HOTARARE Nr.
751 din 9 iulie 2008
pentru modificarea Normelor
metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la
Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 589 din 6 august 2008
In temeiul art. 108 din Constituţia
României, republicată,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. I. - Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în
anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea
alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu
modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 6 alineatul
(1), literele d) şi e) vor avea următorul cuprins:
,,d) pentru alimentele provenite din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar este admisă utilizarea
denumirii comerciale sub care alimentul este legal fabricat şi comercializat în
ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar; totodată, în
cazul în care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în
special ale art. 5, această denumire nu permite consumatorului cunoaşterea
naturii reale a alimentului şi distingerea acestuia de alimente cu care s-ar
putea confunda, denumirea comercială trebuie să fie însoţită de o altă
informaţie descriptivă care să apară în vecinătatea acesteia;
e)în mod excepţional, nu se utilizează denumirea
comercială din ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar în
cazul în care alimentul se diferenţiază în mod esenţial de cel cunoscut de
consumator sub această denumire, în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, iar prevederile lit.
d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corectă a acestuia."
2. La articolul 15,
alineatul (1) va avea următorul cuprins:
„Art. 15. - (1) Orice aliment nepreambalat, prezentat
spre comercializare consumatorului final ori
operatorilor economici care prepară hrană pentru populaţie, sau alimentele
ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpărătorului ori preambalate în
vederea vânzării lor imediate trebuie să aibă înscrise denumirea conform
prevederilor art. 5, data durabilităţii minimale sau data limită de consum şi
ingredientele cuprinse în anexa nr. 1f). Inscrierea se face pe produs, pe un
afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără risc de confuzie."
3. Anexa nr. 1 f) se
modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.
Art. II. -Alimentele
introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 31 mai 2009 şi care sunt conforme
cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.357/2006 pentru modificarea Normelor
metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la
Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, se
comercializează până la epuizarea stocurilor.
Art. III. - Prezenta
hotărâre transpune prevederile Directivei Comisiei 2007/68/CE din 27 noiembrie
2007 de modificare a anexei a III-a la Directiva Parlamentului European şi a
Consiliului 2000/13/CE
privind anumite ingrediente alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene (JOCE), seria L, nr. 310 din 28 noiembrie 2007.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu
p. Ministrul sănătăţii publice,
Raed Arafat
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Cioloş
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocănea,
secretar de stat
ANEXĂ [Anexa nr. 1f) la normele metodologice]
LISTA
cuprinzând ingredientele prevăzute la art. 7 alin.
(62)
şi (11)-(14)
1. Cereale care conţin gluten (grâu, secară, orz,
ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) şi produse derivate,
exceptând:
a) siropurile de glucoza obţinute din grâu, inclusiv
dextroza*);
b) maltodextrinele obţinute din grâu*);
c) siropurile de glucoza obţinute din orz;
d) cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase şi
alte băuturi alcoolice.
2. Crustacee şi produse derivate
3. Ouă şi produse derivate
4. Peşte şi produse derivate, exceptând:
a) gelatina de peşte folosită ca suport pentru
preparatele de vitamine sau carotenoide;
b) gelatina de peşte sau ihtiocolul folosit la
limpezirea berii sau a vinului.
5. Arahide şi produse derivate
6. Soia şi produse derivate, exceptând:
a) uleiul şi grăsimile de soia,
complet rafinate*);
b) amestecul natural de tocoferoli
(E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D- alfa natural,
succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia;
c) fitosteroli şi esteri de fitosterol derivaţi din
uleiuri vegetale extrase din soia';
d) esterul de stanol vegetal
produs din sterolii obţinuţi din uleiuri vegetale extrase din soia.
7. Lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză),
exceptând:
a) zerul folosit la producerea de distilate sau alcool
etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase si alte băuturi alcoolice;
b) lactitolul.
8. Fructe cu coajă, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de
pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci
Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia
(Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia
ternifolia) şi produse derivate, exceptând nucile
folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă
pentru băuturi spirtoase şi alte băuturi alcoolice.
9. Ţelină şi produse derivate
10. Muştar şi produse derivate
11. Seminţe de susan şi produse derivate
12. Dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste
10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO2
13. Lupin şi produse derivate
14. Moluşte si produse
derivate.
*) Şi produsele
obţinute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate
creşte nivelul de alergenicitate estimat de EFSA ( European Food Safety
Authority) pentru produsul de bază din care au fost obţinute.