Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 877 din 9 iulie 2009

pentru aprobarea modelelor-cadru ale contractelor de management si a indicatorilor de performanta specifici managementului directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 495 din 16 iulie 2009



Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale pentru politici de sănătate şi resurse umane nr. I.B./6.830 din 9 iulie 2009,

în temeiul art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice şi ale art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 527/2009 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management,

având în vedere prevederile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii emite următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se aproba modelele-cadru ale contractelor de management, care se încheie de către ministrul sănătăţii şi directorii coordonatori, directorii coordonatori adjuncţi pentru asistenţă medicală, directorii coordonatori adjuncţi pentru control în sănătatea publică, directorii coordonatori adjuncţi de sănătate publică şi programe şi directorii coordonatori adjuncţi financiar-contabili  ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, prevăzute în anexele nr. 1-5.

(2) Se aproba indicatorii de performanţă specifici managementului direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, modalitatea de calcul şi nivelul minim de îndeplinire a acestora, prevăzuţi în anexele nr. 1-5.

Art. 2. - (1) Activitatea managerială a directorilor coordonatori şi a directorilor coordonatori adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se evaluează, de regulă, anual, până la data de 31 martie a anului următor.

(2) Sunt evaluaţi directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi care au contract de management în perioada de valabilitate şi au exercitat funcţia respectivă pe o perioadă de cel puţin 6 luni în anul evaluat.

(3) Evaluarea anuală a activităţii se face prin raportare a valorii indicatorilor specifici de performanţă asumaţi prin contractul de management încheiat cu ministrul sănătăţii, la valoarea indicatorilor realizaţi.

(4) Perioada de evaluare va fi anunţată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, cu cel puţin 45 de zile înainte de data începerii evaluării.

Art. 3. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 2, ministrul sănătăţii poate dispune evaluarea activităţii manageriale a persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi ori de câte ori este nevoie sau la sesizarea organelor abilitate, în condiţiile legii.

(2) Evaluarea activităţii manageriale în condiţiile alin. (1) se face de o comisie, numita prin ordin al ministrului sănătăţii, pe baza documentelor solicitate de aceasta.

(3) In urma evaluării, la propunerea comisiei prevăzute la alin. (2), directorii coordonatori sau directorii coordonatori adjuncţi pot fi revocaţi din funcţia deţinută. Revocarea se dispune prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art. 4. - (1) Evaluarea prevăzută la art. 2 se face de câte o comisie de evaluare, numită prin ordin al ministrului sănătăţii, pentru fiecare funcţie de conducere în parte.

(2) Comisia de evaluare este formată din preşedinte, 3-5 membri şi un secretar.

Art. 5. - Comisia de evaluare constituită în conformitate cu prevederile art. 4 are următoarele atribuţii:

a) verificarea dosarului de evaluare depus de către directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi. In cazul în care dosarul de evaluare depus nu cuprinde toate documentele prevăzute la art. 6, comisia de evaluare va solicita titularului completarea corespunzătoare a acestuia în termen de 48 de ore; în cazul în care directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi nu depun in termen documentele solicitate, evaluarea urmează a se efectua pe baza documentelor prezentate;

b) întocmirea, pe baza documentelor depuse în dosarul de evaluare, a fişelor de evaluare, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-5;

c) verificarea concordanţei dintre indicatorii asumaţi prin contract/act adiţional şi cei înscrişi în fişa de evaluare la rubrica „valoare indicator realizată";

d) validarea, sub semnătură, în fişa de evaluare a calificativului acordat în urma evaluării;

e) propune ministrului sănătăţii menţinerea sau încetarea contractului de management al directorilor coordonatori şi directorilor coordonatori adjuncţi evaluaţi.

Art. 6. - (1) In vederea evaluării, directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi înaintează comisiei de evaluare un dosar de evaluare care cuprinde obligatoriu următoarele documente:

a) copia contractului de management sau, după caz, a actelor adiţionale, precum şi anexele la acestea;

b) documentele din care rezultă gradul de realizare a fiecărui indicator;

c) copii ale actelor emise de organele abilitate, ca urmare a controlului efectuat în perioada evaluată;

d) raportul de autoevaluare (în cuprinsul acestuia se au în vedere acţiunile organizate şi desfăşurate pe parcursul anului evaluat privind: modul de îndeplinire a indicatorilor specifici de performanţă, proceduri interne de evaluare şi control, elaborare de acte normative cu caracter intern, măsufi întreprinse pentru eficientizarea activităţii unităţii, gestionarea eventualelor situaţii de criză apărute la nivelul direcţiilor de sănătate publică etc);

e) alte documente care pot constitui bază pentru evaluarea îndeplinirii indicatorilor specifici de performanţă.

(2) Directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi răspund pentru realitatea şi exactitatea datelor puse la dispoziţia comisiei de evaluare, conform legii.

Art. 7. - (1) Pentru soluţionarea eventualelor contestaţii apărute în cadrul evaluării anuale a activităţii directorilor coordonatori şi directorilor coordonatori adjuncţi, ministrul sănătăţii numeşte prin ordin o comisie de soluţionare a contestaţiilor, formată din preşedinte, 4 membri şi un secretar.

(2) Comisia de soluţionare a contestaţilor este formată din personal de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii.

(3) Termenul de depunere a contestaţiilor este de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a calificativului acordat de comisia de evaluare.

(4) Comisia de soluţionare a contestaţiilor rezolvă contestaţiile în termen de 3 zile de la data înregistrării acestora.

Art. 8. - Evaluarea efectuată pe baza indicatorilor specifici de performanţă se face prin acordarea de către evaluator a unui punctaj de la 0 la 5 puncte pentru fiecare indicator de performanţă menţionat, ţinându-se cont de dimensiunile specifice acestuia, conform modalităţii de calcul prevăzute în anexele nr. 1-5.

Art. 9. - (1) Rezultatele evaluării se apreciază prin calificativele „admis" sau „respins".

(2) Calificativul „admis" se acordă dacă în urma evaluării directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi au obţinut cel puţin câte 3 puncte pentru fiecare indicator.

(3) Calificativul „respins" se acordă dacă în urma evaluării directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi au obţinut mai puţin de 3 puncte la cel puţin un indicator.

(4) Rezultatul evaluării, respectiv calificativul acordat, este luat la cunoştinţă de persoana evaluată prin semnarea fişei de evaluare întocmite de comisia de evaluare.

(5) Contractul de management încetează înainte de termen pentru directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi, care în urma evaluării au obţinut calificativul „respins".

Art. 10. - In situaţia în care pe parcursul derulării contractului de management apar modificări ale actelor normative care au stat la baza angajamentului asumat prin contractul de management, directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi pot solicita renegocierea indicatorilor specifici de performanţă până la finele anului pentru care se face evaluarea.

Art. 11. - Direcţiile de specialitate din cadrul ministerului şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 12. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 13. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

ANEXA Nr. 1

DIRECTORUL COORDONATOR

A. CONTRACT DE MANAGEMENT

ARTICOLUL 1

Părţile contractante

1. Ministerul Sănătăţii, cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sectorul 1, cod fiscal 4266456, reprezentat de domnul Ion Bazac, în calitate de ministru al sănătăţii, denumit în continuare angajator,

şi

2. Doamna/Domnul ................................, în calitate de director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică ............................, domiciliată/domiciliat în localitatea ..........................., str...................... nr......, judeţul/sectorul ..............., posesoare/posesor a/al buletinului/cărţii de identitate seria..... nr........., eliberat/eliberată de................... la data de............., CNP.......................,

au încheiat prezentul contract de management, cu respectarea următoarelor clauze:

ARTICOLUL 2

Obiectul contractului

2.1. Organizarea, conducerea şi administrarea Direcţiei de Sănătate Publică..........................., precum şi gestionarea patrimoniului şi a mijloacelor materiale şi băneşti ale acestuia, în condiţiile realizării unui management eficient şi de calitate

2.2. Directorul coordonator va acţiona pe baza obiectivelor stabilite în planul de implementare a proiectului de management şi a indicatorilor de performanţă, care fac obiectul anexei la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 3

Durata contractului

Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă de 4 ani, pentru exercitarea mandatului de director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică.............

ARTICOLUL 4

Drepturile şi obligaţiile directorului coordonator

A. Directorul coordonator are următoarele drepturi:

a) să fie remunerat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de 1.739 lei, la care se adaugă indemnizaţia de conducere de 50% şi sporul de vechime în sumă de..................., reprezentând x%;

b) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituţiilor bugetare;

c) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;

d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;

e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;

f) dreptul la formare profesională;

g) să deconteze, cu documente justificative, cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasărilor în interes de serviciu, în ţară şi în străinătate, în conformitate cu normativele stabilite prin reglementările legale în vigoare; deplasările în străinătate pot fi efectuate cu aprobarea ministrului sănătăţii;

h) să beneficieze de drepturile de asigurări sociale de sănătate, precum şi de cele privind asigurările sociale de stat;

i) să beneficieze de drept de informare nelimitată asupra activităţii direcţiei de sănătate publică pe care o conduce, având acces la toate documentele privind activitatea specifică, economico-financiară etc. a acesteia, potrivit normelor legale în vigoare;

j) să solicite în cazuri justificate aprobarea modificării valorii indicatorilor asumaţi, cuprinşi în anexa la contractul de management sau la actul adiţional la contract.

B. Directorul coordonator are următoarele obligaţii:

a) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în anexa la prezentul contract de management;

b) să organizeze, să coordoneze şi să controleze, după caz, activităţile de asistenţă de sănătate publică, promovarea sănătăţii şi medicinei preventive, asistenţă medicală de urgenţă, curativă, de recuperare medicală, asistenţă medicală la domiciliu, care se acordă prin unităţile sanitare publice sau private, precum şi asistenţă de medicină legală şi de medicină sportivă;

c) să coordoneze şi să controleze implementarea şi realizarea programelor naţionale de sănătate, pe care le derulează în teritoriul arondat, în scopul îndeplinirii obiectivelor şi realizării indicatorilor, prin desfăşurarea activităţilor specifice la nivel local;

d) să elaboreze şi să coordoneze implementarea programelor locale de sănătate în concordanţa cu priorităţile de sănătate publică identificate la nivel local;

e) să evalueze, să coordoneze şi să monitorizeze serviciile medicale furnizate în cadrul reţelei de asistenţă medicală primară, al reţelei ambulatorii de specialitate, precum şi al reţelei de asistenţă spitalicească;

f) să evalueze, să coordoneze şi să monitorizeze serviciile medicale furnizate în cadrul reţelei de asistenţă medicală şcolară şi comunitară;

g) să asigure gestionarea şi administrarea, în condiţiile legii, a integrităţii patrimoniului direcţiei de sănătate publică;

h) să elaboreze şi să aplice politici şi strategii specifice în măsură sa asigure desfăşurarea în condiţii performante a activităţii curente şi de perspectivă a direcţiei de sănătate publică, în concordanţă cu politicile şi deciziile Guvernului în vederea punerii în aplicarea obiectivelor Programului de guvernare;

i) să selecteze, să angajeze/să numească, să promoveze, să sancţioneze şi să concedieze/elibereze personalul direcţiei de sănătate publică, cu respectarea dispoziţiilor legale;

j) să stabilească şi să urmărească realizarea atribuţiilor de serviciu, pe compartimente, ale personalului angajat, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al direcţiei de sănătate publică, precum şi a obligaţiilor profesionale individuale de muncă ale personalului de specialitate;

k) să acţioneze pentru îndeplinirea prevederilor bugetului anual de venituri şi cheltuieli al direcţiei de sănătate publică, iniţiind programe şi măsuri eficiente pentru o bună gestiune, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare;

l) să nu transmită altei persoane drepturile şi obligaţiile cafe rezultă din prezentul contract de management decât cu aprobarea prealabilă a ministrului sănătăţii;

m) să respecte atribuţiile prevăzute de legislaţia finanţelor publice pentru ordonatorii de credite;

n) să angajeze şi să utilizeze fondurile în limita creditelor bugetare aprobate, pe baza bunei gestiuni financiare;

o) să reprezinte direcţia de sănătate publică în raporturile cu terţii;

p) să elaboreze planul de acţiune pentru situaţii speciale, cu aprobarea ministrului sănătăţii;

q) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea direcţiei de sănătate publică;

r) să încheie acte juridice în numele şi pe seama direcţiei de sănătate publică, conform competenţelor sale;

s) să prezinte lunar ministrului sănătăţii situaţia economico-financiară a direcţiei de sănătate publică, modul de realizare a obiectivelor şi indicatorilor, a proiectelor şi programelor asumate, inclusiv măsurile pentru creşterea performanţei;

t) să stabilească şi să ia măsuri privind protecţia muncii, pentru cunoaşterea de către salariaţi a normelor de securitate a muncii şi pentru asigurarea pazei instituţiei;

u) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru personalul direcţiei de sănătate publică, sub rezerva legalităţii lor;

v) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

w) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu şi a obiectivelor de către personalul angajat/numit în funcţie;

x) să stabilească şi să urmărească aplicarea reglementărilor emise de Ministerul Sănătăţii în toate domeniile sale de competenţă;

y) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de prezentul contract de management.

ARTICOLUL 5

Drepturile şi obligaţiile angajatorului

A. Angajatorul are următoarele drepturi:

a) să pretindă directorului coordonator îndeplinirea obiectivelor, programelor, indicatorilor şi a celorlalte obligaţii asumate prin semnarea prezentului contract de management;

b) să solicite directorului coordonator prezentarea de rapoarte periodice privind stadiul realizării planului de management, a proiectelor şi programelor instituţiei, a situaţiei economico-financiare şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia;

c) să aprobe modificarea valorii indicatorilor economico-financiari asumaţi, cuprinşi în anexa la prezentul contact de management, în cazuri temeinic justificate;

d) să evalueze, cel puţin anual, modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi Ie-a asumat directorul coordonator prin contract şi să adopte măsuri de recompensare sau de sancţionare conform legii.

B. Angajatorul are următoarele obligaţii:

a) să asigure fondurile necesare în limitele aprobate prin legile anuale bugetare;

b) să asigure condiţiile pentru ca directorul coordonator să primească drepturile stabilite de reglementările legale;

c) să asigure îndrumare metodologică direcţiei de sănătate publică.

ARTICOLUL 6

Planul de management, obiectivele şi indicatorii

(1) Atribuţiile şi obligaţiile directorului coordonator sunt stabilite prin prezentul contract de management, avându-se în vedere un plan de management pentru asigurarea îndeplinirii atribuţiilor instituţionale.

(2) Directorul coordonator este obligat să elaboreze planul de management, care face parte integrantă din prezentul contract de management.

(3) Directorul coordonator realizează planul de management stabilit, urmărind execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă cuprinşi în anexa la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 7

Răspunderea părţilor

(1) Pentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în prezentul contract de management părţile răspund potrivit reglementărilor legale.

(2) Răspunderea directorului coordonator este angajată şi pentru nerespectarea ordinelor şi a altor dispoziţii emise de ministrul sănătăţii.

(3) Directorul coordonator răspunde pentru daunele produse direcţiei de sănătate publică prin orice act al său contrar intereselor direcţiei de sănătate publică, prin acte de gestiune imprudentă, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor direcţiei de sănătate publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ARTICOLUL 8

Modificarea contractului

(1) Prevederile prezentului contract de management pot fi modificate prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi.

(2) Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului, care îi sunt aplicabile.

ARTICOLUL 9

Incetarea contractului

(1) Prezentul contract de management încetează:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) la iniţiativa ministrului sănătăţii, în cazul evaluării modului de îndeplinire a indicatorilor asumaţi, dacă se constată că nu s-au realizat pentru fiecare indicator minimum 3 puncte;

c) prin revocarea din funcţie a directorului coordonator de către ministrul sănătăţii pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute de lege şi a celor cuprinse în prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

d) prin renunţarea de către directorul coordonator la prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de data renunţării;

e) prin acordul părţilor;

f) prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului coordonator;

g) prin desfiinţarea sau reorganizarea direcţiei de sănătate publică; h) în alte situaţii prevăzute expres de lege.

(2) Revocarea din funcţie a directorului coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică.........................se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi produce efecte de la data emiterii acestuia.

ARTICOLUL 10

Litigii

Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

ARTICOLUL 11 .........

Dispoziţii finale

Prezentul contract de management a fost încheiat şi redactat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator,

......................................................

B. INDICATORI SPECIFICI DE PERFORMANŢĂ

ANEXĂ

la Contractul de management nr...............din................

Nr. crt.

Categorii de indicatori

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

I. Indicatori

de performanţă

Indicatori economici

1.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat

2.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuielile de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

3.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

4.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

5.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

Nr. crt.

Categorii de indicatori

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

6.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuielile de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

7.

Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate

8.

Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale la Ministerul Sănătăţii

9.

Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii

10.

Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii)

Indicatori pentru control în sănătatea publică

11.

Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

12.

Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

13.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

14.

Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

Indicatori de sănătate publică şi programe

15.

Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

16.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau de instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

17.

Acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

18.

Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007 privind stabilirea metodologiei de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Indicatori de

asistenţă

medicală

19.

Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

20.

Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical.

(Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

21.

Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

Nr crt.

Categorii de indicatori

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

22.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

23.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

24.

Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

25.

Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii etc.) elaborate de unităţile sanitare

C. MODALITATEA DE CALCUL AL INDICATORILOR

1. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94% -1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.1 =  ____Plăti totale/an       x100

                         Prevederi bugetare/an

2. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuielile de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94% -1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.2 =  _________Plăti cheltuieli de personal/an                 x 100

                          Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli de personal

3. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.3 =  __________Plăti cheltuieli materiale/an              x 100

                        Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale

4. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51 - 60% -1 punct;

- 61 -70% -2 puncte;

- 71 -80% -3 puncte;

- 81 -90% -4 puncte;

- 91 - 100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorilor:

Indicator I.4 =  _________Plăti cheltuieli materiale PN sănătate/an                 x 100

                         Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale PN sănătate

5. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51 - 60% -1 punct;

- 61 -70% -2 puncte;

- 71 -80% -3 puncte;

- 81 -90% -4 puncte;

- 91 - 100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.5 =   __________Plăti cheltuieli de capital/an                 x 100

                            Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli de capital

6. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51 - 60% -1 punct;

- 61 -70% -2 puncte;

- 71 -80% -3 puncte;

- 81 -90% -4 puncte;

- 91 - 100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.6 =  _________Plăti cheltuieli de capital/an                 x 100

                         Prevederi bugetare pentru cheltuieli de capital/an

7. Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate:

- sub 25 % - 0 puncte;

- 26 - 35 % - 1 punct;

- 36 - 45 % - 2 puncte;

- 46 - 55 % - 3 puncte;

- 56 - 65 % - 4 puncte;

- 66 - 100 % - 5 puncte.

Indicator I.7 =  ____Venituri proprii realizate/an         x 100

                         Prevederi bugetare venituri proprii/an

8. Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale la Ministerul Sănătăţii:

- respectarea termenelor de raportare - 5 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 1 zi - 4 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 2 zile - 3 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 3 zile - 2 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 4 zile - 1 punct;

- întârzierea termenelor de raportare peste 5 zile - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare pe întregul an.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.8 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

9. Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii:

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli anual. Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.9 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

10. Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii):

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.10 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

11. Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Nr. de probleme de sănătate publică raportate MS-DCSP/nr. de probleme de sănătate publică identificate prin acţiuni de control x 100:

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

12. Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Nr. de probleme de sănătate publică soluţionate sau în curs de soluţionare/nr. de probleme raportate x100:

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

13. Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Nr. de acţiuni de informare a populaţiei/ nr. de probleme de sănătate publică identificate şi raportate x100:

- 50% - 2,5 puncte:

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

14. Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Nr. de sesizări soluţionate/nr. de sesizări înregistrate x100:

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

15. Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator realizat/indicator previzionat x 100:

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte;

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

16. Efectuarea corectaşi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau de instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor solicitate/termenul stabilit:

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

17. Acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Număr de acţiuni realizate de DSP/an:

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune /trimestru = 4 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 3 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

18. Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor solicitate/ termenul prevăzut:

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte;

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

19. Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Acţiune de evaluare a necesarului de servicii medicale curative/domeniu/an:

3 puncte/acţiune de evaluare, astfel:

- asistenţă medicală primară = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară = 0,4 puncte ;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar = 0,2 puncte;

- asistenţă medicală spitalicească = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală de recuperare = 0,2 puncte;

- asistentă medicală comunitară = 0,2 puncte;

- îngrijiri la domiciliu = 0,2 puncte;

- activităţi conexe actului medical = 0,2 puncte.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

20. Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical.

(Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Acţiune de evaluare a activităţii cabinetelor medicale/tip de cabinet medical de specialitate/an:

- 1 acţiune de evaluare/tip de cabinet medical de specialitate/an = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

21. Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Acţiune de evaluare a activităţii unui spital/an:

- 1 acţiune de evaluare a activităţii unui spital/an = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

22. Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Bază de date realizată şi actualizată/tip de structură sanitară:

- 1 bază de date realizată şi actualizată trimestrial/tip de structură sanitară = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

23. Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Bază de date realizată şi actualizată/tip de resursă umană:

- 1 bază de date realizată şi actualizată trimestrial/tip de personal medical = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

24. Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Număr de chestionare/trimestru/semestru:

- 1 chestionar/trimestru = 5 puncte;

- 1 chestionar/semestru = 3 puncte;

- 1 chestionar/an = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

25. Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii etc), elaborate de unităţile sanitare

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Număr de proceduri pentru fiecare unitate sanitară:

- 4 proceduri/fiecare unitate sanitară = 5 puncte;

- 3 proceduri/fiecare unitate sanitară = 3 puncte;

- 2 proceduri/fiecare unitate sanitară = 1 punct.

Nivelul minim de îndeplinire - 3 puncte

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

COMISIA DE EVALUARE

D. FIŞA DE EVALUARE

a activităţii desfăşurate de directorul coordonator în anul.........

Nr. crt.

Indicator/Criteriu de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

I. Indicatori economici

1.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat

2.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

3.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

4.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

5.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

6.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

7.

Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate

8.

Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale si anuale la Ministerul Sănătăţii

9.

Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii

10.

Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii)

II. Indicatori pentru control în sănătatea publică

11.

Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

12.

Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

13.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

14.

Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

III. Indicatori de sănătate publică şi programe

15.

Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

16.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau de instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

17.

Acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

18.

Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

Nr. crt.

Indicator/Criteriu de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

IV. Indicatori de asistenţă medicală

19.

Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

20.

Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical.

(Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

21.

Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

22.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

23.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

24.

Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

25.

Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii, etc.) elaborate de unităţile sanitare

Calificativul acordat

Comisia de evaluare, numită prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.......din............, pe baza rezultatelor obţinute, propune ................................dnei/dnului............................, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică......................................

Prezenta fişă de evaluare a fost întocmită în două exemplare, dintre care exemplarul nr. 1 a rămas la nivelul comisiei de evaluare, iar exemplarul nr. 2, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică.....................

Persoana evaluată poate contesta rezultatul obţinut în termen de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a conţinutului fişei de evaluare.

Comisia de evaluare

.....................................

.....................................

Director coordonator,

.....................................

ANEXA Nr. 2

DIRECTOR COORDONATOR ADJUNCT FINANCIAR-CONTABIL

A. CONTRACT DE MANAGEMENT

ARTICOLUL 1

Părţile contractante

1. Ministerul Sănătăţii, cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sectorul 1, cod fiscal 4266456, reprezentat de domnul Ion Bazac, în calitate de ministru al sănătăţii, denumit în continuare angajator,

şi

2. Doamna/Domnul ................................, în calitate de director coordonator adjunct financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică............................, domiciliată/domiciliat în localitatea..........................., str......................nr......Judeţul/sectorul ..............., posesoare/posesor a/al buletinului/cărţii de identitate seria.....nr........., eliberat/eliberată de...................la data de ............., CNP.......................,

au încheiat prezentul contract de management, cu respectarea următoarelor clauze:

ARTICOLUL 2

Obiectul contractului

2.1. Organizarea, conducerea şi coordonarea activităţii financiar-contabile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică..........................., în condiţiile realizării unui management eficient şi de calitate

2.2. Directorul coordonator adjunct financiar-contabil va acţiona pe baza obiectivelor stabilite în planul de implementare a proiectului de management şi a indicatorilor de performanţă, care fac obiectul anexei la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 3

Durata contractului

Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă de 4 ani, pentru exercitarea mandatului de director coordonator adjunct financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică........

ARTICOLUL 4

Drepturile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct financiar-contabil

A. Directorul coordonator adjunct financiar-contabil are următoarele drepturi:

a) să fie remunerat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de 1.739 lei, la care se adaugă indemnizaţia de conducere de 40% şi sporul de vechime în sumă de..................., reprezentând x%;

b) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituţiilor bugetare;

c) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;

d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;

e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;

f) dreptul la formare profesională;

g) să deconteze, cu documente justificative, cheltuieli de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasărilor în interes de serviciu, în ţară şi în străinătate, în conformitate cu normativele stabilite prin reglementările legale în vigoare; deplasările în străinătate pot fi efectuate cu aprobarea ministrului sănătăţii;

h) să beneficieze de drepturile de asigurări sociale de sănătate, precum şi de cele privind asigurările sociale de stat;

i) să beneficieze de drept de informare nelimitată asupra activităţii direcţiei de sănătate publică pe care o conduce, având acces la toate documentele privind activitatea specifică a acesteia, potrivit normelor legale în vigoare;

j) să solicite, în cazuri justificate, aprobarea modificării valorii indicatorilor asumaţi, cuprinşi în anexa la contractul de management sau la actul adiţional la contract.

B. Directorul coordonator adjunct financiar-contabil are următoarele obligaţii:

a) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în anexa la prezentul contract de management;

b) să coordoneze activitatea de elaborare, finanţare, execuţie şi raportare a indicatorilor financiari din bugetul de venituri şi cheltuieli al direcţiei de sănătate publică, precum şi al unităţilor din subordine;

c) să asigure respectarea disciplinei financiare şi bugetare la nivelul direcţiei de sănătate publică şi să controleze aceste activităţi la nivelul unităţilor din subordine;

d) să organizeze şi să ţină la zi contabilitatea patrimoniului aflat în administrare şi a execuţiei bugetare;

e) să propună Ministerului Sănătăţii indicatorii financiari ce urmează a fi incluşi în legea anuală a bugetului de stat;

f) să avizeze şi să repartizeze, după caz, bugetul de venituri şi cheltuieli al unităţilor sanitare subordonate;

g) să elaboreze propuneri de casare şi transfer de bunuri materiale, pe care le înaintează Ministerului Sănătăţii;

h) să asigure executarea indicatorilor economico-financiari din bugetul propriu şi să urmărească executarea acestora la unităţile finanţate în baza bugetului aprobat;

i) să asigure întocmirea lunară a execuţiei bugetului de stat, pe care o înaintează Ministerului Sănătăţii;

j) să întocmească lunar necesarul de credite bugetare pentru luna următoare pe titluri de cheltuieli şi programe de sănătate publică, pe care le înaintează Ministerului Sănătăţii;

k) să stabilească necesarul de credite bugetare anuale pentru lucrări de investiţii, consolidări clădiri şi reparaţii capitale pentru unităţile subordonate;

l) sa elaboreze şi să propună directorului coordonator bugetul specific domeniului pe care îl coordonează;

m) să evalueze periodic performanţele profesionale pentru personalul din subordine şi să acorde calificativul anual;

n) să nu transmită altei persoane drepturile şi obligaţiile care rezultă din prezentul contract de management decât cu aprobarea prealabilă a ministrului sănătăţii;

o) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea direcţiei de sănătate publică;

p) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

q) să stabilească şi să urmărească aplicarea reglementărilor emise de Ministerul Sănătăţii în domeniul său de competenţă;

r) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de prezentul contract de management.

ARTICOLUL 5

Drepturile şi obligaţiile angajatorului

A. Angajatorul are următoarele drepturi:

a) să pretindă directorului coordonator adjunct financiar-contabil îndeplinirea obiectivelor, programelor, indicatorilor şi a celorlalte obligaţii cuprinse în prezentul contract de management, asumate prin semnătură;

b) să solicite directorului coordonator adjunct financiar-contabil prezentarea de rapoarte periodice privind stadiul realizării planului de management, a proiectelor şi programelor instituţiei şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia;

c) să aprobe modificarea valorii indicatorilor asumaţi de către directorul coordonator adjunct financiar-contabil, cuprinşi în anexa la prezentul contract de management, în cazuri temeinic justificate;

d) să evalueze, cel puţin anual, modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi Ie-a asumat directorul coordonator adjunct financiar-contabil prin contract şi să adopte măsuri de recompensare sau de sancţionare conform legii.

B. Angajatorul are următoarele obligaţii:

a) să asigure fondurile necesare în limitele aprobate prin legile anuale bugetare;

b) să asigure condiţiile pentru ca directorul coordonator adjunct financiar-contabil să primească drepturile stabilite de reglementările legale;

c) să asigure îndrumare metodologică direcţiei de sănătate publică în domeniul financiar-contabil.

ARTICOLUL 6

Planul de management, obiectivele şi indicatorii

(1) Atribuţiile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct financiar-contabil sunt stabilite prin prezentul contract de management, avâhdu-se în vedere un plan de management pentru asigurarea îndeplinirii atribuţiilor instituţionale.

(2) Directorul coordonator adjunct financiar-contabil este obligat să elaboreze planul de management, care face parte integrantă din prezentul contract de management.

(3) Directorul coordonator adjunct financiar-contabil realizează planul de management stabilit, urmărind execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă cuprinşi în anexa la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 7

Răspunderea părţilor

(1) Pentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în prezentul contract de management părţile răspund potrivit reglementărilor legale.

(2) Răspunderea directorului coordonator adjunct financiar-contabil este angajată şi pentru nerespectarea ordinelor şi a altor dispoziţii emise de ministrul sănătăţii.

(3) Directorul coordonator adjunct financiar-contabil răspunde pentru daunele produse direcţiei de sănătate publică prin orice act al său contrar intereselor direcţiei de sănătate publică, prin acte de gestiune imprudentă, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor direcţiei de sănătate publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ARTICOLUL 8

Modificarea contractului

(1) Prevederile prezentului contract de management pot fi modificate prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi.

(2) Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului, care îi sunt aplicabile.

ARTICOLUL 9

Incetarea contractului

(1) Prezentul contract de management încetează:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) la iniţiativa ministrului sănătăţii, în cazul evaluării modului de îndeplinire a indicatorilor asumaţi, dacă se constată că nu s-au realizat pentru fiecare indicator minimum 3 puncte;

c) prin revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct financiar-contabil de către ministrul sănătăţii pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute de lege şi a celor cuprinse în prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

d) prin renunţarea de către directorul coordonator adjunct financiar-contabil la prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de data renunţării;

e) prin acordul părţilor;

f) prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului coordonator adjunct financiar-contabil;

g) prin desfiinţarea sau reorganizarea direcţiei de sănătate publică; h) în alte situaţii prevăzute expres de lege.

(2) Revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică...................... se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi produce efecte de la data emiterii acestuia.

ARTICOLUL 10

Litigii

Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

ARTICOLUL 11

Dispoziţii finale

Prezentul contract de management a fost încheiat şi redactat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Ministerul Sănătăţii,

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator adjunct financiar-contabil,

..............................................................................

B. INDICATORI SPECIFICI DE PERFORMANŢĂ

ANEXĂ

la Contractul de management nr.......din..........

Nr. crt.

Categorii de indicatori

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

I. Indicatori economico-financiari

1.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat

2.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise, aprobate pe total cheltuieli, de la bugetul de stat

3.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

4.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de personal, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

5.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

6.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

7.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

8.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de capital finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

9.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, de la bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

10.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, din bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

11.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

12.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

13.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

14.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

15.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

16.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

17.

Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate

18.

Gradul de realizare a concordanţei dintre drepturile constatate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor şi veniturile încasate din această sursă

Nr. crt.

Categorii de indicatori

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

II. Indicatori de management specifici activităţii economice

1.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a datelor specifice, aferente monitorizării cheltuielilor de personal

2.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a situaţiilor privind monitorizarea derulării programelor de investiţii publice

3.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a fundamentărilor privind necesarul de credite solicitate a fi deschise din surse de la bugetul de stat şi venituri proprii

4.

Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale la Ministerul Sănătăţii

III. Indicatori de calitate

1.

Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii

2.

Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii)

3.

Corectitudinea situaţiilor transmise Ministerului Sănătăţii din domeniul raportărilor financiar-contabile

C. MODALITATEA DE CALCUL AL INDICATORILOR

I. Indicatori economico-financiari

1. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94% -1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.1 = ____Plăti totale/an          x100

                          Prevederi bugetare/an

2. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise, aprobate pe total cheltuieli, de la bugetul de stat:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94% -1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.2 =  ____Plaţi totale an/trim.          x 100

                            Credite deschise an/trim.

3. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94% -1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6 - 100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.3 = ________Plăti cheltuieli de personal/an                      x 100

                           Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli de personal

4. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de personal, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 90% -0 puncte;

- 91-94 % - 1 punct;

- 95-96 % - 2 puncte;

- 97-98 % - 3 puncte;

- 99-99,5 % - 4 puncte;

- 99,6-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.4 =                   Plăţi cheltuieli de personal an/trim.              x 100

                            Credite deschise an/trim. pentru cheltuieli de personal

5. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.5 =                 Plăţi cheltuieli materiale/an                     x 100

                            Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale

6. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.6 = ________Plăti cheltuieli materiale an/trim.             x 100

                       Credite deschise an/trim. pentru cheltuieli materiale

7. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.7 = ______Plăti cheltuieli de capital/an                            x 100

                           Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli de capital

8. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de capital finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.8 =   ___________Plăti cheltuieli de capital an/trim.            x 100

                            Credite deschise an/trim. pentru cheltuieli de capital

9. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, de la bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.9 =                    Plăţi cheltuieli materiale PN sănătate/an                           x 100

                                     Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale PN sănătate

10. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, din bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.10 =      __       Plăţi cheltuieli materiale PN sănătate an/trim. __                    x 100

                             Credite deschise pentru cheltuieli materiale PN sănătate an/trim.

11. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorilor:

Indicator I.11 =                    Plăţi cheltuieli materiale PN sănătate/an                x 100

                          Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale PN sănătate

12. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator I.12 =    ___      Plăţi cheltuieli materiale PN sănătate an/trim.   _____        x 100

                            Credite deschise pentru cheltuieli materiale PN sănătate an/trim.

13. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.13 =   _______Plăti cheltuieli de capital/an                     x 100

                             Prevederi bugetare pentru cheltuieli de capital/an

14. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.14 =   ________Plăti cheltuieli de capital an/trim.             x 100

                             Credite deschise pentru cheltuieli de capital an/trim.

15. Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.15 = ________Plăti cheltuieli materiale PN sănătate/an       ___       x 100

                           Prevederi bugetare/an pentru cheltuieli materiale PN sănătate

16. Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii:

- sub 50 % - 0 puncte;

- 51-60% -1 punct;

- 61-70% -2 puncte;

- 71-80% -3 puncte;

- 81-90% -4 puncte;

- 91-100 % - 5 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.16 =  _____Plăti cheltuieli materiale PN sănătate an/trim.                   x 100

                           Credite deschise pentru cheltuieli materiale PN sănătate an/trim.

17. Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate:

- sub 25 % - 0 puncte;

- 26-35 % - 1 punct;

- 36-45 % - 2 puncte;

- 46-55 % - 3 puncte;

- 56-65 % - 4 puncte;

- 66-100 % - 5 puncte;

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.17 =  _____Venituri proprii realizate/an         x 100

                              Prevederi bugetare venituri proprii/an

18. Gradul de realizare a concordanţei dintre drepturile constatate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor şi veniturile încasate din această sursă:

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator 1.18 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

II. Indicatori de management specifici activităţii economice

1. Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a datelor specifice, aferente monitorizării cheltuielilor de personal:

- respectarea termenelor de raportare - 5 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 1-2 zile - 4 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 3-5 zile - 3 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 6-7 zile - 2 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 8-9 zile - 1 punct;

- întârzierea termenelor de raportare peste 10 zile - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru respectarea termenelor de raportare a datelor pe întregul an.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator II.1 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

2. Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a situaţiilor privind monitorizarea derulării programelor de investiţii publice:

- respectarea termenelor de raportare - 5 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 1-2 zile - 4 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 3-4 zile - 3 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 5-6 zile - 2 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 7-8 zile - 1 punct;

- întârzierea termenelor de raportare peste 9 zile - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru respectarea termenelor de raportare a datelor pe întregul an.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator II.2 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

3. Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a fundamentărilor privind necesarul de credite solicitate a fi deschise din surse de la bugetul de stat şi venituri proprii:

- respectarea termenelor de raportare - 5 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 1-2 zile - 4 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 3-4 zile - 3 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 5-6 zile - 2 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 7-8 zile - 1 punct;

- întârzierea termenelor de raportare peste 9 zile - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru respectarea termenelor de solicitare a deschiderilor de credite pe întregul an.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator II.3 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

4. Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale la Ministerul Sănătăţii:

- respectarea termenelor de raportare - 5 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 1 zi - 4 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 2 zile - 3 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 3 zile - 2 puncte;

- întârzierea termenelor de raportare peste 4 zile - 1 punct;

- întârzierea termenelor de raportare peste 5 zile - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare pe întregul an.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator II.4 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

III. Indicatori de calitate

1. Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii:

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

NOTĂ:

Punctajul de mai sus se aplică pentru fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli anual.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator III.1 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

2. Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii):

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator III.2 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

3. Corectitudinea situaţiilor transmise Ministerului Sănătăţii din domeniul raportărilor financiar-contabile:

- în foarte mare măsură - 5 puncte;

- în mare măsură - 4 puncte;

- în mică măsură - 3 puncte;

- în foarte mică măsură - 2 puncte;

- deloc - 0 puncte.

Modalitatea de determinare a indicatorului:

Indicator III.3 = din evidenţele Ministerului Sănătăţii - Direcţia generală buget şi credite externe

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

COMISIA DE EVALUARE

D. FIŞA DE EVALUARE

a activităţii desfăşurate de directorul coordonator adjunct financiar-contabil în anul

Nr. crt.

Indicator/Criteriu de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

I. Indicatori economico-financiari

1.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pe total cheltuieli finanţate de la bugetul de stat

2.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise, aprobate pe total cheltuieli, de la bugetul de stat

3.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de personal finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

4.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de personal, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

5.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

6.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

7.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

8.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli de capital finanţate de la bugetul de stat, pentru activitatea proprie

9.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, de la bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

10

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele bugetare deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, din bugetul de stat, pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

Nr. crt.

Indicator/Criteriu de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

11.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

12.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

13.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate pentru cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

14.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli de capital, finanţate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor, pentru activitatea proprie

15.

Gradul de realizare anual a plăţilor (cumulate) faţă de prevederile aprobate, pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

16.

Gradul de realizare trimestrial şi anual a plăţilor (cumulate) faţă de creditele deschise la cheltuieli  materiale - bunuri şi servicii din venituri proprii (accize) pentru derularea programelor naţionale de sănătate, de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate la nivelul activităţii proprii

17.

Gradul de realizare anual a încasărilor din venituri proprii realizate la nivelul instituţiei, faţă de prevederile bugetare aprobate

18.

Gradul de realizare a concordanţei dintre drepturile constatate din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor şi veniturile încasate din această sursă

II. Indicatori de management specifici activităţii economice

1.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a datelor specifice, aferente monitorizării cheltuielilor de personal

2.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a situaţiilor privind monitorizarea derulării programelor de investiţii publice

3.

Respectarea termenelor de raportare la Ministerul Sănătăţii a fundamentărilor privind necesarul de credite solicitate a fi deschise din surse de la bugetul de stat şi venituri proprii

4.

Respectarea termenelor de depunere a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale la Ministerul Sănătăţii

III. Indicatori de calitate

1.

Fundamentarea proiectelor bugetare aferente activităţii proprii din surse de la bugetul de stat şi din venituri proprii (venituri realizate la nivelul instituţiei şi din accize), întocmite pe baza precizărilor Ministerului Sănătăţii

2.

Fundamentarea necesarului lunar de fonduri pentru desfăşurarea activităţii proprii curente (bugetul de stat şi venituri proprii)

3.

Corectitudinea situaţiilor transmise Ministerului Sănătăţii din domeniul raportărilor financiar-contabile

Calificativul acordat

Comisia de evaluare, numită prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.....din ..... pe baza rezultatelor obţinute, propune .... dnei/dlui.............., director coordonator adjunct financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică.............

Prezenta fişă de evaluare a fost întocmită în două exemplare, dintre care exemplarul nr. 1 a rămas la nivelul comisiei de evaluare, iar exemplarul nr. 2, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică.............

Persoana evaluată poate contesta rezultatul obţinut în termen de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a conţinutului fisei de evaluare.

Comisia de evaluare

..............................................

..............................................

Director coordonator adjunct financiar-contabil,

..............................................

ANEXA Nr. 3

DIRECTOR COORDONATOR ADJUNCT PENTRU ASISTENŢĂ MEDICALĂ

A. CONTRACT DE MANAGEMENT

ARTICOLUL 1

Părţile contractante

1. Ministerul Sănătăţii, cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sectorul 1, cod fiscal 4266456, reprezentat de domnul Ion Bazac, în calitate de ministru al sănătăţii, denumit în continuare angajator,

şi

2. Doamna/Domnul................................, în calitate de director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală al Direcţiei de Sănătate Publică............................, domiciliată/domiciliat în localitatea ..............................., str........................... nr......, judeţul/ sectorul ..............., posesoare/posesor a/al buletinului/cărţii de identitate seria.....nr........., eliberat/eliberată de................... la data de............., CNP.............................,

au încheiat prezentul contract de management, cu respectarea următoarelor clauze:

ARTICOLUL 2

Obiectul contractului

2.1. Organizarea, conducerea şi coordonarea activităţii de asistenţă medicală din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică..........................., în condiţiile realizării unui management eficient şi de calitate.

2.2. Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală va acţiona pe baza obiectivelor stabilite în planul de implementare a proiectului de management şi a indicatorilor de performanţă, care fac obiectul anexei la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 3

Durata contractului

Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă de 4 ani, pentru exercitarea mandatului de director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală al Direcţiei de Sănătate Publică.............

ARTICOLUL 4

Drepturile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală

A. Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală are următoarele drepturi:

a) să fie remunerat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de 1.739 lei, la care se adaugă indemnizaţia de conducere de 40% şi sporul de vechime în sumă de...................reprezentând x%;

b) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituţiilor bugetare;

c) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;

d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;

e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;

f) dreptul la formare profesională;

g) să deconteze, cu documente justificative, cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasărilor în interes de serviciu, în ţară şi în străinătate, în conformitate cu normativele stabilite prin reglementările legale în vigoare; deplasările în străinătate pot fi efectuate cu aprobarea ministrului sănătăţii;

h) să beneficieze de drepturile de asigurări sociale de sănătate, precum şi de cele privind asigurările sociale de stat;

i) să beneficieze de drept de informare nelimitată asupra activităţii direcţiei de sănătate publică pe care o conduce, având acces la toate documentele privind activitatea specifică a acesteia, potrivit normelor legale în vigoare;

j) să solicite, în cazuri justificate, aprobarea modificării valorii indicatorilor asumaţi, cuprinşi în anexa la contractul de management sau la actul adiţional la contract.

B. Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală are următoarele obligaţii:

a) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în anexa la prezentul contract de management;

b) să coordoneze implementarea la nivel local a strategiilor de sănătate elaborate de Ministerul Sănătăţii, pentru asigurarea asistenţei medicale a populaţiei;

c) să evalueze necesarul de servicii medicale curative la nivel de judeţ, pe domenii de asistenţă medicală;

d) să organizeze reţeaua unităţilor sanitare publice din teritoriu în vederea asigurării eficienţei şi calităţii actului medical, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii;

e) să organizeze şi să evalueze activitatea cabinetelor medicale, medico-dentare, de îngrijiri de sănătate, a laboratoarelor şi activităţilor conexe actului medical, indiferent de forma de organizare, precum şi a unităţilor sanitare din subordine;

f) să asigure coordonarea şi integrarea serviciilor de îngrijire la domiciliu şi a serviciilor furnizate la nivel comunitar;

g) să evalueze, să coordoneze şi să monitorizeze serviciile medicale furnizate în cadrul reţelei de asistenţă medicală primară, al reţelei ambulatorii de specialitate, precum şi al reţelei de asistenţă spitalicească;

h) să evalueze, să coordoneze şi să monitorizeze serviciile medicale furnizate în cadrul reţelei de asistenţă medicală comunitară şi recuperatorie;

i) sa organizeze asistenţa medicală pentru bolnavii psihici şi să controleze serviciile medicale şi sistemul informaţional al bolnavilor psihici cu potenţial pericol social;

j) să participe la elaborarea planului de intervenţie în caz de dezastre şi epidemii;

k) să actualizeze evidenţa medicilor din teritoriu;

l) să asigure informarea  personalului medical în legătură cu normele de etică profesională şi deontologie medicală şi informarea pacienţilor cu privire la drepturile şi îndatoririle acestora;

m) să reprezinte direcţia de sănătate publică în comisiile paritare organizate la nivel judeţean;

n) să colaboreze cu autorităţile administraţiei publice locale în desfăşurarea activităţilor medicale furnizate prin unităţile de asistenţă medico-socială şi să asigure îndrumarea metodologică în acordarea serviciilor medicale în aceste unităţi;  

o) să elaboreze şi să propună directorului coordonator bugetul specific domeniului pe care îl coordonează;

p) să evalueze periodic performanţele profesionale pentru personalul din subordine şi să acorde calificativul anual;

q) să nu transmită altei persoane drepturile şi obligaţiile care rezultă din prezentul contract de management decât cu aprobarea prealabilă a ministrului sănătăţii;

r) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea direcţiei de sănătate publică;

s) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

t) să stabilească şi să urmărească aplicarea reglementărilor emise de Ministerul Sănătăţii în domeniul său de competenţă;

u) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de prezentul contract de management.

ARTICOLUL 5

Drepturile şi obligaţiile angajatorului

A. Angajatorul are următoarele drepturi:

a) să pretindă directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală îndeplinirea obiectivelor, programelor, indicatorilor şi a celorlalte obligaţii cuprinse în prezentul contract de management, asumate prin semnătură;

b) să solicite directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală prezentarea de rapoarte periodice privind stadiul realizării planului de management, a proiectelor şi programelor instituţiei şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia;

c) să aprobe modificarea valorii indicatorilor asumaţi de către directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală, cuprinşi în anexa la prezentul contract de management, în cazuri temeinic justificate;

d) să evalueze, cel puţin anual, modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi Ie-a asumat directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală prin contract şi să adopte măsuri de recompensare sau de sancţionare conform legii.

B. Angajatorul are următoarele obligaţii:

a) să asigure fondurile necesare în limitele aprobate prin legile anuale bugetare;

b) să asigure condiţiile pentru ca directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală să primească toate drepturile stabilite de reglementările legale;

c) să asigure îndrumare metodologică direcţiei de sănătate publică în domeniul asistenţei medicale.

ARTICOLUL 6

Planul de management, obiectivele şi indicatorii

(1) Atribuţiile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală sunt stabilite prin prezentul contract de management, avându-se în vedere un plan de management pentru asigurarea îndeplinirii atribuţiilor instituţionale.

(2) Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală este obligat să elaboreze planul de management, care face parte integrantă din prezentul contract de management.

(3) Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală realizează planul de management stabilit, urmărind execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă cuprinşi în anexa la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 7

Răspunderea părţilor

(1) Pentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în prezentul contract de management părţile răspund potrivit reglementărilor legale.

(2) Răspunderea directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală este angajată şi pentru nerespectarea ordinelor şi a altor dispoziţii emise de ministrul sănătăţii.

(3) Directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală răspunde pentru daunele produse direcţiei de sănătate publică prin orice act al său contrar intereselor direcţiei de sănătate publică, prin acte de gestiune imprudentă, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor direcţiei de sănătate publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ARTICOLUL 8

Modificarea contractului

(1) Prevederile prezentului contract de management pot fi modificate prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi.

(2) Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului, care îi sunt aplicabile.

ARTICOLUL 9

Incetarea contractului

(1) Prezentul contract de management încetează:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) la iniţiativa ministrului sănătăţii, în cazul evaluării modului de îndeplinire a indicatorilor asumaţi, dacă se constată că nu s-au realizat pentru fiecare indicator minimum 3 puncte;

c) prin revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală de către ministrul sănătăţii pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute de lege şi a celor cuprinse în prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

d) prin renunţarea de către directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală la prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de data renunţării;

e) prin acordul părţilor;

f) prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală;

g) prin desfiinţarea sau reorganizarea direcţiei de sănătate publică;

h) în alte situaţii prevăzute expres de lege.

(2) Revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală al Direcţiei de Sănătate Publică.........................se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi produce efecte de la data emiterii acestuia.

ARTICOLUL 10

Litigii

Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

ARTICOLUL 11

Dispoziţii finale

Prezentul contract de management a fost încheiat şi redactat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală,

.........................................

B. INDICATORI SPECIFICI DE PERFORMANŢĂ

ANEXĂ

la Contractul de management nr..........din.............

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

1.

Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

2.

Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical.

(Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

3.

Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

4.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

5.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

6.

Organizarea de acţiuni de informare a personalului medical în legătură cu normele de etică şi deontologie profesională

7.

Organizarea de acţiuni de informare a pacienţilor cu privire la drepturile şi îndatoririle acestora.

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Valoarea asumată pentru anul 2009

8.

Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

9.

Organizarea de întâlniri periodice cu managerii de spital în vederea instruirii acestora în scopul eficientizării si creşterii calităţii actului medical

10.

Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii etc.) elaborate de unităţile sanitare

11.

Respectarea termenelor de raportare a datelor statistice medicale

12.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilorşi sesizărilor

13.

Gradul de sancţionare a abaterilor constatate

C. MODALITATEA DE CALCUL AL INDICATORILOR

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Modalitatea de determinare

Nivelul minim de îndeplinire

Punctajul acordat

1.

Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

Acţiune de evaluare a necesarului de servicii medicale curative/domeniu/an

3 puncte

3 puncte/acţiune de evaluare, astfel:

- asistenţă medicală primară = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar = 0,2 puncte;

- asistenţă medicală spitalicească = 0,4 puncte;

- asistenţă medicală de recuperare = 0,2 puncte;

- asistenţă medicală comunitară = 0,2 puncte;

- îngrijiri la domiciliu = 0,2 puncte;

- activităţi conexe actului medical = 0,2 puncte.

2.

Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical. (Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

Acţiune de evaluare a activităţii cabinetelor medicale/tip de cabinet medical de specialitate/ an

3 puncte

1 acţiune de evaluare/tip de cabinet medical de specialitate/an = 1 punct

3.

Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

Acţiune de evaluare a activităţii unui spital/an

3 puncte

1 acţiune de evaluare a activităţii unui spital/an = 1 punct

4.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

Bază de date realizată şi actualizată/tip de structură sanitară

3 puncte

1 bază de date realizată şi actualizată trimestrial/tip de structură sanitară = 1 punct

Nr crt.

Denumirea indicatorului

Modalitatea de determinare

Nivelul minim de îndeplinire

Punctajul acordat

5.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

Bază de date realizată şi actualizată/tip de resursă umană

3 puncte

1 bază de date realizată şi actualizată trimestrial/tip de personal medical = 1 punct

6.

Organizarea de acţiuni de informare a personalului medical în legătură cu normele de etică şi deontologie profesională

Număr de acţiuni de informare

organizate/lună/trimestru/

semestru

3 puncte

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune/trimestru = 3 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 1 punct.

7.

Organizarea de acţiuni de informare a pacienţilor cu privire la drepturile şi îndatoririle acestora

Număr de acţiuni de informare

organizate/lună/trimestru/

semestru

3 puncte

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune/trimestru = 3 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 1 punct.

8.

Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

Număr de chestionare/ trimestru/semestru

3 puncte

- 1 chestionar/trimestru = 5 puncte;

- 1 chestionar/semestru = 3 puncte;

- 1 chestionar/an = 1 punct.

9.

Organizarea de întâlniri periodice cu managerii de spital în vederea instruirii acestora în scopul eficientizării şi creşterii calităţii actului medical

Număr de întâlniri/lună/ trimestru

3 puncte

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune/trimestru = 3 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 1 punct.

10.

Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii etc.) elaborate de unităţile sanitare

Număr de proceduri pentru fiecare unitate sanitară

3 puncte

- 4 proceduri/fiecare unitate sanitară = 5 puncte;

- 3 proceduri/fiecare unitate sanitară = 3 puncte;

- 2 proceduri/fiecare unitate sanitară = 1 punct.

11.

Respectarea termenelor de raportare a datelor statistice medicale

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor statistice/termenul stabilit

3 puncte

- respectarea termenelor = 5 puncte; - întârzierea termenului de raportare

cu 1-2 zile = 3 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 3-5 zile = 1 punct.

12.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilor şi sesizărilor

Număr de reclamaţii şi sesizări rezolvate/total reclamaţii şi sesizări înregistrate x 100

3 puncte

-90-100% = 5 puncte;

- 80-90% = 4 puncte;

- 70-80% = 3 puncte;

- 60-70% = 2 puncte;

- 50-60% = 1 punct.

13.

Gradul de sancţionare a abaterilor constatate

Număr de abateri sancţionate/ număr de abateri constatate x100

3 puncte

-90-100% = 5 puncte;

- 80-90% = 4 puncte;

- 70-80% = 3 puncte;

- 60-70% = 2 puncte;

- 50-60% = 1 punct.

D. FIŞA DE EVALUARE

a activităţii desfăşurate de directorul coordonator adjunct pentru asistenţă medicală

Nr. crt.

Indicator de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

1.

Acţiuni de evaluare a necesarului de servicii medicale curative, pe următoarele domenii:

- asistenţă medicală primară;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate clinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate paraclinică;

- asistenţă medicală ambulatorie de medicină dentară;

- asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar;

- asistenţă medicală spitalicească;

- asistenţă medicală de recuperare;

- asistenţă medicală comunitară;

- îngrijiri la domiciliu;

- activităţi conexe actului medical.

Nr. crt.

Indicator de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

2.

Acţiuni de evaluare a activităţii cabinetelor medicale de:

- asistenţă medicală primară;

- specialitate clinică;

- specialitate paraclinică;

- medicină dentară;

- activităţi conexe actului medical.

(Numărul minim al cabinetelor evaluate este de 70% din numărul total al cabinetelor medicale pentru acelaşi tip de specialitate.)

3.

Acţiuni de evaluare a activităţii spitalelor

4.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind structurile sanitare publice şi private din teritoriu (cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic şi tratament, centre de sănătate, unităţi medico-sociale)

5.

Realizarea şi actualizarea periodică a bazei de date privind resursele umane implicate în asigurarea asistenţei medicale în teritoriu (medici, asistenţi medicali, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, medici şcolari, alt personal medical)

6.

Organizarea de acţiuni de informare a personalului medical în legătură cu normele de etică şi deontologie profesională

7.

Organizarea de acţiuni de informare a pacienţilor cu privire la drepturile şi îndatoririle acestora

8.

Gradul de satisfacţie al pacienţilor pe baza chestionarului de evaluare (Numărul minim de intervievaţi este de 400 de pacienţi.)

9.

Organizarea de întâlniri periodice cu managerii de spital în vederea instruirii acestora în scopul eficientizării şi creşterii calităţii actului medical

10.

Număr de proceduri aprobate pentru planurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (calamităţi, caniculă, epidemii, inundaţii etc.) elaborate de unităţile sanitare

11.

Respectarea termenelor de raportare a datelor statistice medicale

12.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilor şi sesizărilor

13.

Gradul de sancţionare a abaterilor constatate

Calificativul acordat

Comisia de evaluare, numită prin Ordinul ministrului sănătăţii nr............din ............., pe baza rezultatelor obţinute, propune......................dnei/dlui..................................., director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală al Direcţiei de Sănătate Publică.................................................

Prezenta fişă de evaluare a fost întocmită în două exemplare, dintre care exemplarul nr. 1 a rămas la nivelul comisiei de evaluare, iar exemplarul nr. 2, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică............

Persoana evaluată poate contesta rezultatul obţinut în termen de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a conţinutului fişei de evaluare.

Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală,

................................................

ANEXA Nr. 4

DIRECTOR COORDONATOR ADJUNCT PENTRU CONTROL ÎN SĂNĂTATEA PUBLICĂ

A. CONTRACT DE MANAGEMENT

ARTICOLUL 1

Părţile contractante

1. Ministerul Sănătăţii, cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sectorul 1, cod fiscal 4266456, reprezentat de domnul Ion Bazac, în calitate de ministru al sănătăţii, denumit în continuare angajator,

şi

2. Doamna/Domnul ............................................, în calitate de director coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică al Direcţiei de Sănătate Publică................................................, domiciliată/domiciliat în localitatea.................................., str..............................nr......Judeţul/sectorul............, posesoare/posesor a/al buletinului/cărţii de identitate seria.....nr..............., eliberat/eliberată de...................la data de............., CNP.......................................,

au încheiat prezentul contract de management, cu respectarea următoarelor clauze:

ARTICOLUL 2

Obiectul contractului

2.1. Organizarea, conducerea şi coordonarea activităţii de control în sănătatea publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică..........................., în condiţiile realizării unui management eficient şi de calitate.

2.2. Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică va acţiona pe baza obiectivelor stabilite în planul de implementare a proiectului de management şi a indicatorilor de performanţă, care fac obiectul anexei la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 3

Durata contractului

Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă de 4 ani, pentru exercitarea mandatului de director coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică al Direcţiei de Sănătate Publică.............

ARTICOLUL 4

Drepturile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică

A. Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică are următoarele drepturi:

a) să fie remunerat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de 1.739 lei, la care se adaugă indemnizaţia de conducere de 40% şi sporul de vechime în sumă de..................., reprezentând x %;

b) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituţiilor bugetare;

c) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;

d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;

e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;

f) dreptul la formare profesională;

g) să deconteze, cu documente justificative, cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasărilor în interes de serviciu, în ţară şi în străinătate, în conformitate cu normativele stabilite prin reglementările legale în vigoare; deplasările în străinătate pot fi efectuate cu aprobarea ministrului sănătăţii;

h) să beneficieze de drepturile de asigurări sociale de sănătate, precum şi de cele privind asigurările sociale de stat;

i) să beneficieze, de drept, de informare nelimitată asupra activităţii direcţiei de sănătate publică, având acces la toate documentele privind activitatea specifică a acesteia, potrivit normelor legale în vigoare;

j) să solicite, în cazuri justificate, aprobarea modificării valorii indicatorilor asumaţi, cuprinşi în anexa la contractul de management sau la actul adiţional la contract.

B. Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică are următoarele obligaţii:

a) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în anexa la prezentul contract de management;

b) să organizeze şi să implementeze activitatea de control în sănătatea publică;

c) să întocmească planul tematic anual al activităţii de control în sănătatea publică, în funcţie de problemele de sănătate publică identificate în anul precedent;

d) să se asigure de întocmirea corectă şi la timp a raportărilor solicitate;

e) să identifice problemele de sănătate publică la nivel local şi să le raporteze directorului coordonator al direcţiei de sănătate publică şi Ministerului Sănătăţii;

f) să se implice în soluţionarea problemelor de sănătate publică la nivel local şi să informeze populaţia prin procedurile aprobate de directorul coordonator;

g) să evalueze periodic performanţele profesionale pentru personalul din subordine şi să acorde calificativul anual;

h) să nu transmită altei persoane drepturile şi obligaţiile care rezultă din prezentul contract de management decât cu aprobarea prealabilă a ministrului sănătăţii;

i) să respecte prevederile legale in vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea direcţiei de sănătate publică;

j) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

k) să stabilească şi să urmărească aplicarea reglementărilor emise de Ministerul Sănătăţii în domeniul său de competenţă;

l) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de prezentul contract de management.

ARTICOLUL 5

Drepturile şi obligaţiile angajatorului

A. Angajatorul are următoarele drepturi:

a) să pretindă directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică îndeplinirea obiectivelor, programelor, indicatorilor şi a celorlalte obligaţii cuprinse în prezentul contract de management, asumate prin semnătură;

b) să solicite directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică prezentarea de rapoarte periodice privind stadiul realizării planului de management, a proiectelor şi programelor instituţiei şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia;

c) să aprobe modificarea valorii indicatorilor asumaţi de către directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică, cuprinşi în anexa la prezentul contract de management, în cazuri temeinic justificate;

d) să evalueze, cel puţin anual, modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi le-a asumat directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică prin contract şi să adopte măsuri de recompensare sau de sancţionare conform legii.

B. Angajatorul are următoarele obligaţii:

a) să asigure fondurile necesare în limitele aprobate prin legile anuale bugetare;

b) să asigure condiţiile pentru ca directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică să primească toate drepturile stabilite de reglementările legale;

c) să asigure îndrumare metodologică direcţiei de sănătate publică în domeniul controlului în sănătatea publică.

ARTICOLUL 6

Planul de management, obiectivele şi indicatorii

(1) Atribuţiile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică sunt stabilite prin prezentul contract de management, avându-se în vedere un plan de management pentru asigurarea îndeplinirii atribuţiilor instituţionale.

(2) Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică este obligat să elaboreze planul de management, care face parte integrantă din prezentul contract de management.

(3) Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică realizează planul de management stabilit, urmărind execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă cuprinşi în anexa la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 7

Răspunderea părţilor

(1) Pentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în prezentul contract de management părţile răspund potrivit reglementărilor legale.

(2) Răspunderea directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică este angajată şi pentru nerespectarea ordinelor şi a altor dispoziţii emise de ministrul sănătăţii.

(3) Directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică răspunde pentru daunele produse direcţiei de sănătate publică prin orice act al său contrar intereselor direcţiei de sănătate publică, prin acte de gestiune imprudentă, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor direcţiei de sănătate publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ARTICOLUL 8

Modificarea contractului

(1) Prevederile prezentului contract de management pot fi modificate prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi.

(2) Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului, care îi sunt aplicabile.

ARTICOLUL 9

Incetarea contractului

(1) Prezentul contract de management încetează:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) la iniţiativa ministrului sănătăţii, în cazul evaluării modului de îndeplinire a indicatorilor asumaţi, dacă se constată că nu s-au realizat pentru fiecare indicator minimum 3 puncte;

c) prin revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică de către ministrul sănătăţii pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute de lege şi a celor cuprinse în prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

d) prin renunţarea de către directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică la prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de data renunţării;

e) prin acordul părţilor;

f) prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică;

g) prin desfiinţarea sau reorganizarea direcţiei de sănătate publică; h) în alte situaţii prevăzute expres de lege.

(2) Revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică al Direcţiei de Sănătate Publică.........................se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi produce efecte de la data emiterii acestuia.

ARTICOLUL 10

Litigii

Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

ARTICOLUL 11

Dispoziţii finale

Prezentul contract de management a fost încheiat şi redactat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică,

......................................................

B. INDICATORI SPECIFICI DE PERFORMANŢĂ

ANEXĂ

la Contractul de management nr..........din.............

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Gradul de realizare asumat

1.

Constituirea hărţii obiectivelor în care se desfăşoară activităţi cu risc pentru sănătatea publică şi supuse controlului (catagrafia unităţilor, pe fiecare domeniu supus controlului) şi actualizarea permanentă a acesteia

2.

Numărul de unităţi controlate din judeţ, pe fiecare domeniu de control în sănătatea publică:

- unităţi de învăţământ pentru preşcolari (inclusiv creşe), pentru şcolari, licee şi universităţi etc;

- unităţi sanitare: cabinete medicale, centre de diagnostic şi policlinici, unităţi sanitare cu paturi, laboratoare de analize medicale etc;

- unităţi de asistenţă socială cu cazare;

- unităţi alimentare de depozitare, producţie, distribuţie, comercializare, alimentaţie publică şi colectivă, catering etc;

- unităţi de cazare;

- unităţi de înfrumuseţare;

- unităţi de tratare, captare şi aprovizionare cu apă potabilă;

- unităţi de colectare, depozitare temporară şi neutralizare a deşeurilor periculoase;

- alte tipuri de unităţi

3.

Numărul de recontroale efectuate din totalul controalelor finalizate cu recomandări şi termene de remediere

4.

Numărul de acţiuni tematice de control în sănătatea publică efectuate pe fiecare domeniu din totalul acţiunilor planificate

5.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate

6.

Numărul de proceduri elaborate din totalul procedurilor necesare (pentru atribuţiile specifice prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare al DSP)

7.

Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

8.

Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

9.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

10.

Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate,din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

C. MODALITATEA DE CALCUL AL INDICATORILOR

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Modalitatea de determinare

Nivelul minim de îndeplinire

Punctajul acordat

1.

Constituirea hărţii obiectivelor în care se desfăşoară activităţi cu risc pentru sănătatea publică şi supuse controlului (catagrafia unităţilor, pe fiecare domeniu supus controlului) şi actualizarea permanentă a acesteia

Nr. total de obiective catagrafiate/nr. total de obiective aflate în baza de date a biroului avize-autorizaţii x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

2.

Numărul de unităţi controlate din judeţ, pe fiecare domeniu de control în sănătatea publică:

- unităţi de învăţământ pentru preşcolari (inclusiv creşe), pentru şcolari, licee şi universităţi etc;

- unităţi sanitare: cabinete medicale, centre de diagnostic şi policlinici, unităţi sanitare cu paturi, laboratoare de analize medicale etc;

- unităţi de asistenţă socială cu cazare;

- unităţi alimentare de depozitare, producţie, distribuţie, comercializare,

Nr. de unităţi controlate/nr. de unităţi catagrafiate x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Modalitatea de determinare

Nivelul minim de îndeplinire

Punctajul acordat

alimentaţie publică şi colectivă, catering etc;

- unităţi de cazare;

- unităţi de înfrumuseţare;

- unităţi de tratare, captare şi aprovizionare cu apă potabilă;

- unităţi de colectare, depozitare temporară şi neutralizare a deşeurilor periculoase;

- alte tipuri de unităţi.

3.

Numărul de recontroale efectuate din totalul controalelor finalizate cu recomandări şi termene de remediere

Nr. de recontroale efectuate/nr. de controale cu termene de remediere x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

4.

Numărul de acţiuni tematice de control în sănătatea publică efectuate pe fiecare domeniu din totalul acţiunilor planificate

Nr. de acţiuni tematice efectuate/nr. de acţiuni tematice planificate sau dispuse de MS-DCSP

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

5.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate

Din evidenţa MS-DCSP

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

6.

Numărul de proceduri elaborate din totalul procedurilor necesare (pentru atribuţiile specifice prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare al DSP)

Nr. de proceduri elaborate/nr. total de proceduri specifice x 100, conform ROF

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% -3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

7.

Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

Nr. de probleme de sănătate publică raportate MS-DCSP/nr. de probleme de sănătate publică identificate prin acţiuni de control x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

8.

Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

Nr. de probleme de sănătate publică soluţionate sau în curs de soluţionare/nr. de probleme raportate x 100

3 puncte

- 50% -2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

9.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

Nr. de acţiuni de informare a populaţiei/nr. de probleme de sănătate publică identificate si raportate x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

10.

Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

Nr. de sesizări soluţionate/nr. de sesizări înregistrate x 100

3 puncte

- 50% - 2,5 puncte;

- 60% - 3 puncte;

- 70% - 3,5 puncte;

- 80% - 4 puncte;

- 90% - 4,5 puncte;

- 100% -5 puncte.

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

COMISIA DE EVALUARE

D. FIŞA DE EVALUARE

a activităţii desfăşurate de directorul coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică în anul.........

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

asumată prin contract

realizată

1.

Constituirea hărţii obiectivelor în care se desfăşoară activităţi cu risc pentru sănătatea publică, supuse controlului (catagrafia unităţilor, pe fiecare domeniu supus controlului), şi actualizarea permanentă a acesteia

2.

Numărul de unităţi controlate din judeţ, pe fiecare domeniu de control în sănătatea publică:

- unităţi de învăţământ pentru preşcolari (inclusiv creşe), pentru şcolari, licee şi universităţi etc;

- unităţi sanitare: cabinete medicale, centre de diagnostic şi policlinici, unităţi sanitare cu paturi, laboratoare de analize medicale etc;

- unităţi de asistenţă socială cu cazare;

- unităţi alimentare de depozitare, producţie, distribuţie, comercializare, alimentaţie publică şi colectivă, catering etc;

- unităţi de cazare;

- unităţi de înfrumuseţare;

- unităţi de tratare, captare şi aprovizionare cu apă potabilă;

- unităţi de colectare, depozitare temporară şi neutralizare a deşeurilor periculoase;

- alte tipuri de unităţi.

3.

Numărul de recontroale efectuate din totalul controalelor finalizate cu recomandări şi termene de remediere

4.

Numărul de acţiuni tematice de control în sănătatea publică efectuate pe fiecare domeniu, din totalul acţiunilor planificate

5.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate

6.

Numărul de proceduri elaborate din totalul procedurilor necesare (pentru atribuţiile specifice prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare al DSP)

7.

Numărul de probleme de sănătate publică identificate în judeţ şi raportate

8.

Numărul problemelor de sănătate publică soluţionate* din totalul problemelor de sănătate publică identificate

9.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate în judeţ prin control

10.

Numărul de sesizări de la persoane fizice sau juridice soluţionate din totalul sesizărilor pe probleme de control în sănătatea publică

Calificativul acordat

* Soluţionate sau în care s-a implicat pentru a le soluţiona prin grija autorităţilor competente.

Comisia de evaluare, numită prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.............din....................., pe baza rezultatelor obţinute, propune........................................dnei/dnului...................................., director coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică al Direcţiei de Sănătate Publică.............................................................

Prezenta fişă de evaluare a fost întocmită în două exemplare, dintre care exemplarul nr. 1 a rămas la nivelul comisiei de evaluare, iar exemplarul nr. 2, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică.....................

Persoana evaluată poate contesta rezultatul obţinut în termen de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a conţinutului fişei de evaluare.

Comisia de evaluare

..........................................................

..........................................................

Director coordonator adjunct pentru control în sănătatea publică,

..........................................................

ANEXA Nr. 5

DIRECTOR COORDONATOR ADJUNCT DE SĂNĂTATE PUBLICĂ Şl PROGRAME

A. CONTRACT DE MANAGEMENT

ARTICOLUL 1

Părţile contractante

1. Ministerul Sănătăţii, cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sectorul 1, cod fiscal 4266456, reprezentat de domnul Ion Bazac, în calitate de ministru al sănătăţii, denumit în continuare angajator,

şi

2. Doamna/Domnul................................, în calitate de director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe al Direcţiei de Sănătate Publică..................................................., domiciliată/domiciliat în localitatea..............................................., str....................................nr............Judeţul/sectorul......................, posesoare/posesor a/al buletinului/cărţii de identitate seria..... nr........................, eliberat/eliberată de.............................la data de........................., CNP..................................,

au încheiat prezentul contract de management, cu respectarea următoarelor clauze:

ARTICOLUL 2

Obiectul contractului

2.1. Organizarea, conducerea şi coordonarea activităţii de sănătate publică şi a programelor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică..........................., în condiţiile realizării unui management eficient şi de calitate.

2.2. Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe va acţiona pe baza obiectivelor stabilite în planul de implementare a proiectului de management şi a indicatorilor de performanţă, care fac obiectul anexei la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 3

Durata contractului

Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă de 4 ani, pentru exercitarea mandatului de director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe al Direcţiei de Sănătate Publică............

ARTICOLUL 4

Drepturile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe

A. Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe are următoarele drepturi:

a) să fie remunerat în conformitate cu reglementările legale stabilite pentru instituţiile bugetare, adică cu suma de 1.739 lei, la care se adaugă indemnizaţia de conducere de 40% şi sporul de vechime în sumă de..................., reprezentând x%;

b) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituţiilor bugetare;

c) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;

d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;

e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;

f) dreptul la formare profesională;

g) să deconteze, cu documente justificative, cheltuielile de cazare, diurnă, transport şi alte cheltuieli efectuate cu prilejul deplasărilor în interes de serviciu, în ţară şi în străinătate, în conformitate cu normativele stabilite prin reglementările legale în vigoare; deplasările în străinătate pot fi efectuate cu aprobarea ministrului sănătăţii;

h) să beneficieze de drepturile de asigurări sociale de sănătate, precum şi de cele privind asigurările sociale de stat;

i) să beneficieze de drept de informare nelimitată asupra activităţii direcţiei de sănătate publică pe care o conduce, având acces la toate documentele privind activitatea specifică a acesteia, potrivit normelor legale în vigoare;

j) să solicite, în cazuri justificate, aprobarea modificării valorii indicatorilor asumaţi, cuprinşi în anexa la contractul de management sau la actul adiţional la contract.

B. Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe are următoarele obligaţii:

a) să realizeze planul de management şi să urmărească execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în anexa la prezentul contract de management;

b) să coordoneze activităţile de supraveghere epidemiologică a bolilor transmisibile şi netransmisibile, evaluarea factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă şi promovarea sănătăţii, desfăşurate la nivel teritorial;

c) să organizeze, să coordoneze şi să monitorizeze activitatea de sănătate publică desfăşurată de furnizorii de servicii medicale, indiferent de forma de organizare;

d) să coordoneze la nivel teritorial desfăşurarea activităţilor de prevenire şi limitare a răspândirii bolilor transmisibile în situaţii de risc epidemiologie;

e) să coordoneze şi să controleze modul de constituire, gestionare şi reîntregire a rezervei antiepidemice judeţene;

f) să coordoneze implementarea la nivel judeţean a activităţilor prevăzute în programele naţionale de sănătate publică;

g) să organizeze analiza trimestrială şi anuală a indicatorilor programelor de sănătate de la unităţile sanitare din teritoriul arondat, în conformitate cu actele normative în vigoare privind programele şi subprogramele de sănătate;

h) să organizeze la nivel local activitatea de management al programului de imunizări;

i) să organizeze culegerea şi prelucrarea informaţiilor statistice medicale din domeniul său de competenţă, primite de la unităţile sanitare publice sau private;

j) să participe la elaborarea raportului stării de sănătate a comunităţii şi a raportului stării de sănătate în relaţie cu factorii de risc din mediul de viaţă şi de muncă;

k) să elaboreze şi să propună directorului coordonator bugetul specific domeniului pe care îl coordonează;

l) să evalueze periodic performanţele profesionale pentru personalul din subordine şi să acorde calificativul anual;

m) să nu transmită altei persoane drepturile şi obligaţiile care rezultă din prezentul contract de management decât cu aprobarea prealabilă a ministrului sănătăţii;

n) să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la păstrarea secretului/confidenţialităţii asupra datelor, informaţiilor şi documentelor referitoare la activitatea direcţiei de sănătate publică;

o) să aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare şi de funcţionare şi procedurile administrative unitare;

p) să stabilească şi să urmărească aplicarea reglementărilor emise de Ministerul Sănătăţii în domeniul său de competenţă;

q) alte atribuţii date în competenţa sa de actele normative în vigoare şi de prezentul contract de management.

ARTICOLUL 5

Drepturile şi obligaţiile angajatorului

A. Angajatorul are următoarele drepturi:

a) să pretindă directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe îndeplinirea obiectivelor, programelor, indicatorilor şi a celorlalte obligaţii cuprinse în prezentul contract de management, asumate prin semnătură;

b) să solicite directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe prezentarea de rapoarte periodice privind stadiul realizării planului de management, a proiectelor şi programelor instituţiei şi a altor documente referitoare la activitatea acesteia;

c) să aprobe modificarea valorii indicatorilor asumaţi de către directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe, cuprinşi în anexa la prezentul contract de management, în cazuri temeinic justificate;

d) să evalueze, cel puţin anual, modul de îndeplinire a obligaţiilor pe care şi Ie-a asumat directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe prin contract şi să adopte măsuri de recompensare sau de sancţionare conform legii.

B. Angajatorul are următoarele obligaţii:

a) să asigure fondurile necesare în limitele aprobate prin legile anuale bugetare;

b) să asigure condiţiile pentru ca directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe să primească toate drepturile stabilite de reglementările legale;

c) să asigure îndrumare metodologică direcţiei de sănătate publică în domeniul sănătăţii publice şi programelor de sănătate.

ARTICOLUL 6

Planul de management, obiectivele şi indicatorii

(1) Atribuţiile şi obligaţiile directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe sunt stabilite prin prezentul contract de management, avându-se în vedere un plan de management pentru asigurarea îndeplinirii atribuţiilor instituţionale.

(2) Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe este obligat să elaboreze planul de management, care face parte integrantă din prezentul contract de management.

(3) Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe realizează planul de management stabilit, urmărind execuţia obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă cuprinşi în anexa la prezentul contract de management.

ARTICOLUL 7

Răspunderea părţilor

(1) Pentru neîndeplinirea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în prezentul contract de management părţile răspund potrivit reglementărilor legale.

(2) Răspunderea directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe este angajată şi pentru nerespectarea ordinelor şi a altor dispoziţii emise de ministrul sănătăţii.

(3) Directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe răspunde pentru daunele produse direcţiei de sănătate publică prin orice act al său contrar intereselor direcţiei de sănătate publică, prin acte de gestiune imprudentă, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor direcţiei de sănătate publică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

ARTICOLUL 8

Modificarea contractului

(1) Prevederile prezentului contract de management pot fi modificate prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi.

(2) Părţile vor adapta contractul corespunzător reglementărilor legale intervenite ulterior încheierii contractului, care îi sunt aplicabile.

ARTICOLUL 9

Incetarea contractului

(1) Prezentul contract de management încetează:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) la iniţiativa ministrului sănătăţii, în cazul evaluării modului de îndeplinire a indicatorilor asumaţi, dacă se constată că nu s-au realizat pentru fiecare indicator minimum 3 puncte;

c) prin revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe de către ministrul sănătăţii pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute de lege şi a celor cuprinse în prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

d) prin renunţarea de către directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe la prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de data renunţării;

e) prin acordul părţilor;

f) prin decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe;

g) prin desfiinţarea sau reorganizarea direcţiei de sănătate publică; h) în alte situaţii prevăzute expres de lege.

(2) Revocarea din funcţie a directorului coordonator adjunct de sănătate publică şi programe al Direcţiei de Sănătate Publică.........................se realizează prin ordin al ministrului sănătăţii şi produce efecte de la data emiterii acestuia.

ARTICOLUL 10

Litigii

Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluţionează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ.

ARTICOLUL 11

Dispoziţii finale

Prezentul contract de management a fost încheiat şi redactat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe,

...........................................................................................

B. INDICATORI SPECIFICI DE PERFORMANŢĂ

ANEXĂ

la Contractul de management nr...............din................

Nr. crt.

Denumirea indicatorului de performanţă

Valoare asumată pentru anul 2009

1.

Organizarea de acţiuni de instruire pentru personalul furnizorilor de servicii medicale, în vederea implementării legislaţiei şi a măsurilor specifice pentru fiecare domeniu de activitate (boli transmisibile, igiena mediului, igiena alimentaţiei, medicina muncii, programe de sănătate etc.)

2.

Organizarea de acţiuni de identificare a comunităţilor de populaţie vulnerabile din judeţ şi implementarea de măsuri de sănătate publică

3.

Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

4.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

5.

Acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate la nivel naţional, judeţean sau internaţional

6.

Acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

7.

Respectarea termenelor de raportare a raportului de activitate privind derularea programelor naţionale de sănătate

8.

Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007 privind stabilirea metodologiei de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

9.

Acţiuni organizate în vederea instituirii de măsuri de sănătate publică pentru soluţionarea problemelor locale de igiena mediului şi respectarea cerinţelor legislaţiei europene în domeniu

10.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilor şi sesizărilor

C. MODALITATEA DE CALCUL AL INDICATORILOR

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Modalitatea de determinare

Nivelul minim de îndeplinire

Punctajul acordat

1.

Organizarea de acţiuni de instruire pentru personalul furnizorilor de servicii medicale, în vederea implementării legislaţiei şi a măsurilor specifice pentru fiecare domeniu de activitate (boli transmisibile, igiena mediului, igiena alimentaţiei, medicina muncii, programe de sănătate etc.)

Număr de acţiuni realizate de DSP/domeniu/an

3 puncte

1 acţiune de instruire/domeniu/an = 1 punct

2.

Organizarea de acţiuni de identificare a comunităţilor de populaţie vulnerabile din judeţ şi implementarea de măsuri de sănătate publică

Număr de acţiuni realizate de DSP/an

3 puncte

1 acţiune de identificare/an = 1 punct

3.

Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

Indicator realizat/indicator previzionat x 100

3 puncte

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte

4.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor solicitate/ termenul stabilit

3 puncte

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte

5.

Acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate la nivel naţional, judeţean sau internaţional

Număr de acţiuni realizate de DSP/an

3 puncte

-15-20 acţiuni de informare/an = 5 puncte;

- 10-15 acţiuni de informare/an = 4 puncte;

- <10 acţiuni de informare/an = 3 puncte

6.

Acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

Număr de acţiuni realizate de DSP/an

3 puncte

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune/trimestru = 4 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 3 puncte

7.

Respectarea termenelor de raportare a raportului de activitate privind derularea programelor naţionale de sănătate

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor solicitate/ termenul stabilit

3 puncte

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte

8.

Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007

Termenul la care s-a realizat raportarea datelor solicitate/ termenul prevăzut

3 puncte

- respectarea termenelor = 4 puncte;

- întârzierea termenului de raportare cu 1-2 zile = 3 puncte

9.

Acţiuni organizate în vederea instituirii de măsuri de sănătate publică pentru soluţionarea problemelor locale de igiena mediului şi respectarea cerinţelor legislaţiei europene în domeniu

Număr de acţiuni realizate/an

3 puncte

- 1 acţiune/lună = 5 puncte;

- 1 acţiune/trimestru = 4 puncte;

- 1 acţiune/semestru = 3 puncte

10.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilor şi sesizărilor

Număr de reclamaţii şi sesizări rezolvate/total reclamaţii şi sesizări înregistrate x 100

3 puncte

-90-100% = 5 puncte;

- 80-90% = 4 puncte;

- 70-80% = 3 puncte

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

COMISIA DE EVALUARE

D. FIŞA DE EVALUARE

a activităţii desfăşurate de directorul coordonator adjunct de sănătate publică şi programe în anul.........

Nr. crt.

Indicator/Criteriu de performanţă

Valoarea indicatorului

Gradul de realizare

Punctajul acordat

realizată

asumată prin contract

1.

Organizarea de acţiuni de instruire pentru personalul furnizorilor de servicii medicale, în vederea implementării legislaţiei şi a măsurilor specifice pentru fiecare domeniu de activitate (boli transmisibile, igiena mediului, igiena alimentaţiei, medicina muncii, programe de sănătate etc.)

2.

Organizarea de acţiuni de identificare a comunităţilor de populaţie vulnerabile din judeţ şi implementarea de măsuri de sănătate publică

3.

Realizarea indicatorilor fizici şi de eficienţă prevăzuţi în ordinul anual al ministrului sănătăţii privind derularea programelor naţionale de sănătate

4.

Efectuarea corectă şi la termen a tuturor raportărilor solicitate de Ministerul Sănătăţii sau instituţiile abilitate în acest sens, din subordinea/coordonarea acestuia

5.

Numărul de acţiuni de informare a populaţiei privind problemele de sănătate publică identificate la nivel naţional, judeţean sau internaţional

6.

Numărul de acţiuni de verificare a modului de efectuare şi raportare a imunizărilor din Programul naţional de imunizare la nivelul asistenţei medicale primare din teritoriul de competenţă

7.

Respectarea termenelor de raportare a raportului de activitate privind derularea programelor naţionale de sănătate

8.

Respectarea termenelor de raportare a cazurilor de boală transmisibilă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 589/2007

9.

Numărul de acţiuni organizate împreună cu autorităţile publice locale în vederea instituirii de măsuri de sănătate publică pentru soluţionarea problemelor locale de igiena mediului şi respectarea cerinţelor legislaţiei europene în domeniu

10.

Gradul de rezolvare a reclamaţiilor şi sesizărilor

Calificativul acordat

Comisia de evaluare, numită prin Ordinul ministrului sănătăţii nr....... din ............, pe baza rezultatelor obţinute ........................., propune................................dnei/dnului............................, director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe al Direcţiei de Sănătate Publică.........................

Prezenta fişă de evaluare a fost întocmită în două exemplare, dintre care exemplarul nr. 1 a rămas la nivelul comisiei de evaluare, iar exemplarul nr. 2, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică.....................

Persoana evaluată poate contesta rezultatul obţinut în termen de 24 de ore de la data luării la cunoştinţă a conţinutului fiţei de evaluare.

Comisia de evaluare

...............................

Director coordonator adjunct de sănătate publică şi programe,

...............................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 877/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 877 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 877/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu