HOTARARE Nr. 106 din 7 februarie 2002
privind etichetarea alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 147 din 27 februarie 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 6
lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor,
republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
(1) Se aproba:
a) Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa
nr. 1;
b) Normele metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor,
prevazute in anexa nr. 2;
c) Normele metodologice privind informatiile suplimentare care se indica
obligatoriu prin etichetare in cazul alimentelor obtinute din organisme
modificate genetic sau care contin aditivi si arome modificate genetic ori
obtinute din organisme modificate genetic, prevazute in anexa nr. 3.
(2) Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Nerespectarea prevederilor art. 4 - 6, ale art. 7 alin. (2), (3), (5) si
(7), art. 8 alin. (1) si alin. (4) - (6), art. 9 alin. (1) - (3), art. 10 alin.
(1) - (4), art. 11, art. 2 alin. (1), art. 13 alin. (2) si (3), art. 14, 15,
art. 16 alin. (1) si alin. (3) - (6), art. 17, art. 18 alin. (1) si ale art.
19, 21 si 22 din normele metodologice prevazute in anexa nr. 1, ale art. 2
alin. (2), art. 3, art. 4 alin. (4) si ale art. 7 si 8 din normele metodologice
prevazute in anexa nr. 2 si ale art. 2 alin. (1) si ale art. 4 si 6 din normele
metodologice prevazute in anexa nr. 3 constituie contraventie si se
sanctioneaza conform art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992
privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare.
Art. 3
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre
reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor, ai Ministerului Sanatatii si Familiei si ai Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
(2) Contraventiilor prevazute la art. 2 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Art. 4
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate include in cadrul
normelor metodologice privind alimentele prevederi suplimentare referitoare la
etichetarea acestora.
Art. 5
Produsele aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in
vigoare a prezentei hotarari pot fi comercializate cu elementele de
identificare si caracterizare marcate initial, pana la lichidarea acestor
stocuri, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei
hotarari.
Art. 6
(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 12 luni de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea
Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea
produselor alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Autoritatea Nationala pentru
Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
privind etichetarea alimentelor
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme metodologice reglementeaza modul de etichetare a
alimentelor livrate ca atare consumatorului final, precum si restaurantelor,
spitalelor, cantinelor si altor agenti economici care prepara si furnizeaza
hrana pentru populatie.
Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si anumitor aspecte
referitoare la prezentarea si publicitatea alimentelor.
Art. 2
In sensul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile de mai jos
se definesc dupa cum urmeaza:
a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau
ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste
produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;
b) aliment nepreambalat - aliment vrac care nu este supus operatiunii de
preambalare si care, pentru vanzare, este masurat sau cantarit in prezenta
consumatorului;
c) lot - un ansamblu de unitati de vanzare dintr-un aliment fabricat,
prelucrat sau ambalat in conditii practic identice.
Art. 3
Scopul etichetarii este de a da consumatorilor informatiile necesare,
suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora
sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al
nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele
riscuri la care ar putea fi supusi.
Art. 4
(1) Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare
consumatorii, la achizitionarea produselor, in privinta:
a) caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii,
proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau
provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie;
b) atribuirii de efecte sau proprietati alimentelor pe care acestea nu le
poseda;
c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale atunci cand in
realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
(2) Etichetarea si metodele prin care aceasta se realizeaza nu trebuie sa
atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor
sau sa faca referirii la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta
interdictie apele minerale naturale, precum si orice alimente cu destinatii
nutritionale speciale, autorizate in acest sens de Ministerul Sanatatii si
Familiei.
(3) Interdictiile sau restrictiile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica,
de asemenea:
a) prezentarii alimentelor, in special in ceea ce priveste forma, aspectul
sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt
aranjate, precum si modul in care alimentele sunt expuse;
b) publicitatii alimentelor.
CAP. 2
Dispozitii privitoare la alimente
SECTIUNEA I
Generalitati
Art. 5
Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
a) denumirea sub care este vandut alimentul;
b) lista cuprinzand ingredientele;
c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform
art. 8;
d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
e) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de
vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum;
f) conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita
indicatii speciale;
g) denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al
ambalatorului sau al distribuitorului; in cazul produselor din import se
inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in
Romania;
h) locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea
acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu
privire la originea sau provenienta reala a alimentului;
i) instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o
utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
j) concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de
1,2% in volum;
k) o mentiune care sa permita identificarea lotului;
l) mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevazute in
anexa nr. 1a).
SECTIUNEA a II-a
Denumirea sub care este vandut alimentul
Art. 6
(1) Denumirea sub care este vandut alimentul consumatorului final sau
agentilor economici care prepara ori furnizeaza hrana pentru populatie este cea
prevazuta de reglementarile specifice alimentului respectiv, cu respectarea
urmatoarelor conditii:
a) in lipsa reglementarilor specifice, denumirea sa fie cea obisnuita in
Romania;
b) in lipsa denumirii obisnuite, prevazuta in situatia descrisa la lit. a),
denumirea sub care se vinde produsul poate fi o descriere a acestuia si, daca
este necesar, a utilizarii sale, care sa fie suficient de clara pentru a
permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de
alte produse cu care ar putea fi confundat;
c) in toate situatiile insa denumirea sub care este vandut alimentul
trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietatilor
alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie;
d) pentru alimentele din import trebuie sa se utilizeze denumirea
comerciala sub care alimentul este fabricat si comercializat in tara
producatoare. Totodata, in cazul in care prin aplicarea prevederilor
prezentelor norme metodologice, in special a art. 5, aceasta denumire nu
permite consumatorului cunoasterea naturii reale a alimentului si distingerea
acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comerciala sa fie
insotita de o alta informatie descriptiva care sa apara in vecinatatea
acesteia;
e) in mod exceptional, sa nu se utilizeze denumirea comerciala din tara
producatoare in cazul in care alimentul importat se diferentiaza in mod
esential de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire, in ceea ce
priveste compozitia sau fabricatia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente
pentru a asigura informarea corecta a acestuia.
(2) Marca de fabrica, marca comerciala sau denumirile atractive nu pot
inlocui denumirea sub care este vandut alimentul.
(3) Denumirea sub care este vandut alimentul trebuie sa includa sau sa fie
insotita de informatii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele
specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare in pulbere, refrigerare,
congelare, afumare, concentrare, daca omiterea unor astfel de informatii ar
putea crea confuzii in randul consumatorilor. Produsele care au fost tratate cu
radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea: "Tratat prin
ionizare" sau "Tratat cu radiatii ionizante".
(4) Utilizarea de termeni precum: "mod.", "tip",
"gen" impreuna cu denumirea sub care este vandut alimentul este
interzisa.
SECTIUNEA a III-a
Ingredientele
Art. 7
(1) Prin ingredient se intelege orice substanta, inclusiv aditivii,
utilizata la producerea sau la prepararea unui aliment si care va fi continuta
si de produsul finit ca atare sau intr-o forma modificata.
(2) Atunci cand un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe
ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv.
(3) In sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate
ingrediente urmatoarele:
a) componentele unui ingredient care, in cursul procesului de fabricatie,
au fost temporar separate pentru a fi reincorporate ulterior in produs intr-o
cantitate care sa nu o depaseasca pe cea initiala;
b) aditivii a caror prezenta intr-un aliment este datorata exclusiv
faptului ca au fost continuti in unul sau in mai multe ingrediente ale acestuia
si cu conditia ca acestia nu isi mai indeplinesc functia tehnologica in
produsul finit;
c) aditivii utilizati ca auxiliari tehnologici;
d) substantele folosite in cantitati strict necesare ca solventi sau ca
suport pentru aditivi ori pentru arome.
(4) Lista cuprinzand ingredientele contine toate ingredientele din alimente
in ordinea descrescatoare a cantitatii, determinata in momentul introducerii in
fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate in alimente se mentioneaza in
lista cuprinzand ingredientele.
(5) Lista cuprinzand ingredientele este precedata de un titlu corespunzator
care include mentiunea "Ingrediente", cu urmatoarele precizari:
a) apa adaugata si substantele volatile vor fi indicate in ordinea
greutatii lor in produsul finit; cantitatea apei adaugate ca ingredient intr-un
aliment este determinata scazandu-se din cantitatea totala a produsului finit
cantitatea totala a celorlalte ingrediente folosite. Se excepteaza mentionarea
apei in cazul in care cantitatea ei nu depaseste 5% din greutatea produsului
finit;
b) ingredientele folosite in forma concentrata sau deshidratata si
reconstituite in momentul fabricarii pot fi indicate in ordinea ponderala avuta
inaintea concentrarii sau deshidratarii lor;
c) in cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie
reconstituite prin adaugarea apei, ingredientele pot fi mentionate in ordinea
proportiilor din produsul reconstituit, cu conditia ca lista cuprinzand
ingredientele sa fie insotita de o mentiune, precum: "ingrediente ale
produsului reconstituit" sau "ingrediente ale produsului gata de
consum";
d) in cazul amestecurilor de fructe sau de legume, in care nici un fruct
ori nici o leguma nu predomina cantitativ intr-un mod semnificativ,
ingredientele se pot inscrie si in alta ordine, cu conditia ca lista cuprinzand
ingredientele sa fie insotita de expresia "in proportie variabila";
e) prevederile lit. d) se aplica si in cazul mixturilor de condimente sau
de plante aromatice.
(6) Ingredientele nu se inscriu in cazul alimentelor mentionate in anexa
nr. 1c).
(7) In cazul in care ingredientele se inscriu cu denumirea specifica,
descrierea se face in conformitate cu prevederile prezentului articol, cu
urmatoarele precizari:
a) ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prezentate in anexa
nr. 1e) si sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin
denumirea categoriei respective;
b) ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prevazute in anexa
nr. 1d) se inscriu in lista cu denumirea categoriei, urmata de numele specific
sau de codul numeric C.E.; in cazul unui ingredient care apartine mai multor
categorii se indica numai categoria corespunzatoare functiei sale principale in
cadrul alimentului respectiv;
c) atunci cand un ingredient contine gluten, denumirile "amidon",
respectiv "amidon modificat", prevazute in anexele nr. 1e) si 1d), se
completeaza prin indicarea originii vegetale a acestuia;
d) indicarea aromelor se face prin mentionarea termenului "aroma/arome"
ori a unei denumiri specifice sau printr-o descriere a acestora. Termenul
"aroma naturala" sau alta expresie cu aceeasi semnificatie se
utilizeaza numai pentru aromele a caror componenta de aromatizare contine
exclusiv substantele aromatizante si/sau preparatele aromatizante definite in
acte normative specifice. In cazul in care denumirea aromei contine o referinta
la natura vegetala sau animala ori la originea substantelor incorporate,
termenul "natural" sau alta expresie cu aceeasi semnificatie se
utilizeaza numai pentru aroma la care componenta aromatizanta a fost izolata
prin procedee fizice corespunzatoare, prin procedee enzimatice sau
microbiologice ori prin procedeele de preparare traditionala a alimentelor
obtinute in totalitate sau aproape in totalitate din alimentul sau din sursa
aromatizanta respectiva.
(8) Denumirea sub care este vandut un aliment poate fi insotita de
mentionarea unuia sau mai multor ingrediente, daca acest lucru este prevazut
prin acte normative specifice.
(9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate inscrie in lista
cuprinzand ingredientele cu denumirea proprie sub care figureaza in actele
normative in vigoare, in functie de ponderea sa cantitativa in aliment, cu
conditia ca aceasta sa fie urmata de enumerarea propriilor ingrediente. Aceasta
enumerare nu este obligatorie:
a) in cazul in care ingredientul compus reprezinta mai putin de 25% din
produsul finit; aceasta exceptie nu se aplica in cazul aditivilor, conform
prevederilor alin. (3);
b) in cazul in care ingredientul compus este un aliment si face parte din
categoria ingredientelor cuprinse in anexa nr. 1c).
(10) Mentionarea apei nu este necesara in cazul in care ea este folosita in
procesul de fabricatie ca unic mod pentru a permite reconstituirea unui
ingredient utilizat sub forma concentrata sau deshidratata ori in cazul in care
aceasta serveste ca mediu lichid, care in mod normal nu poate fi consumat.
Art. 8
(1) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente,
exprimata in procente, determinata la momentul introducerii acestora in
fabricatie, se declara in urmatoarele situatii:
a) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare cu
denumirea sub care alimentul este vandut ori este in mod obisnuit asociat cu
aceasta denumire de consumator; sau
b) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective este
accentuata la etichetare prin cuvinte, desene ori grafice; sau
c) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective confera
caracteristici specifice alimentului si il diferentiaza de alte produse cu care
ar putea fi confundat datorita denumirii sau aspectului sau.
(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica:
a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente:
a1) a caror cantitate neta se inscrie pe eticheta, in conformitate cu art.
9 alin. (3); sau
a2) ale caror cantitati sunt deja stabilite pentru a fi inscrise pe
etichete, prin acte normative specifice;
a3) care sunt utilizate in cantitati mici in scop de aromatizare;
a4) in cazul in care, desi apar cu denumirea sub care este vandut
alimentul, nu influenteaza alegerea consumatorului, avandu-se in vedere ca
variatia in cantitate nu este esentiala pentru a caracteriza alimentul sau nu
il diferentiaza de produsele similare;
b) atunci cand prin acte normative specifice se stabileste in mod precis
cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fara a impune
indicarea acesteia pe eticheta;
c) in situatiile prevazute la art. 7 alin. (5) lit. d) si e).
(3) Prevederile alin. (1) lit. a) si b) nu se aplica in cazul mentiunilor
referitoare la adaosul de vitamine si de minerale, atunci cand acestea se supun
etichetarii nutritionale.
(4) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se
inscrie cu denumirea sub care este vandut alimentul ori in imediata vecinatate
a acesteia, sau in lista cuprinzand ingredientele, in continuarea denumirii
ingredientului sau a categoriei de ingrediente respective.
(5) In cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor
tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse,
cantitatea indicata a unui ingredient sau a ingredientelor, exprimata in
procente, se raporteaza la produsul finit. Atunci cand cantitatea unui
ingredient sau cantitatea totala a ingredientelor inscrisa prin etichetare
depaseste 100%, exprimarea procentuala se inlocuieste cu cea a cantitatii
ingredientului/ingredientelor utilizate la obtinerea a 100 grame de produs finit.
(6) Cantitatea ingredientelor volatile se indica corespunzator cantitatii
din produsul finit.
(7) Cantitatea de ingrediente, utilizata in forma concentrata sau
deshidratata si reconstituita pe parcursul procesului de fabricatie, poate fi
indicata corespunzator cantitatii dinaintea concentrarii ori deshidratarii. In
cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie
reconstituite prin adaugarea apei, cantitatea de ingrediente poate fi indicata
corespunzator cantitatii din produsul reconstituit.
(8) Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementarilor
referitoare la etichetarea nutritionala.
SECTIUNEA a IV-a
Cantitatea neta
Art. 9
(1) Inscrierea cantitatii nete a alimentelor preambalate se face in unitati
de volum pentru produsele lichide si in unitati de masa pentru celelalte
produse, utilizandu-se, dupa caz, litrul, centilitrul, mililitrul, kilogramul
sau gramul.
(2) a) Prevederile referitoare la indicarea cantitatii nete se aplica si in
cazul in care prin acte normative specifice se impune indicarea cantitatii
nominale minime sau medii.
b) In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe articole
continand aceeasi cantitate din acelasi produs, ambalate individual, indicarea cantitatii
nete se face prin mentionarea cantitatii nete continute de un ambalaj
individual si a numarului total al acestora. Aceste mentiuni nu sunt
obligatorii atunci cand numarul total de ambalaje individuale poate fi numarat
cu usurinta din exterior si atunci cand cel putin o indicatie privind
cantitatea neta individuala poate fi citita clar din exteriorul produsului.
c) In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse
ambalate individual, care nu sunt considerate unitati de vanzare, indicarea
cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete totale si a numarului
total de ambalaje individuale.
(3) a) In cazul alimentelor solide livrate in mediu lichid se indica pe
eticheta si masa neta a componentei solide.
b) Prin mediu lichid se intelege: apa, solutii apoase de saruri, saramura,
solutii apoase de acizi alimentari, otet, solutii apoase de zahar sau
inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, in cazul fructelor sau legumelor.
c) Substantele care se constituie ca mediu lichid pot fi singure sau in
amestec, ca atare ori congelate, cu conditia ca acestea sa fie numai un element
auxiliar al componentei solide si astfel sa nu reprezinte un factor de decizie
pentru cumparator.
(4) Indicarea cantitatii nete nu este obligatorie pentru:
a) alimentele vandute cu bucata, cu conditia ca numarul de articole sa
poata fi vazut cu claritate si sa poata fi numarat cu usurinta din exteriorul
produsului; in caz contrar se indica numarul pe eticheta;
b) alimentele care pot inregistra pierderi considerabile de volum sau de
masa si care sunt vandute la bucata sau cantarite in prezenta cumparatorului;
c) alimentele a caror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5
mililitri; aceasta prevedere nu se aplica condimentelor si plantelor aromatice.
SECTIUNEA a V-a
Data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate, conditii de pastrare,
de conservare si de folosire
Art. 10
(1) Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se inscrie de catre producator
data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care acestea isi pastreaza
caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare.
(2) Data va fi precedata de mentiunea:
- "A se consuma, de preferinta, inainte de ...", daca in data
este inclusa ziua; sau
- "A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul ...", daca se
indica luna si anul sau numai anul.
(3) Mentiunile prevazute la alin. (2) sunt insotite fie de data, fie de
indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau ambalaj.
Mentiunile sunt completate, dupa caz, cu indicarea conditiilor de pastrare si
conservare ce trebuie respectate pe perioada durabilitatii minimale.
(4) Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si a anului, intr-o
forma cronologica necodificata; in cazul alimentelor:
- a caror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient sa se indice
ziua si luna;
- a caror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni,
este suficient sa se indice luna si anul;
- a caror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient sa se
indice anul.
(5) Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele
mentionate in anexa nr. 1b).
Art. 11
(1) Pentru produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad
ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa
prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului data durabilitatii
minimale este inlocuita de data limita de consum. Data inscrisa de producator este
precedata de mentiunea "expira la data de ...", indicandu-se in
ordine ziua, luna si eventual anul, in forma necodificata.
(2) Mentiunea prevazuta la alin. (1) este insotita fie de data, fie de
indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj.
(3) Mentiunea cuprinsa in alin. (1) se completeaza cu indicarea conditiilor
de depozitare ce trebuie respectate.
Art. 12
(1) Informatiile privind modul de preparare a alimentelor se indica in asa
fel incat sa permita utilizarea corecta a acestora.
(2) Pentru anumite alimente, in cazul in care producatorul nu stabileste
instructiuni precise de utilizare, acestea pot fi impuse prin acte normative
specifice.
SECTIUNEA a VI-a
Concentratia alcoolica
Art. 13
(1) Prezenta sectiune se refera la indicarea concentratiei alcoolice in
volum pe etichetele bauturilor ce contin alcool mai mult de 1,2% in volum,
exceptandu-se cele prevazute la pozitiile tarifare 22.04 si 22.05 din Tariful
vamal de import al Romaniei.
(2) Concentratia alcoolica se exprima in procente de volum, la temperatura
de referinta de 20 grade C; valoarea concentratiei alcoolice se inscrie in
cifre cu cel mult o zecimala urmata de simbolul "% vol." si poate fi
precedata de cuvantul "alcool" sau de abrevierea "alc.".
(3) Tolerantele pozitive si negative, exprimate in valoare absoluta,
permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportata in procente de volum,
sunt urmatoarele:
______________________________________________________________________________
| a) Bere cu concentratia alcoolica mai mica de 5,5% inclusiv |
|
| b) Bauturi nespumoase obtinute din struguri si incluse in pozitia | 0,5%
vol.|
| tarifara 2206.00 din Tariful vamal de import al Romaniei | |
|___________________________________________________________________|__________|
| c) Bere cu concentratia alcoolica ce depaseste 5,5% |
|
| d) Bauturi spumoase obtinute din struguri si incluse in pozitia |
|
| tarifara 2206.00 din Tariful vamal de import al Romaniei | 1% vol.
|
| e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din fructe si |
|
| alte sortimente de vinuri obtinute din fructe, altele decat |
|
| struguri, fie ca sunt spumoase sau spumante |
|
| f) Bauturi pe baza de miere fermentata |
|
|___________________________________________________________________|__________|
| g) Bauturi ce contin fructe macerate sau parti de plante | 1,5%
vol.|
|___________________________________________________________________|__________|
| h) Alte bauturi | 0,3%
vol.|
|___________________________________________________________________|__________|
(4) Tolerantele stabilite la alin. (3) lit. a) - h) nu exclud aplicarea
tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea
concentratiei alcoolice.
SECTIUNEA a VII-a
Dispozitii referitoare la alimente preambalate
Art. 14
(1) Pentru alimentele preambalate mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu
pe ambalaj sau pe o eticheta atasata de acesta.
(2) Mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu numai pe documentele de
insotire, atunci cand alimentele preambalate sunt:
a) comercializate intr-o forma intermediara celei de vanzare catre
consumatorul final si nu fac obiectul vanzarii catre agentii economici care
prepara si furnizeaza hrana pentru populatie;
b) destinate aprovizionarii agentilor economici care prepara si furnizeaza
hrana pentru populatie, supunandu-le unor procese de prelucrare.
(3) In cazul produselor prevazute la alin. (2), pe ambalajul exterior in
care acestea sunt prezentate spre comercializare se inscriu elementele
prevazute la art. 5 lit. a), e) si g) si, dupa caz, cele prevazute la art. 11.
(4) Mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu astfel incat sa fie usor de
inteles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu usurinta, lizibil si
intr-un mod ce nu permite stergerea; acestea nu vor fi in nici un fel mascate,
nu se inscriptioneaza in locuri obscure sau intrerupte prin inscriptii ori
imagini.
(5) Mentiunile prevazute la art. 5 lit. a), d), e) si j) se inscriu in
acelasi camp vizual.
(6) In cazul ambalajelor din sticla destinate reutilizarii, marcate intr-un
mod ce nu permite stergerea, precum si al ambalajelor sau recipientelor care nu
au nici una dintre fete cu suprafata mai mare de 10 cm^2 se inscriu pe etichete
doar elementele prevazute la art. 5 lit. a), d) si e). In acest caz nu se
aplica prevederile alin. (5).
SECTIUNEA a VIII-a
Dispozitii referitoare la alimentele nepreambalate
Art. 15
(1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare
consumatorilor ori agentilor economici care prepara hrana pentru populatie,
trebuie sa aiba inscrise denumirea conform prevederilor art. 5 si data
durabilitatii minimale sau data limita de consum. Inscrierea se face pe produs,
pe un afis, anunt sau in orice alta forma fara risc de confuzie.
(2) Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale alimentele
cuprinse in anexa nr. 1b).
SECTIUNEA a IX-a
Indicarea lotului
Art. 16
(1) Alimentele nu pot fi comercializate daca nu sunt insotite de o indicatie
care sa permita identificarea lotului din care fac parte.
(2) Indicarea lotului nu este obligatorie pentru urmatoarele alimente sau
in urmatoarele conditii:
a) produse agricole care in momentul transferarii din spatiul de depozitare
sunt vandute sau livrate de la producator la unitati in scopul depozitarii
temporare, conditionarii sau ambalarii, dirijate catre organizatii de
producatori ori achizitionate in vederea introducerii imediate intr-un sistem
de pregatire operationala sau de transformare;
b) atunci cand la locurile de vanzare catre consumatorul final alimentele
nepreambalate sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate in
vederea vanzarii imediate;
c) pentru ambalajele si recipientele a caror fata mare are o suprafata mai
mica de 10 cm^2;
d) portiile individuale de inghetata; in acest caz indicarea lotului de
fabricatie se face pe ambalajul colectiv;
e) atunci cand data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate
este indicat prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii,
in aceasta ordine.
(3) Raspunderea in ceea ce priveste stabilirea si inscrierea lotului
revine, dupa caz, producatorului sau ambalatorului ori agentului economic
inregistrat in Romania, care comercializeaza pentru prima oara produsul.
(4) Indicarea lotului este precedata de litera L, cu exceptia cazurilor in
care aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicatii de pe eticheta.
(5) In cazul alimentelor preambalate indicarea lotului conform alin. (4) se
face pe ambalaj sau pe eticheta atasata de acesta; in cazul alimentelor
nepreambalate aceasta indicatie apare pe ambalaj sau pe container ori, in lipsa
acestora, pe documentele comerciale insotitoare.
(6) Inscrierea lotului se face in asa fel incat sa poata fi vazuta cu
usurinta, sa poata fi citita cu claritate si sa nu permita stergerea.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 17
In cazul alimentelor comercializate in ambalaje atractive, precum
figurinele sau suvenirurile, se inscriu elementele prevazute la art. 5 lit. a),
d) si g).
Art. 18
(1) Etichetarea trebuie sa includa una sau mai multe mentiuni suplimentare
pentru urmatoarele categorii de alimente:
________________________________________________________________________________
Nr. Categoriile de alimente Mentiuni
crt.
________________________________________________________________________________
1. Alimente la care durabilitatea a fost "Ambalat in atmosfera
prelungita cu ajutorul gazelor avizate protectoare"
sanitar
2. Alimente care contin unul sau mai multi "Cu
indulcitor/indulcitori"
indulcitori autorizati Aceasta mentiune va insoti
denumirea sub care este vandut
produsul, conform art. 6
3. Alimente care contin atat adaosuri de "Cu zahar/zaharuri si
zahar sau zaharuri, cat si unul sau mai indulcitor/indulcitori"
Aceasta
multi indulcitori autorizati mentiune va insoti denumirea
sub care este vandut produsul
conform art. 6
4. Alimente ce contin aspartam "Contine o sursa de
fenilalanina"
5. Alimente ce contin mai mult de 10% polioli "Consumul in exces poate
adaugati produce efecte laxative"
________________________________________________________________________________
(2) Mentiunile prevazute la alin. (1) nr. crt. 2 si 3 nu se supun
prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) si b).
Art. 19
Toate mentiunile ce se inscriu pe etichete, prospecte sau, dupa caz, in
documente insotitoare, in conformitate cu prevederile prezentelor norme
metodologice, trebuie sa fie redactate in limba romana, fara a exclude
prezentarea acestora si in alte limbi.
Art. 20
Prezentele norme metodologice nu restrictioneaza aplicarea actelor
normative specifice pentru alimentele specificate.
Art. 21
Se interzice modificarea datei durabilitatii minimale sau a termenului de
valabilitate inscris prin etichetarea originara.
Art. 22
(1) Se interzice utilizarea in etichetare, afisarea in vecinatatea
alimentelor sau inscrierea in documentele insotitoare ori in prospectele de
prezentare a denumirilor, indicatiilor, reprezentarilor, semnelor si a oricaror
alte forme de prezentare de natura sa induca in eroare consumatorul, in special
in ceea ce priveste calitatea, originea sau provenienta alimentului.
(2) Ilustrarea de fructe si/sau portiuni vegetale pe etichete, ambalaje de
prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisa decat in cazul in
care fructele (sau parti de fruct - suc de fructe, pulpa de fruct) si/sau
portiunile vegetale apar in denumirea sub care este vandut produsul si sunt
inscrise in lista cuprinzand ingredientele urmate de cantitatea acestora
exprimata in procente.
In cazul utilizarii la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzice
ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor si/sau a
portiunilor vegetale.
Art. 23
Anexele nr. 1a) - 1e) fac parte integranta din prezentele norme
metodologice.
ANEXA 1a)
la normele metodologice
MENTIUNI SUPLIMENTARE
de etichetare pe grupe de produse
Prevederile art. 5 lit. a) - l) din anexa nr. 1 vor fi completate cu
mentiunile specifice fiecarei grupe de produse, dupa cum urmeaza:
1. Lapte de consum
a) continutul de grasime - exprimat in procente - pentru fiecare tip de
lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic);
b) procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat); prescurtarile
de tipul "past.", "UHT" sunt admise;
c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona "A se pastra la
temperatura de 2 - 4 grade C".
2. Sortimente de lapte concentrat sau praf
a) in cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat
indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat
indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat
neindulcit:
- mentiunea "tratat la temperatura ultrainalta (UHT)" sau
"tratat la temperatura ultrainalta", daca acestea au fost supuse la
un astfel de tratament si ambalate aseptic;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
- recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
b) in cazul sortimentelor de lapte praf:
- mentiunea "produs instant" - pentru produsele cu solubilitate
instantanee;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
- recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, precum si
continutul in grasime al produsului astfel reconstituit.
3. Produse lactate acide (iaurt, smantana, lapte batut, kefir, sana)
- continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs.
4. Branzeturi
Pentru diferite tipuri de sortimente din aceasta grupa: branzeturi
proaspete, maturate, topite, fermentate, aromatizate:
a) continutul de grasime raportat la substanta uscata, exprimat in
procente;
b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau
produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);
c) o mentiune precum "pe baza de lapte crud", daca s-a utilizat
numai lapte crud pentru fabricare;
d) in cazul branzeturilor aromatizate, mentionarea aromatizantului adaugat.
5. Unt
a) continutul de grasime, exprimat in procente;
b) o mentiune speciala in cazul adaosului de sare.
6. Produse din categoria margarina
a) mentiune privind tipul de margarina;
b) continutul de grasime, exprimat in procente;
c) mentiunile privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, daca s-au
utilizat asemenea adaosuri in fabricare;
d) margarina continand mai mult de 0,5% sare comestibila trebuie indicata
ca "sarata".
7. Carne si produse din carne
a) mentionarea speciilor de animale de la care provine carnea (inclusiv
organele);
b) denumirea speciei pentru peste, crustacee, moluste;
c) mentionarea procedeelor de fabricatie sau natura tratamentelor utilizate,
ca de exemplu:
- produs pe baza de carne tocata;
- produs crud-uscat;
- produs afumat;
- produs sarat;
- carnati proaspeti pentru fript, prajit;
- preparate din carne proaspete (fierte);
- preparate din carne fierte si afumate;
- preparate din carne crude si afumate;
- preparate din carne fierte, afumate si uscate;
- preparate din carne fierte si dublu afumate;
- preparate din carne prelucrate prin coacere;
- produs pasteurizat (semiconserve tratate termic la o temperatura mai mica
de 100 grade C);
- produs refrigerat;
- produs congelat;
- semipreparate culinare (pentru produsele netratate termic);
- produs pe baza de peste ..., cu specificarea speciei si a tratamentului
termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare);
- produs sterilizat;
- produs obtinut prin injectare;
d) informatia privind specia de animale nu este necesara pentru produsele
pe baza de carne alcatuite numai din carne de bovina, porcina, si nici atunci
cand este utilizata denumirea lor traditionala. Daca una dintre cele doua
specii este mentionata in denumirea sub care este vandut alimentul, proportia
de carne trebuie sa fie mai mare de 50% din compozitie;
e) nu este necesara mentionarea speciei de animale pentru slanina, sorici,
sange, plasma;
f) mentionarea tipului de membrana utilizat:
- membrane naturale;
- membrane artificiale comestibile;
- membrane artificiale necomestibile;
g) extractul si supa de carne care nu provin din carne de bovina trebuie sa
poarte indicatia privind carnea utilizata (de exemplu, extract din carne de
porc).
8. Oua si produse din oua
a) la locul de vanzare se va afisa o eticheta in care se va mentiona:
"oua proaspete mari" (cu masa peste 50 g/buc.) sau "oua
proaspete mici" (cu masa cuprinsa intre 40 - 50 g/buc.);
b) pentru produsele din oua se va indica continutul in oua raportat la
produsul finit, exprimat in procente, si temperatura de depozitare.
9. Legume - fructe
a) in cazul ciupercilor comestibile congelate, data congelarii;
b) in cazul produselor pe baza de ciuperci uscate, o mentiune precum
"fabricat plecand de la ciuperci uscate";
c) in cazul ciupercilor de cultura proaspete, indicarea agentului economic
producator sau a producatorului particular.
10. Suc natural de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe
a) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o
mentiune precum "carbogazos";
b) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in
produs;
c) in cazul sucurilor si nectarurilor obtinute din concentrate se
mentioneaza "obtinut din concentrat de x", in care x reprezinta
numele fructului; aceasta mentiune va figura in imediata apropiere a denumirii
produsului, cu caractere ingrosate;
d) in cazul sucurilor si nectarurilor cu pulpa in continut se mentioneaza
"cu pulpa";
e) in cazul nectarurilor se mentioneaza continutul minim de fructe (x%) in
imediata apropiere a denumirii produsului, in care x reprezinta procentul minim
de fruct din produsul finit;
f) in cazul in care nectarul de fructe contine miere, mentiunea
"contine miere" trebuie sa figureze in imediata apropiere a denumirii
produsului;
g) in cazul sucurilor de fructe diluate se mentioneaza in imediata
apropiere a denumirii produsului continutul minim de suc de fructe, piure de
fructe sau amestec din aceste componente.
11. Bauturi racoritoare
a) daca se utilizeaza mai multe sucuri de fructe, acestea vor fi mentionate
in ordinea descrescatoare a concentratiilor lor;
b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4% se
mentioneaza denumirea fructului ("... suc de lamaie", "... suc
de portocale"), iar daca proportia din sucul de fructe este mai mica de 4%
se mentioneaza "... cu aroma de ...";
c) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune
precum "contine cafeina"; in cazul bauturilor ce contin de regula
cafeina, iar concentratia este mai mica de 1 mg/l se indica "fara cafeina";
d) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l
denumirea sub care se vinde produsul se completeaza cu mentiunea
"carbogazoasa";
e) mentionarea originii apei minerale, cand aceasta este folosita la
prepararea produselor.
12. Sucuri de legume
- mentionarea legumelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in
produs.
13. Conserve de fructe (dulceata, gem, marmelada, crema, pasta, piureuri de
castane indulcite):
a) o mentiune precum "a se pastra la rece dupa deschidere",
pentru produsele a caror concentratie in substanta uscata solubila este mai
mica de 63%; se poate omite aceasta mentiune pentru produsele la gramajele
mici, al caror continut este in mod normal consumat o singura data, precum si
pentru produsele la care au fost adaugati conservanti;
b) in lista cuprinzand ingredientele si aditivii se va mentiona pentru:
- caisele utilizate in dulceata simpla, care au suferit tratament de
deshidratare, altul decat liofilizare, specificatia "caise uscate";
- sucul de sfecla rosie adaugat la gemul simplu sau la dulceata simpla de
capsuni, zmeura, coacaze rosii sau de prune, specificatia "suc de sfecla
rosie pentru intensificarea culorii" sau o specificatie asemanatoare;
c) mentiunea "fruct utilizat: ... g pentru 100 g produs finit";
d) mentiunea "zahar total: ... g pentru 100 g", cifra indicata
reprezentand valoarea refractometrica a produsului finit, determinata la 20
grade C, admitandu-se o toleranta de +/- 3% .
14. Ciocolata si produse din ciocolata
a) se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao in substanta
uscata, exprimat in procente, astfel: "cacao ...% minim";
b) in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura;
c) se excepteaza de la indicarea continutului net produsele din ciocolata
preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta exceptie nu se aplica
produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci cand sunt
prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca
continutul net total, inclusiv ambalajul, este egal cu sau mai mare de 50 g; in
cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie
poate fi inlocuita cu continutul net minim;
d) o mentiune privind adaosul de cafea sau de bauturi spirtoase, cand
acesta depaseste 1% din masa produsului.
15. Cafea, derivati din cafea
a) mentionarea denumirii varietatilor de cafea, in cazul comercializarii
acesteia sub forma verde sau prajita, in vrac;
b) in cazul in care continutul de cafeina este sub 0,1%, raportat la
substanta uscata, se inscrie mentiunea "cafea decafeinizata";
c) se interzice comercializarea sub denumirea de "cafea" a
amestecurilor de cafea cu substituenti ai acesteia;
d) in cazul amestecurilor de cafea cu substituenti de cafea se indica
substituentii utilizati si procentul de cafea din amestec.
16. Sare
Pentru sarea iodata se vor face mentiunile:
a) "iodata", cu indicarea concentratiei de iod;
b) "a se folosi pentru gatit si masa";
c) "a nu se folosi pentru conserve alimentare".
17. Condimente
In cazul condimentelor care contin mai mult de 5% sare comestibila, se va
mentiona procentul acesteia.
18. Vin si produse pe baza de vin
Etichetarea vinurilor si produselor pe baza de vin se face in conformitate
cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997, cu modificarile ulterioare.
19. Bauturi alcoolice
a) in cazul bauturilor alcoolice sunt interzise indicatii care, sub
diferite forme, se refera la sanatate, precum: "reconfortant",
"fortifiant", "energizant", "tonic";
b) in cazul bauturilor alcoolice comercializate in restaurante:
- lista de bauturi trebuie sa mentioneze denumirea specifica, continutul in
alcool (% vol.) si capacitatea. Aceste mentiuni nu se aplica in cazul
amestecurilor de bauturi alcoolice care sunt preparate in restaurant;
- recipientele de bauturi alcoolice vandute in restaurante trebuie sa aiba
indicate vizibil si lizibil denumirea specifica, tara producatoare si
concentratia alcoolica.
20. Otet de fermentatie
a) continutul minim in acid, exprimat in grame acid acetic la litrul de
produs;
b) inscrierea pe eticheta a denumirii "otet" sau "esenta de
otet" pentru produsele obtinute din alte materii prime decat acidul acetic
de fermentatie este interzisa.
21. Ape imbuteliate, altele decat apa minerala si apa de izvor
a) se inscriptioneaza cu denumirea "apa de masa gazoasa" sau
"apa de masa carbogazoasa" apa potabila la care s-a adaugat dioxid de
carbon alimentar;
b) se inscriptioneaza cu denumirea "apa de masa mineralizata
artificial" apa potabila la care s-au adaugat saruri minerale. Acestea se
inscriu in lista cuprinzand ingredientele in ordinea descrescatoare a
importantei lor cantitative in momentul introducerii in fabricatie.
In cazul in care produsul contine dioxid de carbon alimentar, denumirea sub
care se vinde produsul se completeaza cu mentiunea "carbogazoasa".
Cele trei cuvinte "apa mineralizata artificial" se inscriu unele
langa altele, cu caractere de aceeasi marime si cu aceeasi culoare.
In cazurile mentionate la lit. a) si b) eticheta nu va contine referiri,
semne sau figuri care sa creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala,
sa induca in eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa ii
atribuie apei efecte sau recomandari terapeutice ori sa faca precizari asupra
compozitiei chimice a acesteia.
22. Informatiile prevazute la art. 5 din anexa nr. 1 se completeaza, dupa
caz:
- in cazul alimentelor congelate, cu mentiunile "produs congelat"
si "a nu se recongela dupa decongelare".
ANEXA 1b)
la normele metodologice
LISTA
cuprinzand alimentele scutite de indicarea datei durabilitatii minimale
1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut
obiectul unei curatari, taieri sau altor tratamente similare. Aceasta derogare
nu se aplica semintelor pentru germinatie si produselor similare.
2. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri
aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat struguri
3. Bauturile continand 10% sau mai mult in volum alcool
4. Bauturi racoritoare, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi
alcoolice in recipiente individuale mai mari de 5 l, destinate agentilor
economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie
5. Painea, produsele de panificatie, patiserie si de cofetarie, care prin
natura lor sunt consumate in 24 de ore de la fabricare
6. Otetul de fermentatie
7. Sarea de bucatarie
8. Zaharul solid
9. Produsele zaharoase care sunt alcatuite aproape in totalitate din zahar
aromatizat si/sau colorat
10. Guma de mestecat si produsele similare de mestecat
11. Portiile individuale de inghetata.
ANEXA 1c)
la normele metodologice
LISTA
cuprinzand alimentele scutite de obligatia indicarii ingredientelor
1. Fructele si legumele proaspete, inclusiv cartofii, care nu au facut
obiectul unei curatari, taieri sau altor tratamente similare
2. Apele carbogazoase in a caror denumire apare aceasta caracteristica
3. Otetul de fermentatie care provine in mod exclusiv dintr-un singur
produs de baza si care nu a suferit adaugarea nici unui alt ingredient
4. Branzeturi, untul, laptele si smantana fermentata, in masura in care nu
au suferit decat adaugari de produse lactate, enzime si culturi de
microorganisme necesare fabricarii sau de sare, in cazul branzeturilor, altele
decat cea proaspata sau topita
5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci cand:
a) denumirea comerciala a acestuia este identica cu cea a ingredientului;
sau
b) denumirea comerciala permite identificarea clara a naturii
ingredientului.
ANEXA 1d)
la normele metodologice
LISTA
cuprinzand ingredientele care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei
lor, urmata de numele specific sau de codul numeric C.E.
1. Colorant
2. Conservant
3. Antioxidant
4. Emulsificator
5. Agent de ingrosare
6. Gelifiant
7. Stabilizator
8. Potentiator de aroma
9. Corector de aciditate
10. Acidifiant
11. Antiaglomerant
12. Amidon modificat*)
13. Indulcitor
14. Agent de afanare
15. Antispumant
16. Agent de glazurare
17. Saruri de topire*)
18. Ameliorator (de faina)
19. Agent de intarire
20. Agent de umezire
21. Agent de incarcare
22. Gaz de propulsare
------------
*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu este obligatorie.
*) Se indica numai in cazul branzeturilor topite si al produselor pe baza
de branza topita.
ANEXA 1e)
la normele metodologice
LISTA
cuprinzand categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi
inlocuit cu denumirea categoriei
________________________________________________________________________________
Ingrediente Denumirea
________________________________________________________________________________
Uleiuri rafinate, altele decat uleiul de masline "Ulei" urmat de:
- mentiunea
"vegetal" sau
"animal", dupa
caz; sau
- indicarea originii sale
specifice vegetale sau
animale;
- mentiunea
"hidrogenat"
trebuie sa insoteasca
indicarea unui ulei
hidrogenat
________________________________________________________________________________
Grasimi rafinate "Grasimi" urmat de:
- mentiunea
"vegetale" sau
"animale", dupa
caz; sau
- indicarea originii sale
specifice vegetale sau
animale;
- mentiunea
"hidrogenat"
trebuie sa insoteasca
indicarea unei grasimi
hidrogenate
________________________________________________________________________________
Amestecuri de faina provenita din doua sau din "Faina" urmata de
enumerarea
mai multe cereale cerealelor din care aceasta a
fost obtinuta, in ordinea
descrescatoare a proportiei
lor in compozitie
________________________________________________________________________________
Amidonuri si amidonuri modificate prin procedee "Amidon"
fizice sau enzimatice
________________________________________________________________________________
Toate speciile de peste, acolo unde acesta "Peste"
constituie un ingredient al altui aliment, cu
mentiunea ca denumirea si prezentarea
alimentului nu se refera la o specie anumita de
peste
________________________________________________________________________________
Toate sortimentele de branzeturi, atunci cand "Branza"
acestea sau un amestec de branzeturi constituie
un ingredient al altui aliment, cu mentiunea ca
denumirea si prezentarea alimentului nu se
refera la un anume sortiment de branza
________________________________________________________________________________
Condimentele nedepasind 2% din compozitia "Condiment(e)" sau
"Amestec de alimentului
condimente"
________________________________________________________________________________
Toate plantele sau parti din plante aromatice "Plante aromatice"
sau
nedepasind 2% din compozitia alimentului "Amestecuri de plante
aromatice"
________________________________________________________________________________
Toate tipurile de preparate din gume utilizate "Guma baza"
in fabricatia gumei de baza pentru guma de
mestecat
________________________________________________________________________________
Toate tipurile de pesmet "Pesmet"
________________________________________________________________________________
Toate tipurile de zaharoza "Zahar"
________________________________________________________________________________
Dextroza anhidra sau monohidrata "Dextroza"
________________________________________________________________________________
Sirop de glucoza si sirop de glucoza deshidratat "Sirop de glucoza"
________________________________________________________________________________
Toate tipurile de proteine din lapte (cazeina, "Proteine din lapte"
cazeinati si proteine din zara) si amestecurile
acestora
________________________________________________________________________________
Unt de cacao presat, centrifugat sau rafinat "Unt de cacao"
________________________________________________________________________________
Toate fructele confiate nedepasind 10% din masa "Fructe confiate"
alimentului
________________________________________________________________________________
Amestecul de legume nedepasind 10% din "Legume"
compozitia alimentului
________________________________________________________________________________
Toate tipurile de vinuri "Vin"
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
NORME METODOLOGICE
privind etichetarea nutritionala a alimentelor
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezentele norme metodologice reglementeaza modul de etichetare
nutritionala atat a alimentelor livrate ca atare consumatorului final, cat si a
celor destinate aprovizionarii restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor
agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie.
(2) Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplica urmatoarelor
produse:
a) ape minerale naturale sau alte ape destinate consumului uman;
b) integratori dietetici/suplimente alimentare.
(3) Prezentele norme metodologice nu exclud aplicarea reglementarilor
privind etichetarea alimentelor destinate utilizarilor nutritionale speciale.
(4) In sensul prezentelor norme metodologice, urmatorii termeni se definesc
astfel:
a) etichetare nutritionala - orice informatie care apare pe etichete si se
refera la:
a1) valoarea energetica; si
a2) urmatoarele substante nutritive: proteine, glucide-zaharuri, lipide,
fibre, sodiu, vitaminele si mineralele prezente in cantitati semnificative,
conform tabelului care face parte integranta din prezentele norme metodologice;
b) mentiune nutritionala - orice reprezentare sau orice mesaj publicitar
care specifica, sugereaza sau induce faptul ca alimentul are anumite
proprietati nutritionale datorate valorii energetice/calorice pe care acesta o
furnizeaza, o furnizeaza la o valoare scazuta sau crescuta ori nu o furnizeaza
si/sau datorita substantelor sale nutritive pe care acesta le contine, le
contine in proportie scazuta sau crescuta ori nu le contine. Inscrierea unor
elemente referitoare la calitatea sau cantitatea unei substante nutritive nu
reprezinta o mentiune nutritionala daca acest lucru este stabilit prin
reglementari specifice;
c) proteine - continutul de proteina calculat cu formula: proteina = azot
total Kjeldahl x 6,25;
d) glucide - toate glucidele metabolizate de organismul uman si care includ
polioli;
e) zaharuri - toate monozaharidele si dizaharidele prezente in alimente,
excluzand poliolii;
f) lipide - lipidele totale, inclusiv fosfolipidele;
g) acizi grasi saturati - acizii grasi fara dubla legatura;
h) acizi grasi mononesaturati - acizii grasi cu o dubla legatura in pozitie
cis;
i) acizi grasi polinesaturati - acizii grasi cu duble legaturi intrerupte
in pozitie cis, cismetilenice;
j) valoare medie - valoarea care reprezinta cel mai bine cantitatea de
substante nutritive pe care o contine un aliment dat, fata de variatiile
acestora in functie de sezon, obiceiuri de consum si alti factori care pot
induce modificari ale valorii efective.
CAP. 2
Dispozitii privind etichetarea nutritionala a alimentelor
Art. 2
(1) Etichetarea nutritionala este optionala cu exceptia prevederilor alin.
(2).
(2) Etichetarea nutritionala este obligatorie atunci cand la prezentarea
sau la publicitatea produsului, cu exceptia campaniilor publicitare colective,
apare pe eticheta o mentiune nutritionala.
Art. 3
Singurele mentiuni nutritionale permise sunt cele care se refera la
valoarea energetica, la substantele nutritive mentionate la art. 1 alin. (4)
lit. a)a2) si la substantele care apartin sau care sunt componentele uneia
dintre categoriile acestor substante nutritive.
Art. 4
(1) Informatiile furnizate consumatorilor prin etichetarea nutritionala,
prevazute la art. 1 alin. (4) lit. a), se grupeaza, dupa caz, in grupa 1 sau 2,
in urmatoarea ordine:
Grupa 1:
a) valoarea energetica;
b) cantitatile de proteine, glucide si lipide.
Grupa 2:
a) valoarea energetica;
b) cantitatile de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi grasi
saturati, fibre si sodiu.
(2) Informatiile furnizate sub forma unei mentiuni nutritionale referitoare
la zaharuri, acizi grasi saturati, fibre sau sodiu se prezinta in conformitate
cu grupa 2.
(3) Etichetarea nutritionala poate include, de asemenea, cantitatile din
una sau mai multe dintre urmatoarele substante: amidon, polioli, acizi grasi
mononesaturati, acizi grasi polinesaturati, colesterol si oricare dintre
mineralele sau vitaminele prezente in aliment in cantitati semnificative,
astfel cum sunt mentionate in tabelul care face parte integranta din prezentele
norme metodologice.
(4) Inscrierea substantelor care apartin sau sunt componentele uneia dintre
categoriile de substante nutritive mentionate la alin. (1) si (3) este
obligatorie atunci cand se face o mentiune nutritionala. In cazul in care se
inscrie cantitatea de acizi grasi polinesaturati si/sau mononesaturati si/sau
aportul de colesterol, se inscrie si cantitatea de acizi grasi saturati. In
acest caz declararea acizilor grasi nu se considera o mentiune nutritionala in
intelesul alin. (2).
Art. 5
Valoarea energetica declarata se calculeaza utilizandu-se urmatorii factori
de echivalenta:
a) glucide, cu exceptia poliolilor 4 kcal/g = 17 kJ/g
b) polioli 2,4 kcal/g = 10 kJ/g
c) proteine 4 kcal/g = 17 kJ/g
d) lipide 9 kcal/g = 37 kJ/g
e) alcool etilic-etanol 7 kcal/g = 29 kJ/g
f) acid organic 3 kcal/g = 13 kJ/g.
Art. 6
(1) Declararea valorii energetice si a proportiei substantelor nutritive
sau a componentelor acestora se face cantitativ. Unitatile de masura utilizate
sunt urmatoarele:
a) valoarea energetica - kJ si kcal;
b) proteine - grame (g);
c) glucide - grame (g);
d) lipide - grame (g);
e) fibre - grame (g);
f) sodiu - grame (g);
g) colesterol - miligrame (mg);
h) vitamine si minerale - unitatile de masura specificate in tabel.
(2) Informatia mentionata la alin. (1) se exprima la 100 g sau la 100 ml.
(3) Informatia prevazuta la alin. (1) poate fi, de asemenea, exprimata pe
eticheta raportat la ratie sau la portie, cu conditia mentionarii pe ambalaj a
numarului de portii continute.
(4) Cantitatile mentionate sunt acelea care caracterizeaza alimentul sub
forma in care este vandut. Aceasta informatie se poate referi si la alimentul
preparat, cu conditia mentionarii instructiunilor de preparare, iar informatia
sa se refere la alimentul preparat pentru consum.
(5) Informatia referitoare la vitamine si minerale, pentru cantitatile
specificate la alin. (2), trebuie, de asemenea, exprimata in procente din doza
zilnica recomandata (DZR) prevazuta in tabel.
(6) In cazul vitaminelor si mineralelor procentul din doza zilnica
recomandata (DZR) poate fi inscris si sub forma grafica.
(7) La declararea cantitatii de zaharuri si/sau polioli si/sau amidon,
imediat dupa cantitatea totala de glucide exprimata in grame se inscriu
cantitatile de zaharuri, polioli si amidon, exprimate in grame.
(8) La declararea cantitatii si/sau tipului de acid gras si/sau valorii
colesterolului, imediat dupa cantitatea totala de lipide exprimata in grame se
inscriu cantitatile de lipide saturate, mononesaturate, polinesaturate,
exprimate in grame, si cea de colesterol exprimata in miligrame.
(9) Valorile declarate sunt, dupa caz, valori medii, care se bazeaza pe
urmatorii factori:
a) analiza alimentului facuta de producator;
b) un calcul facut cu ajutorul valorilor medii cunoscute sau reale ale
ingredientelor utilizate;
c) un calcul obtinut cu datele stabilite si general acceptate.
Art. 7
Dispozitiile privind etichetarea nutritionala prevazute in prezentul
capitol, se aplica si in cazul alimentelor nepreambalate - vrac - oferite
consumatorului final sau destinate aprovizionarii agentilor economici care
prepara si furnizeaza hrana pentru populatie si al alimentelor ambalate la
punctul de vanzare la cererea consumatorului sau preambalate in scopul vanzarii
lor imediate; inscrierea informatiilor nutritionale se face pe produs pe un
afis, anunt sau in orice alta forma fara risc de confuzie.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 8
(1) Prin etichetarea nutritionala informatia se prezinta grupat, in acelasi
loc, sub forma de tabel, cu numerele aliniate, daca spatiul o permite; acolo
unde spatiul nu permite, informatia se prezinta in forma liniara. Informatia se
inscrie intr-un loc vizibil, cu caractere lizibile si intr-o forma ce nu
permite stergerea.
(2) Prin etichetarea nutritionala informatia se inscrie intr-o exprimare
usor de inteles de cumparator, daca nu au fost luate alte masuri in scopul
bunei informari a acestuia. Informatia se inscrie in limba romana, indiferent
de tara producatoare a alimentului, fara a impune restrictii cu privire la
posibilitatea indicarii acesteia si in alte limbi.
Art. 9
Prevederile prezentelor norme metodologice completeaza in mod corespunzator
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1.
TABEL
VITAMINELE SI MINERALELE
care pot fi inscrise pe etichete si doza zilnica recomandata din acestea (DZR)
Vitamina A micro g 800
Vitamina E mg 10
Vitamina C mg 60
Tiamina mg B1 1,4
Riboflavina mg B2 1,6
Niacina mg pp 18
Vitamina B6 mg 2
Acid folic micro g 200
Vitamina D micro g 5
Vitamina B12 micro g 1
Biotina mg 0,15
Acid pantotenic mg 6
Calciu mg 800
Fosfor mg 800
Fier mg 14
Magneziu mg 300
Zinc mg 15
Iod micro g 150
NOTA:
Se considera vitamine si minerale in cantitati semnificative numai cele a
caror cantitate reprezinta minimum 15% din doza zilnica recomandata (DZR)
mentionata in tabel, furnizata de 100 g sau 100 ml ori per pachet daca pachetul
contine o singura portie.
ANEXA 3
NORME METODOLOGICE
privind informatiile suplimentare care se indica obligatoriu prin etichetare in
cazul alimentelor obtinute din organisme modificate genetic sau care contin
aditivi si arome modificate genetic ori obtinute din organisme modificate
genetic
CAP. 1
Alimente obtinute din organisme modificate genetic
SECTIUNEA I
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prevederile prezentului capitol se aplica alimentelor si ingredientelor
alimentare, denumite in continuare alimente specificate, ce se livreaza ca
atare consumatorului final sau agentilor economici care presteaza servicii de
preparare si furnizare a hranei pentru populatie si care au fost obtinute in
totalitate sau in parte din:
a) seminte de soia modificate genetic (Glicina max. L), cu toleranta
crescuta la erbicidul glifosat;
b) porumb modificat genetic (Zea mays L), cu toleranta crescuta la
erbicidul glufosinat de amoniu.
(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica aditivilor alimentari,
aromelor utilizate in alimente sau solventilor de extractie utilizati la
obtinerea alimentelor.
SECTIUNEA a II-a
Dispozitii privind etichetarea alimentelor si ingredientelor alimentare
care au fost obtinute din organisme modificate genetic
Art. 2
(1) Cerintele specifice suplimentare de etichetare a alimentelor
specificate sunt urmatoarele:
a) atunci cand alimentul este compus din mai mult de un ingredient,
expresia "produs din soia modificata genetic" sau "produs din
porumb modificat genetic", dupa caz, se inscrie in lista cuprinzand
ingredientele, intre paranteze, imediat dupa denumirea ingredientului
respectiv. Dupa caz, aceste expresii pot aparea in cadrul unei note de subsol
la lista cuprinzand ingredientele, dispusa vizibil, la care se face trimitere
prin intermediul unui asterisc (*) inscris langa ingredientul respectiv. Cand
un ingredient este deja mentionat ca fiind produs din soia sau porumb, expresia
"produs din organism modificat genetic" poate fi prescurtata
"modificat genetic"; daca forma prescurtata a exprimarii este
utilizata sub forma de nota de subsol la lista cuprinzand ingredientele,
asteriscul se ataseaza direct cuvantului "soia" sau
"porumb". Cand ambele expresii sunt utilizate sub forma de nota de
subsol la lista cuprinzand ingredientele, acestea se inscriu cu caractere de
cel putin aceeasi marime cu a celor din aceasta lista;
b) In cazul produselor pentru care nu exista nici o lista cuprinzand
ingredientele, expresia "produs din soia modificata genetic" sau
"produs din porumb modificat genetic", dupa caz, se inscrie clar pe
eticheta alimentului;
c) daca un ingredient este desemnat prin denumirea categoriei, conform
reglementarilor in vigoare privind etichetarea alimentelor, acea denumire se
completeaza cu expresia "contine .....*) produs din soia modificata
genetic/porumb modificat genetic";
d) daca un ingredient este component al unui ingredient compus si provine
din alimentele specificate, acesta se mentioneaza pe eticheta produsului finit,
cu adaugarea expresiilor prevazute la lit. b).
(2) Alimentele specificate nu se supun cerintelor suplimentare de
etichetare atunci cand:
a) proteina si/sau ADN organismelor modificate genetic, mentionate la art.
1 alin. (1), nu sunt prezente in ingredientele alimentelor considerate
individual ori in alimentul alcatuit dintr-un singur ingredient; sau
b) materialul rezultat din organismele modificate genetic, mentionate la
art. 1 alin. (1), impreuna cu orice material rezultat din alte produse
modificate genetic, este prezent in ingredientele alimentului sau in alimentele
alcatuite dintr-un singur ingredient in proportie de maximum 1% din
ingredientele alimentare considerate individual ori din alimentele alcatuite
dintr-un singur ingredient, cu mentiunea ca prezenta acestuia este accidentala;
pentru a stabili daca prezenta acestui material este accidentala agentii
economici trebuie sa dovedeasca autoritatilor competente ca au luat masurile
necesare de evitare a utilizarii ca sursa a organismelor modificate genetic sau
a produselor rezultate din acestea.
------------
*) Ingredientul/ingredientele trebuie specificat/specificate, dupa caz.
CAP. 2
Alimente si ingrediente alimentare ce contin aditivi si arome care au fost
modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic
SECTIUNEA I
Dispozitii generale
Art. 3
(1) Prevederile prezentului capitol stabilesc cerintele suplimentare
specifice de etichetare a alimentelor si a ingredientelor alimentare, denumite
in sensul prezentelor norme metodologice alimente specificate, ce contin
aditivi si/sau arome, conform alin. (2), denumite in continuare aditivi si
arome specificate, destinate consumatorilor finali si agentilor economici care presteaza
servicii de preparare si furnizare a hranei pentru populatie.
(2) Sunt considerati aditivi si arome specificate:
a) aditivii definiti prin acte normative specifice; si/sau
b) aromele utilizate in alimente, definite prin acte normative specifice,
care sunt, contin sau sunt obtinute din organisme modificate genetic, conform
Ordonantei Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obtinere, testare,
utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile
biotehnologiei moderne, precum si a produselor rezultate din acestea.
Art. 4
Etichetarea alimentelor specificate trebuie sa furnizeze consumatorului
final si agentilor economici care presteaza servicii de preparare si furnizare
a hranei pentru populatie, cu respectarea reglementarilor specifice privind
etichetarea alimentelor, informatii privind:
a) orice fel de caracteristici sau proprietati ale alimentelor, precum:
compozitia, valoarea nutritionala/efectele nutritionale, utilizarea prevazuta
pentru aditivi sau arome, in conformitate cu art. 6 alin. (1), ca urmare a
faptului ca aditivii sau aromele specificate nu mai sunt echivalente cu
aditivii sau aromele existente;
b) prezenta in aromele si aditivii specificati a materialului ce nu este
prezent in aromele sau aditivii echivalenti existenti si care poate afecta
sanatatea anumitor segmente de populatie;
c) prezenta in aromele si aditivii specificati a materialului ce nu este
prezent in aromele sau aditivii echivalenti existenti si care ridica probleme
etice;
d) prezenta unui aditiv sau a unei arome, in conformitate cu prevederile
art. 6 alin. (2), care reprezinta sau contine un organism modificat genetic
prin tehnici de modificare genetica, a caror lista neexhaustiva este stabilita
in partea 1 din anexa nr. 6 la Ordonanta Guvernului nr. 49/2000.
Art. 5
Aditivii sau aromele specificate sunt considerate ca nefiind echivalente in
intelesul art. 4 lit. a), daca evaluarea stiintifica, bazata pe o analiza
corespunzatoare a datelor existente, poate demonstra ca caracteristicile
evaluate sunt diferite in comparatie cu aditivii sau aromele traditionale,
avand in vedere limitele acceptate ale variatiilor naturale ale acestor
caracteristici, in situatia in care aditivii sau aromele specificate contin proteina
si/sau ADN rezultate din modificarea genetica.
SECTIUNEA a II-a
Cerinte suplimentare specifice de etichetare
Art. 6
(1) Cerintele suplimentare specifice de etichetare cu privire la inscrierea
mentiunilor prevazute la art. 4 lit. a) sunt urmatoarele: expresia "produs
din ............ modificat genetic" se inscrie in lista cuprinzand
ingredientele prevazuta de reglementarile privind etichetarea alimentelor intre
paranteze, imediat dupa indicarea aditivului sau a aromei respective. Dupa caz,
aceasta expresie poate aparea intr-o nota de subsol la lista cuprinzand
ingredientele, dispusa vizibil, legata de aditivul sau de aroma respectiva
printr-un asterisc (*). Nota se inscrie cu caractere cel putin de aceeasi
marime cu cea utilizata in lista cuprinzand ingredientele. In cazul alimentelor
specificate pentru care nu exista o lista cuprinzand ingredientele, aceasta
expresie se inscrie cu claritate pe eticheta produsului.
(2) Cerintele suplimentare specifice de etichetare cu privire la inscrierea
mentiunilor prevazute la art. 4 lit. d) sunt urmatoarele: expresia
"modificat genetic" se inscrie in lista cuprinzand ingredientele
imediat dupa indicarea aditivului sau a aromei respective. Dupa caz, aceasta
expresie poate aparea intr-o nota de subsol la lista cuprinzand ingredientele,
dispusa vizibil, legata de aditivul sau de aroma respectiva printr-un asterisc
(*). Nota se inscrie cu caractere cel putin de aceeasi marime cu cea utilizata
in lista cuprinzand ingredientele. In cazul alimentelor specificate pentru care
nu exista o lista cuprinzand ingredientele, aceasta expresie se inscrie clar pe
eticheta produsului.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 7
Prevederile prezentelor norme metodologice completeaza in mod corespunzator
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1.