E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 784 din 10 septembrie 1996

pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 226 din 23 septembrie 1996


SmartCity3


    In temeiul art. 8 si al art. 58 lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice privind etichetarea produselor alimentare, prevazute in anexa la prezenta hotarare.
    Art. 2
    Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei, aplicabila numai persoanelor fizice, urmatoarele fapte:
    a) neetichetarea produselor alimentare preambalate in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din normele metodologice;
    b) neafisarea elementelor de identificare a produselor alimentare nepreambalate, in conformitate cu prevederile art. 31 si 32 din normele metodologice.
    Art. 3
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre personalul anume imputernicit al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor si al Ministerului Comertului.
    Art. 4
    Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia.
    Art. 5
    Contraventiilor prevazute la art. 2 le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
    Art. 6
    Produsele aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei hotarari pot fi comercializate cu elementele de identificare si caracterizare marcate initial pana la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai mult de 1 an de la aceasta data.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
    La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, orice alte dispozitii contrare se abroga.


                        PRIM-MINISTRU
                      NICOLAE VACAROIU

                              Contrasemneaza:
                              Ministrul agriculturii
                              si alimentatiei,
                              Alexandru Lapusan

                              Ministrul sanatatii,
                              Daniela Bartos

                              Ministrul comertului,
                              Dan Ioan Popescu

                              Oficiul pentru Protectia
                              Consumatorilor
                              Gheorghe Tiplica,
                              secretar de stat


    ANEXA 1

                           NORME METODOLOGICE
                 privind etichetarea produselor alimentare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Sunt supusi prezentelor norme metodologice toti agentii economici care produc, importa, ambaleaza sau comercializeaza produse alimentare, indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate.
    Art. 2
    In sensul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:
    a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elementele de identificare a produsului si care insoteste produsul cand acesta este prezentat consumatorilor pentru vanzare sau este aderent la ambalajul acestuia;
    b) etichetare - aplicarea etichetei sau inscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vanzare, pe dispozitivul de inchidere, ce insotesc produsul alimentar pus in vanzare si se refera la acesta;
    c) produs alimentar - aliment, bautura sau alt produs obtinut prin prelucrarea unor materii prime alimentare, care este destinat consumului uman, cu exceptia produselor farmaceutice;
    d) produs alimentar preambalat - articol separat, prezentat in ambalajul in care a fost pus inainte de a fi oferit spre vanzare, continutul neputand fi modificat fara ca ambalajul sa fie deschis;
    e) ambalaj - material specific ca executie si natura, avizat sanitar pentru ambalarea produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora;
    f) ingrediente - materii prime, aditivi si oricare alte substante folosite la fabricarea sau la prepararea produselor alimentare, prezente si in produsul finit, chiar daca isi modifica forma;
    g) termen de valabilitate - limita de timp, stabilita de catre producator, in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina caracteristicile calitative prescrise, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si consum;
    h) lot de fabricatie - un ansamblu de unitati de produs alimentar, care a fost fabricat in conditii identice.
    Art. 3
    Scopul etichetarii este acela de a da consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi.
    Art. 4
    Toate mentiunile facute prin etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana, lizibil si inteligibil, asezate in mod vizibil. Fac exceptie, potrivit art. 20 alin. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992, republicata, marcile de fabrica sau de comert, denumirile de firme ori de societati comerciale si denumirea produselor tipice cunoscute publicului larg. Mentiunile de pe eticheta nu trebuie sa fie acoperite sau separate prin alte indicatii sau desene.
    Art. 5
    Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii la achizitionarea produselor in privinta:
    a) caracteristicilor produsului alimentar, a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei, metodelor de fabricatie sau productie;
    b) atribuirii de efecte sau proprietati, pe care produsele nu le poseda.
    Etichetarea nu trebuie sa atribuie proprietati medicale produselor alimentare sau sa faca referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta interdictie apele minerale medicinale destinate bolnavilor cu anumite afectiuni, precum si orice produs alimentar testat si avizat ca avand proprietati medicale.
    Se interzice modificarea inscrisurilor de pe eticheta sau reetichetarea produselor dupa livrarea de la fabricant sau de la ambalator.

    CAP. 2
    Dispozitii privitoare la produsele alimentare preambalate

    Sectiunea I
    Generalitati
    Art. 6
    Etichetele produselor alimentare preambalate trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
    1. denumirea produsului;
    2. numele si adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului, precum si numele si adresa celui care ambaleaza produsul;
    3. termenul de valabilitate;
    4. continutul net;
    5. conditiile speciale de depozitare si pastrare;
    6. modul de folosire, cand utilizarea necesita indicatii speciale;
    7. locul de origine sau de provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura a crea confuzii in gandirea consumatorilor;
    8. concentratia alcoolica (pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2%);
    9. lista ingredientelor folosite;
    10. valoarea nutritiva si energetica pentru produse alimentare speciale.
    Mentiunile suplimentare de etichetare pe grupe de produse sunt prevazute in anexa nr. 1 a) la prezentele norme metodologice.
    Art. 7
    Pentru produsele alimentare preambalate, mentiunile de la art. 6 se vor inscrie pe ambalaj sau pe o eticheta legata de acesta.
    La ambalajele din sticla, destinate reutilizarii, care sunt marcate intr-un mod ce nu permite stergerea sau care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmp, eticheta poate contine doar elementele prevazute la art. 6 pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6 si 8.

    Sectiunea a II-a
    Denumirea produsului
    Art. 8
    Denumirea produsului trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortului sau proprietatilor produsului alimentar sau materiilor prime utilizate pentru fabricatie, cu indicarea starii fizice sau a tratamentelor specifice la care a fost supus (exemplu: transformare in pulbere, inghetare, congelare, afumare, concentrare). Aceasta denumire trebuie sa fie constituita dintr-o descriere a produsului alimentar si, daca este necesar, a utilizarii sale.
    Denumirea produsului trebuie sa fie diferita de marca fabricii. Utilizarea de termeni precum "mod", "tip", "gen", impreuna cu denumirea specifica, este interzisa.
    Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea "Tratat prin ionizare".
    Daca gustul tipic al unui produs este obtinut, in principal, prin arome, denumirea produsului va fi completata cu mentionarea aromei (exemplu: "x cu aroma y", unde x = denumirea produsului alimentar si y = aroma care determina intr-o forma perceptibila proprietatile organoleptice ale produsului).

    Sectiunea a III-a
    Continutul net
    Art. 9
    Inscrierea continutului net se face in unitati de volum - pentru produsele lichide - si in unitati de masa - pentru celelalte produse, indicand toleranta in procente sau unitati de masura.
    Art. 10
    Indicarea continutului net nu este obligatorie pentru:
    - produsele alimentare vandute cu bucata, la care numararea se poate face cu usurinta; in lipsa, numarul va fi indicat pe eticheta;
    - produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa si care sunt vandute la numar sau cantarite in prezenta clientului.
    Art. 11
    In cazul produselor alimentare livrate in mediu lichid, se va indica pe eticheta masa componentei solide.
    Prin mediu lichid se intelege: apa, otet, solutii apoase de sare, solutii apoase de zahar sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, din conserve.
    Substantele care se constituie ca mediu lichid pot fi singure sau in amestec, ca atare sau congelate.
    Art. 12
    In cazul unui produs alimentar preambalat, comercializat intr-un ambalaj care contine mai multe produse de acelasi fel, ambalate individual, si care nu sunt considerate ca o unitate distincta, indicarea continutului net poate fi facuta mentionand cantitatea totala si numarul total de unitati.
    Pe ambalajul exterior nu este obligatorie inscrierea continutului net al fiecarui produs ambalat individual, dar este necesar si suficient ca informatiile despre continutul net din fiecare ambalaj sa poata fi citite clar din exteriorul produsului.

    Sectiunea a IV-a
    Termenul de valabilitate si conditiile de pastrare, de conservare si de folosire
    Art. 13
    Termenul de valabilitate se inscrie pe eticheta sau pe ambalaj, dupa cum urmeaza:
    a) in cazul produselor care au grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile de a prezenta pericol pentru sanatatea omului, data limita de consum, precedata de mentiunea:
    "A se consuma pana la data de ..." sau
    "Expira la data de .................. ";
    b) in celelalte cazuri, limita optima de utilizare, precedata de mentiunea:
    "A se consuma, de preferinta, inainte de ..." sau
    "A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul...".
    Mentiunile prevazute la alineatul precedent vor fi insotite obligatoriu de data, care va contine ziua, luna, anul, intr-o forma cronologica necodificata.
    Pentru alimentele care pot fi pastrate mai mult de 3 luni, dar nu mai mult de 18 luni, termenul de valabilitate poate mentiona numai luna si anul, iar pentru cele care pot fi pastrate mai mult de 18 luni, numai anul.
    Art. 14
    Termenul de valabilitate va fi insotit, atunci cand este cazul, de indicarea conditiilor de pastrare (mai ales indicarea temperaturii) si de conservare.
    Art. 15
    Informatiile privind modul de preparare a produselor alimentare vor fi indicate in asa fel incat sa permita utilizarea corecta a acestora.
    Art. 16
    Inscriptionarea pe eticheta sau pe ambalaj a termenului de valabilitate nu este obligatorie pentru produsele cuprinse in anexa nr. 1 b) la prezentele norme metodologice.

    Sectiunea a V-a
    Indicarea lotului de fabricatie
    Art. 17
    Produsele alimentare preambalate trebuie sa aiba inscrise pe ambalaj sau pe eticheta lipita pe acesta informatii care sa permita identificarea lotului de fabricatie din care acestea fac parte (exemplu: seria lotului, data fabricatiei sau a culegerii recoltei).
    Raspunderea in ceea ce priveste indicarea lotului de fabricatie revine fabricantului.

    Sectiunea a VI-a
    Ingredientele
    Art. 18
    In sensul definitiei prevazute la art. 2 lit. f) din prezentele norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmatoarele:
    a) componentele unui ingredient, care, in cursul procesului de fabricatie, au fost temporar separate, pentru a fi reincorporate ulterior in produs;
    b) aditivii a caror prezenta intr-un produs alimentar este datorata faptului ca au fost continuti in unul sau in mai multe ingrediente ale acestuia si sub rezerva ca ei nu-si mai indeplinesc functia tehnologica in produsul finit;
    c) auxiliarii tehnologici;
    d) substantele folosite in doze strict necesare, ca solventi sau suporti pentru aditivi si arome.
    Art. 19
    Ponderea ingredientelor in produsul finit se indica in valori absolute sau in procente.
    Art. 20
    Toate ingredientele trebuie sa figureze pe ambalajele sau pe etichetele produselor alimentare preambalate, sub denumirea si in ordinea descrescatoare a importantei lor cantitative.
    Ingredientele aflate in cantitati nesemnificative in mixturile de fructe sau de vegetale se vor lista insotite de expresia: "In proportie variabila".
    Prevederile de la alineatul precedent se aplica si in cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice.
    Art. 21
    Produsele alimentare preambalate - scutite de obligatia indicarii ingredientelor - sunt mentionate in anexa nr. 1 c) la prezentele norme metodologice.
    Art. 22
    Lista ingredientelor va fi precedata de mentiunea "Ingrediente".
    Art. 23
    Inscrierea ingredientelor:
    Lista ingredientelor care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei lor, urmata de numele specific, este prezentata in anexa nr. 1 d) la prezentele norme metodologice.
    Lista ingredientelor pentru care indicarea categoriei se poate inlocui prin denumiri simplificate este prezentata in anexa nr. 1 e) la prezentele norme metodologice.
    Art. 24
    Apa adaugata si substantele volatile vor fi indicate in ordinea greutatii lor in produsul finit.
    Cantitatea apei adaugate ca ingredient intr-un produs alimentar este determinata scazand din cantitatea totala a produsului finit cantitatea totala a celorlalte ingrediente folosite.
    Mentionarea apei nu este ceruta in cazul in care cantitatea ei nu depaseste 5% din greutatea produsului finit. De asemenea, mentionarea apei nu este necesara in cazul in care ea este folosita in procesul de fabricatie ca unic mod pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat sub forma concentrata sau deshidratata, sau, in cazul in care acesta serveste ca mediu lichid, care, in mod normal, nu poate fi consumat.
    Art. 25
    Un ingredient compus poate fi inclus in lista ingredientelor sub denumirea proprie si greutatea sa totala, precizandu-se ingredientele din care este compus.
    Aceasta lista nu este obligatorie in cazul in care ingredientul compus reprezinta mai putin de 25% din produsul finit.
    Art. 26
    Denumirea sub care un produs alimentar este vandut ca ingredient trebuie sa cuprinda mentiunea "Ingredient special".
    Art. 27
    Ingredientele folosite in forma concentrata sau deshidratata si reconstituite in momentul fabricarii pot fi indicate in ordinea ponderala avuta inaintea concentrarii sau deshidratarii lor.
    Art. 28
    Ilustratiile de fructe, de portiuni vegetale nu sunt permise decat daca acestea influenteaza intr-un mod perceptibil proprietatile organoleptice sau nutritive ale produsului alimentar.

    Sectiunea a VII-a
    Concentratia alcoolica
    Art. 29
    Concentratia alcoolica se exprima in procente de volum la temperatura de referinta de 20 grade C. Valoarea concentratiei alcoolice se inscrie in cifre cu o zecimala, care poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau abrevierea "alc.".

    Sectiunea a VIII-a
    Valoarea nutritiva si energetica
    Art. 30
    Eticheta trebuie sa contina informatii despre valoarea nutritiva sau valoarea energetica globala pentru produsele alimentare speciale, destinate unei alimentatii particulare, sau, atunci cand in prezentarea produsului sau in publicitatea facuta acestuia, se fac mentiuni referitoare la proprietatile nutritive specifice.
    Alimentele speciale sunt produse alimentare destinate unei alimentatii particulare care, in functie de compozitia acestora sau in functie de tehnologia de fabricatie, raspund unor necesitati nutritionale particulare ale unor persoane care, din motive de sanatate, trebuie sa aiba o alimentatie speciala. Aceste produse pot fi:
    - cu continut redus de hidrati de carbon;
    - lipsite de zahar;
    - cu inlocuitori de zahar;
    - lipsite sau sarace in sodiu;
    - cu continut redus de proteine;
    - cu continut imbogatit in proteine;
    - lipsite de gluten;
    - cu valoare energetica redusa;
    - cu continut imbogatit in celuloza.
    In categoria alimentelor speciale intra si produsele alimentare pentru sugari si copii de varsta mica.

    CAP. 3
    Dispozitii referitoare la produsele alimentare nepreambalate

    Art. 31
    Orice produs alimentar prezentat nepreambalat spre comercializare consumatorilor trebuie sa aiba inscris pe el sau in imediata apropiere, fara risc de confuzie, pe un afis, anunt sau sub orice alta forma, denumirea, in conditiile prevazute la art. 8.
    Art. 32
    Indicarea datei de fabricatie sau a termenului de valabilitate a produselor alimentare nepreambalate se va face pe ambalajul sau recipientul ce contine produsul, in documentele comerciale insotitoare care se refera la acestea, precum si pe afisul de prezentare a produsului.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 33
    Anexele nr. 1 a) - 1 e) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.


    ANEXA 1 a)
    la normele metodologice

             MENTIUNI SUPLIMENTARE DE ETICHETARE PE GRUPE DE PRODUSE

    Prevederile art. 6 pct. 1-10 (etichetarea produselor alimentare preambalate) vor fi completate cu mentiunile specifice fiecarei grupe de produse, dupa cum urmeaza:
    1. Lapte de consum
    a) continutul de grasime - exprimat in procente - pentru fiecare tip de lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic);
    b) procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat), prescurtarile de tipul "past.", "UHT" sunt admise;
    c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona "a se pastra la temperatura de 2-8 grade C".
    2. Sortimente din lapte deshidratat sau partial deshidratat
    a) in cazul produselor: lapte condensat neindulcit, lapte condensat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit:
    - mentiunea "incalzit la temperatura ultrainalta (UHT)" sau "tratat la temperatura ultrainalta" - daca acestea au fost supuse la un astfel de tratament si ambalate aseptic;
    - continutul de grasime, exprimat in procente;
    - recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
    b) in cazul sortimentelor de lapte deshidratat (lapte praf):
    - mentiunea "produs instant" - pentru produsele cu solubilitate instantanee;
    - continutul de grasime, exprimat in procente;
    - continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
    - recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, ca si continutul in grasime al produsului astfel reconstituit.
    3. Iaurt, smantana
    Continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs (iaurt foarte gras, gras, slab; smantana dulce, fermentata).
    4. Branzeturi
    Pentru diferite tipuri de sortimente din aceasta grupa: branzeturi proaspete, maturate, topite, fermentate, aromatizate:
    a) continutul de grasime raportat la substanta uscata, exprimat in procente;
    b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (topire, afumare);
    c) o mentiune, precum: "pe baza de lapte crud", daca s-a utilizat numai lapte crud pentru fabricare;
    d) in cazul branzeturilor aromatizate, mentionarea aromatizantului adaugat.
    5. Unt
    a) continutul de grasime, exprimat in procente;
    b) mentiune speciala in cazul adaosului de sare.
    6. Produse din categoria margarina
    a) mentiune privind tipul de margarina, dupa continutul de grasime, exprimat in procente;
    b) mentiune privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, daca s-au utilizat asemenea adaosuri in fabricare;
    c) margarina continand mai mult de 0,5% sare comestibila trebuie indicata ca "sarata".
    7. Carne si produse din carne
    a) mentionarea speciilor de animale de la care provine carnea (inclusiv organele);
    b) denumirea speciei pentru peste, crustacee, moluste;
    c) mentionarea procedeelor de fabricatie sau natura tratamentelor utilizate, ca de exemplu:
    - produs pe baza de carne tocata;
    - produs crud-uscat;
    - produs afumat;
    - produs sarat;
    - carnati proaspeti pentru fript, prajit;
    - preparate din carne, proaspete (fierte);
    - preparate din carne, fierte si afumate;
    - preparate din carne, crude si afumate;
    - preparate din carne, fierte, afumate si uscate;
    - preparate din carne, fierte si dublu afumate;
    - preparate din carne prelucrate prin coacere;
    - produs pasteurizat (semiconserve tratate termic la o temperatura mai mica de 100 grade C);
    - produs refrigerat;
    - produs congelat;
    - semipreparate culinare (pentru produsele netratate termic);
    - produs pe baza de peste..., cu specificarea speciei;
    d) in denumirea specifica a produselor pe baza de carne, trebuie sa se indice in plus ingredientele de alta natura si mai rar uzitate;
    e) pentru produsele pe baza de carne, traditionale, este permisa utilizarea ca denumire specifica desemnarea traditionala uzitata. Utilizarea acestor denumiri traditionale nu este admisa pentru produsele pe baza de carne care contin ingrediente neuzitate;
    f) informatia privind specia de animal nu este necesara pentru produsele pe baza de carne alcatuite numai din carne de bovina, porcina, nici atunci cand este utilizata denumirea lor traditionala. Daca una dintre cele doua specii este mentionata in denumirea specifica, proportia de carne trebuie sa fie mai mare de 50% din compozitie;
    g) nu este necesara mentionarea speciei de animal pentru slanina, sorici, sange, plasma;
    h) mentionarea tipului de membrana utilizat:
    - membrane naturale;
    - membrane artificiale comestibile;
    - membrane artificiale necomestibile;
    i) extractul si supa de carne care nu provine din carne de bovina trebuie sa poarte indicatia privind carnea utilizata (exemplu: extract din carne de porc);
    j) o mentiune referitoare la caracterul dietetic al produsului.
    8. Oua si produse din oua
    a) la locul de vanzare se va afisa o eticheta in care se va mentiona "oua proaspete mari" (cu masa peste 50 g/buc.) sau "oua proaspete mici" (cu masa cuprinsa intre 40-50 g/buc.);
    b) pentru produsele din oua se va indica continutul in ou raportat la produsul finit, exprimat in procente, si temperatura de pastrare.
    9. Legume-fructe
    a) in cazul ciupercilor comestibile congelate: data congelarii;
    b) in cazul produselor pe baza de ciuperci uscate o mentiune, precum:
    "fabricat plecand de la ciuperci uscate";
    c) in cazul ciupercilor de cultura proaspete: indicarea agentului economic producator sau a producatorului particular;
    d) in cazul legumelor si fructelor proaspete: clasa de calitate.
    10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe
    a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade refractometrice la 20 grade C;
    b) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o mentiune, precum: "contine gaz carbonic";
    c) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs.
    11. Bauturi racoritoare
    a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade refractometrice;
    b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4% , este admis a se specifica denumirea fructului ("... cu suc de lamaie", "...cu suc de portocale");
    c) daca proportia din sucul de fructe este mai mica de 4% , se va mentiona "...cu aroma de...";
    d) daca se utilizeaza mai multe sucuri, de fructe sau arome, acestea se vor mentiona in ordinea descrescatoare a concentratiilor acestora;
    e) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune, precum: "contine cafeina"; in cazul bauturilor ce contin, de regula, cafeina si concentratia este mai mica de 1mg/l, se va indica "fara cafeina";
    f) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o mentiune, precum: "contine gaz carbonic";
    g) mentionarea originii apei minerale, cand aceasta este folosita la prepararea produselor.
    12. Sucuri de legume
    a) mentiune privind concentratia, respectiv continutul in substanta uscata solubila, exprimata in procente;
    b) mentionarea legumelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs.
    13. Conserve de fructe (dulceata, gem, marmelada, crema, pasta):
    a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade refractometrice la 20 grade C si la 100 g produs;
    b) o mentiune, precum: "a se pastra la rece dupa deschidere", pentru produsele a caror concentratie in substanta uscata solubila este mai mica de 63% ; se poate omite aceasta mentiune pentru produsele la gramaje mici, al caror continut este, in mod normal, consumat o singura data, ca si pentru produsele la care au fost adaugati conservanti;
    c) in lista ingredientelor si aditivilor se va mentiona pentru:
    - caisele utilizate in dulceata simpla, care au suferit tratament de deshidratare, altul decat liofilizare, specificatia "caise uscate";
    - sucul de sfecla rosie adaugat la gemul simplu sau la dulceata simpla de capsuni, zmeura, coacaze rosii sau de prune, specificatia "suc de sfecla rosie pentru intensificarea culorii" sau o specificatie asemanatoare.
    14. Cacao, ciocolata, alte produse pe baza de cacao
    a) in cazul ciocolatei umplute, se va specifica produsul de umplutura;
    b) o mentiune privind adaosul de cafea sau de bauturi spirtoase, cand acesta depaseste 1% din masa produsului finit;
    c) in cazul produselor de ciocolata vandute la bucata sub forma de figurine, articole de cofetarie pe baza de ciocolata vandute la bucata, a caror greutate pe unitatea de ambalaj este mai mica de 50 g, indicatiile suplimentare privind concentratiile minime ale unor componente vor fi afisate in imediata vecinatate a produsului respectiv.
    15. Cafea, derivati din cafea
    a) mentionarea denumirii varietatilor de cafea, in cazul sortimentelor de cafea-amestec, prajita;
    b) indicarea continutului de cafeina, exprimat in procente, raportat la substanta uscata;
    c) in cazul in care continutul de cafeina este sub 1% , raportat la substanta uscata, se va inscrie mentiunea "cafea decafeinizata".
    16. Sare
    Pentru sarea iodata se vor face mentiunile;
    - "Iodata", cu indicarea concentratiei de iod;
    - "a se folosi pentru gatit si masa";
    - "a nu se folosi pentru conserve alimentare".
    17. Condimente
    In cazul condimentelor care contin mai mult de 5% sare comestibila, se va mentiona procentul acesteia.
    18. Vin si produse pe baza de vin
    a) pentru vinurile de consum curent, care se obtin din soiuri de struguri de vin de mare productie, se vor utiliza denumirile de "vin de masa" sau "vin de masa superior", functie de continutul in zaharuri al strugurilor;
    b) vinurile de calitate, care se obtin din soiuri de struguri pentru vin cu insusiri tehnologice superioare, vor fi denumite dupa numele podgoriei sau al zonei viticole din care provin, fiind clasificate in:
    - vin de calitate superioara (cu concentratia alcoolica de minimum 10%);
    - vin de calitate superioara cu denumire de origine controlata (cu concentratia alcoolica de minimum 11 %).
    Vinurile de calitate superioara, care se comercializeaza cu denumirea de soi, trebuie sa provina in proportie de cel putin 85 % din soiul de struguri indicat;
    c) pentru vinurile care se obtin din struguri de hibrizi direct producatori, denumirea produsului va fi insotita de mentiunea "vin din hibrid". De asemenea, in cazul producerii de amestecuri intre struguri sau vinurile provenite din soiuri nobile si din hibrizi direct producatori, vinurile rezultate se comercializeaza ca "vinuri din hibrizi";
    d) in functie de continutul in zaharuri reducatoare se poate inscrie "sec" (continut de zahar pana la 4 g/l), "demisec" (intre 4 - 12 g/l), "demidulce" (intre 12 - 50 g/l), "dulce" (peste 50 - g/l);
    e) pentru vinurile de calitate superioara cu denumire de origine controlata, dupa mentionarea soiului de struguri se va preciza anul de recolta;
    f) pentru vinurile spumante, spumoase si aromatizate, se va preciza tipul de produs (exemplu: "vin spumant aromat alb", "vin spumant dulce", "vin spumos special alb", "vin spumos demisec alb");
    g) o mentiune privind data imbutelierii si denumirea celui care face imbutelierea;
    h) termenul "vechi" este interzis a se mentiona pe eticheta produsului a carui vechime este mai mica de 3 ani, pentru vinurile rosii, si de 2 ani, pentru vinurile albe, la fel ca si indicatiile de vechime care se contrazic sau conduc la confuzii;
    i) etichetele pentru vermut vor prezenta si recomandari privind modul optim de preparare pentru consum.
    19. Bauturi alcoolice
    a) data imbutelierii si denumirea celui care face imbutelierea;
    b) in cazul bauturilor alcoolice, sunt interzise indicatii care, sub diferite forme, se refera la sanatate, precum: "reconfortant", "fortifiant", "energizant", "tonic";
    c) in cazul bauturilor alcoolice comercializate in restaurante:
    - lista de bauturi trebuie sa mentioneze denumirea specifica, continutul in alcool (% vol.) si capacitatea. Aceste mentiuni nu se aplica in cazul amestecurilor de bauturi alcoolice care sunt preparate in restaurant;
    - recipientele de bauturi alcoolice vandute in restaurante trebuie sa aiba indicate vizibil si lizibil denumirea specifica, tara producatoare si continutul in alcool.
    20. Otet de fermentatie
    a) continutul in acid, exprimat in grame acid acetic la 100 cm cub produs;
    b) inscrierea pe eticheta a denumirii de "otet" pentru produsul fabricat din acid acetic este interzisa.
    21. Inghetata
    Mentionarea continutului minim de grasime, exprimat in procente.
    22. Informatiile pe care produsele alimentare preambalate trebuie sa le contina pe ambalaj vor fi completate, dupa caz, cu:
    a) o mentiune privind specificitatea compozitiei calitative si cantitative sau a procedeului special de fabricatie care confera produsului proprietati nutritive particulare;
    b) informatii privind valoarea energetica, continutul in substante nutritive;
    c) o mentiune speciala referitoare la produsele alimentare pentru sugari si copii de varsta mica (intre 1 si 3 ani) sau la produsele alimentare de completare a alimentatiei normale (exemplu: produsele alimentare de completare a alimentatiei sportivilor, produsele alimentare de completare pe baza de extract de malt);
    d) alimentele speciale pot fi desemnate si prin calificativul "dietetic". Sunt exceptate preparatele pentru sugari si alte produse pentru copii de varsta mica;
    e) o mentiune cu rol de avertizare pentru anumite categorii de persoane (exemplu: "poate avea efect laxativ in caz de consum excesiv" sau "nu se recomanda persoanelor diabetice");
    f) in cazul produselor alimentare congelate se vor face mentiunile: "produs congelat" si "a nu se recongela dupa decongelare".

    ANEXA 1 b)
    la normele metodologice

                                LISTA
produselor alimentare scutite de indicarea termenului de valabilitate

    1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut obiectul unei curatari, taieri sau alte tratamente similare. Aceasta derogare nu se aplica semintelor pentru germinatie si produselor similare.
    2. Bauturile care au mai mult de 10% concentratie alcoolica.
    3. Painea, produsele de panificatie, patiserie si de cofetarie, care, prin natura lor, sunt consumate in 24 de ore de la fabricarea lor.
    4. Otetul de fermentatie.
    5. Sarea de bucatarie, cu exceptia sarii iodate.
    6. Zaharul si mierea de albine.
    7. Produsele zaharoase care sunt alcatuite aproape in totalitate din zahar aromatizat si/sau colorat.
    8. Guma de mestecat si produsele similare de mestecat.
    9. Dozele de gheata alimentara.

    ANEXA 1 c)
    la normele metodologice

                          LISTA
produselor alimentare scutite de obligatia indicarii ingredientelor

    1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut obiectul unei curatari, taieri sau alte tratamente similare.
    2. Apele carbogazoase, a caror denumire face sa apara aceasta caracteristica.
    3. Otetul de fermentatie care provine in mod exclusiv dintr-un singur produs de baza si care nu a suferit adaugarea nici unui alt ingredient.
    4. Branza, untul, laptele, cremele fermentate, in masura in care nu au suferit decat adaugari de produse lactate, enzime si culturi de microorganisme necesare fabricarii, branza proaspata sau topita, in ceea ce priveste sarea necesara fabricarii.
    5. Produsele constituite dintr-un singur ingredient.
    6. Agentii de aromatizare, pentru care suportul si aditivii trebuie sa fie indicati.

    ANEXA 1 d)
    la normele metodologice

                             LISTA
ingredientelor care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei lor, urmata de numele specific

        1. Acidifiant                11. Colorant
        2. Agent de afanare          12. Conservant
        3. Agent de ingrosare        13. Corector de aciditate
        4. Agent de glazurare        14. Emulgator
        5. Agent de umezire          15. Gelifiant
        6. Ameliorator (de faina)    16. Gaz spumant de expandare
        7. Amidon modificat          17. Indulcitor
        8. Antiaglomerant            18. Saruri de topire
        9. Antioxidant               19. Stabilizator
       10. Antispumant               20. Stimulator de aroma.


    ANEXA 1 e)
    la normele metodologice

                               LISTA
ingredientelor pentru care indicarea categoriei se poate inlocui prin denumiri simplificate
--------------------------------------------------------------------- Ingrediente                         Denumirea simplificata
---------------------------------------------------------------------
Uleiuri                             "ulei vegetal" sau "ulei animal",
                                     completat cu "hidrogenat" pentru
                                     uleiuri hidrogenate
Grasimi                             "grasimi vegetale" sau "grasimi
                                     animale" completate prin "hidrogenate"
                                     pentru grasimile hidrogenate
Amestecuri de faina provenita din   "faina", urmata de enumerarea
doua sau mai multe cereale           cerealelor din care aceasta a
(exemplu: faina de grau si ovaz)     fost obtinuta, in ordinea
                                     descrescatoare a proportiei lor
                                     in  compozitie
Amidon si fecula native, amidon     "amidon" (amidonul extras din
si fecula modificate prin            materii prime cerealiere - porumb,
procedee fizice sau enzimatice,      grau, orez si din cartofi)
ca si amidonurile si feculele
speciale (daca nu sunt considerate
ca aditivi)
Toate speciile de peste, cand           "peste"
denumirea si prezentarea produsului
alimentar nu se refera la o specie
anumita de peste
Toate sortimentele de branza, cand      "branza"
denumirea si prezentarea produsului
alimentar nu se refera la un anume
sortiment de branza
Condimentele nedepasind 2% din          "condiment(e)" sau "amestec de
compozitia produsului alimentar          condiment"
Toate plantele sau parti din plante     "plante aromatice", "ierburi
aromatice nedepasind 2% din              aromatice", "ierburi"
compozitia produsului alimentar         "amestecuri de plante aromatice"
                                         sau "amestecuri de ierburi"
Toate preparatele de gume utilizate     "guma baza"
in fabricatia gumei de baza pentru
guma de mestecat
Zaharoza                                "zahar"
Sirop de glucoza si sirop de glucoza    "sirop de glucoza"
deshidratat
Toate proteinele lactice (cazeina,      "proteine din lapte"
cazeinati si proteine din zara) si
amestecuri din aceste proteine
Toate fructele confiate, nedepasind     "fructe confiate"
10% din masa produsului alimentar
Amestecul de legume nedepasind 10%      "legume"
din compozitia produsului alimentar
Toate tipurile de vinuri                "vin"
Suc de sfecla rosie lichid sau pudra,   "suc de legume colorant",
pentru a colora                         "colorant din legume", "suc de
                                         sfecla rosie colorant"
Suc de soc lichid sau pudra, pentru     "suc de fructe colorant",
a colora                                "colorant din fructe", "suc de
                                         soc colorant"
                                                                        



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 784/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 784 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu