Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din  5 mai 2000

privind aprobarea solutiilor referitoare la aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 254 din  7 iunie 2000


SmartCity3


    Comisia centrala fiscala a impozitelor directe, constituita in baza Ordinului ministrului finantelor nr. 173/2000, aproba solutiile pentru aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit prevazute in anexa, adoptate in sedinta din data de 27 aprilie 2000.

                              Presedintele
            Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe,
                          ministrul finantelor,
                          Decebal Traian Remes

    ANEXA 1

    I. In aplicarea art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit se fac urmatoarele precizari:
    A. 1. In sensul art. 12 alin. (3) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, prin copil aflat in intretinere se intelege copilul minor care, conform legii, este considerat intotdeauna intretinut, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati.
    2. Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui deducerea personala suplimentara se acorda integral unuia dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia, respectiv tutorelui.
    3. Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare dreptul la coeficientul de deducere personala suplimentara pentru copilul aflat in intretinere revine unuia dintre soti care formeaza noua familie, conform intelegerii dintre acestia, indiferent daca s-a facut o adoptie cu efecte restranse si chiar daca parintii firesti ai acestuia contribuie la intretinerea lui prin plata unei pensii de intretinere.
    4. Pentru copilul minor primit in plasament sau incredintat unei persoane ori unei familii coeficientul de deducere personala suplimentara pentru acest copil se acorda:
    - persoanei care l-a primit in plasament sau careia i s-a incredintat copilul;
    - unuia dintre soti care formeaza familia careia i-a fost incredintat sau i-a fost dat in plasament copilul, conform intelegerii dintre acestia.
    5. Nu se acorda deducerea personala suplimentara prevazuta la art. 12 alin. (3) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 urmatorilor:
    - parintilor ai caror copii sunt dati in plasament sau sunt incredintati unei familii ori persoane;
    - parintilor copiilor incredintati unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat, in cazul in care parintii respectivi sunt pusi sub interdictie sau sunt decazuti din drepturile parintesti.
    6. Copilul minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, devine contribuabil si beneficiaza de deducerea personala de baza, situatie in care parintii nu mai au dreptul la acordarea deducerii personale suplimentare, intrucat deducerea personala se acorda o singura data.
    B. 1. In sensul art. 12 alin. (3) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, in categoria alt membru de familie aflat in intretinere se cuprind:
    - copiii majori - rude de gradul intai cu contribuabilul sau cu sotul/sotia acestuia;
    - celelalte rude ale contribuabilului si ale sotului/sotiei acestuia, pana la gradul al patrulea inclusiv, astfel cum sunt prezentate in anexa nr. 1.
    2. Nu sunt considerate persoane in intretinere persoanele majore condamnate care executa pedepse privative de libertate.
    3. Contribuabilul beneficiaza de deducere personala suplimentara pentru alt membru de familie aflat in intretinere, daca persoana fizica intretinuta nu are venituri sau daca veniturile acesteia sunt sub plafonul rezultat din aplicarea coeficientului aferent de deducere personala suplimentara la deducerea personala de baza.
    4. Deducerile personale suplimentare se acorda contribuabilului pe baza declaratiei pe care a depus-o, insotita in mod obligatoriu de declaratia pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinere. Aceste declaratii trebuie sa contina in mod obligatoriu informatiile prevazute in modelele prezentate in anexa nr. 2. Modelele nu reprezinta formulare tipizate care urmeaza sa fie puse la dispozitie de Ministerul Finantelor. Pentru declaratiile depuse pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, care nu cuprind toate informatiile solicitate, angajatorii vor solicita angajatilor completarea cu informatiile necesare. Contribuabilul are obligatia sa prezinte si documentele prevazute in normele metodologice care atesta gradul de rudenie intre contribuabil si persoana aflata in intretinere, precum si documente privind veniturile persoanei aflate in intretinere in situatia in care aceasta din urma realizeaza un venit. De asemenea, dupa caz, se vor anexa si documentele care atesta gradul de invaliditate sau de handicap al persoanei aflate in intretinere, prin certificatul emis de Comisia de expertiza medicala sau prin decizia de pensionare pentru cazurile de invaliditate.
    C. 1. In aplicarea prevederilor art. 12 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, in ceea ce priveste acordarea deducerilor personale suplimentare in functie de veniturile persoanelor intretinute pentru verificarea incadrarii veniturilor acestor persoane in plafonul determinat potrivit pct. B.3, plafonul se compara cu veniturile brute realizate de persoana fizica aflata in intretinere.
    2. In cazul persoanelor fizice aflate in intretinere, care realizeaza venituri din pensii, se va lua in considerare pensia din care s-a scazut contributia de asigurari sociale de sanatate.
    3. In cursul anului fiscal, in cazul in care angajatul obtine venituri la functia de baza, pentru a stabili dreptul acestuia la deduceri suplimentare pentru persoane aflate in intretinere, se compara venitul lunar realizat de persoana aflata in intretinere cu plafonul lunar stabilit conform prevederilor pct. B.3, astfel:
    a) in cazul in care persoana aflata in intretinere realizeaza venituri lunare de natura pensiilor, indemnizatiilor, alocatiilor si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana intretinuta rezulta din insumarea tuturor drepturilor de aceasta natura realizate intr-o luna;
    b) in cazul in care venitul este realizat sub forma de castiguri la jocuri de noroc, prime si premii la diverse competitii, dividende, dobanzi si altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizica aflata in intretinere se determina prin impartirea venitului realizat la numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;
    c) in cazul in care persoana intretinuta realizeaza atat venituri lunare, cat si venituri aleatorii, venitul lunar se determina prin insumarea acestor venituri.
    4. In functie de venitul lunar al persoanei intretinute angajatorul va proceda dupa cum urmeaza:
    a) in situatia in care persoana aflata in intretinere, pentru care contribuabilul - angajatul - beneficiaza de deducerea personala suplimentara, obtine in cursul anului un venit lunar mai mare decat plafonul lunar, angajatorul va inceta acordarea deducerii personale suplimentare pentru persoana aflata in intretinere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost realizat venitul;
    b) in situatia in care contribuabilul solicita acordarea deducerii suplimentare pentru persoana aflata in intretinere ca urmare a situarii venitului lunar al acesteia din urma sub plafonul lunar, angajatorul va incepe acordarea deducerii personale suplimentare pentru persoana in intretinere o data cu plata drepturilor lunare aferente lunii in care angajatul a depus solicitarea. Situatia definitiva a deducerilor personale suplimentare se va stabili o data cu determinarea venitului anual impozabil si cu calculul impozitului anual, caz in care se face si regularizarea.
    II. Urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 43 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999:
    - remuneratiile pentru munca prestata in interesul unitatilor apartinand Directiei Generale a Penitenciarelor, precum si in atelierele locurilor de detinere, acordate, potrivit legii, condamnatilor care executa pedepse privative de libertate;
    - veniturile primite de studenti sub forma indemnizatiilor pentru participarea la sedintele senatului universitar;
    - veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla etc. si care nu provin din gospodaria proprie;
    - veniturile realizate din prestari de servicii cu caracter intamplator, desfasurate in agricultura si silvicultura, pentru care nu este necesara autorizarea de desfasurare ca activitate independenta.
    Pentru veniturile prevazute la art. 43 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorului de venit, in cazul in care platitorul este o persoana juridica, o asociatie fara personalitate juridica, o persoana fizica care desfasoara o activitate independenta sau alte entitati.
    Impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost realizat venitul.
    III. Veniturile obtinute de condamnatii care executa pedepse la locul de munca sunt asimilate veniturilor de natura salariala si se impun in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (4) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
    IV. Termenul de plata pentru diferentele de impozit rezultate din definitivarea impunerii veniturilor realizate de persoanele fizice pentru anul 1999, in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/1997, este cel prevazut la art. 64 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
    V. Platitorii de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului declara impozitul calculat si retinut, completand in acest sens Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, lit. M "Alte impozite si taxe datorate la bugetul de stat", si efectueaza plata acestuia la unitatea fiscala in evidenta careia sunt inregistrati.
    VI. Impozitul datorat pentru drepturile de natura salariala, acordate de angajatori persoanelor fizice ulterior incetarii raportului de munca, se calculeaza si se retine conform art. 24 alin. (4) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
    VII. La evaluarea avantajului folosirii in scop personal a vehiculului din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat, nu se ia in considerare distanta dus-intors, de la domiciliu la locul de munca, evidentiata in foaia de parcurs.
    VIII. Veniturile sub forma de dividende aferente exercitiului financiar 1999, distribuite persoanelor fizice in anul 2000, se supun impunerii de catre platitorii de venituri cu cota de 5% .
    IX. Sumele platite in anul 2000 din fondul de participare a salariatilor la profit, constituit si aprobat de adunarea generala a asociatilor sau actionarilor pe baza bilantului contabil pentru anul 1999, se impoziteaza conform art. 24 si 25 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
    X. 1. In conformitate cu prevederile art. 37 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, pentru veniturile sub forma de dobanzi, in cazul produselor bancare, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri in momentul calculului, considerat momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului respectiv in cazul dobanzilor capitalizate si momentul rascumpararii in cazul unor instrumente de economisire cum sunt certificatele de depozit.
    2. In cazul sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate in baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza in momentul platii dobanzilor.
    3. In cazul veniturilor sub forma de dobanzi reprezentand excedentul rezultat din fructificarea rezervelor constituite din primele platite de asigurati, componenta investitionala, in cazul asigurarilor de tipul economisirii pure, momentul calculului este considerat:
    a) implinirea termenului de scadenta a contractului de asigurare (expirarea contractului de asigurare);
    b) momentul platii in cazul intamplarii riscului asigurat;
    c) momentul platii valorii de rascumparare a contractului de asigurare.

    ANEXA 1

                            GRUPAREA
            rudelor pana la gradul al patrulea inclusiv

    Dupa gradul de rudenie, rudele se grupeaza astfel:
    - rude de gradul intai:
       - parinti (linie dreapta ascendenta);
       - copii*) (linie dreapta descendenta);
    - rude de gradul al doilea:
       - bunici (linie dreapta ascendenta);
       - nepoti (linie dreapta descendenta);
       - frati/surori (linie colaterala);
    - rude de gradul al treilea:
       - strabunici (linie dreapta ascendenta);
       - stranepoti (linie dreapta descendenta);
       - nepoti de frate/sora (linie colaterala);
       - unchi/matusi (linie colaterala);
    - rude de gradul al patrulea:
       - stra-strabunici (linie dreapta ascendenta);
       - stra-stranepoti (linie dreapta descendenta);
       - copii ai nepotilor de frate/sora (linie colaterala);
       - veri primari (linie colaterala).

------------
    *) Pentru copiii minori aflati in intretinere contribuabilul are dreptul la deduceri personale suplimentare conform art. 12 alin. (3) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, iar pentru copiii majori aflati in intretinere, conform art. 12 alin. (3) lit. c) din aceeasi ordonanta.

    ANEXA 2
    - Modelul nr. 1 -

                  DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
    a persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului

    Subsemnatul/Subsemnata .........................., domiciliat/domiciliata in localitatea ......................, str. ........................... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul ...., judetul .........................., codul numeric personal ................., declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale, cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale.

    I. Persoana care contribuie la intretinerea mea si pentru care sunt de acord sa beneficieze de coeficientul de deducere personala suplimentara pentru intretinerea mea, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit:
    Numele si prenumele ..............................
    Codul numeric personal ...........................
    Gradul de rudenie ................................

    II. La data declaratiei realizez un venit in suma de ............. lei/luna, reprezentand ........................ .
    Ma oblig sa anunt de indata persoana prevazuta la pct. I, in cazul in care vor interveni schimbari in situatia venitului realizat.

    Data ..............          Semnatura .................

    ANEXA 2
    - Modelul nr. 2 -

                      DECLARATIA CONTRIBUABILULUI

    Subsemnatul/Subsemnata ................................., salariat/salariata la ...................................., avand in vedere prevederile art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, in vederea stabilirii deducerilor personale suplimentare pentru persoanele aflate in intretinerea mea, prin prezenta declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale si corespund situatiei actuale, cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale.
    Ma oblig sa anunt angajatorul in termenul legal in cazul in care vor interveni schimbari in situatia comunicata si sa prezint actele justificative.

    I. Datele personale ale angajatului:
    Numele si prenumele ..............................
    Codul numeric personal ...........................
    Domiciliul: localitatea ......................, str. ....................... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul ...., judetul ................

    II. Date pentru copiii (minori) aflati in intretinerea subsemnatului/subsemnatei conform intelegerii cu sotia/sotul*)
___________________________________________________________
Nr.      Numele si prenumele     Codul numeric   Handicapul
crt.         copilului             personal      A        G
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
    *) Se va anexa adeverinta de la angajatorul celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere suplimentara pentru acel copil.

    III. Date pentru persoanele aflate in intretinere (sotul/sotia, copiii, altii etc.):
    1. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, invalid gradul I sau II ori cu handicap grav sau accentuat ................., data de la care este in intretinere ................... .
    2. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, invalid gradul I sau II ori cu handicap grav sau accentuat ................., data de la care este in intretinere ................... .
    3. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, invalid gradul I sau II ori cu handicap grav sau accentuat ................., data de la care este in intretinere ................... .
    4. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, invalid gradul I sau II ori cu handicap grav sau accentuat ................., data de la care este in intretinere ................... .
    5. Numele si prenumele .............., codul numeric personal ............., venitul persoanei aflate in intretinere ...................... lei/luna, invalid gradul I sau II ori cu handicap grav sau accentuat ................., data de la care este in intretinere ................... .

    Data ..............          Semnatura .................



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu