ORDIN Nr. 190
din 28 iunie 2006
privind modificarea si
completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor nr. 417/110/2002 pentru aprobarea Regulilor specifice privind
etichetarea produselor agroalimentare ecologice
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 598 din 11 iulie 2006
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale
elaborare strategii, politici sectoriale şi de piaţă nr. 79.147 din 5 mai 2006,
în baza prevederilor alin. (2) şi (4) ale art. 6 din
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare
ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. I. - Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor nr. 417/110/2002 pentru aprobarea Regulilor specifice privind
etichetarea produselor agroalimentare ecologice,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
778 din 25 octombrie 2002, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, litera
a) va avea următorul cuprins:
,,a) aceste indicaţii arată în mod clar că este vorba de o metodă de producţie agricolă;".
2. La articolul 2, litera
b) va avea următorul cuprins:
,,b) produsul este obţinut în conformitate cu regulile
de producţie ecologică
stabilite în art. 4 şi 5 din OUG nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din Normele
metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 917/2001, sau este importat dintr-o ţară terţă şi se supune
aceloraşi prevederi;".
3. La articolul 3,
litera b) va avea următorul cuprins:
,,b) toate ingredientele de origine agricolă ale
produsului sunt incluse la
pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin
Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate
provizoriu de un stat membru;".
4. La articolul 3, după
litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
,,j) ingredientele de origine agricolă menţionate la
lit. b) se folosesc numai dacă:
- ingredientele obţinute conform regulilor de
producţie din agricultura ecologică nu sunt produse în cantităţi suficiente în
Uniunea Europeană;
- nu pot fi importate din ţări terţe, în conformitate
cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi
mediului nr. 721/2003 pentru aprobarea Regulilor privind importul şi exportul
produselor agroalimentare ecologice."
5. La articolul 5, litera
a) va avea următorul cuprins:
,,a) cel puţin 70% din ingredientele de origine
agricolă sunt obţinute sau
provin din produse care se conformează regulilor de producţie ecologică
stabilite în art. 4 şi 5 din OUG nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din normele
metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate
din ţări terţe şi se supun aceloraşi prevederi;".
6. La articolul 5,
litera b) va avea următorul cuprins:
,,b) toate celelalte ingrediente de origine agricolă
ale produsului sunt prevăzute
la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate provizoriu
de un stat membru;".
7. După articolul 7 se
introduce un nou articol, articolul 8, cu următorul cuprins:
„Art. 8. - (1) Pe eticheta şi publicitatea unui produs
ecologic se va aplica sigla «ae» specifică produselor ecologice controlate.
(2) Regulile de utilizare a
siglei «ae» sunt prevăzute în anexele nr. 1 -4 care fac parte integrantă din
prezentele reguli."
8. După articolul 8 se
introduc 4 anexe, anexele nr. 1 -4, al căror conţinut este prevăzut în anexele nr.
1 -4 care fac parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. II. - Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 417/110/2002 pentru
aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare
ecologice, cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va
republica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia
Consumatorilor,
Cătălin Florin Teodorescu
ANEXA Nr. 1
(Anexa nr. 1 la reguli)
REGULILE
de utilizare a siglei „ae"
Art. 1. - (1) Sigla „ae" este utilizată în scopul
certificării-identificării produselor agroalimentare ecologice şi garantează că
produsele agroalimentare care poartă această siglă îndeplinesc următoarele
condiţii:
a) provin din agricultura ecologică din România şi
sunt comercializate în conformitate cu prevederile OUG nr. 34/2000 privind
produsele agroalimentare ecologice şi a Regulamentului Consiliului (CEE) nr.
2.092/91; şi
b) sunt certificate de un organism de inspecţie şi
certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, denumit în continuare M.A.P.D.R.;
c) provin din import şi sunt certificate în România de
un organism de inspecţie şi certificare acreditat de M.A.P.D.R.
(2) Reprezentarea grafică şi descrierea siglei
„ae" de certificare-identificare sunt prezentate în anexa nr. 2 lit. A la
reguli.
(3) Sigla „ae" cu scop informativ-publicitar, ale cărei reprezentare grafică şi descriere sunt prezentate în
anexa nr. 2 lit. B la reguli, are rolul de informare cu privire la agricultura
ecologică şi produsele agroalimentare ecologice.
Titularul siglei „ae"
Art. 2. - (1) Sigla „ae" este proprietatea exclusivă a M.A.P.D.R., urmând a fi înregistrată de titularul
acesteia atât pe plan intern la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cât
şi pe plan internaţional la Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală
sau în alte state şi/sau la alte organisme internaţionale, ori de câte ori
această înregistrare se dovedeşte necesară pentru protecţia mărcii şi a
drepturilor conferite de aceasta.
(2) M.A.P.D.R. asigură gestiunea siglei „ae".
(3) Drepturile cu privire la sigla de certificare nu
pot fi transmise decât de către titularul siglei.
Sigla de certificare nu poate face obiectul unei cesiuni, unui gaj ori unei
alte garanţii reale şi nici al unei executări silite.
Folosirea siglei „ae" în scop de
certificare-identificare
Art. 3. - (1) Sigla „ae" în scop de certificare-identificare se înscrie/aplică, după caz, pe
produs, pe etichetele şi ambalajele produselor agroalimentare ecologice,
menţionate în art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din OUG nr. 34/2000, obţinute în
România sau, după caz, pe produs, pe etichetele sau
ambalajele produselor agroalimentare importate în conformitate cu prevederile
cap. II şi III din Regulile privind importul şi
exportul produselor agroalimentare ecologice, aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr.
721/2003.
(2) Dreptul de utilizare a siglei „ae" pe
produs, etichetele şi ambalajele produselor agroalimentare ecologice îl au
producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la M.A.P.D.R. şi care
sunt supuşi controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat de
M.A.P.D.R.
(3) Sigla „ae" în scop de
certificare-identificare se înscrie/aplică pe produs, pe eticheta şi ambalajul
unui produs agricol, procesat sau neprocesat, sau pe produsele alimentare
certificate în agricultura ecologică, doar dacă cel puţin 95% din ingredientele
care intră în compoziţia produsului sunt obţinute şi respectă următoarele
condiţii:
a) produsele de origine vegetală sunt produse şi procesate
în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din OUG nr. 34/2000 şi ale art. 3 şi
4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau
sunt importate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului
agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 721/2003;
b) produsele animaliere şi de origine animală sunt
produse şi procesate în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din OUG nr.
34/2000 şi ale art. 3 şi 4 din normele metodologice aprobate prin
Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate în conformitate cu
prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului
nr. 721/2003.
(4) Produsele agroalimentare ecologice aflate în
perioada de conversie nu se inscripţionează cu sigla „ae" de
certificare-identificare.
Art. 4. - (1) Modelul cererii de solicitare a utilizării siglei „ae" în scop de
certificare-identificare este prevăzut în anexa nr. 3 la reguli. Cererea se
completează în două exemplare şi se aprobă de către directorul general al
direcţiei generale în subordinea căreia se află Compartimentul de agricultură
ecologică din cadrul M.A.P.D.R.
(2) Cererea va fi însoţită de următoarele documente
justificative:
a) fişa de înregistrare a operatorului, aprobată de
M.A.P.D.R.;
b) contractul încheiat de producător cu un organism de
inspecţie şi certificare acreditat de M.A.P.D.R.;
c) certificatul de produs ecologic, eliberat de
organismul de inspecţie şi certificare cu care producătorul a încheiat
contractul;
d) forma finală a etichetei produselor, conţinând şi
sigla de certificare, lipită pe o foaie format A4.
Folosirea siglei „ae" în scop
informativ-publicitar
Art. 5. - (1) In scopul promovării conceptului de
agricultură ecologică, persoanele fizice sau juridice înscriu sigla „ae"
în scop informativ-publicitar pe suporturile de comunicare şi informare, în legătură directă cu activitatea şi/sau
produsele agroalimentare ecologice menţionate în art. 2 alin. (1) lit. a) şi b)
din OUG nr. 34/2000.
(2) In acest scop, solicitantul va completa cererea de
utilizare a siglei „ae" în scop informativ-publicitar
prevăzută în anexa nr. 4 la reguli. Cererea se completează în două exemplare şi
se aprobă de către directorul general al direcţiei generale în subordinea
căreia se află Compartimentul de agricultură ecologică din cadrul M.A.P.D.R.
Cererea va fi însoţită de un proiect definitiv cu o machetă inclusă de
utilizare a siglei „ae".
Art. 6. - (1) Utilizarea siglei „ae" în scop de
certificare-identificare şi/sau în scop informativ-publicitar pe produse,
etichete, ambalaje şi, respectiv, pe suporturile de comunicare şi informare
fără aprobarea prealabilă a M.A.P.D.R., solicitată şi acordată conform
procedurii din prezentul ordin, este strict interzisă.
(2) Orice folosire necorespunzătoare a siglei „ae"
îi dă dreptul gestionarului mărcii de a întreprinde, în conformitate cu
legislaţia în vigoare, toate demersurile şi acţiunile judiciare necesare având
ca scop încetarea folosirii necorespunzătoare şi recuperarea eventualelor
prejudicii produse ca urmare a acestei folosiri.
Art. 7. - M.A.P.D.R., prin compartimentul de specialitate, este responsabil să verifice în fiecare moment
dacă folosirea siglei de certificare „ae" pe produsele specificate în
cerere este conformă cu prevederile prezentului ordin.
ANEXA Nr. 2
(Anexa nr. 2 la reguli)
A. Harta grafică a siglei „ae" în
scop de certificare-identificare
Introducere
1. Materializarea menţiunii de agricultură ecologică
prin logotipul „ae" în scop de certificare-identificare permite aducerea
imaginii vizuale a unui produs agroalimentar obţinut din agricultura ecologică
cu toate garanţiile de conformitate cu legislaţia naţională în vigoare privind
agricultura ecologică, aşa cum este definită în OUG nr. 34/2000. Ea garantează
că produsul agricol şi ingredientele de origine agricolă ce intră în compoziţia
unui produs alimentar au fost produse, procesate şi condiţionate de către un
operator supus controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat
de către M.A.P.D.R.
Câmpul de aplicare
2. Logotipul „ae" în scop de
certificare-identificare este proprietatea exclusivă a M.A.P.D.R. şi nu poate
fi utilizat decât cu respectarea strictă a prezentelor reguli.
Elemente componente ale logotipului „ae"
3. Elementele ce formează acest logotip sunt
inseparabile.
El este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur
negru, în centrul căruia este aşezată abrevierea „ae" a denumirii
„agricultura ecologică", litera „a" (minuscul) de culoare neagră 100%
şi litera „e" (minuscul) de culoare verde, pantone
360 C.
Aceste două litere au desenată deasupra lor o frunză
stilizată de culoare verde. Toate aceste elemente formează un simbol.
Originalitatea acestui simbol este dată de litera „e",care generează litera
„a", creând astfel o imagine modulară, unitară.
„agricultura ecologică" este scris cu majuscule,
cu caracterul de literă Futura Bold şi dispus sus, pe circumferinţa cercului,
central faţă de axul vertical, având culoarea neagră 100%. Tot pe circumferinţa
cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate două grupuri a
câte 15 segmente de raze, poziţionate opus, unul în dreapta şi celălalt în
stânga, de culoare neagră 100%.
Logotipul „ae", cu scop de
certificare-identificare, mai are înscris cuvântul „certificat" cu litere majuscule şi cu acelaşi caracter de literă Futura Bold ca şi
„agricultura ecologică", pe circumferinţa cercului alb, diametral opus
faţă de înscrisul „agricultura ecologică", sub grupul de litere „ae"
şi de culoare neagră 100% (figura 1).
Logotipul „ae" se tipăreşte în două culori, negru
100% şi verde pantone 360 C,
pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3
culori, Black = 100% (negru), verde compus din Cyan = 71% şi Yellow = 87%.
Dimensiunile
logotipului „ae" pe etichetă
4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate
menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai
mic de 15 mm (figura 2).
Utilizarea pe suporturile colorate
5. Indiferent de materialul
tipărit, logotipul trebuie să conserve aspectul iniţial. In cazul unui tipar
alb-negru, elementele de culoare neagră rămân negre 100%, iar cele care sunt de
culoare verde se transformă în negru 50% (gri) (figura 3).
In cazul în care suportul pe care se tipăreşte este colorat în masă, el nefiind alb, cercul alb din
logotip necesită a 3-a culoare într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a
culoare într-un tipar policromie (alb) (figura 4).
Amplasarea pe ambalaje
6. Logotipul trebuie să fie uşor reperabil şi trebuie
să apară o dată pe faţa principală şi o dată pe faţa secundară a ambalajului.
In cazul recipientelor de sticlă/plastic logotipul se va aplica pe eticheta
principală.
7. Logotipul
B. Harta grafică a mărcii de certificare „ae"
în scop informativ-publicitar
Introducere
1. Materializarea menţiunii de agricultură ecologică
prin logotipul „ae" în scop informativ-publicitar pe suporturile de
comunicare contribuie la informarea privind agricultura ecologică.
Câmpul de aplicare
2. Logotipul „ae" în
scop informativ-publicitar este proprietatea exclusivă a M.A.P.D.R. şi nu poate
fi utilizat decât cu respectarea strictă a prezentelor reguli.
Elemente componente ale logotipului „ae"
3. Elementele ce formează acest logotip sunt
inseparabile.
El este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur
negru, în centrul căruia este amplasată abrevierea „ae" a denumirii
„agricultura ecologică", litera „a" (minuscul) de culoare neagră 100%
şi litera „e" (minuscul) de culoare verde, pantone
360 C.
Aceste două litere au desenată
deasupra lor o frunză stilizată de culoare verde. Toate aceste elemente
formează un simbol. Originalitatea acestui simbol este dată de litera „e",
care generează litera „a", creând astfel o imagine modulară, unitară.
„agricultura ecologică"
este scris cu majuscule, cu caracterul de literă Futura Bold şi dispus pe
circumferinţa cercului, central faţă de axul vertical, diametral opus „agricultura", sus, şi
„ecologică", jos, ambele având culoarea neagră 100%. Intre aceste două cuvinte, pe circumferinţa
cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate două grupuri a
câte 15 segmente de raze, poziţionate opus, unul în dreapta şi celălalt în
stânga, de culoare neagră 100% (figura 1).
Logotipul „ae" se tipăreşte în două culori, negru
100% şi verde pantone 360 C,
pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3
culori, Black = 100% (negru), verde compus din Cyan = 71% şi Yellow = 87%.
Dimensiunile logotipului „ae" pe etichetă
4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate
menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai
mic de 15 mm (figura 2).
Utilizarea pe suporturile colorate
5. Indiferent de materialul tipărit, logotipul
trebuie să conserve aspectul iniţial.
In cazul unui tipar alb-negru, elementele de culoare
neagră rămân negre 100%, iar cele care sunt de culoare verde se transformă în
negru 50% (gri) (figura 3).
In cazul în care suportul pe care se tipăreşte este
colorat în masă, el nefiind alb, cercul alb din logotip necesită a 3-a culoare
într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a culoare într-un tipar
policromie (alb) (figura 4).
Amplasarea pe suporturile de comunicare
6. Logotipul trebuie să fie uşor reperabil, iar
amplasarea sa pe suporturile de comunicare trebuie să permită a se vizualiza
numai materialele pentru agricultura ecologică, fără a crea dubii sau confuzii.
7. Logotipul
ANEXA Nr. 3
(Anexa nr. 3 la reguli)
CERERE DE SOLICITARE A UTILIZĂRII SIGLEI
„AE" DE CERTIFICARE-IDENTIFICARE
Domnul/Doamna/Unitatea ...................................,
domiciliat/domiciliată/sediul în localitatea
.....................................,
str..................................... nr................,
judeţul ..............................., B.I./C.I.
seria ............................... nr................,
eliberat/eliberată la data de ..............., CNP/CUI ..............., telefon ...............,
fax ..............., e-mail ............................
Producător |_|
Procesator |_| Importator
|_|
|
In baza documentelor justificative anexate la prezenta cerere,
solicit utilizarea siglei „ae" de certificare.
Anexez:
|_| fişa de înregistrare a operatorului,
aprobată |_|
contractul încheiat de producător cu un organism de de
M.A.P.D.R.
inspecţie şi certificare acreditat de către M.A.P.D.R.
|_| certificatul de produs ecologic, eliberat
|_| forma finală a etichetei produselor, conţinând
şi sigla de organismul de inspecţie şi certificare de
certificare, lipită pe o foaie format A4
cu care producătorul a încheiat contractul
|
Angajament: Mă angajez să respect ansamblul dispoziţiilor
naţionale şi comunitare privind producţia ecologică, procesarea şi
etichetarea produselor agroalimentare ecologice şi regulile de folosire a
siglei de certificare „ae" pentru sectorul de agricultură ecologică
pentru produsele specificate mai jos, să accept controalele efectuate de
M.A.P.D.R. şi să comunic la M.A.P.D.R. toate modificările aduse atât pe
etichete, cât şi din lista produselor agricole procesate sau neprocesate.
Semnătura ....................................................................................................................................................................
Data ........................................................................................................................................................................ .....
|
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
De acord |_|
Se respinge |_|
Motivul
........................................................................................................................................................................ .
........................................................................................................................................................................ ...............
........................................................................................................................................................................ ...............
Numele si prenumele directorului general
...................................................................................................................
Semnătura .........................................................................................................................................................................
|
ANEXA Nr. 4
(Anexa nr. 4 la reguli)
CERERE DE SOLICITARE A UTILIZĂRII SIGLEI
„AE" IN SCOP INFORMATIV-PUBLICITAR
Domnul/Doamna/Unitatea ..........................................,
domiciliat/domiciliată/sediul în localitatea
.............................,
str................ nr................, judeţul
................................, B.I./C.I. seria ..........................
nr................, eliberat/eliberată
la data de ........................., CNP/CUI
......................., telefon ........................, fax
......................., e-mail .....................
|
Solicit utilizarea siglei „ae" de comunicare.
|
Angajament: Mă angajez să respect regulile de folosire a siglei
„ae" pentru proiecte de suport de comunicare (va fi ataşată macheta la
această cerere).
Semnătura
...............
Data ...............
|
Suport de comunicare (se va preciza tipul
de suport, de exemplu: afiş, catalog, ghid, materiale pentru expoziţii etc.)
|
Modul de difuzare (se vor preciza locul, scopul etc.)
|
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
De acord |_|
Se respinge |_|
Motivul
........................................................................................................................................................................ .
........................................................................................................................................................................ ...............
........................................................................................................................................................................ ...............
Numele si prenumele directorului general
.....................................................................................................................
Semnătura ....................................................................................................................................................................
|