În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 pct. II.7 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă. Articolul 1
(1)Se înfiinţează Compania Naţională de Investiţii "C.N.I." - S.A., denumită în continuare C.N.I., societate comercială pe acţiuni, cu sediul în municipiul Bucureşti, bd Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(2)C.N.I. este persoana juridică română, se organizează şi funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutul prevăzut în anexa nr. 2.
(3)C.N.I. poate înfiinţa sucursale, reprezentanţe, agenţii şi alte asemenea subunităţi în ţară şi în străinătate, în condiţiile legii.
(4)Filiale ale C.N.I. pot fi înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea adunării generale extraordinare a acţionarilor. Articolul 2Capitalul social iniţial al C.N.I. este de 4.000.000.000 lei, împărţit în 160.000 de acţiuni nominative, fiecare acţiune având valoarea de 25.000 lei, şi se constituie prin participarea cu aport de capital a societăţilor comerciale prevăzute în anexa nr. 1. Articolul 3C.N.I. deţine în concesiune sau în proprietate bunuri imobile şi mobile, după caz. Articolul 4C.N.I. va urmări, potrivit obiectului său de activitate, asigurarea resurselor financiare pentru construcţiile de interes public. Articolul 5C.N.I. desfăşoară activităţi de interes public pentru realizarea unor construcţii, scop în care poate propune Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei reglementări specifice, în condiţiile legii. Articolul 6
(1)C.N.I. are, în principal, ca obiect de activitate:a)derularea unor programe de interes public în domeniul construcţiilor;b)realizarea de aşezăminte de vacanţă de interes social, şi anume: sate de vacanţă, case familiale de vacanţă, terenuri amenajate pentru campare şi caravane, toate fiind exploatate în regim de închiriere;c)realizarea unor clădiri sociale de locuit pentru persoane fizice şi juridice;d)realizarea unor operaţiuni de marketing, publicitate, reclamă, editare de publicaţii şi imprimate în domeniul sau de activitate;e)achiziţionarea, realizarea şi vânzarea de tehnologie în domeniul construcţiilor;f)realizarea şi vânzarea de proiecte în domeniul construcţiilor;g)asigurarea de servicii specifice în domeniul construcţiilor, pentru investitori persoane fizice sau juridice.
(2)Construcţiile se realizează pe terenuri proprietate publică sau privată a statului ori a autorităţilor publice locale, precum şi pe terenuri proprietate privată, puse la dispoziţie de persoane fizice şi/sau juridice.
(3)Realizarea de construcţii se face de C.N.I. prin procedura de achiziţii publice, în condiţiile legii.
(4)Urmărirea executării construcţiei se realizează de personalul C.N.I.
(5)Recepţia lucrărilor se face de personalul C.N.I. împreună cu beneficiarul. Articolul 7Sursele de finanţare ale C.N.I. se constituie din:a)venituri proprii realizate din activităţile desfăşurate;b)credite interne, credite externe garantate de stat sau cu garanţie guvernamentală, în condiţiile legii;c)donaţii şi sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice, române sau străine;d)alte surse legal constituite. Articolul 8
(1)C.N.I. va întocmi anual un program de investiţii în colaborare cu organele administraţiei publice locale, care îi pun la dispoziţie terenuri viabilizate, cu toate facilităţile asigurate de la bugetele locale, urmărind realizarea acestuia.
(2)Aprobarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii, incluse în programul prevăzut la alin. (1), se face în condiţiile legii.
(3)Pentru asistenţa tehnică asigurată de C.N.I. în pregătirea şi derularea investiţiilor, inclusiv pentru plata personalului de supraveghere pe parcursul realizării obiectivelor de investiţii privind obiectul sau de activitate, în devizul general al investiţiei se vor prevedea cheltuieli forfetare în cuantum de 5% din valoarea lucrărilor de construcţii-montaj. Aceste sume constituie venituri ale C.N.I. şi se încasează pe măsura decontării lucrărilor de construcţii-montaj executate. Articolul 9
(1)C.N.I. îşi stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli.
(2)Sumele alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei pentru realizarea Programului "Săli de sport" şi a altor programe de construcţii, se pot derula prin C.N.I. Articolul 10C.N.I. poate contracta credite garantate de stat, credite cu garanţie guvernamentală sau credite garantate cu bunurile deţinute în proprietate, în condiţiile legii. Articolul 11
(1)Personalul necesar în vederea desfăşurării activităţii va fi selectat pe bază de concurs sau de examen.
(2)Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de consiliul de administraţie pentru personalul de conducere şi prin contractul colectiv de muncă pentru personalul de execuţie. Articolul 12
(1)C.N.I. este condusă de adunarea generală a acţionarilor.
(2)Componenţa şi atribuţiile adunării generale a acţionarilor sunt prevăzute în statutul C.N.I. Articolul 13
(1)Adunarea generală a acţionarilor alege consiliul de administraţie al C.N.I.
(2)Atribuţiile consiliului de administraţie şi cele ale preşedintelui acestuia sunt stabilite prin statutul C.N.I. Articolul 14Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanţă.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemnează:
---------------
p. Ministrul lucrărilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Ileana Tureanu,
secretar de stat
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat Anexa nr. 1 LISTA cuprinzând societăţile comerciale participante la realizarea capitalului social iniţial al Companiei Naţionale de Investiţii "C.N.I." - S.A.1. Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime Constanţa" - S.A.: 1 miliard lei2. Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R.-Marfă" - S.A.: 1 miliard lei3. Compania Naţională "Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni" - S.A.: 1,250 miliarde lei4. Compania Naţională "Administraţia Canalelor Navigabile" - S.A. Constanţa: 500 milioane lei5. Compania Naţională "Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi: 250 milioane lei. Anexa nr. 2 STATUT din 26 iulie 2001 al Companiei Naţionale de Investiţii "C.N.I." - S.A.