Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 2883 din 15 decembrie 2003

pentru aprobarea Normelor metodologice privind desfasurarea activitatilor specifice asezamintelor culturale

ACT EMIS DE: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 20 din 12 ianuarie 2004


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 292/2003 privind organizarea si functionarea asezamintelor culturale,
    in baza art. 11 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 742/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii si Cultelor,

    ministrul culturii si cultelor emite urmatorul ordin:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice privind desfasurarea activitatilor specifice asezamintelor culturale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

                       Ministrul culturii si cultelor,
                             Razvan Theodorescu

    ANEXA 1

                              NORME METODOLOGICE
privind desfasurarea activitatilor specifice asezamintelor culturale

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme metodologice stabilesc principiile de baza si metodologia de desfasurare a activitatilor specifice asezamintelor culturale.
    Art. 2
    (1) Asezamintele culturale sunt institutii de cultura, de drept public sau privat, care desfasoara activitati si in domeniul educatiei permanente, organizate in afara sistemului national de invatamant formal, in colaborare cu acesta, avand drept scop pastrarea si promovarea culturii traditionale.
    (2) In categoria asezamintelor culturale sunt incluse urmatoarele institutii, al caror statut este definit in conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2003 privind organizarea si functionarea asezamintelor culturale:
    a) caminul cultural;
    b) casa de cultura;
    c) universitatea populara;
    d) scoala populara de arte si meserii;
    e) centrul de cultura;
    f) Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale;
    g) centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale;
    h) formatia si ansamblul profesionist pentru promovarea culturii traditionale;
    i) Centrul pentru Formare, Educatie Permanenta si Management in Domeniul Culturii;
    j) centrul zonal pentru educatia adultilor.
    Art. 3
    (1) Asezamintele culturale functioneaza in subordinea autoritatilor administratiei publice locale sau centrale, dupa caz.
    (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1):
    a) casa de cultura, ca institutie de interes public cu personalitate juridica, poate functiona in orase si municipii si in subordinea sindicatelor sau a altor organizatii;
    b) universitatea populara poate functiona ca un compartiment distinct in cadrul casei de cultura sau al caminului cultural;
    c) centrul zonal pentru educatia adultilor se poate organiza in cadrul caminelor culturale, caselor de cultura sau universitatilor populare;
    d) formatia si ansamblul profesionist pentru promovarea culturii traditionale este institutie de spectacol, cu personalitate juridica, de drept public sau privat.
    Art. 4
    Activitatile specifice asezamintelor culturale sunt cele din domeniul educatiei permanente si cele din domeniul culturii traditionale, privind conservarea, transmiterea si valorificarea faptelor de cultura populara.
    Art. 5
    Principiile de baza care guverneaza activitatile specifice asezamintelor culturale sunt:
    a) principiul protejarii patrimoniului cultural traditional, a valorilor care apartin mostenirii culturale;
    b) principiul accesului liber la instruire si educatie permanenta;
    c) principiul identitatii culturale, potrivit caruia se asigura protejarea si punerea in valoare a mostenirii culturale si promovarea in circuitul national a valorilor spiritualitatii comunitatii pe care o reprezinta;
    d) principiul libertatii de creatie;
    e) principiul primordialitatii valorii, asigurandu-se conditiile morale si materiale in vederea afirmarii creativitatii si sustinerii talentului;
    f) principiul autonomiei culturii si artei;
    g) principiul nediscriminarii, care asigura accesul si participarea egala a tuturor cetatenilor comunitatii la cultura si educatie permanenta, indiferent de rasa, nationalitate, varsta, sex, etnie sau religie, precum si dezvoltarea vietii spirituale a comunitatilor pe care le reprezinta, in toata diversitatea lor.

    CAP. 2
    Autorizarea asezamintelor culturale

    Art. 6
    In vederea obtinerii statutului de asezamant cultural, institutiile de cultura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa detina un sediu, precum si conditiile materiale si tehnice adecvate desfasurarii activitatilor specifice;
    b) sa dispuna de stampila si cont bancar, cu exceptia asezamintelor culturale prevazute la art. 3 alin. (2) lit. b) si c);
    c) sa aiba patrimoniu propriu;
    d) activitatea sa fie asigurata de personal de specialitate;
    e) sa faca dovada existentei surselor de finantare proprii.
    Art. 7
    (1) Pentru obtinerea statutului de asezamant cultural, subordonat unei autoritati a administratiei publice locale, institutia solicitanta inainteaza acesteia, prin reprezentantul sau legal, un dosar cuprinzand documentatia care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute la art. 6.
    (2) In situatia in care documentatia depusa este insuficienta pentru a face dovada indeplinirii conditiilor necesare pentru obtinerea statutului de asezamant cultural, autoritatea locala solicita institutiei solicitante completarea dosarului.
    (3) Dosarul complet, vizat de catre autoritatea locala, este inaintat, in termen de 10 zile de la data depunerii, inclusiv in cazul in care s-a solicitat completarea ulterioara, centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
    Art. 8
    In vederea obtinerii statutului de asezamant cultural, in situatiile prevazute la art. 3 alin. (2), documentatia se depune direct la centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
    Art. 9
    (1) In termen de 15 zile de la data primirii dosarelor, centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale analizeaza documentatia si, dupa caz, intocmeste referatul de oportunitate.
    (2) In cazul institutiilor care nu indeplinesc conditiile pentru obtinerea statutului de asezamant cultural, dosarele sunt restituite acestora in termenul prevazut la alin. (1).
    Art. 10
    (1) Dosarul, insotit de referatul de oportunitate al centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, vizat de directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, este inaintat Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.
    (2) In termen de 30 de zile de la data primirii documentatiei prevazute la alin. (1), Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale verifica continutul acestora si, dupa caz, o transmite directiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor si propune eliberarea autorizatiei de functionare a asezamantului cultural.
    (3) In termen de 10 zile de la data primirii documentatiei, Ministerul Culturii si Cultelor elibereaza autorizatia de functionare, conform modelului prevazut in anexa la prezentele norme metodologice.
    Art. 11
    (1) Caminul cultural si casa de cultura pot infiinta filiale pe raza unitatii teritorial-administrative in care functioneaza, in conditiile prevazute la art. 6 - 11.
    (2) Organizarea si functionarea filialelor se stabilesc prin regulamentul de organizare si functionare a asezamantului cultural in a carui subordine se afla.
    Art. 12
    Asezamintele culturale care desfasoara activitati de formare profesionala continua se autorizeaza in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 375/2002 si cu dispozitiile normelor metodologice de aplicare a acestora.

    CAP. 3
    Activitati specifice ale asezamintelor culturale

    Art. 13
    (1) Asezamintele culturale desfasoara activitati pentru protejarea, conservarea si punerea in valoare a culturii traditionale, precum si pentru asigurarea accesului egal la invatare pe toata durata vietii, in functie de nevoile si cerintele individuale.
    (2) In vederea realizarii scopurilor prevazute la alin. (1), asezamintele culturale desfasoara urmatoarele tipuri de activitati:
    a) organizarea de programe si proiecte cultural-artistice si de educatie permanenta, potrivit specificului local si national si in concordanta cu nevoile comunitatilor locale;
    b) conservarea si transmiterea valorilor morale si artistice ale comunitatii locale, precum si ale patrimoniului cultural national si universal;
    c) sprijinirea si afirmarea creatorilor si interpretilor traditiei si creatiei populare autentice;
    d) revitalizarea si promovarea meseriilor si indeletnicirilor traditionale si sustinerea celor care le practica;
    e) constituirea si pregatirea formatiilor artistice de amatori, prin atragerea tinerilor, in vederea participarii acestora la manifestari culturale locale, zonale, nationale si internationale;
    f) stimularea creativitatii si talentului;
    g) cultivarea valorilor si autenticitatii creatiei populare contemporane si artei interpretative din toate genurile - muzica, coregrafie, teatru, arta plastica, literatura, artizanat etc.;
    h) protejarea si tezaurizarea valorilor reprezentative ale culturii traditionale si creatiei populare contemporane;
    i) organizarea de proiecte si programe privind educatia permanenta, petrecerea timpului liber, pentru valorificarea obiceiurilor traditionale din comunitatea respectiva;
    j) atragerea cetatenilor in activitati de initiere, cunoastere si ocrotire a mediului natural si a mediului culturii populare;
    k) dezvoltarea cooperarii si schimburilor culturale pe plan zonal, national si international.
    (3) Activitatile din domeniul culturii traditionale au drept scop conservarea si punerea in valoare a traditiilor populare si cuprind:
    a) cercetarea, conservarea, valorificarea si promovarea culturii traditionale si a creatiei populare contemporane;
    b) acordarea statutului de zone protejate ale patrimoniului cultural material si imaterial;
    c) elaborarea bazei de date nationale privind starea actuala a faptelor de cultura populara;
    d) programe de revitalizare si invatare a meseriilor traditionale: olarit, cusut, tesut, impletituri, cioplituri-sculpturi in lemn, os, corn, piatra etc.;
    e) programe de revitalizare si promovare a unor domenii populare traditionale (teatru folcloric, joc, muzica etc.);
    f) elaborarea si derularea unor proiecte de editare si difuzare a materialelor si lucrarilor de specialitate, realizate pe orice fel de suport.
    (4) Activitatile de educatie permanenta se realizeaza prin:
    a) cursuri de cultura generala;
    b) cursuri de perfectionare;
    c) programe de initiere si dezvoltare a aptitudinilor creative individuale si de grup (artistice, tehnico-aplicative, stiintifice etc.);
    d) cercuri de teatru, film, arta plastica etc.;
    e) programe de reconversie profesionala;
    f) cercuri tehnico-aplicative;
    g) seminarii, ateliere de lucru, mese rotunde;
    h) activitati pentru persoane defavorizate;
    i) cursuri de perfectionare etc.;
    j) alte forme de pregatire/perfectionare in institutii similare din tara si din strainatate.
    Art. 14
    Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si centrele judetene pentru conservarea si promovarea culturii traditionale acorda atestate de autenticitate creatiilor si produselor populare.
    Art. 15
    Asezamintele culturale pot participa la conceperea si desfasurarea evenimentelor cultural-artistice, istorice si sociale ale comunitatii in care functioneaza.
    Art. 16
    Activitatile care au drept scop pastrarea si promovarea culturii traditionale, precum si cele privind formarea unor deprinderi si abilitati se finalizeaza cu eliberarea unor certificate de absolvire emise sub girul Ministerului Culturii si Cultelor, cu mentionarea in mod distinct a denumirii programului si a institutiei organizatoare.

    CAP. 4
    Organizarea activitatilor specifice

    Art. 17
    (1) In cadrul asezamintelor culturale activitatile de educatie permanenta sunt organizate si sustinute de personal de specialitate, personal didactic din invatamantul preuniversitar si universitar, experti din tara si din strainatate.
    (2) Personalul de specialitate este incadrat si salarizat conform legislatiei in vigoare, in functie de pregatirea profesionala.
    (3) Personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar, care desfasoara activitati de educatie permanenta si cultura traditionala in asezamintele culturale, beneficiaza de drepturile care ii revin conform prevederilor Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 18
    (1) Personalul de specialitate si, dupa caz, cel auxiliar, incadrat in asezamintele culturale, cu exceptia celui din scolile populare de arte si meserii, au obligatia de a absolvi un curs de perfectionare o data la 3 ani.
    (2) Pentru asezamintele culturale care functioneaza la nivel national, judetean sau al municipiului Bucuresti cursurile de perfectionare sunt organizate de Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, cu avizul compartimentului de specialitate din Ministerul Culturii si Cultelor.
    (3) Pentru asezamintele culturale care functioneaza la nivel local (camine culturale, case de cultura, universitati populare, centre de cultura - altele decat cele nationale si judetene -, ansambluri si formatii folclorice etc.), cursurile de perfectionare sunt organizate de centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, cu avizul directiei judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national.
    Art. 19
    (1) Cursurile de perfectionare sunt finantate de asezamantul cultural al carui personal beneficiaza de perfectionare; angajatorii suporta cheltuielile de deplasare pentru participarea la programele de pregatire profesionala, daca aceste programe se desfasoara in alta localitate decat cea in care salariatul are locul de munca.
    (2) Tarifele de inscriere si participare la cursuri, in situatiile prevazute la art. 18 alin. (2), sunt stabilite de Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si sunt aprobate prin ordin al ministrului culturii si cultelor.
    (3) Tarifele de inscriere si participare la cursuri, in situatiile prevazute la art. 18 alin. (3), sunt stabilite de centrele judetene pentru conservarea si promovarea culturii traditionale si sunt aprobate prin hotarare a consiliului local.
    Art. 20
    (1) Conducerea asezamintelor de cultura este asigurata de un director, numit prin concurs organizat in conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2003 si ale regulamentelor proprii de organizare si functionare.
    (2) Candidatii pentru ocuparea functiei de director trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) studii medii sau superioare, dupa caz;
    b) cetatenia romana;
    c) domiciliul stabil in orasul sau municipiul in care functioneaza asezamantul cultural (numai pentru asezamintele culturale din mediul urban);
    d) avizul pentru participarea la concurs al directiei judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national.
    Art. 21
    (1) Coordonarea si indrumarea metodologica a activitatilor se fac de catre Ministerul Culturii si Cultelor, prin intermediul unor comisii mixte, alcatuite din 5 membri, desemnate de serviciile publice descentralizate.
    (2) Comisiile mixte sunt alcatuite la nivelul fiecarui judet din specialisti ai Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, ai centrelor judetene pentru conservarea si promovarea culturii traditionale si ai directiilor judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, numiti prin ordin al ministrului culturii si cultelor.
    (3) Mandatul membrilor comisiilor mixte este de 4 ani.

    CAP. 5
    Finantarea asezamintelor culturale

    Art. 22
    Asezamintele culturale sunt finantate din venituri proprii si din alocatii de la bugetul local sau, dupa caz, de la bugetul de stat.
    Art. 23
    (1) Finantarea activitatii de formare profesionala continua si promovare sociala a persoanei, desfasurata de institutiile de cultura, se face potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 375/2002.
    (2) Pentru finantarea sistemului de educatie permanenta prin institutiile publice de cultura se pot constitui la nivel teritorial surse suplimentare de finantare din taxele si impozitele locale acordate de consiliile locale, in functie de strategiile specifice de dezvoltare economico-sociala.
    (3) Sursele suplimentare locale destinate finantarii activitatilor de educatie permanenta pot fi utilizate pentru:
    a) cheltuieli privind organizarea unor manifestari cultural-educative de interes local;
    b) cheltuieli pentru activitati organizate in colaborare cu alte institutii din tara si din strainatate.
    Art. 24
    Veniturile proprii sunt obtinute din activitatile asezamintelor culturale, si anume:
    a) tarifele pentru cursuri, inclusiv cele de perfectionare, si cercurile tehnico-aplicative organizate;
    b) tarifele cursurilor de reconversie profesionala;
    c) valorificarea produselor realizate prin activitatile specifice;
    d) organizarea de spectacole si alte manifestari culturale;
    e) activitatile de petrecere a timpului liber;
    f) asigurarea de servicii necesare comunitatii cu diverse ocazii: filmari video, sonorizare, efectuarea de fotografii digitale etc.;
    g) editarea si difuzarea unor publicatii din domeniul culturii populare, educatiei permanente - stiintifice si culturale, cu respectarea legislatiei in vigoare;
    h) inchirierile de spatii si bunuri de inregistrare si difuzare a unor spectacole proprii ori ale formatiilor, ansamblurilor si orchestrelor etc.;
    i) taxele de organizare a unor manifestari culturale (tabere de creatie, expozitii, targuri etc.);
    j) realizarea si difuzarea unor oferte zonale;
    k) valorificarea informatiilor din baza de date;
    l) incasarile din valorificarea, pe orice forma de suport, a obiceiurilor, traditiilor, creatiilor populare locale, catalogate sau protejate;
    m) prestarea altor servicii si/sau activitati culturale ori de educatie permanenta, in conformitate cu obiectivele si atributiile asezamantului cultural;
    n) alte activitati realizate de asezamintele culturale, in conditiile legii.

    CAP. 6
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 25
    (1) Asezamintele culturale sunt evaluate o data la 3 ani de catre comisiile mixte prevazute la art. 21.
    (2) In scopul evaluarii, comisiile mixte verifica:
    a) respectarea conditiilor de infiintare, organizare si functionare a asezamantului cultural, in conformitate cu dispozitiile legale si cu propriul regulament de organizare si functionare;
    b) desfasurarea activitatilor specifice in conformitate cu dispozitiile prezentelor norme metodologice;
    c) existenta unui program de activitate anual si trimestrial, consemnat in registrul de evidenta a activitatilor;
    d) gestionarea unei baze de date privind situatia socioeconomica a comunitatii.
    Art. 26
    (1) Autorizatia poate fi retrasa daca se constata nerespectarea conditiilor in temeiul carora asezamantul cultural a fost autorizat si nerespectarea dispozitiilor prezentelor norme metodologice privind organizarea si desfasurarea activitatilor specifice.
    (2) Asezamantul cultural caruia i s-a retras autorizarea poate sa solicite o noua autorizare numai dupa un an de la data comunicarii retragerii.
    Art. 27
    (1) Asezamintele culturale care functioneaza in prezent trebuie sa indeplineasca conditiile de autorizare prevazute in anexa la prezentele norme metodologice.
    (2) Institutiile prevazute la alin. (1) au obligatia de a face toate demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                                    ROMANIA
                        MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR

                                  AUTORIZATIE
                  privind functionarea asezamantului cultural

    In conformitate cu dispozitiile art. ..... din Normele metodologice privind desfasurarea activitatilor specifice asezamintelor culturale, aprobate prin Ordinul ministrului culturii si cultelor nr. 2.883/2003, Ministerul Culturii si Cultelor autorizeaza persoana juridica ............................., cu sediul in localitatea ..................., str. ................... nr. ....., judetul ........................, codul fiscal nr. .............., contul bancar ......................, sa functioneze ca asezamant cultural.

                        Ministrul culturii si cultelor,
                       ................................

    Nr. ...........                               Semnatura reprezentantului
                                                      persoanei juridice
    Data ..........                                   ..................



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 2883/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 2883 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu