HOTARARE Nr. 1137 din 25 septembrie 2003
privind aprobarea Normelor de dotare a centrelor de cazare a strainilor luati
in custodie publica
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 706 din 9 octombrie 2003
In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 132 alin. (7) din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 357/2003,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Autoritatea pentru straini asigura, potrivit legii, administrarea centrelor
de cazare a strainilor declarati indezirabili sau impotriva carora s-a dispus
masura returnarii ori expulzarii si care au fost luati in custodie publica in
centre special amenajate.
Art. 2
Normele de dotare a centrelor de cazare a strainilor luati in custodie
publica asigura conditiile de cazare, igiena personala si pregatire a hranei si
sunt prevazute in anexele nr. 1 - 8 care fac parte integranta din prezenta
hotarare.
Art. 3
Cheltuielile ocazionate de cazarea in centre se suporta din bugetul
Ministerului Administratiei si Internelor.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul administratiei si internelor,
Ioan Rus
Ministrul muncii,
solidaritatii sociale si familiei,
Elena Dumitru
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA Nr. 1
OBIECTE DE INVENTAR
si materiale ce se asigura pentru fiecare loc de cazare din centrele de cazare
a strainilor luati in custodie publica
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ____________________
Cantitatea Perioada
(ani)
________________________________________________________________________________
1. Pat cu schelet metalic buc. 1 6
2. Scaun cu schelet buc. 1 5
metalic
3. Masa cu schelet buc. 1 5 Cate o masa de 4
metalic persoane la fiecare 4
locuri de cazare
4. Vestiar buc. 1 10 Cate un compartiment la
fiecare loc de cazare
5. Cuier (pom sau de buc. 1 5 Cate unul pentru
fiecare
perete) camera
6. Galerie buc. 1 10 Cate una pentru fiecare
fereastra exterioara
7. Perdea buc. 1 5
8. Saltea buc. 1 8
9. Cearsaf buc. 6 6
10. Perna buc. 1 4
11. Fata de perna buc. 6 6
12. Patura buc. 1 6 Se asigura doua pe
perioada sezonului rece
13. Prosop de baie buc. 2 2
14. Prosop de fata buc. 3 3
15. Prosop de picioare buc. 3 3
________________________________________________________________________________
NOTA:
Lenjeria prevazuta la poz. 9, 11, 13, 14 si 15 se spala saptamanal sau dupa
utilizarea acesteia de catre o persoana care va fi cazata pentru o perioada mai
mica de 7 zile, prin grija centrului de cazare.
Pernele si saltelele se pot reconditiona la expirarea a jumatate din durata
de folosinta. Se pot asigura si cearsafuri plic in loc de cearsafuri de pat.
Spalarea paturilor de lana se face semestrial.
Pentru incaperi la care numarul de locuri nu este divizibil cu 4, numarul
de mese se stabileste prin rotunjire la valoarea superioara.
ANEXA 2
NORMA Nr. 2
OBIECTE DE INVENTAR
pentru dotarea cluburilor
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ____________________
Cantitatea Perioada
(ani)
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
1. Masa cu schelet buc. 1 5 Cate o masa la 20 de
metalic pentru locuri de cazare
4 persoane
2. Scaun cu schelet buc. 1 5 Cate 4 pentru fiecare
metalic masa
3. Aparat de radio buc. 1 4 Cate unul pentru
fiecare
club
4. Televizor color buc. 1 4 Cate unul pentru
fiecare
club
________________________________________________________________________________
NOTA:
Se pot organiza cluburi separat pentru femei si separat pentru barbati.
Pentru centrele de cazare la care numarul de locuri nu este divizibil cu 20,
numarul de mese se stabileste prin rotunjire la valoarea superioara.
ANEXA 3
NORMA Nr. 3
MATERIALE DE SPALAT SI DE IGIENA
I. Pentru fiecare persoana luata in custodie publica
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ______________________
Cantitatea Perioada
________________________________________________________________________________
1. Sapun de fata buc. 1 lunar Cand imbaierea se face
(greutate 120 - 150 g) la intervale mai mici
de
o saptamana, norma se
majoreaza cu
1 buc./luna.
2. Sapun de baie buc. 1 lunar
(semitoaleta
120 - 150 g)
3. Lama de ras buc. 1 lunar Se poate substitui cu
2 buc. aparat de unica
folosinta, trimestrial.
Se asigura numai
persoanelor de sex
masculin care depasesc
varsta de 18 ani.
4. Crema de ras tub 1 trimestrial Se asigura numai
(sapun de ras) 60 - persoanelor de sex
70 g masculin care depasesc
varsta de 18 ani.
5. Pasta de dinti tub 1 trimestrial Nu se asigura copiilor
60 - sub 2 ani.
70 g
6. Periuta de dinti buc. 1 6 luni Nu se asigura copiilor
sub 2 ani.
7. Hartie igienica sul 1 lunar
8. Pieptene buc. 1 - Pentru fiecare persoana
cazata, cu exceptia
copiilor sub 1 an.
________________________________________________________________________________
II. Pentru spalarea lenjeriei personale, pentru fiecare persoana luata in
custodie publica si cazata in centre
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ______________________
Cantitatea Perioada
________________________________________________________________________________
1. Sapun de rufe kg 6 anual
2. Soda de rufe kg 2,4 anual
________________________________________________________________________________
III. Pentru fiecare pat din centrele de cazare
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ______________________
Cantitatea Perioada
________________________________________________________________________________
1. Sapun de rufe kg 6 anual
2. Soda de rufe kg 2,4 anual
________________________________________________________________________________
NOTA:
Sapunul de rufe si soda de rufe prevazute in prezenta norma se pot
substitui, in echivalent cantitativ, cu detergenti lichizi sau praf.
Materialele de spalat si de igiena, care nu au fost asigurate, indiferent
de motive, nu se mai asigura pentru perioada expirata.
Materialele prevazute la pct. III se distribuie la spalatoriile unitatilor,
in functie de greutatea rufelor uscate, dupa cum urmeaza: 0,051 kg sapun de
rufe si 0,020 kg soda de rufe pentru 1 kg de rufe uscate.
Materialele prevazute la pct. I si II se asigura de regula la sosirea in
centrul de cazare, in cantitatile prevazute pentru perioada de timp normata,
inscrisa in dreptul fiecarei pozitii. La plecarea persoanelor respective din
centru nu se mai asigura materiale de igiena decat dupa expirarea duratei
normate prevazute pentru produsele respective.
Copiii cu varsta de pana la 14 ani pot primi materiale special concepute
pentru uzul copiilor.
ANEXA 4
NORMA Nr. 4
OBIECTE DE INVENTAR
necesare igienizarii imbracamintei persoanelor cazate
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ____________________
Cantitatea Perioada
(ani)
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
1. Masina de spalat cpl. 1 10 Cate una pentru fiecare
automata casnica 50 de locuri de cazare
si una pentru fiecare
cabinet medical
(infirmerie)
2. Masina de spalat cpl. 1 10
automata 25 kg
3. Uscator de rufe cpl. 1 10
4. Storcator de rufe cpl. 1 10
5. Masina de calcat rufe buc. 1 5 Cate una pentru fiecare
20 de locuri de cazare
si cabinet medical
(infirmerie)
________________________________________________________________________________
NOTA:
Masinile de spalat automate casnice si cele de calcat rufe se utilizeaza de
catre persoanele cazate, sub supravegherea personalului centrului.
Fiecare persoana cazata poate efectua doua spalari saptamanal.
ANEXA 5
NORMA Nr. 5
MIJLOACE FIXE, OBIECTE DE INVENTAR SI MATERIALE
ale bucatariilor in care se prepara hrana si ale salilor pentru servirea si
transportul hranei
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ____________________
Cantitatea Perioada
(ani)
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
1. Aragaz (2 - 4 ochiuri) buc. 1 10
2. Balante semiautomate buc. 1 10
pana la 20 kg
3. Bidoane din aluminiu buc. 1 6 Capacitatea se
de 10 - 25 l cu capac stabileste in functie
de
nevoi.
4. Borcane pentru probe buc. 8 - De fiecare vas in care
de mancare se prepara hrana si
pentru gustare.
5. Butelii pentru gaze buc. 2 10
lichefiate
6. Butoaie din plastic buc. 2 3 Capacitatea se
pentru resturi stabileste in functie
de
alimentare nevoi.
7. Butuci din lemn pentru buc. 1 7
taiat carnea
8. Ciocane metalice buc. 1 10 Daca sunt din lemn cu
pentru batut carnea placi metalice, durata
este de 3 ani.
9. Cratite emailate cu buc. - 3 Necesarul se stabileste
capac luandu-se in calcul
cate
0,8 l de fiecare om.
Daca sunt din inox,
durata de utilizare
este
de 10 ani.
10. Oala emailata cu capac buc. - 3 Necesarul se stabileste
luandu-se in calcul
cate
2 l de fiecare om. Daca
sunt din inox, durata
de
utilizare este de
10 ani.
11. Cutite pentru bucatar buc. 3 3
12. Cutite pentru curatat buc. 6 1
zarzavat
13. Cutite pentru taiat buc. 1 4
preparate din carne
14. Dispozitive manuale buc. 5 1
pentru deschis
conserve
15. Ferastraie pentru buc. 1 7
taiat oase
16. Furculite din inox buc. 1 5
pentru bucatar
17. Funduri din lemn buc. 5 1
18. Galeti din tabla buc. 2 3
zincata
19. Linguri din lemn buc. 3 1 De fiecare bucatar
20. Masini manuale pentru buc. 1 5
tocat carne
21. Masini electrice buc. 1 7 Capacitatea se
pentru curatat cartofi stabileste in functie
de
nevoi.
22. Masini pentru macinat buc. 1 7
condimente
23. Masate pentru ascutit buc. 1 8
cutite
24. Polonice emailate buc. 4 3 Daca sunt din aluminiu,
pentru bucatar durata de utilizare
este
de 4 ani; daca sunt din
inox, durata de
utilizare este de 5
ani.
25. Razatori pentru legume buc. 2 1
26. Randele pentru varza buc. 2 5
27. Satare buc. 1 10
28. Scafe buc. 1 6
29. Site pentru rosii buc. 1 6
30. Site pentru cernut buc. 1 1
malai
31. Site pentru cernut buc. 1 1
faina
32. Spumiere buc. 2 2
33. Strecuratori pentru buc. 3 3
paste fainoase
34. Strecuratori pentru buc. 1 1
ceai
35. Spacluri pentru buc. 1 6
bucatar
36. Tavi din inox buc. 2 15 Pe persoana care
serveste
37. Tavi din tabla neagra buc. 1 5
38. Teluri din sarma buc. 1 1
39. Tigai din tabla buc. 1 5
neagra cu coada
40. Topoare pentru macelar buc. 1 5
41. Utilaje frigorifice buc. 1 10 Capacitatea se
(dulapuri si camere stabileste in functie
de
frigorifice, frigidere marimea efectivelor
de uz casnic) deservite.
42. Suluri pentru intins buc. 1 3
aluat
43. Marmite buc. - 20 Necesarul se stabileste
luandu-se in calcul
cate
2 l de fiecare om.
44. Vase pentru buc. 4 6
transportul hranei
45. Farfurie adanca din buc. 1 10 Cate o bucata pentru
inox fiecare persoana
46. Farfurie intinsa din buc. 1 10 Cate o bucata pentru
inox fiecare persoana
47. Farfurie de desert, buc. 1 15 Cate o bucata pentru
din inox fiecare persoana
48. Cana pentru ceai, buc. 1 10 Cate o bucata pentru
din inox fiecare persoana
49. Cutit pentru masa, buc. 1 5 Cate o bucata pentru
din inox fiecare persoana
50. Lingura din inox buc. 1 10 Cate o bucata pentru
fiecare persoana
51. Furculita din inox buc. 1 7 Cate o bucata pentru
fiecare persoana
52. Lingurita din inox buc. 1 15 Cate o bucata pentru
fiecare persoana
53. Castroane din inox buc. 1 15
54. Pahare din sticla buc. 1 -
pentru apa
55. Cani din sticla pentru buc. 1 - De fiecare masa
apa
56. Ceainice emailate buc. 1 3 De fiecare masa
57. Cosulete din material buc. 1 3 De fiecare masa
plastic pentru paine
58. Supiere emailate buc. 1 3 De fiecare masa
59. Polonice din inox buc. 1 5 De fiecare masa
pentru servit la masa
60. Solnite din inox buc. 1 10 De fiecare masa
61. Cutite pentru taiat buc. 2 3 De fiecare sala de mese
paine
________________________________________________________________________________
NOTA:
Numarul si capacitatile oalelor si cratitelor prevazute de norma se
stabilesc de unitati in functie de nevoi, fara a se depasi capacitatea totala
calculata conform normei.
Frigiderele de uz casnic se folosesc pentru pastrarea probelor de mancare.
Pentru protejarea meselor se pot achizitiona in functie de nevoi suporturi
pentru castroane (supiere).
Pentru prepararea mamaligii se pot face prevederi separate pentru ceaune si
cazane, luandu-se in calcul cate 0,3 l pentru fiecare om. Durata de utilizare a
cazanelor si ceaunelor este de 10 ani.
ANEXA 6
NORMA Nr. 6
OBIECTE DE INVENTAR SI MATERIALE
pentru punctele medicale (izolatoare)
- de fiecare loc -
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observatii
crt. ____________________
Cantitatea Perioada
(ani)
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
1. Pat cu schelet metalic buc. 1 10
2. Noptiera buc. 1 10
3. Scaun cu schelet buc. 1 5
metalic
4. Masa cu schelet buc. 1 5 Cate o masa la 4 locuri
metalic de cazare, dar nu mai
putin de o masa pentru
fiecare incapere
5. Vestiar buc. 1 10 Cate un compartiment la
fiecare loc de cazare
6. Cuier (pom sau de buc. 1 10 Cate unul pentru
perete) fiecare camera
7. Veioza buc. 1 10
8. Halat pentru bolnavi buc. 1 3
9. Pijama buc. 4 4 Pentru femei se asigura
camasi de noapte.
10. Papuci per. 2 2 O pereche pentru femei
si una pentru barbati
11. Cearsaf buc. 4 4
12. Fata de perna buc. 4 4
13. Patura buc. 1 6 Se asigura 2 buc. pe
perioada sezonului
rece.
14. Perna buc. 1 5
15. Saltea buc. 1 10
16. Prosop de fata buc. 3 3
17. Prosop de picioare buc. 3 3
________________________________________________________________________________
NOTA:
Materialele de la poz. 9, 11, 12, 16 si 17 se vor spala imediat dupa
externarea din infirmeria centrului, la maximum 3 zile de utilizare de catre
aceeasi persoana sau ori de cate ori este nevoie.
Materialele de la poz. 8 si 13 se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare si
se spala semestrial.
Pernele si saltelele se pot reconditiona la expirarea a jumatate din durata
de folosinta.
Pentru incaperi la care numarul de locuri nu este divizibil cu 4, numarul
de mese se stabileste prin rotunjire la valoarea superioara.
ANEXA 7
NORMA Nr. 7
NORME CANTITATIVE MAXIMALE
pentru materiale de curatenie destinate intretinerii centrelor de cazare a
persoanelor luate in custodie publica
________________________________________________________________________________
Nr. Denumirea materialelor Unitatea de U. Cantitatea Observatii
crt. calcul M. anuala
alocata
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5
________________________________________________________________________________
1. Detergenti de toate
tipurile pentru:
a) curatarea 1.000 mp kg 120 Nu se vor lua in calcul
pardoselilor din suprafetele
depozitelor,
ciment, mozaic, atelierelor, remizelor
scandura, presuri si garajelor.
PVC pe holuri,
incaperi si alte
spatii de acelasi
fel
b) spalat laufer 100 m.l. kg 72 Se vor executa cel
putin
12 spalari
2. Petrosin pentru 1.000 mp kg 850
pardoseli din parchet
3. Sapun pasta pentru 1.000 mp kg 120 Se poate substitui cu
pardoseli din ciment, detergenti de orice fel
mozaic, scandura, PVC, in norma de 1/1.
inclusiv pres PVC pe
holuri si incaperi
4. Sapun de rufe pentru 100 kg kg 60 Se vor executa cel
putin
spalat laufer 12 spalari.
5. Maturi din paie 1.000 mp buc. 75 Nu se ia in calcul
suprafata camerelor
de locuit. Se pot
substitui cu perii din
fire sintetice cu 1/2
norma la maturi.
Pentru buc. 1
fiecare
camera de
locuit
6. Perii din par pentru 1.000 mp buc. 3
parchet
7. Perii pentru curatat 1.000 mp buc. 1
praful de pe pereti
si tavane
8. Galeti din tabla 1.000 mp buc. 3
(PVC)
9. Ceara pentru lustruit 1.000 mp kg 100
parchetul
10. Detergenti pentru
spalat:
a) perdele 100 kg kg 10
b) huse mobilier 100 kg kg 12
c) covoare plusate, 100 kg kg 50 Se vor executa 2
spalari
mochete si draperii pe an la mochete si
plusate draperii si o spalare
pe an la covoare.
Covoarele plusate se
pot
curata chimic maximum o
data la 2 ani.
d) covoare si presuri, 100 kg kg 10 Se vor executa 2
spalari
tesaturi uscate pe an la presuri si o
spalare la covoare.
11. Sapun pasta pentru 1.000 mp kg 10 Se poate substitui cu
spalarea tamplariei detergenti de orice fel
vopsite, peretilor cu 1/2 norma la sapun
vopsiti, placajelor de de rufe (cantitate
faianta echivalenta).
12. Praf de curatat 1 obiect kg 2 Se poate substitui cu
obiecte sanitare orice tip de praf
sau lichid, inclusiv
detartrant, la norma
de 1 obiect/an.
13. Soda calcinata pentru 1.000 mp kg 150
blocuri alimentare,
sali de mese, grupuri
sanitare
14. Dezodorizant tip spray Pe incaperi buc. 12 Incaperi cu destinatie
pentru improspatarea speciala - camera de
aerului din incaperi rugaciune
cu destinatie speciala
15. Dezodorizant (odorcit) La un grup buc. 12
pentru grupuri sanitar
sanitare
16. Maturi din nuiele 1.000 mp buc. 100
pentru drumuri, alei,
platouri
17. Perii pentru curatat 3 vase buc. 1 Norma va fi de una
vase WC pentru un grup sanitar
cu mai putin de
3 vase WC.
18. Perii de paie pentru 1.000 mp buc. 36
spalat pardoseli din
scandura
19. Perii pentru curatat un buc. 1
praful de pe aranjament
aranjamente florale
artificiale
20. Sarma pentru curatat 1.000 mp buc. 250
parchetul
21. Deseuri textile
pentru:
a) curatat pardoseli 1.000 mp kg 20 Pot fi folosite deseuri
rezultate din casari la
b) curatat tamplarie 1.000 mp kg 10 norma de 1/1 deseuri
vopsita, pereti textile sau lavete din
vopsiti, placaje molton la norma de 1/1
faianta deseuri textile.
c) spalat si sters 1.000 mp kg 5
suprafete cu
petroxin
22. Finet pentru curatarea 10 mp kg 0,5
si lustruirea suprafata
suprafetelor de desfasurata
mobilier mobilier
23. Desfundatoare pentru 5 lavoare buc. 1 Norma va fi de unul
lavoare pentru un grup sanitar
cu mai putin de 5
lavoare.
24. Farase pentru curatat 1.000 mp buc. 3 Nu se iau in calcul
suprafetele camerelor
de
locuit.
Pentru buc. 1
fiecare
camera de
locuit
25. Cosuri pentru hartii 1 incapere buc. 1
26. Galeti duble cu pedala 1 grup buc. 1 La 2 ani
sanitar
27. Pubele pentru gunoi 200 mp buc. 1 La 4 ani
28. Stergatoare pentru 1 usa buc. 2
picioare pentru usi
de acces in cladiri
29. Var hidratat sau 1 ha kg 200
bulgari pentru
intretinerea curtilor
________________________________________________________________________________
NOTA:
Drepturile cantitative anuale se vor stabili la fiecare evidenta de unitate
din compartimentul cazarmare, printr-un proces-verbal aprobat de comandant
(sef).
Prin spalarea covoarelor, presurilor, huselor nu se va reduce durata
normata de serviciu a bunurilor materiale respective.
ANEXA 8
NORMA Nr. 8
PERIODICITATEA
lucrarilor de intretinere si reparatii curente la centrele de cazare a
persoanelor luate in custodie publica
1. Zugraveli exterioare:
a) anual, la unitatile amplasate in zonele bazinelor carbonifere sau pe
litoralul Marii Negre;
b) o data la 3 ani, pentru fatade zugravite cu lapte de var;
c) o data la 6 ani pentru fatade cu finisaje superioare.
2. Zugraveli interioare:
a) de patru ori pe an la toate spatiile interioare utilizate de persoanele
cazate;
b) de doua ori pe an pentru celelalte spatii.
3. Vopsitorii in ulei la tamplarie:
a) o data la 2 ani pentru tamplaria interioara;
b) o data cu efectuarea zugravelii exterioare pentru tamplaria exterioara.
4. Vopsitorii in ulei la pereti:
- anual la suprafetele acoperite cu vopsea.
5. Revizuirea invelitorilor, jgheaburilor si burlanelor:
- anual si dupa fiecare calamitate naturala, cu care ocazie se vor remedia
toate daunele produse.
6. Curatarea cosurilor de evacuare a fumului:
a) o data pe luna, la cosurile instalatiilor de preparat apa calda
menajera, aburi si hrana;
b) de doua ori in perioada de incalzire, la cosurile instalatiilor de
incalzire locala (sobe) si canalele convective ale centralelor termice.
7. Intretinerea puturilor de apa, de mare adancime:
- o data la 2 ani sau cand sursa de apa nu asigura 50% din debitul normal.
8. Revizuirea si curatarea canalizarii:
- o data pe an, in afara de cazurile cand, intre timp, s-au constatat
defectiuni in functionarea canalizarii.
9. Verificarea instalatiilor electrice:
- de doua ori pe an.
10. Verificarea si revizuirea de catre agenti economici autorizati a
instalatiilor interioare de gaze naturale combustibile:
a) o data pe an se face verificarea intregii instalatii;
b) o data la 4 ani se revizuieste intreaga instalatie si se supune la probe
de presiune, conform normelor tehnice in vigoare.
11. Demontarea si montarea sobelor de teracota:
a) o data la 2 ani pentru cele care folosesc carbuni;
b) o data la 4 ani pentru cele care folosesc lemne;
c) o data la 6 ani pentru cele care folosesc gaze naturale.
12. Raschetarea parchetului:
o data la 6 ani, dupa caz, in functie de gradul de uzura si de destinatia
incaperilor.