Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1271 din  6 octombrie 2004

privind aprobarea Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, a Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale si a Conditiilor-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1165 din  9 decembrie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 8 lit. b) din Legea gazelor nr. 351/2004,
    in temeiul art. 10 alin. (4) si (5) din Legea nr. 351/2004,

    presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale emite urmatoarea decizie:

    Art. 1
    Se aproba Conditiile-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se aproba Conditiile-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale, prevazute in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Se aproba Conditiile-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale, prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 4
    Compartimentele de resort din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
    Art. 5
    Anexele nr. 1 - 3*) fac parte integranta din prezenta decizie.
------------
    *) Anexele nr. 1 - 3 sunt reproduse in facsimil.

    Art. 6
    Prezenta decizie va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

              Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare
                        in Domeniul Gazelor Naturale,
                                 Dan Pantilie

    ANEXA 1

    CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A LICENTEI PENTRU DISTRIBUTIA GAZELOR NATURALE

    I. CONDITII GENERALE

    1. Prezentele conditii stabilesc cadrul in care este valabila Licenta nr. .......... pentru distributia gazelor naturale, denumita in continuare Licenta, emisa de ANRGN societatii __________________________ societate denumita in cele ce urmeaza Titularul Licentei si constituie, impreuna cu anexele A, B1, si B2, parte integranta din Licenta.
    Prezentele conditii inlocuiesc conditiile stipulate in oricare alt text anterior.
    2. Termenii evidentiati prin caractere italice in textul Conditiilor Licentei sunt definiti in anexa A.
    3. Licenta se acorda in conformitate cu prevederile Legii si ale Regulamentului.

    II. OBIECTUL SI VALABILITATEA LICENTEI

    4. Licenta are ca obiect acordarea dreptului de exploatare comerciala a sistemelor de distributie de catre Titularul Licentei, in calitate de operator de distributie. Sistemele de distributie sunt amplasate in localitatile precizate in anexa B1 a Licentei. Caracteristicile tehnice ale sistemelor de distributie sunt specificate in anexa B2 la Licenta.
    5. Licenta este emisa si intra in vigoare la data de ______________ si este valabila pentru o perioada de ____ ani, daca nu se hotaraste retragerea ei pentru vreuna din cauzele prevazute la capitolul "Suspendarea/retragerea Licentei".
    6. La expirarea valabilitatii Licentei, aceasta nu poate fi confirmata pentru o noua perioada de valabilitate si nici prelungita, fiind necesara obtinerea unei noi licente.
    7. Titularul Licentei va desfasura activitatile autorizate prin Licenta avand ca obiectiv distributia gazelor naturale in conditii de siguranta si cu realizarea costuri in mod prudent.
    8. Nu fac obiectul Licentei:
    a) productia gazelor naturale;
    b) transportul gazelor naturale;
    c) furnizarea gazelor naturale;
    d) inmagazinarea gazelor naturale;
    e) tranzitul gazelor naturale;
    f) consultanta, si executarea unor anumite lucrari/servicii la consumatori;
    g) proiectarea si executarea sistemelor de distributie si a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale;
    h) dispecerizarea gazelor naturale.
    9. Activitatile mentionate la Conditia 8 din Licenta punctele b), c), d), e) si h) fac obiectul unor licente distincte, iar pentru activitatile mentionate la punctul g) Titularul Licentei are obligatia de a solicita autorizatii specifice de la ANRGN.

    III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENTEI

    10. Pe durata de valabilitate a Licentei, Titularul Licentei are dreptul exclusiv de a desfasura activitatea de distributie a gazelor naturale in localitatile mentionate in anexa B1 utilizand sistemele de distributie pe care le detine in calitate de proprietar si bunurile proprietate a tertilor in conditiile Legii.
    11. Asupra terenurilor si altor bunuri proprietate publica sau proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, precum si asupra activitatilor desfasurate de persoane fizice sau juridice in vecinatatea capacitatilor, Titularul Licentei beneficiaza, pe durata lucrarilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare si de intretinere a sistemelor de distributie de drepturile precizate in Lege.
    12. Titularul Licentei are dreptul sa incaseze contravaloarea serviciilor prestate, pe baza tarifelor reglementate de ANRGN. Costurile suportate de catre Titularul Licentei in vederea desfasurarii activitatii de distributie a gazelor naturale vor fi recunoscute la fundamentarea tarifelor, daca acestea se incadreaza in categoriile de costuri care pot fi incluse in tarife conform reglementarilor in vigoare.
    13. In vederea asigurarii cantitatilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, Titularul Licentei poate contracta aceste cantitati de pe piata angro si/sau din import.
    14. (1) Titularul Licentei are dreptul sa intrerupa alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor pentru timpul strict necesar executarii lucrarilor de intretinere si reparatii, precum si in alte situatii prevazute de Lege, cu anuntarea prealabila a dispecerilor sistemelor afectate si dupa caz, a consumatorilor sau in caz de forta majora.
    (2) In cazul consumatorilor eligibili, Titularul Licentei are dreptul de a limita si/sau sista distributia gazelor naturale, la cererea justificata a furnizorului/operatorului de transport, daca acesta il informeaza pe Titularul Licentei privind neachitarea contravalorii gazelor naturale/serviciului prestat.
    15. Titularul Licentei are dreptul de acces la instalatiile de utilizare ale consumatorilor conform prevederilor contractuale si ori de cate ori este necesara interventia, potrivit Legii.
    16. Titularul Licentei are dreptul sa sisteze alimentarea cu gaze naturale a aparatelor de utilizare care nu respecta prevederile legislatiei in vigoare.
    17. Titularul Licentei are dreptul sa stocheze gaze naturale in sistemele de distributie in conditiile reglementarilor specifice.
    18. Titularul Licentei are dreptul sa refuze accesul la sistemele de distributie in conditiile Legii.
    19. Titularul Licentei are dreptul sa elaboreze norme specifice activitatii de distributie si sa le supuna spre aprobare ANRGN.
    20. Titularul Licentei are dreptul sa foloseasca cu acordul autoritatii publice locale, cu titlu gratuit, terenurile proprietate publica locala ocupate de obiectivele sistemelor de distributie, precum si cele utilizate pentru realizarea lucrarilor de executie, operare, intretinere si reparatii, in conditiile Legii.
    21. Pentru realizarea serviciului de distributie in cazul utilizarii bunurilor proprietatea tertilor care au fost puse in functiune pana la data intrarii in vigoare a Legii, Titularul Licentei are urmatoarele drepturi:
    a) sa foloseasca aceste bunuri prin efectul legii;
    b) fara a se aduce atingere dreptului de la lit. a), conditiile de exercitare a acestuia sunt cele prevazute in procesul-verbal de receptie tehnica si/sau in contracte;
    c) sa includa costurile aferente lucrarilor de exploatare, intretinere, reparatii si modernizare si altele efectuate pentru bunuri, la fundamentarea tarifului pentru serviciul prestat, in conditiile reglementarilor ANRGN specifice;
    d) la solicitarea si cu acordul proprietarului, sa preia aceste bunuri in patrimoniul sau cu titlu gratuit;
    e) sa dezvolte sistemul;
    f) sa utilizeze intreaga capacitate a bunului;
    g) sa asigure accesul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia din urmatoarele conditii:
    1) prezentarea acceptului proprietarului;
    2) prezentarea acordului solicitantului de acces, privind despagubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezuma atunci cand acesta consimte in scris, printr-un act autentic, sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta; sa solicite proprietarului bunului documente tehnico-economice care sa faca dovada calitatii materialelor si lucrarilor efectuate precum si a valorii investitiei;
    h) sa inlocuiasca bunurile in scopul modernizarii sau maririi capacitatii sistemului; Titularul Licentei este proprietarul bunurilor astfel inlocuite.
    22. Titularul Licentei are dreptul, in cazul unui client rau platnic care solicita din nou accesul la sistemele de distributie, sa conditioneze acceptul sau de constituirea anticipata de catre clientul respectiv a unei garantii in favoarea furnizorului de gaze naturale, conform reglementarilor in vigoare.
    23. Titularul Licentei are dreptul sa realizeze servicii de avizare a proiectelor precum si sa urmareasca executia lucrarilor pentru obiective/sisteme de distributie a gazelor naturale amplasate in localitati pentru care ANRGN nu a acordat unui agent economic licenta de distributie a gazelor naturale. Urmarirea lucrarilor se face in baza unui contract incheiat cu titularul autorizatiei de infiintare pentru sistemul de distributie pentru localitatea in cauza.
    24. In situatia neintelegerilor precontractuale, cu privire la distributia gazelor naturale, Titularul Licentei are dreptul de a se adresa ANRGN pentru mediere in conditiile Legii.
    25. Titularul Licentei poate ataca in justitie, in conformitate cu dispozitiile legale, orice act administrativ al ANRGN, in masura in care considera ca acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil si afecteaza sau ar putea afecta negativ activitatea de distributie a Titularului Licentei.
    26. Titularul Licentei poate cere modificarea licentei, cu respectarea prevederilor din Regulament si a Conditiilor 92 - 97 din Licenta.

    Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolati

    27. (1) Consumatorii izolati sunt consumatorii alimentati cu gaze naturale de un agent economic, operator licentiat, in conditii speciale, pentru distributia gazelor naturale.
    (2) Consumatori izolati au aparut ca urmare a anumitor circumstante, dintre care mentionam:
    a) eliberarea de catre producator, in baza prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de societate sau din considerente sociale, a acordului de utilizare a gazelor naturale;
    b) necesitatea alimentarii cu gaze naturale a punctelor de consum din cadrul organizarilor de santier ale operatorilor din sectorul gazelor naturale;
    c) distanta apreciabila intre consumatori si conductele apartinand unei societati de distributie a gazelor naturale din zona, in comparatie cu distanta masurata pana la conductele colectoare sau la conductele apartinand unei alte societati de distributie a gazelor naturale.
    (3) Consumatorii precizati la alin. (1) sunt situati in localitati unde serviciul de distributie a gazelor naturale:
    a) nu a fost concesionat;
    b) a fost concesionat, ulterior punerii in functiune a obiectivelor aferente alimentarii cu gaze naturale a acestora;
    (4) Pentru obtinerea aprobarii, in vederea alimentarii cu gaze naturale a unor noi solicitanti care sunt de natura de a fi incadrati in tipul consumatorilor izolati, ANRGN va preciza conditii specifice, dupa caz.
    (5) Pentru licenta de distributie a gazelor naturale, acordata in conditiile speciale conform alin. (1) Titularul Licentei, in baza unei declaratii pe propria raspundere, isi asuma urmatoarele angajamente:
    a) de a ceda acesti utilizatori de sistem viitorului operator licentiat de distributie a gazelor naturale pentru localitatea in cauza, la cererea acestuia, in momentul in care acesta demareaza dezvoltarea sistemului de distributie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor utilizatori;
    b) de a nu extinde obiectivele de distributie a gazelor naturale pentru alimentarea altor solicitanti, fara a detine in prealabil aprobarea ANRGN;
    c) de a realiza serviciul de distributie a gazelor naturale doar pentru utilizatorii pentru care a obtinut aprobarea ANRGN, cu respectarea prevederilor reglementarilor tehnice in vigoare;
    d) de a detine toate documentele de evidenta de la punerea in functiune a obiectivelor aferente sistemului de distributie, cu modificarile, inlocuirile, reparatiile si interventiile facute;
    e) de a pune la dispozitia viitorului operator licentiat pentru distributia gazelor naturale in localitatea in cauza toate registrele, inregistrarile, informatiile si activele aflate in posesia sa, care sunt necesare indeplinirii neintrerupte a obligatiilor din Licenta; activele care se afla in proprietatea Titularului Licentei vor fi puse la dispozitia urmatorului operator licentiat contra unui pret negociat intre parti, pretul maxim este egal cu valoarea reglementata neamortizata a acestor bunuri, considerata la fundamentarea tarifelor;
    f) de a asigura functionarea in conditii de siguranta a obiectivelor precizate, conform prevederilor reglementarilor tehnice in vigoare.
    (6) In situatia aprobarii de catre ANRGN, conform alin. (4), Conditiile Licentei vor fi modificate in mod corespunzator prin includerea unor anexe care sa cuprinda denumirea localitatilor in care sunt situati acesti utilizatori de sistem precum si caracteristicile tehnice ale obiectivelor sistemelor de distributie a gazelor naturale aferente.

    IV. OBLIGATII ALE TITULARULUI LICENTEI

    Obligatia de contractare
    28. Titularul Licentei are obligatia de a asigura prestarea serviciului de distributie a gazelor naturale in mod nediscriminatoriu pentru toti participantii la piata gazelor naturale (operatori de distributie, consumatori eligibili, furnizori, consumatori captivi), in baza contractelor-cadru emise de ANRGN.
    29. In contractele incheiate conform Conditiei 28 din Licenta vor fi utilizate tarifele reglementate pentru prestarea serviciului de distributie, aprobate de ANRGN, stabilite in conformitate cu cerintele "Criteriilor si metodelor pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale".
    30. Titularul Licentei nu va incheia contracte care sa contina prevederi neconforme cu obligatiile din Licenta.
    31. (1) Titularul Licentei are obligatia de a desfasura urmatoarele activitati specifice Licentei in cadrul organizarii proprii, respectiv:
    - dispecerizare;
    - interventii;
    - reparatii curente, revizii obiective aferente sistemului de distributie;
    - detectari scapari gaze;
    - receptii si puneri in functiune pentru obiective aferente sistemelor de distributie si pentru instalatiile de utilizare a gazelor naturale;
    - urmarirea lucrarilor de executie pentru obiective aferente sistemelor de distributie si pentru instalatiile de utilizare a gazelor naturale;
    - manevre de sistem;
    - exploatarea SRM-urilor la consumatori si a SRMS-urilor;
    - lucrari legate de emiterea acordului de acces si de contractarea racordarii la sistemele de distributie;
    - rezervarea de capacitate pentru terti;
    - avizarea proiectelor tehnice de executie pentru obiective aferente sistemelor de distributie si pentru instalatiile de utilizare a gazelor naturale;
    - verificari si revizii ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale apartinand consumatorilor casnici;
    - realizarea serviciilor de balanta de gaze naturale;
    - primirea si rezolvarea reclamatiilor;
    - receptia cantitativa si calitativa a cantitatilor de gaze naturale la intrarea in sistemele de distributie;
    - evidenta mijloacelor de masurare;
    - evidenta parametrilor tehnologici si de calitate a gazelor naturale.
    (2) Titularul Licentei poate incheia contracte cu terti pentru desfasurarea unor activitati specificate in Licenta fara a putea transfera acestora drepturile si obligatiile care ii revin conform Licentei. Selectarea agentilor economici cu care se vor incheia aceste contracte se face in sistem concurential.
    (3) Pentru incheierea contractelor mentionate la alin. (2) Titularul Licentei are obligatia sa obtina acordul ANRGN.
    (4) Titularul Licentei este raspunzator pentru activitatile desfasurate de agentii economici mentionati la alin. (2) la fel ca si in cazul in care acestea ar fi desfasurate de acesta.
    32. Pentru realizarea obligatiilor din Licenta, Titularul Licentei va angaja costuri cu respectarea principiului prudentei.

    Accesul la sistemele de distributie a gazelor naturale
    33. Titularul Licentei are obligatia, conform Legii, de a asigura in conditii egale si nediscriminatorii accesul tertilor la sistemele de distributie a gazelor naturale.
    34. Titularul Licentei are obligatia de a respecta prevederile Regulamentului privind accesul la sistemele de distributie a gazelor naturale si de a face publice procedurile pentru organizarea activitatii proprii pentru etapele procesului de acordare a accesului la sistem.

    Dezvoltarea sistemelor de distributie gaze naturale
    35. Titularul Licentei are obligatia sa execute lucrarile aferente realizarii statiilor de reglare-masurare, retelelor de repartitie, conductelor stradale de distributie, conform clauzelor si conditiilor prevazute in contractul de concesiune a serviciului de distributie a gazelor naturale. Pentru aceste lucrari Titularul Licentei poate incheia contracte cu agenti economici autorizati de catre ANRGN.
    36. Titularul Licentei are obligatia de a elabora anual Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distributie al gazelor naturale (pentru obiectivele care nu au fost precizate in contractul de concesiune al serviciului de distributie a gazelor naturale), din localitatile cuprinse in anexa B1 pentru care detine licenta de distributie, in concordanta cu evolutia viitoare a consumului de gaze naturale, in conditii de eficienta economica si de siguranta in exploatare.
    37. Titularul Licentei are obligatia de a comunica ANRGN o situatie privind termenele de realizare a obiectivelor precizate in contractul de concesiune, precum si Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distributie al gazelor naturale. Acestea sunt informatii publice si pot fi consultate la sediul Titularului Licentei. Termenele pentru transmiterea acestor informatii sunt:
    a) 60 de zile de la semnarea contractului de concesiune a serviciului de distributie a gazelor naturale, pentru obiectivele precizate in contractul de concesiune;
    b) 1 martie, pentru obiectivele precizate in programul de dezvoltare propriu, pentru anul in curs.
    38. Pentru fiecare perioada de reglementare pentru care se stabilesc tarife si preturi reglementate, Titularul Licentei are obligatia sa solicite ANRGN avizarea programelor de investitii, in vederea recunoasterii costurilor si incadrarii acestora in tarifele sau preturile aprobate; solicitarea avizului se realizeaza cu cel putin 60 de zile anterior termenului de depunere a fundamentarilor pentru tarifele sau preturile reglementate. Programele de investitii vor fi auditate din punct de vedere al rezonabilitatii costurilor de catre un auditor autorizat.
    39. Titularul Licentei are obligatia, dupa caz, sa realizeze interconectari cu alte sisteme, si sa asigure capacitatea sistemelor de distributie pe termen lung.
    40. Titularul Licentei are obligatia sa avizeze proiectele si sa urmareasca executia lucrarilor aferente sistemelor de distributie a gazelor naturale pentru localitatile precizate in anexa B1.
    41. In cazul realizarii serviciului public de distributie a gazelor naturale utilizand bunuri proprietate a tertilor, puse in functiune pana la aparitia Legii, Titularul Licentei are urmatoarele obligatii:
    a) sa finanteze, la expirarea duratei de functionare, investitiile aferente inlocuirii bunurilor;
    b) sa opereze si sa intretina bunurile pentru functionarea in conditii de siguranta a sistemului.

    Autorizatii si licente
    42. Titularul Licentei are obligatia de a detine toate autorizatiile si licentele prevazute de legislatia in vigoare.

    Masurarea cantitatilor de gaze naturale
    43. Titularul Licentei va realiza masurarea cantitatilor de gaze naturale livrate consumatorilor in conformitate cu "Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze tranzactionate pe piata angro" si "Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi" precum si cu reglementarile metrologice in vigoare.
    44. Contoarele/sistemele, echipamentele de masurare a gazelor naturale apartin de regula operatorului sistemului de distributie. In situatia in care acestea apartin consumatorilor pot fi cumparate sau, dupa caz, inlocuite de Titularul Licentei.
    45. Titularul Licentei va verifica si va intretine periodic contoarele/sistemele de masurare a gazelor naturale, la termenele stabilite prin reglementarile metrologice in vigoare sau ori de cate ori este necesar. Titularul Licentei va suporta toate cheltuielile de verificare/inlocuire/reparare a contoarelor/sistemelor de masurare a gazelor naturale cu exceptia situatiilor in care deteriorarea constatata la acestea se datoreaza utilizatorului; in aceste cazuri, dupa efectuarea lucrarilor de verificare/inlocuire/reparare, utilizatorului i se solicita achitarea contravalorii acestora.
    46. La sesizarea scrisa a utilizatorului cu privire la un contor/sistem de masurare a gazelor naturale defect sau suspect a inregistra in mod eronat, Titularul Licentei va asigura verificarea acestuia in cadrul unei analize tehnice si metrologice intr-un laborator metrologic autorizat. Titularul Licentei este obligat sa inlocuiasca pe cheltuiala sa contorul/sistemul de masurare a gazelor naturale gasit defect, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data de inregistrare a sesizarii facute de catre utilizator. Daca sesizarea utilizatorului se dovedeste a fi neintemeiata, acesta va suporta costurile verificarii.
    47. (1) Verificarile efectuate in cadrul analizelor tehnice si metrologice ca urmare a unor sesizari se vor desfasura pe baza unor proceduri de lucru stabilite de comun acord cu Directiile Regionale de Metrologie Legala si cu participarea reprezentantilor imputerniciti ai acestora. Se vor intocmi cu aceasta ocazie buletine de verificare metrologica in conformitate cu legislatia in vigoare.
    (2) La efectuarea analizelor tehnice si metrologice vor fi invitati daca se considera necesar, producatorul contorului/sistemului de masurare sau un specialist recunoscut in domeniu.
    48. (1) Titularul Licentei este obligat sa solutioneze reclamatia consumatorului in termenele prevazute in Standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale realizat de operatorii de distributie.
    (2) Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice in baza unei solicitari scrise.
    49. Titularul Licentei este obligat sa ia toate masurile necesare in vederea trecerii la masurarea cantitatilor de gaze naturale in unitati de energie astfel incat pana la data de 1 septembrie 2007 facturarea cantitatilor de gaze naturale sa se faca in baza energiei continuta de acestea.
    50. Titularul Licentei are obligatia sa intocmeasca si sa urmareasca bilantul de gaze naturale intrate si iesite din sistemele de distributie, asigurand echilibrul permanent al acestora.
    51. Titularul Licentei va permite furnizorilor accesul la instalatiile sale in vederea citirii contoarelor/sistemelor, echipamentelor de masurare a gazelor naturale utilizate la decontare.

    Furnizarea de informatii
    52. (1) In vederea desfasurarii in mod operativ a procesului de acces la sistemele de distributie Titularul Licentei organizeaza un sistem de informare a solicitantilor/utilizatorilor.
    (2) Pentru asigurarea functionarii sigure si eficiente a sistemelor de alimentare cu gaze naturale a tuturor categoriilor de consumatori Titularul Licentei are obligatia sa furnizeze informatii celorlalti operatori din sectorul gazelor naturale.
    53. Titularul Licentei va mentine un sistem prin care poate primi si/sau oferi date, informatii si consultanta privind orice situatie sau imprejurare care afecteaza sau pot afecta siguranta, disponibilitatea si/sau continuitatea serviciului de distributie a gazelor naturale. Acest sistem unitar va fi organizat sub forma de centre de relatii cu publicul in care vor fi solutionate probleme de orice natura in relatia cu Titularul Licentei.
    54. Sistemul instituit conform Conditiei 52 din Licenta:
    a) va fi oferit utilizatorilor cu titlu gratuit;
    b) va asigura prelucrarea rapida si eficienta a datelor si informatiilor primite;
    c) va oferi operativ raspuns la solicitari, prin telefon sau in scris;
    d) va fi disponibil permanent apelurilor telefonice.
    55. Titularul Licentei va face publica orice schimbare de adresa sau numar de telefon, a serviciului prin care se asigura sistemul de comunicare cu clientii.

    Raspunsuri la reclamatiile adresate Titularului Licentei
    56. (1) Titularul Licentei trebuie sa mentina un sistem de inregistrare, solutionare si raportare privind reclamatiile facute de orice persoana juridica sau fizica, la adresa sa, in legatura cu modul in care isi desfasoara activitatile autorizate prin Licenta.
    (2) Sistemul de colectare a reclamatiilor de la consumatori va prelua si orice reclamatie facuta la adresa Titularului Licentei de o persoana fizica/agent economic ce se considera lezata/lezat de practicile Titularului Licentei in sectorul gazelor naturale.
    57. Titularul Licentei se va intalni cu reprezentantii principalelor asociatii/organizatii ale consumatorilor, la datele la care este convocat de catre ANRGN sau, daca este cazul, de catre un comitet reprezentativ al acestora. La toate intalnirile, Titularul Licentei va fi reprezentat de unul sau mai multi directori/manageri ai sai.

    Obligatia de a respecta Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a gazelor naturale
    58. (1) Titularul Licentei isi va desfasura activitatile ce fac obiectul Licentei avand obligatia de a respecta cerintele Standardului de performanta pentru serviciul de distributie gaze naturale, aprobat de ANRGN.
    (2) Titularul Licentei va urmari si inregistra, prin compartimente specializate, conform unei proceduri proprii, modul de incadrare in parametrii prescrisi de standardele de performanta. In cazurile in care ANRGN considera justificat, dar nu mai mult de o data pe an, poate solicita unui auditor terta parte, audierea rapoartelor intocmite si inaintate de Titularul Licentei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de catre ANRGN.
    (3) Titularul Licentei este raspunzator pentru neincadrarea in cerintele si indicatorii de performanta stabiliti prin standarde.
    59. Titularul Licentei are obligatia sa opereze, sa intretina, sa repare, sa modernizeze si sa dezvolte sistemul de distributie in conditii de siguranta, eficienta economica si de protectie a mediului.
    60. Titularul Licentei are obligatia sa asigure nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzator reglementarilor in vigoare, in baza contractelor de prestari servicii incheiate cu operatorul SNT si, acolo unde este cazul, prin odorizare suplimentara in statiile de reglare de sector.

    Dispecerizarea gazelor naturale
    61. Titularul Licentei va infiinta si/sau mentine in structura sa un dispecerat organizat pe baza unor proceduri proprii. Dispeceratul Titularului Licentei va respecta dispozitiile transmise de dispeceratul national al operatorului SNT conform Regulamentului de programare, functionare si dispecerizare a SNT.
    62. Pentru o buna desfasurare a activitatii de dispecerizare Titularul Licentei poate incheia conventii de exploatare cu Dispeceratul national de gaze naturale. Prin aceste conventii de exploatare se vor stabili relatiile, atributiile si competentele reciproce.

    Asigurarea mediului concurential si a tratarii nediscriminatorii a clientilor
    63. Titularul Licentei va asigura egalitatea de tratament a clientilor si va evita orice tratament discriminatoriu in relatiile cu acestia.
    64. Titularul Licentei va actiona in sensul asigurarii unui mediu concurential normal, al evitarii dezechilibrelor pe piata gazelor naturale si a practicilor anticoncurentiale, conform prevederilor legale in vigoare.
    65. Titularul Licentei nu se va angaja in practici anticoncurentiale si nu va impiedica sau incerca sa impiedice, alti titulari de licente si/sau potentiali competitori sa se angajeze in activitatea de distributie a gazelor naturale.

    Separarea evidentelor financiar-contabile
    66. In conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licentei are obligatia ca pentru activitatile ce fac obiectul Licentei sa intocmeasca situatii contabile distincte.
    67. Titularul Licentei are obligatia realizarii evidentelor contabile reglementate in conformitate cu cerintele Criteriilor si metodelor de calcul a preturilor si tarifelor din sectorul gazelor naturale.

    Eliminarea subventionarii incrucisate
    68. Titularul Licentei se va asigura ca nu are loc subventionarea incrucisata intre:
    a) activitatile autorizate prin Licenta si alte activitati ale Titularului Licentei sau alte intreprinderi asociate/intreprinderi afiliate ale Titularului Licentei sau alti titulari de licenta din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot detine, la un moment dat, actiuni la Titularul Licentei;
    b) tipurile de consumatori sau tipul de utilizare a gazelor naturale.

    Mentinerea bunurilor si activelor
    69. Titularul Licentei trebuie sa mentina un sediu stabil si sa notifice ANRGN schimbarea acestuia cu 30 de zile lucratoare inainte de efectuarea acestei modificari.
    70. Titularul Licentei are obligatia de a mentine in proprietatea sa conducte de distributie inclusiv instalatiile tehnologice, dotarile si echipamentele aferente.
    71. (1) Titularul Licentei va notifica ANRGN, cu 30 de zile lucratoare inainte, intentia sa de a perfecta operatiuni in urma carora:
    a) prin vanzare, asociere sau prin orice alt mod (de ex.: donatie, inchiriere, imprumut, grevare), catre sau cu persoane fizice ori juridice s-ar dispune, in tot sau in parte, de urmatoarele categorii de active: conducte de distributie inclusiv instalatiile tehnologice, dotarile si echipamentele aferente utilizate de Titularul Licentei, destinate activitatii de distributie a gazelor naturale;
    b) valoarea capitalului social al societatii s-ar reduce intr-o transa sau pe ansamblu cu mai mult de 25% .
    (2) In cadrul Licentei, prin capitalul social existent, se intelege, dupa caz:
    a) capitalul social initial, la data emiterii Licentei/la data separarii situatiilor financiar-contabile;
    b) capitalul social existent la un moment dat, obtinut prin cresteri sau scaderi ale valorii initiale ale acestuia realizate ulterior emiterii Licentei, cu respectarea prevederilor alin. (1) lit. b).
    (3) La primirea notificarii, ANRGN va analiza daca, in urma efectuarii modificarii cerute, Titularul Licentei are in continuare posibilitatea sa-si indeplineasca obligatiile si va comunica in scris Titularului Licentei, in termen de 20 de zile lucratoare de la data comunicarii notificarii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sa se bazeze pe criterii obiective si cantitative, evidentiind motivele de fapt si de drept ale refuzului.
    (4) Efectuarea operatiunilor mentionate la alin. (1) fara acordul scris al ANRGN conduce la suspendarea si ulterior la retragerea Licentei.

    Respectarea legilor si reglementarilor
    72. Pe toata durata de valabilitate a Licentei, Titularul Licentei va respecta in totalitate prevederile:
    a) Legii;
    b) altor acte normative in vigoare in sectorul gazelor naturale;
    c) reglementarilor emise de ANRGN;
    d) Conditiilor Licentei;
    e) normativelor si prescriptiilor tehnice in sectorul gazelor naturale.
    73. La solicitarea ANRGN, Titularul Licentei are obligatia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale.
    74. Incalcarea de catre Titularul Licentei a prevederilor Conditiei 72 indreptateste ANRGN sa aplice acestuia sanctiuni contraventionale.

    Asigurarea confidentialitatii
    75. Titularul Licentei se va asigura ca informatiile obtinute de el in cursul desfasurarii activitatii ce face obiectul Licentei nu vor fi transmise unor persoane neautorizate sa primeasca astfel de informatii, fapta constituind contraventie conform prevederilor Legii.
    76. Fac exceptie cazurile cand:
    a) se dispune de acordul scris al persoanei ale carei interese pot fi afectate de diseminarea informatiei;
    b) informatia este deja publica;
    c) Titularul Licentei are, dupa caz, obligatia sau dreptul de a divulga informatia in scopul respectarii Conditiilor Licentei, a unui ordin sau a unei decizii a ANRGN ori a unei legi in vigoare;
    d) informatia trebuie transmisa in cursul indeplinirii normale a activitatii autorizate prin Licenta.
    77. Prevederile Conditiei 75 se aplica si in raport cu intreprinderile afiliate sau intreprinderile asociate Titularului Licentei care isi desfasoara activitatea in sectorul gazelor naturale in Romania. Titularul Licentei va transmite ANRGN informatiile pentru a caror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
    78. Incepand cu data de 1 iulie 2007 Titularul Licentei va asigura respectarea obligatiilor privind confidentialitatea informatiilor intre activitatile de distributie si de furnizare a gazelor naturale.

    Furnizarea de informatii catre ANRGN
    79. Titularul Licentei va furniza ANRGN datele si informatiile care ii sunt necesare in exercitarea atributiilor sale, in conformitate cu cerintele art. 20 lit. l) din Regulament, avand obligatia sa intocmeasca rapoarte specifice. Continutul precum si termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de catre ANRGN.
    80. Titularul Licentei este obligat sa informeze ANRGN despre orice incalcare a Conditiilor Licentei in termen de 7 zile lucratoare de la constatarea acesteia de catre Titularul Licentei si propunerile de remediere a situatiei.
    81. Titularul Licentei va notifica ANRGN cu 10 zile lucratoare inainte de schimbarea:
    a) sediului/sediilor secundare;
    b) statutului juridic;
    c) structurii capitalului social.
    82. Cu minim 60 de zile calendaristice inainte de inceperea procedurii legale de constituire, Titularul Licentei este obligat sa informeze ANRGN despre intentia de infiintare a unei noi societati/filiale, avand ca obiect desfasurarea de activitati in cadrul sectorului gazelor naturale din Romania, daca:
    a) aceasta va apartine in totalitate Titularului Licentei;
    b) Titularul Licentei va detine actiuni sau parti sociale ale acesteia;
    c) aceasta va apartine partial sau in totalitate unei alte societati al carei asociat este Titularul Licentei.
    83. Titularul Licentei are, de asemenea, obligatia sa informeze ANRGN si atunci cand, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al carei asociat este Titularul Licentei urmeaza sa desfasoare activitati in sectorul gazelor naturale din Romania.
    84. Pentru a se asigura de indeplinirea Conditiilor Licentei, ANRGN poate cere, examina si copia orice informatii, inregistrari si documente ale Titularului Licentei pe care le considera legate de afacerile si de activitatile acestuia in sectorul gazelor naturale. Informatiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informatii numai in scopul pentru care au fost furnizate si nu va dezvalui nici unei alte persoane neautorizate continutul acestora.

    Constatarea si prevenirea furturilor, deteriorarilor si interventiilor neautorizate la sistemele de distributie a gazelor naturale
    85. In situatia in care anumite obiective ale sistemelor de distributie a gazelor naturale nu se afla in proprietatea Titularul Licentei, dar acesta le exploateaza, Titularul Licentei este obligat sa informeze pe proprietarul acestora, pana cel mai tarziu in prima zi lucratoare dupa data constatarii, despre orice incident care, in opinia sa:
    a) a produs deteriorarea acestora;
    b) poate afecta alimentarea cu gaze naturale in conditii de siguranta a consumatorilor;
    c) constituie o interventie neautorizata facuta cu scopul de a intrerupe/afecta distributia sau masurarea gazelor naturale.

    Asigurarea personalului calificat
    86. Titularul Licentei se va asigura ca, pe toata durata de valabilitate a Licentei, dispune de personal calificat, autorizat si in numar suficient pentru indeplinirea in conditii de siguranta a tuturor activitatilor legate de distributia gazelor naturale, in conformitate cu cerintele Licentei.
    87. In evaluarea indeplinirii acestei obligatii a Titularului Licentei se va lua in considerare inclusiv personalul alocat de subcontractatii sai.

    V. CONTROLUL EXECUTARII ACTIVITATII CE FACE OBIECTUL LICENTEI

    88. (1) ANRGN va urmari indeplinirea conditiilor din Licenta de catre Titularul Licentei si va efectua controale in conformitate cu prevederile Legii si ale "Regulamentului de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in domeniul gazelor naturale".
    (2) In acest scop ANRGN:
    a) va analiza Rapoartele si situatiile financiare remise de Titularul Licentei;
    b) va controla, atunci cand considera oportun, documentele contabile ale Titularului Licentei si/sau va comanda pe cheltuiala sa efectuarea unui audit contabil al activitatii acestuia;
    c) va verifica, la sesizarea argumentata a unei terte persoane sau din oficiu, practicile Titularului Licentei in desfasurarea activitatilor comerciale care fac obiectul Licentei.
    89. In exercitarea atributiilor de control, agentii constatatori ai ANRGN au, conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, in conditiile legii, pe teritoriul, in sediul si la documentele Titularului Licentei. Titularul Licentei va acorda ANRGN asistenta necesara pe parcursul efectuarii actiunii de inspectie/control in cauza.

    VI. SANCTIUNI

    90. Daca in urma actiunii de inspectie/control efectuate se constata ca Titularul Licentei a incalcat prevederile Legii sau una sau mai multe din Conditiile Licentei, ANRGN va aplica sanctiuni contraventionale.
    91. Aplicarea unei amenzi contraventionale nu limiteaza in nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/retrage Licenta.

    VII. MODIFICAREA LICENTEI

    92. Licenta poate fi modificata in baza prevederilor Regulamentului.
    93. ANRGN decide modificarea Licentei, in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care survin unele schimbari ale circumstantelor de la data eliberarii Licentei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfasurarii activitatii de distributie;
    b) in cazul unor modificari ale statutului Titularului Licentei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau ale unor modificari ale patrimoniului, precum si in alte cazuri de afectare a conditiilor in care Licenta a fost eliberata.
    94. Pentru situatiile prevazute la Conditia 93 lit. a) modificarea Licentei se va face in raport cu natura situatiei care a determinat modificarea, din initiativa ANRGN care:
    a) va comunica in scris Titularului Licentei modificarile survenite;
    b) va elibera Titularului Licenta cu un continut modificat.
    95. Pentru situatiile prevazute la Conditia 93 lit. b) in termen de 30 de zile de la aparitia situatiei nou-create, aceasta va fi notificata ANRGN de catre Titularul Licentei, solicitand modificarea Licentei.
    96. ANRGN va examina situatia nou-creata si va dispune, daca solicitarea este intemeiata, dupa caz:
    a) modificarea corespunzatoare Licentei, eliberand Licenta cu un continut modificat;
    b) emiterea unor amendamente la conditiile asociate Licentei.
    97. (1) Titularul Licentei nu poate detine, simultan, mai mult de o licenta de distributie a gazelor naturale.
    (2) Titularul Licentei are obligatia de a solicita ANRGN modificarea Licentei in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care a obtinut autorizatiile de infiintare si functionare pentru sisteme de distributie a gazelor naturale amplasate in alta/alte localitati decat cele specificate in anexa B1;
    b) in cazul in care a obtinut modificarea autorizatiei de functionare a sistemelor de distributie a gazelor naturale pentru dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea sistemele de distributie a gazelor naturale avand ca rezultat modificarea caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse in anexa B2.

    VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENTEI

    98. ANRGN va suspenda si/sau retrage Licenta in conformitate cu prevederile Regulamentului.
    99. ANRGN suspenda Licenta in cazul:
    a) in care, dintr-o cauza imputabila Titularului Licentei, acesta se afla in una din urmatoarele situatii care poate fi remediata de acesta:
    1) nu isi indeplineste obligatiile, asa cum sunt prevazute de Lege;
    2) incalca una sau mai multe conditii ale Licentei, de cel putin trei ori intr-un an din perioada de valabilitate a Licentei.
    b) inceperii procedurilor de reorganizare judiciara sau de faliment contra Titularului Licentei.
    100. In cazurile prevazute la Conditia 99 litera a), ANRGN va suspenda Licenta pentru o perioada de 60 de zile calendaristice, precizand drepturile Titularului Licentei precum si masurile si termenele de conformare necesare pentru remedierea situatiei care a generat suspendarea Licentei.
    101. Titularul Licentei are obligatia de a depune la ANRGN, in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data suspendarii, documente care sa ateste remedierea situatiilor care au condus la suspendarea Licentei.
    102. (1) In vederea asigurarii serviciului public obligatoriu si pentru alimentarea in conditii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendarii Licentei, Titularul Licentei are obligatia de a realiza activitatea de distributie a gazelor naturale, in regim controlat de catre ANRGN.
    (2) In aceasta perioada Titularul Licentei are dreptul de a incasa contravaloarea tarifului pentru serviciul de distributie a gazelor naturale prestat in aceasta perioada.
    103. (1) ANRGN poate retrage Licenta in urmatoarele cazuri:
    a) cand, dintr-o cauza imputabila sau neimputabila Titularului Licentei, acesta se gaseste in imposibilitatea de a indeplini obligatiile prevazute de legislatia in vigoare si/sau in Conditiile Licentei;
    b) in situatia falimentului Titularului Licentei constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
    c) Titularul Licentei a solicitat in scris ANRGN retragerea Licentei.
    (2) In toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua in considerare mentinerea sigurantei si a continuitatii serviciului de distributie a gazelor naturale.
    104. ANRGN va comunica in scris Titularului Licentei, cu cel putin 30 de zile inainte, data la care urmeaza sa retraga Licenta.
    105. (1) In cazul retragerii Licentei, un alt titular de licenta, desemnat de ANRGN, va indeplini fara intrerupere obligatiile ce decurg din Licenta.
    (2) In situatiile descrise la Conditia 103 din Licenta, daca un alt titular de licenta este desemnat, prin decizie a ANRGN, sa preia activitatea care face obiectul Licentei, Titularul Licentei va fi obligat sa puna la dispozitia acestuia toate registrele, inregistrarile, informatiile si activele aflate in posesia sa, care sunt necesare indeplinirii neintrerupte a obligatiilor din Licenta.
    (3) Drepturile si obligatiile Titularului Licentei, din contractele de distributie a gazelor naturale, vor fi preluate de titularul de licenta desemnat de la data intrarii in vigoare a deciziei ANRGN cu privire la desemnarea sa.
    (4) Faptul ca Titularul Licentei va pune activele sale la dispozitia unui nou titular de licenta nu va prejudicia in nici un fel calitatea sa de proprietar asupra acestora.
    (5) Desemnarea unui alt titular de licenta in cazul retragerii Licentei, precum si modul de preluare si executare a serviciului de distributie de catre acest titular de licenta vor fi stabilite prin decizie a ANRGN.
    (6) In situatia in care Titularul Licentei renunta la contractul de concesiune, in conditiile indeplinirii cerintelor legislatiei in vigoare, are obligatia de a asigura continuitatea serviciului de distributie a gazelor naturale pe o perioada determinata, dar nu mai mult de 90 de zile stabilita de ANRGN.
    106. (1) Titularul Licentei are obligatia sa preia pentru o perioada determinata, la solicitarea si conform reglementarilor ANRGN, operarea unui sistem de distributie al carui operator initial a fost sanctionat cu retragerea licentei de distributie.
    (2) Titularul Licentei va respecta dispozitia ANRGN privind preluarea clientilor de la un alt titular de licenta caruia aceasta i-a retras licenta.

    IX. CAI DE COMUNICARE

    107. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau alta informatie ceruta sau a carei transmitere este permisa in Conditiile Licentei, se va face in scris si se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu conditia ca, in toate cazurile, originalul sa se depuna prin curier sau serviciile postale la urmatoarele adrese:
    - pentru ANRGN:              Soseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucuresti
                                 fax: 021-3033808
                                 e-mail: anrgn@anrgn.ro
    - pentru Titularul Licentei: _________________________
                                 telefon: ________________
                                 fax: ____________________
                                 e-mail: _________________

    X. TARIFE

    108. Pe toata durata de valabilitate a Licentei, Titularul Licentei va plati anual ANRGN un tarif stabilit prin Regulament si actualizat prin decizii ale ANRGN publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.
    109. Neplata tarifelor anuale, pana la termenele stabilite prin Regulament, atrage suspendarea Licentei.

    XI. CAI DE APEL

    110. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licentei, precum si procesele-verbale de aplicare a sanctiunilor contraventionale, pot fi atacate de Titularul Licentei la instanta judecatoreasca competenta.

    ANEXA A
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU DISTRIBUTIA GAZELOR NATURALE

    TERMINOLOGIE

    Termenii marcati cu italice in conditiile autorizatiei se definesc dupa cum urmeaza:
    - Licenta - act administrativ individual emis de ANRGN, care confera titularului, persoana juridica, dreptul de a desfasura activitati comerciale si/sau de prestari de servicii in legatura cu activitatea de distributie a gazelor naturale
    - sistem de distributie a gazelor naturale - retea de distributie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalatii de reglare-masurare, aparate si accesorii, care functioneaza la presiunea de lucru de pana la 6 bar, inclusiv, cu exceptia instalatiei de utilizare
    - Lege - Legea gazelor nr. 351/2004 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 679 din 28.07.2004
    - Regulament - "Regulament privind acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul gazelor naturale", aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 784/2000, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 160 din 13.03.2003
    - Titularul Licentei - este __________________________________ cu sediul in ___________,___________, jud. ______________________, inmatriculata in registrul comertului sub nr. ___________ CUI ___________________________.
    - Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piata angro, aprobat prin Decizia presedintelui ANRGN nr. 656 din 01.07.2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 506 din 12.07.2002
    - Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi, aprobat prin Decizia presedintelui ANRGN nr. 657 din 01.07.2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 506 din 12.07.2002

    Termenii marcati cu italice in Conditiile Licentei care nu sunt precizati in prezenta anexa sunt definiti in "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale".

    ANEXA B1
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU DISTRIBUTIA GAZELOR NATURALE

    LISTA LOCALITATILOR PENTRU CARE ESTE VALABILA LICENTA DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE

    ANEXA B2
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU DISTRIBUTIA GAZELOR NATURALE

    CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITATILE PRECIZATE IN ANEXA B1

    ANEXA 2

    CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A LICENTEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE

    I. CONDITII GENERALE

    1. Prezentele conditii stabilesc cadrul in care este valabila Licenta nr. ............... pentru furnizarea gazelor naturale, denumita in continuare Licenta, emisa de ANRGN societatii _________________________ societate denumita in cele ce urmeaza Titularul Licentei si constituie, impreuna cu anexele A, B1 si B2 parte integranta din Licenta.
    Prezentele conditii inlocuiesc conditiile stipulate in oricare alt text anterior.
    2. Termenii evidentiati prin caractere italice in textul Conditiilor Licentei sunt definiti in anexa A.
    3. Licenta se acorda in conformitate cu prevederile Legii si cerintele Regulamentului.

    II. OBIECTUL SI VALABILITATEA LICENTEI

    4. (1) Licenta are ca obiect acordarea dreptului Titularului Licentei de a desfasura activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru:
    a. consumatorii de gaze naturale amplasati in localitatile precizate in anexa B1, altii decat consumatorii eligibili, la preturi reglementate;
    b. consumatorii eligibili, alti furnizori, la preturi negociate.
    (2) Licenta confera, in mod exclusiv, Titularului dreptul de a furniza gaze naturale consumatorilor precizati la alin. (1) lit. a) astfel incat nici un tert nu este indrituit sa furnizeze gaze naturale acestor consumatori.
    5. Licenta este emisa si intra in vigoare la data de _______________ si este valabila pentru o perioada de _______ ani, daca nu se hotaraste retragerea ei pentru vreuna din cauzele prevazute in capitolul "Suspendarea/retragerea Licentei".
    6. La expirarea valabilitatii Licentei, aceasta nu poate fi confirmata pentru o noua perioada de valabilitate si nici prelungita, fiind necesara obtinerea unei noi licente.
    7. Titularul Licentei va desfasura activitatile autorizate prin Licenta avand ca obiectiv furnizarea gazelor naturale in conditii de siguranta si cu realizarea unor costuri in mod prudent.
    8. Nu fac obiectul Licentei:
    a) productia gazelor naturale,
    b) transportul gazelor naturale,
    c) distributia gazelor naturale,
    d) inmagazinarea gazelor naturale,
    e) tranzitul gazelor naturale,
    f) consultanta si executarea unor anumite lucrari/servicii la consumatori,
    g) proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
    h) dispecerizarea gazelor naturale.
    9. Activitatile mentionate la Conditia 8 din Licenta punctele b), c), d), e) si h) fac obiectul unor licente distincte, iar pentru activitatile mentionate la punctul g) Titularul Licentei poate solicita autorizatii specifice de la ANRGN.

    III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENTEI

    10. Titularul licentei are dreptul:
    a) sa incaseze contravaloarea gazelor naturale furnizate, conform contractelor incheiate cu consumatorii eligibili, operatorii de sistem si/sau cu alti furnizori;
    b) sa incaseze contravaloarea gazelor naturale furnizate in regim reglementat, conform preturilor stabilite de ANRGN si prevederilor contractelor-cadru.
    11. Titularul Licentei are dreptul exclusiv, pe durata de valabilitate a Licentei sa desfasoare activitatea de furnizare a gazelor naturale consumatorilor precizati la Conditia 4 alin. (1) lit. a), aflati in localitatile mentionate in anexa B1.
    12. Costurile suportate de catre Titularul Licentei in vederea desfasurarii activitatii de furnizare in regim reglementat a gazelor naturale vor fi recunoscute la fundamentarea preturilor reglementate, daca acestea se incadreaza in categoriile de costuri care pot fi incluse in preturi conform reglementarilor in vigoare.
    13. Titularul Licentei are dreptul de a incheia contracte de inmagazinare a gazelor naturale cu operatorii depozitelor de inmagazinare, contracte de transport a gazelor naturale cu operatorul de transport, contracte de distributie a gazelor naturale cu operatori de distributie, precum si contracte de achizitie a gazelor naturale cu alti furnizori, conform contractelor-cadru emise de ANRGN precum si contracte de tranzit.
    14. (1) Titularul Licentei are dreptul sa limiteze si/sau sa sisteze furnizarea gazelor naturale la consumatori/operatori de sistem si/sau alti furnizori, in conditiile specificate in contracte.
    (2) In cazul consumatorilor eligibili, Titularul Licentei are dreptul de a limita si/sau sista furnizarea gazelor naturale, la cererea justificata a operatorului de distributie/transport, daca acesta il informeaza pe Titularul Licentei privind neachitarea contravalorii serviciului prestat.
    15. Titularul Licentei are dreptul, in cazul unui client rau platnic care solicita reluarea furnizarii gazelor naturale, sa conditioneze acceptul sau de constituirea anticipata de catre clientul respectiv a unei garantii in favoarea furnizorului de gaze naturale, conform reglementarilor in vigoare.
    16. In situatia neintelegerilor precontractuale, cu privire la furnizarea gazelor naturale, Titularul Licentei are dreptul de a se adresa ANRGN pentru mediere in conditiile Legii.
    17. Titularul Licentei poate ataca in justitie, in conformitate cu dispozitiile legale, orice act administrativ al ANRGN, in masura in care considera ca acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil si afecteaza sau ar putea afecta negativ activitatea de furnizare a Titularului Licentei.
    18. Titularul Licentei are acces la sistemele de transport si distributie precum si la depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale, conform reglementarilor in vigoare.
    19. Titularul Licentei are acces la instalatiile operatorilor de sistem, in vederea citirii contoarelor/sistemelor, echipamentelor de masurare a gazelor naturale utilizate la decontare.
    20. Titularul Licentei poate cere modificarea licentei, cu respectarea prevederilor din Regulament si a Conditiilor 78 - 83 din Licenta.

    Furnizarea gazelor naturale catre consumatorii izolati
    21. (1) Consumatorii izolati sunt consumatorii alimentati cu gaze naturale de furnizorul, operator licentiat si pentru distributia gazelor naturale, in conditii speciale.
    (2) Consumatorii izolati au aparut ca urmare a anumitor circumstante, dintre care mentionam:
    a) eliberarea de catre producator, in baza prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de societate, a acordului de utilizare a gazelor naturale;
    b) restructurarea operatorilor din sectorul gazelor naturale;
    c) necesitatea alimentarii cu gaze naturale a punctelor de consum din cadrul organizarilor de santier ale operatorilor din sectorul gazelor naturale;
    d) distanta apreciabila intre consumatori si conductele apartinand unei societati de distributie a gazelor naturale din zona, in comparatie cu distanta masurata pana la conductele colectoare sau la conductele apartinand unei alte societati de distributie a gazelor naturale.
    (3) Consumatorii precizati la alin. (1) sunt situati in localitati unde serviciul de distributie a gazelor naturale:
    a) nu a fost concesionat;
    b) sau, a fost concesionat, ulterior punerii in functiune a obiectivelor aferente alimentarii cu gaze naturale a acestora.
    (4) Pentru obtinerea aprobarii, in vederea alimentarii cu gaze naturale a unor noi solicitanti care sunt de natura de a fi incadrati in tipul consumatorilor izolati, ANRGN va preciza conditii specifice.
    (5) Pentru licenta de furnizare a gazelor naturale, acordata in conditii speciale conform alin. (1) Titularul Licentei, in baza unei declaratii pe propria raspundere isi asuma urmatoarele angajamente:
    a) de a ceda acesti consumatori, cu exceptia situatiei in care acestia detin calitatea de consumatori eligibili, la cererea viitorului titular de licenta de distributie si furnizare a gazelor naturale pentru localitatea in cauza, in momentul in care acesta demareaza dezvoltarea sistemului de distributie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor consumatori;
    b) de a alimenta cu gaze naturale doar solicitantii pentru care a obtinut aprobarea ANRGN;
    c) de a asigura alimentarea in conditii de continuitate si de siguranta a consumatorilor cu conditia indeplinirii obligatiilor proprii de catre acestia;
    d) de a detine toate documentele de evidenta necesare desfasurarii activitatii de furnizare a gazelor naturale;
    e) de a pune la dispozitia viitorului operator licentiat pentru distributia si furnizarea gazelor naturale in localitatea in cauza toate registrele, inregistrarile, informatiile si activele aflate in posesia sa, care sunt necesare indeplinirii neintrerupte a obligatiilor din Licenta; activele care se afla in proprietatea Titularului Licentei vor fi puse la dispozitia urmatorului operator licentiat contra unui pret negociat intre parti, pretul maxim este egal cu valoarea reglementata neamortizata a acestor bunuri, considerata la fundamentarea tarifelor;
    (6) In situatia aprobarii de catre ANRGN, conform alin. (4), Conditiile Licentei vor fi modificate in mod corespunzator prin includerea unor anexe care sa cuprinda denumirea localitatilor in care sunt situati acesti consumatori precum si caracteristicile tehnice ale obiectivelor sistemelor de distributie a gazelor naturale aferente.

    IV. OBLIGATII ALE TITULARULUI LICENTEI

    Obligatia de contractare
    22. Titularul Licentei are obligatia sa desfasoare activitatea de comercializare a gazelor naturale pe baza de contracte comerciale, cu precizarea ca pentru piata reglementata contractele se incheie cu respectarea prevederilor contractelor-cadru emise de ANRGN.
    23. Titularul Licentei are obligatia sa asigure in baza contractelor-cadru de furnizare a gazelor naturale pentru piata reglementata, furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii precizati la Conditia 4 alin. (1) lit. a) aflati in localitatile mentionate in anexa B1.
    24. In contractele incheiate cu consumatorii precizati la Conditia 4 alin. (1) lit. a) aflati in localitatile mentionate in anexa B1, Titularul Licentei are obligatia sa utilizeze preturile reglementate aprobate de ANRGN, stabilite in conformitate cu cerintele "Criteriilor si metodelor pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale".
    25. Pentru realizarea obligatiilor din Licenta (de exemplu: de contractare, derulare a contractului de furnizare, reziliere a acestuia etc.), Titularului Licentei nu ii este permis sa perceapa consumatorilor, altii decat consumatorii eligibili, alte sume banesti, in afara celor facturate pe baza tarifelor reglementate de catre ANRGN.
    26. Titularul Licentei are obligatia sa incheie contractele de furnizare a gazelor naturale numai dupa indeplinirea de catre solicitant a cerintelor precizate prin reglementarile in vigoare.
    27. Titularul Licentei nu va incheia contracte care sa contina prevederi neconforme cu obligatiile din Licenta.
    28. (1) Titularul Licentei are obligatia de a desfasura anumite activitati specifice Licentei in cadrul organizarii proprii.
    (2) Titularul Licentei poate incheia contracte cu terti pentru desfasurarea unor activitati specificate prin Licenta fara a putea transfera acestora drepturile si obligatiile care ii revin conform Licentei. Selectarea agentilor economici cu care se vor incheia aceste contracte se face in sistem concurential.
    (3) Pentru incheierea contractelor mentionate la alin. (2) Titularul Licentei are obligatia sa obtina acordul ANRGN.
    (4) Titularul Licentei este raspunzator pentru activitatile desfasurate de agentii economici mentionati la alin. (2) la fel ca si in cazul in care acestea ar fi desfasurate de acesta.
    29. Pentru realizarea obligatiilor din Licenta, Titularul Licentei va angaja costuri cu respectarea principiului prudentei.

    Furnizarea de informatii
    30. Titularul Licentei va mentine un sistem prin care poate primi si/sau oferi date, informatii si consultanta privind orice situatie sau imprejurare care afecteaza sau pot afecta siguranta, disponibilitatea si/sau continuitatea serviciului de furnizare a gazelor naturale. Acest sistem unitar va fi organizat sub forma de centre de relatii cu publicul in care vor fi solutionate probleme de orice natura in relatia cu Titularul Licentei.
    31. Sistemul instituit conform Conditiei 30 din Licenta:
    a) va fi oferit utilizatorilor cu titlu gratuit;
    b) va asigura prelucrarea rapida si eficienta a datelor si informatiilor primite;
    c) va oferi operativ raspuns la solicitari, prin telefon sau in scris;
    d) va fi disponibil permanent apelurilor telefonice.
    32. Titularul Licentei va face publica orice schimbare de adresa sau numar de telefon a serviciului prin care se asigura sistemul de comunicare cu clientii.

    Raspunsuri la reclamatiile adresate Titularului Licentei
    33. Titularul Licentei trebuie sa mentina un sistem de inregistrare, solutionare si raportare privind reclamatiile facute de orice persoana juridica sau fizica, la adresa sa, in legatura cu modul in care isi desfasoara activitatile autorizate prin Licenta.
    34. Sistemul de colectare a reclamatiilor de la consumatori va prelua si orice reclamatie facuta la adresa Titularului Licentei de o persoana fizica/agent economic ce se considera lezata/lezat de practicile Titularului Licentei in sectorul gazelor naturale.
    35. Titularul Licentei se va intalni cu reprezentantii principalelor asociatii/organizatii ale consumatorilor, la datele la care este convocat de catre ANRGN sau, daca este cazul, de catre un comitet reprezentativ al acestora. La toate intalnirile, Titularul Licentei va fi reprezentat de unul sau mai multi directori/manageri ai sai.

    Obligatia de a respecta standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale
    36. In desfasurarea activitatilor ce fac obiectul Licentei, Titularul Licentei va respecta cerintele si indicatorii de performanta din "Standardul de performanta pentru furnizarea gazelor naturale pe piata angro" si "Standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale realizat de operatorii de distributie" emise de ANRGN.
    37. Titularul Licentei va urmari si inregistra, prin compartimente specializate, conform unei proceduri proprii, modul de incadrare in parametrii prescrisi in standardele de performanta. In cazurile in care ANRGN considera justificat, dar nu mai mult de o data pe an, poate solicita unui auditor de terta parte, auditarea rapoartelor intocmite si inaintate de Titularul Licentei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de catre ANRGN.
    38. Titularul Licentei este raspunzator pentru neincadrarea in cerintele si indicatorii de performanta stabiliti prin standarde.
    39. Titularul Licentei are obligatia sa asigure continuitatea si siguranta in furnizarea gazelor naturale contractate.

    Masurarea cantitatilor de gaze naturale
    40. Titularul Licentei va asigura realizarea masurarii cantitatilor de gaze naturale livrate consumatorilor in conformitate cu "Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze tranzactionate pe piata angro" si "Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi" precum si cu reglementarile metrologice in vigoare.
    41. Titularul Licentei nu va furniza gaze naturale fara sa se asigure, prin intermediul operatorului de distributie sau al operatorului de transport, dupa caz, ca la locurile de consum contoarele/sistemele de masurare a gazelor naturale corespund prevederilor legale si normelor in vigoare.
    42. La sesizarea scrisa a consumatorului cu privire la un contor/sistem de masurare a gazelor naturale defect sau suspect a inregistra in mod eronat, Titularul Licentei va informa operatorul de distributie/operatorul de transport, care va asigura verificarea acestuia conform reglementarilor in vigoare. Consumatorul va achita contravaloarea verificarii metrologice a contorului/sistemului de masurare a gazelor naturale numai in cazul in care se dovedeste ca sesizarea sa nu a fost justificata.
    43. (1) Titularul Licentei este obligat sa solutioneze reclamatia consumatorului in termenele prevazute in standardele de performanta pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale.
    (2) Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice in baza unei solicitari scrise.
    44. Titularul Licentei este obligat sa ia toate masurile necesare in vederea trecerii la masurarea cantitatilor de gaze naturale in unitati de energie astfel incat pana cel tarziu la data de 1 septembrie 2007 facturarea cantitatilor de gaze naturale sa se faca in baza energiei continuta de acestea.

    Asigurarea mediului concurential si a tratarii nediscriminatorii a clientilor
    45. Titularul Licentei va asigura egalitatea de tratament a clientilor si va evita orice tratament discriminatoriu in relatiile cu acestia.
    46. Titularul Licentei va actiona in sensul asigurarii unui mediu concurential normal, al evitarii dezechilibrelor pe piata gazelor naturale si a practicilor anticoncurentiale, conform prevederilor legale in vigoare.
    47. Titularul Licentei nu se va angaja in practici anticoncurentiale si nu va impiedica sau incerca sa impiedice alti titulari de licente si/sau potentiali competitori sa se angajeze in activitatea de furnizare a gazelor naturale.

    Separarea evidentelor financiar-contabile
    48. In conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licentei are obligatia ca pentru activitatile ce fac obiectul Licentei sa intocmeasca situatii contabile distincte.
    49. Titularul Licentei are obligatia realizarii evidentelor contabile reglementate in conformitate cu cerintele Criteriilor si metodelor de calcul a preturilor si tarifelor din sectorul gazelor naturale.

    Eliminarea subventionarii incrucisate
    50. Titularul Licentei se va asigura ca nu are loc subventionarea incrucisata intre:
    a) activitatile autorizate prin Licenta si alte activitati ale Titularului Licentei sau alte intreprinderi asociate/intreprinderi afiliate ale Titularului Licentei sau alti titulari de licenta din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot detine, la un moment dat, actiuni la Titularul Licentei;
    b) tipurile de consumatori sau tipul de utilizare a gazelor naturale.

    Constituirea si mentinerea garantiilor financiare
    51. Titularul Licentei va mentine, pe durata de valabilitate a Licentei, o garantie financiara prin care sa asigure desfasurarea continua a activitatii de furnizare a gazelor naturale, luand in considerare riscurile majore care o pot afecta.
    52. Garantia financiara poate fi constituita in una din formele de mai jos, sau combinatii ale acestora:
    a) polita/polite de asigurare emise de o societate de asigurari autorizata;
    b) orice alta forma care poate include, fara limitare, dovada ca Titularul Licentei dispune de o organizare si conducere corespunzatoare sau o scrisoare de patronaj angajanta emisa de o societate comerciala din acelasi grup de firme, avand o situatie financiara solida sau capacitatea de creditare a Titularului Licentei;
    c) contractul/contractele de concesiune a perimetrelor de productie a gazelor naturale, incheiate conform prevederilor legale, pentru furnizorii care sunt producatori de gaze naturale;
    d) contractul pentru tranzitul gazelor naturale, pentru operatorul de transport care comercializeaza cantitatile de gaze naturale obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii de tranzit.
    53. Indiferent de forma de constituire a garantiei financiare, aceasta trebuie sa aiba o valoare echivalenta cu 1/12 din costul de achizitie a gazelor naturale pentru anul precedent. Pentru primul an de activitate valoarea garantiei este echivalenta cu 1/12 din costul aferent cantitatii de gaze naturale estimate a fi furnizate in acel an.
    54. Titularul Licentei va comunica ANRGN, in termen de 30 de zile de la modificarea formei de constituire a garantiei noua forma a acesteia.
    55. ANRGN poate sa solicite Titularului Licentei revederea formei si valorii garantiei financiare, daca se modifica conditiile avute in vedere la emiterea Licentei.
    56. Nerespectarea de catre Titularul Licentei a obligatiei privind mentinerea garantiei financiare atrage dupa sine suspendarea Licentei de catre ANRGN.

    Mentinerea bunurilor si activelor
    57. Titularul Licentei trebuie sa mentina un sediu stabil si sa notifice ANRGN schimbarea acestuia cu 30 de zile lucratoare inainte de efectuarea acestei modificari.
    58. (1) Titularul Licentei va notifica ANRGN, cu 30 de zile lucratoare inainte, intentia actionarilor/administratorilor sai de a perfecta operatiuni in urma carora valoarea capitalului social existent s-ar reduce intr-o transa sau pe ansamblu cu mai mult de 25% .
    (2) In cadrul Licentei, prin capitalul social existent, se intelege, dupa caz:
    a) capitalul social initial, la data emiterii Licentei/la data separarii situatiilor financiar-contabile;
    b) capitalul social existent la un moment dat, obtinut prin cresteri sau scaderi ale valorii initiale ale acestuia realizate ulterior emiterii Licentei, cu respectarea prevederilor alin. (1).
    (3) La primirea notificarii, ANRGN va analiza daca, in urma efectuarii modificarii cerute, Titularul Licentei are in continuare posibilitatea sa-si indeplineasca obligatiile si va comunica in scris Titularului Licentei, in termen de 20 de zile lucratoare de la data comunicarii modificarii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sa se bazeze pe criterii obiective si cantitative, evidentiind motivele de fapt si de drept ale refuzului.
    (4) Efectuarea operatiunilor mentionate la alin. (1) fara acordul scris al ANRGN conduce la suspendarea si ulterior la retragerea Licentei.

    Respectarea legilor si reglementarilor
    59. Pe toata durata de valabilitate a Licentei, Titularul Licentei va respecta in totalitate prevederile:
    a) Legii;
    b) altor acte normative in vigoare in sectorul gazelor naturale;
    c) reglementarilor emise de ANRGN;
    d) Conditiilor Licentei;
    e) normativelor si prescriptiilor tehnice in sectorul gazelor naturale.
    60. La solicitarea ANRGN, Titularul Licentei are obligatia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale.
    61. Incalcarea de catre Titularul Licentei a cerintelor Conditiei 59 indreptateste ANRGN sa aplice acestuia sanctiuni.

    Asigurarea confidentialitatii
    62. Titularul Licentei se va asigura ca informatiile obtinute de el in cursul desfasurarii activitatii ce face obiectul Licentei nu vor fi transmise unor persoane neautorizate sa primeasca astfel de informatii, fapta constituind contraventie conform prevederilor Legii.
    63. Fac exceptie cazurile cand:
    a) se dispune de acordul scris al persoanei ale carei interese pot fi afectate de diseminarea informatiei;
    b) informatia este deja publica;
    c) Titularul Licentei are, dupa caz, obligatia sau dreptul de a divulga informatia in scopul respectarii Conditiilor Licentei, a unui ordin sau decizie a ANRGN sau a unei legi in vigoare;
    d) informatia trebuie transmisa in cursul indeplinirii normale a activitatii autorizate prin Licenta.
    64. Prevederile Conditiei 62 se aplica si in raport cu intreprinderile afiliate sau intreprinderile asociate Titularului Licentei care isi desfasoara activitatea in sectorul gazelor naturale din Romania. Titularul Licentei va transmite ANRGN informatiile pentru a caror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
    65. Incepand cu data de 1 iulie 2007 Titularul Licentei va asigura respectarea obligatiilor privind confidentialitatea informatiilor intre activitatile de distributie si de furnizare a gazelor naturale.

    Furnizarea de informatii catre ANRGN
    66. Titularul Licentei va furniza ANRGN datele si informatiile care ii sunt necesare in exercitarea atributiilor sale, in conformitate cu cerintele art. 20 lit. l) din Regulament, avand obligatia sa intocmeasca rapoarte specifice. Continutul precum si termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de catre ANRGN.
    67. Titularul Licentei este obligat sa informeze ANRGN orice incalcare a Conditiilor Licentei in termen de 7 zile lucratoare de la constatarea acesteia de catre Titularul Licentei si propunerile de remediere a situatiei.
    68. Titularul Licentei va notifica ANRGN cu 10 zile lucratoare inainte de schimbarea:
    a) sediului/sediilor secundare;
    b) statutului juridic;
    c) structurii capitalului social.
    69. Cu minim 60 de zile calendaristice inainte de inceperea procedurii legale de constituire, Titularul Licentei este obligat sa informeze ANRGN despre intentia de infiintare a unei noi societati/filiale, avand ca obiect desfasurarea de activitati in cadrul sectorului gazelor naturale din Romania, daca:
    a) aceasta va apartine in totalitate Titularului Licentei;
    b) Titularul Licentei va detine actiuni sau parti sociale ale acesteia;
    c) aceasta va apartine partial sau in totalitate unei alte societati al carei asociat este Titularul Licentei.
    70. Titularul Licentei are, de asemenea, obligatia sa informeze ANRGN si atunci cand, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al carei asociat este Titularul Licentei urmeaza sa desfasoare activitati in sectorul gazelor naturale din Romania.
    71. Pentru a se asigura de indeplinirea Conditiilor Licentei, ANRGN poate cere, examina si copia orice informatii, inregistrari si documente ale Titularului Licentei legate de afacerile si de activitatile acestuia in sectorul gazelor naturale. Informatiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informatii numai in scopul pentru care au fost furnizate si nu va dezvalui nici unei alte persoane neautorizate continutul acestora.

    Asigurarea personalului calificat
    72. Titularul Licentei se va asigura ca, pe toata durata de valabilitate a Licentei, dispune de personal calificat, autorizat si in numar suficient pentru indeplinirea in conditii de siguranta a tuturor activitatilor legate de furnizarea gazelor naturale, in conformitate cu cerintele Licentei.
    73. In evaluarea indeplinirii acestei obligatii a Titularului Licentei se va lua in considerare inclusiv personalul alocat de subcontractantii sai.

    V. CONTROLUL EXECUTARII ACTIVITATII CE FACE OBIECTUL LICENTEI

    74. (1) ANRGN va urmari indeplinirea conditiilor din Licenta de catre Titularului Licentei si va efectua controale in conformitate cu "Regulamentul de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in domeniul gazelor naturale".
    (2) In acest scop ANRGN:
    a) va analiza Rapoartele si situatiile financiare remise de Titularul Licentei;
    b) va controla, atunci cand considera oportun, documentele contabile ale Titularului Licentei si/sau comanda pe cheltuiala sa efectuarea unui audit contabil al activitatii acestuia;
    c) va verifica, la solicitarea argumentata a unei terte persoane sau din proprie initiativa, practicile Titularului Licentei in desfasurarea activitatilor comerciale care fac obiectul Licentei.
    75. In exercitarea atributiilor de control, reprezentantii autorizati ai ANRGN au, conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, in conditiile legii, pe teritoriul, in sediul si la documentele Titularului Licentei. Titularul Licentei va acorda ANRGN orice asistenta necesara pe parcursul efectuarii inspectiei/controlului in cauza.

    VI. SANCTIUNI
    76. Daca in urma actiunii de inspectie/control efectuate se constata ca Titularul Licentei a incalcat prevederile Legii sau una sau mai multe din Conditiile Licentei, ANRGN va aplica sanctiuni contraventionale.
    77. Aplicarea unei amenzi contraventionale nu limiteaza in nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/retrage Licenta.

    VII. MODIFICAREA LICENTEI

    78. Licenta poate fi modificata in baza prevederilor Regulamentului.
    79. ANRGN decide, modificarea Licentei, in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care survin unele schimbari ale circumstantelor de la data eliberarii Licentei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfasurarii activitatii de furnizare;
    b) in cazul unor modificari ale statutului Titularului Licentei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau al unor modificari ale patrimoniului, precum si in alte cazuri de afectare a conditiilor in care Licenta a fost eliberata.
    80. Pentru situatiile prevazute la Conditia 79 lit. a) modificarea Licentei se va face in raport cu natura situatiei care a determinat modificarea, din initiativa ANRGN care:
    a) va comunica in scris Titularului Licentei modificarile survenite;
    b) va elibera Titularului Licenta cu un continut modificat.
    81. Pentru situatiile prevazute la Conditia 79 lit. b) in termen de 30 de zile de la aparitia situatiei nou-create, aceasta va fi notificata ANRGN de catre Titularul Licentei, solicitand modificarea Licentei.
    82. ANRGN va examina situatia nou-creata si va dispune, daca solicitarea este intemeiata, dupa caz:
    a) modificarea corespunzatoare Licentei, eliberand Licenta cu un continut modificat;
    b) emiterea unor amendamente la conditiile asociate Licentei.
    83. (1) Titularul Licentei nu poate detine, simultan, mai mult de o licenta de furnizare a gazelor naturale.
    (2) Titularul Licentei are obligatia de a solicita ANRGN modificarea Licentei in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care a obtinut licenta de distributie a gazelor naturale pentru sisteme de distributie a gazelor naturale amplasate in alta/alte localitati decat cele specificate in anexa B1;
    b) in cazul in care a obtinut modificarea licentei de distributie a gazelor naturale datorita modificarii caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse in anexa B2.
    (3) Titularul Licentei are obligatia de a solicita modificarea Licentei la urmatoarele termene:
    a) simultan cu modificarea licentei de distributie a gazelor naturale, in situatia descrisa la alin. (2) lit. a);
    b) anual, in situatia descrisa la alin. (2) lit. b).

    VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENTEI

    84. ANRGN va suspenda si/sau retrage Licenta in conformitate cu prevederile Regulamentului.
    85. ANRGN suspenda Licenta in cazul:
    a) in care, dintr-o cauza imputabila Titularului Licentei, acesta se afla in una din urmatoarele situatii care poate fi remediata de acesta:
    1) nu isi indeplineste obligatiile, asa cum sunt prevazute de Lege;
    2) incalca una sau mai multe conditii ale Licentei, de cel putin trei ori intr-un an din perioada de valabilitate a Licentei.
    b) inceperii procedurilor de reorganizare judiciara sau de faliment contra Titularului Licentei.
    86. In cazurile prevazute la Conditia 85 lit. a), ANRGN va suspenda Licenta pentru o perioada de 60 de zile calendaristice, precizand drepturile Titularului Licentei precum si masurile si termenele de conformare necesare pentru remedierea situatiei care a generat suspendarea Licentei.
    87. Titularul Licentei are obligatia de a depune la ANRGN, in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data suspendarii, documente care sa ateste remedierea situatiilor care au condus la suspendarea Licentei.
    88. (1) ANRGN poate retrage Licenta in urmatoarele cazuri:
    a) cand, dintr-o cauza imputabila sau neimputabila Titularului Licentei, acesta se gaseste in imposibilitatea de a indeplini obligatiile prevazute de legislatia in vigoare si/sau in Conditiile Licentei;
    b) in situatia falimentului Titularului Licentei constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
    c) Titularul Licentei a solicitat in scris ANRGN retragerea Licentei.
    (2) In toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua in considerare mentinerea sigurantei si a continuitatii activitatii de furnizare a gazelor naturale.
    89. ANRGN va comunica in scris Titularului Licentei, cu cel putin 30 de zile inainte, data la care urmeaza sa retraga Licenta.
    90. Titularul Licentei are obligatia sa preia contractele de furnizare a gazelor naturale incheiate pentru piata reglementata, pentru o perioada determinata, la solicitarea si conform reglementarilor ANRGN, in cazul in care un alt titular de licenta de furnizare a gazelor naturale a fost sanctionat cu retragerea Licentei.
    91. (1) In cazul retragerii Licentei, un alt titular de licenta, desemnat de ANRGN, va indeplini fara intrerupere obligatiile ce decurg din Licenta.
    (2) In situatia descrisa la Conditia 88 din Licenta, daca un alt titular de licenta este desemnat, prin decizie a ANRGN, sa preia activitatea care face obiectul Licentei, Titularul Licentei va fi obligat, pe baza deciziei emise de ANRGN, sa puna la dispozitia acestuia toate registrele, inregistrarile, informatiile si activele aflate in posesia sa, care sunt necesare indeplinirii neintrerupte a obligatiilor din Licenta.
    (3) Desemnarea unui alt titular de licenta in cazul retragerii Licentei, precum si modul de preluare si executare a obligatiilor din contractele de furnizare de catre acest titular de licenta vor fi stabilite prin decizie a ANRGN.
    (4) Drepturile si obligatiile Titularului Licentei, din contractele de furnizare a gazelor naturale, vor fi preluate de titularul de licenta desemnat de la data intrarii in vigoare a deciziei ANRGN cu privire la desemnarea sa.
    92. In vederea asigurarii serviciului public obligatoriu si pentru alimentarea in conditii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendarii Licentei, Titularul Licentei are obligatia de a realiza activitatea de furnizare a gazelor naturale, in regim controlat de catre ANRGN si are dreptul de a incasa contravaloarea gazelor naturale furnizate in aceasta perioada.

    IX. CAI DE COMUNICARE

    93. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau alta informatie ceruta sau a carei transmitere este permisa in Conditiile Licentei, se va face in scris si se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu conditia ca, in toate cazurile, originalul sa se depuna prin curier sau serviciile postale la urmatoarele adrese:
    - pentru ANRGN:              Soseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucuresti
                                 fax: 021-3033808
                                 e-mail: anrgn@anrgn.ro
    - pentru Titularul Licentei: ___________________
                                 Telefon: __________
                                 Fax: ______________

    X. TARIFE

    94. Pe toata durata de valabilitate a Licentei, Titularul Licentei va plati anual ANRGN un tarif stabilit prin Regulament si actualizat prin decizii ale ANRGN publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    95. Neplata tarifelor anuale, pana la termenele stabilite prin Regulament, atrage suspendarea Licentei.

    XI. CAI DE APEL

    96. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licentei, precum si procesele-verbale de aplicare a amenzilor contraventionale, generate de incalcarea prevederilor Licentei sau Legii pot fi atacate de Titularul Licentei la instanta judecatoreasca competenta.

    ANEXA A
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE

    TERMINOLOGIE

    Termenii marcati cu italice in conditiile autorizatiei se definesc dupa cum urmeaza:
    - Licenta - act administrativ individual emis de ANRGN, care confera titularului, persoana juridica, dreptul de a desfasura activitati comerciale in legatura cu activitatea de furnizare a gazelor naturale
    - Sistem de distributie a gazelor naturale - retea de distributie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalatii de reglare-masurare, aparate si accesorii, care functioneaza la presiunea de lucru de pana la 6 bar, inclusiv, cu exceptia instalatiei de utilizare
    - Lege - Legea gazelor nr. 351/2004 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 679 din 28.07.2004
    - Regulament - "Regulament privind acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul gazelor naturale", aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 784/2000, modificat si completat cu Hotararea Guvernului nr. 1248/2002, prin care se stabileste modul in care se acorda autorizatiile si licentele persoanelor juridice din sectorul gazelor naturale
    - Titularul Licentei - este __________ cu sediul in __________, __________ jud. __________, inmatriculata in registrul comertului sub nr. __________ cod SIRUES __________
    - Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piata angro, aprobat prin Decizia presedintelui ANRGN nr. 656 din 01.07.2002
    - Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi, aprobat prin Decizia presedintelui ANRGN nr. 657 din 01.07.2002

    Termenii marcati cu italice in Conditiile Licentei care nu sunt precizati in prezenta anexa sunt definiti in "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale"

    ANEXA B1
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE

    LISTA LOCALITATILOR IN CARE TITULARUL LICENTEI ARE OBLIGATIA DE A FACE FURNIZAREA GAZELOR NATURALE LA CONSUMATORII CAPTIVI

    ANEXA B2
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A
    LICENTEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE

    CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITATILE PRECIZATE IN ANEXA B1

    ANEXA 3

    CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE

    I. CONDITII GENERALE

    1. Prezentele conditii stabilesc cadrul in care este valabila Autorizatia de functionare pentru "Obiectivele/Sistemele de distributie a gazelor naturale", nr. __________  denumita in continuare Autorizatie, emisa de ANRGN societatii ______________ cu sediul in _____________, denumite in continuare Titularul Autorizatiei, si constituie impreuna cu anexele A, B1 si B2 parte integranta din aceasta. Prezentele conditii inlocuiesc conditiile stipulate in oricare alt text anterior.
    2. Titularul Autorizatiei raspunde pentru corectitudinea datelor pe care le-a pus la dispozitia ANRGN si care au stat la baza acordarii Autorizatiei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    3. Termenii evidentiati prin caractere italice in textul Conditiilor Autorizatiei sunt definiti in anexa A.
    4. Autorizatia se acorda in conformitate cu prevederile Legii si cerintele Regulamentului.

    II. OBIECTUL SI VALABILITATEA AUTORIZATIEI

    5. (1) Obiectul Autorizatiei il reprezinta confirmarea incadrarii, in cerintele impuse prin legislatia in vigoare, a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale prevazute in anexa B2, rezultate in urma operatiunilor de constructii-montaj si de receptie;
    (2) Obiectivele prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare Obiective/sisteme autorizate.
    6. Autorizatia este emisa si intra in vigoare la data de __________ si este valabila pentru o perioada de _______ ani, daca ANRGN nu hotaraste retragerea ei pentru vreuna dintre cauzele prevazute in Conditiile Autorizatiei la capitolul "Suspendarea/Retragerea Autorizatiei".

    III. DREPTURI ALE TITULARULUI AUTORIZATIEI

    7. (1) Autorizatia permite functionarea sistemelor de distributie a gazelor naturale situate in localitatile precizate in anexa B1, conform caracteristicilor tehnice specificate in anexa B2, potrivit structurii organizatorice si de personal prezentate la acordarea Autorizatiei si in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare.
    (2) Desfasurarea de activitati comerciale pentru exploatarea Obiectivelor/sistemelor autorizate este permisa numai pe baza licentei de distributie si a licentei de furnizare a gazelor naturale solicitate de catre Titularul Autorizatiei si emise acestuia de catre ANRGN.
    8. Asupra terenurilor si altor bunuri proprietate publica sau proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, precum si asupra activitatilor desfasurate de persoane fizice sau juridice in vecinatatea obiectivelor, Titularul Autorizatiei beneficiaza, pe durata lucrarilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare si de intretinere a sistemelor de distributie de drepturile precizate in Lege.
    9. Titularul Autorizatiei poate cere modificarea Autorizatiei in conditiile Legii cu respectarea prevederilor din Regulament si a Conditiilor 31 - 39 din Autorizatie.
    10. Drepturile Titularului Autorizatiei cuprinse in Conditiile 7 - 9 inceteaza la:
    a. expirarea perioadei de valabilitate a Autorizatiei;
    b. transferul Autorizatiei catre alt agent economic;
    c. retragerea Autorizatiei.
    11. Titularul Autorizatiei poate ataca in justitie, in conformitate cu dispozitiile legale, orice act administrativ al ANRGN, in masura in care considera ca acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil si afecteaza sau ar putea afecta negativ activitatile pe care le desfasoara in vederea exploatarii Obiectivelor/sistemelor autorizate.

    IV. OBLIGATII ALE TITULARULUI AUTORIZATIEI

    Prezentarea graficelor de esalonare in timp a lucrarilor pentru finalizarea sistemului/sistemelor de distributie autorizate
    12. (1) Titularul Autorizatiei are obligatia ca in termen de 60 de zile calendaristice de la data emiterii acesteia, sa prezinte la ANRGN graficul lucrarilor necesare pentru finalizarea sistemului de distributie conform proiectului initial avizat. Lucrarile de finalizare a sistemului de distributie se raporteaza la lucrarile prevazute in proiectele in baza carora a fost acordata autorizatia de infiintare a sistemului de distributie gaze naturale.
    (2) Obligatia prevazuta la alin. (1) se aplica in situatia in care Autorizatia a fost emisa pentru o parte din obiectivele sistemului/sistemelor de distributie a gazelor naturale prevazute in proiectul initial.

    Asigurarea personalului calificat
    13. Titularul Autorizatiei se va asigura ca, pe toata durata de valabilitate a Autorizatiei, dispune de personal calificat, autorizat si in numar suficient pentru a permite functionarea in conditii de siguranta a Obiectivelor/sistemelor autorizate.
    14. In evaluarea indeplinirii acestei obligatii a Titularului Autorizatiei se va lua in considerare inclusiv personalul alocat de subcontractantii sai.

    Asigurarea functionarii obiectivelor/sistemelor autorizate in conditii de siguranta
    15. Titularul Autorizatiei este obligat sa controleze, conform prevederilor reglementarilor tehnice in vigoare, pe durata de valabilitate a Autorizatiei, etanseitatea, rezistenta mecanica a conductelor inclusiv instalatiile tehnologice, dotarile si echipamentele aferente Obiectivelor/sistemelor autorizate, precum si oricare alte aspecte privitoare la functionarea in conditii de siguranta a acestora.
    16. Pentru obiectivele/sistemele de distributie a gazelor naturale cu durata normala de functionare depasita, Titularul Autorizatiei are obligatia de a controla si de a reabilita in consecinta obiectivele/sistemele de distributie a gazelor naturale in scopul mentinerii acestora in stare de functionare in conditii de siguranta si de asigurare a continuitatii in alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor.
    17. Titularul Autorizatiei are obligatia de a pastra pentru toate Obiectivele/sistemele de autorizare documentatia in baza careia a obtinut Autorizatia si va completa la zi toate registrele, evidentele aferente obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale autorizate.
    18. Titularul Autorizatiei are responsabilitatea deplina pentru mentinerea tuturor obiectivelor/sistemelor de distributie autorizate in stare de siguranta pe toata durata de functionare a acestora.

    Respectarea reglementarilor
    19. Pe toata durata de valabilitate a Autorizatiei, Titularul Autorizatiei este obligat sa respecte in totalitate prevederile:
    a) Legii;
    b) altor acte normative in vigoare in sectorul gazelor naturale;
    c) reglementarilor emise de ANRGN;
    d) Conditiilor Autorizatiei;
    e) normativelor si prescriptiilor tehnice in sectorul gazelor naturale;
    20. Incalcarea de catre Titularul Autorizatiei a cerintelor Conditiei 19 indreptateste ANRGN sa aplice acestuia sanctiuni contraventionale.

    Protectia mediului, persoanelor si activitatilor
    21. Dupa finalizarea oricaror lucrari si/sau activitati aferente Obiectivelor/sistemelor autorizate care afecteaza sau pot afecta mediul inconjurator si/sau incetarea drepturilor prevazute la Conditia 8, Titularul Autorizatiei este obligat sa asigure degajarea terenurilor si spatiilor afectate. Acestea vor fi readuse la starea initiala, respectandu-se si conditiile impuse prin autorizatia de mediu.
    22. Titularul Autorizatiei va desfasura lucrarile si/sau activitatile permise de Autorizatie astfel incat acestea sa nu conduca la afectarea desfasurarii unor activitati de interes public si/sau sa limiteze accesul unor terte persoane la utilitatile publice.
    23. Titularul Autorizatiei are obligatia de a stabili si aplica masuri de protectie a persoanelor, potrivit normativelor aplicabile in vigoare, pe intreaga durata a executarii lucrarilor si/sau activitatilor aferente obiectului Autorizatiei.

    Furnizarea de informatii catre ANRGN
    24. Titularul Autorizatiei va furniza ANRGN datele si informatiile care ii sunt necesare in exercitarea atributiilor sale, in conformitate cu cerintele din Regulament, avand obligatia sa intocmeasca rapoarte specifice. Continutul precum si termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de catre ANRGN.
    25. Titularul Autorizatiei este obligat sa informeze ANRGN orice incalcare a Conditiilor Autorizatiei in termen de 7 zile lucratoare de la constatarea acesteia de catre Titularul Autorizatiei si propunerile de remediere a situatiei.
    26. (1) Titularul Autorizatiei va notifica ANRGN cu 10 zile lucratoare inainte de schimbarea:
    a) sediului/sediilor secundare;
    b) statutului juridic;
    c) structurii capitalului social;
    (2) Pentru a se asigura de indeplinirea Conditiilor Autorizatiei, ANRGN poate cere, examina si copia orice informatii, inregistrari si documente ale Titularului Autorizatiei legate de afacerile si de activitatile acestuia in sectorul gazelor naturale. Informatiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informatii numai in scopul pentru care au fost furnizate si nu va dezvalui nici unei alte persoane neautorizate continutul acestora.

    V. CONTROLUL OBIECTIVELOR CE FAC OBIECTUL AUTORIZATIEI

    27. ANRGN va urmari indeplinirea conditiilor din Autorizatie de catre Titularul Autorizatiei si va efectua controale in conformitate cu prevederile Legii si ale "Regulamentul de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in domeniul gazelor naturale". Pentru acest scop poate controla atunci cand considera oportun, Obiectivele/sistemele autorizate si activitatile sau lucrarile asociate acestora, pe care le desfasoara Titularul Autorizatiei.
    28. In exercitarea atributiilor de control, reprezentantii autorizati ai ANRGN au conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, in conditiile legii, pe teritoriul, in sediul si la documentele Titularului Autorizatiei. Titularul Autorizatiei va acorda ANRGN orice asistenta necesara pe parcursul efectuarii inspectiei/controlului in cauza.

    VI. SANCTIUNI

    29. Daca, in urma actiunii de inspectie/control efectuate, se constata ca Titularul Autorizatiei a incalcat una sau mai multe din Conditiile Autorizatiei, ANRGN va aplica, conform Legii sanctiuni contraventionale.
    30. Aplicarea unei amenzi contraventionale nu limiteaza in nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/retrage Autorizatia.

    VII. MODIFICAREA AUTORIZATIEI

    31. La aceasta Autorizatie se pot aduce modificari sau amendamente in baza prevederilor Regulamentului.
    32. ANRGN decide, in conformitate cu prevederile legale, modificarea Autorizatiei, in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care survin unele schimbari ale circumstantelor de la data eliberarii Autorizatiei;
    b) in cazul unor modificari ale statutului Titularului Autorizatiei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau al unor modificari ale patrimoniului, precum si in alte cazuri de afectare a conditiilor in care Autorizatia a fost eliberata.
    33. Pentru situatiile prevazute la Conditia 32 lit. a) modificarea Autorizatiei se va face in raport cu natura situatiei care a determinat modificarea, din initiativa ANRGN care:
    a) va comunica in scris Titularului Autorizatiei modificarile survenite;
    b) va elibera Titularului Autorizatiei o autorizatie cu un continut modificat.
    34. Pentru situatiile prevazute la Conditia 32 lit. b) Titularul Autorizatiei va notifica ANRGN, in termen de 30 de zile de la aparitia situatiei nou-create, solicitarea de modificare a Autorizatiei.
    35. ANRGN va examina situatia nou-creata si va dispune, daca solicitarea este intemeiata, dupa caz:
    a) modificarea corespunzatoare a Autorizatiei, eliberand Autorizatie cu un continut modificat;
    b) emiterea unor amendamente la conditiile asociate Autorizatiei.
    36. In conditiile Regulamentului, Titularul Autorizatiei va solicita ANRGN transferul Autorizatiei catre alta persoana juridica, care va face dovada, in prealabil, ca indeplineste conditiile generale de autorizare prevazute in Regulament.
    37. Titularul Autorizatiei nu poate detine, simultan, mai mult de o autorizatie de functionare pentru un obiectiv/sistem de distributie a gazelor naturale.
    38. Schimbarea caracteristicilor tehnice a Obiectivelor/sistemelor autorizate necesita modificarea Autorizatiei.
    39. (1) Titularul Autorizatiei solicita modificarea Autorizatiei dupa cum urmeaza:
    a) anterior punerii in functiune a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale, in cazul in care acestea se afla amplasate intr-o localitate care nu este precizata in anexa B1;
    b) anual, in cazul modificarii caracteristicilor tehnice ale obiectivelor sistemelor de distributie a gazelor naturale, in cazul in care acestea se afla amplasate intr-o localitate precizata in anexa B1;
    (2) Termenul anual precizat la alin. (1) lit. b) incepe cu data acordarii Autorizatiei.
    (3) In cazul modificarii Autorizatiei conform alin. (1) celelalte prevederi din conditiile de valabilitate ale Autorizatiei raman neschimbate.
    (4) Pentru obiectivele precizate la alin. (1) lit. b) si care sunt puse in functiune anterior aprobarii modificarii Autorizatiei, Titularul Autorizatiei are responsabilitatea deplina pentru indeplinirea tuturor cerintelor impuse de legislatia in vigoare atat pentru punerea in functiune a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale cat si pentru functionarea in conditii de siguranta a acestora.

    Transferul autorizatiei
    40. Autorizatia este valabila pentru Obiectivele/sistemele autorizate din localitatile mentionate in anexa B1, avand caracteristicile tehnice specificate in anexa B2. Autorizatia nu poate fi extinsa asupra altor obiective/sisteme de distributie a gazelor naturale chiar daca acestea au parametri identici cu cei ai Obiectivelor/sistemelor Autorizate.
    41. Autorizatia se elibereaza Titularului, singurul indreptatit sa se prevaleze de drepturile si obligatiile continute in aceasta.
    42. Titularul Autorizatiei, respectand prevederile Regulamentului, poate solicita ANRGN aprobarea transferului Autorizatiei pentru obiectivele/sistemele autorizate unei alte persoane juridice.
    43. Transferul perfectat conform Conditiei 43 catre o alta persoana juridica, impune Titularului Autorizatiei sa solicite ANRGN modificarea Autorizatiei respectand conditiile din capitolul "Modificarea Autorizatiei".
    44. Transferul Autorizatiei impune Titularului Autorizatiei obligatia sa puna la dispozitia noului Titular toate registrele, inregistrarile si informatiile de natura juridica, tehnica si economica aferente obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale care fac obiectul Autorizatiei.

    VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA AUTORIZATIEI

    45. ANRGN va suspenda si/sau retrage Autorizatia in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    46. ANRGN suspenda Autorizatia in urmatoarele situatii:
    a) dintr-o cauza imputabila Titularului Autorizatiei, acesta se afla in una din urmatoarele situatii care poate fi remediata de acesta:
    1) nu isi indeplineste obligatiile, asa cum sunt prevazute de Lege;
    2) incalca una sau mai multe conditii ale Autorizatiei, de cel putin trei ori intr-un an din perioada de valabilitate a Autorizatiei;
    b) la inceperea procedurilor de reorganizare judiciara sau de faliment contra Titularului Autorizatiei;
    c) alta autoritate a suspendat valabilitatea unui act (autorizatie, acord, aviz, permis sau aprobare) prin care a autorizat Obiectivele/sistemele autorizate sau desfasurarea unor activitati/lucrari aferente uneia sau mai multor componente ale Obiectivelor/sistemelor autorizate;
    d) functionarea uneia sau mai multora dintre Obiectivele/sistemele autorizate pune in pericol sau dauneaza persoanelor fizice, proprietatii si/sau mediului inconjurator.
    47. In cazurile prevazute la Conditia 46, ANRGN va suspenda Autorizatia pentru o perioada de 60 de zile calendaristice, precizand drepturile Titularului Autorizatiei precum si masurile si termenele de conformare necesare pentru remedierea situatiei care a generat suspendarea Autorizatiei.
    48. Titularul Autorizatiei are obligatia de a depune la ANRGN, in termen de maxim 30 zile calendaristice de la data suspendarii, documente care sa ateste remedierea situatiilor care au condus la suspendarea Autorizatiei.
    49. In vederea asigurarii serviciului public obligatoriu si pentru alimentarea in conditii de siguranta a consumatorilor, pe perioada suspendarii Autorizatiei, Titularul Autorizatiei are obligatia si responsabilitatea deplina pentru asigurarea functionarii si mentinerea in stare de siguranta a tuturor obiectivelor/sistemelor autorizate.
    50. (1) ANRGN poate retrage Autorizatia in urmatoarele cazuri:
    a) cand, dintr-o cauza imputabila sau neimputabila Titularului Autorizatiei, acesta se gaseste in imposibilitatea de a indeplini obligatiile prevazute de legislatia in vigoare si/sau in Conditiile Autorizatiei;
    b) in situatia falimentului Titularului Autorizatiei constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
    c) Titularul Autorizatiei a solicitat in scris ANRGN retragerea Autorizatiei.
    (2) In toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua in considerare mentinerea sigurantei si a continuitatii activitatii de furnizare a gazelor naturale.
    51. ANRGN va comunica in scris Titularului Autorizatiei, cu cel putin 30 de zile inainte, data la care urmeaza sa retraga Autorizatia.

    IX. CAI DE COMUNICARE

    52. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau alta informatie ceruta sau a carei transmitere este permisa in Conditiile Autorizatiei, se va face in scris si se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu conditia ca, in toate cazurile, originalul sa se depuna prin curier sau serviciile postale la urmatoarele adrese:
    pentru ANRGN:     Soseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucuresti
    fax:              021-3033808
                      e-mail: anrgn@anrgn.ro

    pentru Titularul Licentei: _____________________________________
                              telefon: ____________________
                              fax: ________________________
                              e-mail: _____________________

    X. TARIFE

    53. Titularul Autorizatiei va plati ANRGN tariful aferent Autorizatiei stabilit prin Regulament si actualizat prin decizii emise de Presedintele ANRGN, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Modificarea Autorizatiei impune Titularul Autorizatiei plata tarifelor aferente.
    54. Neplata tarifului aferent Autorizatiei conform Conditiei 53, pana la termenele stabilite prin Regulament atrage suspendarea Autorizatiei.

    XI. CAI DE APEL

    55. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Autorizatiei, precum si procesele-verbale de aplicare a amenzilor contraventionale, generate de incalcarea prevederilor Autorizatiei sau Legii, pot fi atacate de Titularul Autorizatiei la instanta judecatoreasca competenta.

    ANEXA A
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE
    A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE

    TERMINOLOGIE

    Termenii marcati cu italice in conditiile autorizatiei se definesc dupa cum urmeaza:
    Autorizatie - actul tehnic si juridic emis de ANRGN, care atesta functionarea obiectivelor din sectorul gazelor naturale, existente in functiune la data intrarii in vigoare a Regulamentului precum si punerea in functiune a obiectivelor noi.
    Sistem de distributie a gazelor naturale - retea de distributie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalatii de reglare-masurare, aparate si accesorii, care functioneaza la presiunea de lucru de pana la 6 bar, inclusiv, cu exceptia instalatiei de utilizare.
    Lege - Legea gazelor nr. 351/2004 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 679 din 28.07.2004
    Regulament - "Regulament privind acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul gazelor naturale", aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 784/2000, modificat si completat cu Hotararea Guvernului nr. 1248/2002, prin care se stabileste modul in care se acorda autorizatiile si licentele persoanelor juridice din sectorul gazelor naturale.
    Titularul Autorizatiei - este ____________________________, cu sediul in __________________, inmatriculata la Registrul Comertului sub nr. _________, cod CUI _____________________.

    Termenii marcati cu italice in conditiile autorizatiei care nu sunt precizati in prezenta anexa sunt definiti in "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale".

    ANEXA B1
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE
    A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE

    LISTA LOCALITATILOR PENTRU CARE ESTE VALABILA AUTORIZATIA DE FUNCTIONARE A "OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE"

    ANEXA B2
    LA CONDITIILE-CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE
    A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE

    CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITATILE PRECIZATE IN ANEXA B1



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1271/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1271 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu