ORDIN
Nr. 99 din 9 noiembrie 2004
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile suplimentare
pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar
al laptelui si produselor lactate
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 86 din 26 ianuarie 2005

In temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004,
in baza Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si
functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a
unitatilor din subordinea acesteia, modificata si completata prin Hotararea
Guvernului nr. 1.557/2004,
in baza prevederilor art. 30 din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea laptelui crud, a
laptelui tratat termic si a produselor pe baza de lapte, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002,
vazand Referatul de aprobare nr. 23.035 din 21 octombrie 2004, intocmit de
Directia generala veterinara din structura Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile suplimentare pentru
transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al
laptelui si produselor lactate, prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Norma sanitara veterinara privind conditiile suplimentare pentru
transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al
laptelui si produselor lactate este elaborata in scopul implementarii pct. 2 si
8 din cap. V al anexei nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat
termic si a produselor pe baza de lapte, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
Art. 3
Institutele centrale de profil, directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea,
comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor
lactate
CAP. 1
Conditii suplimentare pentru transportul laptelui si al produselor lactate
Art. 1
Pentru transportul laptelui trebuie create asemenea conditii incat
salubritatea acestuia sa nu fie influentata de temperatura mediului exterior
(caldura, inghet), de praf, insecte, rozatoare, impuritati sau sa nu fie supus
deprecierii calitative. In acest scop se vor respecta urmatoarele masuri:
a) laptele si produsele lactate se vor transporta cu respectarea
principiilor generale de igiena, cu urmatoarele specificatii:
- toate produsele lactate se vor transporta numai in ambalaje curate si
astfel conditionate incat sa nu permita contaminarea sau degradarea produselor;
- branzeturile se vor transporta in ambalaje care sa asigure stabilitatea
si integritatea produselor in timpul transportului;
- untul se va transporta ambalat in hartie neabsorbanta de grasimi sau
folii metalizate, in pachete, tuburi sau bloc, introduse in cartoane sau lazi
rezistente la transport;
b) vehiculele care transporta lapte sau produse lactate trebuie sa aiba pe
foaia de parcurs sau pe o dovada (eticheta) certificarea ca vehiculul a fost
spalat si dezinfectat, purtand data si semnatura celui care a efectuat
dezinfectia si stampila cu inscriptia "DEZINFECTAT";
c) conducatorii vehiculelor care transporta lapte sau produse lactate
raspund de incarcarea corecta a produselor, de starea de curatenie a
vehiculelor, cat si de existenta documentelor de dezinfectie si vor fi
instruiti in vederea cunoasterii normelor de igiena in vigoare;
d) transportul laptelui tratat termic si al produselor lactate se
realizeaza la temperaturile stabilite de catre producator si specificate pe
eticheta produsului.
CAP. 2
Depozitarea produselor lactate
Art. 2
In spatiile in care se depoziteaza laptele sau produsele lactate, pentru
maturare sau pastrare mai indelungata, trebuie asigurate urmatoarele conditii:
a) spatiile trebuie sa aiba pardoseala si peretii netezi si impermeabili,
curati si lipsiti de mucegaiuri; totusi, pentru depozitarea sau maturarea
anumitor tipuri de produse lactate, autoritatea veterinara competenta poate
acorda derogari generale sau individuale de la conditiile constructive pentru
spatiile de depozitare sau maturare;
b) in dotare vor fi prevazute gratarele si rafturile necesare pentru
asezarea produselor sau a ambalajelor, nefiind permis contactul direct al
acestora cu pardoseala;
c) sa fie asigurat microclimatul (temperatura, umiditate, ventilatie) optim
pentru produsul respectiv; in scopul controlului permanent al acestuia,
depozitele vor fi prevazute cu termometre si higrometre cu inregistrare;
d) produsele trebuie sa fie asezate in mod ordonat, pe sortimente, loturi
sau sarje, iar acestea trebuie sa fie marcate vizibil prin mijloace pe care sa
se inscrie in mod obligatoriu sortimentul, cantitatea, data intrarii produsului
si data expirarii termenului de valabilitate;
e) asezarea produselor se va face astfel incat fiecare grup sa fie
accesibil in vederea efectuarii controlului sau, dupa caz, a recoltarii
probelor pentru examene de laborator;
f) sa se efectueze periodic, dar cel putin de doua ori pe an, o curatenie
generala, urmata de dezinfectie; ori de cate ori va fi nevoie se va face
dezinfectie sau deratizare.
CAP. 3
Comercializarea laptelui si a produselor lactate de catre producatorii
individuali
Art. 3
Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei pot valorifica
din productia animalelor proprietate personala laptele si produsele lactate in
urmatoarele conditii:
a) sa respecte conditiile de igiena in adaposturile animalelor;
b) sa aplice corect masurile de igiena corporala a animalelor;
c) sa execute mulsul in conditiile normelor sanitare veterinare in vigoare;
d) sa strecoare si sa raceasca laptele imediat dupa muls;
e) sa respecte normele de igiena personala (maini si haine curate) in
timpul mulsului si al manipularii laptelui si produselor lactate;
f) sa supuna animalele controlului si actiunilor de depistare a bolilor si
de profilaxie sanitara veterinara;
g) sa nu foloseasca laptele de la animale bolnave, animale aflate in
diferite tratamente sau in perioada de asteptare dupa folosirea anumitor
medicamente si sa anunte imediat medicul veterinar despre cazurile de
imbolnavire;
h) sa nu adauge in lapte apa, substante conservante, antiseptice sau orice
alte substante si sa nu valorifice laptele de la care s-a extras grasimea;
i) laptele si produsele lactate puse in vanzare de catre producatorii
individuali trebuie sa prezinte aceleasi caractere organoleptice cu ale celor
puse in vanzare in unitatile de desfacere.
Art. 4
Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei, care
valorifica pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea in mod
obligatoriu asupra lor un carnet de sanatate a animalelor, eliberat si vizat
trimestrial de catre un medic veterinar pe baza verificarii starii de sanatate
a animalelor si a respectarii conditiilor de igiena in adaposturi, in timpul
mulsului si dupa muls.
Art. 5
In cazul in care detinatorii de animale din sectorul gospodariilor
populatiei valorifica produsele in orase sau municipii, acestia sunt obligati
sa se prezinte de fiecare data, in prealabil, la circumscriptia sanitara
veterinara si pentru siguranta alimentelor teritoriala pentru examenul sanitar
veterinar al produselor aduse spre comercializare.
CAP. 4
Controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate in unitatile
de desfacere si consum
Art. 6
Laptele si produsele lactate nu se pot desface decat in unitati sau raioane
speciale, autorizate in acest scop de catre autoritatea veterinara competenta.
Aceste unitati si raioane speciale, in afara conditiilor generale de
igiena, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie dotate cu spatii frigorifice pentru depozitarea laptelui si
produselor lactate, prevazute cu termometre si higrometre cu inregistrare;
- laptele si produsele lactate se vor expune pentru comercializare numai in
vitrine frigorifice;
- sa fie dotate cu ustensilele necesare comercializarii laptelui si
produselor lactate, confectionate din materiale netede, rezistente,
necorodabile, usor de igienizat si dezinfectat.
Art. 7
Se interzice comercializarea laptelui si a produselor lactate in locuri
neamenajate corespunzator prevederilor prezentei norme sanitare veterinare,
autorizate de catre autoritatea sanitara veterinara competenta.
Cu avizul autoritatii sanitare veterinare competente se poate admite
comercializarea produselor lactate preambalate in centre volante.
Art. 8
In unitatile si raioanele de desfacere a laptelui sau a produselor lactate
se vor respecta urmatoarele conditii:
a) laptele si produsele lactate se vor pastra pana la comercializare la
temperatura stabilita de catre producator si specificata pe eticheta
produsului;
b) in spatiile frigorifice in care se pastreaza laptele sau produsele
lactate este interzisa pastrarea altor alimente sau obiecte;
c) este interzisa expunerea laptelui sau a produselor lactate in vitrine
exterioare.
Art. 9
In unitatile de desfacere a laptelui sau a produselor lactate sunt interzise:
a) prelucrarea si comercializarea laptelui sau a produselor lactate
provenite direct de la producatorii individuali;
b) comercializarea laptelui si a produselor lactate insalubre sau ambalate
necorespunzator;
c) comercializarea laptelui si a produselor lactate cu termen de
valabilitate expirat;
d) prelungirea termenului de valabilitate la lapte si produse lactate;
e) comercializarea laptelui si a produselor lactate recuperate din ambalaje
incomplet inchise;
f) comercializarea laptelui si a produselor lactate etichetate
necorespunzator; in scopul asigurarii trasabilitatii produselor, eticheta va
cuprinde in mod obligatoriu numele si adresa producatorului.
Art. 10
La desfacerea de catre producatorii individuali din sectorul gospodariilor
populatiei a laptelui si produselor lactate in pietele agroalimentare sau in
spatiile special destinate si autorizate in acest scop, se vor respecta
urmatoarele norme:
a) laptele si smantana se vor pastra numai in ambalaje confectionate din
materiale netede, rezistente, necorodabile, usor de igienizat si dezinfectat,
curate si acoperite;
b) laptele si produsele lactate se vor expune spre comercializare numai in
sectoarele rezervate acestui scop, pe tavi emailate sau din material plastic si
numai sub vitrina protectoare;
c) pentru ambalarea produselor se va folosi numai hartie alba, curata si
neimprimata, folie de polietilena sau folie metalizata;
d) producatorii individuali vor purta in timpul desfacerii produselor
lactate, in mod obligatoriu, echipament de protectie corespunzator, curat, de
culoare alba, compus din halat, sort si boneta care sa acopere tot parul;
ranile de pe piele trebuie acoperite cu materiale impermeabile;
e) producatorii individuali vor avea asupra lor carnetul de sanatate al
animalelor vizat de catre medicul veterinar de la locul unde se afla animalele
si documentul prin care se face dovada starii personale de sanatate cu viza
medicului;
f) laptele si produsele lactate se comercializeaza de catre producatorii
individuali pe propria raspundere, iar calitatea si salubritatea acestora vor
fi controlate randomizat de catre circumscriptia sanitara veterinara si pentru
siguranta alimentelor teritoriala.
Art. 11
Controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate in unitati de
desfacere si consum are drept scop:
a) verificarea existentei autorizatiei sanitare veterinare de functionare
si a respectarii conditiilor de igiena din spatiile de desfacere, de depozitare
si din anexe;
b) verificarea igienei personalului;
c) conditiile de pastrare, de depozitare si de comercializare a laptelui si
produselor lactate;
d) controlul laptelui si produselor lactate, care cuprinde verificarea
urmatoarelor aspecte:
1. stabilirea originii produsului prin actele de insotire;
2. starea ambalajelor, respectiv integritatea, sistemul de inchidere,
salubritatea, etichetarea, stabilirea datei fabricatiei si a termenului de
valabilitate, caracterele organoleptice ale produsului; la nici unul dintre
produse nu se admit impuritati, prezenta de mucegaiuri, cu exceptia celor
tehnologice, consistenta filanta, gust sau miros strain;
e) in toate situatiile in care este necesara completarea examenului
organoleptic prin examene de laborator se vor preleva probe in acest scop,
potrivit instructiunilor in vigoare.