ORDIN Nr. 136
din 23 noiembrie 2010
privind miscarea suinelor
vii pe teritoriul României si pentru modificarea si completarea unor norme
sanitare veterinare
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 805 din 2 decembrie 2010
Vazând Referatul de aprobare nr. 1.685 din 21 iulie
2010, întocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare
si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin
Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din
Hotarârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a
unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile ulterioare,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite
urmatorul ordin:
Art. 1. - Miscarea suinelor vii pe teritoriul României
se efectueaza doar daca acestea sunt identificate si însotite de un certificat
de sanatate, conform modelelor prevazute în anexele nr. 1 si 2, si de:
a) Formularul de miscare - formularul 2 -, prevazut în
anexa nr. 4 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de
identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor,
aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, în cazul suinelor vii ce pleaca din
exploatatiile nonprofesionale;
b) Formularul de miscare pentru suine vii, prevazut în
anexa nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind sistemul de identificare si
înregistrare a suinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 85/2008, cu
modificarile ulterioare, dupa caz, în cazul suinelor vii ce pleaca din
exploatatiile comerciale de tip industrial;
c) Documentul de miscare a animalelor vii, prevazut în
anexa nr. 8 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de
identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor,
aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, în cazul suinelor vii ce pleaca
din exploatatiile comerciale de tip A sau din târgul de animale vii, respectiv
al suinelor vii comercializate de mijlocitorii de afaceri cu animale vii înregistrati
conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 2. - (1) Miscarea suinelor vii este permisa astfel:
a) din exploatatiile nonprofesionale numai catre:
1. alte exploatatii nonprofesionale;
2. târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar
în vederea vânzarii, în perioada calendaristica 1 noiembrie- 15 mai;
b) din exploatatiile comerciale de tip A numai catre:
1. exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma;
2. alte exploatatii comerciale de tip A;
3. târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar
în vederea vânzarii, în perioada calendaristica 1 noiembrie- 15 mai;
4. abator;
5. mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistrati
conform prevederilor legale în vigoare, direct de la ferma;
c) din exploatatiile comerciale de tip industrial numai
catre:
1. exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma;
2. alte exploatatii comerciale;
3. abator;
4. mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistrati
conform prevederilor legale în vigoare, direct de la ferma;
d) din târguri de animale vii numai catre exploatatii
nonprofesionale;
e) prin mijlocitori de afaceri cu animale vii
înregistrati conform prevederilor legale în vigoare, astfel:
1. din exploatatii comerciale direct catre abator;
2. din exploatatii comerciale catre exploatatii
nonprofesionale direct sau prin târguri de animale vii autorizate
sanitar-veterinar;
3. din târguri de animale vii direct catre exploatatii
nonprofesionale.
(2) Este interzisa reintroducerea în fermele comerciale
de tip industrial a suinelor iesite din exploatatie în scopul comercializarii.
(3) Cu maximum 10 zile înaintea livrarii de animale vii
din exploatatiile comerciale de tip A catre abator se recolteaza cel putin 5%
probe de sânge, dar nu mai putin de 5 probe din lotul care urmeaza a fi
expediat, pentru efectuarea testelor serologice prin teste ELISA pentru
detectarea anticorpilor pentru pesta porcina clasica. In cazul în care lotul
este mai mic de 5 animale, se recolteaza probe de la toate animalele ce urmeaza
a fi sacrificate. Miscarea este permisa numai dupa obtinerea buletinului de
analiza cu rezultat negativ pentru pesta porcina clasica.
(4) Inaintea miscarii suinelor vii având destinatii
conform celor mentionate la alin. (1) lit. a) si lit. b) pct. 1, 2, 3 si 5,
exploatatia va fi inspectata de medicul veterinar de libera practica
împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru exploatatia respectiva,
care va completa fisa de inspectie pentru exploatatiile nonprofesionale si
comerciale de tip A utilizata în cadrul programului de monitorizare, control si
eradicare a pestei porcine clasice, prevazuta în anexa nr. 7.
(5) Este interzisa miscarea suinelor vii cumparate din
târguri de animale vii catre abator.
Art. 3. - Transportul suinelor vii este permis numai cu
mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate
cu Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinara a
unitatilor/centrelor de colectare/exploatatiilor de origine si a mijloacelor de
transport din domeniul sanatatii si al bunastarii animalelor, a unitatilor
implicate în depozitarea si neutralizarea subproduselor de origine animala care
nu sunt destinate consumului uman si a produselor procesate, cu modificarile si
completarile ulterioare.
Art. 4. - (1) Se aproba modelele de certificate de
sanatate, prevazute în anexele nr. 1 si 2, modelul registrului de miscare a
animalelor vii în târg, prevazut în anexa nr. 3, si modelul raportului zilnic
de activitate, prevazut în anexa nr. 4.
(2) Se aproba modelul registrului miscarilor
interjudetene de suine, prevazut în anexa nr. 6.
(3) Se aproba modelul fisei de inspectie pentru
exploatatiile nonprofesionale si comerciale de tip A, prevazut în anexa nr. 7.
Art. 5. - (1) Certificarea sanitar-veterinara a
miscarilor de suine reprezinta o masura de biosecuritate aplicabila în
contextul încetarii vaccinarii contra pestei porcine clasice a suinelor
domestice si a liberalizarii comertului cu suine vii pe teritoriul national.
(2) Certificatele de sanatate sunt emise de medicul
veterinar de libera practica organizat conform legii si împuternicit de
directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti.
(3) Certificatele de sanatate se emit pentru una sau mai
multe suine care alcatuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelasi mijloc de
transport si parasesc exploatatia de origine, cu aceeasi destinatie finala.
(4) Costurile aferente certificarii la origine sunt
suportate de catre proprietarii/detinatorii animalelor, persoane fizice sau
juridice.
(5) Costurile certificarii în târgul de animale sunt
suportate de catre administratorul târgului în baza contractului de servicii
încheiat între acesta si medicul veterinar de libera practica organizat conform
legii si împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru târgul de
animale vii respectiv.
(6) In cazul miscarii animalelor catre un târg de
animale vii, în conditiile în care toate animalele au fost vândute aceluiasi
cumparator si au aceeasi destinatie finala, certificatul de sanatate de la
origine, prevazut în anexa nr. 1, trebuie sa însoteasca transportul pâna la
noua destinatie.
(7) In cazul miscarii animalelor catre un târg de
animale vii, în conditiile în care animalele au fost vândute unor cumparatori
diferiti, având astfel destinatii finale diferite, medicul veterinar de libera
practica care are contract cu administratorul târgului de animale vii, precizat
la alin. (5), completeaza si elibereaza certificatul de sanatate prevazut în
anexa nr. 2, separat pentru fiecare transport care are o alta destinatie finala
si, dupa caz, pentru animalele care nu au fost vândute si care se reîntorc în
exploatatia de origine; în aceste conditii, certificatul de sanatate de la
origine este pastrat de medicul veterinar de libera practica prevazut la alin.
(5).
(8) In cazul miscarii animalelor catre un târg de
animale vii, în conditiile în care lotul reprezentat de animalul/animalele
înscris/înscrise în certificatul de sanatate nu a fost vândut si se reîntoarce
în totalitate în exploatatia de origine, certificatul de sanatate de la origine
prevazut în anexa nr. 1 însoteste transportul pâna la destinatie; proprietarii
care se întorc cu animale nevândute de la târg au obligatia sa anunte în termen
de 48 de ore despre aceasta situatie medicul veterinar de libera practica
împuternicit care a eliberat certificatul de sanatate.
Art. 6. - (1) Suinele vii provenite dintr-o exploatatie
comerciala de tip industrial, destinate sacrificarii într-o unitate
specializata, trebuie sa fie însotite de documentul privind informatiile pentru
lantul alimentar, prevazut în anexa nr. 5.
(2) In cazul exploatatiilor comerciale de tip A, la
miscarea suinelor vii catre unitati de sacrificare, se va completa partea a
ll-a din certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1.
(3) In cazul prevazut la alin. (2), medicul veterinar de
libera practica împuternicit care emite certificatul de sanatate îndruma
proprietarul de animale pentru completarea partii a II-a din certificatul de
sanatate prevazut în anexa nr. 1.
(4) Proprietarul de animale completeaza, sub îndrumarea
medicului veterinar de libera practica împuternicit, partea a II-a din
certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1.
(5) Reprezentantul legal al abatorului care sacrifica
suinele are obligatia transmiterii:
a) documentului privind informatiile pentru lantul
alimentar, prevazut în anexa nr. 5, completat de medicul veterinar oficial din
abator, la exploatatia comerciala de tip industrial de origine, în termen de 48
de ore de la sacrificarea animalelor sau dupa primirea rezultatelor buletinelor
de analiza relevante în cazul în care au fost efectuate determinari de
laborator;
b) documentului privind informatiile pentru lantul
alimentar prevazut în partea a II-a din certificatul de sanatate prezentat în
anexa nr. 1, completat de medicul veterinar oficial din abator, la medicul
veterinar de libera practica împuternicit pentru exploatatia comerciala de tip
A de origine, în termen de 48 de ore de la sacrificarea animalelor sau dupa
primirea rezultatelor buletinelor de analiza relevante în cazul în care au fost
efectuate determinari de laborator, care îl preda proprietarului exploatatiei
comerciale de tip A de origine; datele de contact ale medicului de libera
practica împuternicit sunt înscrise în partea a II-a sectiunea I pct. 1.2 din
certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1, la documentul privind
informatiile pentru lantul alimentar pentru suine tip A.
Art. 7. - (1) Registrul de miscare a animalelor vii al
târgului se acorda administratorului târgului, odata cu eliberarea autorizatiei
de functionare, de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta
alimentelor judeteana si ramâne în gestiunea acestuia pe toata perioada
valabilitatii autorizatiei de functionare.
(2) La eliberare, registrul de miscare a animalelor vii
al târgului va fi stampilat, numerotat si legat în cadrul directiei
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene emitente.
(3) Medicul veterinar de libera practica împuternicit de
directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti pentru desfasurarea în bune conditii a
activitatii din târg este singurul care are dreptul sa completeze datele
specificate în registru.
(4) La sfârsitul zilei, dupa închiderea târgului,
medicul veterinar de libera practica împuternicit pentru desfasurarea în bune
conditii a activitatii din târg semneaza, parafeaza, stampileaza si bareaza
registrul oficial dupa ultimele înscrisuri referitoare la ziua respectiva,
completeaza, semneaza si transmite la directia sanitar-veterinara si pentru
siguranta alimentelor judeteana raportul zilnic de activitate, conform
modelului prevazut în anexa nr. 4.
Art. 8. - (1) Pentru asigurarea trasabilitatii si a
controalelor oficiale cu privire la animalele care se întorc în exploatatia de
origine sau ajung la o alta destinatie finala ca urmare a vânzarii în târg,
directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene trebuie
sa elaboreze proceduri pentru notificarea imediata a medicilor veterinari
oficiali responsabili de zonele în care au ajuns animalele, conform raportului
zilnic de activitate, primit de la medicul veterinar de libera practica
împuternicit pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii din târg.
(2) Ca urmare a primirii notificarii din partea
directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, medicii
veterinarii oficiali trebuie sa înstiinteze la rândul lor imediat medicii
veterinari de libera practica împuterniciti, responsabili de exploatatia unde
au ajuns suinele/unitatea de destinatie finala a suinelor.
(3) Medicii veterinari de libera practica împuterniciti
verifica informatiile primite si efectueaza modificarile cuvenite în baza
nationala de date pentru identificarea suinelor si înregistrarea
exploatatiilor.
(4) Detinatorul de animale, vânzator sau cumparator al
suinelor vii, este obligat sa declare medicului veterinar de libera practica
împuternicit, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 7 zile
calendaristice, evenimentele, în vederea operarii în baza nationala de date.
(5) Medicii veterinari de libera practica împuterniciti
trebuie sa ia masurile necesare pentru aplicarea regulilor privind perioada de
asteptare/interzicere a miscarii definita la pct. 1 lit. b) din nota prevazuta
în anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor
metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2010 si a Programului de
supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2010, cu
modificarile si completarile ulterioare; perioada de asteptare/interzicere a
miscarii pentru suinele nou-introduse în exploatatii, altele decât târguri de
animale vii, este de 30 de zile, în conditiile izolarii într-un spatiu separat
de celelalte suine existente în exploatatie; în cazul exploatatiilor în care
izolarea mentionata nu este posibila, perioada de 30 de zile se aplica tuturor
suinelor din exploatatie; procedura este aplicabila si în situatia în care
animalul a fost dus la târg si, nefiind vândut, a fost reintrodus în
exploatatia de origine.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), în
conditiile de certificare prevazute în prezentul ordin, suinele din
exploatatiile comerciale pot parasi exploatatia direct catre un abator, iar
cele din exploatatiile nonprofesionale pot fi sacrificate pentru consum
propriu.
(7) Miscarea suinelor vii din exploatatiile supuse
restrictiilor din motive de sanatate animala este interzisa, cu exceptia
cazului în care, cu garantia faptului ca o anumita boala transmisibila nu este
raspândita, miscarea poate fi aprobata, în scris, de autoritatea competenta
direct catre abator.
Art. 9. - Suinele provenite din exploatatii comerciale
de tip A se sacrifica în scop comercial numai în abatoare autorizate
sanitar-veterinar, care beneficiaza de supraveghere sanitar-veterinara din
partea directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 10. - Suinele provenite din exploatatii comerciale
de tip A se sacrifica în abatoare numai în partida separata, separat în timp,
urmata de curatare si dezinfectie.
Art. 11. -Animalele sosite la sacrificare în
conformitate cu art. 10 sunt supuse examinarilor ante- si post-mortem, iar
rezultatul examinarilor se înscrie obligatoriu, separat, în registrele de
control.
Art. 12. -In cazul în care la un animal sosit la abator
în urma examenului ante-mortem medicul veterinar oficial suspicioneaza o boala
infectocontagioasa, inclusiv pesta porcina, izoleaza animalul, notifica acest
fapt la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana,
respectiv a municipiului Bucuresti si dispune toate masurile stabilite de
legislatia sanitara veterinara în vigoare.
Art. 13. - Carnea provenita de la suinele crescute în
exploatatii comerciale de tip Ase accepta pentru consum numai daca la examenul
post-mortem nu a fost declarata suspecta sau improprie pentru consum uman, în
conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului
European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor
specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine
animala destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare.
Art. 14. - (1) Carnea provenita de la suinele crescute
în exploatatii comerciale de tip Ase marcheaza cu o stampila de forma patrata
cu latura de 5 cm, care contine urmatoarele înscrisuri:
a) în partea superioara, ROMÂNIA, cu majuscule;
b) în centru, numarul de autorizare sanitar-veterinara
al abatorului;
c) în partea inferioara, CONTROLAT SANITAR-VETERINAR, cu
majuscule.
(2) Dimensiunea cifrelor care formeaza numarul de
autorizare sanitar-veterinara al abatorului, prevazut la alin. (1) lit. b),
este de 1 cm, iar cea a literelor prevazute la alin. (1) lit. a) si c) este de
0,8 cm.
Art. 15. - Carnea provenita de la suinele crescute în
exploatatii comerciale de tip A se depoziteaza astfel încât sa nu vina în
contact cu celelalte carnuri provenite de la animale din exploatatiile
comerciale de tip industrial, iar în înregistrarile de productie întocmite de
fiecare abator trebuie sa se evidentieze separat cantitatea si traseul carnii
provenite de la suinele crescute în exploatatiile comerciale de tip A.
Art. 16. - (1) Carnea provenita de la suinele crescute
în exploatatii comerciale de tip A este comercializata numai prin unitati
înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea conditiilor generale
de igiena, exclusiv pentru piata nationala.
(2) Carnea provenita de la suinele crescute în
exploatatii comerciale de tip A este interzis a fi procesata în unitatile
autorizate sanitar-veterinar care deruleaza schimburi intracomunitare cu
produse de origine animala.
Art. 17. - Medicul veterinar oficial care asigura
supravegherea sanitar-veterinara a unitatii înscrie în certificatul de sanatate
publica mentiunea „EXPLOATATII COMERCIALE DE TIPA", numele si numarul de
înregistrare/autorizare sanitar-veterinara al unitatii de destinatie.
Art. 18. - Numarul de suine din exploatatii comerciale
de tip Acare au fost taiate, precum si cantitatea de carne provenita de la
acestea trebuie sa fie notificate lunar de abator la directiile
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti.
Art. 19. -In cazul în care, în urma unui control din
partea unei autoritati sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor,
unitatea beneficiara nu realizeaza trasabilitatea separat pentru carnea
provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip A sau se
constata ca în mod intentionat a schimbat destinatia carnii fata de cea
precizata la art. 16, se dispun retragerea de pe piata a carnii, sanctionarea
contraventionala a persoanei responsabile si intensificarea frecventei
controalelor oficiale sanitar-veterinare.
Art. 20. - Comertul cu suine vii originare din România,
cu carne proaspata, carne tocata, carne preparata si produse din carne, dinspre
România catre statele membre ale Uniunii Europene, este interzis conform
Deciziei Comisiei 855/2008/CE din 3 noiembrie 2008 privind masurile zoosanitare
de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre, pâna la data
ridicarii acestor restrictii.
Art. 21. - Directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia
de a pune în aplicare prevederile prezentului ordin si responsabilitatea,
împreuna cu celelalte institutii abilitate, de a supraveghea si a controla
miscarea suinelor vii.
Art. 22. -Anexele nr. 1-8 fac parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 23. -Alineatul (3) al articolului 2 din Norma
sanitar-veterinara privind conditiile sanitar-veterinare de functionare a
târgurilor de animale vii, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 45/2010,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 19 mai 2010,
se abroga.
Art. 24. - Norma sanitara veterinara pentru
implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor,
caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 si 286 bis din 30 aprilie
2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 19, dupa litera j) se introduce o
noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:
,,k) notifica directia sanitar-veterinara si pentru
siguranta alimentelor judeteana, respectiv a muncipiului Bucuresti competenta
teritorial pentru exploatatia de destinatie despre vânzarea tuturor suinelor si
despre destinatia lor; notificarea se face prin transmiterea prin fax a
documentelor de miscare a animalelor vii, completate cu toate datele prevazute
de sectiunile A, B si C."
2. La articolul 44, alineatul (6) se modifica si va
avea urmatorul cuprins:
„(6) Prezenta norma sanitara veterinara, cu exceptia
prevederilor art. 19, nu se aplica în cazul identificarii si înregistrarii
suinelor din exploatatiile comerciale."
3. Anexa nr. 8 se modifica si se înlocuieste cu anexa
nr. 8.
Art. 25. - Prezentul ordin se publica în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Roatis Chetan Radu
ANEXA Nr. 1
- Model 1 (Certificat mama) -
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru animale din specia suine pentru sacrificare1), crestere/reproductie1), productie/îngrasare1)
PARTEA I
Judetul de
origine...........................................................
Localitatea de origine2)...................................................
Localitatea de tranzit3).6).................................................
Judetul..........................................................................
Numarul de referinta la certificatul original5)
|
Localitatea de destinatie finala6).8)...........................................................................................................................
Nume/adresa destinatar final6) 8).......................................................................................................................................
Codul exploatatiei/abatorului de destinatie6).
8)....................................................................................................................
SECTIUNEA A
Numele/CNP/adresa exploatatiei de
origine.......................................................
Codul exploatatiei de
origine..............................................................................
Nume transportator/CNP/adresa transportator...................................................
Tipul mijlocului de
transport................................................................................................înregistrarea
mijlocului de transport......................................................
Numarul de aprobare al transportatorului (daca distanta
este de peste 50 km)1)..............................................................
Informatii de sanatate
Subsemnatul certific faptul ca fiecare animal din acest
transport descris mai sus:
1. Provine dintr-o exploatatie de origine si dintr-o
zona care, în conformitate cu legislatia nationala, nu face obiectul unor
interdictii sau restrictii datorate bolilor animalelor care afecteaza specia
suina.
2. 6) Este (sunt) animal (animale) pentru
crestere/reproductie1) sau productie/îngrasare1) care a
(au) stat în exploatatia de origine pe parcursul ultimelor 30 de zile sau de la
momentul nasterii daca au vârsta sub 30 de zile si niciun animal din specia
suine nu a fost introdus în aceasta exploatatie din afara acesteia pe parcursul
acestor 30 de zile.
3. 9) Animalul sau lotul de animale a fost
testat serologic, cu rezultat negativ, prin teste ELISA pentru detectarea
anticorpilor pentru pesta porcina clasica, conform B.A.
nr...................................din
data................................................................., eliberat
de
laboratorul....................................................................................................
4.10) Exploatatia a fost inspectata, cu
rezultate conforme, asa cum se evidentiaza în Fisa de inspectie
nr.............................. din data de......................, completata
de medicul veterinar de libera practica
împuternicit.............................................................
SECTIUNEA B
Descrierea transportului
Data
îmbarcarii.....................................................................................................
Numarul total de animale
îmbarcate...................................................................
Identificarea animalului (animalelor)
Rasa
|
Data nasterii
|
Identificarea oficiala7)
|
|
|
|
|
|
|
Tabelul poate fi continuat, daca este necesar, pe un
tabel anexat, semnat si stampilat de catre medicul veterinar emitent al
certificatului.
Certificarea sectiunilor A si B
Stampila oficiala
|
Locul
|
Data
|
Semnatura/Parafa*)
|
|
|
|
|
*) Sectiunile Asi B trebuie stampilate si semnate de
medicul veterinar împuternicit responsabil de exploatatia de origine si de cel
responsabil de târgul autorizat (dupa caz).
Numele si calitatea medicului veterinar care certifica
(cu
majuscule)..................................................................................
Adresa medicului veterinar
semnatar..................................................................
1) Barati ceea ce nu
corespunde.
2) Ultima localitate
administrativa cu cod SIRUTA.
3) Ultima localitate
administrativa cu cod SIRUTA în care se afla târgul de animale vii.
4) A se completa de
medicul veterinar împuternicit de la origine.
5) A se completa de
medicul veterinar responsabil de târgul de animale la plecarea din târg, atunci
când toate animalele înscrise în certificat au fost vândute aceluiasi
cumparator. Numarul va fi alocat din registrul de evidente a miscarilor din
târgul de animale.
6) Barati daca nu
este cazul.
7) Identificarea
suinelor este obligatorie la momentul miscarii.
8) Se completeaza în
situatia în care transportul se efectueaza direct de la exploatatia de origine
la o destinatie finala (abator sau o alta exploatatie).
9) Se completeaza în
situatia miscarii suinelor vii din exploatatii comerciale de tip A catre
abator, direct sau prin mijlocitori de afaceri cu animale vii.
10) Se completeaza în
situatia miscarii suinelor vii din exploatatii nonprofesionale sau exploatatii
comerciale de tip A catre alte exploatatii de crestere, târguri de animale vii
sau mijlocitori de afaceri cu animale vii.
Informatii privitoare la completarea certificatului
(model 1)
1. Certificatul se completeaza de catre medicul
veterinar de libera practica organizat conform legii si împuternicit de
directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la locul de
origine.
2. Certificatul se emite pentru una sau mai multe suine
care alcatuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelasi mijloc de transport si
care parasesc exploatatia de origine, cu aceeasi destinatie finala.
3. In cazul miscarii catre un târg de animale vii,
medicul veterinar va completa adresa localitatii de tranzit.
PARTEA a II-a*)
*) Partea a II-a a modelului este reprodusa în facsimil.
Nota
* pe mm scroafe si vieri : perioada de la 2 la 4 luni
înainte de data plecarii
** da-un procent mai mare sau egal de 5%: nu -un procent
mai mic de 5 % (procent determinai pe ansamblul animalelor din exploatare, în
cazul exploatatilor incluse, sau pe lot pentru celelalte tipuri de exploatatie)
*** da - este solicitat un tratament la nivel de lot sau
un tratament individual la un procent mai mare de 2% din animalele din lot.
ANEXA Nr. 2
- Model 2 (Certificat fiica)5) -
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru animale din specia suine pentru sacrificare1), crestere/reproductie1), productie/îngrasare1)
Judetul de origine9).........................................................
Localitatea de origine2)....................................................
Eliberat de medic veterinar (nume/parafa)4)
..................
Certificatul mama numarul9)
|
Localitatea de tranzit3).....................................................
Judetul.........................................................................
Numarul de referinta la certificatul original5)
|
Localitatea de destinatie finala8)........................................................................
Nume/adresa destinatar final8).................................................................................................
Codul exploatatiei/abatorului de destinatie6)
SECTIUNEA A
Numele/CNP/adresa exploatatiei de origine 9)...........................................................................................................................
Codul exploatatiei de origine 9).......................................................................................................................................
Nume transportator/CNP/adresa transportator10)..................................................................................................................
Tipul mijlocului de transport10)....................................,
înregistrarea mijlocului de transport10).................................................
Numarul de aprobare al transportatorului (daca distanta
este de peste 50 km)1)......................................................................
Informatii de sanatate
Subsemnatul certific faptul ca fiecare animal din acest
transport descris mai sus:
- A fost îmbarcat pentru destinatia finala în târgul de
animale vii autorizat.................., unitate aflata într-o localitate si o
zona care, în conformitate cu legislatia nationala, nu face obiectul unor
interdictii sau restrictii datorate bolilor animalelor care afecteaza specia
suine.
SECTIUNEA B
Descrierea transportului
Data
îmbarcarii..................................................................................................
Numarul total de animale
îmbarcate...................................................................
Identificarea animalului (animalelor)
Rasa
|
Data nasterii
|
Identificarea oficiala7)
|
|
|
|
|
|
|
Tabelul poate fi continuat, daca este necesar, pe un
tabel anexat, semnat si stampilat de catre medicul veterinar emitent al
certificatului.
Certificarea sectiunilor A si B
Stampila oficiala
|
Locul
|
Data
|
Semnatura/Parafa*)
|
|
|
|
|
*) Sectiunile A si B trebuie stampilate si semnate de
medicul veterinar împuternicit responsabil de târgul autorizat.
Numele si calitatea medicului veterinar care certifica
(cu
majuscule)..............................................................................
Adresa medicului veterinar
semnatar.......................................................................................................................................
1) Barati ceea ce nu
corespunde.
2) Ultima localitate
administrativa cu cod SIRUTA.
3) Ultima localitate
administrativa cu cod SIRUTA în care se afla târgul de animale vii.
4) A se completa de
medicul veterinar împuternicit de la origine.
5) A se completa de
medicul veterinar responsabil de târgul de animale la plecarea din târg atunci
când animalele înscrise în certificat au fost vândute la diferiti cumparatori.
Numarul va fi alocat din registrul de evidente a miscarilor din târgul de
animale.
6) Barati daca nu
este cazul.
7) Identificarea
suinelor este obligatorie la momentul miscarii.
8) Se completeaza în
situatia în care transportul se efectueaza direct de la târg la o destinatie
finala (abator sau o alta exploatatie).
9) Se vor înscrie
datele din certificatul original („certificatul mama") numai pentru
animale cu aceeasi origine, venite la târg cu acelasi certificat de sanatate.
10) Se vor înscrie
datele referitoare la transportul de la târg la destinatia finala.
ANEXA Nr. 3
Judetul........................................
Târgul de animale vii din
localitatea..................................................., autorizatia
sanitar-veterinara..........................................
- Model -
REGISTRUL DE MISCARE
a animalelor vii în târg
Nr. crt.
|
Data
|
Certificat
de sanatate
Model 1
|
Originea animalelor
|
Identificarea animalelor
|
Certificat
de sanatate
Model 2
|
Destinatia finala
|
Nr./data
|
Emitent
|
Numele
proprietarului/
CNP
|
Adresa
|
Codul exploatatiei
|
Specia
|
Nr. de
identificare
|
Nr./data
|
Emitent
|
Numele si
prenumele/
CNP
|
Adresa completa
a destinatiei finale
(jud./loc./str./nr.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 4
- Model -
RAPORT ZILNIC DE ACTIVITATE
Data.................
Nr. crt.
|
Certificate de sanatate
|
Identificarea animalelor
|
Destinatia finala
|
Model 1
|
Model 2
|
Retur la exploatatia de origine
|
Destinatie finala
|
Nr./data
|
Emitent
|
Nr./data
|
Emitent
|
Specia
|
Nr.de identificare individual
|
Numele
proprietarului/
CNP
|
Codul exploatatiei
|
Cumparator
Numele si
prenumele/CNP
|
Adresa completa a destinatiei finale
(jud./loc./str./nr.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 51)
1) Anexa nr. 5 este
reprodusa în facsimil.
Nota
* - microbiologie, chimie, serologie, etc. (se anexeaza
buletinul de analiza)
** microbiologic, chimie, serologie, etc. (se anexeaza
buletinul de analiza)
ANEXA Nr. 6
- Model -
REGISTRUL
miscarilor interjudetene de suine
Numarul
de
înregistrare
DSVSA de origine
|
Solicitant
|
Preluarea
solicitarii
medic veterinar
oficial/data/
ora primirii
DSVSA
de origine
|
Exploatatia furnizoare Localitatea/
Codul exploatatiei/
CUI Denumirea exploatatiei
|
Specia/ categoria nr. capete
|
Exploatatia/ unitatea
de destinatie
|
Numarul
de înregistrare
la DSVSA de destinatie
|
Medic veterinar
oficial al DSVSA de origine
|
Preluarea
solicitarii
medic veterinar
oficial/data/
ora primirii
DSVSA de destinatie
|
Observatii
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Numarul de înregistrare a solicitarii la DSVSA de
origine
2. Solicitant - medicul veterinar care a eliberat
certificatul de sanatate
3. Preluarea solicitarii medic veterinar
oficial/data/ora primirii solicitarii la DSVSA de origine
4. Exploatatia furnizoare - localitatea/codul
exploatatiei/CUI - denumirea exploatatiei
5. Specia/categoria/nr. capete
6. Exploatatia/unitatea de destinatie -judetul/localitatea/codul
exploatatiei/CUI - denumirea exploatatiei/unitatii
7. Numarul de înregistrare la DSVSA de destinatie
8. Medicul veterinar oficial al DSVSA de origine care
comunica înregistrarea miscarii
9. Preluarea solicitarii - medic veterinar
oficial/data/ora primirii solicitarii la DSVSA de destinatie
10. Observatii
ANEXA Nr. 7
Proprietar.......................................
Cod exploatatie................................
Data: ziua.............luna...............anul......
Comuna.......................................
Satul............................................
Semnatura proprietarului.........................
- Model -
FISA DE INSPECTIE
pentru exploatatiile nonprofesionale si comerciale de
tip A
|
|
Da
|
Nu
|
Nu este cazul
|
1.
|
Nr. de porcine existente
|
|
|
|
2.
|
Exista în exploatatie copii ale tuturor documentelor emise pentru
miscarea porcilor?
|
|
|
|
3.
|
Sunt toti porcii identificati?
|
|
|
|
4.
|
Au fost animale moarte în ultimele 90 de zile?
|
|
|
|
5.
|
Sunt porcii hraniti cu deseuri menajere?
|
|
|
|
6.
|
Au porcii acces la terenul arabil? Sunt lasati sa circule liber în
afara exploatatiei?
|
|
|
|
7.
|
Animale bolnave observate în timpul inspectiei: Daca DA,
completati urmatoarele date:
|
|
|
|
Temperatura crescuta
|
|
|
|
Lipsa poftei de a consuma hrana
|
|
|
|
Tulburari gastrointestinale/diaree/constipatie
|
|
|
|
Tulburari respiratorii
|
|
|
|
Petesii hemoragice
|
|
|
|
Apatie, somnolenta
|
|
|
|
Mers instabil
|
|
|
|
Avort
|
|
|
|
8.
|
Numarul probelor prelevate pentru testarea de laborator
|
|
|
|
9.
|
Exista corespondenta între datele BND si situatia din teren?
|
|
|
|
10.
|
Au fost efectuate tratamente în ultimele 90 de zile
|
|
|
|
In cazul aparitiei unor îmbolnaviri se completeaza
tabelul de mai jos, suplimentar fisei de inspectie:
Nr.
|
Categorie porci
(vier, scroafa,
tineret)
|
Numarul crotaliei
|
Temperatura
|
Animale bolnave
|
Animale moarte
|
Probe prelevate
|
sânge
|
organe
|
|
|
|
°C
|
|
|
|
|
Medic veterinar CSV sau oficial
Dr..............................
ANEXA Nr. 8
(Anexa nr. 8 la norma sanitara veterinara)
Serie X Nr. 0.000.001 Nr. anexe........
DOCUMENT1) DE MISCARE A ANIMALELOR VII
SECTIUNEA A
|
EXPLOATATIA DE PROVENIENTA
|
Detinator: Nume, Prenume
/Denumire...............................................................................
CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|/CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|
Cod Exploatatie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|
Adresa exploatatiei:
localitate............................................................,
str................................................,
nr......Judet..................................................................
|
Declar pe proprie raspundere ca animalele înscrise în tabelul de
mai jos provin dintr-o exploatatie fara restrictii sanitare veterinare, nu
prezinta semne de boala si sunt identificate în conformitate cu prevederile
legale. Semnatura detinatorului..................
|
Prezentul document de miscare împreuna cu anexele aferente s-a
eliberat pentru un nr. de.........animale
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod
de identificare
|
01
|
|
16
|
|
31
|
|
46
|
|
02
|
|
17
|
|
32
|
|
47
|
|
03
|
|
18
|
|
33
|
|
48
|
|
04
|
|
19
|
|
34
|
|
49
|
|
05
|
|
20
|
|
35
|
|
50
|
|
06
|
|
21
|
|
36
|
|
51
|
|
07
|
|
22
|
|
37
|
|
52
|
|
08
|
|
23
|
|
38
|
|
53
|
|
09
|
|
24
|
|
39
|
|
54
|
|
10
|
|
25
|
|
40
|
|
55
|
|
11
|
|
26
|
|
41
|
|
56
|
|
12
|
|
27
|
|
42
|
|
57
|
|
13
|
|
28
|
|
43
|
|
58
|
|
14
|
|
29
|
|
44
|
|
59
|
|
15
|
|
30
|
|
45
|
|
60
|
|
SECTIUNEA B
SECTIUINE A
|
TRANSPORTATOR |_|/ MIJLOCITOR DE AFACERI CU ANIMALE VII |_| *
|
Mijloc de transport.........................................Nr.
înmatriculare.................................
|
Nr. înregistrare/autorizatie sanitara veterinara a mijlocului de
transport........................................................
|
Cod unic de inregistrare al mijlocitorului de afaceri cu animale
vii RO
|
Data plecarii ZZ |_|_| LL |_|_| AAAA |_|_|_|_|, si ot
|
a
plecarii.........................................................
|
|
Nume sofer/ Denumire
mijlocitor........................................Semnatura
soferului/Mijlocitorului.........................
|
1) Documentul este
reprodus în facsimil.
SECTIUNEA
C
|
EXPLOATATIA DE DESTINATIE
|
Detinator: Nume, Prenume/
Denumire..................................................................................................
CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|/CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|
Cod Exploatatie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_| Abator |_| , Târg
|_|, Expozitie de animale |_| ** Adresa exploatatiei:
localitate..........................................,
str...........................,nr......Judet.............................
Data sosirii ZZ |_|_| LL |_|_| AAAA |_|_|_|_|, si
ora sosirii..........................................................
|
Declar pe proprie raspundere ca am primit animalele înscrise în
prezentul document si ca acestea sunt identificate în conformitate cu
prevederile legale. Semnatura noului detinator..................
|
Documentul de miscare este emis în 4 exemplare pe hârtie
autocopiativa, astfel: albastru pentru noul proprietar, rosu pentru
transportator/mijlocitori de afaceri cu animale vii, negru pentru medicul
veterinar împuternicit si verde pentru vechiul proprietar.
* Se va bifa situatia în care se gaseste cel care preia
animalele din exploatatia sursa. Daca se bifeaza „Mijlocitor de afaceri cu
animale vii", nu este necesara completarea la iesirea din exploatatia
sursa a exploatatiei de destinatie, aceasta urmând a fi completata la
încheierea intermedierii, când se cunoaste exploatatia de destinatie.
** Daca exploatatia de destinatie este un abator, târg
sau expozitie de animale, atunci la completarea datelor exploatatiei de
destinatie se va bifa casuta cu indicatia „Abator" sau" Târg"
sau „Expozitie de animale", dupa caz.
Informatii ce se tiparesc pe verso:
La miscarea animalelor între doua exploatatii,
proprietarii/detinatorii animalelor au urmatoarele obligatii:
1. In termen de 7 zile de la achizitionarea sau
încredintarea oricaror animale din speciile bovine, ovine, caprine si suine,
proprietarul exploatatiei sau detinatorul animalelor notifica prezenta
animalelor în exploatatie medicului veterinar de libera practica împuternicit.
2. In cazul vânzarii animalelor, cu exceptia suinelor,
direct din exploatatia nonprofesionala catre o exploatatie comerciala sau un
mijlocitor de afaceri pentru animale vii, detinatorul animalelor preda
medicului veterinar împuternicit exemplarul negru al documentului de miscare
completat si semnat de detinator la predarea animalelor catre noii detinatori.
3. In cazul cumpararii animalelor de la o exploatatie
comerciala sau mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul detinator pastreaza
si arhiveaza în registrul exploatatiei exemplarul albastru al documentului de
miscare si preda medicului veterinar de libera practica împuternicit exemplarul
negru al acestui document în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în
exploatatie.
4. Pentru animalele din specia bovine, noul detinator de
animale are obligatia de a solicita înregistrarea miscarii si în pasaportul
bovinei, în cazul în care aceasta miscare are ca rezultat schimbarea
detinatorului sau a exploatatiei.
5. In cazul în care animalul care a iesit catre
exploatatii de tip târguri de animale vii, baze de achizitii pentru animale vii
sau expozitii de animale s-a întors în exploatatia de origine, detinatorul
acestuia are obligatia de a notifica medicul veterinar de libera practica
împuternicit, prin predarea catre acesta a exemplarului negru al documentului
de miscare.
6. Proprietarul exploatatiei are obligatia de a retine,
de a pastra si de a arhiva în registrul exploatatiei exemplarele verzi si
albastre ale documentelor de miscare pentru animalele care au fost si/sau sunt
în exploatatie, dupa caz.
7. In vederea monitorizarii miscarii animalelor,
detinatorul acestora are obligatia de a prezenta organelor de control si
inspectie sanitar-veterinara documentele de însotire a animalelor pe parcursul
miscarii acestora.
8. In cazul în care încredintarea animalelor se face
catre un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de miscare va fi
completat codul de înregistrare al acestuia.
Proprietarii exploatatiilor de suine de tip A sau
proprietarii exploatatiilor nonprofesionale de suine, când achizitioneaza suine
provenite din exploatatiile comerciale industriale, identificate cu cod de
marcare al exploatatiei, au obligatia sa notifice acest lucru medicului
veterinar de libera practica împuternicit, solicitând totodata identificarea
animalelor cu crotalii imprimate cu coduri unice individuale si înregistrarea
lor în Baza nationala de date.
ANEXA Nr.........
la Documentul de miscare cu seria............si nr......................
Nr crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
Nr. crt.
|
Cod de identificare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Semnatura detinatorului.................