ORDIN Nr
ORDIN Nr. 93
din 30 martie 2007
privind modificarea
Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor nr. 45/2005 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea
analizelor si examenelor de laborator, precum si a unor activitati sanitare
veterinare, cu modificarile si completarile ulterioare
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 234 din 4 aprilie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 35.434 din 26
februarie 2007, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Legii nr. 150/2004 privind
siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată, precum şi
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4
alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi
completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Anexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/2005 privind
aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator,
precum şi a unor activităţi sanitare veterinare, cu modificările si completările ulterioare, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 20 aprilie 2005, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa
la prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
TARIFELE
pentru efectuarea
analizelor şi examenelor de laborator ale produselor de origine nonanimală
Nr.
crt.
|
Determinarea analizei, examenului,
operaţiunii
|
Tarif (lei/determinare)
|
1.
|
Determinarea nitraţilor prin metoda HPLC din spanac proaspăt,
spanac conservat, îngheţat sau congelat, salată proaspătă, salată de tip
ICEBERG, legume şi fructe
|
365
|
2.
|
Determinarea azotaţilor (N03) prin metoda APHA din legume şi fructe
|
18,9
|
3.
|
Determinarea azotiţilor prin metoda Griess din legume şi fructe
|
12,1
|
4.
|
Determinarea aflatoxinei totale
(B1+B2+G1+G2) prin metoda HPLC din arahide, nuci şi fructe uscate şi
produsele procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui tratament
fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui tratament fizic,
cereale şi produsele procesate din acestea,
condimente
|
365
|
5.
|
Determinarea aflatoxinei totale (B1+B2+G1+G2) prin metoda ELISA
cu purificare pe coloană de imunoafinitate din arahide, nuci şi fructe uscate
şi produsele procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui
tratament fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui tratament
fizic, cereale şi produsele procesate din acestea, condimente
|
345
|
6.
|
Determinarea aflatoxinei totale (B1+B2+G1+G2) prin metoda ELISA
fără purificare pe coloană de imunoafinitate din arahide, nuci şi fructe
uscate şi produsele procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui
tratament fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui tratament
fizic, cereale şi produsele procesate din acestea, condimente
|
265
|
7.
|
Determinarea aflatoxinei totale
(B1+B2+G1+G2) - test rapid - din arahide, nuci şi fructe uscate şi produsele
procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui tratament fizic,
nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui tratament fizic, cereale şi
produsele procesate din acestea, condimente
|
155
|
Nr.
crt.
|
Determinarea analizei, examenului,
operaţiunii
|
Tarif (lei/determinare)
|
8.
|
Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda HPLC din arahide, nuci şi
fructe uscate şi produsele procesate din acestea, arahidele supuse sortării
sau altui tratament fizic, nucile şi fructele uscate supuse sortării sau
altui tratament fizic, cereale şi produsele procesate din acestea, condimente
|
365
|
9.
|
Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda ELISA cu purificare pe
coloană de imunoafinitate din arahide, nuci şi fructe uscate şi produse
procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui tratament fizic,
nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui tratament fizic, cereale şi produsele
procesate din acestea, condimente
|
345
|
10.
|
Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda
ELISA fără purificare pe coloană de imunoafinitate din arahide, nuci şi
fructe uscate şi produse procesate din acestea, arahide supuse sortării sau
altui tratament fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării sau altui
tratament fizic, cereale şi produsele procesate din acestea, condimente
|
265
|
11.
|
Determinarea micotoxinelor prin cromatografie în strat subţire
din arahide, nuci şi fructe uscate şi produsele procesate din acestea,
arahide supuse sortării sau altui tratament fizic, nuci şi fructe uscate
supuse sortării sau altui tratament fizic, cereale şi produsele procesate din
acestea, condimente
|
95
|
12.
|
Determinarea ochratoxinei A prin metoda HPLC din cereale brute,
toate produsele derivate din cereale, stafide uscate, cafea boabe prăjită, cafea prăjită şi măcinată, cafea solubilă,
vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi răcoritoare
pe bază de must de struguri, vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de
vin şi/sau băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri, must de struguri
şi must de struguri concentrat
|
365
|
13.
|
Determinarea ochratoxinei A prin metoda ELISA cu purificare pe
coloană de imunoafinitate din cereale brute, toate produsele derivate din
cereale, stafide uscate, cafea boabe prăjită, cafea prăjită şi măcinată,
cafea solubilă, vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau
băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri, vin (vin roşu, alb şi roze)
şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri,
must de struguri şi must de struguri concentrat
|
345
|
14.
|
Determinarea ochratoxinei A prin metoda ELISA fără purificare pe
coloană de imunoafinitate din cereale brute, toate produsele derivate din
cereale, stafide uscate, cafea boabe prăjită, cafea prăjită şi măcinată,
cafea solubilă, vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau
băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri, vin (vin roşu, alb şi roze)
şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri,
must de struguri şi must de struguri concentrat
|
265
|
15.
|
Determinarea patulinei prin metoda HPLC din suc de fructe şi
nectar de fructe, în special suc de mere şi sucurile de fructe ca ingrediente
pentru alte băuturi, suc de fructe concentrat după reconstituirea conform
instrucţiunilor producătorului, băuturi spirtoase, cidru şi alte băuturi
fermentate derivate din mere sau conţinând suc de mere, produse solide din
mere, inclusiv compot de mere, piure de mere destinat consumului direct
|
365
|
16.
|
Determinarea deoxinivalenolului (DON)
prin metoda HPLC din cereale neprocesate, grâu dur, ovăz şi porumb, pâine,
produse de patiserie, biscuiţi, batoane cu cereale şi cereale pentru micul
dejun, paste făinoase
|
365
|
17.
|
Determinarea deoxinivalenolului (DON) prin metoda ELISA cu purificare pe coloană de imunoafinitate din cereale neprocesate,
grâu dur, ovăz şi porumb, pâine, produse de patiserie, biscuiţi, batoane cu
cereale şi cereale pentru micul dejun, paste făinoase
|
345
|
18.
|
Determinarea deoxinivalenolului (DON) prin metoda ELISA fără purificare pe coloană de imunoafinitate din cereale
neprocesate, grâu dur, ovăz şi porumb, pâine, produse de patiserie, biscuiţi,
batoane cu cereale şi cereale pentru micul dejun, paste făinoase
|
365
|
19.
|
Determinarea 3-MCPD prin metoda HPLC din proteine vegetale
hidrolizate, sos de soia
|
365
|
20.
|
Determinarea zearalenonei prin metoda HPLC din cereale, făină de
cereale, pâine, produse de patiserie, biscuiţi
|
365
|
21.
|
Determinarea zearalenonei prin metoda ELISA cu purificare pe
coloană de imunoafinitate din cereale, făină de cereale, pâine, produse de
patiserie, biscuiţi
|
345
|
22.
|
Determinarea zearalenonei prin metoda ELISA fără purificare pe
coloană de imunoafinitate din cereale, făină de cereale, pâine, produse de
patiserie, biscuiţi
|
265
|
Nr.
crt.
|
Determinarea analizei, examenului, operaţiunii
|
Tarif (lei/determinare)
|
23.
|
Determinarea de metale grele (Pb, Cd, Cu, Zn, Fe etc.) şi arsen
prin SAA cu cuptor de grafit - un element - din cereale, legume şi
leguminoase, ciuperci de cultură, fructe, grăsimi şi uleiuri, sucuri de
fructe, sucuri de fructe concentrate, nectaruri de fructe, vinuri (inclusiv
vinurile spumante, exclusiv vinurile licoroase), vinuri aromatizate, băuturi
bazate pe vinuri aromatizate şi cocktailuri ce folosesc vinuri aromatizate,
cidrul din mere, pere şi vinurile de fructe
|
58
|
24.
|
Determinarea de metale grele (Pb, Cd, Cu, Zn, Fe etc.) prin SAA
cu flacără, după calcinare - un element - din cereale, legume şi leguminoase,
ciuperci de cultură, fructe, grăsimi şi uleiuri, sucuri de fructe, sucuri de
fructe concentrate, nectaruri de fructe, vinuri (inclusiv vinurile spumante,
exclusiv vinurile licoroase), vinuri aromatizate, băuturile bazate pe vinuri
aromatizate şi cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate, cidrul din mere,
pere şi vinurile de fructe
|
54
|
25.
|
Determinarea Sudan I, II, III, IV, Para Red (CI 12070) prin metoda
HPLC din condimente
|
74,5
|
26.
|
Determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate prin
metoda GLC din cereale, fructe şi legume
|
140
|
27.
|
Determinarea reziduurilor de pesticide
organofosforice prin metoda GLC din cereale, fructe şi legume
|
140
|
28.
|
Determinarea reziduurilor de carbamaţi prin metoda GLC din
cereale, fructe şi legume
|
130
|
29.
|
Determinarea de piretroizi de sinteză prin metoda GLC din
cereale, fructe şi legume
|
130
|
30.
|
Determinarea gradului de contaminare radioactivă CS134 + CS137 prin gama spetrometrie din legume, fructe, condimente, ciuperci
de cultură, ceai
|
36,3
|
31.
|
Determinarea clorurii de sodiu conform STAS 5953/85 din sucuri de
legume
|
11,8
|
32.
|
Determinarea de substanţă uscată conform
STAS 5856/71 din sucuri de legume, bulion şi pastă de tomate
|
10,4
|
33.
|
Determinarea acidităţii totale conform STAS 5952/79 din bulion şi
pastă de tomate
|
15,9
|
34.
|
Determinarea acidităţii volatile conform STAS 5952/71 din bulion
şi pastă de tomate
|
20,2
|
35.
|
Determinarea impurităţilor minerale insolubile raportate la
substanţa uscată conform STAS 5959/70 din bulion şi pastă de tomate
|
53,4
|
36.
|
Determinarea conţinutului în substanţă uscată conform STAS
3183-90; 5-90; 5-90/A1:1997 din gemuri de fructe, jeleuri, marmelade şi piure
de castane îndulcit
|
10,4
|
37.
|
Determinarea indicelui de refracţie la 40°C conform SR EN ISO
6320:2002 sau STAS 145/4-67 din uleiuri vegetale
|
14
|
38.
|
Determinarea indicelui de saponificare conform STAS 145/17-67 din
uleiuri vegetale
|
23,5
|
39.
|
Determinarea indicelui de iod conform STAS 145/19-90, SR EN ISO
3961:2002 din uleiuri vegetale
|
23,2
|
40.
|
Determinarea acidităţii - exprimată în acid acetic - din uleiuri
vegetale, margarine, maioneze şi sosuri de maioneză
|
14,5
|
41.
|
Determinarea pH-ului pentru margarine, maioneze şi sosuri de
maioneză
|
14,5
|
42.
|
Determinarea NaCI din margarine, maioneze şi sosuri de maioneză
|
11,8
|
43.
|
Determinarea numărului total de germeni aerobi mezofili din
maioneze şi sosuri de maioneză
|
42,9
|
44.
|
Determinarea bacteriilor coliforme din maioneze şi sosuri de
maioneză, margarina de consum, condimente şi amestecuri de condimente,
concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe
|
46,1
|
45.
|
Determinarea Salmonella prin metoda de identificare din legume, fructe, sucuri de legume şi fructe
nepasteurizate, seminţe încolţite, margarina de consum, maioneză, condimente
şi amestecuri de condimente
|
48
|
46.
|
Determinarea Salmonella, metoda de confirmare, conform
EN ISO 6579 SR EN ISO 6579/2003, din legume,
fructe, sucuri de legume şi fructe nepasteurizate, seminţe încolţite,
margarina de consum, maioneză, condimente şi amestecuri de condimente
|
48
|
47.
|
Determinarea Escherichia Coli prin
metoda de identificare din fructe şi legume, sucuri nepasteurizate de legume
şi fructe, margarina de consum, maioneză, condimente şi amestecuri de
condimente, concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe
|
49,7
|
Nr.
crt.
|
Determinarea analizei, examenului,
operaţiunii
|
Tarif (lei/determinare)
|
48.
|
Determinarea Escherichia Coli prin
metoda de confirmare conform ISO 16649-1 sau 2 din fructe şi legume, sucuri
nepasteurizate de legume şi fructe, margarina de consum, maioneză, condimente
şi amestecuri de condimente, concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi
sucuri de fructe
|
49,7
|
49.
|
Determinarea numărului total de germeni aerobi mezofili din
concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe
|
42,9
|
50.
|
Determinarea de stafilococ coagulazo-pozitiv-metoda de confirmare
|
24
|
51.
|
Determinarea de stafilococ coagulazo-pozitiv-metoda de
identificare
|
33,8
|
52.
|
Determinarea drojdiilor şi mucegaiurilor din maioneze şi sosuri
de maioneză, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe
|
48,5
|
53.
|
Determinarea substanţei uscate din zahăr
|
10,4
|
54.
|
Determinarea zaharurilor reducătoare exprimate ca zaharuri
invertite din zahăr
|
17,4
|
55.
|
Determinarea substanţei uscate din cacao
|
10,4
|
56.
|
Determinarea substanţei uscate din cacao degresată
|
10,4
|
57.
|
Determinarea substanţei uscate totale din unt de cacao
|
21
|
58.
|
Determinarea conţinutului de grăsime/grăsime totală din unt de
cacao
|
62,8
|
59.
|
Determinarea grăsimii (metoda uzuală conform SR 13344-1 1996)
din cacao pudră
|
62,8
|
60.
|
Determinarea cenuşii insolubile în acid clorhidric 10%
|
43
|
61.
|
Determinarea conţinutului de apă conform SR ISO 2291:1997 din
boabe de cacao
|
10,4
|
62.
|
Determinarea conţinutului de umiditate prin metoda prin pierdere
de masă la 103°C (metoda de rutină conform SR ISO 11294:1998) din cafea
prăjită măcinată
|
10,4
|
63.
|
Determinarea conţinutului de apă (metoda practică conform STAS
9682/2-74) din cafea verde boabe
|
10,4
|
64.
|
Determinarea pierderii de masă la 105°C conform SR ISO 6673-92
din cafea verde
|
10,4
|
65.
|
Determinarea umidităţii din lapte, cazeină, cazeinaţi
|
10,4
|
66.
|
Determinarea N.T.G. din lapte, cazeină,
cazeinaţi
|
42,9
|
67.
|
Determinarea umidităţii conform STAS 90-1988 din făina de grâu
|
10,4
|
68.
|
Determinarea cenuşii conform STAS 90-1988 din făina de grâu
|
20
|
69.
|
Determinarea acidităţii conform STAS 90-1988 din făina de grâu
|
15,9
|
70.
|
Determinarea conţinutului în proteine
conform STAS 90-1988 din făina de grâu
|
21,2
|
71.
|
Determinarea conţinutului de cenuşă insolubilă în acid clorhidric
10% conform STAS 90-1988 din făina de grâu
|
43
|
72.
|
Determinarea conţinutului de proteină brută conform SR 13013 -
3:1994 din produse cerealiere, de morărit, de panificaţie, biscuiţi şi paste
făinoase
|
21,2
|
73.
|
Determinarea umidităţii (metoda de referinţă) din cereale şi
produse cerealiere conform SR ISO 712:2005
|
10,4
|
74.
|
Determinarea umidităţii conform SR ISO 6540:2002 din porumb
(boabe măcinate şi boabe întregi)
|
10,4
|
75.
|
Determinarea conţinutului de proteină brută din cereale conform
STAS 6283/4-84
|
21,2
|
76.
|
Teste de sanitaţie - NTG
|
42,9
|
77.
|
Teste de sanitaţie - B coliformi
|
46,1
|
78.
|
Examen organoleptic
|
6
|
79.
|
Determinarea dioxinei prin metoda GC-MS din uleiuri şi grăsimi
vegetale
|
156,6
|
80.
|
Metodologie de identificare şi cuantificare a OMG pentru produse
care conţin soia
|
1.050
|
|