Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 61 din 23 iunie 2005

pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 562 din 30 iunie 2005


SmartCity3


    Unul dintre angajamentele asumate de Romania in cadrul procesului de negociere a capitolului 3 "Libera circulatie a serviciilor" il reprezinta modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, pana la data de 30 iunie 2005.
    Acest angajament este cuprins si in Programul de guvernare al Guvernului Romaniei, fiind inclus in Planul de masuri prioritare pentru integrare europeana, monitorizat bilunar.
    De asemenea, legislatia secundara are acelasi termen de adoptare, sfarsitul lunii iunie 2005, si este conditionata de intrarea in vigoare a legii de modificare a Legii nr. 136/1995.
    In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 1^1
    In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
    1. contractant al asigurarii - persoana care incheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o alta persoana si se obliga fata de asigurator sa plateasca prima de asigurare;
    2. autovehicul - vehicul cu propulsie proprie, inclusiv remorci, semiremorci sau atase tractate ori netractate, dupa caz;
    3. persoana pagubita - persoana indreptatita sa primeasca despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de raspundere civila;
    4. prejudiciu - efectul negativ suferit de persoana pagubita prin producerea unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de raspundere civila;
    5. Birou National - organizatie profesionala, constituita in conformitate cu Recomandarea nr. 5 din 25 ianuarie 1949, adoptata de Subcomitetul de Transport Rutier al Comitetului de Transporturi Interioare din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU, si care grupeaza societatile de asigurare care sunt autorizate intr-un stat sa practice asigurarea de raspundere civila auto;
    6. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - biroul national din Romania;
    7. limitele teritoriale de acoperire ale asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule:
    a) teritoriul Romaniei;
    b) teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European;
    c) teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national;
    8. Carte Verde - document international de asigurare emis in numele biroului national, in conformitate cu Recomandarea nr. 5 din 25 ianuarie 1949, adoptata de Subcomitetul de Transport Rutier al Comitetului de Transporturi Interioare din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU;
    9. fransiza - partea din prejudiciu suportata de persoana pagubita, stabilita ca valoare fixa sau procent din despagubirea totala prevazuta in contractul de asigurare de raspundere civila."
    2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    In sensul prezentei legi, este obligatorie asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, precum si tramvaie, in limitele teritoriale de acoperire."
    3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    Asigurarea obligatorie se practica:
    a) de catre societatile de asigurare din Romania autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
    b) de catre societatile de asigurare autorizate de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene care desfasoara activitate in Romania conform dreptului de stabilire si liberei circulatii a serviciilor.
    Societatile de asigurare care au dreptul sa practice asigurarea obligatorie conform alin. 1, la cererea potentialului asigurat, incheie asigurarea eliberand un inscris doveditor."
    4. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 9
    Prin contractul de asigurare, contractantul asigurarii sau asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea riscului asigurat, sa plateasca asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit despagubirea ori suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, rezultata din contractul de asigurare incheiat in conditiile prezentei legi, in limitele si la termenele convenite."
    5. La articolul 10 alineatul 3, litera b) va avea urmatorul cuprins:
    "b) obiectul asigurarii: bunuri, persoane, raspundere civila, credite si garantii, asigurari de pierderi financiare, alte asigurari;".
    6. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 11
    Incheierea contractului de asigurare se probeaza cu polita de asigurare sau cu certificatul de asigurare emis si semnat de asigurator ori cu nota de acoperire emisa si semnata de brokerul de asigurare. Documentele care atesta incheierea unei asigurari pot fi semnate si certificate prin mijloace electronice, in conditiile prevazute de Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica."
    7. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 14
    Daca, inainte de a incepe obligatia asiguratorului, riscul asigurat s-a produs sau producerea lui a devenit imposibila, precum si in cazul in care, dupa inceperea obligatiei asiguratorului, producerea riscului asigurat a devenit imposibila, contractul se reziliaza de drept, iar in eventualitatea in care asiguratul sau contractantul asigurarii a platit toata prima sau o parte din aceasta, acesta este indreptatit sa o recupereze proportional cu perioada neexpirata a contractului de asigurare.
    Diferenta dintre prima platita si cea calculata conform alin. 1 se restituie asiguratului sau contractantului asigurarii numai in cazurile in care nu s-au platit ori nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii."
    8. Alineatul 2 al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
    "Asiguratorul este obligat sa il informeze pe asigurat despre consecintele neplatii primei la termenul de plata pentru cazul prevazut la alin. 1 si sa prevada aceste consecinte in contractul de asigurare."
    9. Articolul 20^1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 20^1
    Denuntarea contractului de asigurare de catre una dintre parti se poate efectua numai cu notificarea prealabila a celeilalte parti, care trebuie facuta cu cel putin 20 de zile inainte de denuntare."
    10. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 22
    In limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei, cu exceptia asigurarilor de persoane, iar in cazul in care in vigoare era o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, conform art. 54 alin. 2 si 3.
    Asiguratul raspunde de prejudiciile aduse asiguratorului prin acte care ar impiedica realizarea dreptului prevazut la alin. 1.
    Asiguratorul poate renunta, in totalitate sau in parte, la exercitarea dreptului prevazut la alin. 1."
    11. Alineatul 2 al articolului 27 va avea urmatorul cuprins:
    "Despagubirile nu pot depasi valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei si nici suma la care s-a facut asigurarea."
    12. Dupa alineatul 3 al articolului 31 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmatorul cuprins:
    "Un asigurat care a incheiat un contract de asigurare de viata individual trebuie sa aiba la dispozitie o perioada de 20 de zile de la data semnarii contractului de catre asigurator, in intervalul careia poate sa denunte acel contract. Aceste prevederi nu se aplica contractelor de acest tip cu o durata de 6 luni sau mai mica."
    13. Alineatul 2 al articolului 36 va avea urmatorul cuprins:
    "Orice alta plata, indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau de suma reprezentand restituirea rezervei in conditiile alin. 1, nu va putea fi efectuata mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare."
    14. Dupa alineatul 3 al articolului 44^1 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmatorul cuprins:
    "Urmarirea debitorului dintr-un contract de credit pentru indeplinirea conditiilor prevazute in acesta, inclusiv de plata la scadenta a creditului, inainte de producerea riscului asigurat sau investirea cu formula executorie a unui contract de credit bancar, precum si a garantiilor reale si personale, dupa producerea riscului asigurat, nu constituie actiune de recuperare a prejudiciului in sensul prevederilor alin. 3."
    15. Alineatele 1 si 2 ale articolului 48 vor avea urmatorul cuprins:
    "Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate autovehicule supuse inmatricularii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare.
    Persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in afara teritoriului Romaniei se considera asigurate, in conditiile prezentei legi, in una dintre urmatoarele situatii:
    a) daca numarul de inmatriculare atesta asigurarea potrivit legii statului in care este inmatriculat autovehiculul sau acordurilor internationale de asigurare valabile in Romania;
    b) daca poseda documente internationale de asigurare valabile in Romania."
    16. Articolul 48^1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 48^1
    La inscrierea in circulatie, la efectuarea de modificari in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a unui autovehicul si la efectuarea verificarilor tehnice periodice, este obligatorie prezentarea dovezii existentei unei asigurari de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, in conditiile prezentei legi.
    Contractul de asigurare atesta existenta asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. Incheierea contractului de asigurare de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule se dovedeste cu polita de asigurare/documentul Carte Verde."
    17. Articolul 49 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 49
    Asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, in conformitate cu:
    a) legislatia in vigoare din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul de autovehicul si cu cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia respectiva si cel prevazut in contractul de asigurare;
    b) legislatia romaneasca in vigoare, in cazul in care persoanele pagubite sunt cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, in timpul unei calatorii ce leaga direct doua teritorii in care este valabil tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene, daca nu exista birou national pe teritoriul traversat in care s-a produs accidentul."
    18. Alineatele 2 si 4 ale articolului 50 vor avea urmatorul cuprins:
    "In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara autovehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel autovehicul, cu exceptia conducatorului autovehiculului respectiv.
    ..........................................................................
    Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se acorda pentru bunurile aflate in afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate in acel autovehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul autovehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau proprietarului, utilizatorului ori conducatorului autovehiculului raspunzator de producerea accidentului."
    19. Alineatul 1 al articolului 52 va avea urmatorul cuprins:
    "In cazul in care, pentru acelasi proprietar de autovehicul, la data producerii accidentului, existau mai multe asigurari valabile, despagubirea se suporta in parti egale de catre toti asiguratorii. Despagubirea se va plati integral de catre asiguratorul la care s-a adresat persoana pagubita, urmand ca ulterior asiguratorul in cauza sa se indrepte impotriva celorlalti asiguratori pentru recuperarea partii de despagubire, platita in numele acestora."
    20. Articolul 53 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 53
    Prin norme adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor conform legii se stabilesc: aplicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, limitele teritoriale de acoperire, nivelul despagubirilor, conditiile de plata, durata asigurarii, facilitatile si penalizarile aplicabile asiguratilor, criteriile si conditiile pentru acordarea sau retragerea autorizatiei, persoanele care au obligatia sa incheie contracte de asigurare, modalitatea de gestionare a cazurilor de refuz al asiguratorului de a incheia asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, daca este cazul, precum si alte informatii referitoare la acest tip de asigurare."
    21. Articolul 54 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 54
    Despagubirile se stabilesc in conformitate cu art. 49 pe baza conventiei dintre asigurat, persoana pagubita si asigurator ori, in cazul in care nu s-a realizat intelegerea, prin hotarare judecatoreasca.
    In cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.
    Drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse pe teritoriul Romaniei de autovehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in strainatate se exercita impotriva asiguratorului prin reprezentantele de despagubiri sau prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, dupa caz, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 48 alin. 2.
    Incuviintarea cu privire la stabilirea despagubirii pe baza conventiei dintre asigurati, persoane pagubite si asiguratori se da:
    a) de catre proprietarul autovehiculului raspunzator de producerea pagubei sau de conducatorul acestuia - numai in cazul in care despagubirile nu urmeaza sa fie recuperate potrivit prevederilor art. 58, pe actele eliberate de autoritatile publice competente sa constate si sa cerceteze accidentele de autovehicule, pe instiintarea sau pe procesul-verbal de constatare a pagubelor intocmit de asigurator. Aceasta incuviintare constituie si avizare de dauna pentru asiguratorul de raspundere civila;
    b) de catre persoana fizica sau de reprezentantul legal al persoanei juridice pagubite, dupa caz, pe procesul-verbal de constatare a pagubelor intocmit de asigurator in dublu exemplar.
    In situatiile prevazute la alin. 4, in cazul persoanelor fizice incuviintarea poate fi data de sotia (sotul) asiguratului, respectiv a persoanei pagubite, ori, in caz de imposibilitate temeinic motivata a ambilor soti, cum ar fi: spitalizare, deces, detentie, lipsa indelungata din localitate, de oricare dintre urmatoarele persoane majore: copii, parinti, surori sau frati ai asiguratului, respectiv ai persoanei pagubite ori ai sotiei (sotului) acestora."
    22. Articolul 55 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 55
    Despagubirile se platesc de catre asigurator persoanelor fizice sau juridice pagubite.
    Despagubirile nu pot fi urmarite de creditorii asiguratului.
    Despagubirile se platesc asiguratilor daca acestia dovedesc ca au despagubit persoanele pagubite si despagubirile nu urmeaza sa fie recuperate potrivit prevederilor art. 58.
    Odata cu incasarea despagubirii, persoanele pagubite vor declara in scris ca au fost despagubite pentru pagubele suferite si ca nu mai au nici o pretentie de la asiguratorul de raspundere civila si asigurat (persoana vinovata) in legatura cu paguba respectiva.
    In situatia efectuarii platii de catre asiguratorul de raspundere civila direct in contul bancar al persoanei pagubite, aceasta se considera a fi integral despagubita daca in termen de 30 de zile de la data intrarii sumei in contul sau bancar nu a notificat asiguratorului de raspundere civila eventualele obiectii referitoare la cuantumul despagubirii.
    In cazul in care in drepturile persoanei pagubite s-a subrogat asiguratorul conform prevederilor art. 22, eventuala diferenta de despagubire dintre asigurarea facultativa si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto ramane pe contul asigurarii facultative, neputand fi recuperata de la asigurat (persoana vinovata), daca despagubirea platita din asigurarea facultativa nu depaseste limita maxima a despagubirii ce poate fi acordata de asigurator pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de autovehicul, prevazuta de legislatia in vigoare."
    23. Articolul 56 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 56
    Persoanele care folosesc pe teritoriul Romaniei autovehicule inmatriculate in strainatate si neasigurate in strainatate, potrivit art. 48 alin. 2, sau a caror asigurare expira pe durata sederii in Romania datoreaza prime de asigurare conform prevederilor legale.
    Personalul politiei de frontiera nu va verifica documentele de asigurare pentru autovehiculele inmatriculate in statele membre ale Uniunii Europene, pentru acestea numerele de inmatriculare fiind dovada asigurarii.
    La intrarea sau iesirea din tara, personalul politiei de frontiera de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei va controla documentele de asigurare si va solicita proprietarului, imputernicitului acestuia sau conducatorului autovehiculului inmatriculat in state terte dovada platii primei de asigurare datorate. Persoanele neasigurate sau persoanele care la control nu pot face dovada asigurarii ori a platii acesteia vor fi obligate sa incheie asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si sa achite prima de asigurare la entitatile desemnate in acest sens de catre asiguratorii care au dreptul sa practice asigurarea obligatorie conform art. 5 alin. 1.
    Autovehiculele inmatriculate in state terte care intra pe teritoriul Romaniei de pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene nu vor fi supuse controlului privind documentele de asigurare, acest control putand fi efectuat numai prin sondaj."
    24. Articolul 57 se abroga.
    25. Dupa alineatul 2 al articolului 60 se introduce un nou alineat, alineatul 2^1, cu urmatorul cuprins:
    "Contributia la Fondul de garantare se va calcula, evidentia, achita si se va raporta de catre asiguratori separat pentru asigurarile generale si, respectiv, pentru asigurarile de viata."
    26. Alineatul 3 al articolului 60 va avea urmatorul cuprins:
    "In scopul unei cat mai bune fructificari, disponibilitatile Fondului de garantare astfel constituite vor fi plasate la Trezoreria Statului in instrumente purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau titluri ale administratiei publice locale, precum si in alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia in vigoare."
    27. La articolul 60 alineatul 4, litera b) va avea urmatorul cuprins:
    "b) modul de constituire, administrare, structura bugetului de venituri si cheltuieli a Fondului de garantare."
    28. Alineatul 6 al articolului 60 se abroga.
    29. Alineatele 1 si 2 ale articolului 61 vor avea urmatorul cuprins:
    "Se constituie Fondul de protectie a victimelor strazii, in vederea protejarii persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.
    Asiguratorii care practica asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule conform art. 5 sunt obligati sa contribuie la constituirea fondului prevazut la alin. 1 proportional cu volumul primelor incasate pentru aceasta asigurare, pana la acoperirea obligatiilor de plata ale acestuia. Aceasta contributie nu va depasi 5% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare."
    30. Alineatul 4 al articolului 61 va avea urmatorul cuprins:
    "In cazul avarierii sau distrugerii bunurilor prin accidente produse de autovehicule, respectiv tramvaie, neasigurate, ramane in sarcina persoanei pagubite o fransiza, care va fi egala cu limita minima a despagubirilor acordate la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, stabilita prin normele adoptate in baza art. 53."
    31. Alineatul 6 al articolului 61 va avea urmatorul cuprins:
    "In scopul unei cat mai bune fructificari, disponibilitatile Fondului de protectie a victimelor strazii astfel constituite vor fi plasate la Trezoreria Statului in instrumente purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau titluri ale administratiei publice locale."
    32. La articolul 61, dupa alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 8, cu urmatorul cuprins:
    "In caz de litigiu, drepturile persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, se exercita impotriva administratorului Fondului de protectie a victimelor strazii, desemnat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu prevederile alin. 5."
    33. Dupa alineatul 6 al articolului 61^1 se introduce un nou alineat, alineatul 7, cu urmatorul cuprins:
    "Sumele depuse la fondurile de protectie pot fi urmarite silit numai in vederea executarii obligatiilor pentru care au fost constituite."
    34. Alineatele 1, 2 si 3 ale articolului 63 vor avea urmatorul cuprins:
    "Constituie contraventie savarsirea urmatoarelor fapte:
    a) neplata la termen a despagubirilor datorate din asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, catre persoanele pagubite sau catre asigurati, in conditiile normelor emise in baza art. 53;
    b) neplata la termen a sumelor destinate fondurilor de protectie, precum si a contributiei procentuale din valoarea primelor brute incasate aferente asigurarilor obligatorii;
    c) nedepunerea la asiguratori de catre intermediarii in asigurari a sumelor incasate cu titlu de prime de asigurare;
    d) nerespectarea de catre asiguratori a obligatiilor prevazute la art. 36 alin. 2;
    e) nerespectarea de catre asiguratori a obligatiilor prevazute la art. 49;
    f) neluarea de catre asiguratori a declaratiei de despagubire prevazute la art. 55 alin. 4;
    g) nerespectarea de catre asiguratori a interdictiei de recuperare a diferentei de despagubire dintre asigurarea facultativa si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, in conditiile art. 55 alin. 6;
    h) necomunicarea de catre brokerul de asigurare catre asigurator a producerii riscului asigurat, in termenul prevazut in contractul de asigurare, in conditiile art. 19 alin. 3.
    Contraventiile prevazute la alin. 1 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) pentru faptele asiguratorilor prevazute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f) si g), cu avertisment scris sau cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei si cu limitarea operatiunilor, cu interzicerea temporara sau definitiva pentru asiguratori a exercitarii activitatii de asigurare, pentru una sau mai multe categorii de asigurari, sau cu suspendarea ori retragerea autorizatiei asiguratorilor;
    b) pentru faptele administratorilor, directorilor sau directorilor executivi, prevazute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f) si g), cu amenda intre 1 - 6 salarii medii pe societate, din luna precedenta datei constatarii faptei;
    c) pentru faptele agentilor de asigurare, prevazute la alin. 1 lit. c), cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei;
    d) pentru faptele brokerilor prevazute la alin. 1 lit. c) si h), cu avertisment scris sau amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei si cu interzicerea temporara sau definitiva a activitatii definite la art. 2 lit. C pct. 62 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu suspendarea ori retragerea autorizatiei.
    Sanctiunile pentru faptele prevazute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f) si g) se aplica fie asiguratorilor prevazuti la alin. 2 lit. a), fie persoanelor prevazute la alin. 2 lit. b)."
    35. Alineatul 1 al articolului 64 va avea urmatorul cuprins:
    "Incalcarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare prevazute la art. 48 si 56 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare a autovehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii."
    36. Articolul 69 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 69
    Unitatile de politie, unitatile de pompieri, unitatile medicale din cadrul sistemului medical public si privat, medicii de familie si celelalte autoritati publice competente sa cerceteze accidente de autovehicule sau alte evenimente, dupa caz, vor comunica, la cererea asiguratorilor, in termen de cel mult 30 de zile de la solicitare, actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate, in vederea stabilirii si platii de catre asiguratori a indemnizatiilor de asigurare."
    Art. 2
    Prezenta ordonanta de urgenta transpune urmatoarele prevederi ale directivelor europene:
    1. Directiva 72/166/CEE a Consiliului din 24 aprilie 1972 privind coordonarea legilor din statele membre privind asigurarea de raspundere civila in legatura cu utilizarea vehiculelor cu motor si legalizarea obligatiei de asigurarea pentru aceasta raspundere (Prima directiva privind asigurarea auto) (Jurnalul Oficial L 103, 02/05/1972, p. 1)
    - Art. 1, art. 2, art. 3, art. 6, art. 7.
    2. Directiva 84/5/CEE a Consiliului din 30 decembrie 1983 privind armonizarea legislatiei statelor membre referitoare la asigurarea de raspundere civila pentru pagubele produse de autovehicule (A doua directiva privind asigurarea auto) (Jurnalul Oficial L 8, 11/01/1984, p. 17)
    - Art. 1, art. 4.
    3. Directiva 90/232/CEE a Consiliului din 14 mai 1990 privind armonizarea legislatiei statelor membre referitoare la asigurarea de raspundere civila pentru pagubele produse de autovehicule (A treia directiva privind asigurarea auto) (Jurnalul Oficial L 129, 19/05/1990, p. 0033 - 0035)
    - Art. 1, art. 2.
    4. Directiva 2000/26/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 mai 2000 privind armonizarea legislatiei in statele membre privind asigurarea de raspundere civila auto (A patra directiva privind asigurarea auto) (Jurnalul Oficial L 181, 20/07/2000, p. 0065)
    - Art. 1, art. 2 lit. c) si d), art. 3.
    Art. 3
    De la data introducerii primei unice pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara teritoriului acesteia, Fondul de protectie a victimelor strazii va fi preluat de Fondul de compensare prevazut la art. 25 alin. 4 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Preluarea se va face in conditiile normelor emise in aplicarea Legii nr. 32/2000, precum si a Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 4
    Contractele de asigurare incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor continua in conditiile si termenii acceptati la data incheierii acestora.
    Art. 5
    Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor care implica statutul Romaniei de stat membru, care se vor aplica de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
    Art. 6
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga art. 37 alin. (2) si (3) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 7
    Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel Popescu

                       p. Ministrul integrarii europene,
                       Istvan Csutak,
                       secretar de stat



SmartCity5

COMENTARII la OUG 61/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 61 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 61/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu