ORDONANTA
URGENTA Nr. 42 din 29 august 1995
privind productia de produse
alimentare destinate comercializarii*)
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 686 din 8 octombrie 2008
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Producţia de produse alimentare destinate
comercializării se desfăşoară în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă,
urmărind, în principal, protecţia vieţii, sănătăţii populaţiei şi a mediului
înconjurător, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de
consumatori şi respectarea condiţiilor de igienă şi de mediu la fabricarea,
manipularea, depozitarea şi transportul produselor.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe sunt obligatorii
pentru toţi operatorii economici, persoane juridice, indiferent de forma de
organizare şi tipul de proprietate, asociaţii familiale sau persoane fizice
autorizate să desfăşoare o activitate economică independentă.
Art. 2. - Operatorii economici care desfăşoară
activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare destinate
comercializării au obligaţia să ia măsurile necesare pentru a elimina riscul de
contaminare sau degradare a produselor şi transformarea acestora în produse
improprii consumului uman.
Art. 3. - (1) Operatorii economici care desfăşoară
activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare destinate
comercializării pot desfăşura aceste activităţi numai în baza unor licenţe de
fabricaţie.
(2) Acordarea licenţelor de fabricaţie a produselor
alimentare destinate comercializării se efectuează de către Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Art. 4. -In înţelesul prezentei ordonanţe:
a) operator economic,
producător de produse alimentare este orice
persoană fizică, autorizată să desfăşoare o activitate economică independentă,
sau persoană juridică, română sau străină, indiferent de forma de organizare şi
tipul de proprietate, care desfăşoară, în condiţiile legii în România, o
activitate de producţie, prestări servicii ori operaţiuni de import-export al
produselor alimentare;
b) produse alimentare sunt
alimente, băuturi sau alte produse, obţinute prin prelucrarea unor materii
prime alimentare, care sunt destinate consumului uman, cu excepţia produselor
farmaceutice;
c) aditiv alimentar este
orice substanţă care se adaugă alimentelor pentru a se îmbunătăţi valoarea
nutritivă a acestora şi, de asemenea, orice produs sau substanţă care se adaugă
alimentelor pentru a influenţa culoarea, consistenţa, gustul sau aroma,
termenul de valabilitate, sau de a da alimentelor orice altă proprietate
specifică, dacă substanţa sau produsul de îmbogăţire nu sunt ele însele materii
prime alimentare;
d) substanţe străine sunt orice alte substanţe decât aditivii alimentari, care, dacă
sunt prezente peste limitele maxime admise de Ministerul Sănătăţii Publice, pot
constitui un risc pentru protecţia vieţii, sănătăţii consumatorilor sau
alterează compoziţia normală sau calitatea produselor alimentare;
e) eticheta este orice material scris, imprimat
sau grafic, litografiat, gravat sau ilustrat, referitor la un produs alimentar,
pe
care îl însoţeşte când acesta este prezentat la vânzare
pentru consumatori;
f) ambalajul este
materialul specific, ca execuţie şi natură, destinat ambalării produselor
alimentare în vederea asigurării protecţiei şi utilizat pentru transportul,
manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora;
g) falsificare sau substituire în domeniul calităţii constituie orice
înşelăciune sau tentativă de înşelăciune privind natura, caracteristicile
calitative, compoziţia, conţinutul în substanţe utile, înlocuirea în componenţa
produsului a unor substanţe cu altele vătămătoare sănătăţii, precum şi
folosirea de denumiri, descrieri sau alte declaraţii false privind originea,
cantitatea sau identitatea mărfurilor sau serviciilor, care contribuie la
stabilirea valorii produsului;
h) laborator autorizat sau acreditat este laboratorul căruia o autoritate desemnată de Guvern i-a
recunoscut competenţa de a efectua încercări şi analize pentru determinarea
calităţii produselor alimentare;
i) licenţa de fabricaţie a
produselor alimentare este documentul care atestă
că operatorul economic este capabil să desfăşoare activităţi în domeniul
producţiei de produse alimentare, în conformitate cu legislaţia internă în
vigoare, la un nivel de calitate şi siguranţă care să asigure protecţia vieţii
şi sănătăţii consumatorilor.
CAPITOLUL II
Calitatea produselor alimentare
Art. 5. - Produsele alimentare realizate în ţară sau
cele importate, supuse unui proces tehnologic, trebuie să aibă o asemenea
compoziţie şi calitate, încât să nu constituie un pericol pentru organismul
uman, din punct de vedere fizic, chimic, microbiologic,
toxicologic, parazitologie sau al nivelului de radioactivitate.
Art. 6. - (1) Operatorii economici care produc produse
alimentare sunt obligaţi ca, la fabricarea acestora, să utilizeze numai materii
prime şi materiale care să corespundă condiţiilor de calitate prevăzute în
standarde, caiete de sarcini, specificaţii tehnice, norme sanitare şi
sanitar-veterinare, precum şi normelor de protecţie a mediului, în vigoare.
(2) La recepţia materiilor prime condiţiile de calitate
se verifică prin analize de laborator.
Art. 7. - (1) La fabricarea produselor alimentare se
vor utiliza numai aditivi alimentari aprobaţi de către organismele specializate
ale Ministerului Sănătăţii Publice.
(2) Nivelul maxim admis de aditivi, de substanţe
străine sau de încărcătură microbiană se stabileşte pentru fiecare clasă de
produse alimentare de către Ministerul Sănătăţii Publice, împreună cu Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu organismele specializate ale
administraţiei publice centrale, precum şi cu consultarea asociaţiilor pentru
protecţia consumatorilor.
*) Republicată în temeiul art. V
lit. t) din titlului III „Dispoziţii finale" din
Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor
în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia
europeană privind protecţia consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 899
din 28 decembrie 2007, dându-se textelor o nouă numerotare.
Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995 a fost publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 septembrie 1995, a fost aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 123/1995, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 293 din 19
decembrie 1995, şi a mai fost modificată şi completată prin Ordonanţa
Guvernului nr. 33/1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 30 ianuarie 1999, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 183/2001, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 190 din 13 aprilie 2001.
CAPITOLUL III
Obligaţii ale operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei
de produse alimentare
Art. 8. - Produsele alimentare pot fi fabricate de
către operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de
bunuri alimentare, numai după avizarea acestora de către Ministerul Sănătăţii
Publice că sunt apte pentru consum uman şi cu respectarea condiţiilor de
calitate şi tehnice prevăzute în standarde, caiete de sarcini, specificaţii
tehnice, norme sanitare şi sanitare veterinare, în
vigoare.
Art. 9. - (1) Verificarea calităţii produselor
alimentare, pe toate fazele de fabricaţie, începând cu materiile prime, până la
obţinerea produselor finite, cât şi pe timpul depozitării acestora, se
realizează prin organele de control tehnic ale
operatorilor economici.
(2) In cadrul unităţilor producătoare se pot organiza
laboratoare proprii autorizate.
Art. 10. - (1) La recepţia materiilor prime,
materialelor sau produselor alimentare din import se verifică, de către
organele împuternicite prin lege sau alte reglementări în vigoare, dacă acestea
au certificate de calitate şi dacă performanţele prevăzute în acestea sunt la
nivelul parametrilor înscrişi în standarde sau alte norme de calitate.
(2) Verificările se fac obligatoriu la recepţie, în
laboratoarele proprii ale operatorilor economici, iar în cazul celor care nu
dispun de dotarea specifică, în laboratoare neutre specializate, autorizate sau
acreditate.
(3) Pentru produsele alimentare fabricate în România,
răspunderea pentru calitatea acestora revine operatorului economic sub a cărui
marcă se comercializează acestea.
(4) In cazul produselor şi materiilor prime alimentare
provenite din import, răspunderea pentru calitatea acestora revine operatorului
economic care a efectuat importul.
Art. 11. -Ambalajele folosite pentru produsele
alimentare trebuie să asigure menţinerea calităţii şi cantităţii acestora, să
fie realizate din materiale reciclabile sau să aibă asigurate condiţiile de
valorificare sau eliminare ecologică, conform prevederilor din standarde sau
alte reglementări în vigoare. Materialele de ambalare şi ambalajele utilizate
pentru produsele alimentare trebuie să fie avizate din punct de vedere sanitar
de către Ministerul Sănătăţii Publice.
Art. 12. - La etichetarea şi marcarea produselor
alimentare se vor menţiona în mod obligatoriu elementele de identificare a
produsului, cu precizarea ţării în care acesta a fost fabricat şi ambalat.
Art. 13. - Stabilirea termenului de valabilitate pentru
produsele alimentare se face de către producător, pe răspunderea acestuia, sau
prin colaborare cu unităţi de cercetare şi laboratoare specializate, după experimentări
prealabile.
Art. 14. - Se interzice prelungirea termenului de
valabilitate expirat, prin reetichetare sau reambalare, de către producător.
Art. 15. - Pe ambalajele produselor alimentare
destinate persoanelor cărora le sunt necesare diete speciale pentru vârstă,
boli sau alte motive, se vor menţiona, în plus faţă de cele prevăzute la art.
12, indicaţiile şi precauţiile de folosire a acestora.
Art. 16. - La manipularea, transportarea şi depozitarea
produselor alimentare se vor asigura fiecărui produs condiţiile specifice de
păstrare, conform prevederilor din standarde sau alte reglementări în vigoare.
Art. 17. - Operatorii economici
care produc produse alimentare au obligaţia executării verificărilor
metrologice impuse de legislaţia în vigoare.
CAPITOLUL IV
Licenţele de fabricaţie a produselor alimentare
Art. 18. - Licenţele de fabricaţie a produselor
alimentare se acordă operatorilor economici care desfăşoară activităţi în
domeniul producţiei de produse alimentare, de către Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, conform regulamentului privind acordarea acestora, aprobat
prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor*) şi publicat
în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe în
Monitorul Oficial al României.
Art. 19. - Activităţile pentru care se acordă licenţe
de fabricaţie sunt din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne
şi produse din carne, peşte şi produse piscicole, pâine şi produse de morărit
şi panificaţie, zahăr şi produse zaharoase, uleiuri şi grăsimi vegetale
alimentare, băuturi răcoritoare, conserve din legume şi fructe, vin, bere,
spirt, băuturi alcoolice, drojdie de panificaţie, prestări de servicii şi alte
activităţi specifice domeniului producţiei de produse alimentare.
Art. 20. - Licenţele de
fabricaţie a produselor alimentare se acordă următoarelor categorii de
producători:
a) operatorilor economici care desfăşoară activităţi
în domeniul producţiei de produse alimentare, persoane juridice, indiferent de
forma de organizare şi de tipul de proprietate;
b) asociaţiilor familiale sau persoanelor fizice
autorizate să desfăşoare o activitate economică independentă în domeniul
producţiei de produse alimentare.
Art. 21. - Producătorii agricoli, persoane fizice, în
baza certificatelor de producători, pot desfăşura activităţi în domeniul
producţiei de produse alimentare, fără licenţe de fabricaţie.
Art. 22. - Activităţile în domeniul producţiei de
produse alimentare pentru care se acordă licenţe de fabricaţie, competenţele
privind acordarea lor, documentaţia necesară, procedurile privind acordarea,
suspendarea, prelungirea sau anularea licenţelor de fabricaţie, precum şi
controlul privind modul de respectare a condiţiilor ce au stat la baza
acordării licenţelor de fabricaţie, se stabilesc de către Ministerul
Agriculturii si Dezvoltării Rurale prin regulamentul prevăzut la art. 18.
Art. 23. - (1) Acordarea licenţei de fabricaţie a
produselor alimentare se solicită de către operatorul economic care desfăşoară
activitatea respectivă, la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi.
(2) Operatorii economici aflaţi în funcţiune la data
intrării în vigoare a prezentei ordonanţe sunt obligaţi să solicite, în termen
de 60 de zile, acordarea licenţei de fabricaţie a produselor alimentare.
(3) Licenţele de fabricaţie a produselor alimentare
se eliberează în termen de cel mult 120 de zile de la data înregistrării
cererii operatorului economic şi a achitării unei taxe de către acesta. Taxa
pentru eliberarea licenţei de fabricaţie a produselor alimentare este de 150
lei pentru operatorii economici, persoane juridice, şi de 50 lei pentru
asociaţiile familiale şi operatorii economici, persoane fizice autorizate.
(4) Taxa pentru eliberarea licenţei de fabricaţie a
produselor alimentare se achită prin virare cu ordin de plată în contul
bugetului de stat - Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii
de funcţionare -, deschis la trezoreria statului în raza căreia se află sediul
fiscal al operatorilor economici respectivi.
(5) In sectoarele 2, 4, 5 şi 6 ale municipiului
Bucureşti şi în judeţul Ilfov, unde nu funcţionează trezorerii ale statului,
taxa se virează în contul -Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi
autorizaţii de funcţionare -, deschis la unităţile Băncii Comerciale Române -
S.A., pe seama organelor financiare teritoriale.**)
*) Ase vedea Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu
privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de
fabricaţie agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul
producţiei de produse alimentare, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 404 din 10 iunie
2003, cu modificările şi completările ulterioare.
**) In prezent la nivelul tuturor sectoarelor municipiului Bucureşti şi la nivelul judeţului Ilfov funcţionează
unităţi ale trezoreriei statului.
(6) Documentul de justificare a achitării taxei îl
reprezintă copia de pe ordinul de plată, confirmată de unitatea bancară, pentru
virarea sumei la bugetul de stat.
(7) Modificarea condiţiilor care au stat la baza
acordării licenţei de fabricaţie obligă operatorul economic să solicite, în
termen de 30 de zile, o nouă licenţă de fabricaţie a produselor alimentare.
Art. 24. - Licenţele de fabricaţie a produselor
alimentare se acordă pentru fiecare categorie de produse alimentare, prestări
de servicii şi alte activităţi din domeniul producţiei de produse alimentare.
CAPITOLUL V
Supravegherea şi controlul desfăşurării
activităţilor privind
producţia de produse alimentare
Art. 25. - Produsele alimentare care nu îndeplinesc
condiţiile prevăzute în capitolele I-IV din prezenta ordonanţă sunt interzise a fi livrate de producător.
Art. 26. - Supravegherea şi controlul operatorilor
economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse
alimentare privind modul de respectare a reglementărilor din prezenta ordonanţă
se face de către reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale.
Art. 27. - (1) Pentru activitatea de supraveghere şi control şi în scopul protecţiei vieţii, sănătăţii sau
mediului înconjurător, reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au dreptul de acces în zone, clădiri, anexe
sau alte spaţii ale operatorilor economici care desfăşoară activităţi în
domeniul producţiei de produse alimentare şi pot dispune analize tehnice sau
preleva probe pentru expertizare în laboratoare specializate, autorizate sau
acreditate.
(2) Operatorii economici care desfăşoară activităţi în
domeniul producţiei de bunuri alimentare sunt obligaţi să pună la dispoziţia
autorităţii de supraveghere şi control, la cererea acesteia, informaţiile şi
documentele care să ateste legalitatea activităţii lor.
CAPITOLUL VI
Sancţiuni
Art. 28. - Incălcarea prevederilor din prezenta
ordonanţă atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz.
Art. 29. - Reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru supravegherea şi controlul
activităţilor prevăzute în prezenta ordonanţă, în funcţie de constatările
făcute, au următoarele atribuţii:
1. Interzic livrarea de către producători pentru
comercializare a produselor alimentare care:
a) pot periclita sănătatea sau viaţa consumatorilor,
datorită deficienţelor calitative, confirmate prin
documente oficiale emise de organisme de specialitate;
b) sunt interzise consumului prin reglementări legale;
c) sunt confirmate ca falsificări sau substituiri;
d) au termenul de valabilitate expirat.
2. Dispun oprirea temporară a fabricaţiei sau a
prestării serviciului privind producţia de produse alimentare, în cazurile în
care:
a) se produc în continuare produsele cu aceleaşi
deficienţe care au determinat interzicerea comercializării, potrivit pct. 1
lit. a), b), c) şi d);
b) se prestează servicii care
pun în pericol viaţa sau sănătatea consumatorilor.
3. Dispun oprirea temporară a livrării pentru
comercializare sau prestare de servicii privind producţia de produse alimentare,
dacă:
a) produsele nu au certificate de calitate în conformitate cu standardele naţionale sau cu alte acte normative în
vigoare;
b) produsele sau serviciile nu îndeplinesc
caracteristicile calitative prescrise, dar nu pun în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor şi nici nu
constituie falsificări sau substituiri;
c) produsele nu prezintă elementele de identificare
şi/sau documentele de însoţire privind calitatea acestora, conform
reglementărilor legale în vigoare;
d) informaţiile obligatorii referitoare la serviciile
prestate lipsesc sau sunt neconforme cu prevederile din standarde, caiete de
sarcini, specificaţii tehnice, norme sanitare şi sanitare veterinare în
vigoare;
e) produsele nu au fost remediate în termenul stabilit
sau au fost remediate necorespunzător faţă de deficienţele constatate în timpul controlului.
4. Opresc fabricaţia produselor alimentare şi suspendă
licenţa de fabricaţie.
Art. 30. - Constituie contravenţii săvârşirea
următoarelor fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit
legii penale, să fie considerate infracţiuni:
a) comercializarea unor produse alimentare a căror
livrare a fost interzisă potrivit art. 29 pct. 1 lit. a), b) şi d);
b) comercializarea produselor alimentare pentru care s-a
dispus oprirea temporară a livrării potrivit art. 29 pct. 3 lit. a)-e);
c) fabricarea, ambalarea, etichetarea, manipularea,
transportarea şi depozitarea produselor alimentare destinate comercializării în
condiţiile în care nu se asigură stabilitatea parametrilor calitativi şi
salubritatea acestor produse şi se încalcă prevederile
art. 6-15;
d) împiedicarea sub orice formă a exercitării
atribuţiilor autorităţii de supraveghere şi control, în conformitate cu art.
27;
e) desfăşurarea activităţilor de producţie a produselor
alimentare fără licenţă de fabricaţie;
f) nerespectarea condiţiilor
care au stat la baza acordării licenţei de fabricaţie;
g) nesolicitarea eliberării unei noi licenţe de
fabricaţie, în cazul prevăzut de art. 23 alin. (7).
Art. 31. - Comercializarea unor produse alimentare a
căror livrare a fost interzisă potrivit art. 29 pct. 1 lit. c) se sancţionează
cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, retragerea licenţei de fabricaţie şi
interzicerea de a mai desfăşura activităţi în domeniul producţiei de produse
alimentare, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să
constituie infracţiune.
Art. 32. - Contravenţiile prevăzute la art. 30 se
sancţionează cu amendă, după cum urmează:
a) faptele prevăzute la art. 30 lit. a) şi e), cu
amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei;
b) faptele prevăzute la art. 30 lit. b) si d), cu
amendă de la 1.000 lei la 1.200 lei;
c) faptele prevăzute la art. 30 lit. c), f) si g), cu
amendă de la 800 lei la 1.000 lei.
Art. 33. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe se fac de
către personalul de specialitate anume împuternicit din Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, din Ministerul Economiei şi Finanţelor şi din Ministerul
Sănătăţii Publice.
Art. 34. - Contravenţiilor prevăzute de prezenta
ordonanţă le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001
privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale
Art. 35. - (1) Prezenta
ordonanţă intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul
Oficial al României.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe,
orice dispoziţii contrare se abrogă.