Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 427 din 13 decembrie 2001

privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE-76/891 - Contoare de energie electrica"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 175 din 13 martie 2002


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
    in baza art. 3 pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 853/1999 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE-76/891 - Contoare de energie electrica", prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la 5 noiembrie 2002.

                     Ministrul industriei si resurselor,
                            Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                       NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
               "NML CEE-76/891 - Contoare de energie electrica"

    Art. 1
    Prezenta norma de metrologie legala CEE se aplica contoarelor de inductie noi, conectate direct, cu tarife simple sau multiple, proiectate sa masoare energia activa in circuite de curent monofazate sau trifazate, la frecventa de 50 Hz, denumite in continuare contoare.
    Art. 2
    Contoarele pe care se aplica marcajele CEE sunt descrise in anexa. Ele sunt supuse controlului metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE.
    Art. 3
    Introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a contoarelor nu poate fi impiedicata, interzisa sau restrictionata, daca acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala, conform prevederilor prezentei norme de metrologie legala CEE, sau daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele corespunzatoare.
    Art. 4
    Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.

    ANEXA 1
    la NML CEE-76/891

    1. Definirea unor termeni utilizati in aceasta anexa
    1.1. Marime de influenta sau factor - marime, alta decat masurandul, care influenteaza rezultatul unei masurari.
    1.2. Variatie a erorii ca rezultat al unei marimi de influenta - diferenta intre erorile unui contor atunci cand o singura marime de influenta ia succesiv doua valori specificate.
    1.3. Valoare de referinta a unei marimi de influenta - valoarea marimii pe baza careia sunt stabilite anumite caracteristici ale contorului.
    1.4. Curent de baza (Ib) - valoarea curentului in conformitate cu care este stabilita performanta contorului.
    1.5. Curent maxim (Imax) - valoarea maxima a curentului pentru care contorul satisface cerintele cuprinse in prezenta norma de metrologie legala CEE.
    1.6. Factor de distorsiune - raport intre valoarea efectiva a continutului de armonici obtinuta prin extragerea factorului fundamental dintr-o marime alternativa nesinusoidala si valoarea efectiva a marimii nesinusoidale. Factorul de distorsiune este exprimat in mod obisnuit in procente.
    1.7. Viteza de baza - viteza de rotatie nominala a rotorului, exprimata in rotatii pe minut, atunci cand contorul este in conditii de referinta si alimentat la curentul de baza si la factor de putere egal cu unitatea.
    1.8. Cuplu de baza - valoarea nominala a cuplului aplicat rotorului pentru a-l mentine oprit, atunci cand contorul este in conditii de referinta si alimentat la curentul de baza si la factor de putere egal cu unitatea.
    1.9. Model - termen utilizat pentru definirea tuturor contoarelor cu tarif simplu sau multiplu, fabricate de acelasi producator, carora le corespund:
    - caracteristici metrologice similare;
    - uniformitate constructiva a componentelor care determina aceste caracteristici;
    - acelasi numar de amperspire pentru infasurarile de curent la curentul de baza si acelasi numar de spire pe volt pentru infasurarile de tensiune la tensiunea de referinta;
    - acelasi raport intre curentul maxim si curentul de baza.
    Modelul poate include valori diferite pentru curentul de baza si pentru tensiunea de referinta.

    OBSERVATII:
    a) Aceste modele sunt simbolizate de catre producator prin unul sau mai multe grupuri de litere sau cifre ori printr-o combinatie de litere si cifre. Fiecare model are o singura simbolizare.
    b) Modelul este reprezentat de 3 contoare pentru incercari pentru aprobare de model, ale caror caracteristici (curent de baza si tensiune de referinta) sunt alese de Biroul Roman de Metrologie Legala dintre cele care sunt cuprinse in tabelele propuse de producator (a se vedea pct. 6.1.2).
    c) Pentru productiile speciale ale aceluiasi model produsul dintre numarul de spire ale infasurarilor si valoarea curentului de baza poate diferi de cel al contoarelor reprezentand modelul. Pentru a avea un numar intreg de spire se poate alege numarul imediat superior sau inferior produsului.
    Pentru cazul prevazut anterior numarul de spire pe volt al infasurarii de tensiune poate fi diferit, dar nu cu mai mult de 20% fata de cel al contoarelor din esantionul reprezentand modelul.
    d) Raportul dintre cea mai mare si cea mai mica viteza de baza a rotorului
fiecarui contor de acelasi model nu trebuie sa depaseasca 1,5.
    2. Cerinte mecanice
    2.1. Generalitati
    Contoarele trebuie sa fie proiectate si construite astfel incat sa nu prezinte pericol in conditii normale de functionare, pentru a asigura:
    - protectia persoanelor impotriva socurilor electrice;
    - protectia persoanelor impotriva efectelor temperaturii excesive;
    - protectia impotriva propagarii focului.
    Partile contorului expuse la coroziune in conditii normale de functionare trebuie protejate corespunzator. Acoperirea de protectie trebuie realizata astfel incat sa nu poata fi degradata prin manevrari obisnuite si nici afectata grav prin expunerea la aer, in conditii obisnuite de utilizare.
    Contorul trebuie sa aiba o constructie mecanica robusta si trebuie sa reziste la o temperatura ridicata care poate fi atinsa in conditii normale de functionare.
    Partile componente ale contorului trebuie sa fie fixate si asigurate impotriva dezmembrarilor in timpul transportului sau la utilizarea normala.
    Conexiunile electrice trebuie sa fie realizate astfel incat sa se previna orice intrerupere a circuitului, inclusiv in orice conditii de suprasarcina, conform celor specificate la pct. 5.4.
    Constructia contorului trebuie realizata astfel incat sa fie reduse la minimum riscurile de scurtcircuitare a izolatiei dintre partile aflate sub tensiune si partile conductoare accesibile, din cauza slabirii sau a desfacerii accidentale a unei infasurari, a unor suruburi etc.
    2.2. Carcasa
    Carcasa contorului trebuie sa fie etansa la patrunderea prafului si trebuie sa poata fi sigilata astfel incat partile interne ale contorului sa fie accesibile numai dupa ruperea sigiliilor.
    Capacul nu trebuie sa poata fi scos fara utilizarea unei unelte, monede sau a unui dispozitiv similar.
    Carcasa trebuie construita si pozitionata astfel incat nici o deformare nepermanenta sa nu poata perturba functionarea corecta a contorului.
    Contoarele conectate la retelele a caror tensiune este mai mare de 250 V fata de impamantare si a caror carcasa contine parti metalice accesibile trebuie sa fie prevazute cu o borna de punere la pamant.
    Pentru contoarele conectate la retele cu tensiune de referinta egala sau mai mica de 250 V fata de impamantare si a caror carcasa este metalica in totalitate sau partial trebuie luate masurile corespunzatoare in vederea conectarii carcasei la pamant.
    2.3. Ferestre
    Atunci cand capacul contorului nu este transparent, acesta trebuie sa fie prevazut cu una sau mai multe ferestre pentru citirea dispozitivului inregistrator si observarea miscarii rotorului. Aceste ferestre trebuie sa fie acoperite cu placi din material transparent, a caror indepartare sa nu fie posibila fara ruperea sigiliilor.
    2.4. Borne - placi de borne
    Bornele trebuie sa fie grupate in una sau mai multe placi de borne cu rezistenta mecanica suficienta pentru a permite fixarea conductoarelor rigide sau a cablurilor.
    Deconectarea bornelor de tensiune de la intrarile bornelor de curent trebuie sa fie posibila fara dificultate.
    Conectarea conductoarelor la borne trebuie realizata intr-un mod care sa asigure un contact corespunzator si durabil, astfel incat sa nu existe riscul slabirii sau incalzirii exagerate. Orificiile din materialul izolant care sunt o prelungire a celor de la borne trebuie sa fie suficient de mari pentru a permite introducerea usoara a izolatiei conductoarelor.

    NOTA:
    Materialul din care este realizata placa de borne trebuie sa satisfaca incercarile prezentate in SR ISO 75/1998: Materiale plastice. Determinarea temperaturii de incovoiere sub sarcina.

    2.5. Capac de borne
    Bornele contorului trebuie sa fie acoperite cu un capac de borne care trebuie sa poata fi sigilat independent de capacul contorului. Atunci cand contorul este montat pe panou nu trebuie sa fie posibil accesul la borne fara ruperea sigiliilor de la capacul de borne. Capacul de borne trebuie sa acopere placa de borne, suruburile care prind conductoarele in borne si, daca este necesar, o lungime suficienta din conductoarele de legatura si din izolatia lor.
    2.6. Dispozitiv inregistrator (mecanism de numarare)
    Dispozitivul inregistrator poate fi de tipul cu role sau cu ace indicatoare.
    Unitatea de masura a marimii afisate de dispozitivul inregistrator trebuie sa fie kilowatt-ora (kWh).
    La dispozitivele inregistratoare de tipul cu role unitatea de masura trebuie sa fie inscrisa langa ansamblul de role.
    La dispozitivele de tipul cu ace indicatoare cadranele, cu exceptia cadranului care indica cele mai mici valori, trebuie sa fie gradate in 10 diviziuni egale si numerotate de la 0 la 9. Cadranul unitatilor trebuie sa fie marcat in diviziuni de 1 d - 1 kWh si langa fiecare dintre celelalte cadrane trebuie inscris numarul de kilowatt-ore corespunzator unei diviziuni a cadranului, de exemplu: 10, 100, 1.000 si 10.000.
    Cadranul dispozitivelor inregistratoare de tipul cu ace indicatoare sau rola dispozitivelor inregistratoare de tipul cu role, care indica o fractiune zecimala din unitate, trebuie sa fie incadrata in culori sau colorata.
    Cadranul sau rola cu rotire continua care indica valorile cele mai mici include fie o scara cu o suta de diviziuni egale, fie orice alt aranjament care sa asigure aceeasi exactitate de citire.
    Dispozitivul inregistrator trebuie sa poata inregistra, pornind de la 0, timp de cel putin 1.500 de ore, energia corespunzatoare curentului maxim, la tensiunea de referinta si factor de putere egal cu unitatea.
    Toate inscriptionarile de pe dispozitivul inregistrator trebuie sa fie usor lizibile si sa nu poata fi sterse.
    2.7. Sensul de rotatie a rotorului si marcarea rotorului
    Muchia rotorului, cea mai apropiata de un observator care il priveste fiind asezat in fata contorului, trebuie sa se roteasca de la stanga la dreapta. Sensul de rotatie trebuie sa fie indicat printr-o sageata vizibila clar si care nu poate fi stearsa.
    Pentru facilitarea determinarii numarului de rotatii muchia sau muchia si suprafata superioara a discului trebuie sa poarte un semn principal cu latimea cuprinsa intre 1/20 si 1/30 din circumferinta discului.
    Discul poate purta si semne care sa permita incercari stroboscopice sau alte incercari. Aceste semne nu trebuie sa impiedice utilizarea semnului principal cand acesta este folosit pentru determinarea fotoelectrica a numarului de rotatii ale discului.
    3. Cerinte electrice
    3.1. Consumuri
    3.1.1. Circuite de tensiune
    Consumurile din fiecare circuit de tensiune, la tensiune de referinta, la frecventa de referinta si la temperatura de referinta, nu trebuie sa depaseasca 2 W si 8 VA pentru contoarele monofazate si 2 W si 10 VA pentru contoarele polifazate.
    3.1.2. Circuite de curent
    Pentru contoarele al caror curent de baza este mai mic de 30 A puterea aparenta consumata de fiecare circuit la curent de baza, la frecventa de referinta si la temperatura de referinta, prevazute in tabelul 5 de la pct. 5.2, nu trebuie sa depaseasca 2,5 VA. Pentru curenti de baza mai mari aceasta nu trebuie sa depaseasca 5 VA.
    3.2. Incalzire
    In conditii obisnuite de utilizare infasurarile si izolatia nu trebuie sa atinga o temperatura care ar putea afecta negativ functionarea contorului.
    Atunci cand fiecare circuit de curent este parcurs de curentul maxim si fiecare circuit de tensiune (inclusiv circuitele auxiliare care sunt alimentate perioade mai mari decat constanta lor termica de timp) este alimentat la o tensiune de 1,2 ori mai mare decat tensiunea de referinta, cresterea de temperatura (delta t) a diferitelor parti ale contorului nu trebuie sa depaseasca valorile indicate in tabelul 1, pentru o temperatura ambianta cel mult egala cu 40 grade C.
    Incercarea trebuie sa dureze doua ore si contorul nu trebuie sa fie expus curentilor de aer sau direct razelor de soare.

    Tabelul 1
____________________________________________
    Parti ale contorului            delta t
                                   (grade C)
____________________________________________
 Infasurari                           60
 Suprafete exterioare ale carcasei    25
____________________________________________

    Dupa incercare contorul nu trebuie sa prezinte nici o deteriorare si trebuie sa corespunda incercarilor la tensiune alternativa prevazute la pct. 3.3.3.
    Temperatura infasurarilor trebuie determinata prin metoda variatiei rezistentei in conformitate cu Publicatia CEI 28 "International Specifications for Cooper-type Annealing".
    Cand se masoara rezistenta circuitului conductoarele de alimentare a contorului trebuie sa aiba lungimea de cel putin 100 cm si o sectiune transversala, iar densitatea de curent trebuie sa fie mai mica de 4 A/mm^2. Masurarea variatiei rezistentei trebuie sa fie efectuata la conexiunile cutiei de borne.
    3.3. Proprietati dielectrice
    Contorul si dispozitivele sale auxiliare incorporate, daca exista, trebuie sa isi pastreze proprietatile dielectrice corespunzatoare in conditii normale de utilizare, tinand seama de influentele atmosferice si de diferitele tensiuni la care circuitele acestora sunt supuse in conditii normale de utilizare.
    Contorul trebuie sa suporte fara deteriorari incercarile de tensiune prevazute la pct. 3.3.2 si 3.3.3.
    Incercarile trebuie sa fie efectuate numai asupra unui contor complet nou, cu carcasa si capacul de borne montate, suruburile de fixare a conductoarelor fiind in pozitia corespunzatoare strangerii conductorului cu cea mai mare sectiune admisibila in borne.
    Aceste incercari trebuie sa fie efectuate o singura data asupra oricarui contor si procedura trebuie sa fie in conformitate cu Publicatia CEI 60, "High Voltage Tests (1962)".

    NOTA:
    In cazul in care pozitionarile bornelor contorului sunt diferite de cele ale contorului supus initial aprobarii de model, toate incercarile referitoare la proprietatile dielectrice trebuie efectuate pentru dispunerile diferite ale bornelor.

    Pentru aceste incercari termenul masa are urmatoarea semnificatie:
    a) in cazul contorului prevazut cu carcasa in intregime metalica, masa este carcasa propriu-zisa asezata pe o suprafata plana, conductoare;
    b) in cazul contorului prevazut cu carcasa in intregime sau numai partial din material electroizolant, masa este o folie conductoare conectata la o suprafata plana, conductoare, pe care este asezat contorul.
    In situatia in care capacul de borne permite, o distanta de aproximativ 2 cm trebuie lasata intre folie si orificiile pentru conductoarele din lacasul bornelor.
    In timpul incercarilor la tensiune de soc si la tensiune alternativa circuitele care nu sunt supuse incercarii trebuie conectate fie la sasiu, fie la masa, dupa cum urmeaza:
    Se efectueaza intai incercarea la tensiune de soc si dupa aceea incercarea la tensiune alternativa.
    In timpul acestor incercari nu trebuie sa se produca nici o conturnare, amorsare sau perforare a izolatiei.
    Dupa aceste incercari nu trebuie sa existe modificari ale erorii in procente a contorului mai mari decat incertitudinea de masurare.
    Prin expresia toate bornele se intelege ansamblul de borne din circuitele de curent, circuitele de tensiune si, daca exista, circuitele auxiliare a caror tensiune de referinta este mai mare de 40 V.
    3.3.1. Conditii generale pentru incercarile proprietatilor dielectrice
    Aceste incercari trebuie efectuate in conditii normale de utilizare. Pe durata incercarii calitatea izolatiei nu trebuie sa fie alterata de prezenta prafului sau a umiditatii, in afara limitelor cuprinse intre 45% si 75% .
    In cazul in care nu exista specificatii contrare, conditiile normale pentru desfasurarea incercarilor de izolatie sunt:
    - temperatura ambianta:   15 grade C - 25 grade C;
    - umiditate relativa:     45% - 75%;
    - presiune atmosferica:   86 kPa - 106 kPa (860 mbar - 1.060 mbar).
    3.3.2. Incercare la tensiune de soc
    Incercarea la tensiune de soc este prevazuta pentru determinarea aptitudinii contorului de a rezista fara a se deteriora la supratensiuni de valori ridicate, de scurta durata.

    NOTA:
    a) Scopul esential al incercarilor prevazute la pct. 3.3.2.1 este asigurarea, pe de o parte, a calitatii izolatiei infasurarilor de tensiune intre spire sau intre straturi si, pe de alta parte, a calitatii izolatiei intre diferite circuite ale contorului care sunt racordate, in functionare normala, la conductoare de pe faze diferite ale retelei si intre care pot aparea supratensiuni.
    b) Textul pct. 3.3.2.2 are ca scop asigurarea verificarii generale a comportarii izolatiei tuturor circuitelor electrice din contor fata de masa. Aceasta izolatie reprezinta un factor de siguranta esential pentru persoane in situatia supratensiunii de pe retea.

    Energia generatorului utilizat pentru aceste incercari trebuie sa fie in conformitate cu prescriptiile corespunzatoare prevazute in Publicatia CEI 60060. Forma de unda a impulsului de tensiune este standardizata 1,2/50 si valoarea de varf a acesteia este de 6 kV. Pentru fiecare incercare impulsul de tensiune se aplica de 10 ori, cu aceeasi polaritate.
    3.3.2.1. Incercarea izolatiei circuitelor de tensiune si a izolatiei intre circuite
    Incercarea trebuie efectuata independent asupra fiecarui circuit (sau ansamblu de circuite) care, in functionare normala, este izolat in raport cu celelalte circuite ale contorului. Bornele circuitelor care nu sunt supuse la impulsuri de tensiune trebuie conectate la masa.
    Astfel, daca in functionare normala circuitele de tensiune si de curent ale unui element motor sunt conectate impreuna, incercarea trebuie efectuata asupra intregului ansamblu. Cealalta extremitate a circuitului de tensiune este conectata la masa si impulsul de tensiune trebuie aplicat intre bornele circuitului de curent si masa.
    Atunci cand mai multe circuite de tensiune ale unui contor au un punct comun, acesta trebuie conectat la masa si impulsul de tensiune trebuie aplicat succesiv intre fiecare dintre extremitatile libere ale conexiunilor sau circuitul de curent conectat la acesta si masa.
    Circuitele auxiliare conectate direct la retea si a caror tensiune de referinta este mai mare de 40 V trebuie supuse incercarii la tensiunea de soc, in aceleasi conditii ca cele deja indicate pentru circuitele de tensiune. Nu trebuie sa fie incercate celelalte circuite auxiliare.
    3.3.2.2. Incercarea izolatiei circuitelor electrice fata de masa
    Bornele circuitelor electrice ale contorului, cu exceptia celor ale circuitelor auxiliare cu o tensiune de referinta mai mica sau egala cu 40 V, trebuie conectate intre ele.
    Circuitele auxiliare a caror tensiune de referinta nu este mai mare de 40 V trebuie conectate la masa.
    Impulsul de tensiune trebuie aplicat intre circuitele contorului si masa.
    3.3.3. Incercare la tensiune alternativa
    Incercarile la tensiune alternativa trebuie efectuate conform prevederilor tabelului 2.
    Tensiunea de incercare este sinusoidala, cu frecventa de 50 Hz, si se aplica timp de un minut. Sursa de putere trebuie sa poata furniza cel putin 500 VA.
    In timpul incercarilor A si B prevazute in tabelul 2 circuitele care nu sunt supuse tensiunii de incercare trebuie conectate la sasiu.
    In timpul incercarilor fata de masa prevazute la lit. C din tabelul 2 circuitele auxiliare a caror tensiune de referinta nu este mai mare de 40 V trebuie conectate la masa.

    Tabelul 2
________________________________________________________________________________
      Valoarea                             Punctele de aplicare
tensiunii de incercare                   a tensiunii de incercare
________________________________________________________________________________
                       A. Incercari care pot fi efectuate cu capac si fara capac
                          de borne:
                          - intre sasiu si:
        2 kV           a) fiecare ansamblu de infasurari curent-tensiune ale
                          aceluiasi element motor care, in functionare normala,
                          sunt conectate impreuna, dar sunt separate si izolate
                          corespunzator fata de alte circuite
        2 kV           b) fiecare circuit auxiliar sau ansamblu de circuite
                          auxiliare care prezinta un punct comun, a caror
                          tensiune de referinta este mai mare de 40 V
       500 V           c) fiecare circuit auxiliar a carui tensiune de referinta
                          este mai mica sau egala cu 40 V
________________________________________________________________________________
600 V sau de doua ori  B. Incercari care pot fi efectuate fara capacul de borne,
tensiunea aplicata        dar cu capacul montat, atunci cand acesta este
infasurarilor de          metalic:
tensiune, in conditii   - intre circuitul de curent si circuitul de tensiune al
de referinta, atunci      fiecarui element motor, in mod normal conectate
cand aceasta tensiune     impreuna, aceasta conexiune fiind deschisa temporar in
este mai mare de 300 V    timpul incercarii*)
(trebuie aplicata cea
mai mare dintre cele
doua valori)
________________________________________________________________________________
       2 kV            C. Incercare care se efectueaza cu carcasa inchisa,
                          capacul contorului si capacul de borne inchise:
                        - intre toate circuitele de curent si de tensiune,
                          precum si circuitele auxiliare a caror tensiune de
                          referinta este mai mare de 40 V, conectate impreuna,
                          pe de o parte, si masa, pe de alta parte
________________________________________________________________________________
    *) In mod direct nu se efectueaza o incercare a rigiditatii dielectrice, ci verificarea faptului ca distantele sunt suficiente atunci cand dispozitivul de conectare este deschis.

    4. Inscriptionari ale contoarelor
    4.1. Placute indicatoare
    Fiecare contor trebuie sa poarte o placuta indicatoare care poate fi atat cadranul dispozitivului inregistrator, cat si o placuta fixata in interiorul contorului.
    Pe aceasta placuta trebuie inscriptionate urmatoarele indicatii usor de observat si de citit din exterior si care sa nu poata fi distruse:
    a) marca de identificare a producatorului sau marca comerciala;
    b) tipul contorului;
    c) marcajul aprobarii de model CEE;
    d) descrierea numarului si aranjamentului elementelor motoare, atat sub forma: monofazat cu doua fire, trifazat cu 4 fire etc., cat si prin folosirea simbolurilor in conformitate cu un standard armonizat la nivelul Comunitatii Europene;
    e) tensiunea de referinta;
    f) curentul de baza si curentul maxim, sub forma: 10 - 40 A sau 10 (40) A;
    g) frecventa de referinta, 50 Hz;
    h) constanta contorului exprimata sub una dintre formele: x Wh/rot sau x rot/kWh;
    i) numarul de serie al contorului si anul de fabricatie;
    j) temperatura de referinta, daca aceasta este diferita de 23 grade C.
    Contorul poate sa poarte informatii, cum ar fi: locul fabricatiei, marca comerciala, un numar anume de serie, numele distribuitorului de energie electrica, un semn de conformitate cu un standard european si numarul de identificare al schemei de conexiune. Orice alta informatie sau inscriptionare este interzisa, cu exceptia situatiilor special autorizate.
    4.2. Schema de conexiune si marcari ale bornelor
    Fiecare contor trebuie sa poarte o schema de conexiune usor identificabila, care sa prezinte corespondenta dintre bornele de conectare, inclusiv bornele dispozitivului auxiliar, si conductoarele de conectare. In cazul contoarelor trifazate trebuie indicata succesiunea fazelor pentru contor. Schema de conexiune poate avea un numar de referinta inscris pe placuta indicatoare. In cazul in care bornele contorului poarta inscriptionari, acestea trebuie indicate in schema. Schema de conexiune poate fi inlocuita printr-un numar de referinta specificat in standardul national.
    5. Cerinte metrologice
    5.1. Erori tolerate
    In cazul contoarelor monofazate si polifazate cu sarcini echilibrate, aflate in conditiile de referinta indicate la pct. 5.2, erorile nu trebuie sa depaseasca valorile indicate in tabelul 3.
    In cazul contoarelor polifazate cu sarcina pe o singura faza, aflate in conditiile de referinta indicate la pct. 5.2, erorile nu trebuie sa depaseasca valorile indicate in tabelul 4.

    Tabelul 3
_____________________________________________________________
 Valoarea curentului      Factor de putere Erori tolerate (%)
_____________________________________________________________
      0,05 Ib                    1             +/- 2,5
de la 0,1 Ib pana la Imax        1             +/- 2,0
      0,1 Ib                0,5 inductiv       +/- 2,5
de la 0,2 Ib pana la Imax   0,5 inductiv       +/- 2,0
_____________________________________________________________

    Tabelul 4
_____________________________________________________________
 Valoarea curentului      Factor de putere Erori tolerate (%)
_____________________________________________________________
de la 0,2 Ib pana la Ib          1             +/- 3,0
de la Ib pana la Imax            1             +/- 4,0
          Ib                0,5 inductiv       +/- 3,0
_____________________________________________________________

    La curentul de baza si factor de putere egal cu unitatea diferenta dintre eroarea unui contor cu sarcina pe o singura faza si eroarea contorului cand sarcinile polifazate sunt echilibrate nu trebuie sa depaseasca 2,5% .

    NOTA:
    Sarcina pe o singura faza a unui contor trifazat reprezinta asocierea cu tensiunea intre faza si nul a unui sistem cu 4 fire (dintre care unul este nul) sau cu tensiunea intre fazele unui sistem cu 3 fire (fara nul). In fiecare caz intregul sistem de tensiuni trebuie sa ramana conectat la contor.

    5.2. Conditii de referinta
    Cu exceptia cazurilor prevazute la pct. 5.3 si 5.4, incercarile pentru determinarea erorilor si variatiei erorilor in functie de marimile de influenta trebuie efectuate in urmatoarele conditii de referinta:
    a) contorul trebuie inchis, de exemplu capacul contorului trebuie montat;
    b) in cazul dispozitivului de inregistrare de tipul cu role, numai rola cu cea mai mare viteza de rotatie trebuie sa poata fi antrenata, chiar daca aceasta nu este vizibila;
    c) inaintea masurarii tensiunea trebuie aplicata timp de cel putin o ora si curentii de incercare trebuie reglati in parte prin cresterea si descresterea treptata a valorilor si conectati suficient timp astfel incat viteza de rotatie a rotorului sa devina stabila.
    Pentru contoarele polifazate:
    d) ordinea fazelor trebuie sa corespunda succesiunii directe (asa cum este prezentata in schema de conexiuni);
    e) din motive practice tensiunile si curentii trebuie echilibrati astfel:
    - fiecare tensiune intre linie si nul sau intre oricare doua linii nu trebuie sa difere cu mai mult de 1% din media tensiunilor corespunzatoare;
    - fiecare curent din conductoare nu trebuie sa difere cu mai mult de 2% fata de media acestor curenti;
    - diferenta de faza prezentata de fiecare dintre acesti curenti fata de tensiunea de faza nu trebuie sa difere una fata de alta cu mai mult de 2 grade, pentru orice factor de putere.
    Valorile de referinta ale marimilor de influenta sunt indicate in tabelul 5.

    Tabelul 5
______________________________________________________________________________
Marimea de influenta      Valoarea de referinta           Limitele tolerate
                                                           pentru valoarea
                                                         marimii de influenta
______________________________________________________________________________
Temperatura ambianta  temperatura de referinta precizata     +/- 2 grade C
                      de producator sau, daca aceasta nu
                      este indicata, 23 grade C
______________________________________________________________________________
Pozitie de utilizare  pozitie verticala de utilizare*1)      +/- 3 grade
______________________________________________________________________________
Tensiune              tensiune de referinta                  +/- 1%
______________________________________________________________________________
Frecventa             frecventa de referinta, 50 Hz          +/- 0,5%
______________________________________________________________________________
Forma de unda         forma sinusoidala pentru undele    factor de distorsiune
                      de tensiune si undele de curent    mai mic de 3%
______________________________________________________________________________
Inductia magnetica    inductie magnetica nula            valoarea inductiei
de origine                                               care nu produce o
exterioara, 50 Hz                                        variatie a erorii
                                                         relative mai mare de
                                                         0,3%*2)
______________________________________________________________________________
    *1) In ceea ce priveste pozitia verticala de utilizare:
    Contorul trebuie construit si asamblat astfel incat sa fie asigurata mentinerea acestuia in pozitia verticala corecta (in ambele planuri perpendiculare, fata-spate si dreapta-stanga) atunci cand:
    a) baza contorului este asezata pe o suprafata verticala; si
    b) o muchie de referinta (de exemplu muchia inferioara a placii de borne) sau o linie de referinta pe carcasa contorului este orizontala.
    *2) Metoda de incercare pentru efectuarea acestei verificari consta in:
    a) pentru un contor monofazat, in determinarea erorilor, mai intai cu contorul montat normal la retea, apoi cu conexiunile circuitelor de curent si de tensiune inversate. Jumatate din diferenta intre cele doua erori este valoarea variatiei erorii. Deoarece faza campului exterior nu este cunoscuta, verificarea se efectueaza la 0,1 Ib, cu un factor de putere egal cu unitatea, si la 0,2 Ib, cu un factor de putere egal cu 0,5;
    b) pentru un contor polifazat, in efectuarea a 3 masurari la 0,1 Ib, cu un factor de putere egal cu unitatea; dupa fiecare masurare conexiunile circuitelor de curent si de tensiune sunt permutate cu 120 grade, fara schimbarea succesiunii fazelor. Cea mai mare diferenta intre fiecare eroare astfel determinata si media acestor erori este valoarea variatiei erorii.

    5.3. Efecte ale marimilor de influenta
    Variatiile erorii trebuie determinate pentru fiecare dintre marimile de influenta in conditiile indicate in tabelele 6 si 7, cu luarea in considerare a tuturor conditiilor prezentate la pct. 5.2.

    Tabelul 6
____________________________________________________________________________
                                                         Valorile maxime ale
  Marimea de      Conditii de incercare     Factor de       coeficientului
  influenta                                  putere            mediu de
                                                          temperatura (%/K)
____________________________________________________________________________
Temperatura*1)  de la 0,1 Ib pana la Imax       1             +/- 0,1
                de la 0,2 Ib pana la Imax  0,5 inductiv       +/- 0,15
____________________________________________________________________________
    *1) Pentru o temperatura data intre 10 grade C si 30 grade C valoarea coeficientului mediu de temperatura trebuie determinata intr-un interval de 20 grade C, centrat pe aceasta temperatura.

    Tabelul 7
________________________________________________________________________________
  Marimea de          Conditii de incercare         Factor de    Variatia maxima
  influenta                                          putere          admisa
                                                                       (%)
________________________________________________________________________________
Pozitie         pentru o inclinare de 3 grade
                fata de verticala, in orice
                directie:
                0,05 Ib                                  1            +/- 3,0
                Ib si Imax                               1            +/- 0,5
________________________________________________________________________________
Tensiune        pentru o variatie cu +/- 10% din
                tensiunea de referinta:
                0,1 Ib                                   1            +/- 1,5
                0,5 Imax                                 1            +/- 1,0
                0,5 Imax                           0,5 inductiv       +/- 1,5
________________________________________________________________________________
Frecventa       pentru o variatie cu +/- 5% din
                frecventa de referinta:
                0,1 Ib                                   1            +/- 1,5
                0,5 Imax                                 1            +/- 1,3
                0,5 Imax                           0,5 inductiv       +/- 1,5
________________________________________________________________________________
Forma de unda   pentru o crestere cu 10% din
   *1)          armonica de ordinul trei a undei
                de curent:
                la Ib                                    1            +/- 0,8
________________________________________________________________________________
Inductie        pentru inductia magnetica de 0,5
magnetica       mT, la frecventa de referinta, in
de origine      conditiile cele mai defavorabile
exterioara*2)   de faza si de directie:
                la Ib                                    1            +/- 3,0
________________________________________________________________________________
Succesiune      pentru o inversare a succesiunii
inversata a     directe a fazelor:
fazelor         de la 0,5 Ib pana la Imax
                (incarcare echilibrata)                  1            +/- 1,5
                0,5 Ib incarcare pe o faza               1            +/- 2,0
________________________________________________________________________________
Camp magnetic
al unui
accesoriu       0,05 Ib                                  1            +/- 1,0
________________________________________________________________________________
Sarcina
mecanica a
dispozitivului
de
inregistrare
sau a fiecarui
dispozitiv de
inregistrare a
unui contor cu
tarif
multiplu*3)     0,05 Ib                                  1            +/- 2,0
________________________________________________________________________________
    *1) Atunci cand este determinata variatia erorii datorate formei de unda, continutul de armonici al undei de tensiune trebuie sa se mentina sub 1% si faza armonicii de ordinul al treilea din unda de curent trebuie sa varieze intre 0 grade si 360 grade.
    *2) Inductia prescrisa trebuie obtinuta in centrul unei bobine circulare cu un diametru mediu de 1 m, cu sectiune patrata, cu grosime radiala mica in raport cu diametrul si care furnizeaza o forta magnetomotoare corespunzatoare la 400 amperspire.
    *3) Influenta sarcinii mecanice a unui dispozitiv de inregistrare trebuie compensata cand contorul este reglat.

    5.4. Efecte ale supracurentilor de scurta durata
    Circuitul de incercare trebuie sa fie neinductiv. Dupa aplicarea supracurentului de scurta durata tensiunea trebuie mentinuta la borne si contorul este lasat in repaus pana revine la temperatura sa initiala (aproximativ o ora).
    Contoarele trebuie sa suporte soc de curent (obtinut, de exemplu, prin descarcarea unui condensator sau de la retea printr-un circuit de comanda cu tiristor) cu o valoare de varf egala cu de 50 de ori curentul maxim (pana la cel mult 7.000 A) si care se mentine la o valoare de 25 de ori mai mare decat curentul maxim (sau cel mult 3.500 A) timp de 1 ms.
    La sfarsitul acestei incercari variatia erorii nu trebuie sa fie mai mare de 1,5% la curent de baza si factor de putere egal cu unitatea.
    5.5. Variatia erorii datorata incalzirii proprii
    Dupa ce contorul a fost mentinut la tensiunea de referinta timp de cel putin o ora cu circuitele de curent nealimentate, trebuie aplicate acestor circuite valorile maxime ale curentului. Eroarea contorului trebuie determinata imediat dupa punerea in functiune si apoi la intervale de timp suficient de scurte pentru a permite trasarea corecta a curbei de variatie a erorii ca o functie de timp.
    Incercarea trebuie continuata timp de cel putin o ora pana cand variatia care rezulta de-a lungul unei perioade de 20 de minute nu depaseste 0,2% .
    Variatia erorii datorata incalzirii proprii, determinata asa cum este indicat mai sus, nu trebuie sa fie mai mare de 1% pentru factorul de putere egal cu unitatea si 1,5% pentru factorul de putere 0,5.
    5.6. Mers in gol
    In conditiile specificate la pct. 5.2, cand circuitele de curent ale contorului sunt deschise, rotorul nu trebuie sa se roteasca liber pentru orice valoare a tensiunii cuprinsa intre 80% si 110% din tensiunea de referinta; rotorul poate sa se roteasca incet, dar nu trebuie sa efectueze o rotatie completa. In cazul unui dispozitiv inregistrator de tipul cu role, aceasta cerinta trebuie aplicata numai atunci cand o rola este antrenata.
    5.7. Pornire
    In conditiile specificate la pct. 5.2, daca valoarea curentului care strabate contorul este egala cu 0,005 Ib pentru factorul de putere egal cu unitatea, rotorul trebuie sa porneasca si sa continue sa se roteasca. Trebuie verificat daca rotorul efectueaza cel putin o rotatie completa. In cazul unui dispozitiv inregistrator de tipul cu role, aceasta cerinta trebuie aplicata numai atunci cand una sau doua role sunt antrenate.
    5.8. Concordanta intre indicatia dispozitivului inregistrator si constanta contorului
    Raportul dintre numarul de rotatii ale rotorului contorului si indicatia dispozitivului de inregistrare trebuie sa fie corect.
    5.9. Limite de reglare
    Un contor reglat pentru a corespunde cerintelor prezentei norme de metrologie legala CEE trebuie sa aiba cel putin urmatoarele limite de reglare:
    a) reglare la sarcina intreaga: +/- 4% din variatia vitezei rotorului la curent egal cu 0,5 Imax, tensiune de referinta, frecventa de 50 Hz si factor de putere egal cu unitatea;
    b) reglare la sarcina mica: +/- 4% din variatia vitezei rotorului la curent egal cu 0,05 Ib, tensiune de referinta, frecventa de 50 Hz si factor de putere egal cu unitatea;
    c) reglare la sarcina inductiva (in cazul in care contorul poate fi astfel reglat): +/- 1% din variatia vitezei rotorului la curent egal cu 0,5 Imax, tensiune de referinta, frecventa de 50 Hz si factor de putere egal cu 0,5 inductiv.
    6. Aprobare de model CEE
    Aprobarea de model CEE pentru contoarele de energie electrica este conforma prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare.
    6.1. Procedura pentru aprobare de model CEE
    6.1.1. Documentatie tehnica
    O cerere pentru aprobare de model CEE trebuie insotita de urmatoarele documente:
    - un desen sau o fotografie, cu imaginea completa a contorului;
    - o descriere detaliata a constructiei contorului si a principalelor elemente componente ale acestuia (inclusiv orice varianta);
    - desene ale urmatoarelor componente principale (incluzand orice varianta):
        - sasiu, maner si puncte de prindere;
        - capac;
        - placa si capac de borne;
        - dispozitiv motor, infasurari si intrefier;
        - dispozitiv de franare si metoda de reglare;
        - dispozitiv (dispozitive) de inregistrare;
        - rotor;
        - suspensiile superioara si inferioara ale rotorului;
        - dispozitive de compensare a temperaturii;
        - dispozitive de compensare a suprasarcinii;
        - dispozitiv de reglare a sarcinii inductive;
        - dispozitiv de reglare a sarcinii mici;
        - circuite auxiliare;
        - placuta indicatoare;
    - schema de conexiuni interne si externe (inclusiv circuitele auxiliare), cu prezentarea succesiunii fazelor;
    - tabele cu toate infasurarile de tensiune si de curent, de exemplu: numar de spire, dimensiuni ale conductoarelor, izolatie;
    - tabel cu constantele contorului si cuplurile pentru toate valorile de tensiune si curent;
    - o descriere, cu desene de prezentare, a pozitiilor pentru marcaje de verificare si pentru sigilii.
    6.1.2. Prezentarea contoarelor supuse aprobarii de model CEE
    Cererea de aprobare de model CEE trebuie insotita de prezentarea a 3 contoare care reprezinta modelul [vezi pct. 1.9 lit. b)].
    Biroul Roman de Metrologie Legala poate solicita prezentarea unor contoare suplimentare daca:
    - solicitarea nu se refera doar la cele 3 contoare mentionate anterior, ci si la una sau mai multe variante ale acestora (material al carcasei, toate dispozitivele pentru tarif multiplu, dispozitive de anulare a indicatiilor si dispozitive de blocare a mersului inapoi etc.) care pot fi considerate ca fiind de acelasi tip, in particular cand dispunerea bornelor este diferita;
    - solicitarea se refera la extinderea unei aprobari de model anterioare.
    6.2. Examinarea pentru aprobare de model CEE
    Contoarele supuse aprobarii de model CEE trebuie sa corespunda cerintelor prezentate la pct. 2, 3, 4 si 5.
    Pentru a se lua in considerare posibilele erori datorate metodelor de etalonare, atunci cand sunt trasate curbele erorilor corespunzatoare tabelelor 3 si 4, axa absciselor poate fi deplasata, paralel cu ea insasi, cu pana la 1%, pentru fiecare dintre aceste curbe.
    6.3. Puncte de masurare pentru incercarile efectuate in cadrul aprobarii de model CEE
    Atunci cand sunt efectuate incercarile privind cerintele metrologice prezentate la pct. 5, masurarile trebuie efectuate cel putin in urmatoarele puncte:
    - pentru toate contoarele monofazate si contoarele polifazate cu sarcina echilibrata, la factor de putere egal cu unitatea: 5%, 10%, 20%, 50% si 100% din Ib si fiecare multiplu intreg al curentului de baza pana la valoarea Imax;
    - pentru toate contoarele monofazate si contoarele trifazate cu sarcina echilibrata, la factor de putere 0,5 inductiv: 10%, 20%, 50% si 100% din Ib si fiecare multiplu intreg al curentului de baza pana la valoarea Imax;
    - pentru contoare polifazate cu sarcina pe o singura faza: 20%, 50% si 100% din Ib, 50% si 100% din Imax, la factor de putere egal cu unitatea, si 100% din Ib, la factor de putere 0,5 inductiv.
    Aceste incercari trebuie efectuate, in mod succesiv, pe toate fazele.
    Efectele marimilor de influenta trebuie examinate cel putin in urmatoarele puncte:
    - influenta temperaturii ambiante:
        - 0,1 Ib, Ib si Imax la factor de putere egal cu unitatea;
        - 0,2 Ib, Ib si Imax la factor de putere 0,5 inductiv;
    - influenta pozitiei, tensiunii, frecventei, formei de unda, inductiei magnetice externe, campului magnetic al unui accesoriu si sarcinii mecanice a fiecarui dispozitiv inregistrator pentru punctele si in conditiile prevazute in tabelul 6;
    - influenta inversarii succesiunii fazelor (contoare polifazate):
        - pentru 0,5 Ib, Ib si Imax cu sarcina echilibrata si la factor de putere egal cu unitatea;
        - pentru 0,5 Ib cu sarcina pe o singura faza si la factor de putere egal cu unitatea (aceasta ultima incercare va fi repetata pentru fiecare dintre faze).
    Trebuie efectuate urmatoarele incercari:
    - incercarile la supracurenti de scurta durata, incalzirea proprie si pornirea si verificarea limitelor de reglare trebuie efectuate conform prevederilor pct. 5.4, 5.5, 5.7 si 5.9;
    - incercarile la functionare in gol trebuie efectuate la valori ale tensiunii de 80%, 100% si 110% din tensiunea de referinta;
    - incercarea dispozitivului de inregistrare trebuie efectuata in conditiile specificate la pct. 5.8. Durata incercarilor trebuie sa fie suficienta pentru ca incertitudinea de citire sa nu depaseasca +/- 0,2% .
    6.4. Certificatul aprobarii de model CEE
    Certificatul aprobarii de model CEE trebuie sa fie insotit de descrieri, desene si diagrame necesare pentru identificarea modelului si pentru explicarea functionarii acestuia.
    7. Verificare initiala CEE
    Verificarea initiala a contoarelor de energie electrica se efectueaza conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001. Aceste cerinte sunt suplimentate cu urmatoarele prevederi speciale:
    Verificarea initiala a contoarelor de energie electrica cuprinde verificarea cerintelor tehnice si metrologice si evaluarea conformitatii cu modelul aprobat.
    7.1. Verificarea cerintelor tehnice si metrologice
    Verificarea cerintelor tehnice si metrologice trebuie sa garanteze calitatea contoarelor conform pct. 7.1.1.
    7.1.1. Lista verificarilor privind cerintele tehnice si metrologice:
    (1) verificarea rigiditatii dielectrice;
    (2) verificarea proprietatilor mecanice cu capacul contorului montat;
    (3) verificarea la mers in gol;
    (4) verificarea de pornire;
    (5 - 10) verificari privind exactitatea;
    (11) verificarea constantei.
    Verificarile trebuie efectuate, de preferinta, in ordinea prezentata la pct. 7.1.2. si 7.1.3.
    7.1.2. Conditii de verificare a cerintelor tehnice si metrologice
    Verificarile trebuie efectuate asupra fiecarui contor, cu capacul montat, cu exceptia verificarii anumitor proprietati mecanice si, daca este necesar, pentru verificarea dispozitivului inregistrator.
    Cu toate acestea, atunci cand verificarea initiala CEE este efectuata la producator si daca se accepta initial ca nu sunt afectate performantele contorului, verificarile pot avea loc fara capac.
    Atunci cand sunt verificate proprietatile izolatiei capacul contorului trebuie sa fie montat. Dupa desfasurarea cu rezultate satisfacatoare a verificarilor de rigiditate dielectrica, dar inaintea oricaror alte verificari, contoarele trebuie alimentate timp de cel putin o jumatate de ora la tensiunea de referinta si cu curent de 0,1 Ib, la factor de putere egal cu unitatea. Aceasta permite incalzirea prealabila a circuitelor de tensiune si verificarea miscarii libere a rotorului.
    Verificarile prevazute la pct. 7.1.1 (3) si la pct. 7.1.1 (11) trebuie efectuate in conditiile prezentate in tabelul 8.

    Tabelul 8
______________________________________________________________________________
  Marimea de influenta   Valoarea de referinta   Variatia maxima admisa
______________________________________________________________________________
Temperatura ambianta     23 grade C                 +/- 2 grade C*1)
______________________________________________________________________________
Pozitie                  verticala                  +/- 1 grade
______________________________________________________________________________
Tensiune                 valoarea tensiunii de      +/- 1,5%
                         referinta
______________________________________________________________________________
Frecventa                50 Hz                      +/- 0,5%
______________________________________________________________________________
Forma undei de tensiune  sinusoidala             factor de distorsiune mai mic
si curent                                        de 5%
______________________________________________________________________________
Inductie magnetica       fara                    inductie care sa nu produca
externa la frecventa de                          variatii ale erorii mai mari
50 Hz                                            de +/- 0,3% pentru 0,1 Ib, la
                                                 factor de putere egal cu
                                                 unitatea*2)
______________________________________________________________________________
                         Pentru contoare
                         polifazate
______________________________________________________________________________
Ordinea fazelor          succesiune directa a
                         fazelor
______________________________________________________________________________
Dezechilibru al          fara                    ca la pct. 5.2 lit. e), cu
tensiunilor                                      inlocuirea valorii 1% cu 1,5%
si curentilor*3)
______________________________________________________________________________
    *1) Verificarile pot fi efectuate la o temperatura in afara intervalului 21 grade C - 25 grade C, dar in interiorul intervalului 15 grade C - 30 grade C, cu conditia sa se efectueze o corectie fata de temperatura de referinta de 23 grade C prin utilizarea coeficientului mediu de temperatura indicat de producator.
    *2) A se vedea nota 2 din tabelul 5.
    *3) Cu exceptia verificarilor cu sarcina pe o singura faza.

    7.1.3. Efectuarea verificarilor
    7.1.3.1. Verificarea rigiditatii dielectrice [verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (1)]
    Verificarea la tensiune alternativa consta in aplicarea timp de un minut a unei tensiuni alternative la o frecventa de 50 Hz si o valoare efectiva de 2 kV intre toate bornele conectate impreuna si suprafata metalica plana pe care este plasat contorul. Pentru aceasta verificare acele circuite auxiliare cu tensiune nominala mai mica sau egala cu 40 V trebuie conectate la suprafata metalica plana.
    Verificarea trebuie efectuata de producator, pe propria raspundere, asupra fiecarui exemplar. Biroul Roman de Metrologie Legala trebuie sa efectueze supravegherea acestei incercari.
    7.1.3.2. Verificari care trebuie efectuate cu capacul montat [verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (2)]:
    - constatarea vizuala a starii carcasei si a placii de borne;
    - verificarea pozitiei corecte a discului;
    - verificarea prezentei tuturor particularitatilor prescrise.
    7.1.3.3. Mers in gol [verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (3)]
    Biroul Roman de Metrologie Legala trebuie sa aleaga intre urmatoarele doua verificari:
    a) cand contorul este alimentat la tensiune de referinta, curent egal cu 0,001 Ib si factor de putere egal cu unitatea, rotorul nu trebuie sa efectueze o rotatie completa;
    b) verificarea conform pct. 5.6.
    7.1.3.4. Pornire [verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (4)]
    Acolo unde verificarea la mers in gol a fost efectuata in conditiile prevazute la pct. 7.1.3.3 lit. a), verificarea la pornire trebuie efectuata dupa cum urmeaza:
    - atunci cand contorul este alimentat la tensiunea de referinta, curent egal cu 0,006 Ib si factor de putere egal cu unitatea, rotorul trebuie sa porneasca si sa efectueze mai mult de o rotatie completa;
    - acolo unde verificarea la mers in gol a fost efectuata in conditiile prevazute la pct. 7.1.3.3 lit. b), verificarea la pornire trebuie efectuata potrivit pct. 5.7.

    NOTA:
    Verificarile prevazute la pct. 7.1.1 (3) si pct. 7.1.1 (4) trebuie sa fie efectuate asupra contoarelor polifazate cu toate fazele incarcate.

    7.1.3.5. Verificari privind exactitatea [verificarile prevazute la pct. 7.1.1 (5) - pct. 7.1.1 (10)]
    Verificarile de exactitate trebuie efectuate pentru valori ale curentului si factorului de putere indicate in tabelul 9. Nu este necesar sa se astepte pana cand infasurarile ating echilibrul termic. Deoarece conditiile in care se efectueaza aceste verificari nu sunt in mod obisnuit conditiile reglementate pentru incercarile de model, valorile cuprinse in tabelul 9, care sunt mai largi, sunt utilizate in locul valorilor prezentate in tabelele 3 si 4.

    Tabelul 9
______________________________________________________________________________
  Numarul    Valoarea       Factor                     Sarcina      Erori
verificarii  curentului   de putere      Contoare     contoarelor  tolerate
                                                      polifazate     (%)
______________________________________________________________________________
    (5)       0,05 Ib          1       monofazate si  echilibrata  +/- 3,0 (1)
                                       polifazate
______________________________________________________________________________
    (6)          Ib            1       monofazate si  echilibrata    +/- 2,5
                                       polifazate
______________________________________________________________________________
    (7)          Ib      0,5 inductiv  monofazate si  echilibrata    +/- 2,5
                                       polifazate
______________________________________________________________________________
(8) si (9)       Ib            1       polifazate     o faza         +/- 3,5
                                                      incarcata
______________________________________________________________________________
   (10)         Imax           1       monofazate si  echilibrata    +/- 2,5
                                       polifazate
______________________________________________________________________________

    NOTA:
    Verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (5) efectuata asupra contoarelor cu mai multe tarife trebuie repetata pentru fiecare citire corespunzatoare unui tarif diferit. Electromagnetul (electromagnetii) de reglare a tarifului trebuie alimentat conform specificatiilor din schema de conexiuni.
    Erorile limita nu pot fi in mod sistematic de acelasi semn.

    7.1.3.6. Verificarea concordantei dispozitivului de inregistrare cu constanta contorului [verificarea prevazuta la pct. 7.1.1 (11)]
    Trebuie verificat ca valoarea raportului dintre numarul de rotatii ale rotorului contorului si indicatia dispozitivului de inregistrare sa fie corecta.
    7.1.3.7. Incertitudinea masurarii
    Caracteristicile mijloacelor de masurare si ale altor aparate utilizate la efectuarea verificarilor prevazute la pct. 7.1.1 (5) - 7.1.1 (10) si, acolo unde se aplica, la pct. 7.1.1 (1) trebuie sa fie astfel incat erorile de masurare care pot fi atribuite acestora sa nu depaseasca in valoare relativa:
    - +/- 0,4% la factor de putere egal cu unitatea;
    - +/- 0,6% la factor de putere 0,5 (inductiv).
    7.2. Examinarea conformitatii cu modelul aprobat
    7.2.1. Natura examinarii conformitatii cu modelul aprobat
    Biroul Roman de Metrologie Legala efectueaza o examinare a conformitatii cu modelul aprobat, la intervale de timp stabilite de acesta, asupra a 3 contoare alese la intamplare, dupa verificarea cerintelor tehnice si metrologice, pentru a decide daca proprietatile metrologice ale contoarelor produse si prezentate la verificarea initiala CEE sunt conforme cu cerintele prezentei norme de metrologie legala CEE.
    Aceasta examinare trebuie sa contina una sau mai multe verificari alese dintre cele descrise la pct. 3 si 5, in special dintre cele care servesc la determinarea efectelor marimilor de influenta.
    Aceste verificari trebuie sa se efectueze in conditiile de referinta descrise la pct. 5.2 si in punctele de masurare prezentate la pct. 6.3.
    Urmatoarele caracteristici pot fi, de asemenea, verificate dupa ce carcasa a fost deschisa:
    - calitatea protectiei suprafetei, de exemplu a vopselei;
    - raportul de angrenare;
    - tipul mecanismului dispozitivului inregistrator;
    - calitatea lipiturilor si/sau a sudurilor;
    - grosimea suruburilor;
    - lipsa piliturilor si a prafului metalic;
    - limite ale reglajului (control vizual).

    NOTA:
    Atunci cand contoarele unui model aprobat sunt fabricate in productie de serie, se recomanda ca periodicitatea de examinare a conformitatii cu modelul aprobat sa fie proportionala cu volumul productiei. Aceasta procedura trebuie sa fie efectuata de fiecare data cand sunt depistate orice defecte aparent sistematice in timpul verificarii cerintelor tehnice si metrologice de acceptare sau al altor verificari.

    7.3. Marcaje de verificare initiala CEE si sigilare
    Contoarele care corespund la verificarea initiala CEE trebuie sa fie marcate cu marcajele de verificare initiala CEE.
    Sigiliile trebuie sa includa marcajele de verificare initiala CEE si trebuie sa fie aplicate in asa fel incat sa asigure imposibilitatea accesului la partile interne in functiune ale contorului fara ruperea sigiliilor.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 427/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 427 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu