HOTARARE Nr.
568 din 5 iunie 2002
privind iodarea universala a
sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria
alimentara*)
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 150 din 10 martie 2009
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta hotărâre reglementează condiţiile
referitoare la iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei
animalelor şi utilizării în industria alimentară, în scopul prevenirii
tulburărilor prin carenţa de iod.
Art. 2. -In sensul prezentei hotărâri, termenii şi
expresiile de mai jos semnifică după cum urmează:
a) tulburările prin deficit
de iod sunt stările patologice, manifeste sau
fruste, apărute ca rezultat al disfunctiilor tiroidei cauzate printr-un aport
insuficient de iod în organism;
b) prevenirea tulburărilor
prin deficit de iod este ansamblul de măsuri care au ca scop acoperirea nevoilor de iod
ale organismului, consumul de sare iodată universal fiind mijlocul cel mai
accesibil pentru realizarea acestui scop;
c) iodarea universală a
sării reprezintă procesul de introducere a iodului
în sare, pentru orice tip de consum: uman, animal, industrie alimentară;
d) sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin în a cărui compoziţie predomină clorura de
sodiu (NaCl), obţinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din
apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinată consumului alimentar;
e) sarea iodată este sarea destinată consumului uman, hranei animalelor şi
utilizării în industria alimentară, la care s-a adăugat iod, sub formă de iodat
sau iodură de potasiu.
CAPITOLUL II
Condiţii de calitate şi de securitate
Art. 3. - (1) In România, în alimentaţia oamenilor se
utilizează numai sare iodată.
(2) In hrana animalelor şi în industria alimentară
utilizarea sării iodate este opţională, cu excepţia fabricării pâinii şi a
produselor de panificaţie.
Art. 4. - (1) Condiţiile de calitate şi de securitate
pentru sarea utilizată ca suport în vederea obţinerii sării iodate trebuie să
fie conforme cu SR 13 360/1996. Conţinutul de NaCl din sarea utilizată pentru
iodare nu trebuie să fie mai mic de 97%.
(2) Sarea iodată trebuie să conţină 30 mg iod/kg de
sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodură de
potasiu/kg de sare. Se admite ca limită minimă un conţinut de 25 mg iod/kg de
sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodură de
potasiu/kg de sare, iar ca limită maximă un conţinut de 40 mg iod/kg sare,
respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodură de potasiu/kg de
sare.
Art. 5. - Metoda de iodare a sării,
calitatea şi securitatea, concentraţia de iod, metodele de control aplicate în
procesul de iodare şi păstrarea până în momentul consumului/utilizării a
concentraţiei de iod stabilite prin prezenta hotărâre trebuie să întrunească
toate condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 6. - (1) Procesele de producţie - purificare,
recristalizare, iodare -, de ambalare şi etichetare, precum şi activităţile de
transport, depozitare, comercializare a sării trebuie să se desfăşoare cu
respectarea strictă a normelor de igienă în vigoare privind siguranţa
alimentelor, evitându-se orice risc de contaminare.
(2) Normele privind siguranţa alimentelor se aplică şi
pentru sarea iodată importată.
Art. 7. - Pentru sarea iodată se folosesc ambalaje care
menţin calitatea sării şi concentraţia de iod stabilite, până la data de durabilitate
minimală stabilită de producător.
Art. 8. - Autorităţile/instituţiile cu atribuţii de
control în domeniul siguranţei alimentelor au obligaţia să identifice/
determine prezenţa iodului/concentraţia de iod din sarea iodată.
Art. 9. - Etichetarea sării iodate se face în
conformitate cu prevederile legale în vigoare. Denumirea sub care se vinde
produsul este „Sare iodată".
Art. 10. - (1) Pe teritoriul României este interzisă
comercializarea cu amănuntul a sării neiodate, atât pentru uzul personal, cât şi
pentru utilizarea în alimentaţia publică şi colectivă.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) este
permisă comercializarea sării neiodate numai prin reţeaua de magazine PLAFAR,
magazine naturiste şi farmacii, în segmentul produselor care nu necesită reţete
pentru achiziţionare, ambalată în cantităţi ce nu depăşesc 0,5 kg.
CAPITOLUL III
Inspecţia şi controlul sării iodate
Art. 11. - Inspecţia şi controlul aplicării
prevederilor prezentei hotărâri se efectuează de către reprezentanţii
Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform
competenţelor.
CAPITOLUL IV
Sancţiuni
Art. 12. - (1) Constituie contravenţii următoarele
fapte: a) comercializarea sării iodate pentru consumul uman sau pentru
fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, cu un conţinut de iod în afara limitelor stabilite de art. 4 alin. (2);
*) Republicată în temeiul art. III din Hotărârea
Guvernului nr. 1904/2006 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 568/2002
privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei pentru
animale şi utilizării în industria alimentară, publicată în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr.
1.038 din 28 decembrie 2006, dându-se textelor o nouă numerotare.
Hotărârea Guvernului nr. 568/2002 a fost publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 407 din 12 iunie 2002 şi ulterior adoptării a mai fost
modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 473/2004 pentru modificarea Hotărârii
Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului
uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 21
aprilie 2004.
b) comercializarea cu amănuntul a sării neiodate, cu
excepţia situaţiei prevăzute la art. 10 alin. (2);
c) nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare
şi comercializare a sării iodate, stabilite de producător în conformitate cu
prevederile legale;
d) utilizarea sării neiodate la fabricarea pâinii şi a
produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publică şi
colectivă.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi
c) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 4.000 lei, iar cele prevăzute
la alin. (1) lit. b) şi d) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000
lei.
(3) Odată cu aplicarea amenzii
contravenţionale, agentul constatator poate dispune următoarele sancţiuni
complementare:
a) confiscarea sării neiodate folosite la
comercializarea cu amănuntul, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 10 alin.
(2), sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum
şi la consumul în alimentaţia publică şi colectivă;
b) confiscarea sării iodate folosite la
comercializarea cu amănuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor
de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publică şi colectivă, ce
prezintă data durabilităţii minimale depăşită;
c) confiscarea sării iodate folosite la
comercializarea cu amănuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor
de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publică şi colectivă, ce
prezintă conţinutul de iod în afara limitelor stabilite la art. 4 alin. (2);
d) confiscarea sării iodate folosite la
comercializarea cu amănuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor
de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publică şi colectivă, ce
nu prezintă elementele de identificare şi caracterizare în conformitate cu
prevederile în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor.
Art. 13. - Săvârşirea faptelor prevăzute la art. 12 se
sancţionează, pe lângă amendă, şi cu suspendarea activităţii operatorului
economic, potrivit reglementărilor specifice ale autorităţilor prevăzute la
art. 11.
Art. 14. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit al autorităţilor
competente prevăzute la art. 11, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 15. - (1) Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le
sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi
completările ulterioare.
(2) Contravenienţii pot achita pe loc sau în termen de
cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la
data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzilor prevăzute la art. 12,
agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art. 16. - Ministerul Economiei, Ministerul Sănătăţii,
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei,
Cercetării şi Inovării, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
au obligaţia de a elabora planurile de măsuri pentru aplicarea prezentei
hotărâri.
Art. 17. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică,
pentru sarea destinată consumului uman, începând cu data de 31 decembrie 2002,
iar pentru sarea utilizată în industria alimentară şi pentru sarea utilizată
pentru hrana animalelor, începând cu data de 31 decembrie 2003, cu excepţia
prevederilor art. 16 care se aplică de la data publicării prezentei hotărâri în
Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 18. - Pe data de 31 decembrie 2002 se abrogă
Hotărârea Guvernului nr. 779/1995 privind reglementarea consumului de sare
iodată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 10 octombrie 1995, şi lit.
c) a pct. 16 din anexa nr. 1a) la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind
etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, precum şi
orice alte prevederi contrare prezentei hotărâri.
NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile art. II din Hotărârea Guvernului nr. 473/2004 pentru modificarea Hotărârii
Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului
uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară, şi ale art. II din Hotărârea Guvernului nr. 1.904/2006
pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universală
a sării destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizării în
industria alimentară, care nu fac parte din prezenta formă republicată:
- art. II din Hotărârea
Guvernului nr. 473/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 21 aprilie 2004:
„Art. II. - Prezenta hotărâre
intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al
României, Partea I."
- art. II din Hotărârea
Guvernului nr. 1.904/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.038 din 28 decembrie 2006:
„Art. II. - (1) Prezenta
hotărâre intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul
Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. I pct. 1 şi 3, care intră în vigoare la data publicării prezentei
hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Cantităţile de sare iodată aflate în stoc sau
contractate înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se pot
comercializa cu parametrii iniţiali şi cu elementele de identificare şi
caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de 180 de zile de la intrarea
în vigoare a prezentei hotărâri."