ORDIN Nr. 675
din 18 decembrie 2009
pentru aprobarea Normelor
tehnice privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea,
etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate,
altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare
ACT EMIS DE: AUTORITATEA
NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 918 din 29 decembrie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 129.435 din 15
decembrie 2009, întocmit de Direcţia generală politici agricole,
având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa
de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea
producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor,
republicată, ale Regulamentului (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23
iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi
Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ale Hotărârii Guvernului
nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea
şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările
şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale, interimar, ministrul sănătăţii,
interimar, şi preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor emit
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind
fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea
şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate,
altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare,
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor
şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru
Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii,
prin structurile lor centrale şi teritoriale cu atribuţii în domeniu,
vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se
sancţionează potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind
producţia de produse alimentare destinate comercializării,
republicată, Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia
consumatorilor, republicată, cu modificările şi
completările ulterioare, şi Legii nr. 363/2007 privind combaterea
practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii
şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană
privind protecţia consumatorilor.
Art. 3. - Băuturile alcoolice fermentate
nedistilate, produse în conformitate cu normele tehnice, se încadrează în
Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE)
nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura
tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu
modificările şi completările ulterioare, la poziţia
tarifară corespunzătoare nomenclaturii combinate şi notei
explicative la Sistemul armonizat.
Art. 4. - (1) La data intrării în vigoare a
prezentului ordin, stocurile de băuturi fermentate, altele decât berea
şi vinul, destinate consumului uman ca atare, existente în reţeaua de
comercializare sau fabricate înaintea intrării în vigoare a prezentului
ordin, existente în depozitele producătorilor, se comercializează
până la epuizare.
(2) Se interzice utilizarea stocurilor de etichete care
nu sunt conforme cu prevederile prezentului ordin.
(3) Prevederile prezentului ordin nu se aplică
băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, fabricate şi/sau
comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în
Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului
privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele
aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de
protecţie echivalent cu cel prevăzut în normele tehnice cuprinse în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5. - In vederea asigurării şi
verificării trasabilităţii materiilor prime utilizate, a
aromatizanţilor şi altor aditivi alimentari utilizaţi, conform
prevederilor normelor tehnice, producătorii de băuturi alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, vor înfiinţa
şi vor completa un registru special de evidenţă, vizat şi
verificat de către inspecţiile tehnice în agricultură din cadrul
direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi a municipiului Bucureşti, al cărui model este
prevăzut în anexa la normele tehnice.
Art. 6. - Nerespectarea prevederilor prezentului ordin
de către producători conduce la retragerea licenţei şi
interzicerea producerii, îmbutelierii şi comercializării
băuturilor alcoolice fermentate nedistilate.
Art. 7. - La data intrării în vigoare a
prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr.
334/432/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind definirea, descrierea,
prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca
atare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 10
august 2009.
Art. 8. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale, interimar,
Radu Mircea Berceanu
Ministrul sănătăţii, interimar,
Adriean Videanu
Preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu
ANEXĂ
NORME TEHNICE
privind fabricarea, natura şi calitatea
materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea
băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi
vinul, destinate consumului uman ca atare
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezentele norme tehnice stabilesc materiile
prime, procedurile prin care pot fi obţinute băuturile alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului
uman ca atare, modul de prezentare în vederea comercializării, sistemul de
evidenţă a materiilor prime, producţiei şi
cantităţilor comercializate, precum şi autorităţile
responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor
norme tehnice de către operatorii din domeniu.
Art. 2. - (1) Băuturile alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca
atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obţinute în
exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.
(2) Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca
atare sau în amestec la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca
atare, sunt următoarele:
a) fructe şi/sau părţi de fructe, cu
excepţia strugurilor, provenite din plantaţii pomicole şi/sau
din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora
spontană;
b) produse apicole;
c) must sau/şi must concentrat sau/şi must
concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din produsele agricole
prevăzute la alin. (2) lit. a).
(3) Producerea băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca
atare, din alte produse agricole decât cele prevăzute la alin. (2) lit.
a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de
norme tehnice de producere pentru fiecare produs în parte de către
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale,
Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea
Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu respectarea
prevederilor art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, republicată.
Art. 3. - (1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a
amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului
alcoolic este interzisă.
(2) Concentraţia alcoolică în volume
dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât
berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, în momentul punerii în
consum, trebuie să provină în totalitate ca urmare a
fermentaţiei alcoolice a zaharurilor din compoziţia naturală a
produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).
Art. 4. - (1) In vederea îmbunătăţirii
sau corectării caracteristicilor organoleptice ale băuturilor
alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate
consumului uman ca atare, este permisă utilizarea aditivilor alimentari:
coloranţi, conservanţi, acidifianţi, îndulcitori alimentari, cu
respectarea prevederilor legale în vigoare, cu condiţia de a nu modifica
natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi pentru a înşela
consumatorul.
(2) Aromatizarea este permisă cu substanţe
aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau
substanţe aromatizante identice cu cele naturale şi/sau plante aromatice
ori mirodenii, cu excepţia aromelor de struguri, fără a denatura
gustul, natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi.
Art. 5. - Pentru producerea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului
uman ca atare, adaosul de apă, eventual distilată sau
demineralizată, este permis cu condiţia de a nu se modifica
calităţile organoleptice ale produsului şi calitatea acesteia
să fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu. După caz, se
poate utiliza apa minerală naturală care se încadrează în
prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a
legislaţiilor statelor membre privind exploatarea şi comercializarea
apelor minerale naturale 80/777/CEE.
Art. 6. - Concentraţia alcoolică în volume
dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât
berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:
- minimum 1,2% voi. alcool în volume până la
maximum 10% voi. alcool în volume pentru produsele fabricate din produsele
agricole prevăzute la art. 2 alin. 2 lit. a);
- minimum 10,1% vol. alcool în volume până la
maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole
prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) şi c).
Art. 7. - (1) Băuturile alcoolice fermentate
nedistilate altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca
atare, se comercializează sub denumirea „Băuturi alcoolice fermentate
nedistilate".
(2) Pentru băuturile alcoolice fermentate
nedistilate, care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct
este permisă utilizarea denumirii „băutură alcoolică
fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului.
(3) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate
care se obţin prin fermentarea exclusivă a amestecurilor de fructe se
pot comercializa sub denumirea „băutură alcoolică
fermentată nedistilată din fructe".
(4) Denumirea „băutură alcoolică
fermentată nedistilată obţinută prin fermentarea
exclusivă a merelor/perelor" poate fi înlocuită cu denumirea
„cidru" de mere/pere.
(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme
tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole,
pot purta denumirea „hidromel".
Art. 8. - La obţinerea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului
uman ca atare, sunt permise următoarele practici:
a) amestec - constă în operaţiunea de
a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate
nedistilate obţinute din aceleaşi produse agricole admise la
utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);
b) cupaj - constă în operaţiunea de a
pune în proporţii diferite două sau mai multe băuturi alcoolice
fermentate nedistilate din aceeaşi categorie.
Art. 9. - Amestecul între diferitele produse agricole,
în vederea obţinerii băuturilor alcoolice fermentate nedistilate,
altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate
face numai în cadrul aceleiaşi grupe de produse agricole prevăzute la
art. 2 alin. (2).
Art. 10. - (1) Registrul special de evidenţă
va conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii:
a) produsul agricol admis la fabricarea
băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de
analiză;
b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului
agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate
şi documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;
c) aditivi alimentari (conservanţi,
acidifianţi, arome, îndulcitori şi alţi aditivi) şi
cantităţile utilizate;
d) denumirea sub care se comercializează
băutura;
e) loturile de produs finit rezultate (numărul
lotului şi data fabricării).
(2) Fiecare lot de produs finit va fi însoţit de
fişa tehnică, buletin de analiză şi proba-martor.
(3) Direcţiile pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, în
conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea
Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea
(anularea) licenţelor de fabricaţie operatorilor economici care
desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de
produse alimentare, cu modificările şi completările ulterioare,
vor elibera licenţe de fabricaţie operatorilor economici care
desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de
produse prevăzute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul
menţionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime
prevăzute la art. 2 alin. (2), ţinând în acest sens un registru de
evidenţă pentru fiecare operator economic şi categorie de produs
în parte.
CAPITOLUL II
Producerea, etichetarea şi comercializarea
Art. 11. - (1) Producerea, îmbutelierea şi
comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât
berea şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate
conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările
ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.
(2) Fără a aduce atingere prevederilor
Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse
alimentare destinate comercializării, republicată, în vederea
obţinerii licenţei de fabricaţie pentru domeniul VIII, pct. 4
din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările
şi completările ulterioare, solicitanţii vor prezenta pentru
fiecare produs menţionat în prezentele norme tehnice modelul de
etichetă şi cdntraetichetă, după caz, a produsului,
însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de
inspecţiile tehnice pentru agricultură, cu consultarea
prealabilă a comisariatelor regionale pentru protecţia
consumatorilor.
Art. 12. - Spaţiile de producţie în care se
realizează, se depozitează şi se imbuteliază băuturile
definite în prezentele norme tehnice sunt locaţii distincte, utilizate în
exclusivitate pentru producerea acestei categorii de băuturi, fiind altele
decât cele utilizate pentru producerea, condiţionarea şi îmbutelierea
vinului.
Art. 13. - Comercializarea băuturilor alcoolice
fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, se face numai în
formă îmbuteliată, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.
Art. 14. - (1) Etichetarea băuturilor se va face
cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind
etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările
ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în conformitate cu
prevederile legale în domeniu, următoarele elemente obligatorii:
a) denumirea sub care este vândut produsul care va fi
inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi
mărime de maximum 10 milimetri;
b) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea
descrescătoare a cantităţii determinată în momentul
introducerii în fabricaţie;
c) volumul net;
d) concentraţia alcoolică care se va înscrie
în cifre cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul „% voi."
şi poate fi precedată de cuvântul „alcool" sau de abrevierea
„ale." cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de
maximum 5 milimetri;
e) data durabilităţii minimale pentru
băuturile fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai
mică de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;
f) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci
când acestea necesită indicaţii speciale;
g) numele şi adresa producătorului sau ale
ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din
afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul
importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
h) numărul lotului şi data îmbutelierii;
i) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) „Lista
cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62),
(11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor,
aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările
şi completările ulterioare;
j) denumirea „băutură alcoolică
fermentată nedistilată" poate fi completată cu
menţiunea „conţinut de zaharuri", urmată de conţinutul
efectiv de zaharuri din produsul finit.
(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea
băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să
conţină cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei
categorii de calitate ori învechire sau orice altă combinaţie a
acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau
prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase cu denumire definită
ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de
struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau
învechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicaţii geografice,
care pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii ori pot fi confundate
cu prezentarea completă sau parţială a unui vin ori produs
vitivinicol a cărui descriere este stabilită prin normele legale în
vigoare.
(3) Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea
comercială, mărcile comerciale utilizate, volumul net,
concentraţia alcoolică şi, după caz, data
durabilităţii minimale trebuie să fie înscrise în acelaşi
câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot conţine
cuvinte care reprezintă ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri,
unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole),
unui termen, desen sau element figurativ uzitat în domeniul vitivinicol (de
exemplu: „cramă", „castel", „chateau", „podgorie",
„colinele", „terasele", „plaiul", „podişul",
„mustărie", „pivniţa", „premiat" etc), unei categorii
de calitate ori învechire, unei indicaţii geografice sau denumiri de
origine controlată a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se
vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formă şi
mărime.
(4) Elementele obligatorii de etichetare prevăzute
la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie
să fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.
(5) In sistemul de etichetare este permisă numai
reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi,
din cultura ori flora spontană, sau a părţilor vegetale ale
acestora din care au fost obţinute băuturile prevăzute în
prezentele norme tehnice.
(6) In cazul băuturilor alcoolice fermentate
nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decât berea şi
vinul, nu se însoţeşte sau asociază cu termeni ori cuvinte
precum: „gen", „tip", „mod", „stil", marca",
„gust".
CAPITOLUL III
Verificare şi control
Art. 15. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor
şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central
şi judeţean, Autoritatea Naţională pentru Protecţia
Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor,
şi Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile
din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi
controlează modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice
de către operatorii din domeniu, în funcţie de atribuţiile
conferite de legislaţia în vigoare fiecărei instituţii.
(2) Verificarea calităţii loturilor de
produse se face pe întregul lor circuit, de la producere până la
comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului,
însoţită de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analiză
şi a probei-martor.
Art. 16. - Constatarea contravenţiilor şi
aplicarea sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.
21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu
modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 363/2007
privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în
relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu
legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor şi de
Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se realizează de
către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea
Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele
regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor
legale în vigoare ale fiecărei instituţii.
ANEXĂ la normele tehnice
Producător....................................................CUI
(CNP)............................
Unitatea de producţie
(judeţ/localitate)............................................
Licenţa
nr./data........................................
REGISTRUL SPECIAL DE EVIDENŢĂ
a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate
Denumirea
produsului....................................
Nr. crt.
|
Denumirea
produsului
agricol
admis
|
Furnizor
|
Document(e)
de
provenienţă
a
produselor
agricole
|
Cantitatea
(mii litri,
to etc.)
|
Nr. buletin
analiză materii prime
|
Conţinut
în zaharuri
fermentescibile
(g/U.M.)
|
Aditivi
alimentari utilizaţi
|
Produs
finit rezultat
|
Denumirea
comercială
a
produsului
|
Observaţii
|
Denumirea/
cantitatea
|
Denumirea/
cantitatea
|
Denumirea/
cantitatea
|
Denumirea/
cantitatea
|
Denumirea/
cantitatea
|
Nr. lot/
Data
fabricaţiei
|
Cantitatea
(mii I)
|
Concentraţia
alcoolică
(° vol.
alcool %)
|
Dobândită
|
Totală
|
1.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Intocmit:
Nume.................................................................
Prenume............................................................
Funcţia...............................................................
Verificat:
Nume.................................................................
Prenume............................................................
Funcţia...............................................................
Data...................................................................
Semnătura şi
ştampila........................................