Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 334 din 11 iunie 2009

pentru aprobarea Normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 554 din 10 august 2009



Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, şi ale Regulamentului (CEE) nr. 2.658/1987 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare nr. 131.268 din 30 aprilie 2009, întocmit de Direcţia generală politici agricole,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ale Hotărârii Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor şi comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorilor şi al municipiului Bucureşti, respectiv prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

(2)    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţionează potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, şi Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor.

(3) Verificarea şi controlul respectării prevederilor prezentului ordin privind producerea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se fac de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură.

(4) Verificarea şi controlul respectării prevederilor prezentului ordin privind etichetarea şi conformitatea cu declaraţiile de pe etichete a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, şi în Legea nr. 363/2007 se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele pentru protecţia consumatorilor.

Art. 3. - (1) Producerea, îmbutelierea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentului ordin.

(2)    Fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995, republicată, în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie pentru domeniul VIII punctul 4 - „Băuturi alcoolice fermentate nedistilate" din Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanţii vor prezenta pentru fiecare produs menţionat în normele tehnice prevăzute în anexă modelul de etichetă şi contraetichetă, după caz, ale produsului, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspecţiile tehnice pentru agricultură cu consultarea prealabilă a comisariatelor regionale pentru protecţia consumatorilor.

(3) Producătorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia să ţină un registru special de evidenţă, pentru fiecare produs, materiile prime utilizate la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, substanţele aromatizante naturale, îndulcitorii alimentari şi/sau produsele aromatizante naturale şi/sau plantele aromatice şi/sau mirodeniile şi/sau substanţele aromatizante identice cu cele naturale, acidifianţi şi conservanţi, conform normelor tehnice prevăzute în anexă.

(4)  Registrul special de evidenţă va fi vizat şi verificat de către inspecţiile tehnice în agricultură din cadrul direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti.

(5)  Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (3) de către producători conduce la retragerea licenţei şi interzicerea producerii, îmbutelierii şi comercializării băuturilor alcoolice fermentate nedistilate.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, stocurile de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, existente în reţeaua de comercializare, se comercializează până la epuizare.

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Ilie Sârbu

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Bogdan Marcel Pandelică

ANEXA

NORME   TEHNICE

privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Prezentele norme tehnice definesc originea, termenii utilizaţi şi stabilesc autorităţile responsabile cu verificarea şi controlul respectării prevederilor privind producerea, comercializarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.

(2) Prezentele norme tehnice nu se aplică băuturilor alcoolice fermentate nedistilate fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezentele norme tehnice.

Art. 2. - (1) In sensul prezentelor norme tehnice, băutura alcoolică fermentată nedistilată este obţinută în exclusivitate prin fermentarea următoarelor materii prime agricole:

- fructe şi/sau părţi de fructe din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană (afine, agrişe, coacăze, mure, zmeură, cătină, coarne, măceşe, porumbe etc.j;

- produse apicole;

-  must de mere/pere sau alte fructe, must concentrat de mere/pere sau alte fructe, must concentrat rectificat de mere/pere sau alte fructe, în proporţie de minimum 50% din produsul final.

(2) La fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate pot fi utilizate materiile prime agricole ca atare sau în amestec.

(3)  Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisă.

(4)  Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate prevăzute în prezentele norme tehnice a vinului şi/sau a mustului de struguri şi/sau a mustului de struguri parţial fermentat şi/sau a mustului proaspăt oprit din fermentaţia alcoolică şi/sau a subproduselor vitivinicole rezultate din prelucrarea vinurilor este interzisă.

(5)  Utilizarea la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate a alcoolului etilic, distilatelor, rachiurilor sau a băuturilor spirtoase, definite conform Regulamentului (CE) nr. 110/2008 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.576/89 al Consiliului, este interzisă.

(6) Aromatizarea cu substanţe aromatizante naturale şi/sau cu produse aromatizante naturale şi/sau cu substanţe aromatizante identice cu cele naturale, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, precum şi aromatizarea cu mirodenii şi/sau cu plante aromatice, cu excepţia aromelor de struguri, sunt permise.

(7)  Utilizarea apei eventual distilată sau demineralizată este permisă cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului; calitatea acesteia trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu.

(8)  Utilizarea unuia sau mai multor conservanţi, acidifianţi, coloranţi şi îndulcitori alimentari, în limite admise legal şi în sensul îmbunătăţirii sau corectării caracteristicilor organoleptice, este permisă, justificându-se tehnologic utilizarea, cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului.

(9)   Concentraţia alcoolică în volume dobândită este de minimum 1,2% în volume şi maximum 15% în volume, alcoolul provenind exclusiv din fermentaţia materiilor prime agricole prevăzute la art. 2 alin. (1).

(10)  Denumirea „băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi completată cu menţiunea „conţinut de zaharuri", urmată de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.

Art. 3. - Registrul special de evidenţă va conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii:

a) tipul de materie primă agricolă sau de produs agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analiză;

b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;

c) aromele şi cantităţile utilizate;

d) aditivi alimentari (conservanţii, acidifianţii, îndulcitorii şi alţi aditivi) şi cantităţile utilizate;

e) denumirea sub care se comercializează băutura;

f) loturile de produs finit rezultate; fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişă tehnică, buletin de analiză, probă-martor.

Art. 4. - (1) Băuturile obţinute în conformitate cu prevederile prezentelor norme tehnice se denumesc „băuturi alcoolice fermentate nedistilate".

(2)  Pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct sau a unui produs prevăzut la art. 2 alin. (1) este permisă utilizarea denumirii „băutură alcoolică fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului sau al produsului agricol.

(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea mai multor fructe se pot comercializa sub denumirea de „băutură alcoolică fermentată nedistilată din fructe".

(4)  Denumirea de „băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi înlocuită cu denumirea de „cidru", urmată de denumirea fructului, atunci când produsul este obţinut prin fermentarea merelor şi/sau perelor.

(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole, pot purta denumirea de „hidromel".

Art. 5. - (1) Obţinerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, prin amestecul sau combinarea mai multor băuturi fermentate este permisă prin:

a)  amestec - operaţiunea care constă în a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi tip de materie primă;

b) combinare (cupajare) - operaţiunea care constă în punerea împreună a două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie (băuturi alcoolice fermentate nedistilate din fructe).

(2) Sunt interzise amestecul şi/sau cupajarea între diferitele băuturi prevăzute la art. 2 alin. (1 j.

CAPITOLUL II

Producere şi comercializare

Art. 6. - (1) Producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, care nu corespund prevederilor prezentelor norme tehnice, este interzisă.

(2)  Spaţiile de producţie, utilajele şi instalaţiile în care se realizează, se depozitează şi se îmbuteiiază băuturile definite în prezentele norme tehnice trebuie să fie de uz alimentar şi să corespundă reglementărilor în vigoare.

(3)   Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, produse în conformitate cu prezentele norme tehnice, vor fi încadrate în Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/1987 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 7. - Comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, sub alte denumiri decât cele prevăzute în prezentele norme tehnice sau prin asociere de termeni ori cuvinte precum: „gen", „tip", „mod", „stil", „marca", „gust" sau sub alte denumiri asemănătoare celor prevăzute în prezentele norme tehnice, ori în Regulamentul (CEE) nr. 479/2008 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.392/86 si a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, în Regulamentul (CE) nr. 110/2008, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 39/16 din 13 februarie 2008, ori în Regulamentul (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu amendamentele şi modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 149 din 14 iunie 1991, este interzisă.

CAPITOLUL III

Etichetarea şi îmbutelierea

Art. 8 - (1) Etichetarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice se face cu respectarea art. 1 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi în mod obligatoriu, următoarele elemente:

a) denumirea sub care este vândut produsul, care va fi inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 10 milimetri;

b) denumirea grupei de băuturi, cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de minimum 10 milimetri;

c) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii determinată în momentul introducerii în fabricaţie;

d) volumul net;

e) concentraţia alcoolică, care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul „% vol." şi poate fi precedată de cuvântul „alcool" sau de abrevierea „alc." cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 5 milimetri;

f) data durabilităţii minimale pentru băuturile fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;

g) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

h) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;

i) data îmbutelierii;

j) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) „Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62), (11)-(14)" la anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să conţină cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv al unei categorii de calitate ori învechire sau orice altă combinaţie a acestor semne ori cuvinte identice sau similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase cu denumire definită ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, care:

- pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii cărora le sunt adresate;

-  pot fi confundate de către consumatorii cărora le sunt destinate cu prezentarea completă sau parţială a unui vin a cărui descriere este stabilită prin dispoziţii speciale.

(3)  Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net, concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot conţine cuvinte care reprezintă denumirea unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), a unei categorii de calitate sau învechire (de exemplu: superior, extra, fin, extrafin etc), a unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formă şi mărime.

(4)  Elementele obligatorii de etichetare prevăzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care să nu permită ştergerea, să nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.

(5)   Denumirea comercială, mărcile comerciale utilizate, precum şi orice informaţie înscrisă pe etichetele băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, definite în prezentele norme tehnice, nu trebuie să cuprindă cuvinte precum „cramă", „castel" „chateau", „podgorie", „colinele", „terasele", „plaiul", „podişul", "mustărie", „pivniţa", „premiat", desene, elemente figurative sau orice altă combinaţie a acestora, precum şi orice alt înscris, utilizate pentru descrierea şi prezentarea unui vin, vin aromatizat, a unei băuturi pe bază de vin, băuturi spirtoase cu denumire definită sau a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie, a unei categorii de calitate, indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată; nu pot fi folosite cuvinte sau părţi de cuvinte folosite în denumirea soiurilor de vin, precum Sauvignon, Muscat, Ottonel, Fetească, Regală, Alba, Blanc, Busuioacă, Busuioc, Galbenă, Golden, Noir, Negru, Grasa şi altele.

(6)  Reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi din cultura ori flora spontană sau a părţilor vegetale ale acestora ori a materiilor prime agricole din care au fost obţinute băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, pe etichetă, contraetichetă, banderole sau pe alte materiale de promovare, se face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(7)  Reprezentarea grafică a strugurilor, viţei-de-vie sau a părţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau pe alte materiale de promovare este interzisă.

Art. 9. - Comercializarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice se face numai în formă îmbuteliată, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri, în conformitate cu reglementările în vigoare privind preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală IML 8-01 „Preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum", republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL IV

Verificare şi control

Art. 10. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi controlează materiile prime agricole utilizate la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, spaţiile de producţie, ambalare şi depozitare, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului însoţite de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analiză şi a probei-martor.

Art. 11. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, de Legea nr. 363/2007 şi de Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se realizează de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecărei instituţii.

ANEXA la normele tehnice

Judeţul.......................................................................

Producător.................................................................

Licenţa nr...................................................................

Cantitatea anuală......................................................

REGISTRU   SPECIAL   DE   EVIDENŢA

a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Denumirea produsului*.......................................................

Nr. crt.

Denumirea

materiilor

prime

agricole

folosite**

Furnizor

Documentele

care atestă

provenienţa

materiilor prime

agricole

Canyitatea (to)

Nr. buletin analiză materii prime

Concentraţia

alcoolică (° vol.

alcool %)

Indulcitori (kg)

Arome -

cantitatea

(kg)

Produs finit rezultat

Producţie

expediată

lunar din lot

(mii I)

Observaţii

Dobândită

Totală

Zaharuri ***

Miere

Must frunte

Acidifiati (kg)

Conservanti (kg)

Nr. lot

Cantitatea (mii I)

Concentraţia

alcoolică

(° vol. alcool %)

Dobândită

Totală

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Intocmit:

Nume...............................................

Prenume...............................................

Funcţia...............................................

Verificat:

Nume...............................................

Prenume...........................................

Funcţia...............................................

* Situaţia se completează pentru fiecare lot.

**Anual se face inventarul stocurilor materiilor prime agricole, îndulcitorilor, acidifiantilor, conservantilor, aromelor, coloranţilor şi al produselor finite.

*** Adaosul de zaharuri ca îndulcitor este permis conform art. 2 alin. (8) şi cu respectarea art. 2 alin. (3) din normele tehnice.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 334/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 334 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 334/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu