HOTARARE Nr. 511 din 7 aprilie 2004
pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea
alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002
privind etichetarea alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 348 din 21 aprilie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 6
lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor,
republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa
nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 27 februarie
2002, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum
urmeaza:
1. La articolul 7 alineatul (7), dupa litera d) se introduce o noua litera,
litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) prin exceptie de la prevederile lit. d), chinina si/sau cofeina
folosite ca arome in fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie sa fie
mentionate, prin denumire, in lista ingredientelor prevazuta la art. 5 lit. b),
dupa termenul <<arome>>."
2. Alineatul (2) al articolului 22 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Ilustrarea de fructe, legume si/sau portiuni vegetale si/sau
orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin
publicitate nu este permisa decat in cazul in care fructele sau parti din fruct
- suc de fructe, pulpa de fruct, legumele si/sau portiuni vegetale si/sau orice
alte ingrediente apar in denumirea sub care se vinde produsul si sunt inscrise
in lista cuprinzand ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimata in
procente. In cazul utilizarii la fabricarea alimentelor numai a aromelor se
interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a
fructelor, legumelor si/sau a portiunilor vegetale si/sau a oricaror alte
ingrediente."
3. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu
urmatorul cuprins:
"Art. 22^1
(1) In cazul bauturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fara
alte modificari, sau dupa reconstituirea din produse concentrate ori uscate,
care contin cofeina, din orice sursa, in proportie mai mare de 150 mg/l,
urmatoarea mentiune trebuie sa figureze pe etichete in acelasi camp vizual cu
denumirea sub care se vinde produsul: <<Continut ridicat de cofeina>>.
Dupa aceasta mentiune se inscrie intre paranteze continutul de cofeina exprimat
in mg/100 ml.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica bauturilor pe baza de cafea, ceai
sau extract de cafea ori de ceai in cazul in care denumirea sub care se vinde
produsul include termenul <<cafea>> sau <<ceai>>."
4. Anexa nr. 1e) "Lista cuprinzand categoriile de ingrediente pentru
care numele specific poate fi inlocuit cu denumirea categoriei" se
completeaza dupa cum urmeaza:
______________________________________________________________________________
| Ingrediente Denumire
|
|______________________________________________________________________________|
| "Muschii scheletici ai speciilor de mamifere si pasari,| <<...
carne |
| destinati consumului uman, inclusiv tesuturile interne | (carnuri)>>
urmat de|
| sau aderente, pentru care continuturile totale de | numele*) speciilor
|
| grasime si tesut conjunctiv nu depasesc valorile | de animale din
|
| inscrise mai jos si cand carnea constituie un | care provine
|
| ingredient al unui alt produs alimentar. Se exclud din |
|
| prezenta definitie produsele care se supun definitiei | |
| <<carne separata mecanic>>.
| |
| Diafragma si muschii maseteri fac parte din grupa |
|
| muschilor scheletici, in timp ce inima, limba, muschii |
|
| capului (altii decat cei maseteri), carpieni, tarsieni |
|
| si cei ai cozii se exclud. |
|
| |
|
| Continutul maxim de grasime si tesut conjunctiv pentru | *) Pentru
|
| ingredientele desemnate prin termenul <<carne | etichetarea in
limba|
| (carnuri)>>: | engleza,
aceasta |
|________________________________________________________| denumire poate fi
|
| |Continut de| Continut de | inlocuita cu numele
|
| Speciile | grasimi | tesut | generic al
|
| | |conjunctiv*1)| ingredientului din
|
| | (%) | (%) | specia animala
|
|______________________________|___________|_____________| respectiva.
|
| Mamifere (altele decat | | |
|
| iepurii si porcinele) si | | |
|
| specii amestecate in care | | |
|
| predomina mamiferele | 25 | 25 | |
|______________________________|___________|_____________|
|
| Porcine | 30 | 25 |
|
|______________________________|___________|_____________|
|
| Pasari si iepuri | 15 | 10 |
|
|______________________________|___________|_____________|
|
| *1) Continutul tesutului conjunctiv este calculat pe |
|
| baza raportului dintre continutul de colagen si |
|
| continutul de proteine din carne. Continutul de colagen|
|
| se obtine prin multiplicarea continutului de |
|
| hydroxiprolina cu 8. |
|
| Daca aceste limite maxime sunt depasite, dar toate |
|
| celelalte criterii pentru definirea carnii (carnurilor)|
|
| sunt respectate, continutul de carne (carnuri) trebuie |
|
| recalculat si redus corespunzator, iar in lista de |
|
| ingrediente trebuie sa se mentioneze pe langa termenul |
|
| <<carne (carnuri)>> prezenta grasimii si/sau a |
|
| tesuturilor conjunctive."
| |
|________________________________________________________|_____________________|
Art. 2
Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele
aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a acesteia
pot fi comercializate cu elementele de identificare si caracterizare marcate
initial, pana la data de 1 iulie 2005.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu