E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 62/103 din 27 ianuarie 2004

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII


SmartCity3

              Nr. 62 din 27 ianuarie 2004
              MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
              Nr. 103 din 4 februarie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 302 din  6 aprilie 2004

    In temeiul art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica si inspectia sanitara de stat nr. OB/653/2004,

    ministrul sanatatii si ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002, se modifica si se completeaza potrivit anexei care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii si directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, impreuna cu Directia de productie animala si industrie alimentara si directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                              Ministrul sanatatii,
                                Ovidiu Brinzan

                    p. Ministrul agriculturii, padurilor,
                             apelor si mediului,
                                 Petre Daea,
                              secretar de stat

    ANEXA 1 *1)

    *1) Anexa este reprodusa in facsimil.

    ARTICOL UNIC
    Anexele la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La anexa nr. IV la Norme "Lista cu produsele alimentare la care se pot adauga numai anumiti coloranti autorizati", randul nr. 20 coloana produse alimentare se va completa si va avea urmatorul continut: "salam, cremwursti, carnati, mezeluri, pateuri si supe", in loc de "carnati, pateuri si supe".
    2.(a) In anexa nr. IX la Norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizati pentru utilizarea in produsele alimentare" se adauga aditivul E 949 Hidrogen
    (b) la punctul 3 din Nota se adauga E 949 in textul corespunzator simbolului *
    3. La anexa nr. XII la Norme "Lista cu alti aditivi autorizati" se adauga urmatoarele:
    (a) in coloana 3 si 4 la aditivul E 445 esteri glicerici din rasini lemnoase se vor adauga urmatoarele:
    Bauturi tulburi alcoolice               | 100 mg/l
    Bauturi tulburi alcoolice continand     |
    mai putin de 15% vol. alcool            | 100 mg/l

    (b) se vor adauga urmatorii aditivi alimentari:
 ____________________________________________________________________________
| E 650   | Acetat de zinc | Guma de mestecat                | 1000 mg/kg    |
|_________|________________|_________________________________|_______________|
| E 943 a | Butan          | Ulei vegetal pentru pulverizat  | quantum satis |
| E 943 b | Izo-butan      | tigaile (numai pentru uz        |               |
| E 944   | Propan         | profesional)                    |               |
|         |                | Spray pe baza de emulsie apoasa |               |
|_________|________________|_________________________________|_______________|

    4. La anexa nr. XIII la Norme "Lista cu substantele suport si solventii purtatori autorizati" se inlocuieste primul rand astfel:
 ______________________________________________________________________________
| E 1520      | Propan 1,2-diol (propilen glicol)     | Coloranti, emulgatori, |
|             |                                       | antioxidanti si enzime |
|             |                                       | (doza maxima de 1 g/kg |
|             |                                       | in produsul alimentar) |
|_____________|_______________________________________|________________________|
    * Substantele pot fi de asemenea utilizate in produsele alimentare prevazute in art. 17 aliniatul 3

    5. La anexa nr. XV la Norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranti" din Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 se va inlocui textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru colorantii:
    E 160 a (i) amestec de caroteni
    E 160 a (ii) beta caroten
    Astfel:

 E 160a (i) - AMESTEC DE CAROTENI

 1. Caroteni din plante

 Sinonime                | Colorant portocaliu Cl 5
                         |
 Definitie               | Amestecul de caroteni se obtine prin extractia cu
                         | solvent din speciile de plante comestibile,
                         | morcovi, uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica.
                         |
                         | Principiul de colorare de baza consta in
                         | carotenoide din care beta-carotenul reprezinta o
                         | parte majora. Pot fi prezenti alfa, gama-caroten si
                         | alti pigmenti. Pe langa pigmentii de culoare,
                         | aceasta substanta poate contine uleiuri, grasimi si
                         | ceara prezente in mod natural in materia prima.
                         | Numai urmatorii solventi pot fi utilizati la
                         | extractie: acetona, metiletilcetona, metanol,
                         | etanol, propanol-2, hexan, (*), diclor-metan si
                         | dioxid de carbon.
                         |
                         | Carotenoide
 Clasa                   | 75130
 Index culoare nr.       | 230-636-6
 Einecs                  | beta-caroten: C40H56
 Formula chimica         |
                         | beta-caroten: 536,88
 Masa moleculara         | Contine minim 5% caroteni (calculati sub forma de
 Compozitie              | beta-caroten). Pentru produsele obtinute prin
                         | extractia uleiurilor vegetale: continutul este de
                         | minim 0,2% in grasimi comestibile.
                         |  1%
                         | E   2500 la cca 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |
 Identificare            | Absorbtia maxima in ciclohexan la 440 - 457 nm si
                         | 470 - 486 nm
 A. Spectrometrie        |
                         |
 Puritate                | Acetona
 Reziduuri de solventi   | Metiletilcetona
                         | Metanol            maxim 50 mg/kg separat sau in
                         |                    combinatie
                         | Propanol-2
                         | Hexan
                         | Etanol
                         |
                         | Diclormetan        maxim 10 mg/kg
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg
------------
    (*) Benzen maxim 0,05% v/v

 2. Caroteni algali

 Definitie               | Carotenii se pot obtine de asemenea din algele
                         | Dunaliella salina, care cresc in marile lacuri
                         | sarate situate in Whyalla, sudul Australiei.
                         | Beta-carotenul este extras prin utilizarea unui
                         | ulei esential. Preparatul este 20 - 30% suspensie
                         | in ulei comestibil. Raportul izomerilor trans-cis
                         | variaza intre 50/50 si 71/29.
                         |
                         | Principiul major de colorare consta in carotenoide
                         | din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
                         | Pot fi prezenti alfa-carotenul, luteina,
                         | zeaxantinul si beta-criptoxantinul. Pe langa
                         | pigmentii de colorare, aceasta substanta poate
                         | contine uleiuri, grasimi si ceruri care sunt
                         | prezente in mod natural in materia prima.
                         |
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 75130
 Formula chimica         | beta-caroten: C40H56
                         |
 Masa moleculara         | beta-caroten: 536,88
                         |
 Compozitie              | Continut de caroteni (calculati sub forma de
                         | beta-caroten) este de minim 20% .
                         |  1%
                         | E     2500 la cca 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
                         |
 Identificare            |
 A. Spectrometrie        | Absorbtia maxima in ciclohexan la 448 - 457 si
                         | 474 - 486 nm.
                         |
 Puritate                |
 Tocoferoli naturali     | Maxim 0,3%
 in ulei comestibil      |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

 E 160 a (ii) BETA-CAROTEN

 1. Beta-caroten

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu Cl 5
                         |
 Definitie               | Prezentele specificatii se aplica in mod
                         | predominant la toti izomerii trans ai
                         | beta-carotenului impreuna cu mici cantitati de alte
                         | carotenoide. Preparatele diluate si stabilizate pot
                         | prezenta diferite proportii de izomeri cis/trans.
                         |
                         | Carotenoide
 Clasa                   | 40800
 Index culoare nr.       | 230-636-6
 Einecs                  | beta-caroten, beta, beta-caroten
 Denumire chimica        | C40H56
 Formula chimica         | 536,88
 Masa moleculara         | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
 Compozitie              | forma de beta-caroten).
                         |  1%
                         | E     2500 la cca 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
                         |
 Descriere               | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie spre
                         | rosu-maroniu.
                         |
 Identificare            |
 A. Spectrometrie        | Absorbtie maxima in ciclohexan la cca 453 - 456 nm
                         |
 Puritate                |
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%
 Coloranti auxiliari     | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
                         | colorantii totali
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

 2. Beta-caroten din Blakeslea trispora

 Sinonime                | Colorant alimentar portocaliu Cl 5
                         |
 Definitie               | Obtinut printr-un proces de fermentatie prin
                         | utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
                         | si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea
                         | trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu
                         | acetat de etil si apoi cristalizat. Produsul
                         | cristalizat consta in principal din trans
                         | beta-caroten. Datorita procesului natural de
                         | fermentatie cca 3% din produs consta in amestec de
                         | caroteni specifici produsului.
 Clasa                   | Carotenoide
 Index culoare nr.       | 40800
 Einecs                  | 230-636-6
 Denumire chimica        | beta-caroten, beta, beta-caroten
 Formula chimica         | C40H56
 Masa moleculara         | 536,88
 Compozitie              | Continut minim 96% total coloranti (exprimati sub
                         | forma de beta-caroten).
                         |  1%
                         | E     2500 la cca 440 - 457 nm in ciclohexan.
                         |  1 cm
                         | Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie spre
                         | rosu-maroniu.
                         |
 Descriere               |
                         |
 Identificare            |
 A. Spectrometrie        | Absorbtia maxima in ciclohexan la 453 - 456 nm
                         |
 Puritate                | Acetat de etil
 Reziduuri de solventi   | Etanol         maxim 0,8% separat sau in combinatie
                         | Maxim 0,2%
 Cenusa sulfatata        | Alte carotenoide decat beta-carotenul maxim 3% din
 Coloranti auxiliari     | colorantii totali
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg
 Afla toxina B1          | Absent
 Micotoxine:             |
 T 2                     | Absent
 Ochratoxina             | Absent
 Zearalenona             | Absent
 Microbiologie:          |
 Mucegaiuri              | Maxim 100/g
 Drojdii                 | Maxim 100/g
 Salmonella              | Absent in 25 g
 Escherichia coli        | Absent in 5 g

    6. La anexa nr. XVI la Norme "Criterii specifice de puritate pentru indulcitori" din Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 se inlocuieste textul referitor la criteriile specifice de puritate pentru indulcitorii:
    E 421 manitol (1. manitol, 2. manitol fabricat prin fermentatie)
    E 950 acesulfam K
    Astfel:

 E 421 MANITOL

 1. Manitol

 Sinonime                | D-manitol
                         |
 Definitie               | Fabricat prin hidrogenarea catalitica a solutiilor
                         | de carbohidrati continand glucoza si/sau fructoza.
 Denumire chimica        | D-manitol
                         |
 Einecs                  | 200-711-8
 Formula chimica         | C6H14O6
 Masa moleculara         | 182,2
 Compozitie              | Continutul de D-manitol este de minim 96% si maxim
                         | de 102%, raportat la substanta uscata
                         |
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, foarte putin solubil in etanol,
                         | practic insolubil in eter.
 B. Interval de topire   | Intre 164 grade C - 169 grade C
 C. Cromatografie in     | Test pozitiv
    strat subtire        |
                         |       20
 D. Rotatie specifica    | [alfa]   +23 grade pana la +25 grade (solutie borata)
                         |       D:
 E. pH                   | Intre 5 si 8
                         | La 10 ml solutie 10% g/vol. de proba se adauga
                         | 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu, apoi
                         | se masoara pH-ul.
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,3% (105 grade C, 4 ore)
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza
 Zaharuri totale         | Maxim 1%, exprimate in glucoza
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%
 Cloruri                 | Maxim 70 mg/kg
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg

 2. Manitol fabricat prin fermentatie

 Sinonime                | D-manitol
                         |
 Definitie               | Fabricat prin fermentatie discontinua in conditii
                         | aerobice a unei tulpini conventionale a drojdii
                         | Zygosaccharomyces rouxii
 Denumire chimica        | D-manitol
 Einecs                  | 200-711-8
 Formula chimica         | C6H14O6
 Masa moleculara         | 182,2
 Compozitie              | Minim 99%, raportat la substanta uscata
                         |
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, foarte putin solubil in etanol,
                         | practic insolubil in eter.
 B. Interval de topire   | Intre 164 grade C - 169 grade C
 C. Cromatografie in     | Test pozitiv
    strat subtire        |
                         |       20
 D. Rotatie specifica    | [alfa]   +23 grade pana la +25 grade (solutie borata)
                         |       D:
 E. pH                   | Intre 5 si 8
                         | La 10 ml solutie 10% g/vol. de proba se adauga
                         | 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu, apoi
                         | se masoara pH-ul.
                         |
 Puritate                |
 Arabitol                | Maxim 0,3%
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,3% (105 grade C, 4 ore)
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza
 Zaharuri totale         | Maxim 1%, exprimate in glucoza
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%
 Cloruri                 | Maxim 70 mg/kg
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg
 Bacterii aerobe mezofile| Maxim 10^3/g
 Coliformi               | Absent in 10 g
 Salmonella              | Absent in 10 g
 E.coli                  | Absent in 10 g
 Staphylococcus aureus   | Absent in 10 g
 Pseudomonas aeruginosa  | Absent in 10 g
 Mucegaiuri              | Maxim 100/g
 Drojdii                 | Maxim 100/g

 E 950 ACESULFAM K

 Sinonime                | Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a
                         | 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-ona-2,2-dioxid
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-
                         | ona-2,2-dioxid
 Einecs                  | 259-715-3
 Formula chimica         | C4H4NO4SK
 Masa moleculara         | 201,24
 Compozitie              | Minim 99% C4H4NO4SK, raportat la substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora. Este de aproximativ
                         | 200 de ori mai dulce decat sucroza.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, foarte putin solubila in
                         | etanol
 B. Absorbtie in         | Maxim 227 +/- 2 nm pentru o solutie de 10 mg in
    ultraviolet          | 1000 ml de apa.
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 1% (105 grade C, doua ore)
 Impuritati organice     | Test pozitiv pentru 20 mg/kg componenti activi in UV.
 Fluor                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg

    7. La anexa nr. XVII la Norme "Criterii specifice de puritate pentru alti aditivi alimentari" se adauga criterii specifice de puritate pentru urmatorii aditivi alimentari:

 E 170 (i) - CARBONAT DE CALCIU

 Sinonime                | Pigment alb Cl 18, creta
                         |
 Definitie               | Carbonatul de calciu este produsul obtinut din calcar
                         | brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni
                         | de carbonat.
 Clasa                   | Anorganic
 Index culoare nr.       | 77220
 Einecs                  | Carbonat de calciu: 207-439-9
                         | Calcar:             215-279-6
 Denumire chimica        | Carbonat de calciu
 Formula chimica         | CaCO3
 Masa moleculara         | 100,1
 Compozitie              | Contine minim 98%, raportat la substanta anhidra
 Descriere               | Pudra cristalina alba sau amorfa, inodora si insipida
                         |
 Identificare            | Practic insolubil in apa si alcool. Se dizolva cu
 Solubilitate            | efervescenta in acid acetic diluat, in acid
                         | clorhidric diluat si acid azotic diluat, iar
                         | solutiile rezultante, dupa fierbere, dau rezultate
                         | pozitive pentru testele de verificare pentru calciu.
                         |
 Puritate                |
 Pierdere la uscare      | Maxim 2% (200 grade C, 4 ore)
 Substante insolubile in | Maxim 0,2%
 acid                    |
 Saruri de magneziu si   |
 bazice                  | Maxim 1,5%
 Fluorura                | Maxim 50 mg/kg
 Stibiu (Sb)             |
 Cupru (Cu)              |
 Crom (Cr)               | Maxim 100 mg/kg, separat sau in combinatie
 Zinc (Zn)               |
 Bariu (Ba)              |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 10 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 1 mg/kg

 E 353 ACID METATARTARIC

 Sinonime                | Acid ditartaric
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Acid metatartaric
 Formula chimica         | C4H6O6
 Compozitie              | Minim 99,5%
 Descriere               | Pudra sau cristale de culoare alba sau galbuie.
                         | Foarte delicvescent cu un usor miros de caramel.
                         |
 Identificare            |
 A.                      | Foarte solubil in apa si etanol.
 B.                      | Puneti o proba de 1 pana la 10 mg din aceasta
                         | substanta intr-un tub test cu 2 ml de acid sulfuric
                         | concentrat si 2 picaturi de reactiv sulfo-resorcinol.
                         | Prin incalzire la 150 grade C apare o coloratie
                         | violeta intensa.
                         |
 Puritate                |
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 354 TARTRAT DE CALCIU

 Sinonime                | L-Tartrat de calciu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | L(+)-2,3 dihidroxibutandionat de calciu dihidrat
 Formula chimica         | C4H4CaO6*2H2O
 Masa moleculara         | 224,18
 Compozitie              | Minim 98,0%
 Descriere               | Pudra cristalina fina de culoare alba sau crem
                         |
 Identificare            |
 A. Usor solubil in apa. | De la +7,0 grade la +7,4 grade (0,1% in solutie de
    Solubilitatea        | HCl 1N)
    aproximativ          |
    0,01 g/100 ml apa    |
    (20 grade C). Greu   |
    solubil in etanol.   |
    Usor solubil in      |
    dietil eter. Solubil |
    in acizi.            |
 B. Rotatia specifica    | Intre 6,0 si 9,0
       20                |
    [a]                  |
       D                 |
 C. pH-ul unei solutii   |
    apoase de 5%         |
                         |
 Puritate                | Maxim 1 g/kg
 Sulfati (ca H2SO4)      | Maxim 3 mg/kg
 Arsen                   | Maxim 5 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg
 Mercur                  |

 E 356 ADIPAT DE SODIU

 Definitie               |
 Denumire chimica        | Adipat de sodiu
 Einecs                  | 231-293-5
 Formula chimica         | C6H8Na2O4
 Masa moleculara         | 190,11
 Compozitie              | Minim 99,0% (in baza anhidra)
 Descriere               | Cristale albe inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Intervalul de topire | 151 grade C - 152 grade C (pentru acidul adipic)
 B. Solubilitate         | Aproximativ 50 g/100 ml apa (20 grade C)
 C. Testul pozitiv pentru|
    sodiu                |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 3% (Karl Fischer)
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 357 ADIPAT DE POTASIU

 Definitie               |
 Denumire chimica        | Adipat de potasiu
 Einecs                  | 242-838-1
 Formula chimica         | C6H8K2O4
 Masa moleculara         | 222,32
 Compozitie              | Minim 99,0% (in baza anhidra)
 Descriere               | Cristale albe inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Intervalul de topire | 151 grade C - 152 grade C (pentru acidul adipic)
 B. Solubilitate         | Aproximativ 60 g/100 ml apa (20 grade C)
 C. Testul pozitiv pentru|
    potasiu              |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 3% (Karl Fischer)
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 420 (i) SORBITOL

 Sinonime                | D-glucitol, D-sorbitol
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | D-glucitol
 Einecs                  | 200-061-5
 Numar E                 | E 420 (i)
 Formula chimica         | C6H14O6
 Masa moleculara relativa| 182,17
 Compozitie              | Minim 97% continut de polioli totali si D-sorbitol
                         | minim 91%, raportat la substanta uscata.
                         | Poliolii sunt compusi care au formula structurala
                         | CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un numar intreg.
 Descriere               | Pudra higroscopica alba, pudra cristalina, fulgi sau
                         | granule cu gust dulce.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, usor solubila in etanol.
 B. Intervalul de topire | 88 la 102 grade C
 C. Derivat de           | La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol,
    monobenziliden al    | 1 ml benzaldehida si 1 ml acid clorhidric.
    sorbitolului         | Se amesteca si se agita solutia intr-un agitator
                         | mecanic pana cand se formeaza cristale. Se filtreaza
                         | prin aspiratie, se dizolva cristalele in 20 ml apa
                         | fiarta care contine 1 g bicarbonat de sodiu, se
                         | filtreaza cat este inca fierbinte, se raceste solutia
                         | filtrata, se filtreaza prin aspiratie, se spala cu
                         | 5 ml amestec metanol si apa (1 vol metanol la 2 vol
                         | apa) si se usuca in aer. Cristalele astfel obtinute
                         | se topesc la temperaturi cuprinse intre 173 si 179
                         | grade C.
                         |
 Puritate                |
 Continut de apa         | Maxim 1% (metoda Karl Fischer)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Zaharuri totale         | Maxim 1%, exprimate in glucoza, raportat la substanta
                         | uscata
 Cloruri                 | Maxim 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata

 E 420 (ii) SORBITOL SIROP

 Sinonime                | Sirop D-glucitol
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Siropul D-sorbitol format prin hidrogenarea
                         | siropului de glucoza are in componenta D-sorbitol,
                         | D-manitol si zaharuri (zaharide) hidrogenate.
                         | Procentul din acest produs care nu este D-sorbitol
                         | este compus in primul rand din oligozaharide
                         | hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de
                         | glucoza utilizat ca materie prima (in acest caz
                         | siropul nu se cristalizeaza) sau manitol. Pot fi
                         | prezente si mici cantitati de polioli, unde n </= 4.
                         | Poliolii sunt compusi care au formula structurala
                         | CH2OH-(CHOH)n-, unde "n" este un numar intreg.
 Einecs                  | 270-337-8
 Numar E                 | E 420 (ii)
 Compozitie              | Continutul de substanta uscata totala este de minim
                         | 69% si cel de D-sorbitol este de minim 50%, raportat
                         | la substanta uscata.
 Descriere               | Solutie apoasa, limpede, incolora si cu gust dulce.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Miscibil in apa, glicerina si propan-1,2-diol.
 B. Derivat de           | La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol,
    monobenziliden al    | 1 ml benzaldehida si 1 ml acid clorhidric. Se
    sorbitolului         | amesteca si se agita solutia intr-un agitator mecanic
                         | pana cand se formeaza cristale. Se filtreaza
                         | prin aspiratie, se dizolva cristalele in 20 ml apa
                         | fiarta care contine 1 g bicarbonat de sodiu, se
                         | filtreaza cat este inca fierbinte, se raceste solutia
                         | filtrata, se filtreaza prin aspiratie, se spala cu
                         | 5 ml amestec metanol si apa (1 vol metanol la
                         | 2 vol apa) si se usuca in aer. Cristalele astfel
                         | obtinute se topesc la temperaturi cuprinse intre
                         | 173 si 179 grade C.
                         |
 Puritate                |
 Continut de apa         | Maxim 31% (metoda Karl Fischer)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Cloruri                 | Maxim 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata

 E 421 MANITOL

 Sinonime                | D-manitol
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | D-manitol
 Einecs                  | 200-711-8
 Numar E                 | E421
 Formula chimica         | C6H14O6
 Masa moleculara relativa| 182,2
 Compozitie              | Continutul de D-manitol este de minim 96%, raportat
                         | la substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora, dulce
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Solubil
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,3% (105 grade C, 4 ore)
 pH                      | Intre 5 si 8
                         | La 10 ml solutie 10% gr/vol de mostra se adauga
                         | 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu apoi se
                         | masoara pH-ul.
                         |       20
 Rotatie specifica       | (alfa)
                         |       D
                         | Rotatia specifica intr-o solutie borata, calculata
                         | raportat la substanta uscata are valori intre 23 si
                         | 25 grade.
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Zaharuri totale         | Maxim 1%, exprimate in glucoza, raportat la substanta
                         | uscata
 Cloruri                 | Maxim 70 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata

 E 425 (i) GUMA KONJAC

 Definitie               | Guma konjac este un hidrocoloid solubil in apa
                         | obtinut din faina Konjac prin extractie apoasa. Faina
                         | Konjac este materia prima nepurificata din radacina
                         | plantei perene Amorphophallus konjac. Principalul
                         | component al gumei Konjac este o molecula cu greutate
                         | mare, solubila in apa, polizaharid glucomanan, care
                         | consta in unitati D-manoza si D-glucoza la un raport
                         | molar de 1,6:1,0, conectate prin legaturi
                         | beta(1-4)-glicozidice. Lanturile laterale mai scurte
                         | sunt atasate prin legaturi beta(1-3)-glicozidice si
                         | grupari acetil la intamplare la un raport de 1 grupa
                         | per 9 la 19 unitati de zahar.
 Masa moleculara         | Principalul component, glucomananul, are greutatea
                         | moleculara relativa de la 200 000 la 2 000 000.
                         |
 Compozitie              | Minim 75% carbohidrati
 Descriere               | Pulbere de culoare alb-galbui pana la cafeniu deschis
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Dispersabila in apa fierbinte sau rece cu formarea
                         | unei solutii vascoase cu pH cuprins intre 4,0 si 7,0
 B. Formare de gel       | Adaugati 5 ml dintr-o solutie de borat de sodiu 4%
                         | intr-o solutie 1% din proba intr-un tub test si
                         | agitati puternic. Se formeaza un gel.
 C. Formarea de gel      | Preparati o solutie 2% din proba prin incalzire in
    termostabil          | baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continua
                         | si apoi raciti solutia la temperatura camerei. Pentru
                         | fiecare gram de proba utilizat la prepararea a 30
                         | grame de solutie 2%, adaugati 1 ml de solutie 10% de
                         | carbonat de potasiu pana la proba hidratata complet
                         | la temperatura ambianta. Incalziti mixtura in baie de
                         | aburi la 85 grade C si mentineti pentru 2 ore fara sa
                         | agitati. In aceste conditii, se formeaza un gel
                         | termostabil.
 D. Vascozitate          |           -1 -1
    (solutie 1%)         | Minim 3 kg  s   la 25 grade C
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 12% (105 grade C, 5 h)
 Amidon                  | Maxim 3%
 Proteina                | Maxim 3% (N x 5,7)
                         | Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul
                         | de azot in proba multiplicata de 5,7 ori, da
                         | procentul de proteina din proba
 Material solubil in eter| Maxim 0,1%
 Cenusa totala           | Maxim 5,0% (800 grade C, 3 - 4 ore)
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg
 Salmonella spp.         | Absenta in 12,5 g
 E.coli                  | Absenta in 5 g

 E 425 (ii) GLUCOMANAN KONJAC

 Definitie               | Konjac glucomannan este un hidrocoloid solubil in apa
                         | obtinut din faina Konjac prin spalare cu etanol
                         | continand apa. Faina Konjac este materia prima
                         | nepurificata din radacina plantei perene
                         | Amorphophallus konjac. Principalul component este o
                         | molecula cu greutate mare, solubila in apa,
                         | polizaharid glucomanan, care consta in unitati
                         | D-manoza si D-glucoza la un raport molar de 1,6:1,0,
                         | conectate prin legaturi beta(1-4)-glicozidice cu o
                         | ramificatie la fiecare 50 - 60 a unitatii. Fiecare al
                         | 19-lea reziduu de zahar este acetilat
 Masa moleculara         | 500 000 la 2 000 000.
                         |
 Compozitie              | Fibre totale: minim 95% din greutatea uscata
 Descriere               | Alb cu particule fine usor maronii, care se misca
                         | liber si pudra incolora
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Dispersabila in apa fierbinte sau rece cu formarea
                         | unei solutii foarte vascoase cu pH cuprins intre 5,0
                         | si 7,0. Solubilitatea este crescuta de temperatura si
                         | agitare mecanica
 B. Formarea de gel      | Preparati o solutie 2% din proba prin incalzire in
    termostabil          | baie de aburi pentru 30 minute, prin agitare continua
                         | si apoi raciti solutia la temperatura camerei. Pentru
                         | fiecare gram de proba utilizat la prepararea a 30
                         | grame de solutie 2%, adaugati 1 ml de solutie 10% de
                         | carbonat de potasiu pana la proba hidratata complet
                         | la temperatura ambianta. Incalziti mixtura in baie de
                         | aburi la 85 grade C si mentineti pentru 2 ore fara sa
                         | agitati. In aceste conditii, se formeaza un gel
                         | termostabil.
 C. Vascozitate          |            -1 -1
    (solutie 1%)         | Minim 20 kg  s   la 25 grade C
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 8% (105 grade C, 5 ore)
 Amidon                  | Maxim 1%
 Proteina                | Maxim 1,5% (N x 5,7)
                         | Azotul determinat prin metoda Kjeldahl. Procentul
                         | de azot in proba multiplicata de 5,7 ori, da
                         | procentul de proteina din proba
 Material solubil in eter| Maxim 0,5%
 Sulfiti (ca SO2)        | Maxim 4 mg/kg
 Cloruri                 | Maxim 0,02%
 50% Solubil in alcool   | Maxim 2,0% material
 Cenusa totala           | Maxim 2,0% (800 grade C, 3 - 4 ore)
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg
 Salmonella spp.         | Absenta in 12,5 g
 E.coli                  | Absenta in 5 g

 E 504 (ii) CARBONAT ACID DE MAGNEZIU

 Sinonime                | Magneziu hidrogen carbonat, subcarbonat de magneziu
                         | (usor sau greu), carbonat de magneziu alcalin
                         | hidratat, hidroxid de carbonat de magneziu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Carbonat acid de magneziu hidratat
 Einecs                  | 235-192-7
 Formula chimica         | 4MgCO3Mg(OH)25H2O
 Masa moleculara         | 485
                         |
 Compozitie              | Mg minim 40,0% si maxim 45,0% calculat ca MgO
 Descriere               | Masa alba friabila sau pudra alba
                         |
 Identificare            |
 A. Teste pozitive pentru|
    magneziu si carbonat |
 B. Solubilitate         | Practic insolubil in apa. Insolubil in etanol.
                         |
 Puritate                |
 Materie insolubila acida| Maxim 0,05%
 Materie hidrosolubila   | Maxim 1,0%
 Calciu                  | Maxim 1,0%
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 10 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 553b TALC

 Sinonime                | Talcum
                         |
 Definitie               | Forma naturala a silicatului de magneziu hidratat
                         | continand proportii variate de minerale asociate ca
                         | alfa-cuart, calcita, clorita, dolomita, magnezita si
                         | flogopita
 Denumire chimica        | Metasilicat acid de magneziu
 Einecs                  | 238-877-9
 Formula chimica         | Mg3(Si4O10)(OH)2
 Masa moleculara         | 379,22
 Descriere               | Pudra alba sau aproape alba omogena, grasa la
                         | atingere
                         |
 Identificare            |
                         |                                              -1
 A. Absorbtie IR         | Varfuri caracteristice la 3677,1018 si 669 cm
 B. Difractie de raze X  | Varfuri la 9,34/4,66/3,12 A
 C. Solubilitate         | Insolubil in apa si etanol
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,5% (105 grade C, 1 ora)
 Materie solubila acida  | Maxim 6%
 Materie hidrosolubila   | Maxim 0,2%
 Fier solubil in acid    | Nedetectabil
 Arsen                   | Maxim 10 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg

 E 554 SILICAT ALUMINO-SODIC

 Sinonime                | Silicoaluminat de sodiu, aluminosilicat de sodiu,
                         | silicat de aluminiu si sodiu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Silicat alumino-sodic
 Compozitie              | Continut in baza anhidra:
                         | - SiO2 minim 66,0% si maxim 88,0%
                         | - Al2O3 minim 5,0% si maxim 15,0%
 Descriere               | Pudra fina, alba, amorfa sau granule
                         |
 Identificare            |
 A. Teste pozitive pentru|
    sodiu, aluminiu si   |
    silicat              |
 B. pH-ul unei solutii   | Intre 6,5 si 11,5
    apoase de 5%         |
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 8,0% (105 grade C, 2 ore)
 Pierderi la aprindere   | Minim 5,0% si maxim 11,0% in baza anhidra
                         | (1000 grade C, greutate constanta)
 Sodiu                   | Minim 5% si maxim 8,5% (ca Na2O) in baza anhidra
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 555 SILICAT ALUMINO-POTASIC

 Sinonime                | Mica
                         |
 Definitie               | Mica naturala consta in principal din silicat
                         | alumino-potasic (muscovit)
 Einecs                  | 310-127-6
 Denumire chimica        | Silicat alumino-potasic
 Formula chimica         | KAl2[AlSi3O10](OH)
 Greutate moleculara     | 398
 Compozitie              | Continut minim 98%
 Descriere               | Pudra sau granule gri sau albe
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Insolubil in apa, acizi diluati si solventi alcalini
                         | sau organici
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,5% (105 grade C, 2 ore)
 Antimoniu               | Maxim 20 mg/kg
 Zinc                    | Maxim 25 mg/kg
 Bariu                   | Maxim 25 mg/kg
 Crom                    | Maxim 100 mg/kg
 Cupru                   | Maxim 25 mg/kg
 Nichel                  | Maxim 50 mg/kg
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg
 Cadmiu                  | Maxim 2 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 10 mg/kg

 E 556 SILICAT ALUMINO-CALCIC

 Sinonime                | Aluminosilicat de calciu, silicoaluminat de calciu,
                         | silicat de aluminiu si calciu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Silicat alumino-calcic
 Compozitie              | Continut in baza anhidra:
                         | - SiO2 minim 44,0% si maxim 50,0%
                         | - Al2O3 minim 3,0% si maxim 5,0%
                         | - CaO minim 32,0% si maxim 38,0%
 Descriere               | Pudra fina, alba
                         |
 Identificare            |
 A. Teste pozitive pentru|
    calciu, aluminiu si  |
    silicat              |
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 10,0% (105 grade C, 2 ore)
 Pierderi la aprindere   | Minim 14% si maxim 18,0% in baza anhidra
                         | (1000 grade C, greutate constanta)
 Fluoruri                | Maxim 50 mg/kg
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 10 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 558 BENTONITA

 Definitie               | Bentonita este o argila naturala continand intr-o
                         | proportie ridicata montmorilonit, un silicat acid de
                         | aluminiu in care unii atomi de aluminiu si silicat au
                         | fost inlocuiti in mod natural de alti atomi cum ar fi
                         | magneziu si fier. Ionii de calciu si sodiu sunt intre
                         | straturile minerale. Exista 4 tipuri comune de
                         | bentonita: bentonita naturala de sodiu, bentonita
                         | naturala de calciu, bentonita activata de sodiu si
                         | bentonita acid activata
 Einecs                  | 215-108-5
 Formula chimica         | (Al,Mg)8(Si4O10)4(OH)8*12H2O
 Greutate moleculara     | 819
 Compozitie              | Continut minim de montmorillonite de 80%
 Descriere               | Granule sau pudra foarte fine, alba galbuie sau gri.
                         | Structura bentonitei ii permite sa absoarba apa in
                         | structura sa sau in stratul sau exterior (proprietati
                         | de umflare)
                         |
 Identificare            |
 A. Testul cu albastru de|
    metilen              |
 B. Difractie cu raze X  | Varfuri caracteristice la 12,5/15 A
                         |                                              -1
 C. Absorbtie IR         | Varfuri la 428/470/530/1110-1020/3750-3400 cm
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 15% (105 grade C, 2 ore)
 Arsen                   | Maxim 2 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 20 mg/kg

 E 559 SILICAT DE ALUMINIU (KAOLIN)

 Sinonime                | caolin, usor sau greu
                         |
 Definitie               | Silicatul de aluminiu hidrat (caolin) este o argila
                         | elastica, alba purificata, compusa din caolinit,
                         | silicat alumino-potasic, feldspar si cuart.
                         | Procesarea nu trebuie sa includa calcinarea.
 Einecs                  | 215-286-4 (caolinita)
 Formula chimica         | Al2Si2O5(OH)4 (caolinit)
 Greutate moleculara     | 264
 Compozitie              | Minim 90% (suma dintre dioxid de siliciu si alumina,
                         | dupa aprindere)
                         | Dioxid de siliciu (SiO2) intre 45% si 55%
                         | Alumina (Al2O3) intre 30% si 39%
 Descriere               | Pudra fina, alba sau alb-cenusie, onctuoasa
                         | Caolinul este format prin agregarea haotica a
                         | flocoanelor de caolina sau a flocoanelor hexagonale
                         |
 Identificare            |
 A. Teste pozitive pentru|
    alumina si dioxid de |
    siliciu              |
 B. Difractie cu raze X  | Varfuri caracteristice la 7,18/3,58/2,38/1,78 A
                         |                           -1
 C. Absorbtie IR         | Varfuri la 3700 si 3620 cm
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la aprindere   | Intre 10 si 14% (1000 grade C, greutate constanta)
 Materie solubila in apa | Maxim 0,3%
 Materie solubila acida  | Maxim 2,0%
 Fier                    | Maxim 5%
 Oxid de potasiu (K2O)   | Maxim 5%
 Carbon                  | Maxim 0,5%
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 5 mg/kg
 Mercur                  | Maxim 1 mg/kg

 E 620 ACID GLUTAMIC

 Sinonime                | Acid L-glutamic, Acid L-alfa-aminoglutaric
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Acid L-glutamic, acid L-2-amino-pentandioic
 Einecs                  | 200-293-7
 Formula chimica         | C5H9NO4
 Greutate moleculara     | 147,13
 Compozitie              | Minim 99,0% si maxim 101,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 B. Rotatia specifica    | Intre +31,5 grade si +32,2 grade
       20                | (10% solutie (baza anhidra) in 2N HCl, tub de 200 mm)
    [a]  D               |
 C. pH-ul unei solutii   | Intre 3,0 si 3,5
    saturate             |
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,2% (80 grade C, 3 ore)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%
 Clorura                 | Maxim 0,2%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 621 GLUTAMAT MONOSODIC

 Sinonime                | Glutamat de sodiu, MSG
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | L-glutamat monosodic monohidrat
 Einecs                  | 205-538-1
 Formula chimica         | C5H8NaNO4*H2O
 Greutate moleculara     | 187,13
 Compozitie              | Minim 99,0% si maxim 101,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe, inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    sodiu                |
 B. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 C. Rotatia specifica    | Intre +24,8 grade si +25,3 grade
       20                | (10% solutie (baza anhidra) in 2N HCl, tub de 200 mm)
    [a]  D               |
 D. pH-ul unei solutii 5%| Intre 6,7 si 7,2
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,5% (98 grade C, 5 ore)
 Clorura                 | Maxim 0,2%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 622 GLUTAMAT MONOPOTASIC

 Sinonime                | Glutamat de potasiu, MPG
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | L-glutamat monopotasic monohidrat
 Einecs                  | 243-094-0
 Formula chimica         | C5H8KNO4*H2O
 Greutate moleculara     | 203,24
 Compozitie              | Minim 99,0% si maxim 101,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe, inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    potasiu              |
 B. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 C. Rotatia specifica    | Intre +22,5 grade si +24,0 grade
       20                | (10% solutie (baza anhidra) in 2N HCl, tub de 200 mm)
    [a]  D               |
 D. pH-ul unei solutii 2%| Intre 6,7 si 7,3
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,2% (80 grade C, 5 ore)
 Clorura                 | Maxim 0,2%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 623 DIGLUTAMAT DE CALCIU

 Sinonime                | Glutamat de calciu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | di-L-glutamat monocalcic
 Einecs                  | 242-905-5
 Formula chimica         | C10H16CaN2O8*xH2O (x = 0, 1, 2 sau 4)
 Greutate moleculara     | 332,32 (anhidra)
 Compozitie              | Minim 98,0% si maxim 102,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe, inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    calciu               |
 B. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 C. Rotatia specifica    | Intre +27,4 grade si +29,2 grade (pentru diglutamat
       20                | de calciu cu x = 4) (10% solutie (baza anhidra) in
    [a]  D               | 2N HCl, tub de 200 mm)
                         |
 Puritate                | Intre 6,7 si 7,3
 Apa                     | Maxim 19,0% (pentru diglutamat de calciu cu x = 4)
                         | (Karl Fischer)
 Clorura                 | Maxim 0,2%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 624 GLUTAMAT MONOAMONIC

