HOTARARE Nr. 568 din 5 iunie 2002
privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor
si utilizarii in industria alimentara
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 407 din 12 iunie 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta hotarare reglementeaza conditiile referitoare la iodarea
universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii
in industria alimentara, in scopul prevenirii tulburarilor prin carenta de iod.
Art. 2
In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos semnifica
dupa cum urmeaza:
a) tulburarile prin deficit de iod sunt starile patologice, manifeste sau
fruste, aparute ca rezultat al disfunctiilor tiroidei cauzate printr-un aport
insuficient de iod in organism;
b) prevenirea tulburarilor prin deficit de iod este ansamblul de masuri
care au ca scop acoperirea nevoilor de iod ale organismului, consumul de sare
iodata universal fiind mijlocul cel mai accesibil pentru realizarea acestui
scop;
c) iodarea universala a sarii reprezinta procesul de introducere a iodului
in sare, pentru orice tip de consum: uman, animal, industrie alimentara;
d) sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui
compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din
depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard
pentru sarea destinata consumului alimentar;
e) sarea iodata este sarea destinata consumului uman, hranei animalelor si
utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat
sau iodura de potasiu.
CAP. 2
Conditii de calitate si de securitate
Art. 3
In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria
alimentara se utilizeaza numai sarea iodata.
Art. 4
(1) Conditiile de calitate si de securitate pentru sarea utilizata ca
suport in vederea obtinerii sarii iodate trebuie sa fie conforme cu SR 13
360/1996. Continutul de NaCl din sarea utilizata pentru iodare nu trebuie sa
fie mai mic de 97% .
(2) Sarea iodata trebuie sa contina 20 +/- 5 mg iod/kg de sare, respectiv
34 +/- 8,5 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 26 +/- 6,5 mg iodura de
potasiu/kg de sare.
Art. 5
Metoda de iodare a sarii, calitatea si securitatea, concentratia de iod,
metodele de control aplicate in procesul de iodare si pastrarea pana in
momentul consumului/utilizarii a concentratiei de iod stabilite prin prezenta
hotarare trebuie sa intruneasca toate conditiile prevazute de reglementarile in
vigoare.
Art. 6
(1) Procesele de productie - purificare, recristalizare, iodare -, de
ambalare si etichetare, precum si activitatile de transport, depozitare,
comercializare a sarii trebuie sa se desfasoare cu respectarea stricta a
normelor de igiena in vigoare privind siguranta alimentelor, evitandu-se orice
risc de contaminare.
(2) Normele privind siguranta alimentelor se aplica si pentru sarea iodata
importata.
Art. 7
Pentru sarea iodata se folosesc ambalaje care mentin calitatea sarii si
concentratia de iod stabilite, pana la data de durabilitate minimala stabilita
de producator.
Art. 8
Autoritatile/institutiile cu atributii de control in domeniul sigurantei
alimentelor au obligatia sa identifice/determine prezenta iodului/concentratia
de iod din sarea iodata.
Art. 9
Etichetarea sarii iodate se face in conformitate cu prevederile legale in
vigoare. Denumirea sub care se vinde produsul este "Sare iodata".
Art. 10
Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: importul in vederea comercializarii,
precum si productia si comercializarea de sare neiodata pentru utilizarea in
alimentatia omului, hrana animalelor si in industria alimentara.
CAP. 3
Inspectia si controlul sarii iodate
Art. 11
Inspectia si controlul sarii iodate sunt obligatorii si se efectueaza de
catre reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Sanatatii si Familiei,
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si ai Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorilor, conform atributiilor ce le revin.
CAP. 4
Sanctiuni
Art. 12
(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii:
a) livrarea de catre producatori sau importatori a sarii iodate pentru
consumul uman, hrana animalelor si pentru industria alimentara, cu un continut
de iod sub cel stabilit de prezenta hotarare;
b) utilizarea in industria alimentara a sarii neiodate;
c) comercializarea de sare iodata cu un continut de iod sub cel stabilit de
prezenta hotarare, ca urmare a nerespectarii de catre agentul economic a
conditiilor privind transportul, depozitarea si comercializarea stabilite de
producator.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza cu
amenda de la 100 milioane lei la 150 milioane lei, iar cea prevazuta la alin.
(1) lit. c) se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane lei la 150 milioane
lei.
Art. 13
Savarsirea faptelor prevazute la art. 12 se sanctioneaza, pe langa amenda,
si cu suspendarea activitatii agentului economic, potrivit reglementarilor
specifice ale autoritatilor prevazute la art. 11.
Art. 14
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre
personalul imputernicit al autoritatilor competente prevazute la art. 11.
Art. 15
Contraventiilor prevazute la art. 12 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 16
Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Sanatatii si Familiei,
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Educatiei si
Cercetarii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au
obligatia de a elabora planurile de masuri pentru aplicarea prezentei hotarari.
Art. 17
Prevederile prezentei hotarari se aplica, pentru sarea destinata consumului
uman, incepand cu data de 31 decembrie 2002, iar pentru sarea utilizata in
industria alimentara si pentru sarea utilizata pentru hrana animalelor,
incepand cu data de 31 decembrie 2003, cu exceptia prevederilor art. 16 care se
aplica de la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I.
Art. 18
Pe data de 31 decembrie 2002 se abroga Hotararea Guvernului nr. 779/1995
privind reglementarea consumului de sare iodata, publicata in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 233 din 10 octombrie 1995, si lit. c) a pct. 16 din
anexa nr. 1a) la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea
alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din
27 februarie 2002, precum si orice alte prevederi contrare prezentei hotarari.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul sanatatii si familiei,
Radu Deac,
secretar de stat
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Autoritatea Nationala pentru
Protectia Consumatorilor
Rovana Plumb,
secretar de stat