HOTARARE Nr. 784 din 10 septembrie 1996
pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor
alimentare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 226 din 23 septembrie 1996
In temeiul art. 8 si al art. 58 lit. e) din Ordonanta Guvernului nr.
21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Se aproba Normele metodologice privind etichetarea produselor alimentare,
prevazute in anexa la prezenta hotarare.
Art. 2
Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la
500.000 lei, aplicabila numai persoanelor fizice, urmatoarele fapte:
a) neetichetarea produselor alimentare preambalate in conformitate cu
prevederile art. 6 si 7 din normele metodologice;
b) neafisarea elementelor de identificare a produselor alimentare
nepreambalate, in conformitate cu prevederile art. 31 si 32 din normele
metodologice.
Art. 3
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de
catre personalul anume imputernicit al Oficiului pentru Protectia
Consumatorilor si al Ministerului Comertului.
Art. 4
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a
sanctiunii se poate face plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la
judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia.
Art. 5
Contraventiilor prevazute la art. 2 le sunt aplicabile dispozitiile Legii
nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
Art. 6
Produsele aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in
vigoare a prezentei hotarari pot fi comercializate cu elementele de
identificare si caracterizare marcate initial pana la lichidarea acestor
stocuri, dar nu mai mult de 1 an de la aceasta data.
Art. 7
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea ei in
Monitorul Oficial al Romaniei.
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, orice alte dispozitii
contrare se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Alexandru Lapusan
Ministrul sanatatii,
Daniela Bartos
Ministrul comertului,
Dan Ioan Popescu
Oficiul pentru Protectia
Consumatorilor
Gheorghe Tiplica,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
privind etichetarea produselor alimentare
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Sunt supusi prezentelor norme metodologice toti agentii economici care
produc, importa, ambaleaza sau comercializeaza produse alimentare, indiferent
de forma de organizare si tipul de proprietate.
Art. 2
In sensul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile de mai jos
semnifica dupa cum urmeaza:
a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau
ilustrat, care contine elementele de identificare a produsului si care
insoteste produsul cand acesta este prezentat consumatorilor pentru vanzare sau
este aderent la ambalajul acestuia;
b) etichetare - aplicarea etichetei sau inscrierea elementelor de
identificare pe produs, pe ambalajul de vanzare, pe dispozitivul de inchidere,
ce insotesc produsul alimentar pus in vanzare si se refera la acesta;
c) produs alimentar - aliment, bautura sau alt produs obtinut prin
prelucrarea unor materii prime alimentare, care este destinat consumului uman,
cu exceptia produselor farmaceutice;
d) produs alimentar preambalat - articol separat, prezentat in ambalajul in
care a fost pus inainte de a fi oferit spre vanzare, continutul neputand fi
modificat fara ca ambalajul sa fie deschis;
e) ambalaj - material specific ca executie si natura, avizat sanitar pentru
ambalarea produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat
pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora;
f) ingrediente - materii prime, aditivi si oricare alte substante folosite
la fabricarea sau la prepararea produselor alimentare, prezente si in produsul
finit, chiar daca isi modifica forma;
g) termen de valabilitate - limita de timp, stabilita de catre producator,
in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina
caracteristicile calitative prescrise, daca au fost respectate conditiile de
transport, manipulare, depozitare si consum;
h) lot de fabricatie - un ansamblu de unitati de produs alimentar, care a
fost fabricat in conditii identice.
Art. 3
Scopul etichetarii este acela de a da consumatorilor informatiile necesare,
suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora
sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al
nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele
riscuri la care ar putea fi supusi.
Art. 4
Toate mentiunile facute prin etichetare trebuie sa fie redactate in limba
romana, lizibil si inteligibil, asezate in mod vizibil. Fac exceptie, potrivit
art. 20 alin. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992, republicata, marcile de
fabrica sau de comert, denumirile de firme ori de societati comerciale si
denumirea produselor tipice cunoscute publicului larg. Mentiunile de pe
eticheta nu trebuie sa fie acoperite sau separate prin alte indicatii sau
desene.
Art. 5
Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare
consumatorii la achizitionarea produselor in privinta:
a) caracteristicilor produsului alimentar, a naturii, identitatii,
proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau
provenientei, metodelor de fabricatie sau productie;
b) atribuirii de efecte sau proprietati, pe care produsele nu le poseda.
Etichetarea nu trebuie sa atribuie proprietati medicale produselor
alimentare sau sa faca referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la
aceasta interdictie apele minerale medicinale destinate bolnavilor cu anumite
afectiuni, precum si orice produs alimentar testat si avizat ca avand
proprietati medicale.
Se interzice modificarea inscrisurilor de pe eticheta sau reetichetarea
produselor dupa livrarea de la fabricant sau de la ambalator.
CAP. 2
Dispozitii privitoare la produsele alimentare preambalate
Sectiunea I
Generalitati
Art. 6
Etichetele produselor alimentare preambalate trebuie sa cuprinda in mod
obligatoriu:
1. denumirea produsului;
2. numele si adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului,
precum si numele si adresa celui care ambaleaza produsul;
3. termenul de valabilitate;
4. continutul net;
5. conditiile speciale de depozitare si pastrare;
6. modul de folosire, cand utilizarea necesita indicatii speciale;
7. locul de origine sau de provenienta a produsului, daca omiterea acestuia
ar fi de natura a crea confuzii in gandirea consumatorilor;
8. concentratia alcoolica (pentru bauturile la care aceasta este mai mare
de 1,2%);
9. lista ingredientelor folosite;
10. valoarea nutritiva si energetica pentru produse alimentare speciale.
Mentiunile suplimentare de etichetare pe grupe de produse sunt prevazute in
anexa nr. 1 a) la prezentele norme metodologice.
Art. 7
Pentru produsele alimentare preambalate, mentiunile de la art. 6 se vor
inscrie pe ambalaj sau pe o eticheta legata de acesta.
La ambalajele din sticla, destinate reutilizarii, care sunt marcate intr-un
mod ce nu permite stergerea sau care nu au nici una dintre fete mai mare de 10
cmp, eticheta poate contine doar elementele prevazute la art. 6 pct. 1, 2, 3,
4, 5, 6 si 8.
Sectiunea a II-a
Denumirea produsului
Art. 8
Denumirea produsului trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei,
sortului sau proprietatilor produsului alimentar sau materiilor prime utilizate
pentru fabricatie, cu indicarea starii fizice sau a tratamentelor specifice la
care a fost supus (exemplu: transformare in pulbere, inghetare, congelare,
afumare, concentrare). Aceasta denumire trebuie sa fie constituita dintr-o
descriere a produsului alimentar si, daca este necesar, a utilizarii sale.
Denumirea produsului trebuie sa fie diferita de marca fabricii. Utilizarea
de termeni precum "mod", "tip", "gen", impreuna
cu denumirea specifica, este interzisa.
Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte
inscriptionarea "Tratat prin ionizare".
Daca gustul tipic al unui produs este obtinut, in principal, prin arome,
denumirea produsului va fi completata cu mentionarea aromei (exemplu: "x
cu aroma y", unde x = denumirea produsului alimentar si y = aroma care
determina intr-o forma perceptibila proprietatile organoleptice ale
produsului).
Sectiunea a III-a
Continutul net
Art. 9
Inscrierea continutului net se face in unitati de volum - pentru produsele
lichide - si in unitati de masa - pentru celelalte produse, indicand toleranta
in procente sau unitati de masura.
Art. 10
Indicarea continutului net nu este obligatorie pentru:
- produsele alimentare vandute cu bucata, la care numararea se poate face
cu usurinta; in lipsa, numarul va fi indicat pe eticheta;
- produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa si care sunt
vandute la numar sau cantarite in prezenta clientului.
Art. 11
In cazul produselor alimentare livrate in mediu lichid, se va indica pe
eticheta masa componentei solide.
Prin mediu lichid se intelege: apa, otet, solutii apoase de sare, solutii
apoase de zahar sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, din conserve.
Substantele care se constituie ca mediu lichid pot fi singure sau in
amestec, ca atare sau congelate.
Art. 12
In cazul unui produs alimentar preambalat, comercializat intr-un ambalaj
care contine mai multe produse de acelasi fel, ambalate individual, si care nu
sunt considerate ca o unitate distincta, indicarea continutului net poate fi
facuta mentionand cantitatea totala si numarul total de unitati.
Pe ambalajul exterior nu este obligatorie inscrierea continutului net al
fiecarui produs ambalat individual, dar este necesar si suficient ca
informatiile despre continutul net din fiecare ambalaj sa poata fi citite clar
din exteriorul produsului.
Sectiunea a IV-a
Termenul de valabilitate si conditiile de pastrare, de conservare si de
folosire
Art. 13
Termenul de valabilitate se inscrie pe eticheta sau pe ambalaj, dupa cum
urmeaza:
a) in cazul produselor care au grad ridicat de perisabilitate si sunt
susceptibile de a prezenta pericol pentru sanatatea omului, data limita de
consum, precedata de mentiunea:
"A se consuma pana la data de ..." sau
"Expira la data de .................. ";
b) in celelalte cazuri, limita optima de utilizare, precedata de mentiunea:
"A se consuma, de preferinta, inainte de ..." sau
"A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul...".
Mentiunile prevazute la alineatul precedent vor fi insotite obligatoriu de
data, care va contine ziua, luna, anul, intr-o forma cronologica necodificata.
Pentru alimentele care pot fi pastrate mai mult de 3 luni, dar nu mai mult
de 18 luni, termenul de valabilitate poate mentiona numai luna si anul, iar
pentru cele care pot fi pastrate mai mult de 18 luni, numai anul.
Art. 14
Termenul de valabilitate va fi insotit, atunci cand este cazul, de
indicarea conditiilor de pastrare (mai ales indicarea temperaturii) si de
conservare.
Art. 15
Informatiile privind modul de preparare a produselor alimentare vor fi
indicate in asa fel incat sa permita utilizarea corecta a acestora.
Art. 16
Inscriptionarea pe eticheta sau pe ambalaj a termenului de valabilitate nu
este obligatorie pentru produsele cuprinse in anexa nr. 1 b) la prezentele
norme metodologice.
Sectiunea a V-a
Indicarea lotului de fabricatie
Art. 17
Produsele alimentare preambalate trebuie sa aiba inscrise pe ambalaj sau pe
eticheta lipita pe acesta informatii care sa permita identificarea lotului de
fabricatie din care acestea fac parte (exemplu: seria lotului, data fabricatiei
sau a culegerii recoltei).
Raspunderea in ceea ce priveste indicarea lotului de fabricatie revine
fabricantului.
Sectiunea a VI-a
Ingredientele
Art. 18
In sensul definitiei prevazute la art. 2 lit. f) din prezentele norme
metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmatoarele:
a) componentele unui ingredient, care, in cursul procesului de fabricatie,
au fost temporar separate, pentru a fi reincorporate ulterior in produs;
b) aditivii a caror prezenta intr-un produs alimentar este datorata faptului
ca au fost continuti in unul sau in mai multe ingrediente ale acestuia si sub
rezerva ca ei nu-si mai indeplinesc functia tehnologica in produsul finit;
c) auxiliarii tehnologici;
d) substantele folosite in doze strict necesare, ca solventi sau suporti
pentru aditivi si arome.
Art. 19
Ponderea ingredientelor in produsul finit se indica in valori absolute sau
in procente.
Art. 20
Toate ingredientele trebuie sa figureze pe ambalajele sau pe etichetele
produselor alimentare preambalate, sub denumirea si in ordinea descrescatoare a
importantei lor cantitative.
Ingredientele aflate in cantitati nesemnificative in mixturile de fructe
sau de vegetale se vor lista insotite de expresia: "In proportie
variabila".
Prevederile de la alineatul precedent se aplica si in cazul mixturilor de
condimente sau de plante aromatice.
Art. 21
Produsele alimentare preambalate - scutite de obligatia indicarii
ingredientelor - sunt mentionate in anexa nr. 1 c) la prezentele norme
metodologice.
Art. 22
Lista ingredientelor va fi precedata de mentiunea "Ingrediente".
Art. 23
Inscrierea ingredientelor:
Lista ingredientelor care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei
lor, urmata de numele specific, este prezentata in anexa nr. 1 d) la prezentele
norme metodologice.
Lista ingredientelor pentru care indicarea categoriei se poate inlocui prin
denumiri simplificate este prezentata in anexa nr. 1 e) la prezentele norme
metodologice.
Art. 24
Apa adaugata si substantele volatile vor fi indicate in ordinea greutatii
lor in produsul finit.
Cantitatea apei adaugate ca ingredient intr-un produs alimentar este
determinata scazand din cantitatea totala a produsului finit cantitatea totala
a celorlalte ingrediente folosite.
Mentionarea apei nu este ceruta in cazul in care cantitatea ei nu depaseste
5% din greutatea produsului finit. De asemenea, mentionarea apei nu este
necesara in cazul in care ea este folosita in procesul de fabricatie ca unic
mod pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat sub forma
concentrata sau deshidratata, sau, in cazul in care acesta serveste ca mediu
lichid, care, in mod normal, nu poate fi consumat.
Art. 25
Un ingredient compus poate fi inclus in lista ingredientelor sub denumirea
proprie si greutatea sa totala, precizandu-se ingredientele din care este
compus.
Aceasta lista nu este obligatorie in cazul in care ingredientul compus
reprezinta mai putin de 25% din produsul finit.
Art. 26
Denumirea sub care un produs alimentar este vandut ca ingredient trebuie sa
cuprinda mentiunea "Ingredient special".
Art. 27
Ingredientele folosite in forma concentrata sau deshidratata si
reconstituite in momentul fabricarii pot fi indicate in ordinea ponderala avuta
inaintea concentrarii sau deshidratarii lor.
Art. 28
Ilustratiile de fructe, de portiuni vegetale nu sunt permise decat daca
acestea influenteaza intr-un mod perceptibil proprietatile organoleptice sau
nutritive ale produsului alimentar.
Sectiunea a VII-a
Concentratia alcoolica
Art. 29
Concentratia alcoolica se exprima in procente de volum la temperatura de
referinta de 20 grade C. Valoarea concentratiei alcoolice se inscrie in cifre
cu o zecimala, care poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau
abrevierea "alc.".
Sectiunea a VIII-a
Valoarea nutritiva si energetica
Art. 30
Eticheta trebuie sa contina informatii despre valoarea nutritiva sau
valoarea energetica globala pentru produsele alimentare speciale, destinate
unei alimentatii particulare, sau, atunci cand in prezentarea produsului sau in
publicitatea facuta acestuia, se fac mentiuni referitoare la proprietatile
nutritive specifice.
Alimentele speciale sunt produse alimentare destinate unei alimentatii particulare
care, in functie de compozitia acestora sau in functie de tehnologia de
fabricatie, raspund unor necesitati nutritionale particulare ale unor persoane
care, din motive de sanatate, trebuie sa aiba o alimentatie speciala. Aceste
produse pot fi:
- cu continut redus de hidrati de carbon;
- lipsite de zahar;
- cu inlocuitori de zahar;
- lipsite sau sarace in sodiu;
- cu continut redus de proteine;
- cu continut imbogatit in proteine;
- lipsite de gluten;
- cu valoare energetica redusa;
- cu continut imbogatit in celuloza.
In categoria alimentelor speciale intra si produsele alimentare pentru
sugari si copii de varsta mica.
CAP. 3
Dispozitii referitoare la produsele alimentare nepreambalate
Art. 31
Orice produs alimentar prezentat nepreambalat spre comercializare
consumatorilor trebuie sa aiba inscris pe el sau in imediata apropiere, fara
risc de confuzie, pe un afis, anunt sau sub orice alta forma, denumirea, in
conditiile prevazute la art. 8.
Art. 32
Indicarea datei de fabricatie sau a termenului de valabilitate a produselor
alimentare nepreambalate se va face pe ambalajul sau recipientul ce contine
produsul, in documentele comerciale insotitoare care se refera la acestea,
precum si pe afisul de prezentare a produsului.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 33
Anexele nr. 1 a) - 1 e) fac parte integranta din prezentele norme
metodologice.
ANEXA 1 a)
la normele metodologice
MENTIUNI SUPLIMENTARE DE ETICHETARE PE GRUPE DE PRODUSE
Prevederile art. 6 pct. 1-10 (etichetarea produselor alimentare
preambalate) vor fi completate cu mentiunile specifice fiecarei grupe de
produse, dupa cum urmeaza:
1. Lapte de consum
a) continutul de grasime - exprimat in procente - pentru fiecare tip de
lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic);
b) procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat), prescurtarile
de tipul "past.", "UHT" sunt admise;
c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona "a se pastra la
temperatura de 2-8 grade C".
2. Sortimente din lapte deshidratat sau partial deshidratat
a) in cazul produselor: lapte condensat neindulcit, lapte condensat
indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat
indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat
neindulcit:
- mentiunea "incalzit la temperatura ultrainalta (UHT)" sau
"tratat la temperatura ultrainalta" - daca acestea au fost supuse la
un astfel de tratament si ambalate aseptic;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
b) in cazul sortimentelor de lapte deshidratat (lapte praf):
- mentiunea "produs instant" - pentru produsele cu solubilitate
instantanee;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
- recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, ca si continutul
in grasime al produsului astfel reconstituit.
3. Iaurt, smantana
Continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs
(iaurt foarte gras, gras, slab; smantana dulce, fermentata).
4. Branzeturi
Pentru diferite tipuri de sortimente din aceasta grupa: branzeturi
proaspete, maturate, topite, fermentate, aromatizate:
a) continutul de grasime raportat la substanta uscata, exprimat in
procente;
b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau
produsele finite (topire, afumare);
c) o mentiune, precum: "pe baza de lapte crud", daca s-a utilizat
numai lapte crud pentru fabricare;
d) in cazul branzeturilor aromatizate, mentionarea aromatizantului adaugat.
5. Unt
a) continutul de grasime, exprimat in procente;
b) mentiune speciala in cazul adaosului de sare.
6. Produse din categoria margarina
a) mentiune privind tipul de margarina, dupa continutul de grasime,
exprimat in procente;
b) mentiune privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, daca s-au utilizat
asemenea adaosuri in fabricare;
c) margarina continand mai mult de 0,5% sare comestibila trebuie indicata
ca "sarata".
7. Carne si produse din carne
a) mentionarea speciilor de animale de la care provine carnea (inclusiv
organele);
b) denumirea speciei pentru peste, crustacee, moluste;
c) mentionarea procedeelor de fabricatie sau natura tratamentelor
utilizate, ca de exemplu:
- produs pe baza de carne tocata;
- produs crud-uscat;
- produs afumat;
- produs sarat;
- carnati proaspeti pentru fript, prajit;
- preparate din carne, proaspete (fierte);
- preparate din carne, fierte si afumate;
- preparate din carne, crude si afumate;
- preparate din carne, fierte, afumate si uscate;
- preparate din carne, fierte si dublu afumate;
- preparate din carne prelucrate prin coacere;
- produs pasteurizat (semiconserve tratate termic la o temperatura mai mica
de 100 grade C);
- produs refrigerat;
- produs congelat;
- semipreparate culinare (pentru produsele netratate termic);
- produs pe baza de peste..., cu specificarea speciei;
d) in denumirea specifica a produselor pe baza de carne, trebuie sa se
indice in plus ingredientele de alta natura si mai rar uzitate;
e) pentru produsele pe baza de carne, traditionale, este permisa utilizarea
ca denumire specifica desemnarea traditionala uzitata. Utilizarea acestor
denumiri traditionale nu este admisa pentru produsele pe baza de carne care
contin ingrediente neuzitate;
f) informatia privind specia de animal nu este necesara pentru produsele pe
baza de carne alcatuite numai din carne de bovina, porcina, nici atunci cand
este utilizata denumirea lor traditionala. Daca una dintre cele doua specii
este mentionata in denumirea specifica, proportia de carne trebuie sa fie mai
mare de 50% din compozitie;
g) nu este necesara mentionarea speciei de animal pentru slanina, sorici,
sange, plasma;
h) mentionarea tipului de membrana utilizat:
- membrane naturale;
- membrane artificiale comestibile;
- membrane artificiale necomestibile;
i) extractul si supa de carne care nu provine din carne de bovina trebuie
sa poarte indicatia privind carnea utilizata (exemplu: extract din carne de
porc);
j) o mentiune referitoare la caracterul dietetic al produsului.
8. Oua si produse din oua
a) la locul de vanzare se va afisa o eticheta in care se va mentiona
"oua proaspete mari" (cu masa peste 50 g/buc.) sau "oua
proaspete mici" (cu masa cuprinsa intre 40-50 g/buc.);
b) pentru produsele din oua se va indica continutul in ou raportat la
produsul finit, exprimat in procente, si temperatura de pastrare.
9. Legume-fructe
a) in cazul ciupercilor comestibile congelate: data congelarii;
b) in cazul produselor pe baza de ciuperci uscate o mentiune, precum:
"fabricat plecand de la ciuperci uscate";
c) in cazul ciupercilor de cultura proaspete: indicarea agentului economic
producator sau a producatorului particular;
d) in cazul legumelor si fructelor proaspete: clasa de calitate.
10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe
a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade
refractometrice la 20 grade C;
b) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o
mentiune, precum: "contine gaz carbonic";
c) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in
produs.
11. Bauturi racoritoare
a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade
refractometrice;
b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4% , este
admis a se specifica denumirea fructului ("... cu suc de lamaie",
"...cu suc de portocale");
c) daca proportia din sucul de fructe este mai mica de 4% , se va mentiona
"...cu aroma de...";
d) daca se utilizeaza mai multe sucuri, de fructe sau arome, acestea se vor
mentiona in ordinea descrescatoare a concentratiilor acestora;
e) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune,
precum: "contine cafeina"; in cazul bauturilor ce contin, de regula,
cafeina si concentratia este mai mica de 1mg/l, se va indica "fara
cafeina";
f) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o
mentiune, precum: "contine gaz carbonic";
g) mentionarea originii apei minerale, cand aceasta este folosita la
prepararea produselor.
12. Sucuri de legume
a) mentiune privind concentratia, respectiv continutul in substanta uscata
solubila, exprimata in procente;
b) mentionarea legumelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in
produs.
13. Conserve de fructe (dulceata, gem, marmelada, crema, pasta):
a) mentionarea substantei uscate solubile, exprimata in grade
refractometrice la 20 grade C si la 100 g produs;
b) o mentiune, precum: "a se pastra la rece dupa deschidere",
pentru produsele a caror concentratie in substanta uscata solubila este mai
mica de 63% ; se poate omite aceasta mentiune pentru produsele la gramaje mici,
al caror continut este, in mod normal, consumat o singura data, ca si pentru
produsele la care au fost adaugati conservanti;
c) in lista ingredientelor si aditivilor se va mentiona pentru:
- caisele utilizate in dulceata simpla, care au suferit tratament de
deshidratare, altul decat liofilizare, specificatia "caise uscate";
- sucul de sfecla rosie adaugat la gemul simplu sau la dulceata simpla de
capsuni, zmeura, coacaze rosii sau de prune, specificatia "suc de sfecla
rosie pentru intensificarea culorii" sau o specificatie asemanatoare.
14. Cacao, ciocolata, alte produse pe baza de cacao
a) in cazul ciocolatei umplute, se va specifica produsul de umplutura;
b) o mentiune privind adaosul de cafea sau de bauturi spirtoase, cand
acesta depaseste 1% din masa produsului finit;
c) in cazul produselor de ciocolata vandute la bucata sub forma de
figurine, articole de cofetarie pe baza de ciocolata vandute la bucata, a caror
greutate pe unitatea de ambalaj este mai mica de 50 g, indicatiile suplimentare
privind concentratiile minime ale unor componente vor fi afisate in imediata
vecinatate a produsului respectiv.
15. Cafea, derivati din cafea
a) mentionarea denumirii varietatilor de cafea, in cazul sortimentelor de
cafea-amestec, prajita;
b) indicarea continutului de cafeina, exprimat in procente, raportat la
substanta uscata;
c) in cazul in care continutul de cafeina este sub 1% , raportat la
substanta uscata, se va inscrie mentiunea "cafea decafeinizata".
16. Sare
Pentru sarea iodata se vor face mentiunile;
- "Iodata", cu indicarea concentratiei de iod;
- "a se folosi pentru gatit si masa";
- "a nu se folosi pentru conserve alimentare".
17. Condimente
In cazul condimentelor care contin mai mult de 5% sare comestibila, se va
mentiona procentul acesteia.
18. Vin si produse pe baza de vin
a) pentru vinurile de consum curent, care se obtin din soiuri de struguri
de vin de mare productie, se vor utiliza denumirile de "vin de masa"
sau "vin de masa superior", functie de continutul in zaharuri al
strugurilor;
b) vinurile de calitate, care se obtin din soiuri de struguri pentru vin cu
insusiri tehnologice superioare, vor fi denumite dupa numele podgoriei sau al
zonei viticole din care provin, fiind clasificate in:
- vin de calitate superioara (cu concentratia alcoolica de minimum 10%);
- vin de calitate superioara cu denumire de origine controlata (cu
concentratia alcoolica de minimum 11 %).
Vinurile de calitate superioara, care se comercializeaza cu denumirea de
soi, trebuie sa provina in proportie de cel putin 85 % din soiul de struguri
indicat;
c) pentru vinurile care se obtin din struguri de hibrizi direct
producatori, denumirea produsului va fi insotita de mentiunea "vin din
hibrid". De asemenea, in cazul producerii de amestecuri intre struguri sau
vinurile provenite din soiuri nobile si din hibrizi direct producatori,
vinurile rezultate se comercializeaza ca "vinuri din hibrizi";
d) in functie de continutul in zaharuri reducatoare se poate inscrie
"sec" (continut de zahar pana la 4 g/l), "demisec" (intre 4
- 12 g/l), "demidulce" (intre 12 - 50 g/l), "dulce" (peste
50 - g/l);
e) pentru vinurile de calitate superioara cu denumire de origine
controlata, dupa mentionarea soiului de struguri se va preciza anul de recolta;
f) pentru vinurile spumante, spumoase si aromatizate, se va preciza tipul
de produs (exemplu: "vin spumant aromat alb", "vin spumant
dulce", "vin spumos special alb", "vin spumos demisec
alb");
g) o mentiune privind data imbutelierii si denumirea celui care face
imbutelierea;
h) termenul "vechi" este interzis a se mentiona pe eticheta
produsului a carui vechime este mai mica de 3 ani, pentru vinurile rosii, si de
2 ani, pentru vinurile albe, la fel ca si indicatiile de vechime care se
contrazic sau conduc la confuzii;
i) etichetele pentru vermut vor prezenta si recomandari privind modul optim
de preparare pentru consum.
19. Bauturi alcoolice
a) data imbutelierii si denumirea celui care face imbutelierea;
b) in cazul bauturilor alcoolice, sunt interzise indicatii care, sub
diferite forme, se refera la sanatate, precum: "reconfortant",
"fortifiant", "energizant", "tonic";
c) in cazul bauturilor alcoolice comercializate in restaurante:
- lista de bauturi trebuie sa mentioneze denumirea specifica, continutul in
alcool (% vol.) si capacitatea. Aceste mentiuni nu se aplica in cazul
amestecurilor de bauturi alcoolice care sunt preparate in restaurant;
- recipientele de bauturi alcoolice vandute in restaurante trebuie sa aiba
indicate vizibil si lizibil denumirea specifica, tara producatoare si
continutul in alcool.
20. Otet de fermentatie
a) continutul in acid, exprimat in grame acid acetic la 100 cm cub produs;
b) inscrierea pe eticheta a denumirii de "otet" pentru produsul
fabricat din acid acetic este interzisa.
21. Inghetata
Mentionarea continutului minim de grasime, exprimat in procente.
22. Informatiile pe care produsele alimentare preambalate trebuie sa le
contina pe ambalaj vor fi completate, dupa caz, cu:
a) o mentiune privind specificitatea compozitiei calitative si cantitative
sau a procedeului special de fabricatie care confera produsului proprietati
nutritive particulare;
b) informatii privind valoarea energetica, continutul in substante
nutritive;
c) o mentiune speciala referitoare la produsele alimentare pentru sugari si
copii de varsta mica (intre 1 si 3 ani) sau la produsele alimentare de
completare a alimentatiei normale (exemplu: produsele alimentare de completare
a alimentatiei sportivilor, produsele alimentare de completare pe baza de
extract de malt);
d) alimentele speciale pot fi desemnate si prin calificativul
"dietetic". Sunt exceptate preparatele pentru sugari si alte produse
pentru copii de varsta mica;
e) o mentiune cu rol de avertizare pentru anumite categorii de persoane
(exemplu: "poate avea efect laxativ in caz de consum excesiv" sau
"nu se recomanda persoanelor diabetice");
f) in cazul produselor alimentare congelate se vor face mentiunile:
"produs congelat" si "a nu se recongela dupa decongelare".
ANEXA 1 b)
la normele metodologice
LISTA
produselor alimentare scutite de indicarea termenului de valabilitate
1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut
obiectul unei curatari, taieri sau alte tratamente similare. Aceasta derogare
nu se aplica semintelor pentru germinatie si produselor similare.
2. Bauturile care au mai mult de 10% concentratie alcoolica.
3. Painea, produsele de panificatie, patiserie si de cofetarie, care, prin
natura lor, sunt consumate in 24 de ore de la fabricarea lor.
4. Otetul de fermentatie.
5. Sarea de bucatarie, cu exceptia sarii iodate.
6. Zaharul si mierea de albine.
7. Produsele zaharoase care sunt alcatuite aproape in totalitate din zahar
aromatizat si/sau colorat.
8. Guma de mestecat si produsele similare de mestecat.
9. Dozele de gheata alimentara.
ANEXA 1 c)
la normele metodologice
LISTA
produselor alimentare scutite de obligatia indicarii ingredientelor
1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut
obiectul unei curatari, taieri sau alte tratamente similare.
2. Apele carbogazoase, a caror denumire face sa apara aceasta caracteristica.
3. Otetul de fermentatie care provine in mod exclusiv dintr-un singur
produs de baza si care nu a suferit adaugarea nici unui alt ingredient.
4. Branza, untul, laptele, cremele fermentate, in masura in care nu au
suferit decat adaugari de produse lactate, enzime si culturi de microorganisme
necesare fabricarii, branza proaspata sau topita, in ceea ce priveste sarea
necesara fabricarii.
5. Produsele constituite dintr-un singur ingredient.
6. Agentii de aromatizare, pentru care suportul si aditivii trebuie sa fie
indicati.
ANEXA 1 d)
la normele metodologice
LISTA
ingredientelor care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei lor, urmata
de numele specific
1. Acidifiant 11. Colorant
2. Agent de afanare 12. Conservant
3. Agent de ingrosare 13. Corector de aciditate
4. Agent de glazurare 14. Emulgator
5. Agent de umezire 15. Gelifiant
6. Ameliorator (de faina) 16. Gaz spumant de expandare
7. Amidon modificat 17. Indulcitor
8. Antiaglomerant 18. Saruri de topire
9. Antioxidant 19. Stabilizator
10. Antispumant 20. Stimulator de aroma.
ANEXA 1 e)
la normele metodologice
LISTA
ingredientelor pentru care indicarea categoriei se poate inlocui prin denumiri
simplificate
--------------------------------------------------------------------- Ingrediente
Denumirea simplificata
---------------------------------------------------------------------
Uleiuri "ulei vegetal" sau "ulei
animal",
completat cu "hidrogenat" pentru
uleiuri hidrogenate
Grasimi "grasimi vegetale" sau
"grasimi
animale" completate prin
"hidrogenate"
pentru grasimile hidrogenate
Amestecuri de faina provenita din "faina", urmata de enumerarea
doua sau mai multe cereale cerealelor din care aceasta a
(exemplu: faina de grau si ovaz) fost obtinuta, in ordinea
descrescatoare a proportiei lor
in compozitie
Amidon si fecula native, amidon "amidon" (amidonul extras din
si fecula modificate prin materii prime cerealiere - porumb,
procedee fizice sau enzimatice, grau, orez si din cartofi)
ca si amidonurile si feculele
speciale (daca nu sunt considerate
ca aditivi)
Toate speciile de peste, cand "peste"
denumirea si prezentarea produsului
alimentar nu se refera la o specie
anumita de peste
Toate sortimentele de branza, cand "branza"
denumirea si prezentarea produsului
alimentar nu se refera la un anume
sortiment de branza
Condimentele nedepasind 2% din "condiment(e)" sau
"amestec de
compozitia produsului alimentar condiment"
Toate plantele sau parti din plante "plante aromatice",
"ierburi
aromatice nedepasind 2% din aromatice", "ierburi"
compozitia produsului alimentar "amestecuri de plante
aromatice"
sau "amestecuri de ierburi"
Toate preparatele de gume utilizate "guma baza"
in fabricatia gumei de baza pentru
guma de mestecat
Zaharoza "zahar"
Sirop de glucoza si sirop de glucoza "sirop de glucoza"
deshidratat
Toate proteinele lactice (cazeina, "proteine din lapte"
cazeinati si proteine din zara) si
amestecuri din aceste proteine
Toate fructele confiate, nedepasind "fructe confiate"
10% din masa produsului alimentar
Amestecul de legume nedepasind 10% "legume"
din compozitia produsului alimentar
Toate tipurile de vinuri "vin"
Suc de sfecla rosie lichid sau pudra, "suc de legume colorant",
pentru a colora "colorant din legume",
"suc de
sfecla rosie colorant"
Suc de soc lichid sau pudra, pentru "suc de fructe colorant",
a colora "colorant din fructe",
"suc de
soc colorant"