E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 953 din 15 noiembrie 1999

privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 577 din 26 noiembrie 1999


SmartCity3


    In temeiul art. 6 lit. a) si in aplicarea prevederilor art. 19 si 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Hotararea Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. In titlul si in cuprinsul hotararii, precum si in cuprinsul normelor metodologice cuvintele produse alimentare se inlocuiesc cu cuvantul alimente.
    2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    Nerespectarea prevederilor prezentei hotarari reprezinta incalcarea art. 19 si 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, si constituie contraventie potrivit art. 46 lit. c), sanctionandu-se conform art. 47 coroborat cu art. 50 din aceeasi ordonanta."
    3. Articolul 3 se abroga.
    4. Articolul 6 se abroga.
    5. Dupa articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmatorul cuprins:
    "Art. 6^1
    Etichetarea nutritionala a alimentelor va fi reglementata printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii.
    In cadrul reglementarilor privind alimentele, elaborate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, se pot include prevederi suplimentare referitoare la etichetarea acestora."
    Art. 2
    Anexa cuprinzand Normele metodologice privind etichetarea produselor alimentare se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Prezentele norme metodologice reglementeaza modul de etichetare a alimentelor destinate consumatorului final, precum si restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor unitati de alimentatie colectiva.
    Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si anumitor aspecte referitoare la publicitatea alimentelor."
    2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    In sensul prezentelor norme metodologice termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
    a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;
    b) aliment nepreambalat - aliment vrac care nu este supus operatiunii de preambalare si care, pentru vanzare, este masurat sau cantarit in prezenta consumatorului;
    c) lot - un ansamblu de unitati de productie sau de vanzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat in conditii identice;
    d) data durabilitatii minimale - limita de timp stabilita de producator, in care alimentul isi mentine caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare."
    3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii la achizitionarea produselor, in privinta:
    a) caracteristicilor alimentului, a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei, metodelor de fabricatie sau de productie;
    b) atribuirii de efecte sau proprietati pe care produsele nu le poseda;
    c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale, atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
    Etichetarea nu trebuie sa atribuie proprietati medicale alimentelor sau sa faca referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta interdictie apele minerale medicinale, destinate bolnavilor cu anumite afectiuni, precum si orice aliment testat si avizat ca avand proprietati medicale.
    Interdictiile sau restrictiile prevazute la alineatele precedente se aplica, de asemenea:
    a) la prezentarea alimentelor, in special in ceea ce priveste forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt aranjate, precum si mediul in care produsele sunt expuse;
    b) la publicitatea produselor."
    4. Dupa articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmatorul cuprins:
    "Art. 5^1
    Inscrisurile de pe eticheta nu trebuie sa prezinte modificari - stersaturi, inlocuiri sau adaugari -, care pot induce in eroare consumatorul. Se interzice reetichetarea alimentelor."
    5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6
    Etichetele alimentelor preambalate trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu:
    1. denumirea produsului;
    2. numele si adresa producatorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului. In cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;
    3. data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate;
    4. cantitatea neta;
    5. conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
    6. locul de origine sau de provenienta a produsului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor;
    7. concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2%;
    8. lista cuprinzand ingredientele folosite;
    9. cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 23^1;
    10. instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a produselor.
    Mentiunile suplimentare de etichetare, pe grupe de produse, sunt prevazute in anexa nr. 1a) la prezentele norme metodologice."
    6. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 7
    Pentru alimentele preambalate mentiunile prevazute la art. 6 se inscriu pe ambalaj sau pe o eticheta legata de acesta.
    Mentiunile prevazute la art. 6 pot fi inscrise numai pe documentele de insotire, atunci cand alimentele preambalate sunt:
    - comercializate intr-o forma intermediara celei de vanzare catre consumatorul final si care nu fac obiectul vanzarii catre unitatile de alimentatie colectiva;
    - destinate aprovizionarii unitatilor de alimentatie colectiva unde sunt supuse unor procese de prelucrare.
    In cazul produselor prevazute la alin. 2, pe ambalajul exterior in care acestea sunt prezentate spre comercializare se inscriu elementele prevazute la art. 6 pct. 1, 2 si 3 si, dupa caz, cele de la art. 13 alin. 5.
    La ambalajele din sticla destinate reutilizarii, care sunt marcate intr-un mod ce nu permite stergerea, precum si la ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmp eticheta poate contine doar elementele prevazute la art. 6 pct. 1, 3 si 4.
    Mentiunile prevazute la art. 6 pct. 1, 3, 4 si 7 se inscriu in acelasi camp vizual; sunt exceptate de la aceasta prevedere ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmp."
    7. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    Denumirea produsului trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie. Aceasta denumire este insotita de informatii descriptive si, daca este necesar, de informatii referitoare la utilizare, suficient de clare pentru a permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat.
    Denumirea produsului trebuie sa includa sau sa fie insotita de informatii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare in pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, daca omiterea unor astfel de informatii ar putea crea confuzii in randul consumatorilor.
    Marca de fabrica, marca comerciala sau denumirile fanteziste nu pot inlocui denumirea produsului.
    Utilizarea de termeni, precum: <<mod>>, <<tip>>, <<gen>>, impreuna cu denumirea specifica, este interzisa.
    Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea: <<Tratat prin ionizare>> sau <<Tratat cu radiatii ionizante>>.
    Produsele la care, pentru conservare, se utilizeaza un gaz avizat sanitar se marcheaza cu indicatia <<Ambalat in atmosfera protectoare>>."
    8. Titlul sectiunii a III-a va avea urmatorul cuprins:
    "Cantitatea neta"
    9. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 9
    Inscrierea cantitatii nete se face in unitati de volum, pentru produsele lichide, si in unitati de masa, pentru celelalte produse, utilizandu-se, dupa caz, litrul, centilitrul, mililitrul sau kilogramul, gramul.
    Prevederile privind indicarea cantitatii nete se aplica si in cazul in care, prin reglementari specifice, se impune indicarea cantitatii nominale, minime sau medii."
    10. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 10
    Indicarea cantitatii nete nu este obligatorie pentru:
    a) alimentele vandute cu bucata, la care numararea se poate face cu usurinta din exteriorul produsului; in caz contrar, se indica numarul pe eticheta;
    b) produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa si care sunt vandute la numar sau cantarite in prezenta cumparatorului;
    c) produsele a caror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5 mililitri; aceasta prevedere nu se aplica condimentelor si plantelor aromatice."
    11. Alineatul al doilea al articolului 11 va avea urmatorul cuprins:
    "Prin mediu lichid se intelege: apa, solutii apoase de saruri, saramura, solutii apoase de acizi alimentari, otet, solutii apoase de zahar sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, in cazul fructelor si legumelor din conserve."
    12. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 12
    In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse de acelasi fel si in aceeasi cantitate, ambalate individual, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete continute de un ambalaj individual si a numarului total al acestora.
    Aceste mentiuni nu sunt obligatorii atunci cand numarul total de ambalaje individuale poate fi numarat cu usurinta din exterior si atunci cand cel putin o indicatie privind cantitatea neta individuala poate fi citita clar din exteriorul produsului.
    In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unitati de vanzare, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete totale."
    13. Titlul sectiunii a IV-a va avea urmatorul continut:
    "Data durabilitatii minimale/termen de valabilitate, conditii de pastrare, de conservare si de folosire"
    14. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13
    Pe eticheta sau pe ambalajul produselor se inscrie de catre producator data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care acestea isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare.
    Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si anului, intr-o forma cronologica necodificata.
    Data va fi precedata de mentiunea:
    - <<A se consuma de preferinta inainte de ...>>, daca se indica ziua, luna si anul; sau
    - <<A se consuma de preferinta pana la sfarsitul...>>, daca se indica luna si anul sau numai anul.
    In cazul alimentelor:
    - a caror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient sa se indice ziua si luna;
    - a caror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni, este suficient sa se indice luna si anul;
    - a caror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient sa se indice anul.
    Mentiunile sunt completate, dupa caz, cu indicarea conditiilor de pastrare si de conservare.
    Pentru produsele care au un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului se inscrie de catre producator termenul de valabilitate precedat de mentiunea <<expira la data de ...>>, indicandu-se, in ordine, ziua si luna sau ziua, luna si anul.
    Mentiunile sunt urmate de indicarea conditiilor de pastrare si conservare.
    Mentiunile prevazute la alin. 1 si 5 sunt insotite fie de data, fie de indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj."
    15. Articolul 14 se abroga.
    16. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16
    Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele mentionate in anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."
    17. Titlul sectiunii a V-a va avea urmatorul cuprins:
    "Indicarea lotului"
    18. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 17
    Alimentele nu pot fi comercializate, daca nu sunt insotite de o indicatie care sa permita identificarea lotului din care fac parte, de exemplu: seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii sau a culegerii recoltei.
    Indicarea lotului nu este obligatorie pentru urmatoarele alimente sau in urmatoarele conditii:
    a) produsele agricole care sunt vandute sau livrate de la producator la unitati de depozitare temporara, conditionare sau ambalare, dirijate catre organizatii de producatori sau achizitionate in vederea introducerii imediate intr-un sistem de pregatire operationala sau de transformare;
    b) atunci cand, la locurile de vanzare, alimentele sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate in vederea vanzarii imediate;
    c) pentru ambalajele a caror fata mare are o suprafata mai mica de 10 cmp;
    d) inghetata preambalata; in acest caz, indicarea lotului de fabricatie se face pe ambalajul colectiv ce contine inghetata preambalata;
    e) atunci cand data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate este indicat prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si a lunii, in aceasta ordine.
    Raspunderea in ceea ce priveste indicarea lotului revine producatorului.
    Indicarea lotului este precedata de litera L, cu exceptia cazurilor in care aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicatii de pe eticheta.
    In cazul alimentelor preambalate, indicarea lotului, conform alineatului precedent, se face pe ambalaj sau pe eticheta atasata de acesta; in cazul alimentelor nepreambalate, aceasta indicatie apare pe ambalajul de transport sau pe container ori, in lipsa acestora, pe documentele comerciale insotitoare."
    19. Partea introductiva a articolului 18 va avea urmatorul cuprins:
    "In sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmatoarele:"
    20. Articolul 18 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
    "Atunci cand un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv."
    21. Articolul 19 se abroga.
    22. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 20
    Toate ingredientele trebuie sa figureze pe ambalajele sau pe etichetele alimentelor preambalate, in ordinea descrescatoare a importantei lor cantitative, determinata in momentul introducerii in fabricatie. Vitaminele si mineralele adaugate in produse se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele.
    In cazul amestecurilor de fructe sau de legume, in care nici una dintre acestea nu predomina cantitativ intr-un mod semnificativ, ingredientele se listeaza insotite de expresia <<In proportie variabila>>.
    Prevederile alineatului precedent se aplica si in cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice."
    23. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 23
    Ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prevazute in anexa nr. 1d) la prezentele norme metodologice se inscriu in lista cu denumirea categoriei, urmata de numele specific sau de codul numeric CE.
    In cazul unui ingredient care apartine mai multor categorii se indica numai aceea corespunzatoare functiei sale principale in cadrul alimentului respectiv.
    Ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prezentate in anexa nr. 1e) la prezentele norme metodologice si sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective.
    Atunci cand un ingredient contine gluten, denumirile <<amidon>>, respectiv <<amidon modificat>>, prevazute in anexele nr. 1e) si 1d) la prezentele norme metodologice, se completeaza prin indicarea originii acestuia.
    Indicarea aromelor se face prin mentionarea termenului <<aroma>>/<<arome>> sau a unei denumiri specifice ori printr-o descriere a acestora.
    Termenul <<aroma naturala>> sau alta expresie cu semnificatie echivalenta nu poate fi utilizata decat pentru aromele a caror componenta de aromatizare contine substante sau preparate aromatizante, obtinute prin prelucrarea fizica, enzimatica sau microbiologica a materiilor prime de origine vegetala sau animala, neprelucrate sau care au fost supuse unor procese de prelucrare traditionale, inclusiv uscare, prajire si fermentatie."
    24. Dupa articolul 23 se introduce articolul 23^1 care va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 23^1
    Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, determinata la momentul introducerii acestora in fabricatie, exprimata in procente, se declara in urmatoarele situatii:
    - cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare in denumirea sub care alimentul este vandut;
    - cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata la etichetare prin cuvinte, desene sau grafice;
    - cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective confera caracteristici specifice alimentului si il diferentiaza de alte produse cu care ar putea fi confundat datorita denumirii sau aspectului.
    Aceste dispozitii nu se aplica:
    a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente:
    - a caror cantitate neta se inscrie pe eticheta, in conformitate cu art. 11;
    - ale caror cantitati sunt deja stabilite pentru a fi inscrise pe etichete, prin reglementari specifice;
    - care sunt utilizate in cantitati mici, in scop de aromatizare;
    - in cazul in care, desi numele acestora apare in denumirea produsului, prin cantitatile utilizate nu imprima caracteristici specifice care sa il diferentieze de alte produse similare si care sa influenteze alegerea consumatorului;
    b) atunci cand prin reglementari specifice se stabileste in mod precis cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fara a impune indicarea acesteia pe eticheta;
    c) in situatiile prevazute la art. 20 alin. 2 si 3.
    Prevederile primului alineat, prima si a doua liniuta, nu se aplica in cazul mentiunilor referitoare la adaosul de vitamine si de minerale, atunci cand acestea se supun etichetarii nutritionale.
    Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se inscrie in imediata vecinatate a denumirii produsului sau in lista, in continuarea denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente.
    In cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse, cantitatea indicata a unui ingredient sau a categoriei de ingrediente, exprimata in procente, se raporteaza la produsul finit.
    Atunci cand cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente depaseste 100%, exprimarea procentuala se inlocuieste cu cea a cantitatii ingredientului/ingredientelor utilizate la obtinerea a 100 g de produs finit.
    Cantitatea ingredientelor volatile se indica in procente, corespunzator cantitatii din produsul finit.
    Cantitatea de ingrediente, utilizata in forma concentrata sau deshidratata si reconstituita pe parcursul procesului de fabricatie, se indica in procente, corespunzator cantitatii dinaintea concentrarii sau deshidratarii.
    In cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie reconstituite prin adaugarea apei, cantitatea de ingrediente se indica, in procente, corespunzator cantitatii din produsul reconstituit.
    Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementarilor referitoare la etichetarea nutritionala."
    25. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 25
    Un ingredient compus se poate inscrie in lista cuprinzand ingredientele cu denumirea proprie sub care figureaza in normele sanitare in vigoare, urmata de enumerarea propriilor ingrediente.
    Aceasta enumerare nu este obligatorie:
    - in cazul in care ingredientul compus reprezinta mai putin de 25% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplica in cazul aditivilor;
    - in cazul in care ingredientul compus este un aliment si face parte din categoria ingredientelor cuprinse in anexa nr. 1c) la prezentele norme metodologice."
    26. Articolul 27 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
    "In cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie reconstituite prin adaugarea apei, ingredientele pot fi listate in ordinea proportiilor din produsul reconstituit, cu conditia ca lista cuprinzand ingredientele sa fie insotita de o mentiune, precum: <<Ingrediente ale produsului reconstituit>>."
    27. Articolul 29 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
    "Tolerantele pozitive si negative, exprimate in valoare absoluta, permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportata in procente de volum, vor fi urmatoarele:
    1. a) bere cu concentratia alcoolica ce nu depaseste 5,5%
    b) bauturi obtinute din struguri si incluse in subcapitolul
       2207.20.00 din Tariful vamal de import al Romaniei          0,5% vol.
    2. a) bere cu concentratia alcoolica ce depaseste 5,5%
    b) bauturi obtinute din struguri si incluse in subcapitolul
       2207.10.00 din Tariful vamal de import al Romaniei
    c) diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din
       fructe si alte sortimente de vinuri obtinute din fructe,
       altele decat struguri, fie ca sunt spumoase sau spumante    1% vol.
    d) bauturi pe baza de miere fermentata
    3. bauturi ce contin fructe macerate sau parti de plante       1,5% vol.
    4. alte bauturi                                                0,3% vol.
    Tolerantele stabilite la alin. 1 pct. 1 - 4 nu exclud aplicarea tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea concentratiei alcoolice."
    28. Articolul 30 se abroga.
    29. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 31
    Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori unitatilor de alimentatie colectiva, trebuie sa aiba inscrisa denumirea conform prevederilor art. 8 si data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate. Inscrierea se face pe produs pe un afis, anunt sau in orice alta forma fara risc de confuzie.
    Se excepteaza de la indicarea durabilitatii minimale produsele alimentare cuprinse in anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."
    30. Articolul 32 se abroga.
    Art. 3
    Anexele nr. 1a) - 1e) la normele metodologice se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Partea introductiva a anexei nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "Prevederile art. 6 pct. 1 - 10 (etichetarea alimentelor preambalate) vor fi completate cu mentiunile specifice fiecarei grupe de produse, dupa cum urmeaza:"
    2. Litera c) a punctului 1 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona <<A se pastra la temperatura de 2 - 4 grade C>>;"
    3. Punctul 2 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "2. Sortimente de lapte concentrat sau praf:
    a) in cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit:
    - mentiunea <<incalzit la temperatura ultrainalta (UHT)>> sau <<tratat la temperatura ultrainalta>> - daca acestea au fost supuse la un astfel de tratament si ambalate aseptic;
    - continutul de grasime, exprimat in procente;
    - continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
    - recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
    b) in cazul sortimentelor de lapte praf:
    - mentiunea <<produs instant>> - pentru produsele cu solubilitate instantanee;
    - continutul de grasime, exprimat in procente;
    - continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
    - recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, precum si continutul in grasime al produsului astfel reconstituit."
    4. Punctul 3 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "3. Iaurt, smantana
    Continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs."
    5. Litera b) a punctului 4 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);"
    6. Ultima liniuta a literei c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "- produs pe baza de peste ..., cu specificarea speciei si a tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare)."
    7. Litera c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) se completeaza cu o liniuta cu urmatorul cuprins:
    "- produs sterilizat."
    8. Punctul 7 din anexa nr. 1a) se completeaza cu litera k) cu urmatorul cuprins:
    "k) carnea si organele, provenite din productia interna prin taierea in abator a animalelor, a pasarilor sau a altor specii de animale, poarta marca de sanatate."
    9. Litera d) a punctului 9 din anexa nr. 1a) se abroga.
    10. Punctul 10 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe:
    a) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o mentiune precum <<contine gaz carbonic>>;
    b) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs;
    c) in cazul sucurilor si nectarurilor obtinute din concentrate se mentioneaza <<obtinut din concentrat de x>>, in care x reprezinta numele fructului; aceasta mentiune va figura in imediata apropiere a denumirii produsului;
    d) in cazul sucurilor si nectarurilor cu pulpa in continut, se mentioneaza <<cu pulpa>>;
    e) in cazul nectarurilor se mentioneaza continutul minim de fructe x% in imediata apropiere a denumirii produsului, in care x reprezinta procentul minim de fruct din produsul finit;
    f) in cazul in care nectarul de fructe contine miere, mentiunea <<contine miere>> trebuie sa figureze in imediata apropiere a denumirii produsului;
    g) in cazul sucurilor si nectarurilor la care s-a adaugat zahar ca indulcitor, denumirea produsului se completeaza cu o mentiune precum <<indulcit>> sau <<cu adaos de zahar>>, urmata de indicarea cantitatii maxime de zahar adaugate;
    h) in cazul sucurilor de fructe diluate se mentioneaza, in imediata apropiere a denumirii produsului, continutul minim de suc de fructe, pireu de fructe sau amestec din aceste componente."
    11. Punctul 11 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "11. Bauturi racoritoare:
    a) daca se utilizeaza mai multe sucuri de fructe sau arome, acestea vor fi mentionate in ordinea descrescatoare a concentratiilor lor;
    b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4%, se mentioneaza denumirea fructului (<<... suc de lamaie>>, <<... suc de portocale>>), iar daca proportia din sucul de fructe este mai mica de 4%, se mentioneaza <<... cu aroma de...>>;
    c) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune precum: <<contine cafeina)>>; in cazul bauturilor ce contin de regula cafeina si concentratia este mai mica de 1 mg/l se indica <<fara cafeina>>;
    d) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o mentiune precum <<contine gaz carbonic>>;
    e) mentionarea originii apei minerale atunci cand aceasta este folosita la prepararea produselor."
    12. Litera a) a punctului 12 din anexa nr. 1a) se abroga.
    13. Litera a) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se abroga.
    14. Dupa litera c) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se introduc literele c)^1 si c)^2, cu urmatorul cuprins:
    "c)^1 mentiunea <<fruct utilizat: ... g pentru 100 g, produs finit>>;
    c)^2 mentiunea <<zahar total: ... g pentru 100 g>>, cifra indicata reprezentand valoarea refractometrica a produsului finit, determinata la 20 grade C, admitandu-se o toleranta de +/- 3% ."
    15. Punctul 14 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "14. Ciocolata si produse din ciocolata:
    a) se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: <<cacao ... % minim>>;
    b) in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura;
    c) se excepteaza de la indicarea continutului net produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci cand sunt prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca continutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 g; in cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim;
    d) o mentiune privind adaosul de cafea sau de bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din masa produsului."
    16. Litera b) a punctului 15 din anexa nr. 1a) se abroga.
    17. Litera c) a punctului 15 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "c) in cazul in care continutul de cafeina este sub 0,1% raportat la substanta uscata, se inscrie mentiunea <<cafea decafeinizata>>."
    18. Punctul 18 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "18. Vin si produse pe baza de vin
    Etichetarea vinurilor si produselor pe baza de vin se face in conformitate cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997."
    19. Litera a) a punctului 19 din anexa nr. 1a) se abroga.
    20. Punctul 20 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "20. Otet de fermentatie:
    a) continutul in acid, exprimat in grame acid acetic la litrul de produs, minim;
    b) inscrierea pe eticheta a denumirii <<otet>> sau <<esenta de otet>> pentru produsele obtinute din alte materii prime decat acidul acetic de fermentatie este interzisa."
    21. Punctul 21 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "21. Ape imbuteliate, altele decat apa minerala si apa de izvor:
    a) se inscriptioneaza cu denumirea <<apa gazoasa>> sau <<apa carbogazoasa>> apa potabila la care s-a adaugat dioxid de carbon alimentar;
    b) se inscriptioneaza cu denumirea <<apa mineralizata artificial>> apa potabila la care s-au adaugat saruri minerale. Acestea se inscriu in lista cuprinzand ingredientele in ordinea descrescatoare a importantei lor cantitative in momentul introducerii in fabricatie.
    In cazul in care produsul contine dioxid de carbon alimentar mentiunea <<contine gaz carbonic>> se inscrie in imediata apropiere a denumirii acestuia.
    Cele trei cuvinte <<apa mineralizata artificial>> se inscriu, unele langa altele, cu caractere de aceeasi marime si cu aceeasi culoare.
    In cazurile mentionate la lit. a) si b) eticheta nu va contine referiri, semne sau figuri care sa creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, sa induca in eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa ii atribuie apei efecte sau recomandari terapeutice ori sa faca precizari asupra compozitiei chimice a acesteia."
    22. Punctul 22 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
    "22. Informatiile pe care alimentele preambalate trebuie sa le contina pe ambalaj se completeaza, dupa caz, cu:
    a) in cazul alimentelor congelate se mentioneaza <<produs congelat>> si <<A nu se recongela dupa decongelare>>;
    b) in cazul alimentelor ce contin unul sau mai multi indulcitori, se mentioneaza <<cu indulcitor(i)>>; aceasta mentiune insoteste denumirea produsului;
    c) in cazul folosirii ca indulcitor a aspartamului se mentioneaza <<contine fenilalanina>>; in cazul folosirii atat a zaharului (zaharuri), cat si a unuia sau mai multor indulcitori se mentioneaza <<cu zahar [zaharuri si indulcitor(i)]>>, care insoteste denumirea produsului;
    d) o mentiune cu rol de avertizare, precum: <<Poate avea efect laxativ in caz de consum excesiv>> pentru alimentele ce contin mai mult de 10% polioli sau <<Nu se recomanda persoanelor diabetice>>;
    e) mentionarea recomandarii Institutului de Nutritie si Boli Metabolice privind segmentul de consumatori caruia i se adreseaza, cu indicarea efectelor secundare ce pot aparea in cazul consumului exagerat al produselor realizate cu indulcitori;
    f) o mentiune speciala referitoare la alimentele pentru sugari si copii de varsta mica (intre 1 si 3 ani).
    Mentiunile prevazute la lit. b) si c) nu se supun prevederilor primei si celei de-a doua liniute ale art. 23^1 din normele metodologice."
    23. Titlul anexei nr. 1b) va avea urmatorul cuprins:
    "Lista cuprinzand produsele alimentare scutite de indicarea datei durabilitatii minimale "
    24. Punctele 2 si 9 din anexa nr. 1b) vor avea urmatorul cuprins:
    "2. Bauturile continand 10% sau mai mult in volume alcool"
.............................................................................
    "9. Portii individuale de inghetata nepreambalata."
    25. Dupa punctul 9 din anexa nr. 1b) se introduc punctele 10 si 11, cu urmatorul cuprins:
    "10. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat struguri
    11. Bauturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi alcoolice in recipiente mai mari de 5 l, destinate consumului colectiv"
    26. Punctele 4 si 5 din anexa nr. 1c) vor avea urmatorul cuprins:
    "4. Branza, untul, laptele si smantana fermentata, in masura in care nu au suferit decat adaugari de produse lactate, enzime si culturi de microorganisme necesare fabricarii sau de sare in cazul branzeturilor, altele decat cea proaspata sau topita.
    5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci cand:
    - denumirea acestuia este identica cu cea a ingredientului; sau
    - denumirea permite identificarea clara a naturii ingredientului."
    27. Punctul 6 din anexa nr. 1c) se abroga.
    28. Titlul anexei nr. 1d) va avea urmatorul cuprins:
    "Lista cuprinzand ingredientele care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei lor, urmata de numele specific sau de codul numeric CE"
    29. Punctele 7, 14, 16, 18 si 20 din anexa nr. 1d) vor avea urmatorul cuprins:
    "7. Amidon modificat*)"
    "14. Emulsificator"
    "16. Gaz de expandare"
    "18. Saruri de topire*)"
    "20. Potentiator de aroma"
-------------
    "*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu e obligatorie.
    *) Se indica numai in cazul branzeturilor topite si al produselor pe baza de branza topita."

    30. Dupa punctul 20 din anexa nr. 1d) se introduc punctele 21 si 22 cu urmatorul cuprins:
    "21. Agent de intarire
    22. Agent de incarcare."
    31. Titlul anexei nr. 1e) va avea urmatorul cuprins:
    "Lista cuprinzand categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi inlocuit cu denumirea categoriei"
    32. In anexa nr. 1e) cuvintele denumire simplificata se inlocuiesc cu cuvantul denumire.
    33. Primele doua pozitii din anexa nr. 1e) vor avea urmatorul cuprins:
    "Uleiuri rafinate,    <<Ulei>> urmat de:
    altele decat uleiul    - mentiunea <<vegetal>> sau <<animal>>, dupa caz;
    de masline             sau
                           - indicarea originii sale specifice vegetale sau
                           animale;
                           - mentiunea <<hidrogenat>> trebuie sa insoteasca
                           indicarea unui ulei hidrogenat
    Grasimi rafinate       <<Grasimi>> urmat de:
                           - mentiunea <<vegetale>> sau <<animale>>, dupa
                           caz; sau
                           - indicarea originii sale specifice vegetale sau
                           animale;
                           - mentiunea <<hidrogenat>> trebuie sa insoteasca
                           indicarea unei grasimi hidrogenate."
    34. Ultimele doua pozitii din anexa nr. 1e) vor avea urmatorul cuprins:
    "Dextroza anhidra sau monohidrata         <<dextroza>>
    Unt de cacao rafinat sau presat           <<unt de cacao>>"
    35. Anexa nr. 1e) se completeaza cu o pozitie cu urmatorul cuprins:
    "Pesmet de orice origine                  <<pesmet>>"
    Art. 4
    In termen de 360 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Sanatatii va elabora actul normativ prevazut la art. 6^1 alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 784/1996.
    Art. 5
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 180 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice alte dispozitii contrare se abroga.
    Art. 6
    Hotararea Guvernului nr. 784/1996, cu modificarile ulterioare si cu cele aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

                PRIM-MINISTRU
                 RADU VASILE

                      Contrasemneaza:
                      Oficiul pentru
                      Protectia Consumatorilor,
                      Eliade Mihailescu,
                      director general

                      p. Ministrul agriculturii
                      si alimentatiei,
                      Stefan Pete,
                      secretar de stat

                      Ministrul sanatatii,
                      Hajdu Gabor

                      p. Ministrul industriei si comertului,
                      Nicolae Staiculescu,
                      secretar de stat



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 953/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 953 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu