Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 861/614 din  3 noiembrie 2003

pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 861 din 3 noiembrie 2003
              MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
              Nr. 614 din 22 decembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 62 din 26 ianuarie 2004

    In temeiul art. 32 si al art. 33 din Legea zootehniei nr. 72/2002,
    vazand Referatul de aprobare nr. 128.300 din 24 septembrie 2003,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si a art. 9 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului si ministrul administratiei si internelor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele tehnice privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitie contrara.
    Art. 3
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                   Ministrul agriculturii,
                   padurilor, apelor si mediului,
                   Ilie Sarbu

                   p. Ministrul administratiei
                   si internelor,
                   Toma Zaharia,
                   secretar de stat

                   Ministrul delegat
                   pentru administratia publica,
                   Gabriel Oprea

    ANEXA 1

                            NORME TEHNICE
privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta

    I. Dispozitii generale

    Art. 1
    Statiunile comunale de monta sunt unitati zootehnice ale consiliilor locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, care asigura adapostirea si ingrijirea reproducatorilor masculi, precum si reproductia la speciile bovine, ovine, caprine, porcine si cabaline prin monta naturala, cu reproducatori de mare valoare zootehnica.
    Art. 2
    Fiecare statiune de monta se va organiza in asa fel incat raza sa de activitate sa nu depaseasca distanta de 4 - 5 km de la crescatorul de animale.
    Art. 3
    Pentru fiecare reproducator mascul, in functie de specie si de varsta, se repartizeaza anual un numar de femele, astfel:
    - pentru un taur      50 - 70 de vaci;
    - pentru un vier      20 - 30 de scroafe;
    - pentru un berbec    30 - 35 de oi;
    - pentru un armasar   25 - 30 de iepe.
    Art. 4
    (1) In localitatile unde numarul femelelor de reproductie nu justifica functionarea statiunilor de monta se organizeaza puncte satesti de monta.
    (2) In punctele satesti de monta actioneaza reproducatori proprietate a crescatorilor, autorizati conform legislatiei in vigoare.
    (3) Punctele satesti de monta functioneaza la domiciliul crescatorilor de reproducatori. Pentru armasarii de monta publica aceste puncte se pot organiza in cadrul ocoalelor silvice, sedii de district si cantoane silvice.
    (4) Crescatorii de reproducatori autorizati beneficiaza de prioritate la repartizarea unor suprafete de teren necesare producerii furajelor pentru reproducatori.
    (5) Crescatorii de reproducatori autorizati au urmatoarele obligatii:
    - sa realizeze programul de monta stabilit pentru fiecare reproducator;
    - sa ingrijeasca si sa furajeze reproducatorii autorizati pe baza de ratii care sa asigure necesarul biologic al acestora;
    - sa tina la zi evidentele de reproductie;
    - sa supuna reproducatorii autorizati la operatiuni sanitare veterinare (recoltari de probe, vaccinari, tratamente) stabilite de medicii veterinari concesionari.

    II. Infiintarea si organizarea statiunilor comunale de monta

    Art. 5
    Unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie judetene, directiile sanitare veterinare judetene si consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, raspund de organizarea si buna functionare a statiunilor comunale de monta, scop in care vor lua urmatoarele masuri:
    a) statiunea comunala de monta sa functioneze in adaposturi separate pe specii, amplasate si amenajate in conformitate cu normele sanitare veterinare, dotate cu padoc, stand de monta, bara de incercare, platforma de gunoi, bazin pentru urina, pichet de incendiu, ustensile de grajd pentru curatarea adapostului si igiena corporala a reproducatorilor, mijloace de contentiune, imbracaminte de protectie pentru ingrijitori si un minimum de medicamente stabilit de medicul veterinar concesionar;
    b) la fiecare statiune comunala de monta poate fi amenajat un spatiu de locuit, in care seful statiunii sau ingrijitorul care supravegheaza in permanenta statiunea va locui in conditiile stabilite prin actele normative in vigoare cu privire la locuintele de serviciu;
    c) statiunea comunala de monta va fi imprejmuita in mod obligatoriu, iar in incinta ei se va interzice cu desavarsire adapostirea altor animale decat reproducatorii.
    Art. 6
    Consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, vor determina detinatorii de animale sa declare efectivele de femele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine si cabaline, pentru care se solicita efectuarea montei naturale, in vederea stabilirii necesarului de reproducatori.
    Art. 7
    Unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie judetene vor tine evidenta nominala a tuturor reproducatorilor din statiunile comunale de monta.

    III. Achizitionarea si reformarea reproducatorilor

    Art. 8
    Consiliile judetene, sub indrumarea si controlul directiei sanitare veterinare, organizeaza in fiecare judet cel putin un spatiu autorizat sanitar veterinar pentru efectuarea carantinei profilactice la toate animalele de reproductie nou-achizitionate.
    Art. 9
    Dirijarea reproducatorilor nou-achizitionati catre statiunile si punctele comunale de monta este permisa de medicul veterinar numai dupa efectuarea carantinei profilactice, perioada in care este stabilit statusul de sanatate al acestor animale.
    Art. 10
    Unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie judetene intocmesc la inceputul fiecarui an necesarul de reproducatori pentru statiunile de monta naturala, iar consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, asigura din bugetul local fondurile necesare cumpararii reproducatorilor.
    Art. 11
    Toti reproducatorii, indiferent de specie, vor fi identificati si inregistrati conform prevederilor legislatiei in vigoare.
    Art. 12
    Cerintele minime privind performantele reproducatorilor din statiunile comunale de monta sunt stabilite de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    Art. 13
    Unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie organizeaza anual bonitarea si clasarea reproducatorilor din statiunile comunale de monta, in vederea autorizarii acestora. Cu acest prilej se fac propuneri de reforma a celor inapti pentru monta, precum si planurile de rotire a reproducatorilor. Clasarea reproducatorilor se face de catre o comisie de clasare formata din:
    - reprezentantul unitatii pentru ameliorare si reproductie in zootehnie;
    - medicul veterinar concesionar;
    - reprezentantul consiliului comunal, orasenesc sau municipal.

    IV. Functionarea si controlul activitatii statiunilor si punctelor comunale de monta

    Art. 14
    (1) Fiecare statiune comunala de monta trebuie autorizata sanitar veterinar, conform prevederilor legislatiei in vigoare.
    (2) Statiunile si punctele comunale de monta functioneaza in baza autorizatiei anuale eliberate de catre unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie. Modelul de autorizatie este prezentat in anexa nr. 1.
    Art. 15
    (1) Pentru reproducatorii din statiunile sau punctele comunale de monta unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie vor elibera autorizatii pentru monta, conform anexei nr. 2.1, pentru tauri si armasari, si anexei nr. 2.2, pentru vieri si berbeci. Autorizatiile pentru monta vor fi pastrate la statiunile sau la punctele comunale de monta.
    (2) Toti reproducatorii din cadrul statiunilor si punctelor comunale de monta sunt supusi controlului sanitar veterinar, conform prevederilor Programului strategic.
    Art. 16
    (1) Reproducatorii masculi din statiunile si punctele comunale de monta sunt controlati periodic din punct de vedere seminalogic, astfel:
    - taurii - primavara, in luna aprilie, si toamna, in luna octombrie, si atunci cand situatia fecunditatii este necorespunzatoare;
    - berbecii - cu o luna inainte de inceperea campaniei de monta;
    - vierii - trimestrial si atunci cand situatia reproductiei o impune;
    - armasarii - cu 15 zile inainte de inceperea campaniei de monta.
    (2) Rezultatele controlului sunt inscrise in buletinul de analiza a materialului seminal brut prezentat in anexa nr. 3.
    Art. 17
    (1) Monta femelelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine si cabaline se executa pe baza unui plan de monta stabilit pentru fiecare reproducator.
    (2) Programul de monta pentru toate speciile de animale se intocmeste pana la finele lunii ianuarie de catre unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, in colaborare cu specialistii agricoli de la nivelul comunelor.
    Art. 18
    Monta femelelor, cu exceptia ovinelor, se face numai la statiunile sau punctele comunale de monta, fiind interzisa introducerea reproducatorilor in grupuri de animale.
    Art. 19
    (1) Pentru fiecare reproducator (armasar, taur, vier) se utilizeaza un registru pentru monta si produsi in care se inscrie toata activitatea reproducatorului din timpul vietii, al carui model este prezentat in anexa nr. 4.
    (2) Se interzice inscrierea in registru a doi sau mai multi reproducatori din aceeasi specie ori din specii diferite.
    (3) Seful statiunii comunale de monta sau proprietarul reproducatorilor din punctul comunal de monta are obligatia sa completeze zilnic activitatea fiecarui reproducator in registrul pentru monta si produsi.
    Art. 20
    (1) Seful statiunii comunale de monta sau proprietarul reproducatorilor din punctul comunal de monta are obligatia sa elibereze adeverinta de monta, in dublu exemplar, imediat dupa executarea montei fiecarei femele.
    (2) Pentru iepe, vaci si scroafe se utilizeaza un carnet separat de adeverinte de monta, care este prezentat in anexa nr. 5.1.
    (3) Originalul adeverintei se elibereaza proprietarului, iar copia adeverintei ramane in carnet.
    (4) In cazul in care femela repeta monta, aceasta va fi evidentiata in aceeasi adeverinta.
    Art. 21
    Activitatea statiunilor comunale de monta se desfasoara conform programului zilnic intocmit de seful statiunii, iar regimul de utilizare a reproducatorilor, conform instructiunilor cuprinse in anexele nr. 6, 7, 8 si 9. Instructiunile cuprinse in anexele nr. 6, 7, 8 si 9 sunt aplicabile si punctelor comunale de monta.
    Art. 22
    Reprezentantii institutiilor abilitate sa efectueze controlul statiunilor si punctelor de monta vor mentiona in caietul de indrumare si control toate constatarile si recomandarile cu privire la activitatea reproducatorului, starea lui zootehnica si sanitara veterinara, fixandu-se responsabilitati si termene de rezolvare pentru deficientele constatate. Nerespectarea acestora poate atrage sanctiuni pana la suspendarea autorizatiei de folosire a reproducatorilor la monta.
    Art. 23
    La fiecare statiune comunala de monta se deschide Registrul de ferma in care sunt evidentiate toate miscarile din efectiv.

    V. Atributiile personalului statiunii comunale de monta

    Art. 24
    (1) Incadrarea cu personal a unei statiuni comunale de monta se va face dupa cum urmeaza:
    - un ingrijitor pentru 4 tauri;
    - un ingrijitor pentru 30 - 60 de berbeci;
    - un ingrijitor pentru 7 vieri;
    - un ingrijitor pentru 3 armasari.
    (2) Aceste norme sunt orientative, ele pot fi majorate sau micsorate cu cel putin 20%, cu aprobarea directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti.
    Art. 25
    Personalul statiunii comunale de monta este constituit din ingrijitori si un sef de statiune numit din randul acestora.
    Art. 26
    Pe langa sarcinile de executie, seful statiunii comunale de monta preia si raspunde de obiectele de inventar ce apartin acesteia. Reproducatorii se repartizeaza pe baza de proces-verbal fiecarui ingrijitor, cu respectarea normelor de munca. Procesul-verbal se incheie de delegatul consiliului comunal, orasenesc sau municipal in prezenta obligatorie a medicului veterinar si a reprezentantului unitatii pentru ameliorare si reproductie in zootehnie.
    Art. 27
    (1) Ingrijitorii vor fi angajati de catre consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, cu avizul medicului uman de circumscriptie si al sefului unitatii pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, dintre crescatorii cu aptitudini pentru aceasta activitate.
    (2) Ingrijitorii si sefii statiunilor comunale de monta vor fi scolarizati si atestati, prin cursuri cu o durata de minimum o saptamana, de catre unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie.
    Art. 28
    (1) Ingrijitorii din statiunile comunale de monta au urmatoarele atributii:
    a) sa hraneasca si sa adape reproducatorii dupa programul de grajd stabilit, respectand ratiile si indicatiile specialistilor agricoli;
    b) sa pregateasca furajele ce intra in componenta ratiilor;
    c) sa execute zilnic ingrijirea corporala a reproducatorilor, iar periodic spalarea corporala si curatarea ongloanelor;
    d) sa asigure miscarea zilnica a reproducatorilor, conform programului;
    e) sa execute curatarea adapostului, a padocului, sa depoziteze baligarul pe platforma de gunoi. Gunoiul de grajd rezultat de la statiunile de monta va fi folosit la fertilizarea loturilor zootehnice;
    f) sa foloseasca reproducatorii la monta conform programului;
    g) sa inregistreze zilnic montele efectuate de fiecare reproducator in registrul pentru monta si produsi, in conformitate cu anexa nr. 4, pastrand in bune conditii registrele de evidenta;
    h) sa elibereze proprietarilor de animale adeverinte de monta pentru fiecare femela montata in statiune, in conformitate cu anexa nr. 5.1;
    i) sa respecte realizarea planului de monta pentru fiecare reproducator pe care il are in primire si sa sesizeze medicului veterinar orice suspiciune de boala la femelele prezentate la monta;
    j) sa vegheze asupra starii de sanatate a reproducatorilor si sa anunte imediat medicul veterinar in caz de ranire sau suspiciune de boala;
    k) sa solicite proprietarilor femelelor montate in statiunea de monta prezentarea declaratiilor de fatare, in conformitate cu anexa nr. 5.2.
    (2) Aceste atributii revin si crescatorilor din punctele de monta.
    Art. 29
    (1) Seful statiunii comunale de monta are urmatoarele atributii:
    a) supravegheaza si controleaza desfasurarea programului zilnic;
    b) preia furajele si raspunde de buna lor inmagazinare si folosire;
    c) elibereaza furaje ingrijitorilor, conform ratiilor stabilite, si asista zilnic la hranirea reproducatorilor.
    (2) Supravegherea reproducatorilor in timpul noptii revine sefului statiunii comunale de monta sau ingrijitorului care locuieste in cadrul acesteia.
    Art. 30
    Seful statiunii comunale de monta beneficiaza de reducerea normei de deservire, potrivit prevederilor art. 24.
    Art. 31
    Lunar statiunile si punctele comunale de monta vor transmite la unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie tabele nominale cu femelele montate si cu produsii obtinuti prin fatari, in vederea constituirii bazei de date pentru ameliorare si reproductie in zootehnie.

    VI. Asigurarea hranei reproducatorilor din statiunile comunale de monta

    Art. 32
    (1) Consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, vor lua masuri pentru asigurarea furajelor necesare reproducatorilor din statiunile comunale de monta, conform cerintelor biologice ale acestora. In acest scop consiliile locale vor asigura suprafetele necesare pentru baza furajera.
    (2) Suprafata necesara producerii furajelor pentru un reproducator, in functie de specie, este urmatoarea:
    - petru un taur sau armasar   1,0 ha;
    - pentru un berbec sau tap    0,10 ha;
    - pentru un vier              0,25 ha.
    (3) Este interzisa furajarea armasarilor de reproductie din statiunile si punctele comunale de monta cu furaje recoltate de pe terenuri aflate in teritorii unde a fost diagnosticata anemia infectioasa ecvina.
    Art. 33
    Loturile zootehnice se vor cultiva prin grija consiliilor locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, iar lucrarile de insamantare, fertilizare, intretinere si recoltare se vor executa conform regulilor agrotehnice, sub indrumarea specialistilor de la centrele agricole.
    Art. 34
    (1) Receptia cantitativa si calitativa a furajelor si semintelor recoltate de pe loturile zootehnice se face la data recoltarii de catre o comisie formata dintr-un reprezentant al consiliului local si specialistul de la centrul agricol. Cu ocazia receptiei se va intocmi un proces-verbal potrivit modelului prezentat in anexa nr. 10.
    (2) Furajele receptionate vor fi luate in primire de catre seful statiunii comunale de monta.
    (3) Gestiunea furajelor se tine pe fise de magazie, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, iar evidenta consumului de furaje si scaderea din gestiune a acestora se fac prin procesul-verbal de consum, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
    Art. 35
    In cazul in care loturile zootehnice nu asigura furajele necesare pentru hrana reproducatorilor existenti, consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, vor prevedea in bugetele anuale fondurile necesare pentru procurarea acestora.

    VII. Finantarea statiunilor comunale de monta

    Art. 36
    In scopul organizarii si functionarii statiunilor de monta, se vor prevedea in bugetele consiliilor locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, cu avizul consiliilor judetene, fondurile necesare pentru realizarea urmatoarelor actiuni:
    a) realizarea constructiilor necesare in statiunile comunale de monta;
    b) cumpararea de reproducatori;
    c) reparatii capitale si curente, precum si lucrari de intretinere a constructiilor existente in statiunile comunale de monta;
    d) procurarea ustensilelor si a obiectelor de inventar necesare intretinerii adaposturilor si reproducatorilor in conditii de zooigiena (furci, lopeti, roabe, galeti, lanturi, perii, tesale etc.);
    e) executarea lucrarilor pe loturi zootehnice, asigurarea cu seminte de plante furajere, cumpararea deficitului de furaje concentrate si de volum, precum si a utilajelor necesare prepararii lor;
    f) procurarea mijloacelor de contentiune si de protectie a muncii (guri de ham, platlonge, sei, streanguri, capestre, inele nazale, bastoane de condus taurii, iavasale etc.);
    g) procurarea imbracamintei de protectie pentru ingrijitorii de reproducatori;
    h) procurarea de registre si imprimate necesare activitatii statiunii;
    i) plata ingrijitorilor de reproducatori si a sefului statiunii comunale de monta.
    Art. 37
    Veniturile statiunilor comunale de monta se varsa la bugetul local.
    Art. 38
    Folosirea la monta publica a reproducatorilor neautorizati se sanctioneaza conform Legii zootehniei nr. 72/2002 - cap. VII "Raspunderi si sanctiuni".
    Art. 39
    Anexele nr. 1 - 12 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.

    ANEXA 1
    la normele tehnice

    Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie
    Judetul ..............................................

                               AUTORIZATIE
                     de functionare tehnica nr. ..............

                     Judetul ............ data ...............

    Statiunile (punctele) comunale de monta naturala sunt acreditate si autorizate in conditiile legii de catre unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, care, in urma verificarilor efectuate, au constatat faptul ca unitatea indeplineste conditiile prevazute in actele normative in vigoare.
    In temeiul Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. ....... din .................... si al deciziei Unitatii pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie nr. ....... din ...................., care ne confera dreptul de autorizare, in conformitate cu prevederile Legii zootehniei nr. 72/2002, cu modificarile ulterioare, se autorizeaza statiunea (punctul) comunala de monta naturala din localitatea ................................, avand ca scop organizarea si executarea reproductiei dirijate la animalele de ferma.
    Orice incalcare sau abatere de la reglementarile stabilite atrage, pe langa sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare, si retragerea autorizatiei de functionare.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la ....................

                       Presedintele Comisiei de bonitare,
                      ....................................

    ANEXA 2.1
    la normele tehnice

    Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie
    Judetul ..............................................

                               AUTORIZATIE
                     pentru monta nr. ........................

                     Judetul ............ data ...............

    In baza lucrarilor de bonitare, clasare, expertiza sanitar veterinara si seminalogica, efectuate la data de ....................., taurul (armasarul), numele ...................., nr. matricol ......, data nasterii ..............., proprietatea .........................., se autorizeaza pentru a fi utilizat la monta de la ................ pana la ................, in Statiunea (punctul) comunala de monta ................................... .
    Detinatorul reproducatorului este obligat sa comunice Unitatii pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie orice modificare survenita (vanzare, transfer, mortalitate), in termen de 10 zile de la data cand a avut loc evenimentul.
    Orice incalcare sau abatere de la reglementarile stabilite atrage sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare.

                       Presedintele Comisiei de bonitare,
                      ....................................

                                   Membri:
                      ....................................
                      ....................................
                      ....................................

    ANEXA 2.2
    la normele tehnice

    Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie
    Judetul ..............................................

                               AUTORIZATIE
                     pentru monta nr. ........................

                     Judetul ............ data ...............

    In baza lucrarilor de bonitare, clasare, expertiza sanitar veterinara si seminalogica, efectuate la data de ................., se autorizeaza berbecii (vierii) pentru a fi utilizati la monta in Statiunea (punctul) comunala de monta ............................ .
________________________________________________________________________________
Nr.    Numele       Nr.        Rasa   Data             Se autorizeaza
crt.   berbecilor   matricol          nasterii  ________________________________
       (vierilor)                               de la .........  de la .........
                                                pana la .......  pana la .......
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

    Detinatorul reproducatorilor este obligat sa comunice Unitatii pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie orice modificare survenita in efectivul autorizat (vanzare, transfer, mortalitate), in termen de 10 zile de la data cand a avut loc evenimentul.
    Orice incalcare sau abatere de la reglementarile stabilite atrage sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare.

                       Presedintele Comisiei de bonitare,
                      ....................................

                                   Membri:
                      ....................................
                      ....................................
                      ....................................

    ANEXA 3
    la normele tehnice

    Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie
    Judetul ..............................................

    BULETIN DE ANALIZA A MATERIALULUI SEMINAL BRUT DE .........................

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Concentratia
    B - Spermatozoizi cu anomalii (%)
    C - Spermatozoizi imaturi (%)
 ______________________________________________________________________________
|N|Proprietarul|       Reproducatorul      |Compor-| Parametrii cantitativi si |
|r|            |                           |tamen- | calitativi ai materialului|
| |            |                           |tul    |          seminal          |
|c|            |___________________________|sexual |___________________________|
|r|            |Numele|Cod,    |Rasa|Varsta|       |Volumul|Desimea|M1| |pH| | |
|t|            |      |nr.     |    |      |       |  (ml) |       |  |A|  |B|C|
| |            |      |matricol|    |      |       |       |       |  | |  | | |
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|
|_|____________|______|________|____|______|_______|_______|_______|__|_|__|_|_|

                           Seful Laboratorului de control
                        seminalogic si asistenta reproductie,
                       .......................................

    ANEXA 4
    la normele tehnice

                         REGISTRUL PENTRU MONTA SI PRODUSI

 _________________________________________________________________________
|Nr. |     Numele     | Adresa (satul, |   Numele,    |   Anul   |  Rasa  |
|crt.| proprietarului |   nr. casei)   | nr. matricol | nasterii |        |
|    |                |                |  al femelei  |          |        |
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|
|____|________________|________________|______________|__________|________|

  - continuare -
 ___________________________________________________________________________
|              Starea femelei intocmirea catagrafiei           |   Luna     |
|______________________________________________________________| programata |
| Data ultimei |   Gestanta luna,  | Negestanta | Data ultimei |  la monta  |
|    fatari    | luna cand va fata |            |    monte     |            |
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|
|______________|___________________|____________|______________|____________|

  - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|                  Inregistrarea montelor                   | Rezultatul starii|
|                                                           |   de gestatie    |
|___________________________________________________________|__________________|
|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|Luna|  I  |  II  | III |
| 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 |     |      |     |
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|
|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|_____|______|_____|

  - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|   Sterilitatea,    |      Rezultatul montei       |   Data si   | Observatii |
|tratamentul aplicat,|______________________________|cauza iesirii|            |
| rezultatul si data | Data  |  Sexul   |   Data    | din efectiv |            |
|                    |fatarii|produsului| avortului |             |            |
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|
|____________________|_______|__________|___________|_____________|____________|

    Luna 01 - Ianuarie
    Luna 02 - Februarie
    Luna 03 - Martie
    Luna 04 - Aprilie
    Luna 05 - Mai
    Luna 06 - Iunie
    Luna 07 - Iulie
    Luna 08 - August
    Luna 09 - Septembrie
    Luna 10 - Octombrie
    Luna 11 - Noiembrie
    Luna 12 - Decembrie

    ANEXA 5.1
    la normele tehnice

    Consiliul Local ............................
    Judetul ...................................
    Statiunea de monta ........................

                      ADEVERINTA DE MONTA Nr. ..............
                         data ..........................

    Iapa, vaca, scroafa nr. matricol ...................................., rasa ...................., varsta ..........., proprietatea ........................, din comuna .........................., satul ............., a fost montata cu armasarul, taurul, vierul nr. matricol ........., rasa ....................... .

    Data montei: I .............................
                 II ............................
                 III ...........................

                         Seful statiunii de monta,
                        ...........................

    ANEXA 5.2
    la normele tehnice

                            DECLARATIE DE FATARE

    Subsemnatul ................................................, din comuna ........................, satul ................., declar ca iapa, vaca, scroafa a fatat la data .................. manz, vitel, purcei ................... cap, sexul ...................... .

                          Semnatura proprietarului,
                         ...........................

    Data declararii ...................................................
    Inregistrat in registrul pentru monta si produsi la nr. ...........

                         Seful statiunii de monta,
                        ...........................

    ANEXA 6
    la normele tehnice

             FOLOSIREA TAURILOR IN CADRUL STATIUNILOR COMUNALE DE MONTA

    Taurii se folosesc la monta incepand cu varsta de 16 - 18 luni, in functie de rasa si de dezvoltarea corporala. Un taur tanar, in primul an de folosire, poate monta 30 - 40 de femele, iar in al doilea an norma poate fi marita la 60 - 80 de femele.
    In mod obligatoriu un taur adult executa o singura monta pe zi. Cand numarul de vaci in calduri prezentate in statiunea comunala de monta este mai mare, se poate admite ca taurul sa monteze doua vaci pe zi la interval de 8 - 10 ore. In acest caz se va acorda un repaus de 1 - 2 zile pe saptamana.
    Monta se executa numai la standul de monta, care trebuie amplasat intr-un loc retras, dar usor accesibil pentru animale.
    Taurul va fi scos din grajd numai dirijat cu bastonul de condus. In nici un caz el nu va fi lasat liber la monta.
    Pentru a preintampina difuzarea unor boli transmisibile prin monta, la constatarea unor semne de boala la vacile prezentate ingrijitorul nu va admite efectuarea montei si va anunta tehnicianul sau medicul veterinar de circumscriptie.
    In cazul in care vaca repeta caldurile mai mult de 3 ori, va fi dirijata la dispensarul veterinar pentru examinare si tratament medical si va fi admisa din nou la monta numai cu avizul medicului veterinar.
    Plimbarea taurilor se va face prin conducerea cu bastonul pe un traseu stabilit sau prin efectuarea de munci usoare de transport: gunoi, furaje etc., pe distante scurte (3 - 4 km).
    In timpul verii taurii vor fi scosi pe o pasune apropiata de statiune, cu respectarea stricta a prevederilor pe linie de protectia muncii.
    O data pe saptamana se va face spalarea picioarelor si a cozii cu apa calda si sapun, precum si ungerea ongloanelor. In timpul verii taurii vor fi spalati pe tot corpul cel putin de doua ori.
    Lunar se va face verificarea ongloanelor si se va proceda la curatarea lor ori de cate ori este necesar. Curatarea ongloanelor se va executa sub contentiune, de catre personal calificat.

    ANEXA 7
    la normele tehnice

          FOLOSIREA BERBECILOR IN CADRUL STATIUNILOR COMUNALE DE MONTA

    Folosirea berbecilor la monta se face in raport cu varsta si rasa, astfel:
    - pentru rasele tip Merinos, incepand cu 15 - 16 luni;
    - pentru celelalte rase, incepand cu 18 luni.
    Cu aproximativ 1 1/2 - 2 luni inainte de inceperea montei berbecilor li se adauga in ratie un supliment de concentrate. In ziua cand se stabileste inceperea montei la ovine, berbecii se repartizeaza pe turme, calculandu-se un berbec adult pentru 30 - 35 de oi sau un berbec mior pentru 20 - 25 de oi. Ei vor fi tinuti in turme circa 45 - 50 de zile, dupa care se preiau in statiune.
    Predarea berbecilor se va face pe baza unui proces-verbal de predare-primire, in care se vor specifica greutatea corporala si starea de sanatate la predare.
    In perioadele de inactivitate berbecii vor fi supravegheati pentru depistarea eventualelor boli, in special pentru a se evita necrobaciloza si scabia.
    In acest scop se vor executa curatarea unghiilor si imbaierile, conform indicatiilor sanitare veterinare.

    ANEXA 8
    la normele tehnice

          FOLOSIREA VIERILOR IN CADRUL STATIUNILOR COMUNALE DE MONTA

    Vierii se admit la monta incepand cu varsta de 8 - 9 luni.
    Efectuarea montei se face intr-o boxa separata, situata intr-un loc linistit, curat, ferit de circulatia oamenilor si de zgomot.
    Pentru vierii tineri, pana la 1 - 1 1/2 ani, se pot repartiza 12 - 20 de femele, iar cei care au depasit 1 1/2 ani, pana la 40 de femele. Vierii tineri executa o monta pe zi, dupa care se acorda o zi de repaus. Vierii adulti pot fi folositi 3 zile consecutiv, dupa care se acorda o zi de repaus.
    Vierii vor fi plimbati zilnic 2 - 3 ore fie pe pasune, fie in padocuri speciale.
    Padocurile vor fi prevazute cu bazine cu apa.

    ANEXA 9
    la normele tehnice

    FOLOSIREA ARMASARILOR LA MONTA IN CADRUL STATIUNILOR COMUNALE DE MONTA

    Armasarii din depozitele statului sunt repartizati la statiunile comunale de monta conform planului aprobat de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    Nu se admit la monta armasari sub varsta de 4 ani.
    Folosirea la monta:
    - iapa adusa pentru monta va avea certificatul sanitar veterinar in care sa se ateste ca este sanatoasa;
    - se procedeaza la "incercarea" iepei sau verificarea daca aceasta este in calduri. Aceasta incercare se va face in mod obligatoriu la "bara de incercare" pentru a feri armasarul de eventualele lovituri sau raniri, in cazul in care iapa nu este in calduri. Daca este in calduri se trece la contentiunea acesteia pentru monta si bandajarea cozii cu o fasa de tifon;
    - dupa executarea montei organele genitale vor fi spalate in mod obligatoriu cu o solutie dezinfectanta, dupa care armasarul va fi plimbat 10 - 15 minute si apoi dus in grajd unde va fi busumat.
    In mod obisnuit armasarul va face o singura monta pe zi. In cazul in care solicitarile sunt mai mari, el poate face doua monte pe zi, caz in care se acorda doua zile repaus pe saptamana.
    Pentru a se realiza un procent de gestatie cat mai bun se recomanda ca in aceeasi perioada de calduri monta sa se repete la interval de 48 de ore pe toata perioada cat dureaza caldurile.
    La 21 de zile de la ultima monta se face reverificarea iepei la bara de incercare. Refuzul armasarului este primul semn de gestatie probabila. Incercarea se recomanda a se face si peste alte 21 de zile pentru a mari siguranta.
    In cazul in care caldurile se repeta mai mult de 3 ori, se va consulta medicul veterinar.

    ANEXA 10
    la normele tehnice

    Consiliul local .........................
    Judetul .................................

                        PROCES-VERBAL DE RECEPTIE
                     incheiat azi ..................

    Subsemnatii ...................................................., din partea Consiliului Local ..............................., am procedat la receptionarea furajelor recoltate de pe lotul zootehnic. Pe suprafata de ................... ha, de pe parcela cu nr. ................., topo ......................., vecini ........................................, din satul ..........................., cultivata cu ................................., a rezultat cantitatea de .................................. t fan, suculente, grosiere, cereale boabe, care este depozitata in sire, magazie la grajdul comunal sau .................................... .
    Cantitatea receptionata a fost inregistrata in registrul de magazie la fila ........ pozitia ........ .
    Drept pentru care am incheiat prezentul proces-verbal.

    Delegatii Consiliului Local ...........................

    Am primit si am depozitat cantitatea de ........ t fan, suculente, grosiere, cereale boabe.

                        Seful statiunii comunale de monta,
                       ...................................

    ANEXA 11
    la normele tehnice

    Consiliul local ...........................
    Judetul ...................................

                               FISA DE MAGAZIE
pentru produsele lotului zootehnic si cele primite cu scopul furajarii reproducatorilor comunali

                       Produsul ......................

 ______________________________________________________________________________
|  Data  |        Actul        |      Miscari     |  Stocul  | Vize de control |
|        |_____________________|__________________|          |                 |
|        | Nr. | Felul actului | Intrare | Iesire |          |                 |
|________|_____|_______________|_________|________|__________|_________________|
|________|_____|_______________|_________|________|__________|_________________|
|________|_____|_______________|_________|________|__________|_________________|
|________|_____|_______________|_________|________|__________|_________________|

    ANEXA 12
    la normele tehnice

    Consiliul local ...........................
    Judetul ...................................

                             PROCES-VERBAL DE CONSUM
                         incheiat azi ..................

    Subsemnatii ........................................, din partea consiliului local, si ........................................, seful Statiunii comunale de monta ........................................, am constatat ca, in conformitate cu ratiile furajere intocmite pentru asigurarea cerintelor biologice ale reproducatorilor, in luna .................... s-au consumat urmatoarele cantitati de furaje:

    I. Furaje concentrate

______________________________________________________________
Nr.     Specificare                          Cantitatea - kg
crt.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

    II. Furaje fibroase

______________________________________________________________
Nr.     Specificare                          Cantitatea - kg
crt.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

    III. Furaje suculente

______________________________________________________________
Nr.     Specificare                          Cantitatea - kg
crt.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

    IV. Furaje grosiere

______________________________________________________________
Nr.     Specificare                          Cantitatea - kg
crt.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

    Reprezentantii Consiliului          Seful Statiunii comunale
    Local ...................,          de monta  ..............,
      .....................                .....................
      .....................
      .....................



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 861/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 861 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 861/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu