ORDIN
Nr. 515/945 din 5 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normelor cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea si
protectia unor produse vitivinicole
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 515 din 5 noiembrie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 945 din 26 noiembrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 890 din 9 decembrie 2002
Avand in vedere prevederile art. 111 lit. k) din Normele metodologice de
aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei
vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.134/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile
ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 141.759 din 28 octombrie 2002 al Directiei
generale de implementare, reglementare si de management al resurselor
biotehnologice,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea si
protectia unor produse vitivinicole, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea si protectia unor produse
vitivinicole
CAP. 1
Reglementari comune
Art. 1
Prezentele norme stabilesc modalitatile de aplicare a unor reglementari
comune privind desemnarea, denumirea, prezentarea si protectia urmatoarelor
produse vitivinicole:
- mustul de struguri;
- mustul de struguri partial fermentat;
- mustul de struguri concentrat;
- vinul nou in fermentare;
- vinul de masa;
- vinul cu indicatie de provenienta geografica;
- vinul cu denumire de origine controlata;
- produsele vitivinicole importate;
- vinul licoros;
- vinul petiant;
- vinul perlant;
- vinul spumant;
- vinul spumos.
Art. 2
Se admite ca indicatiile privind numele importatorului si numarul lotului
sa fie inscrise in afara campului vizual folosit pentru indicatiile
obligatorii.
Art. 3
(1) Taria alcoolica dobandita mentionata pe eticheta poate avea o diferenta
de cel mult +/- 0,5% in volume fata de cea determinata prin analiza.
(2) La vinurile cu denumire de origine controlata, invechite in sticle pe o
durata mai mare de 3 ani, la vinurile spumante, spumoase, petiante, perlante si
licoroase taria alcoolica dobandita mentionata pe eticheta poate avea o
diferenta de cel mult +/- 0,8% in volume fata de cea determinata prin analiza.
Art. 4
La etichetarea produselor vitivinicole se utilizeaza coduri cu abrevierea
postala a sediului persoanei fizice/juridice care a efectuat imbutelierea,
expeditorului, importatorului, procesatorului si comerciantului.
Art. 5
Prin derogare sunt exceptate de la aplicarea etichetarii:
- produsele vitivinicole care se transporta intre doua sau mai multe
subunitati ale aceleiasi intreprinderi, situate in aceeasi unitate
administrativa sau in unitati administrative invecinate;
- cantitatile de must de struguri si de vinuri care nu depasesc 30 litri/lot
si care nu sunt destinate comercializarii;
- cantitatile de must de struguri si de vinuri, destinate consumului
familial al producatorului si al angajatilor sai;
- unele vinuri cu denumire de origine controlata, invechite in butelii pe o
perioada mare de timp, sub rezerva stabilirii unor conditii stricte de control
si circulatie a acestora.
Art. 6
Pentru produsele vitivinicole destinate exportului, indicatiile obligatorii
folosite la etichetare pot fi traduse in alte limbi decat limbile oficiale ale
Uniunii Europene, in cazul in care tara terta pretinde acest lucru.
Art. 7
Autoritatile abilitate pentru control solicita persoanelor fizice/juridice
care imbuteliaza produse vitivinicole, exportatorilor sau importatorilor dovada
exactitatii mentiunilor utilizate pentru desemnarea, natura, identitatea,
calitatea, compozitia, originea si provenienta produselor vitivinicole sau ale
produselor utilizate la elaborarea acestora.
Art. 8
Imbuteliatorul este o persoana fizica ori juridica sau un grup de astfel de
persoane, care procedeaza pe cont propriu la imbutelierea produselor
vitivinicole.
Art. 9
Folosirea dispozitivelor de inchidere a buteliilor pe baza de capsule sau
folii de plumb este interzisa.
Art. 10
Pentru recipientele cu volum de pana la 600 litri, continand acelasi produs
si depozitate in acelasi lot, marcarea individuala a acestora poate fi
inlocuita prin aceea a lotului intreg, cu conditia ca lotul respectiv sa fie
bine separat de alte loturi.
CAP. 2
Reglementari privind mustul de struguri, mustul de struguri partial
fermentat, mustul de struguri concentrat si vinul nou in fermentare
Art. 11
La etichetarea recipientelor pentru mustul de struguri si mustul de
struguri concentrat se mentioneaza densitatea produselor respective.
Art. 12
Taria alcoolica totala mentionata pe etichetele recipientelor cu must de
struguri partial fermentat poate avea o diferenta de cel mult +/- 0,5% in
volume fata de cea determinata prin analiza.
Art. 13
(1) La etichetarea buteliilor cu vinuri obtinute din struguri
supramaturati, incadrate in categoria vinurilor cu denumire de origine - cules
la innobilarea boabelor, DOC-CIB, mentionarea tariei alcoolice dobandite,
exprimata in % volume, se face in unitati si zecimi de unitati.
(2) Taria alcoolica dobandita a acestor vinuri, mentionata pe etichete,
poate avea o diferenta de cel mult +/- 0,5% in volume fata de cea determinata
prin analiza.
Art. 14
Mustul de struguri partial fermentat, destinat consumului uman direct, sau
vinul DOC-CIB obtinut din struguri supramaturati poate fi desemnat printr-o
indicatie de provenienta geografica, cu conditia asigurarii protectiei
acesteia.
Art. 15
La etichetarea recipientelor pentru mustul de struguri partial fermentat,
destinat consumului uman direct, cu indicatie de provenienta geografica, si
pentru vinul DOC-CIB obtinut din struguri supramaturati, cu indicatie de
provenienta geografica, se folosesc urmatoarele indicatii:
- anul de recolta;
- numele soiului/soiurilor de vita de vie;
- o distinctie obtinuta, diploma, medalie, participarea la concursuri de
vinuri;
- metoda de elaborare a produsului vitivinicol;
- mentiuni traditionale complementare;
- numele unitatii procesatoare;
- indicarea locului in care s-a efectuat imbutelierea pentru vinurile
DOC-CIB.
CAP. 3
Reglementari privind vinul de masa, vinul cu indicatie de provenienta
geografica si vinul cu denumire de origine controlata
Art. 16
In cazul folosirii altor recipiente decat buteliile de sticla, pe
etichetele acestora se mentioneaza numele/denumirea persoanei fizice/juridice
care a participat la conditionarea vinului, indiferent de categoria de
calitate.
CAP. 4
Reglementari privind vinul cu indicatie de provenienta geografica si vinul
cu denumire de origine controlata
Art. 17
(1) In cazul folosirii la etichetare a denumirilor a doua sau trei soiuri
de vita de vie vinul obtinut trebuie sa provina in totalitate din strugurii
soiurilor mentionate, indicate in ordinea descrescatoare a proportiei de
participare la constituirea vinurilor si inscrise pe etichete, cu caractere de
aceeasi dimensiune.
(2) In cazul folosirii denumirilor a mai mult de trei soiuri de vita de
vie, acestea vor fi indicate in afara campului vizual in care sunt mentionate
indicatiile obligatorii, prin folosirea de caractere ale literelor cu
dimensiuni care nu depasesc 3 mm.
Art. 18
Denumirea unui soi de vita de vie sau a uneia dintre sinonimiile acestuia,
care contine o indicatie geografica, poate figura pe eticheta unui vin desemnat
prin indicatia geografica respectiva.
Art. 19
La etichetarea unui vin nu pot fi utilizate mentiuni traditionale fara ca
vinul respectiv sa aiba dreptul la aceasta.
Art. 20
Mentiunile traditionale utilizate la etichetarea vinurilor cu indicatie
geografica, originare din tari terte, pot fi exprimate in limba tarii de
origine sau intr-o alta limba, daca folosirea limbii respective este
traditionala pentru mentiunile respective si beneficiaza de o protectie
oficiala acordata de Comisia Uniunii Europene, astfel incat sa nu creeze
confuzii in randul consumatorilor.
Art. 21
Folosirea numelui unei exploatatii viticole pe eticheta unui vin de
calitate, cu indicatie de provenienta geografica si/sau cu denumire de origine
controlata, se aplica numai in cazul in care vinul respectiv provine exclusiv
din strugurii recoltati din plantatiile exploatatiei viticole respective, iar
vinificatia a fost efectuata in aceeasi exploatatie viticola.
Art. 22
In cazul producerii unui vin cu denumire de origine controlata, utilizarea
denumirii unei unitati geografice restranse, respectiv a denumirii unui
"plai viticol", se poate face cu conditia ca unitatea geografica
respectiva sa fie bine delimitata, iar strugurii din care a fost obtinut vinul
sa provina in totalitate din aceeasi unitate geografica.
Art. 23
La etichetarea unui vin cu denumire de origine controlata, obtinut din
struguri recoltati in diferite unitati geografice mai restranse, respectiv in
diferite "plaiuri viticole", se va folosi si denumirea unitatii
geografice mai extinse din care fac parte aceste areale viticole.
CAP. 5
Reglementari privind produsele vitivinicole importate
Art. 24
Etichetarea vinurilor originare din tari terte, cu exceptia vinurilor
spumante, spumoase, mustului de struguri, mustului de struguri partial
fermentat, mustului de struguri concentrat, vinului nou in fermentare si a
vinului DOC-CIB obtinut din struguri supramaturati, poate fi completata cu
urmatoarele indicatii:
- numele, adresa si calitatea persoanei/persoanelor care au participat la
comercializare;
- tipul de vin;
- culoarea particulara a vinului, in masura in care conditiile de desemnare
a acesteia sunt reglementate de tara terta.
Art. 25
La etichetarea unui vin fara indicatie geografica produs intr-o tara terta
se mentioneaza denumirea localitatii in care isi are sediul principal
persoana/persoanele care au participat la comercializarea vinului respectiv,
inscrisa cu caractere ale caror dimensiuni nu depasesc jumatate din
dimensiunile caracterelor folosite pentru indicatia geografica, in masura in
care conditiile de aplicare a acestei prevederi sunt reglementate de tara
terta.
Art. 26
La etichetarea unui vin cu indicatie geografica produs intr-o tara terta se
mentioneaza localitatea in care isi are sediul principal persoana/persoanele
care au participat la comercializarea vinului respectiv, inscrisa cu caractere
ale caror dimensiuni nu depasesc jumatate din dimensiunile caracterelor
folosite pentru indicatia geografica, in masura in care conditiile de aplicare
a acestei prevederi sunt reglementate de tara terta.
Art. 27
La vinurile rezultate in urma unui amestec de vinuri importate din mai
multe tari terte, obtinute intr-o tara terta, pe eticheta se mentioneaza
"amestec de vinuri din ...................", completat cu numele
tarilor terte in care au fost obtinute vinurile folosite in
"amestec".
Art. 28
La vinurile obtinute intr-o tara terta din struguri produsi intr-o alta
tara terta, pe eticheta se mentioneaza "vin obtinut in
........................ din struguri produsi in
.............................", completat cu numele tarilor respective.
CAP. 6
Reglementari privind vinurile licoroase, petiante si perlante
Art. 29
(1) La etichetarea vinurilor licoroase, petiante si perlante, pe langa
indicatiile obligatorii generale se folosesc urmatoarele indicatii:
- denumirea persoanei juridice care a efectuat imbutelierea;
- tara de origine si sediul persoanei care a efectuat imbutelierea;
- numele expeditorului pentru recipientele cu volumul nominal mai mare de
60 litri.
(2) In cazul vinurilor petiante denumirea persoanei juridice care a efectuat
imbutelierea poate fi inlocuita cu cea a procesatorului.
(3) La etichetarea vinurilor importate se mentioneaza numele importatorului
sau al persoanei juridice care a efectuat imbutelierea, in tara importatoare.
Art. 30
Mentiunea "vin perlant" de pe eticheta este completata cu
cuvintele "obtinut prin adaos de anhidrida carbonica", inscrise cu
caractere de acelasi tip si de aceeasi dimensiune, plasate pe aceeasi linie sau
pe o linie situata imediat sub denumirea de comercializare.
Art. 31
Vinurile licoroase si petiante pot fi desemnate printr-o indicatie
geografica.
Art. 32
La etichetarea vinurilor licoroase, petiante si perlante pot fi folosite
urmatoarele indicatii facultative:
- numele, adresa si calitatea persoanelor sau ale uneia dintre persoanele
care au participat la comercializarea acestor vinuri;
- denumirea produsului;
- culoarea particulara a vinului, in masura in care conditiile de desemnare
a acesteia sunt reglementate.
Art. 33
Indicatiile facultative pentru etichetarea vinurilor licoroase cu indicatie
geografica si a vinurilor petiante cu indicatie geografica sunt urmatoarele:
- anul de recolta;
- denumirea soiului/soiurilor de vita de vie;
- o distinctie, diploma sau medalie obtinuta la concursuri;
- metoda de elaborare a vinului;
- mentiuni traditionale complementare;
- denumirea unitatii producatoare;
- mentionarea locului in care se face imbutelierea: o exploatatie viticola,
un grup de exploatatii viticole sau o unitate situata in regiunea de productie.
CAP. 7
Reglementari privind vinurile spumante si spumoase
Art. 34
La etichetarea vinului spumos, pe langa indicatiile obligatorii se inscriu
cuvintele "vin spumos" cu caractere de acelasi tip si de aceeasi
dimensiune cu cuvintele "obtinut prin impregnare cu anhidrida
carbonica", pe aceeasi linie sau pe o linie situata imediat sub cea pe
care figureaza denumirea de comercializare.
Art. 35
Comerciantul de vinuri spumante si spumoase este orice persoana fizica sau
juridica ori grupuri de astfel de persoane, altele decat procesatorul, care
detin in nume propriu vinuri spumante sau spumoase, in vederea punerii lor in
circulatie pentru consum.
Art. 36
Lista indicatiilor geografice utilizate la etichetarea vinurilor spumante
de calitate se transmite la Comisia Uniunii Europene.
CAP. 8
Dispozitii finale
Art. 37
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile Uniunii Europene in
domeniu si sunt armonizate cu prevederile Reglementarii (CE) nr. 753/2002.