluare prevăzute la alin. (1) ori de câte ori intervin modificări ale valorilor de piaţă ale terenurilor şi construcţiilor raportate ca active admise. 9. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 6Asigurătorul care practică activitatea de asigurări generale poate investi maximum: 1. 50% din rezervele tehnice brute în acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente ale pieţei de capital tranzacţionate pe o piaţă reglementată şi supravegheată, precum şi titluri de participare la organisme de plasament colectiv în valori mobiliare şi alte fonduri de investiţii, cu respectarea prevederilor pct. 2; 2. 5% din rezervele tehnice brute în acţiuni şi alte titluri negociabile tratate ca acţiuni, obligaţiuni, titluri de credit şi alte instrumente ale pieţei monetare sau de capital, precum şi titluri de participare la organisme de plasament colectiv în valori mobiliare şi alte fonduri de investiţii emise de aceeaşi entitate; 3. 20% din rezervele tehnice brute în terenuri şi construcţii, cu respectarea prevederilor pct. 4 şi ale art. 5 lit. h); 4. 10% din rezervele tehnice brute într-un teren sau o clădire ori într-un număr de terenuri sau clădiri suficient de apropiate unele de altele pentru a fi considerate efectiv ca o singură investiţie; 5. 90% din rezervele tehnice brute în depozite şi disponibilităţi la instituţii de credit, dar nu mai mult de 20% din rezervele tehnice brute într-o singură instituţie de credit; 6. 3% din rezervele tehnice brute în disponibilităţi în casierie; 7. 5% din partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009. 10. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 11Nu vor fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice aferente asigurărilor generale plasamentele în instituţii de credit sau în societăţi de investiţii ori partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu mai derulează operaţiuni curente în legătură cu obiectul lor de activitate şi/sau care sub orice formă şi-au încetat activitatea şi/sau nu şi-au respectat obligaţiile faţă de terţi. Articolul IIIAsigurătorii se vor conforma prevederilor prezentei norme începând cu raportarea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exerciţiului financiar 2014. Articolul IVNerespectarea prevederilor prezentei norme constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul VPrezenta normă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu


SmartCity5

COMENTARII la Norma 22/2014

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 22 din 2014
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu