ORDIN
Nr. 117 din 20 noiembrie 1998
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea
carnii proaspete destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 8 din 15 ianuarie 1999
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale art. 2 pct. 28 din
Hotararea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu modificarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind marcarea si certificarea carnii
proaspete destinate consumului uman, prevazuta in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii
si Alimentatiei va lua masuri de instruire a personalului din cadrul
directiilor sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti,
in vederea aplicarii prevederilor prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara si directiile sanitare veterinare
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 5
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitii
contrare cu privire la marcarea si certificarea carnii proaspete destinate
consumului uman.
Art. 6
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 1999.
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Dinu Gavrilescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman
CAP. 1
Definitii
Art. 1
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
- administratie veterinara - serviciul veterinar central din cadrul
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei reprezentat de Agentia Nationala
Sanitara Veterinara, care are competenta asupra teritoriului tarii in domeniul
sanitar veterinar;
- autoritate veterinara - serviciul veterinar de stat direct responsabil cu
aplicarea masurilor zoosanitare si de sanatate publica;
- medic veterinar oficial - medicul veterinar desemnat de administratia
veterinara centrala sau locala sa indeplineasca unele atributii publice;
- personal veterinar auxiliar - personalul veterinar cu studii medii,
agreat de autoritatea veterinara;
- sanatate publica veterinara - totalitatea activitatilor in relatie
directa sau indirecta cu animalele sau cu produsele si subprodusele lor,
destinate sa contribuie la apararea si ameliorarea sanatatii omului sub toate
aspectele sale;
- marca de sanatate - stampila care se aplica pe carnea si organele
provenite de la animale taiate in abator, destinate consumului uman;
- certificat de sanatate publica veterinara - documentul emis de catre
medicul veterinar oficial pentru carnea si organele destinate consumului uman;
- numarul de autorizare sanitara veterinara - codul cifric acordat de
directia sanitara veterinara unitatilor care detin autorizatie sanitara
veterinara de functionare;
- carne - toate partile comestibile obtinute de la animale domestice din
speciile bovine, porcine, ovine si caprine, cabaline domestice, precum si de la
alte specii de animale;
- carne proaspata - carnea care nu a fost supusa nici unui tratament de
natura sa-i asigure conservarea, cu exceptia tratamentului prin frig;
- carcasa - intregul corp al animalului de macelarie, rezultat dupa
sangerare, eviscerare, indepartarea extremitatii membrelor la nivelul capului
si tarsului, a capului, cozii, cecumului si mamelei, in cazul bovinelor,
ovinelor, caprinelor si solipedelor, dupa indepartarea pielii, iar in cazul
porcinelor, dupa oparire, curatire si flambare;
- organe - viscerele comestibile care se gasesc in cavitatile toracica,
abdominala si pelvina, inclusiv traheea si esofagul, precum si partile comestibile
din cavitatea craniana si bucala;
- conditionare (preambalare) - operatiunea prin care se realizeaza
protectia carnii proaspete prin folosirea unui prim invelis in contact direct
cu produsul;
- ambalare - operatiunea prin care se realizeaza protectia carnii
conditionate intr-un al doilea invelis (ambalaj);
- unitate - abatorul, sala de transare, depozitul frigorific sau un
combinat incluzand pe cele mentionate;
- mijloc de transport - vehicule auto, vagoane de cale ferata, aeronave,
vapoare, precum si containere pentru transportul rutier, naval sau aerian al
carnii si al organelor destinate consumului uman.
CAP. 2
Dispozitii generale
Art. 2
Carnea si organele provenite din taierea in abator a animalelor de macelarie,
a pasarilor sau a altor specii de animale comestibile sunt admise pentru consum
uman numai daca poarta marca de sanatate si daca sunt insotite de certificat de
sanatate publica veterinara.
Art. 3
Carnea si organele provenite din taierea animalelor de macelarie, a
pasarilor sau a altor specii de animale, in gospodaria proprie, pot fi admise
fara marca de sanatate, dar numai pentru consum propriu.
Art. 4
Marca de sanatate se aplica in unitatea de producere a carnii, iar
certificatul de sanatate publica veterinara se emite de catre medicul veterinar
oficial din aceeasi unitate.
CAP. 3
Marcarea carnii proaspete
Art. 5
Marcarea carnii proaspete in scopul admiterii acesteia pentru consum uman
se efectueaza sub responsabilitatea medicului veterinar oficial.
Medicul veterinar oficial pastreaza, in conditii de siguranta, sub
responsabilitatea proprie:
a) instrumentele destinate marcarii, pe care le preda personalului
veterinar auxiliar la inceperea operatiunii de marcare si numai pe perioada
necesara desfasurarii acesteia. Instrumentele se pastreaza in cutii metalice,
inchise cu sistem de siguranta. Pe fata interioara a capacului cutiei sau in
cutie se va pastra o fisa cuprinzand inventarul stampilelor. Cutia metalica se
pastreaza intr-un dulap metalic cu cheie. Predarea si primirea stampilelor se
inscriu in registrul de evidenta;
b) etichetele si materialele de conditionare, stampilate conform
prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, a caror evidenta o tine si pe
care le preda, pe baza de inventar, personalului auxiliar in momentul folosirii
acestora, in numarul necesar. Fisa de inventar se pastreaza in dulapul metalic
prevazut la lit. a).
Unitatea este obligata sa puna la dispozitie medicului veterinar oficial
etichetele si materialele de conditionare prevazute la lit. b) si sa asigure
conditiile pentru pastrarea in siguranta a instrumentelor si materialelor
prevazute mai sus.
Art. 6
Marcarea carnii si a organelor provenite de la animalele din speciile
bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline si pasari se efectueaza cu o stampila
de forma ovala, cu diametrul mare (lungime) de 6,5 cm si cu diametrul mic
(latime) de 4,5 cm.
Stampila care se aplica pe carnea si organele destinate consumului uman
pentru piata interna cuprinde urmatoarele informatii inscriptionate cu
caractere perfect lizibile:
- in partea superioara: numele tarii - ROMANIA -, cu majuscule;
- in centru: codul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de
autorizare sanitara veterinara a unitatii. Imediat sub acesta se inscrie
numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia
carnii;
- in partea inferioara: mentiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu
majuscule.
Stampila care se aplica pe carnea si organele destinate exportului in
statele membre ale Uniunii Europene cuprinde:
- in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau
franceza;
- in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara
centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
- in partea inferioara: initialele Comunitatii Europene, in limba engleza
sau franceza.
Stampila care se aplica pe carnea destinata exportului in alte state decat
cele care sunt membre ale Uniunii Europene cuprinde:
- in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau
franceza;
- in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara
centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
- in partea inferioara: mentiunea GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
Caracterele au inaltimea de 0,8 cm pentru litere, 1 cm pentru cifre si 0,8
cm pentru numarul de identificare a medicului veterinar oficial.
Art. 7
Marcarea carnii de vanat salbatic se efectueaza cu o stampila de forma
pentagonala.
Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata consumului
uman pentru piata interna, cuprinde urmatoarele informatii, cu caractere
perfect lizibile:
- in partea superioara: numele tarii - ROMANIA, cu majuscule;
- in centru: codul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de
autorizare sanitara veterinara a unitatii; imediat sub acesta se inscrie
numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia
vanatului salbatic;
- in partea inferioara: mentiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu
majuscule.
Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata exportului
in statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
- in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau
franceza, cu majuscule;
- in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara
centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
- in partea inferioara: initialele Comunitatii Europene, in limba engleza
sau franceza.
Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata exportului
in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
- in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau
franceza, cu majuscule;
- in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara
centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
- in partea inferioara: GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
Inaltimea literelor si a cifrelor este precizata la art. 6. In functie de
optiunea tarii importatoare si cu acordul Agentiei Nationale Sanitare
Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, inscrisurile
cuprinse in marca de sanatate pot fi confectionate si in alta limba de
circulatie internationala.
Art. 8
Carcasele se marcheaza prin aplicarea stampilei cu tus comestibil sau prin
foc:
- cele cu greutatea de peste 65 kg se marcheaza, pe fiecare semicarcasa,
cel putin in urmatoarele zone: fata externa a pulpei, pe spate, pe piept, pe
spata si pe maseteri;
- cele cu greutatea mai mica de 65 kg se marcheaza cel putin pe fiecare
pulpa, pe fata externa a fiecarei spete si pe una dintre fetele laterale ale
capului.
Carnea de pasare se marcheaza prin aplicarea stampilei prevazute la art. 6
pe o eticheta aderenta la ambalaj sau imprimata pe ambalaj.
Art. 9
Piesele obtinute in salile de transare din carcasele marcate conform
prevederilor art. 8 se marcheaza cu tus sau prin foc, prin aplicarea stampilei
prevazute la art. 6. Piesele destinate conditionarii sau ambalarii, inclusiv
cele care contin coaste, poarta marca de sanatate aplicata in abatorul de
origine.
Marca de sanatate se aplica pe eticheta aderenta la ambalaj, daca aceasta
nu este imprimata pe ambalaj, astfel incat sa nu poata fi distrusa decat la
deschiderea ambalajului. Aceasta eticheta trebuie sa poarte un numar de serie.
Atunci cand piesele si organele sunt ambalate intr-un abator se aplica
stampila cu numarul de autorizare sanitara veterinara a abatorului.
Art. 10
Carnea proaspata si organele conditionate in portiuni, destinate vanzarii
directe catre consumatori, vor purta pe materialul de conditionare stampila
unitatii care a efectuat conditionarea, prevazuta la art. 6. Aceasta stampila
poate avea dimensiuni mai mici decat cele prevazute la art. 6.
Art. 11
Carnea de cabaline va fi marcata si cu o stampila de forma dreptunghiulara,
cu lungimea de 5 cm si cu latimea de 2 cm, care in interiorul ei va cuprinde
mentiunea CARNE DE CAL, cu majuscule. Inaltimea caracterelor va fi de 0,8 cm.
Aceasta stampila se aplica sub stampila ovala, pe aceleasi portiuni anatomice
si in acelasi numar ca si in cazul stampilei ovale prevazute la art. 8.
Art. 12
Atestarea executarii examenului trichineloscopic, cu rezultat negativ, la
carnea provenita de la animale din speciile receptive se efectueaza prin
aplicarea pe fata interna a pulpei si pe fata laterala a capului a unei
stampile de forma rotunda, cu diametrul de 2,5 cm, in care sunt cuprinse
urmatoarele informatii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:
- in centru: litera T, majuscula, cu inaltimea de 1 cm si cu latimea de 0,2
cm;
- sub litera T: initialele Comunitatii Europene, cu majuscule, cu inaltimea
de 0,4 cm, in limba engleza sau franceza, pentru carnea destinata exportului.
Stampila se aplica cu tus sau prin foc. In cazul carnii conditionate sau
ambalate, aceasta insoteste marca de sanatate.
Art. 13
Stampilele utilizate pentru marcarea carnii si a organelor vor fi confectionate
conform modelului prevazut in anexa nr. I la prezenta norma sanitara
veterinara.
Art. 14
Pentru stampilarea cu tus pot fi utilizati numai coloranti autorizati de
catre Ministerul Sanatatii.
Art. 15
Directiile sanitare veterinare vor monitoriza unitatile autorizate sanitar
veterinar, vor acorda codul cifric al fiecarei unitati, precum si numarul de
identificare a medicului veterinar oficial care efectueaza inspectia carnii.
CAP. 4
Certificarea de sanatate publica veterinara
Art. 16
Certificatul de sanatate publica veterinara se emite de medicul veterinar
oficial din unitatea de taiere, transare si depozitare a carnii pentru
cantitatea de carne si/sau de organe cuprinsa in fiecare mijloc de transport,
dupa terminarea incarcarii.
Emiterea certificatului este conditionata de inspectia carnii si/sau a
organelor care fac obiectul expedierii si a mijlocului de transport.
Certificatul se completeaza la toate rubricile, citet, fara stersaturi si
fara ambiguitati, in trei exemplare (pentru mijlocul de transport, unitate si
medicul veterinar oficial care l-a eliberat). Pe primul exemplar se
inscriptioneaza cuvantul ORIGINAL, iar pe exemplarele doi si trei, cuvantul
COPIE.
Art. 17
Originalul certificatului de sanatate publica veterinara insoteste mijlocul
de transport pana la destinatia finala.
Atunci cand produsele certificate se distribuie mai multor destinatari,
fiecarui destinatar cuprins in certificat i se elibereaza o fotocopie de pe
certificatul de sanatate publica veterinara original, iar originalul ramane la
ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar, in coltul din dreapta
sus, mentiunea: Conform cu originalul, numele complet, semnatura, stampila si
parafa medicului veterinar oficial emitent.
Art. 18
Certificatul de sanatate publica veterinara trebuie sa fie tiparit pe o
singura fila, fata-verso, format A4. Numarul certificatului se tipareste o data
cu acesta si este format din codul judetului, urmat fara intrerupere de seria
formata din sase cifre.
Art. 19
Modelul certificatului de sanatate publica veterinara pentru carnea
proaspata si/sau organe este prevazuta in anexa nr. II la prezenta norma
sanitara veterinara.
Art. 20
Codul judetelor este prevazut in anexa nr. III la prezenta norma sanitara
veterinara.
Art. 21
Certificatul de sanatate publica veterinara care insoteste carnea si/sau
organele destinate exportului se emite de catre medicul veterinar oficial.
Copiile vor fi inscriptionate cu mentiunea Copy.
Modelul certificatului de sanatate publica veterinara se stabileste de
catre administratiile sanitare veterinare centrale, in conformitate cu
conventiile si acordurile incheiate.
ANEXA Nr. 1
la norma sanitara veterinara
MODELE DE STAMPILE PENTRU MARCAREA CARNII
Figura nr. 1
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate utilizarii
in tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8
din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 2
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate exportului
in statele membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 3
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate exportului
in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene se gaseste
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie
1999, la pagina 5.
Figura nr. 4
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic,
destinata utilizarii in tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 5
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic,
destinata exportului in statele membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la
pagina 5.
Figura nr. 6
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic,
destinata exportului in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii
Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8
din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 7
Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline se
gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15
ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 8
Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline
destinate exportului se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 9
Modelul stampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella
spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate utilizarii in
tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din
15 ianuarie 1999, la pagina 5.
Figura nr. 10
Modelul stampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella
spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate exportului se
gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15
ianuarie 1999, la pagina 5.
ANEXA Nr. 2
la norma sanitara veterinara
ROMANIA
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara .....................
CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA VETERINARA
pentru carne proaspata/organe
(ORIGINAL)
Nr. ..............
Autoritatea locala competenta:
Directia sanitara veterinara ..........................................
Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ...............................
- Circumscriptia sanitara veterinara/Circumscriptia sanitara
veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...............
...........................................................................
I. Identitatea carnii
Carne de ..............................................................
(specia de animal)
Natura produselor .....................................................
Natura ambalajelor ....................................................
Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .........................
Data taierii ..........................................................
Anul si luna congelarii ...............................................
(in cazul carnii congelate)
Greutatea neta ........................................................
II. Provenienta carnii
Adresa/adresele si numarul/numerele de autorizare veterinara ale
abatorului producator: ................................................
.......................................................................
.......................................................................
Adresa si numarul de autorizare veterinara ale salii de transare: .....
.......................................................................
.......................................................................
Adresa si numarul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ........
.......................................................................
.......................................................................
III. Destinatia carnii
Carnea este expediata din .............................................
(localitatea de expeditie)
la ....................................................................
(localitatea de destinatie)
prin urmatoarele mijloace de transport: ............................. .
(pentru vagon si auto,
numarul de inmatriculare)
IV. Atestat de sanatate publica veterinara
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmatoarele:
- carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din
efective si localitati nesupuse unei restrictii veterinare de sanatate;
- ca urmare a inspectiei ante-mortem si post-mortem, carnea/organele a
fost/au fost gasita/gasite apta/apte neconditionat pentru consum uman;
- mijloacele de transport indeplinesc conditiile de igiena.
Marca de sanatate Emis in ....................
publica veterinara (localitatea)
la .........................
(data)
Numele, prenumele, numarul de autentificare si parafa medicului veterinar
oficial .................................................................
.........................................................................
NOTA:
- Certificatul se foloseste numai pe teritoriul Romaniei.
- Se bareaza ceea ce nu corespunde.
ANEXA Nr. 2
la norma sanitara veterinara
ROMANIA
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara .....................
CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA VETERINARA
pentru carne proaspata/organe
(COPIE)
Nr. ..............
Autoritatea locala competenta:
Directia sanitara veterinara ..........................................
Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ...............................
- Circumscriptia sanitara veterinara/Circumscriptia sanitara
veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...............
...........................................................................
I. Identitatea carnii
Carne de ..............................................................
(specia de animal)
Natura produselor .....................................................
Natura ambalajelor ....................................................
Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .........................
Data taierii ..........................................................
Anul si luna congelarii ...............................................
(in cazul carnii congelate)
Greutatea neta ........................................................
II. Provenienta carnii
Adresa/adresele si numarul/numerele de autorizare veterinara ale
abatorului producator: ................................................
.......................................................................
.......................................................................
Adresa si numarul de autorizare veterinara ale salii de transare: .....
.......................................................................
.......................................................................
Adresa si numarul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ........
.......................................................................
.......................................................................
III. Destinatia carnii
Carnea este expediata din .............................................
(localitatea de expeditie)
la ....................................................................
(localitatea de destinatie)
prin urmatoarele mijloace de transport: ............................. .
(pentru vagon si auto,
numarul de inmatriculare)
IV. Atestat de sanatate publica veterinara
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmatoarele:
- carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din
efective si localitati nesupuse unei restrictii veterinare de sanatate;
- ca urmare a inspectiei ante-mortem si post-mortem, carnea/organele a
fost/au fost gasita/gasite apta/apte neconditionat pentru consum uman;
- mijloacele de transport indeplinesc conditiile de igiena.
Marca de sanatate Emis in ....................
publica veterinara (localitatea)
la .........................
(data)
Numele, prenumele, numarul de autentificare si parafa medicului veterinar
oficial .................................................................
.........................................................................
NOTA:
- Certificatul se foloseste numai pe teritoriul Romaniei.
- Se bareaza ceea ce nu corespunde.
ANEXA Nr. 3
la norma sanitara veterinara
CODUL JUDETELOR
_____________________________________
Judetul Codul
_____________________________________
ALBA AB
ARAD AR
ARGES AG
BACAU BC
BIHOR BH
BISTRITA BS
BOTOSANI BT
BRASOV BV
BRAILA BR
BUZAU BZ
CARAS-SEVERIN CS
CALARASI CL
CLUJ CJ
CONSTANTA CT
COVASNA CV
DAMBOVITA DB
DOLJ DJ
GALATI GL
GIURGIU GR
GORJ GJ
HARGHITA HR
HUNEDOARA HD
IALOMITA IL
IASI IS
ILFOV IF
MARAMURES MM
MEHEDINTI MH
MURES MR
NEAMT NT
OLT OT
PRAHOVA PH
SATU MARE SM
SALAJ SL
SIBIU SB
SUCEAVA SC
TELEORMAN TR
TIMIS TM
TULCEA TL
VASLUI VS
VALCEA VL
VRANCEA VR
MUNICIPIUL BUCURESTI B
_____________________________________