ORDONANTA Nr. 42 din 29 august 1995
privind productia de produse alimentare destinate comercializarii
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 203 din 1 septembrie 1995
In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutie si al art. 1 lit. c)
din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei emite prezenta ordonanta:
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Productia de produse alimentare destinate comercializarii se desfasoara in
conditiile prevazute de prezenta ordonanta, urmarind, in principal, protectia
vietii, sanatatii populatiei si a mediului inconjurator, satisfacerea
necesitatilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori si respectarea
conditiilor de igiena si de mediu la fabricarea, manipularea, depozitarea si
transportul produselor.
Prevederile prezentei ordonante sunt obligatorii pentru toti agentii
economici, persoane juridice, indiferent de forma de organizare si tipul de
proprietate, asociatii familiale sau persoane fizice autorizate sa desfasoare o
activitate economica independenta.
Art. 2
Agentii economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de
produse alimentare destinate comercializarii au obligatia sa ia masurile
necesare pentru a elimina riscul de contaminare sau degradare a produselor si
transformarea acestora in produse improprii consumului uman.
Art. 3
Agentii economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de
produse alimentare destinate comercializarii pot desfasura aceste activitati
numai in baza unor licente de fabricatie.
Acordarea licentelor de fabricatie a produselor alimentare destinate
comercializarii se efectueaza de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
Art. 4
In intelesul prezentei ordonante:
a) produse alimentare sunt alimente, bauturi sau alte produse, obtinute
prin prelucrarea unor materii prime alimentare, care sunt destinate consumului
uman, cu exceptia produselor farmaceutice;
b) aditiv alimentar este orice substanta care se adauga alimentelor pentru
a se imbunatati valoarea nutritiva a acestora si, de asemenea, orice produs sau
substanta care se adauga alimentelor pentru a influenta culoarea, consistenta,
gustul sau aroma, termenul de valabilitate, sau de a da alimentelor orice alta
proprietate specifica, daca substanta sau produsul de imbogatire nu sunt ele
insele materii prime alimentare;
c) substante straine sunt orice alte substante decat aditivii alimentari,
care, daca sunt prezente peste limitele maxime admise de Ministerul Sanatatii,
pot constitui un risc pentru protectia vietii, sanatatii consumatorilor sau
altereaza compozitia normala sau calitatea produselor alimentare;
d) eticheta este orice material scris, imprimat sau grafic, litografiat,
gravat sau ilustrat, referitor la un produs alimentar, pe care il insoteste
cand acesta este prezentat la vanzare pentru consumatori;
e) ambalajul este materialul specific, ca executie si natura, destinat
ambalarii produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat
pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora;
f) agent economic, producator de produse alimentare este orice persoana
fizica, autorizata sa desfasoare o activitate economica independenta, sau
persoana juridica, romana sau straina, indiferent de forma de organizare si
tipul de proprietate, care desfasoara, in conditiile legii in Romania, o
activitate de productie, prestari servicii ori operatiuni de import-export al
produselor alimentare;
g) falsificare sau substituire in domeniul calitatii constituie orice
inselaciune sau tentativa de inselaciune privind natura, caracteristicile
calitative, compozitia, continutul in substante utile, inlocuirea in componenta
produsului a unor substante cu altele vatamatoare sanatatii, precum si
folosirea de denumiri, descrieri sau alte declaratii false privind originea,
cantitatea sau identitatea marfurilor sau serviciilor, care contribuie la
stabilirea valorii produsului;
h) laborator autorizat sau acreditat este laboratorul caruia o autoritate
desemnata de Guvern i-a recunoscut competenta de a efectua incercari si analize
pentru determinarea calitatii produselor alimentare;
i) licenta de fabricatie a produselor alimentare este documentul care
atesta ca agentul economic este capabil sa desfasoare activitati in domeniul
productiei de produse alimentare, in conformitate cu legislatia interna in
vigoare, la un nivel de calitate si siguranta care sa asigure protectia vietii
si sanatatii consumatorilor.
CAP. 2
Calitatea produselor alimentare
Art. 5
Produsele alimentare realizate in tara sau cele importate, supuse unui
proces tehnologic, trebuie sa aiba o asemenea compozitie si calitate, incat sa
nu constituie un pericol pentru organismul uman, din punct de vedere fizic,
chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al nivelului de
radioactivitate.
Art. 6
Agentii economici care produc produse alimentare sunt obligati ca, la fabricarea
acestora, sa utilizeze numai materii prime si materiale care sa corespunda
conditiilor de calitate prevazute in standarde, caiete de sarcini, specificatii
tehnice, norme sanitare si sanitar-veterinare, precum si normelor de protectie
a mediului, in vigoare.
La receptia materiilor prime conditiile de calitate se verifica prin
analize de laborator.
Art. 7
La fabricarea produselor alimentare se vor utiliza numai aditivi alimentari
aprobati de catre organismele specializate ale Ministerului Sanatatii.
Nivelul maxim admis de aditivi, de substante straine sau de incarcatura
microbiana se stabileste pentru fiecare clasa de produse alimentare de catre
Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, cu
organismele specializate ale administratiei publice centrale, precum si cu
consultarea asociatiilor pentru protectia consumatorilor.
CAP. 3
Obligatii ale agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul
productiei de produse alimentare
Art. 8
Produsele alimentare pot fi fabricate de catre agentii economici care
desfasoara activitati in domeniul productiei de bunuri alimentare, numai dupa
avizarea acestora de catre Ministerul Sanatatii ca sunt apte pentru consum uman
si cu respectarea conditiilor de calitate si tehnice prevazute in standarde,
caiete de sarcini, specificatii tehnice, norme sanitare si sanitare veterinare,
in vigoare.
Art. 9
Verificarea calitatii produselor alimentare, pe toate fazele de fabricatie,
incepand cu materiile prime, pana la obtinerea produselor finite, cat si timpul
depozitarii acestora, se realizeaza prin organele de control tehnic ale
agentilor economici.
In cadrul unitatilor producatoare se pot organiza laboratoare proprii
autorizate.
Art. 10
La receptia materiilor prime, materialelor sau produselor alimentare din
import se verifica, de catre organele imputernicite prin lege sau alte
reglementari in vigoare, daca acestea au certificate de calitate si daca
performantele prevazute in acestea sunt la nivelul parametrilor inscrisi in
standarde sau alte norme de calitate.
Verificarile se fac obligatoriu la receptie, in laboratoarele proprii ale
agentilor economici, iar in cazul celor care nu dispun de dotarea specifica, in
laboratoare neutre specializate, autorizate sau acreditate.
Pentru produsele alimentare fabricate in Romania, raspunderea pentru
calitatea acestora revine agentului economic sub a carui marca se
comercializeaza acestea.
In cazul produselor si materiilor prime alimentare provenite din import,
raspunderea pentru calitatea acestora revine agentului economic care a efectuat
importul.
Art. 11
Ambalajele folosite pentru produsele alimentare trebuie sa asigure
mentinerea calitatii si cantitatii acestora, sa fie realizate din materiale
reciclabile sau sa aiba asigurate conditiile de valorificare sau eliminare
ecologica, conform prevederilor din standarde sau alte reglementari in vigoare.
Materialele de ambalare si ambalajele utilizate pentru produsele alimentare
trebuie sa fie avizate din punct de vedere sanitar de catre Ministerul
Sanatatii.
Art. 12
La etichetarea si marcarea produselor alimentare se vor mentiona in mod
obligatoriu elementele de identificare a produsului, cu precizarea tarii in
care acesta a fost fabricat si ambalat.
Art. 13
Stabilirea termenului de valabilitate pentru produsele alimentare se face
de catre producator, pe raspunderea acestuia, sau prin colaborare cu unitati de
cercetare si laboratoare specializate, dupa experimentari prealabile.
Art. 14
Se interzice prelungirea termenului de valabilitate expirat, prin
reetichetare sau reambalare, de catre producator.
Art. 15
Pe ambalajele produselor alimentare destinate persoanelor carora le sunt
necesare diete speciale pentru varsta, boli sau alte motive, se vor mentiona,
in plus fata de cele prevazute la art. 12, indicatiile si precautiile de
folosire a acestora.
Art. 16
La manipularea, transportarea si depozitarea produselor alimentare se vor
asigura fiecarui produs conditiile specifice de pastrare, conform prevederilor
din standarde sau alte reglementari in vigoare.
Art. 17
Agentii economici care produc produse alimentare au obligatia executarii
verificarilor metrologice impuse de legislatia in vigoare.
CAP. 4
Licentele de fabricatie a produselor alimentare
Art. 18
Licentele de fabricatie a produselor alimentare se acorda agentilor
economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse
alimentare, de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, conform
regulamentului privind acordarea acestora, aprobat prin ordin al ministrului
agriculturii si alimentatiei si publicat in termen de 30 de zile de la data
intrarii in vigoare a prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei.
Art. 19
Activitatile pentru care se acorda licente de fabricatie sunt din domeniul
productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, peste si
produse piscicole, paine si produse de morarit si panificatie, zahar si produse
zaharoase, uleiuri si grasimi vegetale alimentare, bauturi racoritoare,
conserve din legume si fructe, vin, bere, spirt, bauturi alcoolice, drojdie de
panificatie, prestari servicii si alte activitati in domeniul productiei de
produse alimentare.
Art. 20
Licentele de fabricatie a produselor alimentare se acorda urmatoarelor
categorii de producatori:
a) agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de
produse alimentare, persoane juridice, indiferent de forma de organizare si
tipul de proprietate;
b) asociatiilor familiale sau persoanelor fizice autorizate sa desfasoare o
activitate economica independenta, care desfasoara activitati in domeniul
productiei de bauturi alcoolice sau bauturi racoritoare.
Asociatiile familiale fizice autorizate sa desfasoare o activitate
economica independenta, cu exceptia celor prevazute la lit. b), pot desfasura
activitati in domeniul productiei de produse alimentare, fara licente de
fabricatie.
Art. 21
Activitatile in domeniul productiei de produse alimentare pentru care se
acorda licente de fabricatie, competentele privind acordarea lor, documentatia
necesara, procedurile privind acordarea, suspendarea, prelungirea sau anularea
licentelor de fabricatie, precum si controlul privind modul de respectare a
conditiilor ce au stat la baza acordarii licentelor de fabricatie, se stabilesc
de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei prin regulamentul prevazut la
art. 18.
Art. 22
Acordarea licentei de fabricatie a produselor alimentare se solicita de
catre agentul economic care desfasoara activitatea respectiva, la punerea in
functie a fiecarei unitati.
Agentii economici aflati in functiune la data intrarii in vigoare a
prezentei ordonante sunt obligati sa solicite, in termen de 60 de zile,
acordarea licentei de fabricatie a produselor alimentare.
Licentele de fabricatie a produselor alimentare se elibereaza in termen de
cel mult 120 de zile de la data inregistrarii cererii agentului economic si
achitarii unei taxe de catre acesta. Taxa pentru eliberarea licentei de
fabricatie a produselor alimentare este de 500.000 lei pentru agentii
economici, persoane juridice, si de 250.000 lei pentru asociatiile familiale si
agentii economici, persoane fizice autorizate, iar pentru prelungirea
valabilitatii acesteia este de 250.000 lei pentru agentii economici, persoane
juridice, si de 100.000 lei pentru asociatiile familiale si agentii economici,
persoane fizice autorizate. Veniturile incasate de catre Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei se vireaza la bugetul de stat lunar, pana la data
de 20 a lunii urmatoare.
Modificarea conditiilor care au stat la baza acordarii licentei de
fabricatie a produselor alimentare obliga agentul economic sa solicite in
termen de 30 de zile o noua licenta de fabricatie.
Licenta de fabricatie a produselor alimentare are valabilitate pentru o
perioada de 5 ani de la data acordarii. Cu 90 de zile inainte de expirarea
acestei perioade, se va solicita prelungirea valabilitatii licentei de
fabricatie.
Art. 23
Licentele de fabricatie a produselor alimentare se acorda pentru fiecare
produs alimentar si sunt netransmisibile.
CAP. 5
Supravegherea si controlul desfasurarii activitatilor privind productia de
produse alimentare
Art. 24
Produsele alimentare care nu indeplinesc conditiile prevazute in capitolele
I - IV din prezenta ordonanta sunt interzise a fi livrate de producator.
Art. 25
Supravegherea si controlul agentilor economici care desfasoara activitati
in domeniul productiei de produse alimentare privind modul de respectare a
reglementarilor din prezenta ordonanta se face de catre reprezentantii
imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
Art. 26
Pentru activitatea de supraveghere si control si in scopul protectiei
vietii, sanatatii sau mediului inconjurator, reprezentantii imputerniciti ai
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei si ai Ministerului Apelor, Padurilor
si Protectiei Mediului au dreptul de acces in zone, cladiri, anexe sau alte
spatii ale agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul
productiei de produse alimentare si pot dispune analize tehnice sau preleva
probe pentru expertizare in laboratoare specializate, autorizate sau
acreditate.
Agentii economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de
bunuri alimentare sunt obligati sa puna la dispozitia autoritatii de
supraveghere si control, la cererea acesteia, informatiile si documentele care
sa ateste legalitatea activitatii lor.
CAP. 6
Sanctiuni
Art. 27
Incalcarea prevederilor din prezenta ordonanta atrage raspunderea civila,
contraventionala sau penala, dupa caz.
Art. 28
Reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Alimentatiei
pentru supravegherea si controlul activitatilor prevazute in prezenta
ordonanta, in functie de constatarile facute, au urmatoarele atributii:
(1) Interzic livrarea de catre producatori pentru comercializare a
produselor alimentare care:
a) pot periclita sanatatea sau viata consumatorilor, datorita deficientelor
calitative, confirmate prin documente oficiale emise de organisme de
specialitate;
b) sunt interzise consumului prin reglementari legale;
c) sunt confirmate ca falsificari sau substituiri;
d) au termenul de valabilitate expirat.
(2) Dispun oprirea temporara a fabricatiei sau a prestarii serviciului
privind productia de produse alimentare, in cazurile in care:
a) se produc in continuare produsele cu aceleasi deficiente care au
determinat interzicerea comercializarii, potrivit pct. (1) lit. a), b), c) si
d);
b) se presteaza servicii care pun in pericol viata sau sanatatea
consumatorilor.
(3) Dispun oprirea temporara a livrarii pentru comercializare sau prestare
de servicii privind productia de produse alimentare, daca:
a) produsele nu au certificate de conformitate cu standardele nationale sau
cu alte acte normative in vigoare;
b) produsele sau serviciile nu indeplinesc caracteristicile calitative
prescrise, dar nu pun in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor si
nici nu constituie falsificari sau substituiri;
c) produsele nu prezinta elementele de identificare si/sau documentele de
insotire privind calitatea acestora, conform reglementarilor legale in vigoare;
d) informatiile obligatorii referitoare la serviciile prestate lipsesc sau
sunt neconforme cu prevederile din standarde, caiete de sarcini, specificatii
tehnice, norme sanitare si sanitare veterinare in vigoare;
e) produsele nu au fost remediate in termenul stabilit sau au fost
remediate necorespunzator fata de deficientele constatate in timpul
controlului.
(4) Sesizeaza organele competente pentru retragerea autorizatiei de
functionare a agentilor economici, data potrivit legii, cand acestia comit
abateri repetate de la prevederile prezentei ordonante.
Art. 29
Constituie contraventii savarsirea urmatoarelor fapte, daca nu sunt comise
in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate
infractiuni:
a) comercializarea unor produse alimentare a caror livrare a fost interzisa
potrivit art. 28 pct. (1) lit. a) - d);
b) comercializarea produselor alimentare pentru care s-a dispus oprirea
temporara a livrarii potrivit art. 28 pct. (3) lit. a) - e);
c) fabricarea, ambalarea, etichetarea, manipularea, transportarea si
depozitarea produselor alimentare destinate comercializarii in conditiile in
care nu se asigura stabilirea parametrilor calitativi si salubritatea acestor
produse si se incalca prevederile art. 6 - 15;
d) impiedicarea sub orice forma a exercitarii atributiilor autoritatii de
supraveghere si control, in conformitate cu art. 26;
e) desfasurarea activitatilor de productie a produselor alimentare fara
licenta de fabricatie;
f) nerespectarea conditiilor care au stat la baza acordarii licentei de
fabricatie;
g) nesolicitarea eliberarii unei noi licente de fabricatie, in cazul
prevazut de art. 22 alin. 4.
Art. 30
Contraventiile prevazute la art. 29 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum
urmeaza:
a) faptele prevazute la art. 29 lit. a), cu amenda de la 2.000.000 lei la
3.000.000 lei;
b) faptele prevazute la art. 29 lit. b), cu amenda de la 1.500.000 lei la
2.500.000 lei;
c) faptele prevazute la art. 29 lit. c), cu amenda de la 1.000.000 lei la
1.500.000 lei;
d) faptele prevazute la art. 29 lit. d), cu amenda de la 500.000 lei la
1.000.000 lei;
e) faptele prevazute la art. 29 lit. e), cu amenda de la 1.500.000 lei la
2.000.000 lei si sesizarea organelor competente pentru retragerea de
functionare, data potrivit legii;
f) faptele prevazute la art. 29 lit. f), cu amenda de la 1.000.000 lei la
1.500.000 lei si suspendarea licentei de fabricatie pana la indeplinirea
conditiilor a caror nerespectare a fost constatata;
g) faptele prevazute la art. 29 lit. g), cu amenda de la 500.000 lei la
1.000.000 lei.
Art. 31
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor pentru incalcarea
dispozitiilor prezentei ordonante se face de catre personalul de specialitate
anume imputernicit din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si din
Ministerul Finantelor.
Pentru faptele care aduc atingere protectiei mediului, competenta
constatarii si aplicarii sanctiunilor contraventionale revine personalului de
specialitate anume imputernicit din Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei
Mediului.
Art. 32
Contraventiilor prevazute de prezenta ordonanta le sunt aplicabile
prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea
contraventiilor, cu exceptia art. 25 - 27.
CAP. 7
Dispozitii finale
Art. 33
Prezenta ordonanta intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei.
La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, orice dispozitii
contrare se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Valeriu Tabara
Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Florin Georgescu
Ministrul sanatatii,
Iulian Mincu
Ministrul apelor, padurilor
si protectiei mediului,
Aurel Constantin Ilie