ORDIN
Nr. 83 din 29 septembrie 2004
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea
produselor de origine animala destinate consumului uman, cu exceptia carnii
proaspete
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA
ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 927 din 11 octombrie 2004
In temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 215/2004,
vazand Referatul de aprobare nr. 1.282 din 24 septembrie 2004, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind marcarea si certificarea
produselor de origine animala destinate consumului uman, cu exceptia carnii
proaspete, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala sanitara veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a
municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Liviu Harbuz
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind marcarea si certificarea produselor de origine animala destinate
consumului uman, cu exceptia carnii proaspete
CAP. 1
Definitii
Art. 1
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se
intelege:
- produse de origine animala:
- produse din carne - produsele definite de Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza
producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de
origine animala;
- produse din carne de pasare, vanat de crescatorie si carne de iepure
de crescatorie - produsele definite de Ordinul ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului nr. 98/2004 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare care stabileste conditiile de sanatate a animalelor si de sanatate
publica care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene si importul in Romania de produse care nu sunt supuse cerintelor si
regulilor specifice;
- produse din carne de vanat salbatic - produsele definite de Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 119/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile de sacrificare
si comercializare a vanatului salbatic;
- carne tocata si carne preparata - produsele definite de Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 490/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile pentru producerea si
comercializarea carnii tocate si a carnii preparate;
- lapte si produse lactate - produsele definite de Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea laptelui crud, laptelui tratat termic si a produselor pe baza
de lapte;
- peste si produse din pescuit - produsele definite de Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 329/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare
pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit;
- produse din oua - produsele definite de Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate si igiena pentru producerea
si comercializarea produselor din oua;
- marca de sanatate publica veterinara - stampila aplicata in conformitate
cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atesta salubritatea si
sanatatea produsului destinat consumului uman;
- numar de autorizare veterinara - numarul acordat de directia
sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana si a municipiului
Bucuresti unitatilor aprobate pentru categoria de produse de origine animala
definite in prezentul articol si inscris pe autorizatia veterinara de
functionare;
- preambalare (conditionare) - operatiunea prin care se realizeaza
protectia produselor de origine animala prin folosirea unui invelis in contact
direct cu produsul;
- ambalare - operatiunea prin care se realizeaza protectia produselor de
origine animala conditionate in al doilea invelis (ambalaj), care nu intra in
contact direct cu produsul.
CAP. 2
Dispozitii generale
Art. 2
Produsele de origine animala definite la art. 1 sunt admise pentru consum
uman numai daca poarta marca de sanatate publica veterinara si daca sunt
insotite de certificat de sanatate publica veterinara.
Art. 3
Produsele de origine animala definite la art. 1, prelucrate in gospodaria
proprie, pot fi admise pentru consumul uman fara marca de sanatate numai pentru
consum propriu.
Art. 4
Marca de sanatate se aplica in unitatea de prelucrare a produselor de
origine animala, iar certificatul de sanatate publica veterinara se emite de
catre medicul veterinar oficial din aceeasi unitate.
Art. 5
Marcarea trebuie sa fie usor vizibila, realizata cu caractere lizibile,
care nu se pot sterge si care sunt usor de distins.
CAP. 3
Marcarea produselor de origine animala
Art. 6
In scopul admiterii pentru consum uman a produselor de origine animala
definite la art. 1, marcarea se efectueaza sub responsabilitatea medicului
veterinar oficial.
A. Produsele din carne
1. Marcarea produselor din carne se efectueaza in timpul sau imediat dupa
fabricare in unitatea producatoare sau intr-un centru de ambalare ori
reambalare.
2. Marca de sanatate poate fi aplicata direct pe produs sau pe ambalajul
sau.
3. Atunci cand produsele din carne sunt preambalate si ambalate individual,
marca de sanatate se aplica pe ambalaj.
4. In cazul in care produsele din carne care poarta o marca de sanatate
sunt ambalate ulterior intr-un centru de ambalare sau sunt destinate unui
centru de reambalare, marca de sanatate se aplica de asemenea pe ambalaj.
5. Marca de sanatate nu este necesara in cazul in care:
(i) este aplicata pe suprafata externa a ambalajului comun mai multor
produse destinate comercializarii catre consumatorul final;
(ii) produsele din carne sunt destinate transportului catre o unitate
autorizata pentru procesare sau ambalare ulterioara;
(iii) produsele din carne nu sunt preambalate sau ambalate, dar sunt
vandute angro de catre producator unui detailist in vederea comercializarii
directe catre consumatorul final. In acest caz marca de sanatate se aplica pe
containerul care le transporta.
6. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din carne destinate
exportului in Uniunea Europeana este o stampila de forma ovala avand
dimensiunile de 6,5/4,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: numarul de aprobare al unitatii sau centrului de reambalare
acordat de autoritatea veterinara centrala pentru efectuarea unor activitati de
export;
- in partea inferioara: "INSPECTAT GUVERNAMENTAL", cu litere
majuscule.
Inscriptiile de pe stampila se efectueaza in limba engleza.
Caracterele literelor au inaltimea de 0,8 cm si ale cifrelor, de 1 cm.
7. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din carne destinate
consumului pentru piata nationala este o stampila de forma rotunda cu diametrul
de 3,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: indicativul judetului si al municipiului Bucuresti, urmat fara
intrerupere de numarul de autorizare veterinara al unitatii;
- in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu litere
majuscule.
8. Marca de sanatate poate fi aplicata direct pe produs prin mijloace
autorizate sau poate fi imprimata pe ambalaj ori pe o eticheta fixata pe
produs.
In cazul produselor in recipiente ermetic inchise, marca de sanatate se
aplica lizibil fie pe capac, fie pe corpul cutiei.
Marca de sanatate poate fi confectionata dintr-o placuta din material
rezistent care nu se poate indeparta si care poarta informatiile specificate in
stampila.
In cazul in care marca de sanatate se aplica pe ambalajele destinate
ambalarii produselor care se vand direct catre consumator, dimensiunile pot fi
reduse.
B. Produse din carne de pasare, carne de vanat de crescatorie si carne de
iepure de crescatorie
Marcarea produselor din carne de pasare, din vanat salbatic, vanat de
crescatorie si carne de iepure de crescatorie se efectueaza in conditiile
precizate la lit. A.
C. Produse din carne de vanat salbatic
1. Marcarea produselor din carne de vanat salbatic destinate exportului in
Uniunea Europeana se efectueaza cu o stampila de forma pentagonala care contine
urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: numarul de aprobare al sectiei de prelucrare a vanatului
salbatic, acordat de autoritatea veterinara centrala;
- in partea inferioara: "INSPECTAT GUVERNAMENTAL", cu litere
majuscule.
Inscriptiile de pe stampila se efectueaza in limba engleza.
Caracterele cifrelor au inaltimea de 0,8 cm, iar ale literelor, de 1 cm
pentru vanatul salbatic mare si de 0,2 cm pentru vanatul salbatic mic.
2. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din carne de vanat
salbatic destinate consumului pentru piata nationala este o stampila de forma
rotunda cu diametrul de 3,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: indicativul judetului si al municipiului Bucuresti, urmat de
numarul de autorizare veterinara al unitatii;
- in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu litere
majuscule.
Caracterele literelor si cifrelor vor avea dimensiunile precizate la pct.
1.
In cazul in care marca de sanatate se aplica pe ambalajele destinate
ambalarii produselor care se vand direct catre consumator, dimensiunile pot fi
reduse.
D. Carnea tocata si carnea preparata
1. Carnea tocata trebuie sa poarte o marca de sanatate conform cap. VI din
anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind producerea si comercializarea
carnii tocate si a carnii preparate, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si mediului nr. 490/2002.
2. Marca de sanatate se aplica pe ambalaj sau pe o eticheta aplicata pe
ambalaj.
3. Carnea preparata care poarta o marca de sanatate trebuie sa corespunda
urmatoarelor cerinte:
(i) carnea preparata obtinuta din carne proaspata de la animalele de
macelarie sau de la vanat de crescatorie trebuie sa corespunda prevederilor
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete;
(ii) carnea preparata obtinuta din carne de pasare si vanat mic de
crescatorie cu par sau pene, marca de sanatate trebuie sa corespunda
prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
402/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare;
(iii) carnea preparata obtinuta din carne de vanat salbatic, marca de
sanatate trebuie sa corespunda prevederilor Ordinului ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 119/2003 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind problemele de sanatate animala si de sanatate publica
referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat
salbatic.
E. Lapte si produse din lapte
1. Marcarea laptelui de consum si a produselor din lapte trebuie efectuata
in timpul ambalarii sau imediat dupa ambalarea produselor in unitate.
2. Marca de sanatate poate fi aplicata:
(i) direct pe produs, daca produsul este ambalat individual, pe ambalajul
intim in contact direct cu produsul;
(ii) pe ambalajul de transport;
(iii) pe eticheta aplicata pe ambalaj.
3. In cazul produselor de volum unic ambalate individual si apoi introduse
intr-un ambalaj mic sau in cazul in care bucati portionate din produsele
ambalate individual sunt livrate catre consumatorul final, marca de sanatate se
aplica numai pe ambalajul colectiv.
4. In cazul produselor la care marcarea s-a efectuat pe produs, pe ambalaj
sau pe eticheta, care se vor introduce intr-un ambalaj colectiv, marca de
sanatate se aplica si pe ambalajul colectiv.
5. Marca de sanatate care se aplica pe produsele lactate destinate exportului
in Uniunea Europeana este o stampila de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5
cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: numarul de aprobare al unitatii, acordat de autoritatea
veterinara centrala pentru activitatea de export;
- in partea inferioara: "INSPECTAT GUVERNAMENTAL", cu litere
majuscule.
Inscriptiile de pe stampila se efectueaza in limba engleza.
Caracterele literelor au inaltimea de 0,8 cm, iar ale cifrelor, de 1 cm.
6. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din lapte destinate
consumului pentru piata nationala este o stampila de forma rotunda cu diametrul
de 3,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: indicativul judetului si al municipiului Bucuresti, urmat fara
intrerupere de numarul de autorizare veterinara al unitatii;
- in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu litere
majuscule.
In cazul in care marca de sanatate se aplica pe ambalajele destinate
ambalarii produselor care se vand direct catre consumator, dimensiunile pot fi
reduse.
F. Peste si produse din pescuit
1. Marcarea produselor din pescuit trebuie sa fie efectuata vizibil in
timpul prelucrarii sau imediat dupa obtinerea produsului in unitate.
2. Marca de sanatate poate fi aplicata:
(i) pe ambalaj;
(ii) pe o eticheta aplicata pe ambalaj.
3. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din pescuit destinate exportului
in Uniunea Europeana este o stampila de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5
cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: numarul de aprobare al unitatii, acordat de autoritatea
veterinara centrala pentru activitatea de export;
- in partea inferioara: "INSPECTAT GUVERNAMENTAL", cu litere
majuscule.
Caracterele literelor au inaltimea de 0,8 cm, iar ale cifrelor, de 1 cm.
Inscrisurile din stampila se redacteaza in limba engleza.
4. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din pescuit destinate
consumului pentru piata nationala este o stampila de forma rotunda cu diametrul
de 3,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: indicativul judetului si al municipiului Bucuresti, urmat fara
intrerupere de numarul de autorizare al unitatii;
- in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu litere
majuscule.
In cazul in care marca de sanatate se aplica pe ambalajele destinate
ambalarii produselor care se vand direct catre consumator, dimensiunile pot fi
reduse.
G. Moluste, gasteropode si pulpe de broasca
Marca de sanatate se aplica pe ambalaj conform precizarilor lit. F referitoare
la marcarea produselor din pescuit.
H. Produsele din oua
1. Marcarea produselor din oua trebuie sa fie efectuata vizibil imediat
dupa obtinerea produsului in unitate.
2. Marca de sanatate poate fi aplicata:
(i) pe ambalaj;
(ii) pe o eticheta aplicata pe ambalaj.
3. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din oua destinate
exportului in Uniunea Europeana este o stampila de forma ovala cu dimensiunile
de 6,5/4,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: numarul de aprobare al unitatii, acordat de autoritatea
veterinara centrala pentru activitatea de export;
- in partea inferioara: "INSPECTAT GUVERNAMENTAL", cu litere
majuscule.
Caracterele literelor au inaltimea de 0,8 cm, iar ale cifrelor, de 1 cm.
Inscrisurile din stampila se redacteaza in limba engleza.
4. Marca de sanatate care se aplica pe produsele din oua destinate
consumului pentru piata nationala este o stampila de forma rotunda cu diametrul
de 3,5 cm, care contine urmatoarele informatii:
- in partea superioara: "ROMANIA", cu litere majuscule;
- in centru: indicativul judetului si al municipiului Bucuresti, urmat fara
intrerupere de numarul de autorizare veterinara al unitatii;
- in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu litere
majuscule.
In cazul in care marca de sanatate se aplica pe ambalajele destinate
ambalarii produselor care se vand direct catre consumator, dimensiunile pot fi
reduse.
CAP. 4
Certificarea de sanatate publica veterinara
Art. 7
(1) Certificatul de sanatate publica veterinara pentru produsele de origine
animala definite la art. 1, destinate consumului uman, se emite de catre
medicul veterinar oficial din unitatea de prelucrare.
(2) Certificatul de sanatate publica veterinara se emite pentru fiecare
mijloc de transport al produselor.
(3) Emiterea certificatului de sanatate publica veterinara este
conditionata de verificarea prealabila a produselor care fac obiectul
expedierii, precum si a mijloacelor de transport.
(4) Certificatul se completeaza la toate rubricile citet, fara stersaturi,
in 3 exemplare (pentru mijlocul de transport, pentru unitate si pentru medicul
veterinar oficial emitent). Pe primul exemplar se inscriptioneaza
"ORIGINAL", iar pe exemplarele 2 si 3, "COPIE".
(5) Originalul certificatului de sanatate publica veterinara insoteste
transportul pana la destinatia finala. Atunci cand produsele certificate se
distribuie la mai multi destinatari, fiecarui destinatar cuprins in certificat
i se elibereaza o fotocopie a certificatului original, iar originalul ramane la
ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar in coltul din dreapta sus
al certificatului mentiunea "Conform cu originalul".
(6) Certificatul de sanatate publica veterinara trebuie sa fie tiparit pe o
singura fila, fata-verso, format A4. Certificatele trebuie sa fie inseriate;
numarul de serie se tipareste pe fiecare certificat in parte si este format din
indicativul judetului urmat fara intrerupere de seria formata din minimum 8
cifre.
Art. 8
Modelul certificatului de sanatate publica veterinara pentru produsele de
origine animala definite la art. 1 este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta
norma sanitara veterinara.
Art. 9
Indicativul judetelor si al municipiului Bucuresti este prevazut in anexa
nr. 2 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 10
Modelele marcilor de sanatate pentru produsele de origine animala definite
la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 3 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 11
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
Seria: ....................
GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA
SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
DIRECTIA GENERALA SANITARA VETERINARA
DIRECTIA SANITAR-VETERINARA
SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR ....................
CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA VETERINARA PENTRU PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA
Nr. .............. din data de .................
Autoritatea veterinara locala: ............................................
Medic veterinar oficial emitent: ..........................................
I. Identificarea produselor
Felul/natura produselor: ..................................................
Specia: ...................................................................
Natura ambalajelor: .......................................................
Numarul de ambalaje/unitati de ambalaj: ...................................
Numarul lotului: ..........................................................
Greutatea bruta: ..........................................................
Greutatea neta: ...........................................................
Data fabricatiei: .........................................................
Temperatura de depozitare si transport: ................................. .
II. Originea produselor
Adresa si numarul de autorizare veterinara ale unitatii producatoare sau
ale unitatii de depozitare:
.....................................................
III. Destinatia produselor
Produsele de origine animala se expediaza din localitatea (locul de
incarcare) ....................................................... la (locul de
destinatie) ................................., cu urmatorul mijloc de
transport:
...............................................................................
(auto, numar de inmatriculare)
- Numarul sigiliului (daca este cazul): ...................................
- Numele si adresa expeditorului: .........................................
- Numele si adresa destinatarului: ...................................... .
IV. Atestat de sanatate publica veterinara
Subsemnatul .............................................., medic veterinar
oficial, certific urmatoarele:
- produsele de origine animala la care se refera prezentul certificat au
fost obtinute in unitati autorizate si aflate sub control veterinar;
- produsele au fost verificate inainte de expediere, corespund normelor
veterinare in vigoare si sunt apte pentru consum uman;
- mijloacele de transport indeplinesc conditiile de igiena.
__________ Emis in ...............
/ \ (localitatea)
/ Stampila \ la ....................
| oficiala*) | (data)
\ / Numele, prenumele, semnatura
\__________/ si parafa medicului veterinar oficial
.....................................
------------
*) Semnatura si tusul trebuie sa fie de alta culoare decat textul imprimat.
Certificatul se foloseste numai pe teritoriul Romaniei.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
INDICATIVUL
judetelor si al municipiului Bucuresti
____________________________
Judetul Indicativul
judetului
____________________________
Alba AB
Arad AR
Arges AG
Bacau BC
Bihor BH
Bistrita-Nasaud BN
Botosani BT
Brasov BV
Braila BR
Buzau BZ
Caras-Severin CS
Calarasi CL
Cluj CJ
Constanta CT
Covasna CV
Dambovita DB
Dolj DJ
Galati GL
Giurgiu GR
Gorj GJ
Harghita HR
Hunedoara HD
Ialomita IL
Iasi IS
Ilfov IF
Maramures MM
Mehedinti MH
Mures MS
Neamt NT
Olt OT
Prahova PH
Satu Mare SM
Salaj SJ
Sibiu SB
Suceava SV
Teleorman TR
Timis TM
Tulcea TL
Vaslui VS
Valcea VL
Vrancea VN
Bucuresti B
____________________________
ANEXA 3*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
MODELE DE STAMPILE
pentru marcarea produselor de origine animala, cu exceptia carnii proaspete
___________________
/ \
/ ROMANIA \
/ \
/ \
| AR 597 |
\ /
\ CONTROLAT /
\ SANITAR VETERINAR /
\___________________/
Figura nr. 1
Modelul stampilei de sanatate pentru produsele de origine animala destinate
comercializarii pe piata nationala.
__________
/ \
/ ROMANIA \
/ \
/ AR 567 \
\ /
\ CONTROLAT /
\ SANITAR /
\ VETERINAR/
\ /
\ /
\ /
\ /
\/
Figura nr. 2
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea produselor din carne de vanat
salbatic destinata comercializarii pe piata nationala.
____________
/ \
/ ROMANIA \
/ \
/ \
| 234 |
\ /
\ GOVERNMENT /
\ INSPECTED /
\____________/
Figura nr. 3
Modelul stampilei de sanatate pentru produsele de origine animala destinate
exportului.
__________
/ \
/ ROMANIA \
/ \
/ 362 \
\ /
\ GOVERNMENT /
\ INSPECTED /
\ /
\ /
\ /
\ /
\ /
\/
Figura nr. 4
Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea produselor din carne de vanat
salbatic destinate exportului.