ORDIN Nr. 334
din 11 iunie 2009
pentru aprobarea Normelor
tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor
alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate
consumului uman ca atare
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 554 din 10 august 2009
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei
şi comercializării alimentelor, republicată, şi ale Regulamentului (CEE) nr.
2.658/1987 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi
Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare nr. 131.268 din 30 aprilie
2009, întocmit de Direcţia generală politici agricole,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 8/2009
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, ale Hotărârii Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea
şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ale
Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind definirea,
descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare,
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi
Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi a municipiului Bucureşti, comisariatele regionale pentru protecţia
consumatorilor şi comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorilor şi al
municipiului Bucureşti, respectiv prin direcţiile de sănătate publică judeţene
şi a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului
ordin.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se
sancţionează potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de
produse alimentare destinate comercializării, cu modificările şi completările
ulterioare, Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor,
republicată, şi Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale
comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu
legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor.
(3) Verificarea şi controlul respectării prevederilor
prezentului ordin privind producerea şi comercializarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, constatarea
contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr.
42/1995, republicată, se fac de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură.
(4) Verificarea şi controlul respectării prevederilor
prezentului ordin privind etichetarea şi conformitatea cu declaraţiile de pe
etichete a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi
vinul, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în
Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, şi în Legea nr. 363/2007 se fac
de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin
comisariatele pentru protecţia consumatorilor.
Art. 3. - (1) Producerea, îmbutelierea şi
comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea
şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate conform Ordinului
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru
aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea
(anularea) licenţelor de fabricaţie agenţilor economici care desfăşoară
activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificările şi
completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentului ordin.
(2) Fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei
Guvernului nr. 42/1995, republicată, în vederea obţinerii licenţei de
fabricaţie pentru domeniul VIII punctul 4 - „Băuturi alcoolice fermentate
nedistilate" din Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare,
solicitanţii vor prezenta pentru fiecare produs menţionat în normele tehnice
prevăzute în anexă modelul de etichetă şi contraetichetă, după caz, ale
produsului, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis
de inspecţiile tehnice pentru agricultură cu consultarea prealabilă a
comisariatelor regionale pentru protecţia consumatorilor.
(3) Producătorii, persoane fizice sau juridice, au
obligaţia să ţină un registru special de evidenţă, pentru fiecare produs,
materiile prime utilizate la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, substanţele aromatizante naturale, îndulcitorii alimentari şi/sau
produsele aromatizante naturale şi/sau plantele aromatice şi/sau mirodeniile
şi/sau substanţele aromatizante identice cu cele naturale, acidifianţi şi
conservanţi, conform normelor tehnice prevăzute în anexă.
(4) Registrul special de evidenţă va fi vizat şi
verificat de către inspecţiile tehnice în agricultură din cadrul direcţiilor
pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(5) Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (3) de
către producători conduce la retragerea licenţei şi interzicerea producerii,
îmbutelierii şi comercializării băuturilor alcoolice fermentate nedistilate.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin,
stocurile de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi
vinul, destinate consumului uman ca atare, existente în reţeaua de
comercializare, se comercializează până la epuizare.
Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial
al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Ilie Sârbu
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor,
Bogdan Marcel Pandelică
ANEXA
NORME TEHNICE
privind definirea, descrierea, prezentarea şi
etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Prezentele norme tehnice definesc
originea, termenii utilizaţi şi stabilesc autorităţile responsabile cu
verificarea şi controlul respectării prevederilor privind producerea,
comercializarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate,
altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.
(2) Prezentele norme tehnice nu se aplică băuturilor
alcoolice fermentate nedistilate fabricate şi/sau comercializate în mod legal
într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate
în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic
European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul
respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în
prezentele norme tehnice.
Art. 2. - (1) In sensul prezentelor norme tehnice,
băutura alcoolică fermentată nedistilată este obţinută în exclusivitate prin
fermentarea următoarelor materii prime agricole:
- fructe şi/sau părţi de fructe din plantaţii pomicole
şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană
(afine, agrişe, coacăze, mure, zmeură, cătină, coarne, măceşe, porumbe etc.j;
- produse apicole;
- must de mere/pere sau alte fructe, must concentrat
de mere/pere sau alte fructe, must concentrat rectificat de mere/pere sau alte
fructe, în proporţie de minimum 50% din produsul final.
(2) La fabricarea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate pot fi utilizate materiile prime agricole ca atare sau în amestec.
(3) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a
amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului
alcoolic este interzisă.
(4) Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate prevăzute în prezentele norme tehnice a vinului şi/sau a
mustului de struguri şi/sau a mustului de struguri parţial fermentat şi/sau a
mustului proaspăt oprit din fermentaţia alcoolică şi/sau a subproduselor
vitivinicole rezultate din prelucrarea vinurilor este interzisă.
(5) Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate a alcoolului etilic, distilatelor, rachiurilor sau a
băuturilor spirtoase, definite conform Regulamentului (CE) nr. 110/2008 privind
definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor
geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr.
1.576/89 al Consiliului, este interzisă.
(6) Aromatizarea cu substanţe aromatizante naturale
şi/sau cu produse aromatizante naturale şi/sau cu substanţe aromatizante
identice cu cele naturale, în conformitate cu prevederile legale în domeniu,
precum şi aromatizarea cu mirodenii şi/sau cu plante aromatice, cu excepţia
aromelor de struguri, sunt permise.
(7) Utilizarea apei eventual distilată sau
demineralizată este permisă cu condiţia de a nu se modifica calităţile
organoleptice ale produsului; calitatea acesteia trebuie să fie în conformitate
cu prevederile legale în domeniu.
(8) Utilizarea unuia sau mai multor conservanţi,
acidifianţi, coloranţi şi îndulcitori alimentari, în limite admise legal şi în
sensul îmbunătăţirii sau corectării caracteristicilor organoleptice, este
permisă, justificându-se tehnologic utilizarea, cu condiţia de a nu se modifica
calităţile organoleptice ale produsului.
(9) Concentraţia alcoolică în volume dobândită este
de minimum 1,2% în volume şi maximum 15% în volume, alcoolul provenind exclusiv
din fermentaţia materiilor prime agricole prevăzute la art. 2 alin. (1).
(10) Denumirea „băutură alcoolică fermentată
nedistilată" poate fi completată cu menţiunea „conţinut de zaharuri",
urmată de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.
Art. 3. - Registrul special de evidenţă va conţine în
mod obligatoriu următoarele informaţii:
a) tipul de materie primă agricolă sau de produs
agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate,
însoţit de buletinul de analiză;
b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului
agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi
documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;
c) aromele şi cantităţile utilizate;
d) aditivi alimentari (conservanţii, acidifianţii,
îndulcitorii şi alţi aditivi) şi cantităţile utilizate;
e) denumirea sub care se comercializează băutura;
f) loturile de produs finit rezultate; fiecare lot de
produs finit va fi însoţit de fişă tehnică, buletin de analiză, probă-martor.
Art. 4. - (1) Băuturile obţinute în conformitate cu
prevederile prezentelor norme tehnice se denumesc „băuturi alcoolice fermentate
nedistilate".
(2) Pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate
care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct sau a unui produs
prevăzut la art. 2 alin. (1) este permisă utilizarea denumirii „băutură
alcoolică fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului sau al
produsului agricol.
(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se
obţin prin fermentarea mai multor fructe se pot comercializa sub denumirea de
„băutură alcoolică fermentată nedistilată din fructe".
(4) Denumirea de „băutură alcoolică fermentată
nedistilată" poate fi înlocuită cu denumirea de „cidru", urmată de
denumirea fructului, atunci când produsul este obţinut prin fermentarea merelor
şi/sau perelor.
(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice,
obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole, pot purta denumirea
de „hidromel".
Art. 5. - (1) Obţinerea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, prin amestecul sau combinarea mai
multor băuturi fermentate este permisă prin:
a) amestec - operaţiunea care constă în a pune
împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute
din aceleaşi tip de materie primă;
b) combinare (cupajare) - operaţiunea care
constă în punerea împreună a două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate
nedistilate din aceeaşi categorie (băuturi alcoolice fermentate nedistilate din
fructe).
(2) Sunt interzise amestecul şi/sau cupajarea între
diferitele băuturi prevăzute la art. 2 alin. (1 j.
CAPITOLUL II
Producere şi comercializare
Art. 6. - (1) Producerea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman
ca atare, care nu corespund prevederilor prezentelor norme tehnice, este
interzisă.
(2) Spaţiile de producţie, utilajele şi instalaţiile
în care se realizează, se depozitează şi se îmbuteiiază băuturile definite în
prezentele norme tehnice trebuie să fie de uz alimentar şi să corespundă
reglementărilor în vigoare.
(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate,
produse în conformitate cu prezentele norme tehnice, vor fi încadrate în
Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/1987
al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal
Comun, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 7. - Comercializarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, sub alte denumiri decât
cele prevăzute în prezentele norme tehnice sau prin asociere de termeni ori
cuvinte precum: „gen", „tip", „mod", „stil", „marca",
„gust" sau sub alte denumiri asemănătoare celor prevăzute în prezentele
norme tehnice, ori în Regulamentul (CEE) nr. 479/2008 privind organizarea
comună a pieţei vitivinicole, de modificare a Regulamentului (CE) nr.
1.493/1999, a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, a Regulamentului (CE) nr.
1.290/2005 şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 si de abrogare a Regulamentului
(CEE) nr. 2.392/86 si a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, în Regulamentul
(CE) nr. 110/2008, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L,
nr. 39/16 din 13 februarie 2008, ori în Regulamentul (CEE) nr. 1.601/1991 cu
privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea
vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a
cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu amendamentele şi
modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,
seria L, nr. 149 din 14 iunie 1991, este interzisă.
CAPITOLUL III
Etichetarea şi îmbutelierea
Art. 8 - (1) Etichetarea băuturilor prevăzute în
prezentele norme tehnice se face cu respectarea art. 1 alin. (1) lit. a) din
Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificările şi completările ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în
conformitate cu prevederile legale în domeniu şi în mod obligatoriu,
următoarele elemente:
a) denumirea sub care este vândut produsul, care va fi
inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 10 milimetri;
b) denumirea grupei de băuturi, cu caractere de aceeaşi
formă şi mărime de minimum 10 milimetri;
c) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea
descrescătoare a cantităţii determinată în momentul introducerii în fabricaţie;
d) volumul net;
e) concentraţia alcoolică, care se va înscrie în cifre
cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul „% vol." şi poate fi precedată
de cuvântul „alcool" sau de abrevierea „alc." cu caractere de aceeaşi
formă şi mărime de maximum 5 milimetri;
f) data durabilităţii minimale pentru băuturile
fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10% exclusiv, cu
caractere de minimum 5 milimetri;
g) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când
acestea necesită indicaţii speciale;
h) numele şi adresa producătorului sau ale
ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din
afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale
distribuitorului înregistrat în România;
i) data îmbutelierii;
j) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) „Lista
cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62),
(11)-(14)" la anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu
modificările şi completările ulterioare.
(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea băuturilor
prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să conţină cuvinte, desene,
orice elemente figurative, inclusiv al unei categorii de calitate ori învechire
sau orice altă combinaţie a acestor semne ori cuvinte identice sau similare
utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase
cu denumire definită ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de
struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau
învechire, a unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, care:
- pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii
cărora le sunt adresate;
- pot fi confundate de către consumatorii cărora le
sunt destinate cu prezentarea completă sau parţială a unui vin a cărui
descriere este stabilită prin dispoziţii speciale.
(3) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net,
concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie
înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot
conţine cuvinte care reprezintă denumirea unui soi de struguri, a unui areal
viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), a unei categorii
de calitate sau învechire (de exemplu: superior, extra, fin, extrafin etc), a
unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată a vinurilor; toate
cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere
de aceeaşi formă şi mărime.
(4) Elementele obligatorii de etichetare prevăzute la
alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care să nu permită
ştergerea, să nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.
(5) Denumirea comercială, mărcile comerciale
utilizate, precum şi orice informaţie înscrisă pe etichetele băuturilor
alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, definite în
prezentele norme tehnice, nu trebuie să cuprindă cuvinte precum „cramă",
„castel" „chateau", „podgorie", „colinele",
„terasele", „plaiul", „podişul", "mustărie",
„pivniţa", „premiat", desene, elemente figurative sau orice altă
combinaţie a acestora, precum şi orice alt înscris, utilizate pentru descrierea
şi prezentarea unui vin, vin aromatizat, a unei băuturi pe bază de vin, băuturi
spirtoase cu denumire definită sau a unei băuturi tradiţionale româneşti, a
unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie, a unei categorii de
calitate, indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată; nu pot fi
folosite cuvinte sau părţi de cuvinte folosite în denumirea soiurilor de vin,
precum Sauvignon, Muscat, Ottonel, Fetească, Regală, Alba, Blanc, Busuioacă,
Busuioc, Galbenă, Golden, Noir, Negru, Grasa şi altele.
(6) Reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau
pomilor fructiferi din cultura ori flora spontană sau a părţilor vegetale ale
acestora ori a materiilor prime agricole din care au fost obţinute băuturile
prevăzute în prezentele norme tehnice, pe etichetă, contraetichetă, banderole
sau pe alte materiale de promovare, se face cu respectarea prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Reprezentarea grafică a strugurilor, viţei-de-vie
sau a părţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau
pe alte materiale de promovare este interzisă.
Art. 9. - Comercializarea băuturilor prevăzute în
prezentele norme tehnice se face numai în formă îmbuteliată, în recipiente cu
capacitatea de maximum 2 litri, în conformitate cu reglementările în vigoare
privind preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum, respectiv
Hotărârea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de
metrologie legală IML 8-01 „Preambalarea unor produse în funcţie de masă sau
volum", republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL IV
Verificare şi control
Art. 10. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean,
împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele
regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sănătăţii, prin
autorităţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi controlează
materiile prime agricole utilizate la fabricarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, spaţiile de producţie, ambalare şi depozitare, conform
prevederilor legale în vigoare.
(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face
pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza
documentaţiei tehnice a produsului însoţite de licenţa de fabricaţie, a
buletinului de analiză şi a probei-martor.
Art. 11. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia
consumatorilor, republicată, de Legea nr. 363/2007 şi de Ordonanţa Guvernului
nr. 42/1995, republicată, se realizează de Ministerul Agriculturii, Pădurilor
şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea
Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru
protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecărei
instituţii.
ANEXA la
normele tehnice
Judeţul.......................................................................
Producător.................................................................
Licenţa
nr...................................................................
Cantitatea
anuală......................................................
REGISTRU SPECIAL DE EVIDENŢA
a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate
Denumirea
produsului*.......................................................
Nr. crt.
|
Denumirea
materiilor
prime
agricole
folosite**
|
Furnizor
|
Documentele
care atestă
provenienţa
materiilor
prime
agricole
|
Canyitatea
(to)
|
Nr. buletin
analiză materii prime
|
Concentraţia
alcoolică
(° vol.
alcool %)
|
Indulcitori
(kg)
|
|
|
Arome -
cantitatea
(kg)
|
Produs
finit rezultat
|
Producţie
expediată
lunar din
lot
(mii I)
|
Observaţii
|
|
|
|
|
|
|
Dobândită
|
Totală
|
Zaharuri ***
|
Miere
|
Must frunte
|
Acidifiati (kg)
|
Conservanti (kg)
|
|
Nr. lot
|
Cantitatea
(mii I)
|
Concentraţia
alcoolică
(° vol.
alcool %)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobândită
|
Totală
|
|
|
1.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Intocmit:
Nume...............................................
Prenume...............................................
Funcţia...............................................
Verificat:
Nume...............................................
Prenume...........................................
Funcţia...............................................
* Situaţia se completează pentru fiecare lot.
**Anual se face inventarul stocurilor materiilor prime
agricole, îndulcitorilor, acidifiantilor, conservantilor, aromelor, coloranţilor
şi al produselor finite.
*** Adaosul de zaharuri ca îndulcitor este permis
conform art. 2 alin. (8) şi cu respectarea art. 2 alin. (3) din normele
tehnice.