 Sinonime                | Glutamat de amoniu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | L-glutamat monoamonic monohidrat
 Einecs                  | 231-447-1
 Formula chimica         | C5H12N2O4*H2O
 Greutate moleculara     | 182,18
 Compozitie              | Minim 98,0% si maxim 101,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe, inodore sau pudra cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    amoniu               |
 B. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 C. Rotatia specifica    | Intre +25,4 grade si +26,4 grade
       20                | (10% solutie (baza anhidra) in 2N HCl, tub de 200 mm)
    [a]  D               |
 D. pH-ul unei solutii 5%| Intre 6,0 si 7,0
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 0,5% (50 grade C, 4 ore)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 625 DIGLUTAMAT DE MAGNEZIU

 Sinonime                | Glutamat de magneziu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | di-L-glutamat monomagneziu tetrahidrat
 Einecs                  | 242-413-0
 Formula chimica         | C10H16MgN2O8*4H2O
 Greutate moleculara     | 388,62
 Compozitie              | Minim 95,0% si maxim 105,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe sau gri, inodore sau pudra
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    magneziu             |
 B. Test pozitiv pentru  |
    acid glutamic prin   |
    cromatografie in     |
    strat subtire        |
 C. Rotatia specifica    | Intre +23,8 grade si +24,4 grade
       20                | (10% solutie (baza anhidra) in 2N HCl, tub de 200 mm)
    [a]  D               |
 D. pH-ul unei solutii   | Intre 6,4 si 7,5
    10%                  |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 24% (Karl Fischer)
 Clorura                 | Maxim 0,2%
 Acid carboxil           | Maxim 0,2%
 pirolidonic             |
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 626 ACID GUANILIC

 Sinonime                | Acid guanilic
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Acid guanozin-5'-monofosforic
 Einecs                  | 201-598-8
 Formula chimica         | C10H14N5O8P
 Greutate moleculara     | 363,22
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe sau incolore, inodore sau pudra alba
                         | cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza si fosfat     |
    organic              |
 B. pH-ul unei solutii   | Intre 1,5 si 2,5
    0,25%                |
 C. Spectrometrie        | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de
                         | HCl la 256 nm
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 1,5% (120 grade C, 4 ore)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 627 GUANILAT DISODIC

 Sinonime                | Guanilat de sodiu, 5'-guanilat de sodiu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Guanozin-5'-monofosfat disodic
 Einecs                  | 221-849-5
 Formula chimica         | C10H12N5Na2O8P*xH2O (x = cca 7)
 Greutate moleculara     | 407,19 (anhidra)
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe sau incolore, inodore sau pudra alba
                         | cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza, fosfat       |
    organic si sodiu     |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Intre 7,0 si 8,5
 C. Spectrometrie        | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,0 1N de HCl
                         | la 256 nm
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      |
 Alte nucleotide         | Maxim 25% (120 grade C, 4 ore)
 Plumb                   | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
                         | Maxim 2 mg/kg

 E 628 GUANILAT DIPOTASIC

 Sinonime                | Guanilat de potasiu, 5'-guanilat de potasiu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Guanozin-5'-monofosfat dipotasic
 Einecs                  | 226-914-1
 Formula chimica         | C10H12K2N5O8P
 Greutate moleculara     | 439,40
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale albe sau incolore, inodore sau pudra alba
                         | cristalina
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza, fosfat       |
    organic si potasiu   |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Intre 7,0 si 8,5
 C. Spectrometrie        | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de
                         | HCl la 256 nm
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      |
 Alte nucleotide         | Maxim 25% (120 grade C, 4 ore)
 Plumb                   | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
                         | Maxim 2 mg/kg

 E 629 GUANILAT DE CALCIU

 Sinonime                | 5'-guanilat de calciu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Guanozin-5'-monofosfat de calciu
 Formula chimica         | C10H12CaN5O8P*nH2O
 Greutate moleculara     | 401,20 (anhidra)
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra incolore, albe sau gri
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  | Intre 7,0 si 8,0
    riboza, fosfat       |
    organic si calciu    |
 B. pH-ul unei solutii   | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de HCl
    0,05%                | la 256 nm
 C. Spectrometrie        |
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 23,0% (120 grade C, 4 ore)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 630 ACID INOZINIC

 Sinonime                | Acid 5'-inozinic
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Acid inozin -5'-monofosforic
 Einecs                  | 205-045-1
 Formula chimica         | C10H13N4O8P
 Greutate moleculara     | 348,21
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, incolore sau albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza si fosfat     |
    organic              |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Intre 1,0 si 2,0
 C. Spectrometrie        | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de HCl
                         | la 250 nm
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      |
 Alte nucleotide         | Maxim 3,0% (120 grade C, 4 ore)
 Plumb                   | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
                         | Maxim 2 mg/kg

 E 631 INOZINAT DISODIC

 Sinonime                | Inozinat de sodiu, 5'-inozinat de sodiu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Inozinat -5'-monofosfat disodic
 Einecs                  | 225-146-4
 Formula chimica         | C10H11N5Na2O8P*H2O
 Greutate moleculara     | 392,17 (anhidra)
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, incolore sau albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  | Intre 7,0 si 8,0
    riboza, fosfat       |
    organic si sodiu     |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de
                         | HCl la 250 nm
 C. Spectrometrie        |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 28,5% (Karl Fischer)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 632 INOZINAT DIPOTASIC

 Sinonime                | Inozinat de potasiu, 5'-inozinat de potasiu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Inozinat -5'-monofosfat disodic
 Einecs                  | 243-652-3
 Formula chimica         | C10H11K2N4O8P
 Greutate moleculara     | 424,39
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, incolore sau albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  | Intre 7,0 si 8,5
    riboza, fosfat       |
    organic si potasiu   |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de
                         | HCl la 250 nm
 C. Spectrometrie        |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 10,0% (Karl Fischer)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 633 INOZINAT DE CALCIU

 Sinonime                | 5'-inozinat de calciu
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Inozinat -5'-monofosfat de calciu
 Formula chimica         | C10H11CaN4O8P*nH2O
 Greutate moleculara     | 386,19 (anhidra)
 Compozitie              | Minim 97,0% in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, incolore sau albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  | Intre 7,0 si 8,0
    riboza, fosfat       |
    organic si calciu    |
 B. pH-ul unei solutii   | Absorbtie maxima pentru 20 mg/l solutie 0,01 N de HCl
    0,05%                | la 250 nm
 C. Spectrometrie        |
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 23,0% (Karl Fischer)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 634 5'-RIBONUCLEOTID DE CALCIU

 Definitie               |
 Denumire chimica        | 5'-ribonucleotid de calciu este o mixtura de inozin-
                         | 5'-monofosfat de calciu si guanozin-5'-monofosfat de
                         | calciu
 Formula chimica         | C10H11N4CaO8P*nH2Oy
                         | C10H12N5CaO8P*nH2O
 Compozitie              | Continutul in ambele componente majore de minim 97,0%
                         | si a fiecarui component de minim 47,0% si maxim 53%,
                         | in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, albe sau aproape albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza, fosfat       |
    organic si calciu    |
 B. pH-ul unei solutii   |
    0,05%                |
                         |
 Puritate                | Intre 7,0 si 8,0
 Apa                     |
 Alte nucleotide         | Maxim 23,0% (Karl Fischer)
 Plumb                   | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
                         | Maxim 2 mg/kg

 E 635 5'-RIBONUCLEOTID DISODIC

 Sinonime                | 5'-ribonucleotid sodic
                         |
 Definitie               | 5'-ribonucleotid sodic este o mixtura de inozin-5'-
 Denumire chimica        | monofosfat disodic si guanozin-5'-monofosfat disodic
 Formula chimica         | C10H11N4O8P*nH2O si
                         | C10H12N5Na2O8P*nH2O
 Compozitie              | Continutul in ambele componente majore de minim 97,0%
                         | si a fiecarui component de minim 47,0% si maxim 53%
                         | in baza anhidra
 Descriere               | Cristale sau pudra inodore, albe sau aproape albe
                         |
 Identificare            |
 A. Test pozitiv pentru  |
    riboza, fosfat       |
    organic si sodiu     |
 B. pH-ul unei solutii 5%| Intre 7,0 si 8,5
                         |
 Puritate                |
 Apa                     | Maxim 26,0% (Karl Fischer)
 Alte nucleotide         | Nedetectabile prin cromatografie in strat subtire
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg

 E 905 CEARA MICROCRISTALINA

 Sinonime                | Ceara petroliera
                         |
 Definitie               | Ceara microcristalina este o mixtura rafinata de
 Denumire chimica        | hidrocarburi solide, saturate, in principal de
                         | parafine ramificate, obtinute din petrol
 Descriere               | Ceara inodora, de culoare alba pana la culoarea de
                         | chihlimbar
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Insolubil in apa, foarte usor solubil in alcool
                         |   100
 B. Index de refractie   | nD    1,434-1,448
                         |
 Puritate                |
 Greutate moleculara     | In medie minim 500
                         |             -5   -1
 Vascozitate la          | Minim 1,1*10  mps
 100 grade C             |
 Reziduu la aprindere    | Maxim 0,1%
 Numar carbonic la 5%    | Maxim 5% molecule cu numar carbonic mai mic de 25
 punct de distilare      |
 Culoare                 | Test pozitiv
 Sulfura                 | Maxim 0,4%
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Plumb                   | Maxim 3 mg/kg
 Compusi aromatici       | Hidrocarburi policiclice aromatice, obtinute prin
 policiclici             | extractia cu dimetil sulfoxid, vor avea urmatoarele
                         | limite de absorbtie:
                         | nm        Absorbtie maxima/cm lungime de unda
                         | 280-289   0,15
                         | 290-299   0,12
                         | 300-359   0,08
                         | 360-400   0,02

 E 912 ESTERII ACIDULUI MONTANIC

 Definitie               | Acizi montanici si/sau esteri cu etilen glicol si/sau
                         | 1,3-butandiol si/sau glicerol
 Denumire chimica        | Esteri ai acidului montanic
 Descriere               | Fulgi, pudra, granule aproape albe pana la galbui
                         |
 Identificare            |
 A. Densitate            | Intre 0,98 si 1,05
    (20 grade C)         |
 B. Punct de inmuiere    | Mai mare de 77 grade C
                         |
 Puritate                |
 Indice de aciditate     | Maxim 40
 Glicerol                | Maxim 1% (prin gaz cromatografie)
 Alti polioli            | Maxim 1% (prin gaz cromatografie)
 Alte tipuri de ceara    | Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare
                         | diferentiala si/sau spectroscopie in infrarosu)
                         | Maxim 2 mg/kg
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg
 Crom                    | Maxim 2 mg/kg
 Plumb                   |

 E 914 CEARA DE POLIETILENA OXIDATA

 Definitie               | Produsi de reactie polara prin oxidarea blanda a
                         | polietilenei
 Denumire chimica        | Polietilena oxidata
 Descriere               | Fulgi, pudra, granule aproape albe
                         |
 Identificare            |
 A. Densitate            | Intre 0,98 si 1,05
    (20 grade C)         |
 B. Punct de inmuiere    | Mai mare de 95 grade C
                         |
 Puritate                |
 Indice de aciditate     | Maxim 70
 Vascozitate la          |             -5    -1
 120 grade C             | Minim 8,1*10   mps
 Alte tipuri de ceara    | Maxim 1% (prin gaz cromatografie)
                         | Nedetectabile (prin calorimetrie de scanare
                         | diferentiala si/sau spectroscopie in infrarosu)
                         | Maxim 9,5%
 Oxigen                  | Maxim 5 mg/kg
 Crom                    | Maxim 2 mg/kg
 Plumb                   |

 E 950 ACESULFAM K

 Sinonime                | Acesulfam de potasiu, acesulfam, sare de potasiu a
                         | 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazin-4-on-2,2-dioxid
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Sare de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-
                         | 2,2-dioxid
 Einecs                  | 259-715-3
 Numar E                 | E 950
 Formula chimica         | C4H4NO4SK
 Masa moleculara relativa| 201,240
 Compozitie              | Minim 99% C4H4NO4SK, raportat la substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora, cu un gust foarte
                         | dulce. Este de aproximativ 200 ori mai dulce decat
                         | sucroza.
                         |
 Identificare            |
 C. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, foarte putin solubila in
                         | etanol
 D. Absorbtie            | Maxim 22% +/- 2 nm pentru o solutie de 10 mg in
    ultraviolete         | 1000 ml de apa
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 1% (105 grade C, doua ore)
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Seleniu                 | Maxim 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Fluor                   | Maxim 3 mg/l kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg ca Pb, raportat la substanta uscata

 E 951 - ASPARTAM

 Sinonime                | Esterul metilic al aspartil fenilalaninei
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Ester N-metilic al N-L-alfa-aspartil-L-fenilalanina
                         | Ester N-metilic al acidului
                         | 3-amino-N-(alfa-carbometoxi-fenetil) succinamic
 Einecs                  | 245-261-3
 Numar E                 | E 951
 Formula chimica         | C14H18N2O5
 Masa moleculara relativa| 294,31
 Compozitie              | Minim 98% si maxim 102% C14H18N2O5, raportat la
                         | substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora, cu un gust foarte
                         | dulce. Putere de indulcire de 200 ori mai mare decat
                         | sucroza.
                         |
 Identificare            |
 Solubilitate            | Putin solubila in apa si in etanol
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 4,5% (105 grade C, patru ore)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%, raportat la substanta uscata
 PH                      | Intre 4,5 si 6,0 (solutie de 1 la 125)
 Transmitanta            | Transmitanta unei solutii de 1% in acid clorhidric
                         | 2N, determinata intr-o cuva de 1 cm la 430 nm, cu un
                         | spectometru adecvat, utilizand acidul clorhidric 2N
                         | ca solutie de referinta, este de minim 0,95,
                         | echivalentul unui coeficient de absorbanta care sa nu
                         | depaseasca aproximativ 0,022.
                         |      20
 Rotatie specifica       | (a) d   de la +16,50
                         | Se determina intr-o solutie de 4 in 100/15 N de acid
                         | formic, in 30 minute de la prepararea solutiei din
                         | proba.
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg ca Pb, raportat la substanta uscata
 Acid 5-benzil-3,6-dioxo-| Maxim 1,5%, raportat la substanta uscata
 2-piperazin-acetic      |

 E 953 IZOMALT

 Sinonime                | Izomaltutoza hidrogenata, palatinoza hidrogenata
                         |
 Definitie               |
 Denumire chimica        | Izomatul este un amestec de monozaharide si
                         | dizaharide hidrogenate ai caror principali componenti
                         | sunt dizaharidele:
                         | 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) si
                         | Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol
                         | (1,1-GPM)
 Formula chimica         | 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol:       C12H24O11
                         | Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-
                         | D-manitol                              C12H24O11*2H2O
 Masa moleculara relativa| 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol:          344,32
                         | Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-
                         | D-manitol                                      380,32
 Analiza                 | Peste 98% monozaharide si dizaharide hidrogenate si
                         | peste 86% amestec de 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-
                         | sorbitol si dihidrat de 1-0-alfa-D-glucopiranozil-D-
                         | manitol, determinate raportat la substanta anhidra.
 Descriere               | Substanta cristalina foarte hidroscopica, inodora, de
                         | culoare alba
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Solubil in apa, solubilitate foarte redusa in etanol
 B. Cromatografie in     | Se examineaza prin cromatografie in strat subtire,
    strat subtire        | prin utilizarea unei placute acoperite cu un strat de
                         | silicagel cromatografie, de aproximativ 0,2 mm
                         | Principalele pete de pe cromatograma sunt cele care
                         | corespund 1,1-GPM si 1,6-GPS
                         |
 Puritate                |
 Continut de apa         | Maxim 7% (metoda Karl Fischer)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,05%, raportat la substanta uscata
 D-manitol               | Maxim 3%
 D-sorbitol              | Maxim 6%
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata' {1}

 E 957 TAUMATINA

 Sinonime                |
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | Taumatina se obtine prin extractia apoasa (pH 2,5-4)
                         | a fructului din familia Thaumatococcus daniellii
                         | (Benth) si se formeaza in principal din proteinele
                         | de taumatina I si taumatina II si din cantitati
                         | neinsemnate de constituenti ai plantelor provenind.
                         | din materii prime
 Einecs                  | 258-822-2-
 Numarul E               | E 957
 Formula chimica         | Polipeptida de 207 aminoacizi
 Masa moleculara relativa| Taumatina I 22209
                         | Taumatina II 22293
 Compozitie              | Minim 16% azot, raportat la substanta uscata,
                         | echivalent cu minim 94% proteine (N x 5,8)
 Descriere               | Pudra de culoarea smantanii, inodora si cu gust dulce
                         | intens. Putere de indulcire de aproximativ 2000 -
                         | 3000 de ori mai mare decat zaharoza.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, insolubila in acetona
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 9% (105 grade C la greutatea constanta)
 Carbihidrati            | Maxim 3%, raportat la substanta uscata
 Cenusa sulfatata        | Maxim 2%, raportat la substanta uscata
 Aluminiu                | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Criterii microbiologice | numar total de aerobi: 1000/g. Escherichia coli:
                         | absent la 1 g

 E 959 DIHYDROCHALCON DE NEOHESPERIDINA

 Sinonime                | Neohesperidina dihydrochalcon, NHDC, hesperidina
                         | dihidrochalcon-4'-beta-neohesperidosita,
                         | neohesperidina DC
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | 2-O-alfa-L-ramnopiranozil-4'-beta-D-glucopiranosil
                         | hesperidina dihidrocalcon; se obtine prin hidrogenare
                         | catalitica a neohesperidinei
 Einecs                  | 243-978-6
 Numarul E               | E 959
 Formula chimica         | C28H36O12
 Masa moleculara relativa| 612,6
 Compozitie              | Minim 96%, raportat la substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina de culoare alba, inodora si cu
                         | gust dulce intens.
                         | Pulbere de indulcire de aproximativ 1000 - 1800 de
                         | ori mai mare decat zaharoza.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa calda, putin solubil in apa
                         | rece, insolubila in eter si benzen
 B. Absorbtia maxima in  | 282 - 283 nm pentru o solutie de 2 mg in 100 ml
    ultraviolet          | metanol
 C. Testul Neu           | Se dizolva aproximativ 10 mg neohesperidina DC in
                         | 1 ml de metanol, se adauga 1 ml de solutie
                         | metanolica, 1% de 2-aminoetil definil borat.
                         | Se obtine culoarea galben deschis.
                         |
 Puritate                |
 Pierderi la uscare      | Maxim 11% (105 grade C, trei ore)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,2%, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg ca Pb, raportat la substanta uscata

 E 965 (i) MALTITOL

 Sinonime                | D-maltitol, maltoza hidrogenata
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | (alfa)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
 Einecs                  | 209-567-0
 Numarul E               | E 965 (i)
 Formula chimica         | C12H24O11
 Masa moleculara relativa| 344,31
 Compozitie              | Continut de D-manitol C12H24O11, raportat la
                         | substanta anhidra, de minim 98%
 Descriere               | Pudra cristalina alba, cu gust dulce
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, cu solubilitate redusa in
                         | etanol
 B. Interval de topire   | 148 la 151 grade C
                         |       20
 C. Rotatia specifica    | (alfa)  D = +105,5 grade (solutie 5% gr/v)
                         |
 Puritate                |
 Continut de apa         | Maxim 1% (metoda Karl Fischer)
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,1%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Cloruri                 | Maxim 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, raportat la substanta uscata

 E 965 (ii) SIROP DE MALTITOL

 Sinonime                | Sirop de glucoza hidrogenat cu concentratie mare de
                         | maltoza, sirop de glucoza hidrogenat.
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | Un amestec care consta in principal din maltitol cu
                         | sorbitol, oligozaharide si polizaharide hidrogenate.
                         | Se obtine prin hidrogenarea catalitica a siropului de
                         | glucoza cu continut mare de maltoza. Se
                         | comercializeaza sub forma de sirop si produs solid
 Einecs                  | 270-337-8
 Numarul E               | E 965 (ii)
 Compozitie              | Se aplica urmatoarele proportii raportat la substanta
                         | uscata:
                         | Maltitol                                    minim 50%
                         | Sorbitol                                    maxim 8%
                         | Maltotritol                                 maxim 25%
                         | Polizaharide hidrogenate care contin
                         | peste trei unitati de glucoza sau glucitol  maxim 30%
                         | Lichide vascoase limpezi, dulci, incolore,
                         | inodore sau mase cristaline albe, cu gust
                         | dulce.
 Descriere               | Pudra cristalina alba, cu gust dulce
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, usor solubil in etanol
 B. Cromatografie in     | Se examineaza prin cromatografia in strat subtire,
    strat subtire        | prin utilizarea unei placute acoperite cu un strat de
                         | 0,25 mm, de silica gel cromatografic
                         |
 Puritate                | Maxim 31% (metoda Karl Fischer)
 Continut de apa         | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,3%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Cloruri                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata
 Metale grele            |

 E 966 LACTITOL

 Sinonime                | Lactit, lactozitol, lactobiozit
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | 4-O-alfa-D-galactopiranozil-D-glucitol
 Einecs                  | 209-566-5
 Numarul E               | E 966
 Formula chimica         | C12H24O11
 Masa moleculara relativa| 344,32
 Compozitie              | Minim 95%, raportat la substanta anhidra
 Descriere               | Pudra cristalina dulce sau solutie incolora.
                         | Produsele cristaline apar ca anhidre, monohidrati
                         | si dihidrati.
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa
                         |       20
 B. Rotatia specifica    | (alfa)  D = +13 la +16 grade (solutie apoasa 10%
                         | gr/v), raportat la substanta uscata.
                         |
 Puritate                |
 Continut de apa         | Produse cristaline; Maxim 10,5% (metoda Karl Fischer)
 Alti polioli            | Maxim 2,5%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,25, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Cloruri                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 200 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata

 E 967 XILITOL

 Sinonime                | Xilitol
                         |
 Definitie               |
 Denumirea chimica       | D-xilitol
 Einecs                  | 201-788-0
 Numar E                 | E 967
 Formula chimica         | C5H12O5
 Masa moleculara relativa| 152,15
 Compozitie              | Minim 98,5% ca xilitol, raportat la substanta uscata
 Descriere               | Pudra cristalina alba, inodora si foarte dulce
                         |
 Identificare            |
 A. Solubilitate         | Foarte solubila in apa, mai putin solubila in etanol
 B. Interval de topire   | 92 la 96 grade C
 C. pH                   | De la 5 la 7 (solutie apoasa 10% gr/v)
                         |
 Puritate                |
 Pierdere la uscare      | Maxim 0,5% . Se usuca 0,5 g proba in vid, pe fosfor
                         | la 60 grade, timp de 4 ore
 Cenusa sulfatata        | Maxim 0,1%, raportat la substanta uscata
 Zaharuri reducatoare    | Maxim 0,2%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Alti alcooli polihidrici| Maxim 1%, exprimate in glucoza, raportat la
                         | substanta uscata
 Nichel                  | Maxim 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Arsen                   | Maxim 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Plumb                   | Maxim 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Metale grele            | Maxim 10 mg/kg, exprimate in Pb, raportat la
                         | substanta uscata
 Cloruri                 | Maxim 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
 Sulfati                 | Maxim 200 mg/kg, raportat la substanta uscata



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 103/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 103 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu