HOTARARE Nr. 1719 din 14 octombrie 2004
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind
etichetarea alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1014 din 3 noiembrie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 27 februarie
2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza
dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (3) al articolului 7 din anexa nr. 1 "Norme
metodologice privind etichetarea alimentelor", dupa litera d) se introduce
o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) substantele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate in
acelasi fel si pentru acelasi scop ca auxiliarii tehnologici si care sunt inca
prezente, chiar in forma modificata, in produsul finit."
2. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, litera d) va avea
urmatorul cuprins:
"d) in cazul in care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care
nici unele nu predomina cantitativ in mod semnificativ si care sunt utilizate
in proportii care pot varia, sunt folosite in amestec, ca ingrediente ale
produsului alimentar, ele pot fi grupate in lista ingredientelor sub denumirea:
<<fructe>>, <<legume>> sau <<ciuperci>>,
dupa care se regaseste expresia: <<in proportii variabile>>, urmata
imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; in acest caz
amestecul se include in lista ingredientelor, in conformitate cu prevederile
alin. (4), in functie de cantitatea totala a fructelor, legumelor sau ciupercilor
prezente;".
3. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, dupa litera e) se
introduc doua noi litere, literele f) si g), cu urmatorul cuprins:
"f) ingredientele care constituie mai putin de 2% din produsul finit
pot fi inscrise intr-o ordine diferita, dupa celelalte ingrediente;
g) in cazul in care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi
utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fara a-i altera compozitia,
natura sau valoarea perceputa, si in masura in care constituie mai putin de 2%
din produsul finit, mentionarea lor in lista ingredientelor poate fi realizata
cu ajutorul expresiei <<contine ... si/sau ...>>, in cazul in care
cel putin unul dintre cel mult doua ingrediente este prezent in produsul finit.
Aceasta prevedere nu se aplica aditivilor sau ingredientelor prevazute in anexa
nr. 1f)."
4. Dupa alineatul (6) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc trei noi
alineate, alineatele (6^1), (6^2) si (6^3), cu urmatorul cuprins:
"(6^1) In cazul bauturilor cu concentratia alcoolica mai mare de 1,2%
in volume, indicarea ingredientelor se face in conformitate cu actele normative
speciale.
(6^2) Fara a incalca dispozitiile normelor de etichetare stabilite in
conformitate cu prevederile alin. (6^1), orice ingredient, definit la art. 7
alin. (1) si prevazut in anexa nr. 1f), se indica de fiecare data cand este
prezent in bauturile la care se face referire in alin. (6^1). Aceasta indicatie
trebuie sa includa cuvantul <<contine>>, urmat de numele ingredientului/ingredientelor
respectiv/respective. In cazul in care ingredientul se regaseste deja in lista
ingredientelor cu numele sau specific sau in denumirea sub care este vanduta
bautura, aceasta precizare nu este necesara.
(6^3) Dupa caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea
indicatiilor la care se face referire la alin. (6^2), in conformitate cu
dispozitiile Legii viei si vinului nr. 244/2002 in sistemul organizarii comune
a pietei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor, al ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea
Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea,
etichetarea, marcarea si calitatea vinurilor aromatizate, a bauturilor
aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse
vitivinicole, destinate comercializarii pentru consumul uman, si ale Ordinului
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, al ministrului sanatatii
si familiei si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind
definirea, descrierea si prezentarea bauturilor spirtoase."
5. Alineatul (9) al articolului 7 din anexa nr. 1 va avea urmatorul
cuprins:
"(9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate inscrie in
lista cuprinzand ingredientele cu denumirea proprie sub care figureaza in
actele normative in vigoare, in functie de ponderea sa cantitativa in aliment,
cu conditia ca aceasta sa fie urmata imediat de lista propriilor ingrediente.
Aceasta lista nu este obligatorie:
a) in cazul in care compozitia ingredientului compus este definita in
actele normative in vigoare si in masura in care ingredientul compus constituie
mai putin de 2% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplica aditivilor,
cu respectarea prevederilor alin. (3);
b) pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente
si/sau plante aromatice in proportie mai mica de 2% din produsul finit, cu
exceptia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3);
c) in cazul in care ingredientul compus este un aliment pentru care lista
ingredientelor nu este ceruta de actele normative in vigoare."
6. Dupa alineatul (10) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc cinci
noi alineate, alineatele (11) - (15), cu urmatorul cuprins:
"(11) Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) si (9), orice
ingredient utilizat in producerea unui aliment si care este inca prezent, chiar
intr-o forma modificata, in produsul finit si prevazut in anexa nr. 1f) sau
care provine din unul dintre ingredientele prevazute in anexa nr. 1f) se indica
pe eticheta cu referire clara la numele acestui ingredient.
(12) Mentiunea de la alin. (11) nu este necesara in conditiile in care
denumirea sub care se vinde produsul se refera in mod clar la ingredientul
respectiv.
(13) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. b), c), d) si e), orice
substanta folosita la producerea unui aliment si care este inca prezenta, chiar
intr-o forma modificata, in produsul finit si care provine din ingredientele
prevazute in anexa nr. 1f) este considerata ca ingredient si se indica pe
eticheta cu referire clara la numele ingredientului din care provine.
(14) Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminata si, daca este
necesar, reactualizata pe baza celor mai recente cunostinte stiintifice.
Reactualizarea poate fi efectuata, de asemenea, prin stergerea din anexa nr.
1f) a ingredientelor pentru care se stabileste stiintific ca nu este posibil sa
cauzeze reactii adverse.
(15) Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autoritatile competente
pot elabora norme tehnice specifice."
7. Dupa articolul 7 din anexa nr. 1 se introduce un nou articol, articolul
7^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 7^1
Ingredientele se inscriu in conformitate cu prevederile acestei sectiuni si
ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) si 1f)."
8. In anexa nr. 1e), denumirile "fructe confiate" si "legume",
precum si definitiile corespunzatoare se elimina.
9. Dupa anexa nr. 1e) se introduce anexa nr. 1f) cu urmatorul cuprins:
"ANEXA 1f)
LISTA
cuprinzand ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11) -
(14)
- Cereale care contin gluten (de exemplu: grau, secara, orz etc. sau
soiurile lor hibride) si produse pe baza de cereale;
- Crustacee si produse pe baza de crustacee;
- Oua si produse pe baza de oua;
- Peste si produse pe baza de peste;
- Arahide si produse pe baza de arahide;
- Soia si produse pe baza de soia;
- Lapte si produsele lactate (inclusiv lactoza);
- Fructe in coaja, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune
(Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium
occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de
Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia si
nuci de Queensland (Macadamia terifolia) si produsele pe baza de aceste fructe;
- Telina si produse pe baza de telina;
- Mustar si produse pe baza de mustar;
- Seminte de susan si produse pe baza de seminte de susan;
- Dioxid de sulf si sulfiti la concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10
mg/litru, exprimate in SO2."
10. Articolul 5 din anexa nr. 2 "Norme metodologice privind
etichetarea nutritionala a alimentelor" se completeaza cu o noua litera,
litera g), cu urmatorul cuprins:
"g) - salatrim 6 kcal/g = 25 KJ/g."
Art. 2
Prezenta hotarare transpune:
a) Directiva 2000/13/CE pentru armonizarea reglementarilor statelor membre
cu privire la etichetarea, prezentarea si publicitatea produselor alimentare,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L109/6 mai
2000, modificata si completata prin Directiva 2001/101/CE, publicata in
Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L310/28 noiembrie 2001,
Directiva 2002/86/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene nr.
L305/7 noiembrie 2002, si Directiva 2003/89/CE, publicata in Jurnalul Oficial
al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L308/25 noiembrie 2003;
b) Directiva 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele
alimentelor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L276/6
octombrie 1990, modificata prin Directiva 2003/120/CE, publicata in Jurnalul
Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L333/20 decembrie 2003;
c) Directiva 89/396/CEE cu privire la indicarea sau marcarea in vederea
identificarii lotului din care fac parte alimentele, publicata in Jurnalul
Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L186/30 iunie 1989;
d) Directiva 87/250/CEE privind indicarea concentratiei alcoolice, in
volume, la etichetarea bauturilor alcoolice destinate consumatorului final,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L113/30
aprilie 1987;
e) Regulamentul 1139/98/CEE referitor la indicarea obligatorie pe
etichetele anumitor alimente obtinute din organisme modificate genetic a altor
mentiuni in afara celor prevazute prin Directiva 79/112/CEE, publicat in
Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L159/3 iunie 1998,
modificat prin Regulamentul 2000/49/CE, publicat in Jurnalul Oficial al
Comunitatii Europene (JOCE) nr. L006/11 ianuarie 2000;
f) Regulamentul 2000/50/CE privind etichetarea alimentelor si
ingredientelor alimentare care contin aditivi si arome care au fost modificate
genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic, publicat in
Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L006/11 ianuarie 2000;
g) Directiva 2002/67/CE privind etichetarea alimentelor care contin chinina
si a alimentelor care contin cafeina, publicata in Jurnalul Oficial al
Comunitatii Europene (JOCE) nr. L191/19 iulie 2002.
Art. 3
Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele
aflate in stoc inainte de data intrarii in vigoare pot fi comercializate cu
elementele de identificare si caracterizare marcate initial, dar nu mai tarziu
de data de 1 iulie 2006.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan