Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1594 din 17 decembrie 2009

pentru aprobarea Normelor tehnice privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

ACT EMIS DE:                MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 918 din 29 decembrie 2009



Văzând Referatul de aprobare nr. 129.435 din 15 decembrie 2009, întocmit de Direcţia generală politici agricole,

având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, ale Regulamentului (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ale Hotărârii Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, interimar, ministrul sănătăţii, interimar, şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii, prin structurile lor centrale şi teritoriale cu atribuţii în domeniu, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.

(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţionează potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, republicată, Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor.

Art. 3. - Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, produse în conformitate cu normele tehnice, se încadrează în Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare, la poziţia tarifară corespunzătoare nomenclaturii combinate şi notei explicative la Sistemul armonizat.

Art. 4. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin, stocurile de băuturi fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, existente în reţeaua de comercializare sau fabricate înaintea intrării în vigoare a prezentului ordin, existente în depozitele producătorilor, se comercializează până la epuizare.

(2) Se interzice utilizarea stocurilor de etichete care nu sunt conforme cu prevederile prezentului ordin.

(3)  Prevederile prezentului ordin nu se aplică băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în normele tehnice cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 5. - In vederea asigurării şi verificării trasabilităţii materiilor prime utilizate, a aromatizanţilor şi altor aditivi alimentari utilizaţi, conform prevederilor normelor tehnice, producătorii de băuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, vor înfiinţa şi vor completa un registru special de evidenţă, vizat şi verificat de către inspecţiile tehnice în agricultură din cadrul direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, al cărui model este prevăzut în anexa la normele tehnice.

Art. 6. - Nerespectarea prevederilor prezentului ordin de către producători conduce la retragerea licenţei şi interzicerea producerii, îmbutelierii şi comercializării băuturilor alcoolice fermentate nedistilate.

Art. 7. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 334/432/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 10 august 2009.

Art. 8. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, interimar,

Radu Mircea Berceanu

Ministrul sănătăţii, interimar,

Adriean Videanu

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Constantin Cerbulescu

ANEXĂ

NORME   TEHNICE

privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezentele norme tehnice stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obţinute băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare în vederea comercializării, sistemul de evidenţă a materiilor prime, producţiei şi cantităţilor comercializate, precum şi autorităţile responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de către operatorii din domeniu.

Art. 2. - (1) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.

(2)  Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca atare sau în amestec la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt următoarele:

a)  fructe şi/sau părţi de fructe, cu excepţia strugurilor, provenite din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontană;

b) produse apicole;

c)   must sau/şi must concentrat sau/şi must concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din produsele agricole prevăzute la alin. (2) lit. a).

(3)  Producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, din alte produse agricole decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice de producere pentru fiecare produs în parte de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu  respectarea prevederilor art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată.

Art. 3. - (1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisă.

(2) Concentraţia alcoolică în volume dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, în momentul punerii în consum, trebuie să provină în totalitate ca urmare a fermentaţiei alcoolice a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).

Art. 4. - (1) In vederea îmbunătăţirii sau corectării caracteristicilor organoleptice ale băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este permisă utilizarea aditivilor alimentari: coloranţi, conservanţi, acidifianţi, îndulcitori alimentari, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cu condiţia de a nu modifica natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi pentru a înşela consumatorul.

(2) Aromatizarea este permisă cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale şi/sau plante aromatice ori mirodenii, cu excepţia aromelor de struguri, fără a denatura gustul, natura, substanţa sau calitatea acestor băuturi.

Art. 5. - Pentru producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, adaosul de apă, eventual distilată sau demineralizată, este permis cu condiţia de a nu se modifica calităţile organoleptice ale produsului şi calitatea acesteia să fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu. După caz, se poate utiliza apa minerală naturală care se încadrează în prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale 80/777/CEE.

Art. 6. - Concentraţia alcoolică în volume dobândită a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:

-  minimum 1,2% voi. alcool în volume până la maximum 10% voi. alcool în volume pentru produsele fabricate din produsele agricole prevăzute la art. 2 alin. 2 lit. a);

- minimum 10,1% vol. alcool în volume până la maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) şi c).

Art. 7. - (1) Băuturile alcoolice fermentate nedistilate altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se comercializează sub denumirea „Băuturi alcoolice fermentate nedistilate".

(2) Pentru băuturile alcoolice fermentate nedistilate, care se obţin prin fermentarea exclusivă a unui fruct este permisă utilizarea denumirii „băutură alcoolică fermentată nedistilată", însoţită de numele fructului.

(3)  Băuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivă a amestecurilor de fructe se pot comercializa sub denumirea „băutură alcoolică fermentată nedistilată din fructe".

(4)   Denumirea „băutură alcoolică fermentată nedistilată obţinută prin fermentarea exclusivă a merelor/perelor" poate fi înlocuită cu denumirea „cidru" de mere/pere.

(5) Băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivă a produselor apicole, pot purta denumirea „hidromel".

Art. 8. - La obţinerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt permise următoarele practici:

a)  amestec - constă în operaţiunea de a pune împreună două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi produse agricole admise la utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);

b)  cupaj - constă în operaţiunea de a pune în proporţii diferite două sau mai multe băuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie.

Art. 9. - Amestecul între diferitele produse agricole, în vederea obţinerii băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate face numai în cadrul aceleiaşi grupe de produse agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).

Art. 10. - (1) Registrul special de evidenţă va conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii:

a)  produsul agricol admis la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analiză;

b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţă a circulaţiei acestora;

c) aditivi alimentari (conservanţi, acidifianţi, arome, îndulcitori şi alţi aditivi) şi cantităţile utilizate;

d) denumirea sub care se comercializează băutura;

e)  loturile de produs finit rezultate (numărul lotului şi data fabricării).

(2)  Fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişa tehnică, buletin de analiză şi proba-martor.

(3) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, vor elibera licenţe de fabricaţie operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse prevăzute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul menţionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime prevăzute la art. 2 alin. (2), ţinând în acest sens un registru de evidenţă pentru fiecare operator economic şi categorie de produs în parte.

CAPITOLUL II

Producerea, etichetarea şi comercializarea

Art. 11. - (1) Producerea, îmbutelierea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.

(2) Fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, republicată, în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie pentru domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanţii vor prezenta pentru fiecare produs menţionat în prezentele norme tehnice modelul de etichetă şi cdntraetichetă, după caz, a produsului, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspecţiile tehnice pentru agricultură, cu consultarea prealabilă a comisariatelor regionale pentru protecţia consumatorilor.

Art. 12. - Spaţiile de producţie în care se realizează, se depozitează şi se imbuteliază băuturile definite în prezentele norme tehnice sunt locaţii distincte, utilizate în exclusivitate pentru producerea acestei categorii de băuturi, fiind altele decât cele utilizate pentru producerea, condiţionarea şi îmbutelierea vinului.

Art. 13. - Comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, se face numai în formă îmbuteliată, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.

Art. 14. - (1) Etichetarea băuturilor se va face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi trebuie să cuprindă, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, următoarele elemente obligatorii:

a)  denumirea sub care este vândut produsul care va fi inscripţionată cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 10 milimetri;

b)    lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii determinată în momentul introducerii în fabricaţie;

c) volumul net;

d) concentraţia alcoolică care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimală, urmată de simbolul „% voi." şi poate fi precedată de cuvântul „alcool" sau de abrevierea „ale." cu caractere de aceeaşi formă şi mărime de maximum 5 milimetri;

e) data durabilităţii minimale pentru băuturile fermentate ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;

f) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

g) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;

h) numărul lotului şi data îmbutelierii;

i) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) „Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (62), (11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

j) denumirea „băutură alcoolică fermentată nedistilată" poate fi completată cu menţiunea „conţinut de zaharuri", urmată de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.

(2)   Etichetarea, publicitatea şi prezentarea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice nu trebuie să conţină cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei categorii de calitate ori învechire sau orice altă combinaţie a acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei băuturi spirtoase cu denumire definită ori a unei băuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicaţii geografice, care pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii ori pot fi confundate cu prezentarea completă sau parţială a unui vin ori produs vitivinicol a cărui descriere este stabilită prin normele legale în vigoare.

(3)   Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea comercială, mărcile comerciale utilizate, volumul net, concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetă nu pot conţine cuvinte care reprezintă ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri, unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), unui termen, desen sau element figurativ uzitat în domeniul vitivinicol (de exemplu: „cramă", „castel", „chateau", „podgorie", „colinele", „terasele", „plaiul", „podişul", „mustărie", „pivniţa", „premiat" etc), unei categorii de calitate ori învechire, unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formă şi mărime.

(4) Elementele obligatorii de etichetare prevăzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie să fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.

(5)   In sistemul de etichetare este permisă numai reprezentarea grafică a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi, din cultura ori flora spontană, sau a părţilor vegetale ale acestora din care au fost obţinute băuturile prevăzute în prezentele norme tehnice.

(6)  In cazul băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decât berea şi vinul, nu se însoţeşte sau asociază cu termeni ori cuvinte precum: „gen", „tip", „mod", „stil", marca", „gust".

CAPITOLUL III

Verificare şi control

Art. 15. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verifică şi controlează modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de către operatorii din domeniu, în funcţie de atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare fiecărei instituţii.

(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului, însoţită de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analiză şi a probei-martor.

Art. 16. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor şi de Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995, republicată, se realizează de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin inspecţiile tehnice din agricultură, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecărei instituţii.

ANEXĂ la normele tehnice

Producător....................................................CUI (CNP)............................

Unitatea de producţie (judeţ/localitate)............................................

Licenţa nr./data........................................

REGISTRUL   SPECIAL   DE   EVIDENŢĂ

a băuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Denumirea produsului....................................

Nr. crt.

Denumirea

produsului

agricol

admis

Furnizor

Document(e)

de

provenienţă

a produselor

agricole

Cantitatea

(mii litri, to etc.)

Nr. buletin analiză materii prime

Conţinut în zaharuri

fermentescibile

(g/U.M.)

Aditivi alimentari utilizaţi

Produs finit rezultat

Denumirea comercială

a produsului

Observaţii

Denumirea/ cantitatea

Denumirea/ cantitatea

Denumirea/ cantitatea

Denumirea/ cantitatea

Denumirea/ cantitatea

Nr. lot/

Data

fabricaţiei

Cantitatea (mii I)

Concentraţia

alcoolică

(° vol. alcool %)

Dobândită

Totală

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Intocmit:

Nume.................................................................

Prenume............................................................

Funcţia...............................................................

Verificat:

Nume.................................................................

Prenume............................................................

Funcţia...............................................................

Data...................................................................

Semnătura şi ştampila........................................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1594/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1594 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu