ORDIN Nr. 446
din 4 iunie 2007
privind modificarea si
completarea anexei la Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru
aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consum uman
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 390 din 8 iunie 2007
In temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare,
avand în vedere prevederile
Hotărarii Guvernului nr. 862/2006
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, ale Hotărarii Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu completările
şi modificările ulterioare, şi ale Hotărarii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
văzand
Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. E.N. 4.170 din 20
aprilie 2007 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice,
ministrul sănătăţii publice, preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit
următorul ordin:
Art. I. - Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat
în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor
privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru
consum uman, cu modificările
şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Anexa XV la norme „Criterii specifice de puritate
pentru colorantul Galben-portocaliu FCF E 110 şi
dioxid de titan E 171" se modifică şi va avea următorul cuprins:
„E 110 - GALBEN PORTOCALIU FCF
Sinonime
|
Colorant alimentar Galben CI 3, Galben-portocaliu S
|
Definiţie
|
Galben-portocaliu FCF conţine în principal disodiu
2-hidroxi-1-(4-sulfonatofenilazo) naftalen-6-sulfonat şi coloranţi auxiliari,
precum şi cu clorura de sodiu şi/sau sulfat de sodiu sub formă de componente
incolore principale.
Galben-portocaliu FCF este descris sub formă de sare de sodiu.
Prezenţa sărurilor de calciu şi potasiu este, de asemenea,
permisă.
|
Clasa
|
Monoazoici
|
Index culoare nr.
|
15985
|
EINECS
|
220-491-7
|
Denumire chimică
|
Disodiu 2-hidroxi-1-(4-sulfonatofenilazo) naftalen-6-sulfonat
|
Formula chimică
|
C16H10N2Na2O7S2
|
Masa moleculară
|
452,37
|
Compoziţie
|
Conţinut minim 85% total coloranţi calculaţi sub formă de sare
sodică E1 cm1%555 la circa 485 nm în soluţie apoasă la pH 7
|
Descriere
|
Pudră sau granule de culoare roşu-portocaliu
|
Identificare
|
|
A. Spectrometrie
|
Absorbţie maximă în apă la circa 485 nm la pH 7
|
B. Soluţie apoasă portocalie
|
|
Puritate
|
|
Substanţe insolubile în apă
|
Maxim 0,2%
|
Coloranţi auxiliari
|
Maxim 5,0%
|
1-(Fenilazo)-2 naftalenol (Sudan I)
|
Maxim 0,5 mg/kg
|
Alţi compuşi organici decat coloranţii:
Acid 4-aminobenzen-1-sulfonic
Acid 3-hidroxinaftalen-2,7-disulfonic
Acid 6-idroxinaftalen-2-sulfonic
Acid 7- hidroxinaftalen-1,3-disulfonic Acid 4,4'-diazoaminodi
(benzen sulfonic) Acid 6,6'-oxidi(naftalen-2-sulfonic)
|
Total maxim 0,5%
|
Amine aromatice primare nesulfonatate
|
Maxim 0,01% (calculate sub formă de
anilină)
|
Substanţă solubilă în eter
|
Maxim 0,2% în mediu neutru
|
Arsen
|
Maxim 3 mg/kg
|
Plumb
|
Maxim 2 mg/kg
|
Mercur
|
Maxim 1 mg/kg
|
Cadmiu
|
Maxim 1 mg/kg
|
E 171 - DIOXID DE TITAN
Sinonime
|
Pigment alb CI 6
|
Definiţie
|
Dioxidul de titan constă în principal din dioxid de titan natural
de titan anatas şi/sau rutil care poate fi acoperit cu cantităţi mici de
alumină şi/sau silice pentru a îmbunătăţi proprietăţile tehnologice ale
produsului.
|
Clasa
|
Anorganic
|
Index culoare nr.
|
77891
|
EINECS
|
236-675-5
|
Denumire chimică
|
Dioxid de titan
|
Formula chimică
|
TiO2
|
Masa moleculară
|
79,88
|
Compoziţie
|
Conţine minim 99% raportat la substanţa fără alumină şi silice
|
Descriere
|
Pudră albă pană
la uşor colorată
|
Identificare
|
|
Solubilitate
|
Insolubil în apă şi solvenţi organici. Se dizolvă uşor în acid
fluorhidric şi în acid sulfuric concentrat fierbinte
|
Puritate
|
|
Pierdere la uscare
|
Maxim 0,5% (105°C, 3 ore)
|
Pierdere la ardere
|
Maxim 1,0% raportat la produsul fără substanţă volatilă (800°C)
|
Oxid de aluminiu şi/sau dioxid de siliciu
|
Total maxim 2,0%
|
Substanţă solubilă în HCI 0,5N
|
Maxim 0,5% raportat la substanţa fără alumină şi silice şi, în
plus, pentru produsele care conţin alumină şi/sau silice, maxim 1,5% raportat
la produsul vandut ca atare
|
Substanţă solubilă în apă
|
Maxim 0,5%
|
Cadmiu
|
Maxim 1 mg/kg
|
Stibiu
|
Maxim 50 mg/kg prin dizolvare totală
|
Arsen
|
Maxim 3 mg/kg prin dizolvare totală
|
Plumb
|
Maxim 10 mg/kg prin dizolvare totală
|
Mercur
|
Maxim 1 mg/kg prin dizolvare totală
|
Zinc
|
Maxim 50 mg/kg prin dizolvare totală"
|
Art. II. - Autoritatea
de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului
Sănătăţii Publice şi autorităţile de sănătate publică judeţene şi a
municipiului Bucureşti şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a
municipiului Bucureşti împreună cu direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. III. - Prezentul
ordin transpune Directiva 2006/33/CE care amendează
Directiva 95/45/CE privind coloranţii galben-portocaliu FCF (E110) şi dioxid de
titan (E171), publicată în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene nr. L 82 din
31 martie 2006.
Art. IV. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Cheţan Roatiş
Ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remeş