Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1117 din  8 septembrie 2004

pentru aprobarea Ghidului privind cererea de autorizare a unui studiu clinic cu un medicament de uz uman, adresata autoritatii competente, aprobarea unor amendamente importante si declararea inchiderii unui studiu clinic in Romania

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1041 din 10 noiembrie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 10 alin. (9) din Ordonanta Guvernului nr. 125/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Medicamentului, aprobata si modificata prin Legea nr. 594/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobata si modificata prin Legea nr. 336/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale farmaceutice, inspectia de farmacie si aparatura medicala nr. OB 10.140/2004,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare,

    ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Ghidul privind cererea de autorizare a unui studiu clinic cu un medicament de uz uman, adresata autoritatii competente, aprobarea unor amendamente importante si declararea inchiderii unui studiu clinic in Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitie contrara.
    Art. 3
    Agentia Nationala a Medicamentului va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                             Ministrul sanatatii,
                               Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

                                    GHID
privind cererea de autorizare a unui studiu clinic cu un medicament de uz uman, adresata autoritatii competente, aprobarea unor amendamente importante si declararea inchiderii unui studiu clinic in Romania

    CAP. 1
    Baza legala

    Art. 1
    Prezentul ghid transpune Ghidul CT-04-EN referitor la cererea de autorizare a unui studiu clinic cu un medicament de uz uman, adresata autoritatii competente, notificarea unor amendamente importante si declararea inchiderii unui studiu clinic, de aplicare a Directivei 2001/20/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001 privind armonizarea legislatiei, reglementarilor si masurilor administrative ale statelor membre, referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
    Art. 2
    Prezentul ghid contine indrumari cu privire la formatul si continutul unei cereri adresate Agentiei Nationale a Medicamentului, autoritatea competenta (AC) din Romania pentru:
    a) autorizarea unui studiu clinic privind un medicament de uz uman;
    b) aprobari ale amendamentelor importante propuse;
    c) declararea inchiderii studiului clinic.
    Art. 3
    Prezentul ghid detaliaza prevederi ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 615/2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.

    CAP. 2
    Domeniu de aplicare

    Art. 4
    Prevederile prezentului ghid se aplica tuturor medicamentelor investigate, incluzand urmatoarele tipuri de produse:
    - produse chimice;
    - produse obtinute prin biotehnologie;
    - produse pentru terapia celulara;
    - produse pentru terapia genica;
    - produse derivate de plasma;
    - alte produse de extractie;
    - medicamente imunologice (cum sunt: vaccinurile, alergenii, serurile imune);
    - medicamente pe baza de plante (de origine vegetala);
    - produse radiofarmaceutice;
    - produse homeopate.
    Art. 5
    Prevederile prezentului ghid sunt obligatorii; exceptiile facute la prezentele prevederi trebuie justificate intr-o solicitare adresata Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM).

    CAP. 3
    Definitii

    Art. 6
    In prezentul ghid sunt valabile definitiile prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004.
    Art. 7
    Autorizatia pentru un studiu clinic (ASC) emisa de catre ANM va fi valabila numai pentru studiul clinic respectiv.
    Art. 8
    Aceasta autorizatie nu implica aprobarea programului de dezvoltare a medicamentului investigat.

    CAP. 4
    Formatul si continutul cererilor si notificarilor

    IV.1. Cerere pentru autorizarea unui studiu clinic
    Art. 9
    Sponsorul sau reprezentantul legal al sponsorului in Romania trebuie sa trimita la ANM o cerere valida pentru autorizare; lista prevazuta in anexa nr. 1 prezinta informatiile esentiale si informatiile specifice pentru Romania, care trebuie trimise ca parte a unei cereri valide.
    Art. 10
    (1) Sponsorul trebuie sa furnizeze ANM o lista cuprinzand autoritatile competente catre care a trimis deja aceeasi cerere, cu detalii ale deciziilor acestora, atunci cand sunt disponibile si o copie cu opinia comisiei de etica implicate, atunci cand este disponibila.
    (2) In cazul in care o comisie de etica responsabila pentru formularea unei opinii unice intr-un stat membru emite o opinie nefavorabila, sponsorul trebuie sa informeze ANM despre aceasta si sa transmita la ANM o copie a opiniei nefavorabile.
    Art. 11
    Cand este necesar, inainte de a redacta cererea, sponsorul trebuie sa verifice impreuna cu ANM cerintele lingvistice in domeniu.
    Art. 12
    Daca solicitantul nu este sponsorul, acesta trebuie sa includa in documentatie o scrisoare din partea sponsorului, prin care acesta din urma sa il autorizeze pe solicitant sa actioneze in numele sau.
    Art. 13
    In cazul in care o cerere nu este validata, ANM va informa solicitantul si va preciza motivele.
    Art. 14
    Sponsorul trebuie sa redacteze cererea astfel incat sa respecte si prevederile altor acte normative care sunt legate de studii clinice cu medicamente investigate (MI).

    IV.1.1. Scrisoare de insotire
    Art. 15
    (1) Sponsorul sau reprezentantul sau legal in Romania trebuie sa semneze si sa depuna impreuna cu cererea o scrisoare de insotire; titlul sau trebuie sa contina numarul de intrare in baza de date europeana pentru studii clinice EudraCT, daca este disponibil, si numarul dat de sponsor protocolului, cu denumirea studiului.
    (2) Textul trebuie sa atraga atentia asupra problemelor speciale legate de cerere, cum sunt grupele de populatie speciale incluse in studiu, prima administrare la om a unei substante active noi, MI care sunt deosebite, proiecte speciale de studiu etc., si sa indice unde se afla informatiile relevante in cerere.

    IV.1.2. Alocarea numarului EudraCT
    Art. 16
    Inainte de a depune cererea la ANM, sponsorul trebuie sa obtina, daca este aplicabil, un numar EudraCT unic din baza de date EudraCT prin procedura descrisa in Ghidul privind baza de date europeana pentru studii clinice; acest numar va identifica protocolul unui studiu care se desfasoara intr-un singur loc sau in mai multe, in unul sau mai multe state membre ale UE.
    Art. 17
    Pentru a obtine automat numarul EudraCT din baza de date, solicitantul trebuie sa furnizeze numai cateva informatii; cu toate acestea, solicitantul trebuie sa completeze toate partile relevante ale formularului inainte de a trimite cererea catre ANM.

    IV.1.3. Formularul de cerere
    Art. 18
    (1) Formularul de cerere poate fi accesat din baza de date EudraCT, prin Internet, prin procedura descrisa in ghidul referitor la baza de date EudraCT sau de pe website-ul ANM.
    (2) Anexa nr. 5 prezinta informatiile necesare pentru a completa formularul.
    (3) Formularul de cerere trebuie sa identifice in mod unic studiul clinic, organizatiile si persoanele-cheie responsabile de coordonarea studiului.
    (4) Unele informatii din formular, cum sunt persoana de contact si numele investigatorului, vor fi valabile numai intr-o singura tara.
    (5) Sponsorul trebuie sa tipareasca formularul completat, sa il semneze, sa il dateze si sa il trimita ca parte a cererii catre AC din fiecare tara in care intentioneaza sa desfasoare studiul.
    (6) Semnatura sponsorului confirma faptul ca acesta este sigur ca:
    a) informatiile furnizate sunt complete;
    b) documentele anexate contin o prezentare completa si corecta a informatiilor disponibile;
    c) dupa parerea sa, este justificata initierea studiului clinic propus;
    d) orice informatie furnizata atat ANM, cat si comisiei de etica (CE) implicate se bazeaza pe aceleasi date.
    (7) Cand este cazul, sponsorul va salva datele esentiale sub forma unui fisier XML si va trimite o copie a acestui fisier XML pe suport electronic, o data cu cererea.

    IV.1.4. Protocolul
    Art. 19
    (1) Continutul si formatul protocolului trebuie sa respecte indrumarile din Regulile de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
    (2) Versiunea trimisa trebuie sa includa toate amendamentele autorizate pana la acea data si o definire a inchiderii studiului.
    (3) Protocolul trebuie sa fie identificat prin titlu, cod dat de sponsor, specific pentru toate versiunile, un numar si o data a versiunii care va fi actualizata prin includerea amendamentelor si printr-un titlu scurt sau denumire prescurtata care i-a fost atribuita; trebuie sa fie semnat de sponsor si de investigatorul principal (sau de investigatorul coordonator pentru studiile multicentrice).
    (4) Protocolul trebuie, de asemenea, sa includa:
    a) evaluarea beneficiilor si riscurilor anticipate;
    b) o justificare privind includerea subiectilor care nu sunt apti sa isi exprime consimtamantul in cunostinta de cauza sau a altor populatii speciale;
    c) o descriere a planului de asigurare a oricarui tratament aditional al subiectilor o data ce participarea lor la studiu s-a incheiat, daca acesta difera de cel din practica curenta, in functie de conditia patologica a subiectului.

    IV.1.5. Brosura investigatorului
    Art. 20
    (1) Continutul si formatul brosurii investigatorului (BI), precum si procedurile pentru actualizarea acesteia trebuie sa respecte indrumarile din Regulile de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
    (2) Brosura investigatorului trebuie sa fie redactata utilizandu-se toate informatiile disponibile si dovezi care sa sustina motivatia studiului clinic propus si utilizarea in conditii de siguranta in cadrul studiului a MI si trebuie prezentata sub forma de rezumate.
    (3) Daca MI este comercializat in Romania si farmacologia sa este bine cunoscuta de catre medici, sponsorul poate depune un dosar simplificat al MI (a se vedea tabelul 1) si se poate sa nu fie necesara o BI extinsa.

    IV.1.6. Dosarul medicamentului investigat (DMI)
    Art. 21
    (1) DMI trebuie sa furnizeze informatii privind calitatea oricarui MI care va fi utilizat in studiu, inclusiv a produselor de referinta si placebo.
    (2) DMI trebuie, de asemenea, sa furnizeze date din studiile nonclinice si din utilizarea clinica anterioara a MI sau sa justifice in cerere motivele pentru care nu sunt furnizate anumite informatii.
    (3) Solicitantul poate furniza un DMI de sine statator sau poate apela la BI pentru referinte privind partile nonclinice si clinice ale DMI; in acest din urma caz, rezumatele informatiilor clinice si nonclinice trebuie sa includa date, preferabil prezentate sub forma de tabele, care sa furnizeze suficiente detalii pentru a permite evaluatorilor sa ajunga la o decizie privind toxicitatea potentiala a MI si siguranta utilizarii acestuia in studiul clinic propus.
    (4) Daca exista aspecte speciale ale datelor clinice sau nonclinice, care necesita o explicatie detaliata din partea unui expert sau discutii care reprezinta mai mult decat cele care sunt incluse de obicei in BI, sponsorul trebuie sa depuna informatiile clinice si nonclinice ca parte a DMI.

    IV.1.6.1. Dosarul complet al MI
    Art. 22
    (1) Aceasta sectiune indica tipul de informatie stiintifica solicitata pentru un dosar complet al MI si modul de prezentare a acesteia.
    (2) Sponsorul trebuie sa trimita o versiune completa a DMI, in cazul in care nu a trimis anterior ANM nici o informatie despre produsul chimic sau biologic si nu poate face referiri la informatii trimise de alt sponsor; aceasta se intampla atunci cand sponsorul nu are o autorizatie de punere pe piata pentru MI in Romania si ANM nu le-a acordat anterior o ASC si, de asemenea, nu poate face referiri la informatii relevante din cererea altui sponsor pentru acelasi produs.
    (3) Un DMI complet trebuie sa includa rezumatele informatiilor referitoare la calitatea, procesul de fabricatie si controlul MI, datele din studiile nonclinice si din utilizarea clinica.
    (4) Este preferabil ca datele sa fie prezentate intr-o forma tabelara, insotite de un text, cat mai scurt posibil, care sa sublinieze punctele principale.
    (5) In general, dosarul nu trebuie sa fie un document voluminos; cu toate acestea, pentru studiile cu anumite tipuri de medicamente investigate, se pot face exceptii prin acord cu ANM.
    (6) Sponsorul trebuie sa prefateze DMI cu un cuprins detaliat si un glosar de termeni.
    (7) Titlurile nu sunt obligatorii, nici nu reprezinta o lista exhaustiva; titlurile majore sunt prezentate in anexele nr. 1 - 3, pentru a usura accesul la referinte; de asemenea, poate fi adaugata o sectiune noua, daca nu exista un titlu adecvat.
    (8) Cu toate acestea, poate fi inadecvat sau imposibil sa se furnizeze informatii la toate titlurile pentru toate produsele; dosarul necesar va depinde de mai multi factori, inclusiv de natura medicamentului, stadiul de dezvoltare, grupa populationala care trebuie tratata, natura si severitatea afectiunii si natura si durata expunerii la MI.
    (9) Trebuie furnizata o justificare stiintifica atunci cand este necesar sa se omita date din motive care nu sunt evidente.
    Art. 23
    (1) Este imposibil sa se redacteze ghiduri detaliate pentru toate situatiile, motiv pentru care se recomanda sponsorilor sa utilizeze prezentul ghid ca punct de pornire in pregatirea datelor care trebuie depuse.
    (2) In plus, mai trebuie respectate alte ghiduri relevante disponibile pe website-ul ANM la www.anm.ro.

    IV.1.6.1.1. Date privind calitatea
    Art. 24
    (1) Sponsorul trebuie sa trimita rezumate ale datelor chimice, farmaceutice si biologice ale oricarui MI.
    (2) Sponsorul trebuie sa furnizeze informatii sub titlurile prevazute in anexa nr. 2, daca sunt disponibile.
    (3) Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman cer sponsorilor sa furnizeze pentru un studiu clinic MI ale caror procese de fabricatie respecta principiile de buna practica de fabricatie (BPF), stabilite in anexa nr. 13 la Regulile de buna practica de fabricatie pentru produse medicamentoase, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.058/2003.

    IV.1.6.1.2. Date de farmacologie nonclinica si toxicologie
    Art. 25
    (1) Sponsorul trebuie sa trimita rezumate ale datelor de farmacologie nonclinica si toxicologie pentru oricare MI utilizat in studiile clinice sau sa justifice de ce nu a facut acest lucru.
    (2) De asemenea, trebuie sa furnizeze o lista cu referinte privind studiile conduse si referinte adecvate din literatura.
    (3) Trebuie sa fie disponibile la cerere datele complete din studii si copii ale referintelor.
    (4) In cazurile in care acest lucru este adecvat, este preferabil ca datele sa fie prezentate intr-o forma tabelara, insotite de un text, cat mai scurt posibil, care sa sublinieze punctele principale.
    (5) Rezumatele studiilor desfasurate trebuie sa permita o evaluare a faptului ca studiile sunt adecvate si sa arate daca studiul a fost condus respectandu-se un protocol acceptabil; prin termenul acceptabil se intelege atat protocoalele in conformitate cu ghidurile relevante, cat si cele care, desi prezinta deviatii fata de prevederile ghidurilor relevante, conduc la rezultate concludente si reproductibile.
    (6) Sponsorii trebuie, in masura posibilitatilor, sa furnizeze informatiile nonclinice in DMI complet sub titlurile prevazute in anexa nr. 2; titlurile nu sunt obligatorii si nici nu reprezinta o lista exhaustiva.
    (7) Aceasta sectiune trebuie sa ofere o analiza critica a datelor disponibile, inclusiv justificarea devierilor si omisiunilor fata de prezentul ghid, precum si o evaluare a sigurantei produsului in contextul studiului clinic propus, mai curand decat doar un rezumat al studiilor desfasurate.
    Art. 26
    (1) Studiile necesare ca structura de baza pentru partea nonclinica a DMI complet sunt evidentiate in ghidurile relevante.
    (2) In mod special, solicitantii trebuie sa se orienteze dupa Ghidul privind studiile de siguranta nonclinica necesare in vederea efectuarii studiilor clinice pentru evaluarea medicamentelor; acesta si alte ghiduri relevante pot fi accesate pe site-ul ANM la www.anm.ro.
    Art. 27
    (1) Toate studiile trebuie conduse cu respectarea intru totul a protocoalelor acceptabile in prezent.
    (2) In plus, acestea trebuie sa indeplineasca cerintele Reglementarilor privind buna practica de laborator (BPL), in cazurile in care acest lucru este adecvat.
    (3) Sponsorul trebuie sa justifice orice abatere de la Reglementarile privind BPL si sa furnizeze o declaratie a statutului BPL al tuturor studiilor.
    Art. 28
    (1) Materialul pentru teste utilizat in studiile de toxicitate trebuie sa fie reprezentativ pentru cel propus pentru utilizarea in studiile clinice, in ceea ce priveste profilele calitative si cantitative ale impuritatilor.
    (2) Pregatirea materialului pentru teste trebuie sa fie controlata, prin aceasta conferindu-se validitate studiului.

    IV.1.6.1.3. Studii clinice anterioare si date privind experienta la om
    Art. 29
    (1) In aceasta sectiune sponsorul trebuie sa furnizeze rezumate ale datelor disponibile din studiile clinice anterioare si din experienta la om cu MI propuse.
    (2) Sponsorul trebuie, in masura posibilitatilor, sa furnizeze informatii conform titlurilor prevazute in anexa nr. 3; titlurile nu sunt obligatorii si nici nu reprezinta o lista exhaustiva.
    (3) Toate studiile trebuie sa fi fost conduse cu respectarea principiilor de buna practica in studiul clinic (BPSC); aceasta trebuie confirmata de sponsor intr-o declaratie a situatiei privind BPSC in cazul tuturor studiilor si, atunci cand nu este necesar, trebuie sa furnizeze o explicatie sau o justificare, daca acest lucru este posibil.
    (4) Nu exista cerinte speciale pentru datele din studiile clinice care trebuie furnizate inainte de a se putea acorda o autorizatie pentru studiul clinic; totusi, solicitantii trebuie sa tina cont de ghidurile generale pentru studiile clinice privind dezvoltarea unui medicament.

    IV.1.6.1.4. Evaluarea de ansamblu a riscurilor si beneficiilor
    Art. 30
    (1) Sponsorii trebuie sa furnizeze un rezumat al analizelor critice ale datelor clinice si nonclinice in functie de riscurile potentiale si de beneficiile studiului propus.
    (2) Textul trebuie sa includa, daca este cazul, informatii despre orice studiu inchis prematur si sa precizeze motivele inchiderii premature.
    (3) In evaluarea riscurilor previzibile si a beneficiilor anticipate din studiile pe minori si adulti incapabili trebuie luate in considerare prevederile Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
    (4) Scopul testelor de farmacologie nonclinica si toxicitate este de a indica riscurile prezentate de medicamentele noi.
    (5) Sponsorul trebuie sa utilizeze rezultatele relevante farmacologice, toxicologice si farmacocinetice ca baza de extrapolare, pentru a indica riscurile posibile la om.
    (6) Ca un ghid referitor la ceea ce poate sa apara la om, sponsorul trebuie sa integreze toate datele disponibile, analiza actiunilor farmacologice si toxice ale MI si sa utilizeze rezultatele pentru a sugera mecanismele posibile si expunerea necesara pentru ca acestea sa apara.
    (7) Daca este cazul, trebuie sa prezinte marja de siguranta exprimata prin expunere relativa sistemica la MI, preferabil bazandu-se pe valorile ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp si ale concentratiei plasmatice maxime, mai degraba decat ca doza administrata; de asemenea, sponsorul trebuie sa comenteze relevanta clinica a oricaror rezultate din studiile clinice si nonclinice, precum si recomandarile pentru monitorizarea ulterioara a efectelor si sigurantei in studiile clinice.

    IV.1.6.2. DMI
    IV.1.6.2.1. Situatiile in care se utilizeaza un dosar simplificat al MI
    Art. 31
    (1) Poate fi trimis un DMI simplificat daca informatiile referitoare la MI au fost evaluate anterior, ca parte a autorizatiei de punere pe piata (APP) in Romania sau ca solicitare pentru un studiu clinic adresata ANM.
    (2) Informatia despre placebo poate, de asemenea, sa fie furnizata sub forma de DMI simplificat.
    (3) Textul trebuie sa includa un comentariu privind riscurile potentiale si beneficiile studiilor propuse (a se vedea art. 30).
    (4) Ghidurile pentru tipurile evaluarilor anterioare si ale categoriilor asociate de informatii necesare sunt prezentate in tabelul de mai jos.
    (5) Pentru referinte la date trimise de alt solicitant, este necesara o scrisoare de autorizare.
    (6) In plus, poate fi permisa de catre ANM, ocazional, depunerea unui DMI adecvat si adaptat, cand acest lucru se justifica si se accepta inainte de depunerea cererii.

    Tabel

    Cerintele asupra informatiilor simplificate privind MI cunoscute de catre ANM
________________________________________________________________________________
                                                 Date       Date        Date
                                                 calitative nonclinice  clinice

________________________________________________________________________________
MI are APP in Romania si este utilizat in
studiu:
- cu respectarea conditiilor din RCP             RCP        RCP         RCP
- fara respectarea conditiilor din RCP           RCP        DA (daca    DA
                                                            este cazul)
- cu modificari ale producatorului sau ale
procesului de fabricatie a substantei            S+P+A      RCP*        RCP
- dupa ce s-a aplicat procedeul "orb"            P+A        RCP         RCP
Alta forma farmaceutica sau alta concentratie
a MI are APP in Romania si:
- MI este furnizat de detinatorul APP (DAPP)     P+A        DA          DA
MI nu are APP in Romania, dar substanta activa
este autorizata in Romania si:
- este furnizata de acelasi producator           P+A        DA          DA
- este furnizata de alt producator               S+P+A      DA          DA
MI are o ASC anterioara in Romania:
- nu sunt disponibile date noi de la ASC         NU         NU          NU
- sunt disponibile date noi de la ASC            Date noi   Date noi    Date noi
MI este placebo                                  P+A        NU          NU
________________________________________________________________________________
    * Cand modificarea procesului de fabricatie a substantei determina formarea unei substante potential toxice, cum ar fi o noua impuritate sau un produs de degradare, ori introduce o noua materie prima in procesul de fabricatie a unui produs biologic, pot fi necesare informatii nonclinice suplimentare.

    NOTA:
    S: date despre substanta activa; P: date despre produs; A: anexe ale DMI; RCP: rezumatul caracteristicilor produsului.

    IV.1.6.2.2. Produse autorizate de punere pe piata
    Art. 32
    (1) Sponsorul poate sa trimita varianta curenta a RCP ca DMI daca MI are autorizatie de punere pe piata in Romania si este utilizat sub aceeasi forma farmaceutica, pentru aceleasi indicatii si dupa o schema terapeutica ce o respecta pe cea din RCP.
    (2) De asemenea, este suficient ca, pentru studiile in care se utilizeaza scheme terapeutice care nu sunt incluse in RCP, sponsorul sa poata demonstra ca informatiile din RCP justifica siguranta noii scheme terapeutice propuse; in caz contrar, trebuie sa trimita date suplimentare clinice si/sau nonclinice pentru a sustine siguranta utilizarii in noua indicatie, noua grupa populationala si noua schema de administrare.
    (3) Daca solicitantul este detinatorul autorizatiei de punere pe piata si a depus o variatie la RCP care nu a fost inca autorizata, natura variatiei si motivele trebuie sa fie explicate intr-o scrisoare de intentie.
    Art. 33
    (1) Exista situatii cand MI care va fi utilizat in studiul clinic are APP in Romania, dar protocolul permite sa se utilizeze orice produs comercial avand drept substanta activa MI, care are APP in Romania; in aceste situatii, se accepta ca denumirile comerciale ale MI care se vor utiliza sa nu fie identificate.
    (2) Asemenea situatii pot sa apara atunci cand:
    a) un sponsor poate dori sa desfasoare un studiu cu o substanta activa disponibila in Romania sub forma mai multor produse cu APP si diferite denumiri comerciale; in acest caz, protocolul poate defini tratamentul doar in termenii substantei active, fara a specifica denumirea comerciala a fiecarui produs; aceasta situatie are loc pentru a permite investigatorilor sa administreze orice produs comercial care contine acea substanta activa, cu forma farmaceutica pentru care exista APP in Romania; pentru a notifica acest aspect, sponsorul trebuie sa completeze sectiunea D1(b) din formularul de cerere, iar in sectiunea D2 trebuie sa furnizeze denumirile uzuale utilizate pentru a descrie produsul in protocol, la pct. "numele produsului" si denumirea substantei active;
    b) un sponsor poate permite investigatorilor, in cadrul unui studiu multicentric, sa administreze diferite regimuri de MI, de exemplu, grupe de medicamente antineoplazice, in functie de practica clinica locala, la fiecare centru de desfasurare a studiului din Romania; sponsorul trebuie sa defineasca in protocol regimurile de tratament acceptabile si sa notifice acest lucru prin completarea sectiunii D1(b), iar in sectiunea D2 trebuie sa precizeze denumirea uzuala utilizata pentru a descrie regimul in protocol, la pct. "numele produsului" si denumirea fiecarei substante active;
    c) sponsorul poate dori sa studieze efectul unui numar de tratamente pentru o anumita afectiune, fara a specifica MI care trebuie utilizat; pentru aceasta, sponsorul trebuie sa identifice in protocol tratamentul pe baza codului ATC (nivelul 3 - 5) si sa completeze sectiunile D1(b) si D2 din formularul de cerere.

    IV.2. Aprobari ale amendamentelor

    IV.2.1. Domeniu de aplicare
    Art. 34
    (1) Art. 45 din cap. XI "Desfasurarea unui studiu clinic" din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004, permite introducerea de amendamente in conducerea unui studiu clinic dupa inceperea acestuia; nu se solicita notificarea amendamentelor mai putin importante.
    (2) Numai amendamentele importante trebuie aprobate de catre ANM si comisiile de etica implicate.
    (3) Atunci cand un sponsor si/sau un investigator trebuie sa ia masuri de siguranta urgente pentru a proteja subiectii din studiu de pericolele imediate, art. 45 lit. b) din reglementarile prevazute la alin. (1) le permite sa faca acest lucru inainte de a notifica ANM, dar fiind necesar sa se faca notificarea imediat.

    IV.2.2. Amendamente mai putin importante
    Art. 35
    (1) Sponsorul nu trebuie sa anunte amendamentele mai putin importante prin documentatia furnizata ANM sau comisiei de etica.
    (2) Totusi, aceste amendamente trebuie inregistrate si puse la dispozitie la cerere si pentru inspectie, atat la locul efectuarii studiului, cat si la sediul sponsorului.

    IV.2.3. Amendamente importante (substantiale)
    Art. 36
    (1) Amendamentele importante in conducerea studiului clinic pot surveni din modificari ale protocolului sau din informatii noi referitoare la documentatia stiintifica pe care se bazeaza studiul.
    (2) Amendamentele la studiu sunt considerate importante atunci cand este posibil sa exercite un impact semnificativ asupra:
    a) sigurantei sau integritatii fizice ori psihice a subiectilor;
    b) valorii stiintifice a studiului;
    c) coordonarii sau desfasurarii studiului;
    d) calitatii sau sigurantei oricaror MI utilizate in studiu.
    (3) In toate cazurile, un amendament va fi considerat important doar atunci cand sunt indeplinite criteriile de mai sus.
    (4) Indrumarile privind ceea ce poate fi considerat amendament important sunt prezentate in anexa nr. 4; nu toate amendamentele cu aceste aspecte trebuie notificate, ci numai cele care intrunesc criteriile de mai sus; lista nu este exhaustiva, un amendament important poate surveni si in alte situatii.

    IV.2.4. Procedura de solicitare de aprobare
    Art. 37
    (1) Pentru solicitarea aprobarii amendamentelor importante aduse protocolului sau informatiilor care sustin autorizarea initiala a studiului se utilizeaza formularul prevazut in anexa nr. 6.
    (2) Sponsorul trebuie sa evalueze daca un amendament este sau nu important in functie de fiecare caz, utilizand criteriile prevazute la art. 36 alin. (2) si exemplele prevazute in anexa nr. 4.
    (3) In cazul in care un amendament important afecteaza mai mult de un protocol pentru un anumit MI, sponsorul poate sa faca o singura solicitare de aprobare catre autoritatile competente implicate, daca scrisoarea de insotire si cererea de aprobare a amendamentului includ o lista cu protocoalele afectate si, cand este cazul, cu numerele EudraCT ale acestora.
    (4) Sponsorul sau reprezentantul sau legal in Romania trebuie sa trimita o scrisoare de insotire si sa o semneze; titlul acesteia trebuie sa contina numarul EudraCT, daca este cazul, si codul protocolului dat de sponsor cu titlul studiului si un numar pentru amendament.
    (5) Textul trebuie sa atraga atentia asupra problemelor speciale legate de amendament si sa indice unde se afla in cadrul cererii originale informatiile relevante sau textul.
    (6) Scrisoarea de insotire trebuie sa identifice orice informatie neprezentata in formularul de solicitare de aprobare a amendamentului, care poate avea impact asupra sigurantei participantilor la studiu.
    (7) In cazul amendamentelor importante care afecteaza informatiile trimise atat ANM, cat si comisiei de etica, sponsorul trebuie sa trimita solicitarile de aprobare in paralel.
    (8) Pentru amendamentele importante la informatiile evaluate numai de ANM (de exemplu, date privind calitatea), sponsorul trebuie sa trimita amendamentele doar ANM, dar, de asemenea, trebuie sa informeze comisia de etica despre faptul ca a facut solicitarea de aprobare.
    (9) In mod similar, sponsorul trebuie sa informeze ANM cu privire la amendamentele importante privind informatiile pentru care este responsabila doar comisia de etica (de exemplu, dotarile pentru studiu); pentru a furniza aceasta informatie, in general, este suficient sa se trimita formularul de solicitare de aprobare a amendamentului (a se vedea anexa nr. 6) si sa se precizeze in scrisoarea de insotire ca este "numai in scop de informare".
    Art. 38
    (1) Cand un sponsor propune schimbarea investigatorului coordonator, schimbarea investigatorului principal al unui loc de desfasurare a studiului sau adaugarea unui nou loc de desfasurare, trebuie sa notifice ANM si comisia de etica; el poate realiza aceasta prin depunerea unei solicitari de aprobare a unui amendament (a se vedea anexa nr. 6), prin completarea sectiunii F2.
    (2) Investigatorul noului loc de desfasurare a studiului nu trebuie sa includa subiecti in studiu pana cand comisia de etica nu si-a exprimat opinia favorabila, iar ANM nu a emis autorizatia pentru studiul clinic respectiv.
    Art. 39
    (1) Solicitantii trebuie sa fie constienti ca aceste proceduri sunt stabilite pentru a furniza o procesare rapida si eficienta a amendamentelor importante si, in acest context, este de asteptat ca deficientele in documentatie ar putea determina un refuz al amendamentului.
    (2) Refuzurile nu prejudiciaza dreptul solicitantului de a trimite inca o data amendamentele.

    IV.2.5. Formatul si continutul solicitarii de aprobare a unui amendament
    Art. 40
    Solicitarea de aprobare a unui amendament important trebuie sa includa urmatoarele informatii:
    a) scrisoarea de insotire, care include:
    - motivatia amendamentului, in una sau doua propozitii;
    - o scurta descriere a modificarilor incluse in amendament;
    - numele documentelor modificate;
    - motivul calificarii amendamentului ca fiind important;
    b) formularul de solicitare de aprobare (a se vedea anexa nr. 6), care contine:
    - identificarea studiului clinic (titlul, numarul EudraCT, daca este cazul, codul dat de sponsor pentru protocol);
    - identificarea sponsorului;
    - identificarea amendamentului (numarul dat de sponsor pentru amendament, data si/sau versiunea); un amendament se poate referi la mai multe modificari ale protocolului sau ale documentelor stiintifice care il sustin;
    - descrierea amendamentului si motivul;
    c) daca este posibil, un set al documentelor modificate, care sa prezinte formularea anterioara si cea noua;
    d) noua versiune a documentelor modificate, cand este cazul, identificarea numarului versiunii revizuite si a datelor;
    e) informatii ajutatoare, ce includ:
    - rezumatul datelor, daca este posibil;
    - o actualizare a evaluarii globale privind riscul/beneficiul, cand este cazul;
    - posibile consecinte pentru subiectii deja inclusi in studiu;
    - posibile consecinte asupra evaluarii rezultatelor;
    f) in cazul in care depunerea initiala a fost insotita de fisierul XML si amendamentul important modifica datele din fisierul XML, sponsorul trebuie sa depuna o copie revizuita a fisierului XML o data cu notificarea amendamentului, incluzand datele amendate; cererea pentru un amendament important trebuie sa identifice campurile care s-au modificat prin anexarea unei versiuni tiparite, cu respectivele rubrici evidentiate.

    IV.2.6. Implementarea amendamentelor importante
    Art. 41
    (1) Sponsorul poate implementa un amendament important daca opinia comisiei de etica este favorabila si daca a primit aprobarea ANM pentru acel amendament.
    (2) Pentru amendamentele supuse fie numai comisiei de etica, fie numai ANM, sponsorul poate implementa amendamentul daca opinia comisiei de etica este favorabila si, respectiv, daca a primit aprobarea ANM pentru acel amendament.

    IV.2.7. Timpul de raspuns
    Art. 42
    (1) Conform prevederilor art. 45 din cap. XI "Desfasurarea unui studiu clinic" din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004, comisiile de etica trebuie sa isi formuleze opinia asupra amendamentului important propus, in termen de 35 de zile.
    (2) In termen de 35 de zile ANM trebuie sa raspunda la aceasta solicitare de aprobare.
    (3) In cazul in care ANM consulta un grup de lucru sau un comitet conform art. 40 alin. (2) din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004, timpul de raspuns poate fi prelungit; in acest caz, ANM trebuie sa comunice sponsorului durata prelungirii.

    IV.2.8. Amendamente urgente
    Art. 43
    (1) Art. 45 lit. b) din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004, prevede ca sponsorul si investigatorul sa ia masurile corespunzatoare de urgenta pentru a proteja subiectii impotriva unui risc imediat, in cazul in care evenimente noi legate de conducerea studiului sau de dezvoltarea medicamentului investigat pot afecta siguranta subiectilor.
    (2) Masurile de siguranta, cum ar fi inchiderea temporara a studiului, se pot lua fara aprobarea anterioara de catre ANM.
    (3) Sponsorul trebuie sa informeze cat mai curand posibil ANM si comisia de etica despre noile evenimente, despre masurile luate si despre planificarea actiunilor viitoare; aceasta trebuie sa se faca telefonic si ulterior prin raport scris.
    (4) Cand sponsorul inchide un studiu clinic (opreste recrutarea noilor subiecti si/sau intrerupe tratamentul subiectilor deja inclusi in studiu), trebuie sa anunte ANM si comisia de etica in termen de 15 zile, prin folosirea formularului prezentat in anexa nr. 7; studiul nu poate reincepe decat dupa obtinerea opiniei favorabile a comisiei de etica si daca ANM nu a invocat motive privind actiunea de respingere a reinceperii studiului.

    IV.2.9. Suspendarea unui studiu de catre ANM
    Art. 44
    (1) ANM poate suspenda sau interzice un studiu clinic in Romania daca are motive obiective pentru a considera ca nu sunt intrunite conditiile prevazute la autorizare sau cand are dubii privind siguranta in studiul clinic sau validitatea stiintifica a acestuia.
    (2) Pana la indeplinirea deciziei sale, ANM trebuie sa informeze sponsorul, cu exceptia situatiei in care exista un risc iminent, si sa ceara opinia sponsorului si/sau a investigatorului.
    (3) Sponsorul trebuie sa investigheze imediat motivele suspendarii sau interzicerii studiului si sa intocmeasca in termen de o saptamana un raport care va cuprinde problemele sau orice circumstante exceptionale care ar fi putut duce la neindeplinirea conditiilor prevazute.
    (4) Cand ANM suspenda un studiu, trebuie sa informeze celelalte autoritati competente, comisiile de etica implicate, EMEA si Comisia Europeana, daca este cazul.
    (5) Daca studiul este inchis ca urmare a suspendarii, sponsorul trebuie sa notifice ANM printr-o declaratie de inchidere a studiului, conform modelului prezentat in anexa nr. 7.

    IV.2.10. Incalcari ale legislatiei
    Art. 45
    (1) In cazul in care ANM are motive obiective pentru a considera ca sponsorul ori investigatorul sau orice alta persoana implicata in conducerea studiului nu mai indeplineste obligatiile stabilite, poate stabili o serie de masuri ce trebuie indeplinite de catre sponsor pentru a remedia orice abatere de la obligatiile pe care le are; masurile trebuie sa aiba stabilit un calendar pentru implementare si o data la care sponsorul va raporta catre ANM progresele si stadiul de implementare a masurilor.
    (2) Daca este cazul, celelalte autoritati competente, comisiile de etica implicate si Comisia Europeana vor fi informate cu privire la desfasurarea masurilor.
    (3) In aceste circumstante, sponsorul trebuie sa implementeze imediat setul de masuri stabilite de ANM si sa raporteze acesteia si comisiei de etica implicate stadiul de implementare a acestor masuri in conformitate cu calendarul stabilit.

    IV.3. Declaratia de inchidere a unui studiu clinic

    IV.3.1. Baza legala si domeniul de aplicare
    Art. 46
    Art. 45 lit. c) din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615/2004, prevede ca sponsorul unui studiu clinic sa anunte ANM inchiderea studiului clinic.

    IV.3.2. Procedura pentru declararea inchiderii studiului clinic
    Art. 47
    (1) Definirea inchiderii studiului clinic trebuie prevazuta in protocol si pentru orice modificare a acesteia, indiferent de motiv, trebuie solicitata aprobare ca amendament important.
    (2) In majoritatea cazurilor, inchiderea studiului clinic va consta in data ultimei vizite a ultimului pacient participant la studiu; orice exceptie trebuie justificata in protocol.
    (3) Sponsorul trebuie sa faca o declaratie de inchidere a studiului clinic, folosind formularul din anexa nr. 7, in urmatoarele situatii:
    - studiul se inchide pe teritoriul Romaniei;
    - studiul s-a inchis in toate centrele participante, in toate tarile din interiorul si din afara UE.
    (4) Sponsorul trebuie sa anunte inchiderea unui studiu clinic in termen de 90 de zile de la acest moment; daca un studiu este inchis mai devreme, sponsorul trebuie sa anunte ANM in termen de 15 zile si sa explice clar motivele.
    (5) Daca sponsorul decide sa nu inceapa sau sa nu reinceapa un studiu care a fost oprit, trebuie sa anunte ANM folosind formularul din anexa nr. 7; sponsorul nu trebuie sa depuna urgent o notificare, dar trebuie sa depuna o scrisoare care sa identifice numarul dat de sponsor protocolului, numarul EudraCT, daca este cazul, si sa furnizeze o explicatie scurta privind motivele pentru neinceperea studiului sau pentru inchiderea lui.
    (6) Sponsorul trebuie, de asemenea, sa furnizeze ANM in termen de un an de la finalizarea studiului un rezumat al raportului studiului clinic asa cum este prevazut prin reglementari si pentru a fi in concordanta cu Regulile de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
    (7) Daca apare un nou eveniment dupa inchiderea studiului, care poate modifica analiza risc/beneficiu a studiului si care mai poate avea impact asupra subiectilor studiului, sponsorul trebuie sa notifice ANM si sa propuna un plan de masuri.

    IV.3.3. Formatul si continutul declaratiei de inchidere a unui studiu clinic
    Art. 48
    (1) Declaratia de inchidere a unui studiu clinic trebuie sa fie notificata utilizandu-se formularul din anexa nr. 7.
    (2) Trebuie furnizate urmatoarele informatii:
    - numele si adresa sponsorului sau ale reprezentantului sau legal in Romania;
    - titlul studiului;
    - numarul EudraCT, daca exista;
    - codul alocat de sponsor pentru protocol;
    - data inchiderii studiului in Romania;
    - data inchiderii studiului in toate centrele participante, in toate tarile din interiorul si din afara Uniunii Europene, cand este posibil.
    (3) Daca studiul este inchis mai devreme, raportul de inchidere a studiului clinic trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii:
    a) justificarea inchiderii premature a studiului sau a suspendarii temporare a acestuia;
    b) numarul de pacienti care primesc inca tratament la momentul inchiderii studiului;
    c) managementul propus pentru pacientii care primesc inca tratament la momentul inchiderii studiului sau al suspendarii temporare a acestuia;
    d) consecintele pentru evaluarea rezultatelor.
    Art. 49
    Anexele nr. 1 - 7*) fac parte integranta din prezentul ghid.
------------
    *) Anexele nr. 5, 6 si 7 sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 1
    la ghid

         TITLURI PENTRU "DATE PRIVIND CALITATEA MEDICAMENTULUI INVESTIGAT"

    Substanta medicamentoasa
    Informatii generale
    Nomenclatura
    Structura
    Proprietati generale
    Productia:
    Producator/producatori
    Descrierea procesului de fabricatie si a procesului de control (proceselor de control)
    Controlul materialelor
    Controlul etapelor critice si al celor intermediare
    Validarea si/sau evaluarea procesului
    Dezvoltarea procesului de fabricatie
    Caracterizare:
    Elucidarea structurii si a celorlalte caracteristici
    Impuritati
    Controlul substantei din medicament
    Specificatii
    Proceduri analitice
    Validarea procedurilor analitice
    Analiza seriei
    Justificarea specificatiei
    Standarde sau materiale de referinta
    Sistemul de inchidere a recipientului
    Stabilitate

    Medicament
    Descrierea si compozitia medicamentului
    Dezvoltarea farmaceutica
    Componentele medicamentului
    Substanta activa
    Excipienti
    Medicamentul
    Dezvoltarea formularii
    Supradozari
    Proprietatile fizico-chimice si biologice
    Dezvoltarea procesului de fabricatie
    Sistemul de inchidere a containerului
    Proprietati microbiologice
    Compatibilitate
    Fabricatia:
    Producator/producatori
    Formula seriei de fabricatie
    Descrierea procesului de fabricatie si a proceselor de control
    Controlul etapelor critice si al celor intermediare
    Validarea si/sau evaluarea procesului
    Controlul excipientilor:
    Specificatii
    Proceduri analitice
    Validarea procedurilor analitice
    Justificarea specificatiilor
    Excipienti de origine umana sau animala
    Excipienti noi
    Controlul medicamentului:
    Specificatii
    Proceduri analitice
    Validarea procedurilor analitice
    Analiza seriei
    Caracterizarea impuritatilor
    Justificarea specificatiilor
    Standarde sau materiale de referinta
    Sistemul de inchidere a recipientului
    Stabilitate
    Anexe:
    Facilitati si echipamente
    Evaluarea sigurantei agentilor de risc
    Excipienti noi
    Solventi pentru reconstituire si diluanti.

    ANEXA 2
    la ghid

         TITLURI PENTRU "DATE DE FARMACOLOGIE NONCLINICA SI TOXICOLOGIE"

    Farmacodinamie
    Scurt rezumat
    Farmacodinamia principala
    Farmacodinamia secundara
    Date farmacologice privind siguranta
    Interactiuni farmacodinamice
    Discutii si concluzii

    Farmacocinetica
    Scurt rezumat
    Metode de analiza
    Absorbtia
    Distributia
    Metabolizarea
    Excretia
    Farmacocinetica interactiunilor medicamentoase
    Alte studii de farmacocinetica
    Comentarii si concluzii care includ evaluarea toxicocineticii

    Toxicologie
    Scurt rezumat
    Toxicitatea dupa doza unica
    Toxicitatea dupa doze multiple*)
    Genotoxicitate:
    in vitro
    in vivo*)
    Carcinogenitate*)
    Toxicitatea asupra dezvoltarii si reproducerii*)
    Toleranta locala
    Alte studii de toxicitate
    Discutii si concluzii
------------
    *) Aceste sectiuni trebuie sustinute cu evaluarile de toxicocinetica.

    ANEXA 3
    la ghid

    TITLURI PENTRU "STUDIILE CLINICE SI DATE PRIVIND EXPERIENTA ANTERIOARA LA OM"

    Farmacologie clinica
    Scurt rezumat
    Mecanism primar de actiune
    Efecte farmacologice secundare
    Interactiuni farmacodinamice

    Farmacocinetica clinica
    Scurt rezumat
    Absorbtie
    Distributie
    Excretie
    Farmacocinetica metabolitilor activi
    Legatura dintre concentratia plasmatica si efect
    Dependente de doza si timp
    Grupe speciale de populatii
    Interactiuni

    Expunerea organismului uman
    Scurt rezumat
    Vedere de ansamblu privind siguranta si eficacitatea
    Studii la subiecti sanatosi
    Studii la pacienti
    Experienta anterioara la om

    Evaluarea riscurilor si beneficiilor

    Anexe

    ANEXA 4
    la ghid

                      EXEMPLE DE AMENDAMENTE IMPORTANTE

    In toate cazurile un amendament va fi considerat important cand este posibil sa aiba impact semnificativ asupra:
    a) sigurantei sau integritatii fizice ori mintale a pacientilor;
    b) valorii stiintifice a studiului;
    c) desfasurarii sau conducerii studiului;
    d) calitatii sau sigurantei oricarui MI utilizat in studiu.
    Titlurile de mai jos sunt exemple de aspecte ale unui studiu clinic, in care poate fi nevoie de amendamente, dintre care unele trebuie sa fie notificate ca importante; pot exista si alte aspecte ale studiului, in care amendamentele indeplinesc criteriile pentru a fi importante.

    Amendamente privind protocolul
    Scopul studiului
    Proiectul studiului
    Consimtamantul exprimat in cunostinta de cauza
    Procedura de recrutare
    Masurarea eficacitatii
    Programul esantioanelor
    Adaugarea unor teste sau masuratori ori renuntarea la acestea
    Numarul de participanti
    Intervalul de varsta al participantilor
    Criteriile de includere
    Criteriile de excludere
    Monitorizarea sigurantei
    Durata de expunere la medicamentul investigat
    Schimbarea posologiei medicamentului investigat
    Schimbarea produsului comparator
    Analize statistice

    Amendamente privind organizarea desfasurarii studiului
    Schimbarea investigatorului principal sau adaugarea unui alt investigator
    Schimbarea investigatorului coordonator
    Schimbarea locului studiului sau includerea unor noi locuri de studiu
    Schimbarea sponsorului sau a reprezentantului sau legal in Romania
    Schimbarea sarcinilor semnificative atribuite OCC
    Schimbarea definitiei de inchidere a unui studiu

    Amendamente privind medicamentul investigat (MI)
    Schimbari ale datelor calitative ale medicamentului investigat:
    Numele sau codul MI
    Materialul ambalajului primar
    Producatorul substantei active
    Procesul de fabricatie al substantei active
    Specificatiile substantei active
    Fabricarea medicamentului
    Specificatia medicamentului
    Specificatia excipientilor, cand acestia pot afecta performanta produsului
    Perioada de valabilitate a produsului, incluzand perioada de dupa prima deschidere a recipientului sau reconstituire
    Schimbari majore in formularea medicamentului
    Conditii de depozitare
    Procedurile de testare a substantei active
    Procedurile de testare a medicamentului
    Procedurile de testare a excipientilor care nu sunt in farmacopee
    Schimbari ale datelor farmacologice si toxicologice nonclinice, atunci cand sunt relevante pentru studiile aflate in desfasurare (adica, evaluarea modificata a raportului risc-beneficiu)
    De exemplu, schimbari referitoare la:
    Rezultatele noilor teste farmacologice
    O noua interpretare a testelor farmacologice existente
    Rezultatele unor teste noi toxicologice
    O noua interpretare a testelor toxicologice existente
    Rezultatele unor studii noi privind interactiunile
    Schimbari ale datelor privind studiul clinic si asupra experientei la om, atunci cand acestea sunt relevante pentru studiile aflate in desfasurare (adica, evaluarea modificata a raportului risc-beneficiu)
    De exemplu, schimbari referitoare la:
    Siguranta legata de studiul clinic sau de experienta obtinuta prin utilizarea medicamentului investigat
    Rezultatele unor teste noi de farmacologie clinica
    O noua interpretare a testelor existente de farmacologie clinica
    Rezultatele unor studii clinice noi
    O noua interpretare a datelor existente, rezultate din studiile clinice
    Noi date privind experienta obtinuta la om prin utilizarea medicamentului investigat
    O noua interpretare a datelor existente privind experienta la om, obtinuta prin utilizarea medicamentului investigat.

    ANEXA 5
    la ghid

                             Formular de cerere

 ______________________________________________________________________________
| CERERE PENTRU AUTORIZAREA UNUI STUDIU CLINIC CU UN MEDICAMENT DE UZ UMAN,    |
| ADRESATA ANM SI PENTRU OPINIA COMISIEI DE ETICA                              |
|______________________________________________________________________________|

    Pentru a fi completat de ANM/CE:
 ______________________________________________________________________________
| Data primirii cererii: | Data solicitarii de     | Motive pentru respingere/ |
|                        | informatii suplimentare:| opinie negativa:          |
| Data solicitarii de    |                         |     _      _              |
| completari pentru      |                         | da |_| nu |_|             |
| validarea cererii:     |                         | Daca da, data:            |
|                        |                         |                           |
|________________________|_________________________|___________________________|
| Data validarii cererii:| Data primirii           | Autorizare/opinie pozitiva|
|                        | informatiilor           |     _      _              |
|                        | suplimentare/amendate:  | da |_| nu |_|             |
| Data inceperii         |                         | Daca da, data:            |
| procedurii: |                         |                           |
|________________________|_________________________|___________________________|
| Numarul de inregistrare de la ANM, CE:                                       |
|______________________________________________________________________________|

    Pentru a fi completat de solicitant:
    Acest formular este comun pentru cererea catre autoritatile competente si pentru opinia comisiei de etica. Se va indica scopul relevant:
                                             _
    CERERE PENTRU AUTORIZARE ADRESATA ANM:  |_|
                                             _
    CERERE PENTRU OPINIA COMISIEI DE ETICA: |_|

    A. IDENTIFICAREA STUDIULUI
 ______________________________________________________________________________
| Numarul EudraCT*1), daca exista:                                             |
|                                                                              |
| Numele complet al studiului:                                                 |
|                                                                              |
| Codul, versiunea si data protocolului sponsorului:                           |
|                                                                              |
| Acronimul studiului, unde este cazul:                                        |
|                                                                              |
| Numarul ISSCR*2), daca este disponibil:                                      |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    *1) Se anexeaza confirmarea de primire a numarului EudraCT.
    *2) Numarul International Standard al Studiului Controlat Randomizat.

    B. IDENTIFICAREA SPONSORULUI RESPONSABIL PENTRU CERERE
 ______________________________________________________________________________
| B1. Sponsorul                                                                |
|______________________________________________________________________________|
| Organizatie:                                                                 |
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Adresa:                                                                      |
| Telefon:                                                                     |
| Fax:                                                                         |
| e-mail:                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| B2. Reprezentantul legal*3) al sponsorului in Romania pentru acest studiu,   |
| (daca este diferit de sponsor)                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Organizatie:                                                                 |
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Adresa:                                                                      |
| Telefon:                                                                     |
| Fax:                                                                         |
| e-mail:                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|                                         _                     _              |
| Statutul sponsorului:     comercial*4) |_|     non-comercial |_|             |
|______________________________________________________________________________|
    *3) Conform art. 65 din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615 din 21.05.2004.
    *4) Sponsorul comercial este persoana sau organizatia care isi asuma responsabilitatea pentru un studiu care face parte din programul de dezvoltare pentru autorizarea de punere pe piata a unui medicament, inclusiv studii post-marketing.

    C. IDENTIFICAREA SOLICITANTULUI, (a se indica datele adecvate)
 ______________________________________________________________________________
|                            _  |                                           _  |
|C1. Cerere adresata ANM    |_| | C2. Cerere adresata CE                   |_| |
|_______________________________|______________________________________________|
|                            _  |                                           _  |
| Sponsor                   |_| | Sponsor                                  |_| |
| Reprezentant legal al      _  |                                           _  |
| sponsorului               |_| | Reprezentant legal al sponsorului        |_| |
| Persoana sau organizatie      |                                           _  |
| autorizata de catre        _  | Persoana sau organizatie autorizata de   |_| |
| sponsor pentru a face     |_| | catre sponsor pentru a face cererea.         |
| cererea. In acest caz,        | In acest caz, se completeaza:                |
| se completeaza:               |                                              |
|   Organizatie: |   Organizatie:                               |
|   Numele persoanei de contact:|   Numele persoanei de contact:               |
|   Adresa:                     |   Adresa:                                    |
|   Telefon:                    |   Telefon:                    |
|   Fax:                        |   Fax:                                       |
|   e-mail:                     |   e-mail:                                    |
|                               |                                          _   |
|                               | Investigator responsabil pentru cerere: |_|  |
|                               | Investigator coordonator                 _   |
|                               | (pentru studiu multicentric)            |_|  |
|                               | Investigator principal                   _   |
|                               | (pentru studiu unicentric)              |_|  |
|                               | Pentru investigator, se completeaza:         |
|                               |   Numele:                                    |
|                               |   Adresa:                                    |
|                               |   Telefon:                                   |
|                               |   Fax:                                       |
|                               |   e-mail:                                    |
|_______________________________|______________________________________________|

    D. INFORMATII REFERITOARE LA MEDICAMENTUL/MEDICAMENTELE INVESTIGAT/INVESTIGATE FOLOSIT/FOLOSITE IN STUDIUL CLINIC: MEDICAMENT TESTAT SAU FOLOSIT DREPT COMPARATOR

    In aceasta sectiune se vor preciza informatii despre fiecare "produs vrac" inainte de operatiunile specifice studiului (pregatire pentru studiu "orb", ambalare specifica studiului si etichetare), atat pentru medicamentul testat, cat si pentru cel utilizat drept comparator. Informatiile despre placebo, daca sunt relevante, se vor preciza in sectiunea E. Daca studiul utilizeaza mai multe medicamente investigate (MI), se vor folosi pagini in plus si se va acorda fiecarui MI cate un numar de ordine; informatiile trebuie precizate pentru fiecare produs in parte; de asemenea, daca produsul este o combinatie de mai multe substante active, informatiile trebuie precizate pentru fiecare substanta activa in parte.
 ______________________________________________________________________________
| Se precizeaza care din MI este descris mai jos, apoi se repeta, daca este    |
| necesar, pentru fiecare MI numerotat, care se va utiliza in studiu           |
| (se acorda numere de la 1 la n):                                             |
|                                                                              |
| Aceasta se refera la MI numarul: (.........)                                 |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|                                                                          _   |
| MI testat                                                               |_|  |
|                                                                          _   |
| MI utilizat drept comparator                                            |_|  |
|______________________________________________________________________________|

    D.1. STATUTUL MEDICAMENTULUI INVESTIGAT CARE VA FI UTILIZAT IN STUDIU
 ______________________________________________________________________________
|D.1. (a) Medicamentul care va |     |     |    Daca da, se specifica pentru   |
|fi utilizat in studiu are     |     |     |    produsul care va fi utilizat   |
|autorizatie de punere pe piata|     |     |              in studiu            |
|          (APP)               | Da  | Nu  |___________________________________|
|                              |     |     |Denumirea    |Numele       |Numarul|
|                              |     |     |comerciala*5)|detinatorului|de APP |
|                              |     |     |             | APP (DAPP)  |       |
|______________________________|_____|_____|_____________|_____________|_______|
| In Romania?                  |  _  |  _  |             |             |       |
| Daca raspunsul este "da" la  | |_| | |_| |             |             |       |
| intrebarea de mai sus si daca|     |     |             |             |       |
| MI nu este modificat, dar    |     |     |             |             |       |
| denumirea comerciala si DAPP |     |     |             |             |       |
| nu sunt specificate in       |     |     |             |             |       |
| protocol, a se vedea D1 (b)  |     |     |             |             |       |
|______________________________|_____|_____|_____________|_____________|_______|
| Daca raspunsul este "nu" la  |  _  |  _  |             |             |       |
| intrebarea de mai sus        | |_| | |_| |             |             |       |
| Intr-un stat membru UE, din  |     |     |             |             |       |
| care este livrat MI pentru   |     |     |             |             |       |
| acest studiu?                |     |     |             |             |       |
| Daca raspunsul la aceasta    |     |     |             |             |       |
| intrebare este "da", a se    |     |     |             |             |       |
| specifica in care stat membru|     |     |             |             |       |
|______________________________|_____|_____|_____________|_____________|_______|
| Daca raspunsul este "nu" la  |  _  |  _  |             |             |       |
| cele doua intrebari de mai   | |_| | |_| |             |             |       |
| sus                          |     |     |             |             |       |
| Intr-un stat care nu este    |     |     |             |             |       |
| membru UE din care MI este   |     |     |             |             |       |
| livrat pentru acest studiu?  |     |     |             |             |       |
| Daca da, in care stat?       |     |     |             |             |       |
|______________________________|_____|_____|_____________|_____________|_______|
 ______________________________________________________________________________
| D.1 (b) Situatii in care MI utilizat in studiu are APP in Romania,| Da  | Nu |
| dar protocolul permite sa se administreze subiectilor studiului   |     |    |
| orice produs comercial cu MI, care are APP in Romania si nu este  |     |    |
| posibil sa se identifice clar MI inainte de inceperea studiului   |     |    |
|___________________________________________________________________|_____|____|
| In protocol, tratamentul este definit numai prin substanta activa?|  _  |  _ |
| Daca da, a se vedea D2                                            | |_| | |_||
|___________________________________________________________________|_____|____|
| In protocol, regimurile de tratament permit diferite combinatii   |  _  |  _ |
| de produse autorizate in acord cu practica clinica locala la      | |_| | |_||
| cateva sau la toate centrele de desfasurare a studiului in Romania|     |    |
| Daca da, a se vedea D2                                            |     |    |
|___________________________________________________________________|_____|____|
| Produsele administrate ca MI sunt definite prin codul ATC         |  _  |  _ |
| Daca da, a se preciza grupa ATC (nivelul 3 sau maxim care se      | |_| | |_||
| poate preciza) conform D2                                         |     |    |
|___________________________________________________________________|_____|____|
| Altele                                                            |  _  |  _ |
| Daca da, se precizeaza care:                                      | |_| | |_||
|___________________________________________________________________|_____|____|
 ______________________________________________________________________________
| Utilizarea MI a mai fost autorizata intr-un studiu clinic condus de sponsor  |
| in Romania?                                                      _      _    |
|                                                              da |_| nu |_|   |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| MI a fost desemnat pentru aceasta indicatie ca medicament orfan in Romania,  |
| Uniunea Europeana sau in alte tari?                              _      _    |
|                                                              da |_| nu |_|   |
| Daca da, se precizeaza tara si, daca este cazul, numarul alocat              |
| medicamentului in Registrul medicamentelor orfane:                           |
|______________________________________________________________________________|
    *5) Se enumera toate denumirile comerciale, toate numele Detinatorilor APP, toate numerele de APP pentru toate denumirile produselor care se vor utiliza.

    D.2. DESCRIEREA MEDICAMENTULUI INVESTIGAT
 ______________________________________________________________________________
| Numele produsului, daca este cazul:                                          |
|                                                                              |
| Codul produsului, daca este cazul:                                           |
|                                                                              |
| Numele fiecarei substante active (DCI sau DCI propus daca este disponibil,   |
| se precizeaza daca DCI-ul este propus sau aprobat):                          |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Alte nume disponibile pentru fiecare substanta activa (CAS, cod/coduri       |
| anterioare ale sponsorului, alte nume descriptive etc.: se precizeaza toate, |
| daca sunt disponibile:                                                       |
|                                                                              |
| Cod ATC, daca este inregistrat oficial*6):                                   |
|                                                                              |
| Codul ATC dat de sponsor pentru indicatia din studiu, daca este cazul        |
| si daca este adecvat*7):                                                     |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Forma farmaceutica (se utilizeaza termeni standard conform legislatiei in    |
| vigoare):                                                                    |
|                                                                              |
| Calea de administrare (se utilizeaza termeni standard conform legislatiei in |
| vigoare):                                                                    |
|                                                                              |
| Concentratia (se precizeaza toate concentratiile care vor fi utilizate):     |
| Concentratia (valoare numerica):                                             |
|                                                                              |
| Unitatea de masura a concentratiei:                                          |
|                                                                              |
| Tipul de concentratie ("numar exact", "interval", "mai mult de", "pana la")  |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Tipul de medicament                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Medicamentul contine o singura substanta:                                    |
|                                                                    _      _  |
| de origine chimica?                                            da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| de origine biologica/biotehnologica*8)?                        da |_| nu |_| |
|                                                                              |
| Este acesta:                                                                 |
|                                                                    _      _  |
| un medicament pentru terapie celulara somatica*8)?             da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| un medicament pentru terapie genica*8)?                        da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| un medicament radiofarmaceutic?                                da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| un medicament imunologic (ca vaccinuri, alergeni,              da |_| nu |_| |
| seruri imune)*8)?                                                            |
|                                                                    _      _  |
| un medicament pe baza de plante?                               da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| un medicament homeopat?                                        da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| un medicament care contine organisme modificate                da |_| nu |_| |
| genetic (OMG)*8)?                                                            |
|                                                                    _      _  |
| Daca da,                                                       da |_| nu |_| |
|   a fost emisa autorizatie pentru continutul in OMG sau            _      _  |
|   eliberarea in mediu a OMG?                                   da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
|   este in asteptarea autorizatiei?                             da |_| nu |_| |
|                                                                              |
| alt medicament?                                                              |
|                                                                              |
| Daca da, se precizeaza care:                                                 |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    *6) Disponibil in Rezumatul Caracteristicilor Produsului.
    *7) Daca sponsorul a dat un cod bazat pe clasificarea ATC, dar nu l-a inregistrat.
    *8) Se completeaza, de asemenea, sectiunile D3, D4 sau D5.

    D.3. MEDICAMENTE INVESTIGATE BIOLOGICE/BIOTEHNOLOGICE (INCLUSIV VACCINURI)
 ______________________________________________________________________________
| Tipul de medicament                                                          |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                    _      _  |
| extractiv                                                      da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| recombinant                                                    da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| vaccin                                                         da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| microorganisme modificate genetic                              da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| derivati de plasma                                             da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| altele                                                         da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| Daca este altul, se precizeaza care:                           da |_| nu |_| |
|______________________________________________________________________________|

    D.4. MEDICAMENTE INVESTIGATE PENTRU TERAPIE CELULARA SOMATICA (FARA MODIFICARI GENETICE)
 ______________________________________________________________________________
| Originea celulelor                                                           |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                    _      _  |
| autologa                                                       da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| allogena                                                       da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| xenogena                                                       da |_| nu |_| |
|                                                                              |
| daca da, se precizeaza originea:                                             |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Tipul de celule                                                              |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                    _      _  |
| - celule stem                                                  da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| - celule diferentiate                                          da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| - daca da, se precizeaza tipul (de ex. keratinocite,           da |_| nu |_| |
|   fibroblasti, condrocite, ...)                                              |
|                                                                    _      _  |
| - altele                                                       da |_| nu |_| |
| Daca este altul, se precizeaza care:                                         |
|______________________________________________________________________________|

   D.5. MEDICAMENTE INVESTIGATE PENTRU TERAPIE GENICA
 ______________________________________________________________________________
| Gena/genele interesata/interesate:                                           |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|                         _                                     _              |
| Terapie genica in vivo |_|            Terapie genica ex vivo |_|             |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Tipul produsului pentru transferul de gene                                   |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                    _      _  |
| - acid nucleic (de ex. plasmide)                               da |_| nu |_| |
| Daca da, se precizeaza                                                       |
|                                                                    _      _  |
|   daca este liber                                              da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
|   sau complexat                                                da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| - vector viral                                                 da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
| Daca da, se precizeaza tipul: adenovirus, retrovirus,          da |_| nu |_| |
| AAV, ...:                                                                    |
| - altele                                                                     |
| Daca este altul, se precizeaza care:                                         |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                    _      _  |
| Celule modificate genetic:                                     da |_| nu |_| |
|______________________________________________________________________________|
| Daca da, se precizeaza:                                                      |
| - originea celulelor:                                              _      _  |
|   - autologa                                                   da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
|   - allogena                                                   da |_| nu |_| |
|                                                                    _      _  |
|   - xenogena                                                   da |_| nu |_| |
|     daca da, se precizeaza originea:                                         |
| - tipul de celule (celule hematopoietice stem, ...)                          |
|______________________________________________________________________________|

    E. INFORMATII DESPRE PLACEBO (daca sunt relevante) (se repeta daca este necesar)
 ______________________________________________________________________________
| Aceasta se refera la placebo nr: (......)                                    |
|                            _      _                                          |
| Se utilizeaza placebo: da |_| nu |_|                                         |
| Pentru care MI este acest placebo? Se specifica nr. MI din sectiunea D       |
| Forma farmaceutica:                                                          |
| Calea de administrare:                                                       |
| Compozitia, in afara de substanta/substantele activa/active:                 |
| este in alt fel identica cu MI testat?            _      _                   |
| este in alt fel identica cu comparatorul?     da |_| nu |_|                  |
| daca nu, se precizeaza componentii principali:                               |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    F. LOCUL AUTORIZAT, RESPONSABIL PENTRU ELIBERAREA MEDICAMENTULUI INVESTIGAT

    Aceasta sectiune se adreseaza medicamentelor investigate finite, adica medicamentelor randomizate, ambalate, etichetate si eliberate pentru studiul clinic. Daca exista mai mult de un loc sau mai mult de un MI eliberat, se utilizeaza pagini suplimentare pentru a da fiecarui MI un numar in sectiunea D sau E, pentru placebo. In cazul mai multor locuri, se precizeaza produsul eliberat de catre fiecare loc.
 ______________________________________________________________________________
| Cine este responsabil pentru eliberarea MI finit                             |
| (se marcheaza patratul corespunzator):                                       |
| Acest loc este responsabil pentru eliberarea (se precizeaza numarul/numerele |
| MI din sectiunea D si L pentru placebo): ....................                |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                           _  |
| - Producator                                                             |_| |
|                                                                           _  |
| - Importator                                                             |_| |
|                                                                           _  |
| - Producator si importator                                               |_| |
|______________________________________________________________________________|
| Numele organizatiei:                                                         |
| Adresa:                                                                      |
|                                                                              |
| - Se precizeaza numarul de autorizatie al                                    |
|   producatorului sau importatorului:                                         |
| Daca nu exista autorizatie, se precizeaza                                    |
| motivele:                                                     _      _       |
|                                                           da |_| nu |_|      |
| Este producatorul inspectat de catre autoritatile                            |
| competente?                                                                  |
| Daca da, se precizeaza data ultimei inspectii si                             |
| autoritatea care a efectuat inspectia:                                       |
|______________________________________________________________________________|

    G. INFORMATII GENERALE DESPRE STUDIU
 ______________________________________________________________________________
| Conditia patologica sau boala de investigat                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Se precizeaza conditia patologica (text liber):                              |
|                                                                    _      _  |
| Codul din clasificarea MedDRA (daca este disponibil):          da |_| nu |_| |
| Boala este rara?                                                             |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Obiectivul studiului                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Obiectiv principal:                                                          |
|                                                                              |
| Obiective secundare:                                                         |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Principalele criterii de includere (se enumera cele mai importante)          |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Principalele criterii de excludere (se enumera cele mai importante)          |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Principalul/principalele obiectiv/obiective final/finale:                    |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Scopul studiului - se precizeaza unde este cazul                             |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                          _   |
| - Diagnostic                                                            |_|  |
|                                                                          _   |
| - Profilaxie                                                            |_|  |
|                                                                          _   |
| - Tratament                                                             |_|  |
|                                                                          _   |
| - Siguranta                                                             |_|  |
|                                                                          _   |
| - Eficacitate                                                           |_|  |
|                                                                          _   |
| - Farmacocinetica                                                       |_|  |
|                                                                          _   |
| - Farmacodinamie                                                        |_|  |
|                                                                          _   |
| - Bioechivalenta                                                        |_|  |
|                                                                          _   |
| - Raspuns la doza                                                       |_|  |
|                                                                          _   |
| - Farmacogenomica                                                       |_|  |
|                                                                          _   |
| - Farmacoeconomie                                                       |_|  |
|                                                                          _   |
| - Altele                                                                |_|  |
| Daca este altul, se precizeaza care:                                         |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Tipul studiului si faza                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|  _                   _                 _                    _                |
| |_| Farmacologie    |_| Explorator    |_| De confirmare    |_| Utilizare     |
|     umana (faza I)      terapeutic        terapeutica          terapeutica   |
|                         (faza II)         (faza III)           (faza IV)     |
|  _                                                                           |
| |_| Prima administrare la om                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Studiu de bioechivalenta                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Altele: se precizeaza care:                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Proiectul studiului                                                          |
|______________________________________________________________________________|
|                 _      _                                                     |
| Randomizat: da |_| nu |_|                                                    |
|                 _      _                                                     |
| Controlat:  da |_| nu |_|                                                    |
|                         - Daca da, se precizeaza:                            |
|                                      _      _                                |
|                         Deschis: da |_| nu |_|                               |
|                                         _      _                  _      _   |
|                         Simplu orb: da |_| nu |_|   Dublu orb da |_| nu |_|  |
|                                           _      _                  _      _ |
|                         Grup paralel: da |_| nu |_| Incrucisat: da |_| nu |_||
|                                    _      _                                  |
|                         Altul: da |_| nu |_|        Daca da, se precizeaza   |
|                                                     care:                    |
|______________________________________________________________________________|
|             - Se precizeaza comparatorul:                                    |
|                                                    _      _                  |
|            (un) alt medicament                 da |_| nu |_|                 |
|                                                    _      _                  |
|            placebo                             da |_| nu |_|                 |
|                                                    _      _                  |
|            altul                               da |_| nu |_|                 |
|            Daca da, se precizeaza care:                                      |
|______________________________________________________________________________|
|                                                             _      _         |
| Un singur loc de desfasurare (a se vedea,               da |_| nu |_|        |
| de asemenea sectiunea I):                                                    |
|                                                             _      _         |
| Locuri de desfasurare multiple (a se                    da |_| nu |_|        |
| vedea, de asemenea sectiunea I):                            _      _         |
| Mai multe State Membre ale UE:                          da |_| nu |_|        |
|                                                             _      _         |
| Acest studiu implica tari care nu fac parte din UE?     da |_| nu |_|        |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Durata maxima a tratamentului unui subiect conform protocolului:             |
|                                                                              |
| Doza maxima admisa (se precizeaza daca este zilnica sau totala):             |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Definirea inchiderii studiului si justificarea, in cazul in care nu este     |
| ultima vizita a ultimului subiect participant la studiu*9):                  |
|                                                                              |
| Durata estimata initial a studiului*10)                                      |
| in toate tarile implicate in studiu            ani           luni            |
|______________________________________________________________________________|
    *9) Daca nu este prevazuta in protocol.
    *10) De la prima includere pana la ultima vizita a ultimului subiect.

    H. SUBIECTII STUDIULUI (POPULATIA DE STUDIU)
 ______________________________________________________________________________
| Varsta                                                                       |
|______________________________________________________________________________|
| Interval de varsta:                                                          |
|          _              _                        _                           |
|         |_| Sub 18 ani |_| Adulti (18 - 65 ani) |_| Varstnici (peste 65 ani) |
|             Daca da, se precizeaza:                                          |
|          _                                                                   |
|         |_| in utero                                                         |
|          _                                                                   |
|         |_| Nou-nascuti prematuri (sub 37 saptamani de sarcina)              |
|          _                                                                   |
|         |_| Nou-nascuti (0 - 27 zile)                                        |
|          _                                                                   |
|         |_| Sugari si copii mici (28 zile - 23 luni)                         |
|          _                                                                   |
|         |_| Copii (2 - 11 ani)                                               |
|          _                                                                   |
|         |_| Adolescenti (12 - 17 ani)                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Sex                                                                          |
|______________________________________________________________________________|
|  _           _                                                               |
| |_| Feminin |_| Masculin                                                     |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Subiectii studiului                                                          |
|______________________________________________________________________________|
|                                                           |       _      _   |
| Voluntari sanatosi                                        |   da |_| nu |_|  |
|___________________________________________________________|__________________|
|                                                           |       _      _   |
| Pacienti                                                  |   da |_| nu |_|  |
|___________________________________________________________|__________________|
| Se precizeaza populatiile vulnerabile                     |                  |
|                                                           |       _      _   |
| - femei de varsta fertila                                 |   da |_| nu |_|  |
|                                                           |       _      _   |
| - gravide                                                 |   da |_| nu |_|  |
|                                                           |       _      _   |
| - femei care alapteaza                                    |   da |_| nu |_|  |
|                                                           |       _      _   |
| - situatii de urgenta                                     |   da |_| nu |_|  |
|                                                           |       _      _   |
| - subiecti incapabili de a-si exprima personal            |   da |_| nu |_|  |
|   consimtamantul in cunostinta de cauza                   | Daca da, se      |
|                                                           | precizeaza de ce:|
|                                                           |                  |
|                                                           |       _      _   |
| - altii:                                                  |   da |_| nu |_|  |
|                                                           | Daca da, se      |
|                                                           | precizeaza care: |
|___________________________________________________________|__________________|
 ______________________________________________________________________________
| Numarul planificat de subiecti de inclus:                                    |
|______________________________________________________________________________|
| - In Romania:                                                                |
| Pentru studii multinationale:                                                |
| - In UE:                                                                     |
| - In tari care nu fac parte din UE:                                          |
| - In totalitate in studiu:                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| Planuri de tratament sau ingrijire a subiectului dupa incheierea participarii|
| la studiu*11) (daca sunt diferite de tratamentul normal prevazut pentru      |
| respectiva conditie):                                                        |
|______________________________________________________________________________|
| Se precizeaza care sunt:                                                     |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    *11) Daca nu sunt deja prevazute in protocol.

    I. LOCURI DE STUDIU CLINIC PROPUSE IN ROMANIA
 ______________________________________________________________________________
| I1. Investigatorul coordonator (pentru studiu multicentric) si investigatorul|
| principal (pentru studiu unicentric) (a se vedea comentariile de la sectiunea|
| C2)                                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| Prenumele         | Numele           | Calificarea         | Adresa          |
|                   |                  | (MD ....)           |                 |
|___________________|__________________|_____________________|_________________|
 ______________________________________________________________________________
| I2. Investigatori principali (pentru studiu multicentric; cand este necesar, |
| se utilizeaza formulare in plus)                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Prenumele         | Numele           | Calificarea         | Adresa          |
|                   |                  | (MD ....)           |                 |
|___________________|__________________|_____________________|_________________|
 ______________________________________________________________________________
| I3. Unitatea tehnica principala, care se va utiliza in desfasurarea studiului|
| clinic (laborator sau alte unitati cu facilitati tehnice), unde sunt         |
| centralizate masuratorile si datele criteriilor principale de evaluare (se   |
| completeaza de mai multe ori, daca sunt mai multe organizatii participante)  |
|______________________________________________________________________________|
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Organizatia:                                                                 |
| Adresa:                                                                      |
| Telefon:                                                                     |
| Atributii prin subcontract:                                                  |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| I4. Unitati pentru monitorizarea studiului (se va repeta in cazul existentei |
| mai multor organizatii)                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| Sponsorul a transferat o obligatie majora sau toate obligatiile si functiile |
| sale cu privire la studiu unei alte organizatii sau unei terte parti?        |
|                                                                _      _      |
|                                                            da |_| nu |_|     |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Daca da, se precizeaza:                                                      |
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Organizatia:                                                                 |
| Adresa:                                                       |
| Telefon:                                                                     |
| Atributii/functii prin subcontract:                                          |
|______________________________________________________________________________|

    J. AUTORITATEA COMPETENTA/COMISIA DE ETICA LA CARE SE REFERA CEREREA
 ______________________________________________________________________________
| Daca aceasta cerere este adresata ANM, se bifeaza casuta corespunzatoare     |
| comisiei de etica si se precizeaza informatiile despre comisia de etica si   |
| invers                                                                       |
|                             _                                                |
| ANM                        |_|                                               |
|                             _                                                |
| Comisia de etica           |_|                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Numele si adresa:                                                            |
|                                                                              |
| Data depunerii cererii:                                                      |
|                _                     _                 _                     |
| Autorizarea/  |_| va fi solicitata  |_| in asteptare  |_| obtinuta           |
| opinia                                                                       |
|                                                                              |
| Daca este obtinuta, se precizeaza:  Data autorizarii/emiterii opiniei:       |
|                         _                                                    |
|                        |_| autorizare acceptata/opinie favorabila            |
|                         _                                                    |
|                        |_| autorizare neacceptata/opinie nefavorabila        |
|                                                                              |
|                        Daca autorizarea e neacceptata/opinia nefavorabila,   |
|                        se precizeaza:                                        |
|                        - motivele:                                           |
|                        - data eventuala anticipata pentru redepunere:        |
|______________________________________________________________________________|

    K. SEMNATURA SI NUMELE TIPARIT ALE SOLICITANTULUI IN ROMANIA
 ______________________________________________________________________________
| Prin prezenta confirm ca/confirm in numele sponsorului ca (se sterge ceea ce |
| nu este aplicabil)                                                           |
| - informatiile prezentate in aceasta cerere sunt corecte;                    |
| - studiul se va desfasura conform protocolului, reglementarilor nationale si |
|   Regulilor de buna practica in studiul clinic;                              |
| - sunt de parere ca este justificat ca studiul clinic propus sa se poata     |
|   desfasura;                                                                 |
| - voi depune la ANM si comisia de etica un rezumat al raportului final       |
|   privitor la studiu;                                                        |
| - voi declara ANM si comisiei de etica data exacta a inceperii*12) studiului,|
|   imediat ce va fi disponibila.                                              |
|                                                                              |
| SOLICITANT al cererii catre ANM   | SOLICITANT/SOLICITANTI al/ai cererii     |
| (conform sectiunii C1):           | catre comisia de etica (conform          |
|                                   | sectiunii C2):                           |
|                                   |                                          |
| Numele persoanei de contact:      | Numele persoanei de contact:             |
| Organizatia:                      | Organizatia:                             |
|                                   |                                          |
| Data:                             | Data:                                    |
|                                   |                                          |
| Semnatura:                        | Semnatura:                               |
|                                   |                                          |
| Numele tiparit:                   | Numele tiparit:                          |
|                                   |                                          |
|___________________________________|__________________________________________|
    *12) Data includerii primului pacient in Romania (includerea incepe cu semnarea consimtamantului in cunostinta de cauza).

    L. VERIFICAREA LISTEI CU DOCUMENTELE CARE INSOTESC FORMULARUL DE CERERE
 ______________________________________________________________________________
| DOCUMENTE (Documente solicitate de ANM/comisia de etica)                     |
| CE AC*13)                                                                    |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Confirmarea de primire a numarului EudraCT, daca este cazul         |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Scrisoarea de insotire                                              |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Formularul de cerere                                                |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Discul cu fisierul XML pentru EudraCT, daca este cazul              |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Protocolul cu toate amendamentele curente                           |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Brosura investigatorului                                            |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Dosarul medicamentului investigat (DMI)                             |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  DMI simplificat pentru produsele cunoscute                          |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) (pentru medicamentele  |
|          care au autorizatie de punere pe piata in Romania)                  |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Lista cu autoritatile competente la care a fost depusa solicitarea  |
|          si detaliile deciziei, cand sunt disponibile                        |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Copie dupa opinia comisiei de etica, daca este disponibila          |
|                                                                              |
| DOCUMENTE SUPLIMENTARE PENTRU SITUATII SPECIALE                              |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Daca solicitantul nu este sponsorul, scrisoare legala de            |
|          imputernicire de la sponsor                                         |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Copie dupa autorizatia pentru continutul sau eliberarea in mediu a  |
|          organismelor modificate genetic (cand este cazul si cand este       |
|          disponibila)                                                        |
|                                                                              |
| DOCUMENTE SUPLIMENTARE CONFORM CERINTELOR LOCALE                             |
|                                                                              |
| Informatii referitoare la subiect                                            |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Formularul de consimtamant exprimat in cunostinta de cauza          |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Documentul cu informatiile pentru subiect                           |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Modalitati pentru recrutarea subiectilor                            |
|                                                                              |
| Informatii referitoare la protocol                                           |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Rezumatul protocolului in limba romana                              |
|                                                                              |
| Informatii referitoare la MI                                                 |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Certificatul de analiza al produsului testat daca impuritatile nu   |
|          sunt justificate prin specificatie sau in cazul in care sunt        |
|          detectate impuritati neasteptate, neacoperite prin specificatie     |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Studii de siguranta virala daca este cazul                          |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Exemplele de etichete in limba romana                               |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Autorizatii aplicabile pentru studii sau produse avand              |
|          caracteristici speciale (daca sunt disponibile), de ex. organisme   |
|          modificate genetic, produse radiofarmaceutice                       |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Certificatul EST, daca este cazul                                   |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Declararea statutului BPF pentru substantele active biologic        |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Licenta de productie cand este cazul                                |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Declaratia din partea persoanei calificate ca locul de productie    |
|          functioneaza conform cu BPL (daca este cazul)                       |
|                                                                              |
| Informatii referitoare la facilitati si personal                             |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Facilitati pentru studiul clinic                                    |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  CV-ul investigatorului coordonator (pentru studiile multicentrice)  |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  CV-ul fiecarui investigator principal                               |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Numele si adresa fiecarui investigator                              |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  CV-ul tuturor investigatorilor                                      |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Autorizatiile MS pentru unitatile care desfasoara studii clinice    |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Informatii despre echipa de studiu pentru fiecare centru de         |
|          investigatie clinica                                                |
|                                                                              |
| Informatii referitoare la aspectele financiare                               |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Prevederile referitoare la compensatia in cazul evenimente          |
|          finalizate cu invaliditati sau deces atribuibile studiului clinic   |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Asigurarile sau despagubirile ce acopera raspunderea                |
|          investigatorului si sponsorului                                     |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Metode de recompensa pentru subiecti                                |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Acordul intre sponsor si locurile de desfasurare a studiului        |
|  _   _                                                                       |
| |_| |_|  Acordul intre investigatori si locurile de desfasurare a studiului  |
|______________________________________________________________________________|
    *13) Se verifica documentele pentru ANM sau CE.

    ANEXA 6
    la ghid

    Aprobarea unui amendament important
 ______________________________________________________________________________
| FORMULAR PENTRU APROBAREA UNUI AMENDAMENT IMPORTANT AL UNUI STUDIU CLINIC CU |
| UN MEDICAMENT DE UZ UMAN, ADRESATA ANM SI CE                                 |
|______________________________________________________________________________|

    Pentru a fi completat de ANM/CE:
 ______________________________________________________________________________
| Data primirii cererii:      | Motive pentru respingere/opinie negativa:      |
|                             |     _          _                               |
|                             | da |_|     nu |_|                              |
|                             | Daca da, data:                                 |
|_____________________________|________________________________________________|
|                             |                             _        _         |
|                             | Autorizare/opinie pozitiva |_| da   |_| nu     |
|                             | Data:                                          |
|_____________________________|________________________________________________|
| Numarul de inregistrare al studiului la ANM, CE:                             |
|______________________________________________________________________________|

    Pentru a fi completat de solicitant:
    Acest formular este comun pentru cererea catre ANM si pentru opinia comisiei de etica.
    Se va indica scopul relevant prin marcarea in patrat:
                                                     _
    CERERE PENTRU AUTORIZARE ADRESATA ANM:          |_|
                                                     _
    CERERE PENTRU OPINIA COMISIEI DE ETICA:         |_|

    NOTIFICARE NUMAI IN SCOP DE INFORMARE:          _
                        - catre ANM                |_|
                                                    _
                        - catre comisia de etica   |_|

    A.1. IDENTIFICAREA STUDIULUI (cand amendamentul se refera la mai multe studii, sectiunea se repeta)
 ______________________________________________________________________________
| Numarul EudraCT, daca este cazul:                                            |
|                                                                              |
| Numele complet al studiului:                                                 |
|                                                                              |
| Codul, versiunea si data protocolului sponsorului:                           |
|______________________________________________________________________________|

    A.2. IDENTIFICAREA AMENDAMENTULUI
 ______________________________________________________________________________
|                               _                                              |
| Amendament la <<protocol>>   |_| daca se bifeaza, se specifica codul dat     |
| amendamentului de catre sponsor, versiunea si data amendamentului:           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|                                                   _                          |
| Amendament la <<cerere initiala de autorizare>>  |_| daca se bifeaza, se     |
| specifica codul dat amendamentului de catre sponsor, versiunea si data       |
| amendamentului:                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    B. IDENTIFICAREA SPONSORULUI RESPONSABIL PENTRU CERERE
 ______________________________________________________________________________
| B1. Sponsorul                                                                |
|______________________________________________________________________________|
| Organizatie:                                                                 |
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Adresa:                                                                      |
| Telefon:                                                                     |
| Fax:                                                                         |
| e-mail:                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| B2. Reprezentantul legal*14) al sponsorului in Romania pentru propunerea     |
| studiului, (daca este diferit de sponsor)                                    |
|______________________________________________________________________________|
| Organizatie:                                                                 |
| Numele persoanei de contact:                                                 |
| Adresa:                                                                      |
| Telefon:                                                                     |
| Fax:                                                                         |
| e-mail:                                                                      |
|______________________________________________________________________________|
    *14) Conform art. 65 din Reglementarile referitoare la implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 615 din 21.05.2004.

    C. IDENTIFICAREA SOLICITANTULUI, (a se indica datele adecvate prin marcare in patrate)
 ______________________________________________________________________________
|                                 _  |                                      _  |
| C1. Cerere adresata ANM        |_| | C2. Cerere adresata CE              |_| |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                 _  |                                      _  |
| Sponsor                        |_| | Sponsor                             |_| |
| Reprezentant legal al           _  | Reprezentant legal al                _  |
| sponsorului                    |_| | sponsorului                         |_| |
| Persoana sau organizatie           | Persoana sau organizatie                |
| autorizata de catre sponsor        | autorizata de catre sponsor             |
| pentru a face cererea. In       _  | pentru a face cererea. In            _  |
| acest caz, se completeaza:     |_| | acest caz, se completeaza:          |_| |
|    Organizatie:                    |    Organizatie:                         |
|    Numele persoanei de contact:    |    Numele persoanei de contact:         |
|    Adresa:                         |    Adresa:                              |
|    Telefon:                        |    Telefon:                             |
|    Fax:                            |    Fax:                                 |
|    e-mail:                         |    e-mail:                              |
|                                    | Investigator responsabil pentru      _  |
|                                    | cerere:                             |_| |
|                                    |    Investigator coordonator          _  |
|                                    |    (pentru studiu multicentric)     |_| |
|                                    |    Investigator principal            _  |
|                                    |    (pentru studiu unicentric)       |_| |
|                                    | Pentru investigator, se completeaza:    |
|                                    |    Numele:                              |
|                                    |    Adresa:                              |
|                                    |    Telefon:                             |
|                                    |    Fax:                                 |
|                                    |    - e-mail:                            |
|____________________________________|_________________________________________|

    D. TIP DE AMENDAMENT (se marcheaza patratul corespunzator)
 ______________________________________________________________________________
|                                                                   _       _  |
| Acest amendament se refera in principal la masuri urgente     da |_|  nu |_| |
| de siguranta deja implementate                                               |
|                                                                              |
| Motivele amendamentului:                                          _       _  |
|   Modificari ale sigurantei si confortului subiectilor        da |_|  nu |_| |
|   Modificari ale interpretarii documentelor/valorii               _       _  |
|   stiintifice a studiului                                     da |_|  nu |_| |
|                                                                   _       _  |
|   Modificari ale calitatii MI                                 da |_|  nu |_| |
|                                                                   _       _  |
|   Modificari in desfasurarea sau conducerea studiului         da |_|  nu |_| |
|   Schimbarea/adaugarea unui investigator/unor investigatori       _       _  |
|   principali/coordonatori                                     da |_|  nu |_| |
|                                                                   _       _  |
|   Schimbarea sponsorului/reprezentantului legal in Romania    da |_|  nu |_| |
|   Modificarea transferului obligatiilor majore cu privire                    |
|   la studiu                                                       _       _  |
|            Daca da, se precizeaza:                            da |_|  nu |_| |
|   Alta modificare                                                 _       _  |
|            Daca da, se precizeaza:                            da |_|  nu |_| |
|   Alt caz                                                                    |
|            Daca da, se precizeaza:                                           |
|______________________________________________________________________________|
| Continutul amendamentului:                                        _       _  |
|   Amendament al informatiilor din formularul de cerere        da |_|  nu |_| |
|                                                                   _       _  |
|   Amendament la protocol                                      da |_|  nu |_| |
|                                                                   _       _  |
|   Amendament al altor documente anexate                       da |_|  nu |_| |
|            Daca da, se precizeaza care:                           _       _  |
|   Alt caz                                                     da |_|  nu |_| |
|            Daca da, se precizeaza:                                           |
|______________________________________________________________________________|

    E. MOTIVE PENTRU AMENDAMENT (1 - 2 propozitii):


    F. DESCRIEREA PE SCURT A MODIFICARILOR:


    G. LISTA CU DOCUMENTELE CARE INSOTESC FORMULARUL DE CERERE
    Vor fi depuse numai documentele relevante si/sau, cand este cazul, se va face referire clara la documentele deja depuse. Se vor face referiri clare la orice modificare de pe pagini diferite si se vor depune textele anterioare si textele noi. Se marcheaza patratul corespunzator:
 ______________________________________________________________________________
|  _                                                                           |
| |_| Scrisoarea de insotire care stabileste tipul de amendament si            |
|     motivul/motivele                                                         |
|  _                                                                           |
| |_| Rezumatul amendamentului propus                                          |
|  _                                                                           |
| |_| Lista documentelor modificate (identitatea, versiunea, data)             |
|  _                                                                           |
| |_| Cand este cazul pagini cu textul anterior si textul nou                  |
|  _                                                                           |
| |_| Informatia care sustine amendamentul                                     |
|  _                                                                           |
| |_| Cand este cazul, document XML revizuit si copie a formularului initial de|
|     cerere cu evidentierea datelor amendate                                  |
|______________________________________________________________________________|

    H. SEMNATURA SOLICITANTULUI
 ______________________________________________________________________________
| Prin prezenta confirm ca/confirm in numele sponsorului ca (se sterge ceea ce |
| nu este aplicabil)                                                           |
| - informatiile prezentate in aceasta cerere sunt corecte;                    |
| - studiul se va desfasura conform protocolului, reglementarilor nationale si |
|   Regulilor de buna practica in studiul clinic;                              |
| - consider ca este justificata aprobarea acestui amendament;                 |
|                                                                              |
| SOLICITANT al cererii adresate ANM  | SOLICITANT/SOLICITANTI ai cererii      |
| (conform sectiunii C1):             | adresate comisiei de etica (conform    |
|                                     | sectiunii C2):                         |
| Numele persoanei de contact:        | Numele persoanei de contact:           |
|                                     |                                        |
| Organizatia:                        | Organizatia:                           |
|                                     |                                        |
| Data:                               | Data:                   |
|                                     |                                        |
| Semnatura:                          | Semnatura:                             |
|                                     |                                        |
| Numele tiparit:                     | Numele tiparit:                        |
|_____________________________________|________________________________________|

    ANEXA 7
    la ghid

    Declaratie de inchidere a studiului

 ______________________________________________________________________________
|              DECLARATIE DE INCHIDERE A UNUI STUDIU CLINIC                    |
|______________________________________________________________________________|

    Pentru a fi completat de ANM/CE:
 ______________________________________________________________________________
| Data primirii declaratiei:    | Numarul de inregistrare al studiului la      |
|                               | ANM/CE:                                      |
|_______________________________|______________________________________________|

    Pentru a fi completat de sponsor sau reprezentantul sau legal in Romania:

    Identificarea studiului
 ______________________________________________________________________________
| Numarul EudraCT, daca este cazul:                                            |
| Codul protocolului dat de sponsor:                                           |
| Numele complet al studiului:                                                 |
|______________________________________________________________________________|

    IDENTIFICAREA SOLICITANTULUI, (a se indica datele adecvate prin marcare in patrate)
 ______________________________________________________________________________
|                                 _  |                                      _  |
| C1. Declaratia pentru ANM      |_| | C2. Declaratia pentru CE            |_| |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                 _  |                                      _  |
| Sponsor                        |_| | Sponsor                             |_| |
| Reprezentant legal al           _  | Reprezentant legal al                _  |
| sponsorului                    |_| | sponsorului                         |_| |
| Persoana sau organizatie           | Persoana sau organizatie                |
| autorizata de catre sponsor        | autorizata de catre sponsor             |
| pentru a face declaratia. In    _  | pentru a face declaratia. In         _  |
| acest caz, se completeaza:     |_| | acest caz, se completeaza:          |_| |
|    Organizatie:                    |    Organizatie:                         |
|    Numele persoanei de contact:    |    Numele persoanei de contact:         |
|    Adresa:                         |    Adresa:                              |
|    Telefon:                        |    Telefon:                             |
|    Fax:                            |    Fax:                                 |
|    e-mail:                         |    e-mail:                              |
|                                    | Investigator responsabil pentru      _  |
|                                    | cerere:                             |_| |
|                                    |    Investigator coordonator          _  |
|                                    |    (pentru studiu multicentric)     |_| |
|                                    |    Investigator principal            _  |
|                                    |    (pentru studiu unicentric)       |_| |
|                                    | Pentru investigator, se completeaza:    |
|                                    |    Numele:                              |
|                                    |    Adresa:                              |
|                                    |    Telefon:                             |
|                                    |    Fax:                                 |
|                                    |    - e-mail:                            |
|____________________________________|_________________________________________|
                                                              _________________
    Inchiderea studiului                                     | Data inchiderii |
                                                             | studiului       |
                                                             | (ZZ/LL/AA)      |
 ____________________________________________________________|_________________|
|                                          |     _  |     _  |                 |
| - Este inchiderea studiului in Romania?  | da |_| | nu |_| | --/--/--        |
| - Este inchiderea studiului complet in   |     _  |     _  |                 |
|   toate tarile implicate in studiu?      | da |_| | nu |_| | --/--/--        |
|__________________________________________|________|________|_________________|
 ______________________________________________________________________________|
|                                          |     _  |     _                    |
| Este o inchidere prematura a studiului?  | da |_| | nu |_|                   |
|                                          |     _  |     _                    |
| Este suspendare temporara a studiului?   | da |_| | nu |_|                   |
|__________________________________________|________|__________________________|
| Daca da, se precizeaza:                  |        |                          |
| - Care este/sunt motivul/motivele pentru |        |                          |
|   suspendare sau inchidere prematura a   |        |                          |
|   studiului?                             |     _  |     _                    |
|   - Siguranta                            | da |_| | nu |_|                   |
|                                          |     _  |     _                    |
|   - Lipsa eficacitatii                   | da |_| | nu |_|                   |
|                                          |     _  |     _                    |
|   - Studiul nu a inceput                 | da |_| | nu |_|                   |
|                                          |     _  |     _                    |
|   - Altele                               | da |_| | nu |_|                   |
|   Daca da, se precizeaza care:           |        |                          |
|                                                                              |
| Numarul de pacienti care inca primesc tratament la momentul inchiderii       |
| studiului in Romania:                                                        |
| - Se va descrie pe scurt intr-o anexa (text liber):                          |
|   - Justificarea pentru suspendarea sau inchiderea prematura a studiului     |
|   - Propunere pentru ingrijirea pacientilor care primesc tratament in        |
|     momentul suspendarii sau inchiderii premature a studiului                |
|   - Consecintele inchiderii premature pentru evaluarea rezultatelor si pentru|
|     evaluarea globala a raportului risc/beneficiu pentru medicamentul        |
|     investigat.                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    Semnatura sponsorului sau a reprezentantului sau legal in Romania:
 ______________________________________________________________________________
| Prin prezenta confirm ca/confirm in numele sponsorului ca (se sterge ceea ce |
| nu este aplicabil)                                                           |
| - informatia prezentate in aceasta declaratie sunt corecte                   |
| - va fi depus la ANM si la comisia de etica un rezumat al raportului de      |
|   studiu clinic, imediat ce va fi disponibil, dar nu mai tarziu de 1 an de la|
|   inchiderea studiului in toate tarile.                                      |
|______________________________________________________________________________|
| SOLICITANT (conform C1)             | SOLICITANT (conform C2)                |
| Data                                | Data                                   |
|                                     |                                        |
| Semnatura:                          | Semnatura:                             |
|                                     |                                        |
| Nume tiparit:                       | Nume tiparit:                          |
|_____________________________________|________________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1117/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1117 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu