Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 9*) din  1 februarie 1996

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 108 din 28 mai 1996


SmartCity3



    *) A se vedea si Decizia Curtii Constitutionale nr. 46 din 24 aprilie 1996, publicata la pag. 7.


    Mihai Constantinescu    - presedinte
    Costica Bulai           - judecator
    Ioan Deleanu            - judecator
    Florentina Geangu       - magistrat-asistent

    Completul de judecata, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata:
    In fata Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ - Dosarul nr. 1.185/1994, reclamanta Federatia Sindicatelor Invatamantului Preuniversitar din Romania a invocat exceptia de neconstitutionalitate a "rectificarii" Ordonantei Guvernului nr. 39/1994 privind imbunatatirea coeficientilor de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar.
    In motivarea exceptiei se arata ca rectificarea in discutie "nu este semnata" si ca, prin continutul sau, modifica substantial dispozitiile actului legislativ rectificat.
    Prin incheierea din 5 septembrie 1995, instanta de judecata a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei, apreciind ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, deoarece "potrivit simetriei actelor juridice, rectificarea unei ordonante este supusa regimului juridic prevazut pentru aceasta din urma". Totodata, instanta considera ca prin rectificarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1994 au fost incalcate "dispozitiile constitutionale privind conditiile emiterii de catre Guvern a ordonantelor, in temeiul legii speciale de abilitare", in acest sens facandu-se referire la art. 107 alin. (4) din Constitutie.
    In vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala, potrivit art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, a solicitat puncte de vedere Camerei Deputatilor, Senatului si Guvernului. De asemenea, potrivit art. 5 din Legea nr. 47/1992 si dispozitiilor art. 12 alin. 4 din Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Constitutionale s-au solicitat informatii de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de la Regia Autonoma "Monitorul Oficial".
    Guvernul, in punctul sau de vedere, arata ca "modificarile si completarile aduse ordonantei prin Legea nr. 134/1994 includ si rectificarile publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 12 septembrie 1994, a caror neconstitutionalitate a fost invocata". In aceste conditii - s-a precizat in continuare - nu se poate retine neconstitutionalitatea rectificarilor criticate, cu atat mai mult cu cat exceptia de neconstitutionalitate a acestora s-a ridicat in fata instantei la data de 9 ianuarie 1995, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 134/1994, lege care "nu a fost criticata pentru neconstitutionalitate inainte de promulgare".
    Camerele Parlamentului nu si-au exprimat punctele de vedere.
    Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a aratat ca "intrucat in cuprinsul ordonantei si in unele dintre anexe au fost constatate anumite erori dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Secretariatul General al Guvernului a solicitat corectarea acestora printr-o rectificare". In acest sens, s-a transmis Curtii Constitutionale adresa nr. E 96 din 7 septembrie 1994 a Secretariatului General al Guvernului, in care au fost precizate corecturile ce urmau a fi facute, si anume:
    - la art. 3 alin. 1, penultimul rand, in loc de "iulie" se va mentiona "septembrie";
    - la art. 7, penultimul rand, in loc de "iulie" se va mentiona "septembrie";
    - la anexa nr. I/6 privind coeficientii de ierarhizare pentru functiile de conducere din Parchetul General se va citi astfel: la nr. crt. 1, in loc de "5,50" se va citi "6,00"; la nr. crt. 2, in loc de "5,00" se va citi "5,50"; la nr. crt. 3, in loc de "4,60" se va citi "5,00";
    - la anexa nr. III/2, capitolul 11 punctul 1, subpunctul 1.2 - Functii de executie pe trepte profesionale specifice unitatilor subordonate Ministerului Finantelor, in coloana "Nivelul studiilor", in dreptul nr. crt. 3 si 4, in loc de "M" se va citi "M; G";
    - la anexa nr. V/1, capitolul 11 - Coeficienti de ierarhizare pentru functiile ajutatoare din institutiile de invatamant - la litera a) - Functii didactice ajutatoare, in dreptul nr. crt. 4, coeficientul de ierarhizare corespunzator gradatiei 2, in loc de "9,925" se va citi "0,925".
    Regia Autonoma "Monitorul Oficial" a transmis Curtii Constitutionale Ordonanta Guvernului nr. 39/1994, in forma primita pentru publicare, si copia adresei prin care s-a cerut rectificarea ordonantei.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul judecatorului-raportor, rectificarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1994 raportata la prevederile Constitutiei, precum si ale Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Ordonanta Guvernului nr. 39/1994 a fost aprobata, cu unele modificari, prin Legea nr. 134/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 366 din 30 decembrie 1994. Fiind emisa in temeiul Legii de abilitare nr. 72/1994, ordonanta este consecinta extinderii, in anumite conditii si limite, a competentei generale a Guvernului de organizare a executarii legilor, prevazuta la art. 107 alin. (2) din Constitutie. De aceea natura juridica a ordonantei nu poate fi diferita de cea a oricarui alt act emis de Guvern in cadrul competentei sale normative. Ca urmare, ordonanta nu este expresia unei puteri legiuitoare ce ar fi fost acordata Guvernului, chiar daca efectele sale privesc domeniul legii ordinare. Parlamentul nici n-ar putea delega puterea legiuitoare, potrivit art. 58 alin. (1 ) din Constitutie, el fiind unica autoritate legiuitoare a tarii. Conform art. 114 alin. (1) din Constitutie, Parlamentul poate adopta numai o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice.
    Ordonanta constituie deci un act guvernamental de executare a legii de abilitare. Prin aprobarea insa a ordonantei de catre Parlament, cu sau fara modificari, continutul sau normativ devine lege. De aceea, potrivit art. 114 alin. (3) si (5) din Constitutie, aprobarea se face prin lege si cu procedura de adoptare a legii. In consecinta, ca urmare a aprobarii, nu coexista doua categorii de acte normative juxtapuse - legea de aprobare si ordonanta - de naturi diferite si cu regimuri juridice diferite, ci un singur act legislativ: legea de aprobare. Asa fiind, dupa aprobare, reglementarea initiala instituita prin ordonanta devine exclusiv actul legiuitorului, expresia vointei sale. In acest sens este si Decizia Curtii Constitutionale nr. 124 din 5 decembrie 1995.
    Tinand seama de aceste consecinte, rezulta ca exceptia de neconstitutionalitate a unei ordonante poate fi invocata, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, numai cat timp ordonanta nu a fost aprobata prin lege. Dupa legiferare, ridicarea unei asemenea exceptii este inadmisibila, intrucat priveste un act care, intre timp, si-a pierdut forta juridica initiala si specifica, ca urmare a transformarii sale in lege. De aceea, dupa aprobarea ordonantei prin lege, exclusiv aceasta lege ar putea face obiectul unui control de constitutionalitate intrucat, dupa intrarea ei in vigoare, doar dispozitiile sale sunt aplicabile, chiar daca, pentru economie de mijloace, legiuitorul, sub aspectul tehnicii legislative utilizate, face in mod expres trimitere la ordonanta aprobata.
    In cazul de fata, exceptia de neconstitutionalitate priveste Ordonanta Guvernului nr. 39/1994, astfel cum a rezultat din rectificarea sa la data de 12 septembrie 1994. Invocarea exceptiei si sesizarea Curtii au avut loc, insa, dupa publicarea legii de aprobare a ordonantei rectificate, ce s-a facut in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 366 din 30 decembrie 1994. In consecinta, exceptia este lipsita de obiect si urmeaza sa fie respinsa ca vadit nefondata, in temeiul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992.
    Fata de cele aratate, potrivit prevederilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 13 alin. (1) lit. A.c), ale art. 24 alin. (2) si ale art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, in unanimitate,

    CURTEA,
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge ca vadit nefondata exceptia de neconstitutionalitate privind rectificarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 12 septembrie 1994, invocata de Federatia Sindicatelor Invatamantului Preuniversitar din Romania in Dosarul nr. 1.185/1994 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ.
    Cu recurs In termen de 10 zile de la comunicare.
    Pronuntata astazi, 1 februarie 1996.


                   PRESEDINTE,
                   dr. Mihai Constantinescu

                   Magistrat asistent,
                   Florentina Geangu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 9/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 9 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu