E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 117 din 20 noiembrie 1998

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 8 din 15 ianuarie 1999


SmartCity3


    Ministrul agriculturii si alimentatiei,
    in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale art. 2 pct. 28 din Hotararea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei va lua masuri de instruire a personalului din cadrul directiilor sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea aplicarii prevederilor prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara si directiile sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitii contrare cu privire la marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman.
    Art. 6
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 1999.

                       Ministrul agriculturii
                       si alimentatiei,
                       Dinu Gavrilescu

    ANEXA 1

                      NORMA SANITARA VETERINARA
privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman

    CAP. 1
    Definitii

    Art. 1
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
    - administratie veterinara - serviciul veterinar central din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei reprezentat de Agentia Nationala Sanitara Veterinara, care are competenta asupra teritoriului tarii in domeniul sanitar veterinar;
    - autoritate veterinara - serviciul veterinar de stat direct responsabil cu aplicarea masurilor zoosanitare si de sanatate publica;
    - medic veterinar oficial - medicul veterinar desemnat de administratia veterinara centrala sau locala sa indeplineasca unele atributii publice;
    - personal veterinar auxiliar - personalul veterinar cu studii medii, agreat de autoritatea veterinara;
    - sanatate publica veterinara - totalitatea activitatilor in relatie directa sau indirecta cu animalele sau cu produsele si subprodusele lor, destinate sa contribuie la apararea si ameliorarea sanatatii omului sub toate aspectele sale;
    - marca de sanatate - stampila care se aplica pe carnea si organele provenite de la animale taiate in abator, destinate consumului uman;
    - certificat de sanatate publica veterinara - documentul emis de catre medicul veterinar oficial pentru carnea si organele destinate consumului uman;
    - numarul de autorizare sanitara veterinara - codul cifric acordat de directia sanitara veterinara unitatilor care detin autorizatie sanitara veterinara de functionare;
    - carne - toate partile comestibile obtinute de la animale domestice din speciile bovine, porcine, ovine si caprine, cabaline domestice, precum si de la alte specii de animale;
    - carne proaspata - carnea care nu a fost supusa nici unui tratament de natura sa-i asigure conservarea, cu exceptia tratamentului prin frig;
    - carcasa - intregul corp al animalului de macelarie, rezultat dupa sangerare, eviscerare, indepartarea extremitatii membrelor la nivelul capului si tarsului, a capului, cozii, cecumului si mamelei, in cazul bovinelor, ovinelor, caprinelor si solipedelor, dupa indepartarea pielii, iar in cazul porcinelor, dupa oparire, curatire si flambare;
    - organe - viscerele comestibile care se gasesc in cavitatile toracica, abdominala si pelvina, inclusiv traheea si esofagul, precum si partile comestibile din cavitatea craniana si bucala;
    - conditionare (preambalare) - operatiunea prin care se realizeaza protectia carnii proaspete prin folosirea unui prim invelis in contact direct cu produsul;
    - ambalare - operatiunea prin care se realizeaza protectia carnii conditionate intr-un al doilea invelis (ambalaj);
    - unitate - abatorul, sala de transare, depozitul frigorific sau un combinat incluzand pe cele mentionate;
    - mijloc de transport - vehicule auto, vagoane de cale ferata, aeronave, vapoare, precum si containere pentru transportul rutier, naval sau aerian al carnii si al organelor destinate consumului uman.

    CAP. 2
    Dispozitii generale

    Art. 2
    Carnea si organele provenite din taierea in abator a animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale comestibile sunt admise pentru consum uman numai daca poarta marca de sanatate si daca sunt insotite de certificat de sanatate publica veterinara.
    Art. 3
    Carnea si organele provenite din taierea animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale, in gospodaria proprie, pot fi admise fara marca de sanatate, dar numai pentru consum propriu.
    Art. 4
    Marca de sanatate se aplica in unitatea de producere a carnii, iar certificatul de sanatate publica veterinara se emite de catre medicul veterinar oficial din aceeasi unitate.

    CAP. 3
    Marcarea carnii proaspete

    Art. 5
    Marcarea carnii proaspete in scopul admiterii acesteia pentru consum uman se efectueaza sub responsabilitatea medicului veterinar oficial.
    Medicul veterinar oficial pastreaza, in conditii de siguranta, sub responsabilitatea proprie:
    a) instrumentele destinate marcarii, pe care le preda personalului veterinar auxiliar la inceperea operatiunii de marcare si numai pe perioada necesara desfasurarii acesteia. Instrumentele se pastreaza in cutii metalice, inchise cu sistem de siguranta. Pe fata interioara a capacului cutiei sau in cutie se va pastra o fisa cuprinzand inventarul stampilelor. Cutia metalica se pastreaza intr-un dulap metalic cu cheie. Predarea si primirea stampilelor se inscriu in registrul de evidenta;
    b) etichetele si materialele de conditionare, stampilate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, a caror evidenta o tine si pe care le preda, pe baza de inventar, personalului auxiliar in momentul folosirii acestora, in numarul necesar. Fisa de inventar se pastreaza in dulapul metalic prevazut la lit. a).
    Unitatea este obligata sa puna la dispozitie medicului veterinar oficial etichetele si materialele de conditionare prevazute la lit. b) si sa asigure conditiile pentru pastrarea in siguranta a instrumentelor si materialelor prevazute mai sus.
    Art. 6
    Marcarea carnii si a organelor provenite de la animalele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline si pasari se efectueaza cu o stampila de forma ovala, cu diametrul mare (lungime) de 6,5 cm si cu diametrul mic (latime) de 4,5 cm.
    Stampila care se aplica pe carnea si organele destinate consumului uman pentru piata interna cuprinde urmatoarele informatii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:
    - in partea superioara: numele tarii - ROMANIA -, cu majuscule;
    - in centru: codul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare sanitara veterinara a unitatii. Imediat sub acesta se inscrie numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii;
    - in partea inferioara: mentiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.
    Stampila care se aplica pe carnea si organele destinate exportului in statele membre ale Uniunii Europene cuprinde:
    - in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau franceza;
    - in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
    - in partea inferioara: initialele Comunitatii Europene, in limba engleza sau franceza.
    Stampila care se aplica pe carnea destinata exportului in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene cuprinde:
    - in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau franceza;
    - in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
    - in partea inferioara: mentiunea GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
    Caracterele au inaltimea de 0,8 cm pentru litere, 1 cm pentru cifre si 0,8 cm pentru numarul de identificare a medicului veterinar oficial.
    Art. 7
    Marcarea carnii de vanat salbatic se efectueaza cu o stampila de forma pentagonala.
    Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata consumului uman pentru piata interna, cuprinde urmatoarele informatii, cu caractere perfect lizibile:
    - in partea superioara: numele tarii - ROMANIA, cu majuscule;
    - in centru: codul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare sanitara veterinara a unitatii; imediat sub acesta se inscrie numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia vanatului salbatic;
    - in partea inferioara: mentiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.
    Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata exportului in statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
    - in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau franceza, cu majuscule;
    - in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
    - in partea inferioara: initialele Comunitatii Europene, in limba engleza sau franceza.
    Stampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinata exportului in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
    - in partea superioara: numele tarii exportatoare, in limba engleza sau franceza, cu majuscule;
    - in centru: numarul de aprobare acordat de administratia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitati de export;
    - in partea inferioara: GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
    Inaltimea literelor si a cifrelor este precizata la art. 6. In functie de optiunea tarii importatoare si cu acordul Agentiei Nationale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, inscrisurile cuprinse in marca de sanatate pot fi confectionate si in alta limba de circulatie internationala.
    Art. 8
    Carcasele se marcheaza prin aplicarea stampilei cu tus comestibil sau prin foc:
    - cele cu greutatea de peste 65 kg se marcheaza, pe fiecare semicarcasa, cel putin in urmatoarele zone: fata externa a pulpei, pe spate, pe piept, pe spata si pe maseteri;
    - cele cu greutatea mai mica de 65 kg se marcheaza cel putin pe fiecare pulpa, pe fata externa a fiecarei spete si pe una dintre fetele laterale ale capului.
    Carnea de pasare se marcheaza prin aplicarea stampilei prevazute la art. 6 pe o eticheta aderenta la ambalaj sau imprimata pe ambalaj.
    Art. 9
    Piesele obtinute in salile de transare din carcasele marcate conform prevederilor art. 8 se marcheaza cu tus sau prin foc, prin aplicarea stampilei prevazute la art. 6. Piesele destinate conditionarii sau ambalarii, inclusiv cele care contin coaste, poarta marca de sanatate aplicata in abatorul de origine.
    Marca de sanatate se aplica pe eticheta aderenta la ambalaj, daca aceasta nu este imprimata pe ambalaj, astfel incat sa nu poata fi distrusa decat la deschiderea ambalajului. Aceasta eticheta trebuie sa poarte un numar de serie.
    Atunci cand piesele si organele sunt ambalate intr-un abator se aplica stampila cu numarul de autorizare sanitara veterinara a abatorului.
    Art. 10
    Carnea proaspata si organele conditionate in portiuni, destinate vanzarii directe catre consumatori, vor purta pe materialul de conditionare stampila unitatii care a efectuat conditionarea, prevazuta la art. 6. Aceasta stampila poate avea dimensiuni mai mici decat cele prevazute la art. 6.
    Art. 11
    Carnea de cabaline va fi marcata si cu o stampila de forma dreptunghiulara, cu lungimea de 5 cm si cu latimea de 2 cm, care in interiorul ei va cuprinde mentiunea CARNE DE CAL, cu majuscule. Inaltimea caracterelor va fi de 0,8 cm. Aceasta stampila se aplica sub stampila ovala, pe aceleasi portiuni anatomice si in acelasi numar ca si in cazul stampilei ovale prevazute la art. 8.
    Art. 12
    Atestarea executarii examenului trichineloscopic, cu rezultat negativ, la carnea provenita de la animale din speciile receptive se efectueaza prin aplicarea pe fata interna a pulpei si pe fata laterala a capului a unei stampile de forma rotunda, cu diametrul de 2,5 cm, in care sunt cuprinse urmatoarele informatii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:
    - in centru: litera T, majuscula, cu inaltimea de 1 cm si cu latimea de 0,2 cm;
    - sub litera T: initialele Comunitatii Europene, cu majuscule, cu inaltimea de 0,4 cm, in limba engleza sau franceza, pentru carnea destinata exportului.
    Stampila se aplica cu tus sau prin foc. In cazul carnii conditionate sau ambalate, aceasta insoteste marca de sanatate.
    Art. 13
    Stampilele utilizate pentru marcarea carnii si a organelor vor fi confectionate conform modelului prevazut in anexa nr. I la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 14
    Pentru stampilarea cu tus pot fi utilizati numai coloranti autorizati de catre Ministerul Sanatatii.
    Art. 15
    Directiile sanitare veterinare vor monitoriza unitatile autorizate sanitar veterinar, vor acorda codul cifric al fiecarei unitati, precum si numarul de identificare a medicului veterinar oficial care efectueaza inspectia carnii.

    CAP. 4
    Certificarea de sanatate publica veterinara

    Art. 16
    Certificatul de sanatate publica veterinara se emite de medicul veterinar oficial din unitatea de taiere, transare si depozitare a carnii pentru cantitatea de carne si/sau de organe cuprinsa in fiecare mijloc de transport, dupa terminarea incarcarii.
    Emiterea certificatului este conditionata de inspectia carnii si/sau a organelor care fac obiectul expedierii si a mijlocului de transport.
    Certificatul se completeaza la toate rubricile, citet, fara stersaturi si fara ambiguitati, in trei exemplare (pentru mijlocul de transport, unitate si medicul veterinar oficial care l-a eliberat). Pe primul exemplar se inscriptioneaza cuvantul ORIGINAL, iar pe exemplarele doi si trei, cuvantul COPIE.
    Art. 17
    Originalul certificatului de sanatate publica veterinara insoteste mijlocul de transport pana la destinatia finala.
    Atunci cand produsele certificate se distribuie mai multor destinatari, fiecarui destinatar cuprins in certificat i se elibereaza o fotocopie de pe certificatul de sanatate publica veterinara original, iar originalul ramane la ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar, in coltul din dreapta sus, mentiunea: Conform cu originalul, numele complet, semnatura, stampila si parafa medicului veterinar oficial emitent.
    Art. 18
    Certificatul de sanatate publica veterinara trebuie sa fie tiparit pe o singura fila, fata-verso, format A4. Numarul certificatului se tipareste o data cu acesta si este format din codul judetului, urmat fara intrerupere de seria formata din sase cifre.
    Art. 19
    Modelul certificatului de sanatate publica veterinara pentru carnea proaspata si/sau organe este prevazuta in anexa nr. II la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 20
    Codul judetelor este prevazut in anexa nr. III la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 21
    Certificatul de sanatate publica veterinara care insoteste carnea si/sau organele destinate exportului se emite de catre medicul veterinar oficial. Copiile vor fi inscriptionate cu mentiunea Copy.
    Modelul certificatului de sanatate publica veterinara se stabileste de catre administratiile sanitare veterinare centrale, in conformitate cu conventiile si acordurile incheiate.

    ANEXA Nr. 1
    la norma sanitara veterinara

                  MODELE DE STAMPILE PENTRU MARCAREA CARNII

    Figura nr. 1
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate utilizarii in tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 2
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate exportului in statele membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 3
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate exportului in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 4
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinata utilizarii in tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 5
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinata exportului in statele membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 6
    Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinata exportului in alte state decat cele care sunt membre ale Uniunii Europene se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 7
    Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 8
    Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline destinate exportului se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 9
    Modelul stampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate utilizarii in tara se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    Figura nr. 10
    Modelul stampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate exportului se gaseste publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, la pagina 5.

    ANEXA Nr. 2
    la norma sanitara veterinara

    ROMANIA
    MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
    AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
    Directia sanitara veterinara .....................

                CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA VETERINARA
                     pentru carne proaspata/organe

                            (ORIGINAL)
                                                         Nr. ..............
    Autoritatea locala competenta:
    Directia sanitara veterinara ..........................................

    Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ...............................
             - Circumscriptia sanitara veterinara/Circumscriptia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...............
...........................................................................

    I. Identitatea carnii
    Carne de ..............................................................
                               (specia de animal)
    Natura produselor .....................................................
    Natura ambalajelor ....................................................
    Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .........................
    Data taierii ..........................................................
    Anul si luna congelarii ...............................................
                                    (in cazul carnii congelate)
    Greutatea neta ........................................................

    II. Provenienta carnii
    Adresa/adresele si numarul/numerele de autorizare veterinara ale
    abatorului producator: ................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Adresa si numarul de autorizare veterinara ale salii de transare: .....
    .......................................................................
    .......................................................................
    Adresa si numarul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ........
    .......................................................................
    .......................................................................

    III. Destinatia carnii
    Carnea este expediata din .............................................
                                      (localitatea de expeditie)
    la ....................................................................
                                      (localitatea de destinatie)
    prin urmatoarele mijloace de transport: ............................. .
                                             (pentru vagon si auto,
                                              numarul de inmatriculare)

    IV. Atestat de sanatate publica veterinara
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmatoarele:
    - carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din
      efective si localitati nesupuse unei restrictii veterinare de sanatate;
    - ca urmare a inspectiei ante-mortem si post-mortem, carnea/organele a
      fost/au fost gasita/gasite apta/apte neconditionat pentru consum uman;
    - mijloacele de transport indeplinesc conditiile de igiena.

    Marca de sanatate                      Emis in ....................
    publica veterinara                                (localitatea)
                                           la .........................
                                                          (data)
    Numele, prenumele, numarul de autentificare si parafa medicului veterinar
    oficial .................................................................
    .........................................................................

    NOTA:
    - Certificatul se foloseste numai pe teritoriul Romaniei.
    - Se bareaza ceea ce nu corespunde.

    ANEXA Nr. 2
    la norma sanitara veterinara

    ROMANIA
    MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
    AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
    Directia sanitara veterinara .....................

                CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA VETERINARA
                     pentru carne proaspata/organe

                            (COPIE)
                                                         Nr. ..............
    Autoritatea locala competenta:
    Directia sanitara veterinara ..........................................

    Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ...............................
             - Circumscriptia sanitara veterinara/Circumscriptia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...............
...........................................................................

    I. Identitatea carnii
    Carne de ..............................................................
                               (specia de animal)
    Natura produselor .....................................................
    Natura ambalajelor ....................................................
    Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .........................
    Data taierii ..........................................................
    Anul si luna congelarii ...............................................
                                    (in cazul carnii congelate)
    Greutatea neta ........................................................

    II. Provenienta carnii
    Adresa/adresele si numarul/numerele de autorizare veterinara ale
    abatorului producator: ................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Adresa si numarul de autorizare veterinara ale salii de transare: .....
    .......................................................................
    .......................................................................
    Adresa si numarul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ........
    .......................................................................
    .......................................................................

    III. Destinatia carnii
    Carnea este expediata din .............................................
                                      (localitatea de expeditie)
    la ....................................................................
                                      (localitatea de destinatie)
    prin urmatoarele mijloace de transport: ............................. .
                                             (pentru vagon si auto,
                                              numarul de inmatriculare)

    IV. Atestat de sanatate publica veterinara
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmatoarele:
    - carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din
      efective si localitati nesupuse unei restrictii veterinare de sanatate;
    - ca urmare a inspectiei ante-mortem si post-mortem, carnea/organele a
      fost/au fost gasita/gasite apta/apte neconditionat pentru consum uman;
    - mijloacele de transport indeplinesc conditiile de igiena.

    Marca de sanatate                      Emis in ....................
    publica veterinara                                (localitatea)
                                           la .........................
                                                          (data)
    Numele, prenumele, numarul de autentificare si parafa medicului veterinar
    oficial .................................................................
    .........................................................................

    NOTA:
    - Certificatul se foloseste numai pe teritoriul Romaniei.
    - Se bareaza ceea ce nu corespunde.

    ANEXA Nr. 3
    la norma sanitara veterinara

                      CODUL JUDETELOR
    _____________________________________
        Judetul                Codul
    _____________________________________
        ALBA                    AB
        ARAD                    AR
        ARGES                   AG
        BACAU                   BC
        BIHOR                   BH
        BISTRITA                BS
        BOTOSANI                BT
        BRASOV                  BV
        BRAILA                  BR
        BUZAU                   BZ
        CARAS-SEVERIN           CS
        CALARASI                CL
        CLUJ                    CJ
        CONSTANTA               CT
        COVASNA                 CV
        DAMBOVITA               DB
        DOLJ                    DJ
        GALATI                  GL
        GIURGIU                 GR
        GORJ                    GJ
        HARGHITA                HR
        HUNEDOARA               HD
        IALOMITA                IL
        IASI                    IS
        ILFOV                   IF
        MARAMURES               MM
        MEHEDINTI               MH
        MURES                   MR
        NEAMT                   NT
        OLT                     OT
        PRAHOVA                 PH
        SATU MARE               SM
        SALAJ                   SL
        SIBIU                   SB
        SUCEAVA                 SC
        TELEORMAN               TR
        TIMIS                   TM
        TULCEA                  TL
        VASLUI                  VS
        VALCEA                  VL
        VRANCEA                 VR
        MUNICIPIUL BUCURESTI    B
    _____________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 117/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 117 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu