ORDIN
Nr. 389 din 20 noiembrie 2001
privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE-76/765
Alcoolmetre si areometre pentru alcool"
ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 13 din 11 ianuarie 2002
Ministrul industriei si resurselor,
avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001
privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
in baza art. 3 pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 853/1999 privind
organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE-76/765 Alcoolmetre
si areometre pentru alcool", prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la un an de la publicare.
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
ANEXA 1
NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
"NML CEE-76/765
Alcoolmetre si areometre pentru alcool"
Art. 1
Prezenta norma de metrologie legala CEE stabileste caracteristicile
alcoolmetrelor si areometrelor pentru alcool, destinate determinarii
concentratiei alcoolice a amestecurilor de apa si etanol.
Art. 2
Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool pe care se aplica marcajele CEE
sunt descrise in anexa la prezenta norma de metrologie legala CEE.
Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool trebuie sa fie supuse controlului
metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE.
Art. 3
Introducerea pe piata si/sau utilizarea alcoolmetrelor si areometrelor
pentru alcool nu poate fi impiedicata, interzisa sau restrictionata, daca
acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala,
aplicate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legala CEE, sau
daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele
CEE corespunzatoare.
Art. 4
Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.
ANEXA 1
la NML CEE-76/765
1. Definitia alcoolmetrelor si areometrelor pentru alcool
1.1. Alcoolmetrele sunt mijloace de masurare din sticla, utilizate pentru
determinarea concentratiei alcoolice exprimate ca fractie masica sau a
concentratiei alcoolice exprimate ca fractie volumica a unui amestec de apa si
etanol.
1.2. In functie de modul in care este exprimata concentratia alcoolica,
alcoolmetrele sunt alcoolmetre masice si volumice.
1.3. Areometrele pentru alcool sunt mijloace de masurare din sticla pentru
determinarea densitatii unui amestec de apa si etanol.
2. Descrierea alcoolmetrelor si areometrelor pentru alcool
2.1. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool, definite in aceasta norma
de metrologie legala CEE, trebuie sa fie gradate la o temperatura de referinta
de 20 grade C, in concordanta cu valorile din tabelele alcoolmetrice
internationale publicate de Organizatia Internationala de Metrologie Legala.
2.2. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool sunt gradate astfel incat
citirea sa se efectueze la suprafata orizontala libera a lichidului.
2.3. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool sunt alcatuite din:
- un corp cilindric, terminat la partea inferioara in forma conica sau
semisferica, astfel incat sa nu retina bule de aer;
- o tija cilindrica sudata la partea sa inferioara de corpul cilindric,
cealalta extremitate a sa fiind inchisa.
Suprafata exterioara a fiecarui alcoolmetru si areometru pentru alcool
trebuie sa fie simetrica fata de axa principala.
Sectiunea transversala trebuie sa nu prezinte treceri abrupte.
2.4. Partea inferioara a corpului cilindric trebuie sa contina lestul, care
are rolul de a ajusta masa alcoolmetrului si areometrului pentru alcool.
2.5. Tija cilindrica trebuie sa contina o scara gradata aplicata pe un
suport cilindric fixat rigid in interiorul tijei.
3. Principii de constructie
3.1. Sticla utilizata la constructia alcoolmetrelor si areometrelor pentru
alcool trebuie sa fie transparenta si sa nu prezinte defecte care pot impiedica
citirea scarii gradate.
Sticla trebuie sa aiba un coeficient de dilatare volumica de (25+/-2) x
10^-6 grade C^-1.
3.2. Lestul trebuie fixat in partea inferioara a alcoolmetrului sau
areometrului pentru alcool, astfel incat dupa ce alcoolmetrul sau areometrul
pentru alcool finisat este mentinut timp de o ora in pozitie orizontala, la
temperatura de 80 grade C si ulterior racit in aceeasi pozitie, acesta trebuie
sa pluteasca in pozitie verticala, cu o abatere de la verticalitate de cel mult
1 grade 30 minute.
4. Scara gradata
4.1. Alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool trebuie sa aiba o singura scara
gradata de tipul celor mentionate la pct. 4.5 sau 4.6.
4.2. Inscriptiile si reperele scarii gradate trebuie sa fie marcate pe un
suport care are suprafata opaca si neteda.
Acest suport trebuie sa fie fixat rigid in interiorul tijei, iar reperele
de referinta se realizeaza astfel incat orice deplasare a scarii si a
suportului ei fata de tija sa poata fi observata.
Dupa mentinerea aparatului timp de 24 de ore la o temperatura de 70 grade C
suportul, scara si inscriptiile trebuie sa nu prezinte urme de rasucire,
decolorare sau carbonizare.
4.3. Reperele scarii gradate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie situate in planuri perpendiculare pe axa de simetrie a aparatului;
- sa fie negre*1), fine, nete, marcate clar si de nesters;
- sa aiba o grosime uniforma care sa nu depaseasca 0,2 mm.
4.4. Lungimea reperelor scurte ale scarii trebuie sa fie de cel putin o
cincime din circumferinta tijei, cea a reperelor medii, de cel putin o treime
din circumferinta tijei si cea a reperelor lungi, de cel putin jumatate din
circumferinta tijei.
4.5. Alcoolmetrele trebuie sa aiba scarile gradate in procente de masa sau
procente de volum de alcool. Domeniul nominal al scarii gradate trebuie sa nu
depaseasca 10% masa sau volum de alcool.
Valoarea diviziunii trebuie sa fie de 0,1% .
Fiecare scara gradata trebuie sa includa intre 5 si 10 diviziuni
suplimentare trasate deasupra limitei superioare si sub limita inferioara a
domeniului nominal.
4.6. Areometrele pentru alcool trebuie sa aiba scarile gradate in kg/mc.
Domeniul nominal al scarii gradate nu trebuie sa depaseasca 20 kg/mc.
Valoarea diviziunii trebuie sa fie de 0,2 kg/mc.
Fiecare scara gradata trebuie sa includa intre 5 si 10 diviziuni
suplimentare trasate deasupra limitei superioare si sub limita inferioara a
domeniului nominal, fara a fi extinsa peste 1.000 kg/mc.
------------
*1) In afara domeniului nominal reperele scarii pot fi de alta culoare.
5. Gradare si numerotare
5.1. La alcoolmetre fiecare al zecelea reper, numarat de la un capat al
scarii, trebuie sa fie reprezentat printr-o linie lunga. Intre doua repere
lungi consecutive trebuie sa existe un reper mediu, iar intre fiecare reper
lung si reperul mediu cel mai apropiat trebuie sa existe 4 repere scurte. Vor
fi numerotate numai reperele lungi.
5.2. La areometrele pentru alcool fiecare al cincilea reper, numarat de la
un capat al scarii gradate, trebuie sa fie reprezentat printr-o linie lunga.
Intre doua repere lungi consecutive trebuie sa existe 4 repere scurte.
Va fi numerotat numai al cincilea sau al zecelea reper.
5.3. Reperele care indica limitele domeniului nominal trebuie sa aiba
valorile numerice corespunzatoare inscrise cu toate cifrele.
La areometrele pentru alcool valorile numerice corespunzatoare celorlalte
repere, aflate intre limitele domeniului nominal, pot fi inscriptionate
prescurtat.
6. Clasificare si dimensiuni principale ale alcoolmetrelor si areometrelor
pentru alcool
6.1. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool trebuie sa apartina uneia
dintre urmatoarele clase de exactitate:
- clasa I: Lungimea medie a diviziunii scarii gradate nu trebuie sa fie mai
mica de 1,5 mm. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool din aceasta clasa nu
pot avea incorporat un termometru;
- clasa II: Lungimea medie a diviziunii scarii gradate nu trebuie sa fie
mai mica de 1,05 mm. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool din aceasta
clasa pot avea un termometru incorporat;
- clasa III: Lungimea medie a diviziunii scarii gradate nu trebuie sa fie
mai mica de 0,85 mm. Alcoolmetrele si areometrele pentru alcool din aceasta
clasa pot avea un termometru incorporat.
6.2. Diametrul exterior al corpului oricarui alcoolmetru sau areometru
pentru alcool este cuprins intre 19 mm si 40 mm.
Diametrul exterior al tijei este de cel putin 3 mm pentru alcoolmetrele si
areometrele pentru alcool din clasele I si II si de cel putin 2,5 mm pentru
alcoolmetrele si areometrele din clasa III. Tija trebuie sa se prelungeasca cu
cel putin 15 mm deasupra reperului superior al scarii gradate.
Sectiunea transversala a tijei trebuie sa fie uniforma pe o lungime de cel
putin 5 mm sub reperul inferior al scarii gradate.
7. Inscriptionari
7.1. In interiorul alcoolmetrului si areometrului pentru alcool vor fi
marcate lizibil si astfel incat sa nu poata fi sterse urmatoarele inscriptii:
- clasa I, II sau III;
- kg/mc, % volum sau % masa;
- temperatura de referinta: 20 grade C;
- etanol;
- denumirea sau marca de identificare a producatorului;
- numarul de identificare al alcoolmetrului sau areometrului pentru alcool;
- marcajul aprobarii de model CEE.
7.2. Masa alcoolmetrului si areometrului pentru alcool, exprimata in mg,
poate fi marcata pe corpul acestuia.
8. Erori tolerate si verificare
8.1. Erorile tolerate pentru alcoolmetre si areometre pentru alcool sunt:
- pentru alcoolmetrele si areometrele pentru alcool din clasa I: +/- 1/2
din valoarea unei diviziuni pentru fiecare valoare masurata;
- pentru alcoolmetrele si areometrele pentru alcool din clasele II si III:
+/- valoarea unei diviziuni pentru fiecare valoare masurata.
8.2. Verificarea trebuie sa fie efectuata in cel putin 3 puncte din
domeniul nominal al scarii.
9. Termometre utilizate la determinarea concentratiei alcoolice
9.1. Termometre incorporate in alcoolmetrele si areometrele pentru alcool
utilizate la determinarea concentratiei alcoolice
Daca alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la determinarea
concentratiei alcoolice apartine clasei de exactitate II sau III, acesta poate
avea incorporat un termometru din sticla cu mercur.
9.1.1. Termometrul trebuie sa aiba valoarea diviziunii de 0,1 grade C, 0,2
grade C sau 0,5 grade C si nu este necesar sa aiba marcat reperul 0 grade C.
9.1.2. Lungimea minima a diviziunii scarii gradate trebuie sa fie:
- 0,8 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1 grade C si 0,2
grade C;
- 1,0 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,5 grade C.
9.1.3. Grosimea reperelor scarii gradate nu trebuie sa depaseasca o cincime
din lungimea diviziunii.
9.1.4. Eroarea tolerata, pozitiva sau negativa, este:
- 0,10 grade C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1 grade C;
- 0,20 grade C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,2 grade C
sau 0,5 grade C.
9.1.5. In timpul efectuarii verificarii initiale CEE eroarea termometrului
incorporat trebuie sa fie determinata in cel putin 3 puncte din domeniul
nominal al scarii.
9.2. Termometre neincorporate in alcoolmetrele si areometrele pentru alcool
utilizate la determinarea concentratiei alcoolice
9.2.1. Daca alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la
determinarea concentratiei alcoolice apartine clasei de exactitate I,
termometrul utilizat impreuna cu acesta este de tipul:
- cu termorezistenta, care sa permita masurarea temperaturii amestecului de
apa si alcool cu o eroare tolerata de +/- 0,10 grade C; sau
- din sticla cu mercur cu valoarea diviziunii de 0,1 grade C sau 0,5 grade
C.
Termometrele din sticla cu mercur trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
- sa aiba marcat reperul 0 grade C;
- lungimea minima a diviziunii scarii gradate trebuie sa fie 0,8 mm;
- grosimea reperelor scarii gradate nu trebuie sa depaseasca o cincime din
lungimea diviziunii.
Eroarea tolerata, pozitiva sau negativa, este egala cu valoarea unei
diviziuni.
9.2.2. Daca alcoolmetrul sau areometrul pentru alcool utilizat la determinarea
concentratiei alcoolice apartine clasei de exactitate II sau III, termometrul
utilizat impreuna cu acesta trebuie sa fie din sticla cu mercur.
9.2.2.1. Termometrul trebuie sa aiba valoarea diviziunii de 0,1 grade C,
0,2 grade C sau 0,5 grade C si trebuie sa aiba marcat reperul 0 grade C.
9.2.2.2. Lungimea minima a diviziunii scarii gradate trebuie sa fie de:
- 0,8 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1 grade C sau 0,2
grade C;
- 1,0 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,5 grade C.
9.2.2.3. Grosimea reperelor scarii gradate nu trebuie sa depaseasca o
cincime din lungimea diviziunii.
9.2.2.4. Eroarea tolerata este:
- +/- 0,10 grade C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1 grade
C;
- +/- 0,20 grade C pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,2 grade
C sau 0,5 grade C.
10. Marcaje
Marcajele de verificare initiala CEE, compuse din semnele prevazute la pct.
3.1 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile
de introducere pe piata a mijloacelor de masurare, se aplica pe spatele
alcoolmetrelor si areometrelor pentru alcool, pe o suprafata lasata libera in
treimea superioara a corpului.
In cazul in care marcajul este realizat prin sablare, literele si numerele
se aplica astfel incat lizibilitatea acestora sa nu fie afectata.