ORDIN
Nr. 84 din 3 februarie 2003
pentru aprobarea Regulamentului privind testarea si inregistrarea soiurilor de
plante de cultura
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 138 din 4 martie 2003
Vazand Referatul nr. 77 din 15 ianuarie 2003 al Institutului de Stat pentru
Testarea si Inregistrarea Soiurilor,
avand in vedere prevederile cap. V al Legii nr. 266/2002 privind
producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea
semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de
plante,
tinand seama de prevederile directivelor Consiliului Comunitatii Europene:
2002/53/EC privind Catalogul comun al soiurilor din speciile de plante
agricole; 2002/55/EC privind comercializarea semintelor de legume; 92/34/EC
privind comercializarea materialelor de inmultire si de plantare pentru pomi;
68/193/EEC privind comercializarea materialului de inmultire vegetativa a vitei
de vie, modificata prin Directiva 2002/11/EC; 98/56/EC privind comercializarea
materialelor de inmultire ale plantelor ornamentale si ale Regulamentului
930/2000/EC privind eligibilitatea denumirii soiurilor de plante agricole si
legume,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Regulamentul privind testarea si inregistrarea soiurilor de
plante de cultura, prezentat in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Directia generala de implementare, reglementare si de management al
resurselor biotehnologice si Institutul de Stat pentru Testarea si
Inregistrarea Soiurilor vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
REGULAMENT
privind testarea si inregistrarea soiurilor de plante de cultura
CAP. 1
Principii generale
Art. 1
(1) In conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002 privind producerea,
prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si
a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante, Institutul
de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, denumit in continuare
I.S.T.I.S., examineaza tehnic soiurile romanesti si straine pentru care se
solicita inscrierea in Registrul soiurilor si in Catalogul oficial al soiurilor
de plante de cultura din Romania, denumit in continuare Catalogul oficial.
(2) Inregistrarea soiurilor se face pe baza testului de distinctie,
uniformitate si stabilitate, denumit in continuare DUS, si, in functie de
specie, se efectueaza si testul valorii agronomice si de utilizare, denumit in
continuare VAU.
(3) I.S.T.I.S. examineaza soiurile romanesti si straine pentru care se
solicita protectie, in conformitate cu prevederile Legii nr. 255/1998 privind
protectia noilor soiuri de plante.
(4) La solicitarea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, in vederea
acordarii protectiei, I.S.T.I.S. valideaza testul privind distinctivitatea,
uniformitatea si stabilitatea soiurilor, efectuat de institutiile abilitate din
tarile Comunitatii Europene.
Art. 2
Examinarea soiurilor se organizeaza in cadrul centrelor de testare a
soiurilor, denumite in continuare CTS, care sunt amplasate in diferite conditii
ecologice ale tarii si care formeaza reteaua oficiala a testarii soiurilor.
Art. 3
(1) CTS efectueaza examinarea soiurilor de cereale, plante oleaginoase,
textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, tutun, plante
medicinale si aromatice, legume de camp si solarii si plante ornamentale de
camp.
(2) Testarea soiurilor de vita de vie, pomi, arbusti fructiferi, capsun,
hamei si specii dendrologice se efectueaza in puncte de testare situate in
podgorii si bazine pomicole reprezentative.
(3) Testarea soiurilor de legume de sera, plante ornamentale de sera si a
soiurilor de ciuperci se efectueaza in puncte de testare in cadrul
intreprinderilor de sere.
Art. 4
(1) Soiurile de plante create in tara si cele straine se vor examina, se
vor inregistra in Registrul soiurilor si se vor inscrie in Catalogul oficial,
conform prevederilor prezentului regulament si in concordanta cu procedeele
organismelor internationale la care Romania este parte sau intentioneaza sa fie
parte. Soiurile inregistrate in Catalogul oficial sunt admise pentru
certificare si comercializare sub denumirea sub care au fost inscrise. Orice
persoana poate sa consulte acest catalog. Soiurile protejate la care s-a
efectuat testul DUS pot fi examinate la cerere sub aspectul valorii agronomice
si de utilizare.
(2) In cazul soiurilor (linii consangvinizate, hibrizi) cu destinatia
componente pentru soiurile finale, prevederile alin. (1) se aplica numai in
masura in care semintele sunt comercializate sub numele lor.
(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor se
pot acredita agenti economici pentru anumite specii sau soiuri, care sa
efectueze teste si sa propuna inregistrarea lor in Catalogul oficial, sub
supravegherea I.S.T.I.S.
(4) Criteriile de apreciere si procedura de acceptare a noilor soiuri,
pentru introducere in Catalogul oficial, sunt aceleasi pentru soiurile
romanesti si straine.
CAP. 2
Inscrierea soiurilor pentru testare
Art. 5
(1) I.S.T.I.S. poate inscrie pentru examinare soiuri din toate speciile de
plante de cultura care se cultiva in Romania.
(2) Soiurile modificate genetic sunt admise la testare numai dupa obtinerea
de catre solicitant a autorizatiei pentru introducere deliberata in mediu, in
conformitate cu art. 25 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind
regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor
modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum si a
produselor rezultate din acestea, aprobata cu modificari si completari prin
Legea nr. 214/2002.
(3) Inscrierea soiurilor pentru testare se face pe baza unei comenzi de
testare prezentate in anexa nr. 1, a unei cereri-tip prezentate in anexa nr. 2
si a descrierii soiurilor conform protocoalelor Oficiului Comunitar al
Soiurilor de Plante (CPVO) sau ale Uniunii Internationale pentru Protectia Noilor
Soiuri (UPOV).
(4) In cererea de inscriere a unui soi pentru testare se va mentiona
informatia privind inregistrarea lui intr-o alta tara sau daca s-a depus cerere
de inscriere la testare intr-o tara comunitara si a fost acceptata.
(5) Testul DUS in vederea acordarii protectiei conform Legii nr. 255/1988
se executa la cererea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci.
(6) Comenzile de testare si cererile-tip se depun la I.S.T.I.S. la
termenele prevazute in anexa nr. 3.
Art. 6
Semintele si materialul saditor pentru toate tipurile de teste se asigura
gratuit de catre solicitantul cererii de inscriere, in cantitatile si la
termenele prevazute in anexa nr. 3. Acestea vor fi insotite de buletine de
analiza emise de laboratoare autorizate sau de laboratoarele proprii ale
solicitantului. I.S.T.I.S. impreuna cu mentinatorii soiurilor se vor ocupa de
asigurarea semintei din categorii biologice superioare (prebaza si baza) pentru
martorii de referinta.
Art. 7
Solicitantul inregistrarii unui soi, oricand dupa primul ciclu de testare,
poate intrerupe efectuarea testelor.
Art. 8
Planul tematic cuprinde intregul sortiment de soiuri ce se examineaza in
reteaua oficiala pentru testarea soiurilor si se intocmeste pentru:
a) culturi de toamna, pana la data de 10 septembrie;
b) culturi de primavara si vitipomicole, pana la data de 15 februarie;
c) culturi de sera ciclul I, pana la data de 15 octombrie;
d) culturi de sera ciclul II, pana la data de 1 august;
e) culturi in solarii, pana la data de 1 ianuarie;
f) legume de camp, pana la data de 15 ianuarie.
CAP. 3
Testarea soiurilor
Art. 9
(1) La solicitarea beneficiarilor, I.S.T.I.S. efectueaza urmatoarele
categorii de testari:
a) distinctivitate, uniformitate si stabilitate (DUS);
b) valoare agronomica si de utilizare (VAU);
c) teste preliminare in vederea testarii oficiale a soiurilor;
d) teste pentru verificarea coincidentei la inflorire a formelor parentale;
e) teste privind comportarea soiurilor inregistrate sau in curs de
inregistrare in conditii de productie;
f) teste pentru verificarea autenticitatii si puritatii varietale a
soiurilor multiplicate, teste care se efectueaza pe plante obtinute direct din
seminte sau plante tinere din categoria "certificat".
(2) La solicitarea beneficiarilor pot fi organizate aceleasi categorii de
teste si pentru formele parentale ale hibrizilor.
Testul DUS
Art. 10
(1) Testul DUS este obligatoriu pentru toate creatiile noi la care se
solicita inregistrarea.
(2) Pentru soiurile de la culturi de camp inregistrate in una dintre tarile
membre ale Comunitatii Europene testul DUS efectuat de o autoritate nationala
competenta din acele tari este recunoscut ca atare.
(3) Pentru soiurile din speciile horticole testul DUS efectuat intr-o tara
comunitara se valideaza de I.S.T.I.S.
(4) Testul DUS se efectueaza timp de 2 ani consecutivi sau 2 cicluri de
vegetatie in 1 - 2 localitati, dupa caz, conform protocoalelor CPVO sau UPOV.
(5) Un soi este considerat distinct daca, indiferent de originea naturala
sau artificiala a variatiei initiale din care a rezultat, este in mod clar
distinct prin unul sau mai multe caractere de oricare alt soi cunoscut in
Comunitatea Europeana si in Romania. Caracterele trebuie sa poata fi
recunoscute si descrise, precis.
(6) Soi cunoscut este considerat orice soi care, la data depunerii cererii
de inscriere, este:
a) inregistrat in Catalogul oficial sau in cataloagele Comunitatii Europene
ori in Catalogul oficial al unui stat membru al Comunitatii Europene;
b) acceptat sau propus pentru inregistrare in Romania sau intr-o tara
comunitara, pentru certificare si comercializare ori pentru certificare in alte
tari.
In contextul stabilirii distinctivitatii, testarile din camp trebuie sa includa
soiurile de comparatie disponibile cunoscute in Comunitatea Europeana si in
Romania.
(7) Un soi se considera uniform daca, supus unor variatii previzibile
specifice sistemului de inmultire, plantele raman suficient de uniforme in
caracterele destinate, relevante.
(8) Un soi se considera stabil daca, dupa inmultiri sau multiplicari
succesive ori la sfarsitul fiecarui ciclu de inmultire (daca amelioratorul a
definit un ciclu specific de inmultire sau multiplicare), caracterele esentiale
raman la fel ca in descrierea initiala.
(9) Dupa executarea testului DUS se comunica solicitantului rezultatul
examinarii (raportul, descrierea).
Testul VAU
Art. 11
(1) Testul VAU se efectueaza in mod obligatoriu pentru soiurile din
speciile de culturi de camp autohtone si straine, in vederea introducerii lor
in Registrul soiurilor. Aceste specii se regasesc in Catalogul comunitar al
soiurilor din speciile de plante agricole.
(2) Examinarea valorii agronomice si de utilizare nu este ceruta in
urmatoarele situatii:
a) pentru inregistrarea soiurilor de ierburi, daca amelioratorul declara ca
samanta din soiul lui nu este destinata pentru productia de furaje;
b) pentru inregistrarea componentelor soiurilor hibride, daca hibridul este
corespunzator din punct de vedere al distinctiei, uniformitatii si stabilitatii
si al valorii agronomice si de utilizare.
(3) La cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si
radacinoase si plante furajere, testarea se efectueaza, de regula, in cel putin
5 CTS. Stabilirea retelei CTS pentru testare la fiecare specie se face
tinandu-se seama de conditiile pedoclimatice si de importanta economica a
speciei respective.
(4) Testarea soiurilor autohtone si straine pentru determinarea valorii
agronomice si de utilizare dureaza 3 cicluri de productie efectiva. Testarea
poate dura numai 2 ani (2 cicluri) in cazul soiurilor la care in acesti 2 ani
rezultatele sunt superioare soiurilor martor, in toate localitatile de testare.
(5) La soiurile modificate genetic ale caror forme normale sunt deja
inregistrate, testarea se executa un singur an. La aceste organisme, in paralel
se va verifica in cadrul unei institutii abilitate si rezistenta indusa care a
facut obiectul modificarii genetice.
(6) Metodologia experimentala ce se aplica in testare este stabilita de
I.S.T.I.S., in conformitate cu reglementarile interne si internationale in
vigoare.
(7) Valoarea agronomica si de utilizare a unui soi trebuie considerata
satisfacatoare daca, comparata cu alte soiuri inscrise in Catalogul oficial,
calitatile lui, luate ca un intreg, ofera, cel putin in privinta productiei, in
orice zona luata in considerare, o imbunatatire clara, fie pentru cultivare,
fie pentru modul de folosinta a recoltei sau a produselor derivate din ea.
Oriunde caracteristicile superioare sunt prezente, caracteristicile individuale
inferioare pot sa nu fie luate in considerare.
(8) Pentru efectuarea testului VAU, la CTS se fac anumite observatii care
se trec in fisele intocmite in acest scop, dupa cum urmeaza:
a) productia bruta la unitatea de suprafata, umiditatea boabelor, iar dupa
efectuarea analizei variantei, productia relativa si semnificatia diferentelor;
b) insusiri fiziologice ca: rezistenta la iernare, capacitatea de
regenerare in primavara, rezistenta la temperaturi scazute, rezistenta la
cadere, frangere, seceta, arsita, scuturare, la boli si daunatori si perioada
de vegetatie.
(9) In scopul caracterizarii cat mai complete a soiurilor aflate in
examinare, in laboratoarele I.S.T.I.S. sau in alte laboratoare de specialitate
recunoscute se efectueaza analize chimice pentru determinarea continutului in
principii activi specifici sau a continutului in fibra la plantele textile.
Soiurile din speciile care se prelucreaza industrial (grau, orzoaica, sfecla de
zahar, in pentru fibra, canepa, bumbac, floarea soarelui, in pentru ulei,
cartof, legume, pomi, vita de vie etc.) se vor verifica si sub aspectul
insusirilor tehnologice in laboratoare proprii sau statii industriale. In acest
din urma caz datele obtinute se vor transmite numai la I.S.T.I.S.
Teste preliminare
Art. 12
(1) Testele preliminare se executa de catre I.S.T.I.S. pentru creatiile noi
autohtone si straine, la solicitarea beneficiarilor, in 1 - 3 CTS, cu numar
redus de repetitii (2 - 3) si cu suprafata parcelei la nivelul a jumatate din
parcela normala.
(2) Aceste teste cuprind date privind capacitatea de productie,
precocitatea si rezistenta la cadere sau frangere.
Teste pentru verificarea coincidentei la inflorire si a capacitatii de
productie a formelor parentale
Art. 13
(1) La solicitarea beneficiarilor, I.S.T.I.S. poate organiza si teste
pentru verificarea coincidentei la inflorire si a capacitatii de productie a
formelor parentale.
(2) Aceste teste se organizeaza intr-un singur centru de testare,
reprezentativ pentru specia respectiva.
Teste privind comportarea soiurilor in conditii de productie
Art. 14
(1) Testele privind comportarea soiurilor inregistrate sau in curs de
testare in conditii de productie se organizeaza de catre I.S.T.I.S. in unul sau
mai multe CTS, la solicitarea beneficiarilor.
(2) In cadrul acestor teste soiurile vor fi comparate cu soiuri deja raspandite
in productie, iar suprafata parcelelor va fi de 0,2 - 1,0 ha pentru culturi de
camp si 0,1 - 0,2 ha pentru legume.
Teste pentru verificarea autenticitatii si puritatii varietale a soiurilor
multiplicate
Art. 15
(1) Testele privind verificarea autenticitatii si puritatii varietale a
soiurilor multiplicate se efectueaza anual de catre I.S.T.I.S., in scopul de a
se interzice folosirea la reinmultire si pentru comercializare a semintelor
necorespunzatoare din punct de vedere al autenticitatii, puritatii varietale si
starii sanitare.
(2) In pre- si postcontrol se verifica daca in cursul multiplicarii
soiurile si-au pastrat aceleasi caractere ca la inregistrarea in Catalogul
oficial si au puritatea biologica corespunzatoare categoriei declarate.
(3) Se testeaza semintele din categoriile biologice: prebaza, baza,
certificata, standard sau alte categorii, dupa caz. Testarea se efectueaza in:
a) precontrol - in parcele de control in camp, in spatii protejate si prin
electroforeza, dupa caz;
b) postcontrol - in parcele de control in camp (microculturi) si prin
electroforeza, dupa caz.
(4) Verificarea mentinerii soiurilor inregistrate in selectie conservativa
se face prin compararea semintelor din categoria biologica prebaza cu
proba-etalon, depozitata la I.S.T.I.S. in momentul inregistrarii. Metodologia
aplicata la testul privind verificarea autenticitatii si puritatii varietale se
elaboreaza de catre I.S.T.I.S., pe baza reglementarilor UPOV si a directivelor
Comunitatii Europene. Atunci cand mentinerea este efectuata intr-un stat membru
al Comunitatii Europene, altul decat cel in care soiul a fost inregistrat,
statele membre trebuie sa se asiste administrativ in ceea ce priveste
controlul.
Art. 16
(1) Pe baza observatiilor si determinarilor facute, CTS completeaza
registrul de camp si apoi fisele de observatii in doua exemplare, dintre care
primul exemplar se transmite la I.S.T.I.S., pentru calculul automat al datelor,
pana la termenele stabilite in anexa nr. 4, iar al doilea exemplar ramane la
CTS.
(2) Datele inscrise in registrul de camp si in fisele de observatii pentru
soiurile aflate in testare sunt secrete si se transmit numai la I.S.T.I.S.,
care are obligatia de a asigura confidentialitatea observatiilor efectuate.
(3) Rezultatul testului DUS efectuat asupra unui soi se va comunica
solicitantului la sfarsitul examinarii, iar al testului VAU, la sfarsitul
fiecarui an de testare.
(4) Testarea se intrerupe in cazul in care soiul nu corespunde unuia dintre
criteriile de distinctivitate, uniformitate sau stabilitate.
Art. 17
(1) In conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002, pentru efectuarea
lucrarilor de examinare a soiurilor, solicitantul va plati, o data cu
inscrierea la examinare, tarifele stabilite conform ordinului ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor, in vigoare.
(2) Dupa inscrierea la testare intre I.S.T.I.S. si beneficiari se incheie
contracte anuale de testare care contin obligatiile partilor, soiurile aflate
in testare si valoarea contractelor.
CAP. 4
Inregistrarea soiurilor de plante de cultura
Art. 18
(1) In vederea inregistrarii soiurilor se constituie urmatoarele comisii:
a) Comisia de inregistrare pentru culturi de camp, cartof, tutun, plante medicinale
si aromatice;
b) Comisia de inregistrare pentru legume, ciuperci, plante ornamentale;
c) Comisia de inregistrare pentru vita de vie, pomi, arbusti fructiferi,
capsun si hamei.
(2) Componenta comisiilor de inregistrare se aproba de catre conducerea
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, la propunerea I.S.T.I.S.
Din comisii fac parte specialisti din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, institute de invatamant superior agricol, I.S.T.I.S., precum si alti
specialisti care sa nu fie in nici un fel implicati in crearea de soiuri.
(3) Comisiile de inregistrare sunt coordonate in activitatea lor de catre
secretarul de stat cu problemele productiei vegetale.
(4) Sedintele comisiilor de inregistrare se vor tine cu cel putin doua
treimi din numarul membrilor.
Art. 19
(1) Ca sa poata fi inregistrat in Catalogul oficial, un soi din speciile
agricole de camp trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa se caracterizeze prin aceea ca este distinct, suficient de uniform si
stabil;
b) sa posede insusiri agronomice si de utilizare satisfacatoare.
(2) Un soi din speciile horticole si dendrologice trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a) sa fie distinct, suficient de uniform si stabil;
b) in cazul cicorii pentru industrializare, soiul trebuie sa fie distinct,
suficient de uniform si stabil si sa posede valoare agronomica si de utilizare
satisfacatoare.
(3) Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor, in special
teste de camp, care acopera un numar suficient de caracteristici pentru ca
soiul sa fie bine si corect descris.
Art. 20
(1) Documentatia tehnica pentru soiurile testate in vederea inregistrarii
se intocmeste de catre I.S.T.I.S. si se transmite membrilor comisiilor cu 10
zile inaintea convocarii sedintei. Prezentarea soiurilor in documentatia de
inregistrare se face codificat.
(2) Documentatia tehnica va cuprinde, in functie de specie, caracterizarea
morfologica, caracterele fiziologice, insusirile de calitate si/sau de
utilizare si, unde este cazul, datele de productie. Documentatia tehnica de
inregistrare a unui soi este disponibila pentru folosirea personala si
exclusiva a oricarei persoane cu interes legitim.
(3) In cazul in care examinarea componentelor genealogice este necesara
pentru a se studia hibrizii si soiurile sintetice, I.S.T.I.S. are obligatia sa
asigure confidentialitatea rezultatelor examinarii si descrierilor
componentelor, daca amelioratorul o cere.
Art. 21
Pe baza documentatiei tehnice prezentate de I.S.T.I.S. comisia de
inregistrare propune cu o majoritate simpla (jumatate plus unu) inregistrarea
soiului. Propunerile comisiei de inregistrare vor fi supuse aprobarii
conducerii Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 22
Concluziile sedintei de inregistrare se vor consemna intr-un proces-verbal,
prezentat in anexa nr. 5, care se va pastra la arhiva I.S.T.I.S.
Art. 23
(1) Soiurile aprobate se inscriu de catre I.S.T.I.S. in Registrul soiurilor
si in Catalogul oficial sub denumirea stabilita in cadrul sedintei de
inregistrare, denumire care sa faca posibila identificarea lor, in conformitate
cu reglementarile organizatiilor internationale in domeniu la care Romania este
parte (anexa nr. 6). Aceste denumiri se verifica anterior de catre I.S.T.I.S.
Cand un soi este refuzat, rezultatele examinarilor vor fi puse la dispozitia
solicitantului.
(2) Daca se cunoaste ca un soi este comercializat intr-o alta tara sub alta
denumire, aceasta trebuie mentionata in catalog.
(3) In cazul in care, dupa inregistrarea unui soi, denumirea lui nu este
corespunzatoare, aceasta trebuie inlocuita. Noua denumire trebuie aprobata prin
ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
(4) O data cu aprobarea procesului-verbal de inregistrare soiurile pot fi
comercializate ca si cele inscrise si publicate in Catalogul oficial.
(5) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate lua masuri de
interzicere a cultivarii unui soi modificat genetic inregistrat, in conditiile
in care:
a) din punct de vedere al sanatatii plantelor poate dauna culturii altor
soiuri sau specii;
b) testarile oficiale arata ca soiul, in oricare parte a tarii, nu da
rezultate similare celor obtinute de la un soi comparabil inregistrat in
Catalogul oficial;
c) apartine unei clase de maturitate necorespunzatoare. In cazul in care
este un pericol iminent de raspandire a organismelor daunatoare sau un pericol
iminent pentru sanatatea umana ori pentru mediu, interzicerea unui soi poate fi
impusa imediat ce cererea lui a fost inregistrata, pana cand se ia o decizie
finala. Termenul pentru luarea deciziei finale este de 3 luni.
(6) Institutiile abilitate trebuie sa se asigure ca alimentele sau ingredientele
alimentare obtinute din soiuri modificate genetic sa fie acceptate de
autoritatea nationala competenta. Daca materialul derivat dintr-un soi
modificat genetic are ca destinatie utilizarea in calitate de alimente sau
ingrediente alimentare, aceste alimente nu trebuie:
a) sa prezinte pericol pentru consumatori;
b) sa induca in eroare consumatorul;
c) sa difere de alimentele sau ingredientele alimentare pe care
intentioneaza sa le inlocuiasca, intr-o asemenea masura incat consumul lor normal
sa fie dezavantajos nutritional pentru consumator.
Art. 24
Pentru soiurile inregistrate I.S.T.I.S. elibereaza solicitantului un
certificat privind inregistrarea acestuia.
Art. 25
(1) La inregistrare se constituie proba-etalon, fata de care se va compara
in anii urmatori autenticitatea semintei in urma selectiei de mentinere. Aceste
probe se solicita de la persoana responsabila pentru soi.
(2) Marimea probei-etalon se stabileste de I.S.T.I.S. si va fi pastrata in
conditii corespunzatoare timp de 10 ani pentru a servi ca martor in verificarea
periodica a soiurilor inregistrate. La hibrizi proba-etalon se va constitui si
din formele parentale.
Art. 26
In interesul conservarii resurselor genetice ale plantelor (populatii
locale sau soiuri adaptate natural conditiilor de mediu) amenintate de eroziune
genetica, se pot folosi criteriile specifice de admitere pentru inregistrarea
in Catalogul oficial. La inregistrarea lor se va tine seama de caracteristicile
de calitate ale acestora si de restrictiile cantitative corespunzatoare. In
special se pot folosi rezultatele din teste neoficiale si cunostintele
dobandite din experienta practica in timpul cultivarii, inmultirii si
folosirii, precum si descrierile detaliate ale soiurilor si, daca este
suficient, trebuie sa rezulte ca exceptii de la cerintele examinarii oficiale.
Denumirea lor trebuie sa fie relevanta. Pentru un soi local dintr-o regiune
bine determinata sau daca amelioratorul nu mai exista, inregistrarea lui si
prelungirea acesteia se pot face din oficiu de catre Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, care stabileste si mentinatorul soiului respectiv.
Art. 27
Soiurile din Catalogul oficial, introduse anterior si care nu corespund
prevederilor Legii nr. 266/2002, ale Directivei 2002/53/EC, ale Directivei
2002/55/EC si ale prezentului regulament, se reverifica pentru a corespunde
prevederilor acestora, pana cel tarziu in anul 2006.
CAP. 5
Evidenta soiurilor inregistrate
Art. 28
(1) Pentru materialul biologic testat si aprobat pentru inregistrare
I.S.T.I.S. redacteaza urmatoarele documente:
a) Registrul soiurilor inregistrate, care se pastreaza la I.S.T.I.S. si se
completeaza la zi;
b) Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania.
(2) Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania se
redacteaza de catre I.S.T.I.S., se aproba prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor si se publica in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I.
(3) Catalogul oficial cuprinde denumirea soiului, tipul soiului,
mentinatorul soiului, anul inregistrarii, anul reinscrierii sau radierii si
alte mentiuni specifice.
(4) Inscrierea soiurilor pe specii se face in functie de grupa de
precocitate si/sau in ordine alfabetica. La populatiile locale sau la soiurile
inregistrate ori care vor fi inregistrate, adaptate natural conditiilor de
mediu locale, amenintate de eroziune genetica, se mentioneaza in Catalogul
oficial "soi in conservare". Soiurile, organisme modificate genetic,
vor purta mentiunea "soiuri modificate genetic". In catalog se
inscrie numele persoanei sau institutiei responsabile pentru mentinerea
soiului. Catalogul oficial contine intr-un capitol special descrierile
soiurilor inregistrate in anul respectiv, in concordanta cu documentatiile
tehnice dupa care s-a facut inregistrarea.
Art. 29
Soiurile din speciile de culturi de camp, legume si plante ornamentale
anuale se mentin in Catalogul oficial timp de 10 ani, iar soiurile din speciile
pomicole, vita de vie si arbusti ornamentali, timp de 15 ani, dupa care se
radiaza.
Radierea soiurilor
Art. 30
(1) Radierea unui soi din Catalogul oficial se poate face daca:
a) se dovedeste la examinare ca soiul nu mai este distinct, suficient de
uniform si stabil, in sensul in care aceste caractere au fost luate in
considerare la inregistrarea sa in Registrul soiurilor si in Catalogul oficial;
b) in perioada cererii pentru inregistrare sau in timpul examinarii au fost
furnizate elemente false sau frauduloase care au influentat factorii pe baza
carora s-a inregistrat soiul;
c) la solicitarea mentinatorului, precum si in cazul in care mentinatorul
nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin de a prezenta in orice moment
samanta necesara care sa asigure reproducerea soiului cu caracteristicile
initiale, avute la inregistrare, si de a se supune inspectiei facute in scopul
verificarii modului cum se efectueaza selectia conservativa;
d) nu mai exista un responsabil cu mentinerea in selectie conservativa a
soiului;
e) se dovedeste ca acelasi soi se regaseste in Registrul soiurilor si in
Catalogul oficial sub un alt nume;
f) dupa 10 ani de la inregistrarea in Registrul soiurilor, daca nu se mai
solicita sau nu se mai aproba reinscrierea;
g) la cererea autorului, in afara cazului in care exista mentinerea
soiului.
(2) Samanta si materialul saditor din soiurile radiate mai pot fi
certificate si comercializate pana la 30 iunie a anului al treilea de la
radiere.
Reinscrierea soiurilor
Art. 31
(1) Inregistrarea in Catalogul oficial a unui soi poate fi reinnoita daca
este cultivat inca la o asemenea scara pentru a justifica acest lucru, este
inca distinct, suficient de uniform si stabil sau daca trebuie mentinut ca soi
in conservare. Retestarea soiurilor inainte de reinscriere este obligatorie
pentru a se determina daca soiurile sunt inca distincte, suficient de uniforme
si stabile, pastrandu-si aceleasi caractere ca in momentul inregistrarii. Un
soi reinscris nu este considerat ca un soi nou si isi pastreaza aceeasi
denumire.
(2) Reinregistrarea unui soi se poate face pentru perioade succesive de 5
ani.
(3) Cererile de reinscriere si semintele necesare retestarii trebuie depuse
cu 2 ani inaintea termenului de expirare a inregistrarii, exceptie facand
varietatile de conservare. Perioada de valabilitate a inregistrarii este
extinsa provizoriu pana ce este luata decizia privind cererea de reinscriere.
(4) Reexaminarea soiurilor in vederea reinregistrarii se va efectua contra
cost, conform tarifelor in vigoare.
Art. 32
Este interzisa instrainarea de seminte si material saditor din soiurile si
formele parentale primite pentru testarea in scopul inregistrarii, iar
transmiterea de informatii asupra comportarii lor se face numai la autor sau
reprezentantul legal al acestuia.
Art. 33
(1) Orice cerere sau retragere a unei cereri pentru inregistrarea unui soi,
orice intrare in catalogul soiurilor si, de asemenea, orice amendament in
catalog trebuie sa fie anuntate imediat statelor membre ale Comunitatii
Europene si Comisiei CE.
(2) Statele membre ale Comunitatii Europene trebuie sa trimita celorlalte
state membre si Comisiei CE o descriere concisa a celor mai importante
caracteristici pentru utilizare. Aceasta masura nu trebuie sa se aplice in
cazul soiurilor, linii consangvinizate, hibrizi care sunt exclusiv destinati a
fi componente pentru soiuri finale. La cerere, trebuie sa se comunice, de
asemenea, caracteristicile speciale care fac ca un soi sa fie distinct fata de
alte soiuri similare.
(3) Fiecare stat membru al Comunitatii Europene trebuie sa puna la
dispozitia celorlalte state membre si Comisiei CE documentatiile tehnice la
care se refera art. 20 alin. (1) despre soiurile care sunt inregistrate si
despre cele radiate. Informatiile schimbate cu privire la aceste documente
trebuie tratate ca fiind confidentiale.
(4) Cand un soi a incetat sa fie inregistrat intr-un stat membru al
Comunitatii Europene care l-a acceptat initial, unul sau mai multe alte state
membre pot continua sa il accepte daca, pe teritoriul lor, soiul indeplineste
conditiile necesare inregistrarii si are asigurata mentinerea.
Art. 34
La data intrarii in vigoare a prezentului regulament se abroga Ordinul
ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 7/2000 pentru aprobarea
Regulamentului privind testarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de
plante agricole, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 284
din 22 iunie 2000.
Art. 35
Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentul regulament.
ANEXA 1
la regulament
COMANDA DE TESTARE
pentru anul ......
Prin prezenta solicitam Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea
Soiurilor testarea urmatoarelor soiuri si linii consangvinizate:
______________________________________________________________________________
|Nr. | Specia | Soiul | Grupa de | Sistemul | Anul de | Observatii
|
|crt.| | (Hibridul) | maturitate | de cultura | testare |
|
|____|___________|____________|____________|____________|_________|____________|
|____|___________|____________|____________|____________|_________|____________|
|____|___________|____________|____________|____________|_________|____________|
|____|___________|____________|____________|____________|_________|____________|
Plata tarifelor de testare se va efectua conform contractului de testare ce
urmeaza a fi incheiat.
Solicitant,
ANEXA 2
la regulament
Formularul nr. 1
ROMANIA
MINISTERUL AGRICULTURII,
ALIMENTATIEI SI PADURILOR
INSTITUTUL DE STAT PENTRU TESTAREA
SI INREGISTRAREA SOIURILOR
CERERE
pentru inscrierea soiului la examinare in vederea includerii in Registrul
soiurilor si in Catalogul oficial
Data si numarul de inregistrare ...........................................
Prezenta cerere este inregistrata la Institutul de Stat pentru Testarea si
Inregistrarea Soiurilor.
Cererea va deveni operanta numai atunci cand va cuprinde toate piesele
prevazute.
1. Specia .................................................................
2. Subspecia ..............................................................
3. Solicitantul ...........................................................
(numele si adresa)
...........................................................................
4. Autorul ................................................................
(numele si adresa)
...........................................................................
5. Denumirea: - provizorie ................................................
- definitiva ................................................
6. Informatii pentru experimentator:
- zona de cultura .........................................................
- conditii de cultura .....................................................
- grupa de maturitate .....................................................
- directia de productie ...................................................
- recomandari suplimentare necesare unei experimentari speciale
...........................................................................
7. Originea si modul de obtinere In cazul hibrizilor, indicati formula si
precizati daca este libera sau secreta.
................................ In cazul in care este secreta, completati
................................ si formularul 1 bis.
Formula ........................ Libera - secreta*)
Ploidia ........................
8. Componenti genealogici: Daca reproducerea soiului impune
folosirea
repetata a mai multor componenti
genealogici, precizati:
- apartin autorului nu apartin autorului.
- .............................. - .......................................
- .............................. - .......................................
- .............................. - .......................................
9. Mentinerea puritatii biologice
- responsabil cu mentinerea ...............................................
- localitatea unde se efectueaza ..........................................
- metoda utilizata ........................................................
10. Soiul a mai fost inregistrat sau este in testare in alta tara?
DA - NU*)
Precizati:
Tara Anul Nr. documentului
- .........................................................................
- .........................................................................
11. VAU*)
- .........................................................................
- .........................................................................
- .........................................................................
12. Alte mentiuni*)
- .........................................................................
13. Subsemnatul, semnand aceasta cerere:
a) certific toate informatiile privind soiul si voi pune la dispozitie
toate informatiile suplimentare care imi vor fi solicitate privind genealogia
si comportarea acestuia;
b) certific ca acest soi nu a mai fost inregistrat sub alt nume;
c) ma oblig sa achit taxele prevazute;
d) ma oblig sa predau samanta sau materialul saditor in cantitatea si la
termenele cerute.
Semnatura solicitantului Semnatura autorului
........................... ................................
Data ................. Data ..................
------------
*) Stergeti mentiunile inutile.
*) Capacitate de productie, calitate, insusiri fiziologice, rezistenta la
boli etc.
*) La pomi, arbusti fructiferi, capsun, vita de vie si hamei se va mentiona
si anul in care se poate asigura materialul saditor necesar plantatiilor pentru
testare.
ANEXA 3 *1)
la regulament
*1) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
DATELE LIMITA
de inregistrare a cererilor de testare, de transmitere a semintelor si cantitatile
de seminte si material saditor necesare pentru testare*)
*) Atragem atentia ca nerespectarea uneia din conditiile prezentate in
anexe impune amanarea introducerii in testare a soiului respectiv.
________________________________________________________________________________
SPECIA Data limita Data limita Cantitatile de seminte
de de (material saditor)
inregistrare transmitere VAU DUS
a cererii a pt. 1 CTS Total
semintelor
________________________________________________________________________________
1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
A. CULTURI DE CAMP
Ovaz de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2
kg
Ovaz de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Orz si orzoaica de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2
kg
Orz si orzoaica de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Secara 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Triticale de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Triticale de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2
kg
Grau de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Grau de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2
kg
Grau durum de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2
kg
Grau durum de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2
kg
Orez 1.II. 1.IV. 2 kg 2
kg
Porumb 1.II. 1.III. 1 kg 2
kg
Sorg 1.II. 1.III. 0,5 kg 1
kg
Floarea-soarelui 1.II. 1.III. 0,3 kg 1
kg
In pentru ulei 15.I. 15.II. 1,5 kg 1
kg
In pentru fibra 15.I. 15.II. 1,5 kg 1
kg
Canepa 15.I. 15.II. 1 kg
Bumbac 1.II. 1.IV. 1 kg 3
kg
Ricin 1.II. 1.III. 0,5 kg
Rapita de toamna pentru ulei 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4
kg
Rapita furajera de toamna 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4
kg
Soia 1.II. 15.III. 2 kg 1,5
kg
Fasole 1.II. 15.III. 3 kg 2
kg
Fasolita 1.II. 15.III. 3 kg 1,5
kg
Mazare 1.II. 1.III. 3 kg 2
kg
Linte 1.II. 1.III. 2 kg 1
kg
Bob 1.II. 1.III. 5 kg 2
kg
Mazariche de toamna 15.VII. 1.VIII. 2 kg 1
kg
Mazariche de primavara 1.II. 1.III. 2 kg 1
kg
Lupin 1.II. 1.III. 4 kg 2
kg
Sfecla de zahar 15.I. 15.II. 0,300 kg
Sfecla furajera 15.I. 15.II. 0,300 kg 1
kg
Cartofi timpurii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150
tub
Cartofi tarzii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150
tub
Topinambur 15.I. 1.III. 40 kg
Cicoare 1.II. 1.III. 0,250 kg 0.1
kg
Tutun 10.I. 10.I. 0,005 kg 0,002
kg
Plante medicinale 10.I. 15.II. diferentiat
pe specii
Lucerna de toamna 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1
kg
Lucerna de primavara 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Sorg furajer si zaharat 1.II. 1.III. 0,5 kg 1
kg
Golomat 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Raigras aristat 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1,5
kg
Raigras peren 15.I. 1.II. 1 kg 1,5
kg
Firuta 15.I. 1.II. 1 kg 0,500
kg
Timoftica 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Trifoi alb 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Trifoi rosu 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Paius de livezi si inalt 15.I. 1.II. 1 kg 1,5
kg
Ghizdei 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Obsiga nearistata 15.I. 1.II. 1 kg 1
kg
Rapita furajera de primavara 15.I. 1.II. 1 kg 0,4
kg
Mei 1.II. 1.III. 0,5 kg
B. LEGUME*
I. Legume de camp
Ardei 1.II. 15.II. 10
g
Andive 1.II. 15.II. 50
g
Bame 1.II. 15.II. 200
g
Bob 1.II. 15.II. 2
kg
Castraveti 1.II. 15.II. 20
g
Ceapa din samanta 1.II. 15.II. 60
g
Ceapa din bulbil 1.II. 15.II. 500
bulbili
Conopida 1.II. 15.II. 25
g
Cicoare 1.II. 15.II. 25
g
Dovlecel 1.II. 15.II. 100
g
Dovleac comestibil 1.II. 15.II. 100
g
Fasole - pitica 1.II. 15.II. 1000
g
- urcatoare 1.II. 15.II. 400
g
Gulii si gulioare 1.II. 15.II. 60
g
Mazare 1.II. 15.II. 1000
g
Marar 1.II. 15.II. 100
g
Morcov 1.II. 15.II. 100
g
Patlagele vinete 1.II. 15.II. 15
g
Pastarnac 1.II. 15.II. 50
g
Patrunjel 1.II. 15.II. 30
g
Pepene galben 1.II. 15.II. 200
g
Pepene verde 1.II. 15.II. 400
sem.
Praz 1.II. 15.II. 75
g
Ridichi - de luna 1.II. 15.II. 100
g
- de vara - toamna 1.II. 15.II. 50
g
Salata 1.II. 15.II. 25
g
Sfecla rosie 1.II. 15.II. 200
g
Spanac 1.II. 15.II. 250
g
Tomate 1.II. 15.II. 10
g
Telina 1.II. 15.II. 10
g
Varza 1.II. 15.II. 25
g
Usturoi 1.II. 15.II. 50
bulbi
Porumb zaharat 1.II. 15.II. 1000
g
II. Legume pentru solarii
Ardei 1.I. 1.I. 5
g
Castraveti 1.I. 1.I. 10
g
Fasole 1.I. 1.I. 200
g
Patlagele vinete 1.I. 1.I. 200
sem.
Pepene galben 1.I. 1.I. 10
g
Tomate 1.I. 1.I. 10
g
III. Legume pentru sera
Ardei gras 1.I. 1.I. 5
g
Castraveti cornison 1.I. 1.I. 10
g
Castraveti salata 1.I. 1.I. 10
g
Fasole 1.I. 1.I. 200
g
Pepene galben 1.I. 1.I. 200
sem.
Pepene verde 1.I. 1.I. 200
sem.
Tomate 1.I. 1.I. 10
g
Conopida 1.I. 1.I. 10
g
Gulioare 1.I. 1.I. 10
g
Salata 1.I. 1.I. 25
g
Varza 1.I. 1.I. 10
g
C. POMI, ARBUSTI FRUCTIFERI, CAPSUN, VITA DE VIE, PORTALTOI SI HAMEI*
I. Pomi, arbusti fructiferi si capsun
a) Soiuri roditoare
Mar 30.XII. 1.III. 15
buc.
Par - provenit din incrucisare 30.XII. 1.III. 7
buc.
- rezultat dintr-o mutatie 30.XII. 1.III. 12
buc.
Gutui 30.XII. 1.III. 7
buc.
Prun 30.XII. 1.III. 6 buc.
Cais 30.XII. 1.III. 6
buc.
Piersic 30.XII. 1.III. 15
buc.
Cires 30.XII. 1.III. 15
buc.
Visin 30.XII. 1.III. 15
buc.
Nuc 30.XII. 1.III. 8
buc.
Castan 30.XII. 1.III. 8
buc.
Migdal 30.XII. 1.III. 5
buc.
Alun 30.XII. 1.III. 6
buc.
Coacaz 30.XII. 1.III. 10
buc.
Zmeur 30.XII. 1.III. 10
buc.
Mur 30.XII. 1.III. 6
buc.
Afin 30.XII. 1.III. 10
buc.
Agris 30.XII. 1.III. 10
buc.
Soc 30.XII. 1.III. 5
buc.
Catina 30.XII. 1.III. 6 + 2
buc.
Maces 30.XII. 1.III. 6
buc.
Smochin 30.XII. 1.III. 6
buc.
Capsun 30.XII. 1.III. 30
buc.
b) Portaltoi generativi
Pentru plante mama - numar corespunzator speciilor si varietatilor pentru
fructe
Pentru pepiniera:
- semintoase 30.XII. 15.I. 1000
sem.
- corcodus, prun, zarzar 30.XII. 15.I. 600
samb.
- piersic 30.XII. 15.I. 500
samb.
- cires, visin, mahaleb 30.XII. 15.I. 1000
samb.
- nuc, castan 30.XII. 15.I. 500
sem.
c) Portaltoi vegetativi
Pentru plante mama - numar corespunzator speciilor si varietatilor pentru
fructe
Pentru pepiniera:
- marcote 30.XII. 1.III. 100
buc.
- butasi 30.XII. 1.III. 400
buc.
II. Vita de vie
a) - soiuri roditoare 30.XII. 1.III. 20
buc.
b) - portaltoi 30.XII. 1.III. 20
buc.
III. Hamei
Butasi 30.XII. 1.III. 20
buc.
D. Pentru speciile necuprinse in prezenta anexa (plante medicinale, plante
ornamentale), cantitatile de seminte si material saditor necesare pentru
testare
se vor stabili de comun acord cu autorii.
________________________________________________________________________________
* Cantitati minime de seminte pentru un soi pe an.
ANEXA 4*)
la regulament
*) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.
LISTA
cu termenele pana la care se depun fisele de observatii
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea speciei sau grupei Termen maxim
crt. de specii
________________________________________________________________________________
A. CULTURI DE CAMP
1. Cereale paioase de toamna
- orz, orzoaica .................................................. 5
iulie
- grau: zonele de sud, sud-est, vest ale tarii .................. 10
iulie
- grau: Moldova si Transilvania ................................. 15
iulie
2. Rapita de toamna (samanta si furaj), mazare (boabe si furajera),
mazariche (toamna si primavara), linte .......................... 1
august
3. Cereale paioase de primavara, in pentru ulei si fibra,
rapita de primavara ............................................ 15
august
4. Cartofi (timpurii si in dinamica) .......................... 15
septembrie
5. Fasole, fasolita, naut, lupin, bob, floarea soarelui,
canepa ..................................................... 15
septembrie
6. Soia, cartofi semitarzii si tarzii, alune de pamant ..........15
octombrie
7. Porumb boabe (toate grupele), sorg ........................... 1 noiembrie
8. Plante furajere .............................................. 1
noiembrie
9. Orez, tutun, sfecla de zahar si furajera, ricin, bumbac,
plante medicinale ........................................... 15
noiembrie
B. LEGUME
I. Legume de camp
1. Salata, spanac, loboda, ridichi de luna si alte verdeturi ....... 15
iunie
2. Mazare pastai, fasole pitica ..................................... 1
iulie
3. Varza timpurie, conopida timpurie, gulioare, ridichi de vara .... 15
iulie
4. Porumb zaharat, ceapa din arpagic, usturoi de toamna,
usturoi de primavara, castraveti de vara ........................ 1
august
5. Tomate timpurii si semitimpurii, varza de vara .................. 1
august
6. Castraveti cornison, fasole urcatoare, bob, bame, tomate de
vara-toamna, tomate pentru industrie, ceapa ceaclama ........ 1
septembrie
7. Ardei, pepene galben, pepene verde, dovleac comestibil,
dovlecei, vinete, gulii, conopida de toamna,
varza de toamna si pastrare ................................ 30
septembrie
8. Morcov, patrunjel, pastarnac, telina si alte radacinoase .... 15
octombrie
II. Legume pentru solarii .......................................... 1
august
III. Legume pentru sera:
- ciclul I ................................................... 15
august
- ciclul II ............................................... 15
noiembrie
C. POMI, ARBUSTI FRUCTIFERI, CAPSUN, VITA DE VIE, PORTALTOI SI HAMEI
1. Cires, capsun .................................................. 15
august
2. Visin, cais si piersic (soiuri cu coacere timpurie), agris .. 1
septembrie
3. Prun (soiuri cu coacere timpurie), cais si piersic
(soiuri de sezon mediu), zmeur, coacaz ..................... 15
septembrie
4. Mar si par (soiuri de vara), prun (soiuri de sezon mediu),
cais (soiuri cu coacere tarzie), soc ......................... 1
octombrie
5. Vita de vie (soiuri pentru struguri de masa cu coacere
timpurie), mur, afin, maces ................................. 15
octombrie
6. Piersic (soiuri cu coacere tarzie), smochin .................. 1
noiembrie
7. Gutui, catina ............................................... 15 noiembrie
8. Mar si par (soiuri de toamna si iarna), prun (soiuri cu
coacere tarzie), vita de vie (soiuri pentru struguri de masa
de sezon mediu si cu coacere tarzie, soiuri pentru
struguri de vin) ............................................. 1
decembrie
9. Portaltoi pentru vita de vie (plantatia cu
soiuri roditoare) ............................................ 1
decembrie
10. Nuc, castan, alun, migdal, portaltoi pentru speciile pomicole
si vita de vie (pepiniere), vita de vie (soiuri pentru
struguri de masa si vin cu rezistenta sporita la boli),
hamei ........................................................ 1
decembrie
11. Portaltoi pentru speciile pomicole (plantatia cu soiuri
roditoare) ...................................... se vor preda la datele
corespunzatoare speciei
si perioadei de
maturare
mentionate mai sus.
D. FLORI SI PLANTE ORNAMENTALE
- de sera ....................................................... 1
august
- de camp .................................................. 30
septembrie
________________________________________________________________________________
ANEXA 5
la regulament
ROMANIA
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Comisia de inregistrare pentru ................
De acord Se aproba
Secretar de stat, Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
.................... ..................................................
PROCES-VERBAL
incheiat astazi .............
Subsemnatii, membrii Comisiei de inregistrare pentru
.......................
...............................................................................,
luand in discutie documentatia tehnica prezentata de Institutul de Stat pentru
Testarea si Inregistrarea Soiurilor, propunem urmatoarele:
I. Sa se aprobe inregistrarea pentru productie, incepand cu anul ........,
a soiurilor specificate mai jos, care au indeplinit conditiile pentru a fi
inregistrate, introduse si generalizate in cultura.
Soiurile inregistrate au acelasi regim ca si cele inscrise in catalogul
soiurilor.
...............................................................................
...............................................................................
II. Nu au indeplinit conditiile pentru a fi inregistrate soiurile:
...............................................................................
III. Drept care s-a incheiat prezentul proces-verbal in 3 exemplare care
fac parte din documentatia tehnica a soiurilor inregistrate.
Membrii comisiei,
................................ ................................
................................ ................................
................................ ................................
ANEXA 6
la regulament
REGULI
de implementare referitoare la stabilirea denumirii soiurilor din specii de
plante agricole si legume*)
*) In conformitate cu Regulamentul nr. 930/2000 al Comisiei Comunitatii
Europene din 4 mai 2000.
Art. 1
Acest regulament stabileste, in scopul aplicarii art. 9.6 din Directiva
2002/53/EC si a art. 9.6 din Directiva 2002/55/EC, reguli detaliate pentru
aplicarea anumitor criterii in vederea stabilirii denumirilor soiurilor.
Art. 2
In cazul unui drept a priori al solicitantului in privinta unei parti
dintr-o denumire sau a denumirii intregi, art. 18.1 din Regulamentul CE nr.
2.100/94 trebuie sa se aplice mutatis mutandis.
Art. 3
(1) Denumirea unui soi va fi considerata ca produce dificultati
utilizatorilor sai privind recunoasterea sau reproducerea ei, in urmatoarele
cazuri:
a) cand se prezinta sub forma unei denumiri fanteziste:
(i) este alcatuita dintr-o singura litera;
(ii) este alcatuita sau contine ca entitate separata o serie de litere care
formeaza un cuvant care nu se poate pronunta, cu exceptia cazului in care
aceasta serie este o abreviere consacrata;
(iii) contine un numar, exceptand cazul in care acesta face parte
integranta din denumire sau cand aceasta indica faptul ca soiul este sau va
face parte dintr-o serie numerotata de soiuri inrudite biologic;
(iv) este alcatuita din mai mult de trei entitati; totusi, in cazul art. 63
alin. (4) din Regulamentul CE nr. 2.100/94, mai mult de trei entitati nu
constituie un impediment;
(v) este alcatuita dintr-un cuvant foarte lung sau contine un astfel de
cuvant;
(vi) contine o liniuta, un spatiu liber, altul decat cel care separa
entitatile din care este alcatuita, un alt tip de semn, un amestec de majuscule
si minuscule in interiorul entitatilor, un indice superior sau unul inferior,
un simbol sau un desen;
b) cand se prezinta sub forma unui cod:
(i) este alcatuita din unul sau mai multe numere, cu exceptia cazului in
care este vorba despre o linie consangvinizata sau despre tipuri specifice
similare de soiuri;
(ii) este alcatuita dintr-o singura litera;
(iii) contine mai mult de 10 litere sau litere si numere;
(iv) contine mai mult de patru grupuri alternative, formate dintr-o litera
sau din mai multe litere si dintr-un numar sau mai multe numere;
(v) contine o liniuta, un spatiu liber, altul decat cel care o separa de un
cuvant care se poate pronunta, un alt tip de semn, un indice superior sau
inferior, un simbol sau desen.
(2) La prezentarea propunerii pentru denumirea unui soi, solicitantul
trebuie sa declare daca denumirea propusa se intentioneaza sa fie sub forma
unei denumiri fanteziste sau a unui cod.
(3) Daca solicitantul nu face nici o declaratie cu privire la forma
denumirii propuse, aceasta va fi considerata ca fiind o denumire fantezista.
Art. 4
Cand se evalueaza daca o denumire este identica cu cea a altui soi sau daca
exista riscul de a fi confundata cu aceasta, se aplica urmatoarele dispozitii:
a) prin poate fi confundata cu se intelege in special o denumire de soi
care difera doar printr-o litera, o cifra sau prin unul ori mai multe accente
de denumirea unui soi al unei specii inrudite, oficial acceptata a fi
comercializata in cadrul Romaniei, al Comunitatii, al spatiului economic
european sau in cadrul unei parti contractante cu UPOV ori este subiectul
protectiei prin drept de autor in cadrul teritoriilor mentionate anterior;
totusi prezenta decizie nu se aplica in cazul unei diferente de o singura
litera intr-o abreviere consacrata care constituie o entitate separata de cea a
denumirii soiului. Fara a aduce atingere prevederilor art. 6, prezenta
dispozitie nu se aplica in cazul denumirii unui soi care se prezinta sub forma
unui cod, daca denumirea soiului de referinta este, de asemenea, sub forma unui
cod;
b) prin specii inrudite se intelege o specie care apartine aceleiasi clase
sau, daca este cazul, aceluiasi gen botanic;
c) prin soi care nu mai exista se intelege un soi care nu mai este
comercializat;
d) prin soi a carui denumire nu a dobandit o semnificatie speciala se
intelege un soi a carui denumire, intr-o anumita perioada, a fost inscrisa intr-un
registru oficial al soiurilor de plante si astfel a dobandit o semnificatie
speciala, dar a pierdut aceasta caracteristica la expirarea unei perioade de 10
ani dupa radierea din registru.
Art. 5
Denumirile care sunt utilizate in mod curent pentru comercializarea
bunurilor sau cele care nu trebuie sa fie utilizate in virtutea altei
legislatii trebuie sa se considere ca inseamna in special:
a) denumiri curente sau termeni asociati cu greutati si masuri;
b) termeni care fac azi parte din limbajul cotidian in intreaga Comunitate
Europeana sau intr-o parte din Comunitate si in Romania, a caror aprobare ca
denumire de soi ar impiedica utilizarea lor de catre alte persoane in momentul
comercializarii materialului de reproducere sau de inmultire a altor soiuri;
c) expresiile care nu trebuie sa fie folosite pentru alte scopuri decat
cele prevazute de respectiva legislatie.
Art. 6
O denumire de soi poate sa induca in eroare sau sa produca confuzie daca:
a) creeaza falsa impresie ca soiul poseda caracteristici speciale sau o
valoare speciala;
b) creeaza falsa impresie ca soiul este inrudit sau deriva dintr-un alt soi
specific;
c) se refera la o caracteristica sau valoare specifica intr-o maniera care
creeaza falsa impresie ca numai acest soi le poseda, cand de fapt alte soiuri
ale aceleiasi specii pot sa posede aceleasi caracteristici sau aceeasi valoare;
d) sugereaza, pe baza asemanarii sale cu o marca binecunoscuta, alta decat
o marca inregistrata sau denumire de soi, ca este vorba de un alt soi sau da
impresia gresita privind identitatea solicitantului, responsabilului cu
mentinerea soiului sau a amelioratorului;
e) contine sau este alcatuita din termenii urmatori:
(i) comparative sau superlative;
(ii) numele speciei sau un element din genul sau specia regnului vegetal;
(iii) numele comun al unui gen sau specii ale regnului vegetal din cadrul
grupului, fie din specia de plante agricole sau din specia de plante de legume
carora le apartine soiul;
(iv) numele unei persoane fizice sau juridice sau o trimitere, dand astfel
falsa impresie privind identitatea solicitantului, responsabilului cu
mentinerea soiului sau a amelioratorului.
Art. 7
Denumirile soiurilor care au fost acceptate sub forma de cod trebuie in mod
clar indicate ca atare in Catalogul oficial prin urmatoarea nota explicativa:
"Denumire de soi aprobata sub forma de cod".
Art. 8
Aceste reguli nu se aplica denumirilor soiurilor care au fost propuse de
catre solicitant autoritatii competente pentru aprobare inainte de data
intrarii in vigoare a prezentului regulament.