ORDIN Nr. 10
din 18 februarie 2008
privind aprobarea Normei
sanitare veterinare care stabileste procedura pentru marcarea si certificarea
sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine
animala destinate consumului uman
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 221 din 21 martie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 68.944 din 28
septembrie 2007, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 57/2002, cu modificările ulterioare,
luând în consideraţie prevederile Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care
stabileşte regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală,
având în vedere prevederile
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr.
854/2004/CE care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor
oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi
al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea
şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi
completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară care
stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea
produselor de origine animală destinate consumului uman, prevăzută în anexa
care face parte integrantă
din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezenta normă sanitară veterinară a fost
elaborată în vederea stabilirii procedurii pentru marcarea şi certificarea
sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine
animală destinate consumului uman, în conformitate cu prevederile Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care
stabileşte regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală şi
ale Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene
nr. 854/2004/CE care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor
oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.
Art. 3. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prevederilor
prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi
alimentaţiei nr. 117/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
marcarea şi certificarea cărnii proaspete destinate consumului uman, cu
modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 83/2004 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea produselor de origine
animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, cu
modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 927 din 11 octombrie 2004.
Art. 6. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la
publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatis Chetan
ANEXA
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
care stabileşte procedura pentru marcarea şi
certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine
animală destinate consumului uman
CAPITOLUL I
Definiţii
Art. 1. -In sensul prezentei norme sanitare veterinare,
următorii termeni se definesc astfel:
A. Produse de
origine animală:
(i) alimente de origine
animală, inclusiv mierea şi sângele;
(ii) moluştele bivalve, echinodermele,
tunicatele şi gasteropodele marine vii, destinate consumului uman; şi
(iii) alte animale destinate preparării pentru a fi
furnizate vii consumatorului final.
1. Carne
1.1. carne - părţi
comestibile ale animalelor la care se face referire la pct. 1.2-1.8, inclusiv
sângele.
1.2. ungulate domestice - animale domestice din
specia bovine, inclusiv speciile Bubalus şi Bison, porcine, ovine şi caprine,
precum şi solipede domestice;
1.3. pasăre - păsări de fermă, inclusiv păsările ce nu sunt considerate ca
fiind domestice, dar care sunt crescute ca animale domestice, cu excepţia
ratitelor;
1.4. lagomorfe -
iepuri domestici, iepuri sălbatici şi rozătoare;
1.5. vânat sălbatic:
a) ungulatele sălbatice şi lagomorfele, precum şi
alte mamifere terestre care sunt vânate pentru consum uman şi sunt considerate
a fi vânat sălbatic, în baza legislaţiei aplicabile în România, inclusiv
mamiferele ce trăiesc în teritorii închise, în condiţii de libertate similare
cu cele ale vânatului sălbatic;
b) păsările sălbatice care sunt vânate pentru consum
uman;
1.6. vânat de crescătorie - ratite de crescătorie şi mamiferele terestre de crescătorie,
altele decât cele prevăzute la pct. 1.2;
1.7. vânat sălbatic mic - vânatul sălbatic cu pene şi lagomorfele care trăiesc în
libertate;
1.8. vânat sălbatic mare - mamiferele terestre sălbatice care trăiesc în libertate şi nu se
încadrează în definiţia vânatului sălbatic mic;
1.9. carcasă - corpul unui animal după tăiere şi
toaletare;
1.10. carne proaspătă - carne care nu a fost supusă niciunui proces de conservare, cu
excepţia refrigerării, congelării sau congelării rapide, inclusiv carnea care
este ambalată sub vid sau în atmosferă controlată;
1.11. organe - carne
proaspătă, alta decât carcasa, incluzând viscerele şi sângele;
1.12. viscere - organele
din cavitatea toracică, abdominală şi pelvină, precum şi traheea şi esofagul,
iar în cazul păsărilor, ingluviul;
1.13. carne tocată - carne dezosată care a fost supusă unei
operaţiuni de tocare în fragmente şi care conţine mai puţin de 1% sare;
1.14. carne separată
mecanic sau CSM - produsul obţinut prin
îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite cu carne, după dezosare, sau de la
carcasele de pasăre, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau
modificarea structurii fibrei musculare;
1.15. carne preparată - carnea proaspătă, incluzând carnea ce a fost tăiată în bucăţi,
căreia i s-au adăugat alimente, condimente ori aditivi sau care a fost supusă
unui proces de prelucrare insuficient pentru a modifica structura internă a
fibrei musculare a cărnii şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor
cărnii proaspete.
2. Moluşte bivalvevii:
2.1. moluşte bivalve - moluşte lamelibranhiate care se hrănesc prin filtrare.
3. Produse din pescuit:
3.1. produse din pescuit - toate animalele marine sau de apă dulce, cu excepţia moluştelor
bivalve vii, echinodermelor vii, tunicatelor vii şi gasteropodelor marine vii
şi a tuturor mamiferelor, reptilelor şi broaştelor, sălbatice sau de
crescătorie, incluzând toate formele, părţile şi produsele comestibile ale
acestor animale;
3.2. produse din pescuit separate mecanic - orice produs obţinut prin îndepărtarea cărnii din produsele din
pescuit, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea
structurii fibrei musculare;
3.3. produse din pescuit proaspete - produsele din pescuit neprocesate, întregi sau preparate,
inclusiv produsele ambalate sub vid sau în atmosferă modificată, care nu au
fost supuse niciunui alt tratament în afară de răcire pentru a se asigura
conservarea;
3.4. produse din pescuit preparate - produsele din pescuit neprocesate care au fost supuse unei
operaţiuni ce afectează integritatea anatomică a acestora, precum eviscerarea,
decapitarea, felierea, filetarea şi porţionarea.
4. Pulpe de broască şi
melci:
4.1. pulpe de broască - partea posterioară a corpului unei broaşte eviscerate şi jupuite
din specia Ranna spp., familia
Ranidae, separată printr-o secţiune
transversală efectuată în spatele membrelor anterioare;
4.2. melci - gasteropode terestre din speciile Helix
pomatia Linne, Helix aspersa Muller, Helix lucorum şi speciile din familia Achatinidae.
5. Lapte:
5.1. lapte crud- lapte
produs prin secreţia glandei mamare a unor animale de fermă, care nu a fost
încălzit la o temperatură mai mare de 40°C sau nu a fost supus unui tratament
cu efect echivalent.
6. Ouă:
6.1. ouă - ouă în coajă, altele decât cele sparte, incubate sau tratate
termic, ce sunt produse de păsări de fermă şi sunt proprii pentru consum uman
direct ori pentru prepararea de produse din ouă;
6.2. ou lichid -
conţinutul neprocesat al oului, după îndepărtarea cojii;
6.3. ouă crăpate - ouă cu coaja crăpată, dar cu membranele intacte.
7. Produse procesate:
7.1. produse din carne -
produse procesate ce rezultă din procesarea cărnii sau din procesarea
ulterioară a unor astfel de produse procesate, astfel încât suprafaţa de tăiere
să indice faptul că produsul nu mai are caracteristicile cărnii proaspete;
7.2. produse lactate -
produse procesate ce rezultă din procesarea laptelui crud ori din procesarea
ulterioară a unor astfel de produse procesate;
7.3. produse din ouă - produse procesate ce rezultă din procesarea ouălor ori a
diferitelor componente sau amestecuri ale acestora ori din procesarea
ulterioară a unor astfel de produse procesate;
7.4. produse din pescuit procesate - produse procesate ce rezultă din procesarea produselor din
pescuit sau din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate;
7.5. grăsimi animale
procesate - sortimente de grăsime derivată din
carne procesată, incluzând oase, şi care sunt destinate consumului uman;
7.6. jumări- resturi de procesare ce conţin proteină, după separarea parţială
a grăsimii şi a apei;
7.7. gelatină - proteină naturală, solubilă, sub formă gelificată sau nu,
obţinută prin hidroliza parţială a colagenului produs din oase, piei prelucrate
şi neprelucrate, tendoane şi sinovii de la animale;
7.8. colagen - produsul
pe bază de proteină derivată din oase, piei prelucrate şi neprelucrate şi
tendoane, obţinut în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului
European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care stabileşte
regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală;
7.9. stomacuri, vezici
urinare şi intestine tratate - stomacuri, vezici
urinare şi intestine ce au fost supuse unui tratament precum sărarea,
încălzirea sau uscarea, după ce acestea au fost obţinute şi curăţate;
7.10. miere - substanţă
semilichidă, dulce şi aromată, bogată în zaharuri, vitamine şi enzime, produsă
de albine din nectarul florilor.
B. Produse de origine
animală supuse certificării veterinare -
carnea proaspătă, inclusiv viscerele, obţinute în unităţile de tăiere
autorizate sanitar-veterinar, provenite de la animalele
ungulate domestice din speciile bovine, incluzând speciile Bubalus şi Bison ,
porcine, ovine, caprine şi solipede.
C. Marcă de sănătate - ştampila aplicată de medicul veterinar oficial în conformitate cu
prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au
fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea
condiţiilor sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi
că produsele au fost supuse controalelor oficiale în conformitate cu
prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii
Europene nr. 854/2004/CE, care stabileşte regulile specifice de organizare a
controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.
D. Marcă de identificare - ştampila aplicată de operatorul din sectorul alimentar în
conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că
produsele au fost obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi care
respectă prevederile Regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului
Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi 853/2004/CE.
E. Număr de
autorizare veterinară - numărul unic acordat
de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale şi pentru Siguranţa Alimentelor sau, după caz, de direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului
Bucureşti unităţilor autorizate sanitar-veterinar.
CAPITOLUL II
Dispoziţii generale
Art. 2. - Produsele de origine
animală definite la art. 1 sunt admise pentru consumul uman numai dacă poartă
marca de sănătate sau marca de identificare în conformitate cu cap. III şi IV.
Art. 3. - Produsele de origine animală definite la art.
1 lit. B, care au fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate
sanitar-veterinar, sunt admise pentru consumul uman numai dacă sunt însoţite de
certificat de sănătate publică veterinară în conformitate cu modelul prevăzut
în anexa nr. 2.
Art. 4. - Produsele de origine animală definite la art.
1, care au fost obţinute în unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi care fac
obiectul vânzării directe către consumatorul final sau vânzării cu amănuntul,
sunt identificate în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare
veterinare în vigoare.
Art. 5. - Produsele de origine animală definite la art.
1, obţinute în gospodăriile populaţiei pentru consumul propriu, nu sunt supuse
marcării/identificării în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare
veterinare.
Art. 6. - Marca de sănătate sau identificare trebuie să
fie lizibilă, să nu se poată şterge şi să aibă caractere uşor descifrabile.
Art. 7. - Modelele mărcilor de sănătate şi, respectiv,
ale mărcilor de identificare pentru produsele de origine animală definite la
art. 1 sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară
veterinară.
CAPITOLUL III
Marcarea de sănătate a cărnii proaspete
Art. 8. - (1) Marca de sănătate este aplicată numai
cărnii provenite de la ungulate domestice, mamifere vânat de crescătorie,
altele decât animale lagomorfe, şi vânat sălbatic mare, care au fost supuse
inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, în conformitate cu prevederile
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr.
854/2004/CE şi numai în cazul în care nu există motive pentru a se declara
carnea improprie pentru consumul uman.
(2) Marca de sănătate poate fi aplicată înainte ca
rezultatele examenului trichineloscopic să fie disponibile, în cazul în care
medicul veterinar oficial este sigur că acea carne care provine de la animalul
respectiv şi nu va fi introdusă pe piaţă decât dacă rezultatele analizelor sunt
satisfăcătoare.
(3) Marca de sănătate se aplică pe suprafaţa externă a
carcasei, prin ştampilare cu tuş sau cu foc, astfel încât în cazul în care
carcasele sunt tăiate în semicarcase sau sferturi ori semicarcasele sunt tăiate în 3 piese, fiecare piesă să poarte marca
de sănătate.
(4) Marcarea se efectuează sub responsabilitatea
medicului veterinar oficial. Medicul veterinar oficial păstrează în condiţii de
siguranţă, sub responsabilitatea proprie, instrumentele destinate marcării, pe
care le predă personalului veterinar auxiliar la începerea operaţiunii de
marcare şi numai în perioada necesară desfăşurării acesteia. Instrumentele se
păstrează în cutii metalice, închise cu sistem de siguranţă. Pe faţa interioară
a capacului cutiei sau în cutie se va păstra inventarul cuprinzând evidenţa
ştampilelor. Cutia metalică se păstrează într-un dulap închis cu cheie.
Predarea şi primirea ştampilelor se fac sub semnătură în registrul de evidenţă
destinat monitorizării mişcării ştampilelor.
(5) Marca de sănătate se aplică şi pe documentele
comerciale însoţitoare eliberate de producător sau poate fi imprimată şi pe
etichetă sau ambalaj, în vederea asigurării trasabilităţii acestora.
Art. 9. - Marca de sănătate trebuie să fie :
a) o ştampilă de formă ovală, de 6,5 cm lăţime şi 4,5
cm înălţime în cazul cărnii obţinute în unităţi autorizate pentru schimburi
intracomunitare, ce poartă următoarele informaţii scrise cu caractere lizibile:
(i) în partea superioară: „ROMÂNIA" sau codul ISO
al ţării „RO", scris cu
majuscule;
(ii) în centru: numărul de autorizare al
abatorului, acordat de către
autoritatea veterinară centrală;
(iii) în partea de jos: abrevierea CE sau EC. Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele, de 1 cm.
Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru marcarea de sănătate a
mieilor, a iezilor şi a purceilor;
b) marca de sănătate aplicată pe carnea obţinută în
unităţile aprobate pentru perioadă de tranziţie este o ştampilă de formă
rotundă, având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri :
(i) în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
(ii) în centru: indicativul judeţului, urmat fără
întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie
numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură
supravegherea veterinară a unităţii;
(iii) în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule. Literele trebuie să aibă o înălţime de
cel puţin 0,8 cm, iar cifrele, de cel puţin 1 cm. Dimensiunile şi caracterele
mărcii pot fi reduse pentru marcarea de sănătate a mieilor, a iezilor şi a
purceilor.
Art. 10. -In vederea aplicării Programului strategic
privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în
România, carnea obţinută de la porcinele domestice crescute în fermele
comerciale şi vaccinate cu vaccin de tip Marker, carnea obţinută de la
porcinele crescute în exploataţiile nonprofesionale şi vaccinate cu vaccin viu
atenuat, precum şi carnea obţinută de la porcinele sălbatice se vor marca astfel:
a) în cazul cărnii proaspete de porcine domestice
crescute în ferme comerciale şi vaccinate cu vaccin Marker, care a fost
obţinută în:
(i) unităţile autorizate pentru schimburi
intracomunitare, marca de sănătate este o ştampilă de formă hexagonală, având
dimensiunile 6,5/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii,
acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activităţi de
comerţ intracomunitar;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar
cifrele, de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru
marcarea de sănătate a purceilor:
(ii) unităţile aprobate pentru perioadă de tranziţie,
marca de sănătate este o ştampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm,
cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară:
„ROMÂNIA",cu majuscule;
2. în centru: indicativul judeţului, urmat fără
întrerupere de numărul de aprobare al unităţii;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar
cifrele, de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru
marcarea de sănătate a purceilor;
b) în cazul cărnii proaspete de porcine sălbatice, care
a fost obţinută în:
(i) unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare,
este o ştampilă de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu grosimea
liniei de 2 mm, având dimensiunile laturii mari de 6,5 cm şi cele ale laturii
mici de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri :
1. în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii de
prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea veterinară centrală;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar
cifrele, de 1 cm;
(ii) unităţile aprobate pentru perioadă de tranziţie,
este o ştampilă de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu grosimea
liniei 2 mm, având dimensiunile laturii mari de 6,5 cm şi cele ale laturii mici
de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară:
„ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: indicativul judeţului, urmat fără
întrerupere de numărul de aprobare al unităţii;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar
cifrele, de 1 cm;
c) carnea provenită de la porcinele crescute în
exploataţiile nonprofesionale vaccinate cu vaccin viu atenuat se marchează cu o
marcă de sănătate de formă pătrată cu latura de 4 cm, care conţine următoarele
înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA" sau codul ISO
al ţării, „RO", cu majuscule;
2. în centru: codul judeţului şi numărul de autorizare
sanitară veterinară al unităţii de tăiere;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,5 cm, iar cifrele, de 0,8 cm.
Art. 11. - Carnea provenită de la animalele tăiate de
necesitate în afara abatorului trebuie să poarte o marcă specială de sănătate, de formă dreptunghiulară, cu
dimensiunile de 5,5 cm/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii în
care a fost efectuată inspecţia post-mortem;
3. în partea inferioară: cu
majuscule, „NECESITATE". Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm,
iar cifrele, de 1 cm.
Art. 12. - Pentru carnea de porcine pentru care, în
conformitate cu cap. IV art. 16 pct. 2 din Regulamentul Comisiei Europene nr.
2.075/2005 de stabilire a normelor specifice
aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa trichinellei în carne, s-a
utilizat metoda trichineloscopică, se aplică suplimentar mărcilor de sănătate
prevăzute la art. 9, 10 şi 11 o ştampilă de formă dreptunghiulară cu dimensiunile 5,5 cm/3,5 cm în care este scris cu majuscule „EXAMEN
TRICHINELOSCOPIC CU REZULTAT NEGATIV".
Literele trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 0,8
cm.
Art. 13. - Carnea provenită de la porcine care sunt
supuse prevederilor din Directiva 92/119/CEE se marchează cu o ştampilă de
formă pătrată cu colţurile rotunjite, cu latura de 4 cm, având inscripţionat în
partea superioară codul ISO al ţării, „RO", sub care se înscrie numărul de
autorizaţie sanitară veterinară al unităţii de sacrificare.
Art. 14. - Carnea provenită de
la animale din specia ovine sub 18 luni se marchează suplimentar cu o ştampilă
de formă rotundă cu diametrul de 3 cm, în care se înscrie cu majuscule
„TO", aplicată lângă marca de sănătate.
Art. 15. -In cazul cărnii improprii pentru consumul
uman se aplică o ştampilă de formă triunghiulară, cu latura de 6 cm, care are
înscris în centru, cu majuscule, „CONFISCAT", dimensiunea cifrelor fiind
de 1 cm.
Art. 16. - Pentru ştampilarea cu tuş se vor folosi
următorii coloranţi: E 155 BROWN HT, E 133 BRILIANT
BLEU FCF, E 129 RED ALLURA AE, amestec E 133 şi E 129.
Art. 17. - Carnea de vânat sălbatic provenită din
vânatul sălbatic nejupuit poate să poarte o marcă de sănătate numai în cazul în
care, după jupuirea într-o întreprindere de manipulare a vânatului, aceasta a
făcut obiectul inspecţiei post-mortem şi a fost declarată corespunzătoare
pentru consumul uman.
Art. 18. - Modelele de marcă de sănătate prevăzute la
art. 10 vor fi utilizate numai pe perioada aplicării Programului strategic
privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în
România, după această perioadă urmând a fi utilizate modelele corespunzătoare
categoriei de unităţi prevăzute la art. 9.
CAPITOLUL IV
Marcarea de identificare a produselor de origine
animală
Art. 19. - Operatorii cu activitate în domeniul
alimentar sunt obligaţi să îşi identifice produsele de origine animală obţinute
cu o marcă de identificare aplicată în conformitate cu prevederile prezentei
norme sanitare veterinare şi trebuie să dispună măsuri pentru a se asigura că:
a) marca de identificare este aplicată înainte ca
produsul să părăsească unitatea;
b) se aplică o nouă marcă unui produs în cazul în care
materialul de împachetare şi/sau de ambalare este îndepărtat ori produsul este
prelucrat ulterior în unitate, caz în care noua marcă trebuie să indice numărul de autorizare al unităţii unde au
loc aceste operaţiuni;
c) sunt elaborate şi sunt implementate sisteme şi
proceduri pentru identificarea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar
de la care au primit şi cărora le-au fost livrate produse de origine animală.
Art. 20. - (1) Marca de identificare trebuie să fie
lizibilă, să nu se poată şterge şi să aibă caractere uşor descifrabile. Aceasta
trebuie să fie clar vizibilă pentru autorităţile competente.
(2) Marca de identificare aplicată într-o unitate
situată în România trebuie să conţină în partea superioară numele ţării,
respectiv „ROMÂNIA", sau codul ISO al ţării, „RO", în centru să aibă
numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii şi să fie de formă:
a) ovală, în cazul produselor de origine animală
obţinute în unităţile autorizate pentru schimburi intracomunitare, şi conţine
în partea de jos abrevierea CE sau EC;
b) ovală, în cazul produselor din carne de porcine
domestice sau sălbatice tratate termic în conformitate cu prevederile
comunitare specifice, care au fost obţinute în unităţile autorizate pentru
schimburi intracomunitare, şi conţine în partea de jos abrevierea CE sau EC;
c) rotundă, în cazul produselor de origine animală
obţinute în unităţile care beneficiază de perioadă de tranziţie, şi conţine în
partea de jos „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR";
d) hexagonală, în cazul produselor din carne obţinute
de la porcinele domestice fabricate în unităţile autorizate pentru schimburi
intracomunitare, şi conţine în partea de jos „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR";
e) pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi, în cazul
produselor din carne de porcine sălbatice, şi conţine în partea de jos
„CONTROLAT SANITAR-VETERINAR".
Art. 21. -In vederea aplicării
prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2007/27/CE de adoptare a anumitor
măsuri tranzitorii privind livrările de lapte crud şi prelucrarea acestuia în
unităţile de procesare din România având în vedere cerinţele regulamentelor
Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004 şi nr.
853/2004, modificată de Decizia 2007/557/CE, produsele lactate obţinute în
unităţile de procesare în conformitate cu cerinţele structurale comunitare,
care au fost autorizate să recepţioneze şi să proceseze lapte conform şi
neconform cu standardele Uniunii Europene fără separare/pe linii separate, se
vor marca astfel:
a) în cazul produselor lactate obţinute în unităţile
de procesare în conformitate cu cerinţele structurale comunitare, care au fost
autorizate să recepţioneze şi să proceseze lapte conform şi neconform cu
standardele UE fără separare, marca de identificare este o ştampilă de formă rotundă,
având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii,
acordat de autoritatea centrală sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor, alcătuit din litera „L", urmată fără întrerupere de codul
cifric;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR", cu majuscule;
b) în cazul produselor lactate obţinute în unităţile
de procesare în conformitate cu cerinţele structurale comunitare, care au fost
autorizate să recepţioneze şi să proceseze lapte conform şi neconform cu
standardele UE pe linii separate:
(i) produsele lactate obţinute din lapte conform cu
standardele UE vor fi marcate cu o ştampilă de formă ovală, de 6,5 cm lăţime şi
4,5 cm înălţime, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA" sau codul ISO
al ţării, „RO", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii,
acordat de autoritatea veterinară centrală, alcătuit din litera „L",
urmată fără întrerupere de codul cifric;
3. în partea inferioară: abrevierea CE sau EC.
Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar
cifrele, de 1 cm;
(ii) produsele lactate obţinute din lapte neconform cu
standardele UE vor fi marcate cu o ştampilă de formă rotundă, având diametrul
de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
1. în partea superioară: „ROMÂNIA", cu majuscule;
2. în centru: numărul de autorizare al unităţii,
acordat de autoritatea veterinară centrală, alcătuit din litera „L" urmată
fără întrerupere de codul cifric;
3. în partea inferioară: „CONTROLAT
SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.
Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse
proporţional, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în
vigoare.
Art. 22. - Modelele de marcă de identificare prevăzute
la art. 21 vor fi utilizate numai pe perioada aplicării Deciziei Comisiei
2007/27/CE de adoptare a anumitor măsuri tranzitorii privind livrările de lapte
crud şi prelucrarea acestuia în unităţile de procesare din România având în
vedere cerinţele regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului
Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi nr. 853/2004/CE, modificată de Decizia
2007/557/CE, după această perioadă urmând a fi utilizate modelele
corespunzătoare categoriei de unităţi prevăzute la art. 20 alin. (2) lit. a).
Art. 23. - (1) In funcţie de prezentarea diferitelor
produse de origine animală, marca de identificare poate să fie aplicată direct
pe produs, pe materialul de ambalare sau pe materialul de împachetare ori poate
să fie tipărită pe o etichetă fixată pe produs, pe materialul de împachetare
sau pe materialul de ambalare. De asemenea, marca de identificare poate fi o
plăcuţă din material rezistent şi care nu se poate îndepărta.
(2) In cazul pachetelor ce conţin carne tranşată sau organe,
marca de identificare trebuie să fie aplicată pe o etichetă fixată sau
imprimată pe materialul de împachetare, în aşa fel încât aceasta să fie
distrusă când pachetul este deschis. Această condiţie nu se impune dacă
procesul de deschidere distruge materialul de împachetare. Atunci când
ambalajul oferă aceeaşi protecţie ca materialul de împachetare, eticheta poate
fi fixată pe ambalaj.
(3) Pentru produsele de origine animală care sunt
introduse în containere de transport sau în pachete mari şi sunt destinate
pentru manipulare, procesare, ambalare sau împachetare ulterioară în altă
unitate, marca de identificare trebuie să fie aplicată la suprafaţa externă a
containerului sau a materialului de împachetare.
(4) In cazul produselor de origine animală sub formă
lichidă, granulată sau pudră transportate în vrac, precum şi în cazul
produselor din pescuit transportate în vrac nu este necesară aplicarea mărcii
de identificare dacă documentaţia însoţitoare conţine următoarele informaţii: denumirea ţării de origine, numărul
de autorizare sanitară veterinară al unităţii şi abrevierea CE.
(5) Prin derogare de la prevederile art. 20 alin. (2)
lit. a), în cazul produselor lactate, marca de identificare poate:
a) să indice locul de pe ambalaj sau de pe pachet unde
este înscris numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii;
b) să indice numai iniţialele ţării, „RO", şi
numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii, în cazul în care
produsele lactate sunt ambalate în sticle reutilizabile.
(6) In cazul în care o unitate produce atât alimente la
care se aplică prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al
Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE, cât şi alimente la care acesta nu
se aplică, operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot să aplice aceeaşi
marcă de identificare pentru ambele tipuri de alimente.
CAPITOLUL V
Certificarea de sănătate
publică veterinară a
cărnii proaspete
Art. 24. - (1) Certificatul de sănătate publică
veterinară se emite de către medicul veterinar oficial din unitatea de tăiere,
numai pentru carnea proaspătă destinată consumului uman care a fost considerată
corespunzătoare în urma controalelor, verificărilor şi inspecţiilor efectuate
de autoritatea veterinară competentă în conformitate cu prevederile legislaţiei
sanitare veterinare în vigoare.
(2) Certificatul de sănătate publică veterinară se
emite pentru fiecare mijloc de transport al cărnii sau, după caz, pentru
fiecare lot de carne.
(3) Emiterea certificatului de sănătate publică
veterinară este condiţionată de verificarea prealabilă a cărnii care face
obiectul expedierii, precum şi a mijloacelor de transport.
(4) Certificatul se completează la toate rubricile,
citeţ, fără ştersături, în 3 exemplare: pentru mijlocul de transport, pentru
unitatea de sacrificare şi pentru medicul veterinar oficial emitent. Pe primul
exemplar se inscripţionează „ORIGINAL", iar pe exemplarele 2 şi 3,
„COPIE".
(5) Originalul certificatului de sănătate publică
veterinară însoţeşte transportul până la destinaţia finală. Atunci când produsele
certificate se distribuie mai multor destinatari, fiecărui destinatar cuprins
în certificat i se eliberează o fotocopie a certificatului original, pe care
este inscripţionată cantitatea distribuită, iar originalul rămâne la ultimul
destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar în colţul din dreapta sus al
certificatului menţiunea „Conform cu originalul".
(6) Certificatul de sănătate publică veterinară
trebuie să fie tipărit pe o singură filă, faţă-verso, format A4. Certificatele
trebuie să fie înseriate cu un număr de serie care se tipăreşte pe fiecare
certificat în parte şi care este format din indicativul judeţului, urmat fără
întrerupere de seria formată din minimum 8 cifre.
(7) Gestiunea seriilor şi a certificatelor de sănătate
publică repartizate unităţilor de sacrificare intră în responsabilitatea
serviciului de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, şi a medicilor veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară
a unităţilor de tăiere.
(8) Certificatul de sănătate
publică veterinară va fi redactat conform modelului din anexa nr. 2.
(9) In situaţia în care reglementările Uniunii Europene
impun certificarea altor produse de origine animală decât carnea obţinută în
unităţile de tăiere, redactarea certificatelor de sănătate publică se va
efectua conform precizărilor dispuse.
(10) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de
către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, nu trebuie să certifice informaţii de care
nu au cunoştinţă personal sau pe care nu le pot verifica.
(11) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de
către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, nu trebuie să semneze
certificate în alb sau incomplete ori certificate referitoare la carnea pe care
nu au inspectat-o sau care nu mai este sub controlul lor.
(12) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de
către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, pot să elibereze un certificat
sanitar-veterinar în baza altui certificat sau atestat numai dacă se află în
posesia respectivului document înainte de a semna.
(13) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, se va asigura că
medicii veterinari împuterniciţi pentru a elibera certificate sanitare
veterinare nu au niciun interes comercial direct pentru carnea pe care o
certifică sau la societăţile comerciale ori în localităţile de unde provine
carnea. Medicii veterinari trebuie să fie în totalitate conştienţi de
semnificaţia conţinutului fiecărui certificat pe care îl semnează.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale
Art. 25. - (1) Utilizarea sau aplicarea pe produse sau pe documentele însoţitoare a unor mărci de
sănătate/identificare false sau care au fost retrase de autoritatea veterinară
competentă se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.
(2) Confecţionarea mărcii de sănătate/identificare
intră în responsabilitatea operatorului alimentar.
(3) In cazul în care unitatea îşi schimbă obiectul de
activitate sau când autoritatea veterinară competentă dispune retragerea mărcii
de sănătate/identificare, operatorul este obligat să anunţe autoritatea
veterinară competentă şi să predea marca de sănătate/identificare.
Art. 26. - Certificarea exporturilor de produse de
origine animală către ţările terţe se realizează numai după obţinerea acordului
scris din partea Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi în
baza certificatului de sănătate stabilit de autorităţile veterinare din ţările
terţe.
Art. 27. - Anexele nr. 1 şi 2*) fac parte integrantă
din prezenta normă sanitară veterinară.
*) Modelele mărcilor cuprinse în anexele nr. 1 şi 2
sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară
I. MODELELE MĂRCILOR
DE SĂNĂTATE
Figura nr. 1
Modelul mărcii de sănătate pentru marcarea cărnii
obţinute în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare
Figura nr. 2
Modelul mărcii de sănătate pentru marcarea cărnii
obţinute în unităţi care beneficiază de perioadă de tranziţie
Figura nr. 3
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de
porc provenită de la porci vaccinaţi obţinută în unităţi autorizate pentru schimburi
intracomunitare şi utilizată numai pe teritoriul
României
Figura nr. 4
Modelul mărcii care se aplică pe carnea şi pe produsele
de origine animală
necorespunzătoare pentru consum uman
Figura nr. 5
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea provenită de
la porcinele domestice,
crescute în exploataţii nonprofesionale, vaccinate cu
vaccin viu atenuat
Figura nr. 6
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea provenită de
la porcine supuse prevederilor pct. 1 lit. f) din
Directiva 92/119/CEE
Figura nr. 7
Marca specială de sănătate, pentru carnea provenită de
la animalele tăiate de
necesitate în afara abatorului
Figura nr. 8
Ştampila specială aplicată pe carnea provenită de la
porcine pentru care examenul pentru decelarea Trichinella sp. a fost efectuat
prin metodă trichineloscopică
Figura nr. 9
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea provenită de
la vieri, porci criptorhizi, hermafrodiţi şi porci masculi necastraţi cu o
greutate a carcasei de peste 80 kg, obţinută în unităţile care beneficiază de o
perioadă de tranziţie
Figura nr. 10
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea provenită de
la vieri, porci criptorhizi, hermafrodiţi şi porci masculi necastraţi cu o
greutate a carcasei de peste 80 kg, obţinută în unităţile autorizate pentru
schimburi intracomunitare
Figura nr. 12
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de
porcine sălbatice vaccinate obţinută în unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie
Figura nr. 11
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de
porcine sălbatice vaccinate obţinută în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare
Figura nr. 13
Modelul ştampilei suplimentare pentru carnea de la
animale din specia ovină sub
18 luni
II. MODELELE MĂRCILOR
DE IDENTIFICARE
Figura nr. 1
Modelul mărcii de identificare pentru marcarea
produselor de origine animală,
cu excepţia cărnii proaspete obţinute în unităţi
autorizate pentru schimburi intracomunitare
Figura nr. 2
Modelul mărcii de identificare pentru marcarea
produselor de origine animală, cu excepţia cărnii proaspete obţinute în unităţi
care beneficiază de perioadă de tranziţie
Figura nr. 3
Modelul mărcii de identificare pentru produsele din
carne de porc sau care conţin carne de porc provenită de la porci vaccinaţi, obţinute în unităţi autorizate
pentru schimburi intracomunitare
şi utilizate numai pe teritoriul României
Figura nr. 4
Modelul mărcii de identificare pentru produsele din
carne de porc provenită de la
porcinele sălbatice vaccinate obţinute în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare
Figura nr. 5
Modelul mărcii de identificare pentru marcarea
produselor lactate obţinute în unităţi de procesare în conformitate cu
cerinţele structurale comunitare autorizate să recepţioneze şi să proceseze
lapte conform şi neconform fără separare
Figura nr. 6
Modelul mărcii de identificare pentru marcarea
produselor lactate obţinute din lapte conform cu standardele UE în unităţi de
procesare în conformitate cu cerinţele structurale comunitare autorizate să
recepţioneze şi să proceseze lapte conform şi neconform cu standardele UE pe
linii separate
Figura nr. 7
Modelul mărcii de identificare pentru marcarea produselor lactate obţinute
din lapte neconform cu standardele UE în unităţi de procesare în conformitate cu cerinţele
structurale comunitare autorizate să recepţioneze şi să proceseze lapte conform
şi neconform cu standardele UE pe linii separate
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară
ROMÂNIA
GUVERNUL
ROMÂNIEI
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ SI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor.................................................................................
Seria
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE PUBLICA VETERINARA
pentru carne proaspătă
Nr................
Emitent: - medic veterinar oficial:
Dr........................................................................................................................................................................ ...
- Circumscripţia sanitară
veterinară si pentru siguranţa alimentelor:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
I. Identitatea cărnii
III. Atestat de sănătate publică veterinară
Subsemnatul, medic veterinar
oficial, certific următoarele:
- carnea/organele provine/provin de la animale
sănătoase, originare din efective şi localităţi nesupuse unei restricţii
veterinare de sănătate:
- urmare a inspecţiei ante-mortem şi post-mortem.
carnea/organele a fost/au fost găsită/găsite aptă/apte condiţionat pentru
consum uman;
- mijloacele de transport îndeplinesc condiţiile de
igienă.
Emis
în.......................................................
(localitatea)
la...............................................................
(data)
Numele, prenumele, numărul de autentificare şi parafa
medicului veterinar oficial
........................................................................................................................
NOTĂ:
• Certificatul se foloseşte numai pe teritoriul României.
• Se bazează ceea ce nu corespunde.