HOTARARE Nr. 953 din 15 noiembrie 1999
privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 784/1996 pentru
aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 577 din 26 noiembrie 1999
In temeiul art. 6 lit. a) si in aplicarea prevederilor art. 19 si 20 din
Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata,
cu modificarile ulterioare,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Hotararea Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice
privind etichetarea produselor alimentare, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificarile ulterioare,
se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. In titlul si in cuprinsul hotararii, precum si in cuprinsul normelor
metodologice cuvintele produse alimentare se inlocuiesc cu cuvantul alimente.
2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Nerespectarea prevederilor prezentei hotarari reprezinta incalcarea art. 19
si 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor,
republicata, si constituie contraventie potrivit art. 46 lit. c),
sanctionandu-se conform art. 47 coroborat cu art. 50 din aceeasi
ordonanta."
3. Articolul 3 se abroga.
4. Articolul 6 se abroga.
5. Dupa articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmatorul cuprins:
"Art. 6^1
Etichetarea nutritionala a alimentelor va fi reglementata printr-un act
normativ elaborat de Ministerul Sanatatii.
In cadrul reglementarilor privind alimentele, elaborate de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei, se pot include prevederi suplimentare referitoare
la etichetarea acestora."
Art. 2
Anexa cuprinzand Normele metodologice privind etichetarea produselor
alimentare se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Prezentele norme metodologice reglementeaza modul de etichetare a
alimentelor destinate consumatorului final, precum si restaurantelor,
spitalelor, cantinelor si altor unitati de alimentatie colectiva.
Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si anumitor aspecte
referitoare la publicitatea alimentelor."
2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
In sensul prezentelor norme metodologice termenii si expresiile de mai jos
se definesc dupa cum urmeaza:
a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau
ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste
produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;
b) aliment nepreambalat - aliment vrac care nu este supus operatiunii de
preambalare si care, pentru vanzare, este masurat sau cantarit in prezenta
consumatorului;
c) lot - un ansamblu de unitati de productie sau de vanzare dintr-un
aliment fabricat, prelucrat sau ambalat in conditii identice;
d) data durabilitatii minimale - limita de timp stabilita de producator, in
care alimentul isi mentine caracteristicile specifice in conditii de depozitare
corespunzatoare."
3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare
consumatorii la achizitionarea produselor, in privinta:
a) caracteristicilor alimentului, a naturii, identitatii, proprietatilor,
compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei, metodelor de
fabricatie sau de productie;
b) atribuirii de efecte sau proprietati pe care produsele nu le poseda;
c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale, atunci cand in
realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
Etichetarea nu trebuie sa atribuie proprietati medicale alimentelor sau sa
faca referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta
interdictie apele minerale medicinale, destinate bolnavilor cu anumite
afectiuni, precum si orice aliment testat si avizat ca avand proprietati
medicale.
Interdictiile sau restrictiile prevazute la alineatele precedente se
aplica, de asemenea:
a) la prezentarea alimentelor, in special in ceea ce priveste forma,
aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum
sunt aranjate, precum si mediul in care produsele sunt expuse;
b) la publicitatea produselor."
4. Dupa articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmatorul cuprins:
"Art. 5^1
Inscrisurile de pe eticheta nu trebuie sa prezinte modificari - stersaturi,
inlocuiri sau adaugari -, care pot induce in eroare consumatorul. Se interzice
reetichetarea alimentelor."
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
Etichetele alimentelor preambalate trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu:
1. denumirea produsului;
2. numele si adresa producatorului, ale ambalatorului sau ale
distribuitorului. In cazul produselor din import se vor inscrie numele si
adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;
3. data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate;
4. cantitatea neta;
5. conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita
indicatii speciale;
6. locul de origine sau de provenienta a produsului, daca omiterea acestuia
ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor;
7. concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de
1,2%;
8. lista cuprinzand ingredientele folosite;
9. cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform
art. 23^1;
10. instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o
utilizare necorespunzatoare a produselor.
Mentiunile suplimentare de etichetare, pe grupe de produse, sunt prevazute
in anexa nr. 1a) la prezentele norme metodologice."
6. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Pentru alimentele preambalate mentiunile prevazute la art. 6 se inscriu pe
ambalaj sau pe o eticheta legata de acesta.
Mentiunile prevazute la art. 6 pot fi inscrise numai pe documentele de
insotire, atunci cand alimentele preambalate sunt:
- comercializate intr-o forma intermediara celei de vanzare catre
consumatorul final si care nu fac obiectul vanzarii catre unitatile de
alimentatie colectiva;
- destinate aprovizionarii unitatilor de alimentatie colectiva unde sunt
supuse unor procese de prelucrare.
In cazul produselor prevazute la alin. 2, pe ambalajul exterior in care
acestea sunt prezentate spre comercializare se inscriu elementele prevazute la
art. 6 pct. 1, 2 si 3 si, dupa caz, cele de la art. 13 alin. 5.
La ambalajele din sticla destinate reutilizarii, care sunt marcate intr-un
mod ce nu permite stergerea, precum si la ambalajele sau recipientele care nu
au nici una dintre fete mai mare de 10 cmp eticheta poate contine doar
elementele prevazute la art. 6 pct. 1, 3 si 4.
Mentiunile prevazute la art. 6 pct. 1, 3, 4 si 7 se inscriu in acelasi camp
vizual; sunt exceptate de la aceasta prevedere ambalajele sau recipientele care
nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmp."
7. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
Denumirea produsului trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei,
sortului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in
fabricatie. Aceasta denumire este insotita de informatii descriptive si, daca
este necesar, de informatii referitoare la utilizare, suficient de clare pentru
a permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de
alte produse cu care ar putea fi confundat.
Denumirea produsului trebuie sa includa sau sa fie insotita de informatii
privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost
supus, ca de exemplu: transformare in pulbere, refrigerare, congelare, afumare,
concentrare, daca omiterea unor astfel de informatii ar putea crea confuzii in
randul consumatorilor.
Marca de fabrica, marca comerciala sau denumirile fanteziste nu pot inlocui
denumirea produsului.
Utilizarea de termeni, precum: <<mod>>, <<tip>>,
<<gen>>, impreuna cu denumirea specifica, este interzisa.
Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte
inscriptionarea: <<Tratat prin ionizare>> sau <<Tratat cu
radiatii ionizante>>.
Produsele la care, pentru conservare, se utilizeaza un gaz avizat sanitar
se marcheaza cu indicatia <<Ambalat in atmosfera
protectoare>>."
8. Titlul sectiunii a III-a va avea urmatorul cuprins:
"Cantitatea neta"
9. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9
Inscrierea cantitatii nete se face in unitati de volum, pentru produsele
lichide, si in unitati de masa, pentru celelalte produse, utilizandu-se, dupa
caz, litrul, centilitrul, mililitrul sau kilogramul, gramul.
Prevederile privind indicarea cantitatii nete se aplica si in cazul in
care, prin reglementari specifice, se impune indicarea cantitatii nominale,
minime sau medii."
10. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
Indicarea cantitatii nete nu este obligatorie pentru:
a) alimentele vandute cu bucata, la care numararea se poate face cu
usurinta din exteriorul produsului; in caz contrar, se indica numarul pe
eticheta;
b) produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa si care sunt
vandute la numar sau cantarite in prezenta cumparatorului;
c) produsele a caror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5
mililitri; aceasta prevedere nu se aplica condimentelor si plantelor
aromatice."
11. Alineatul al doilea al articolului 11 va avea urmatorul cuprins:
"Prin mediu lichid se intelege: apa, solutii apoase de saruri,
saramura, solutii apoase de acizi alimentari, otet, solutii apoase de zahar sau
inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, in cazul fructelor si legumelor
din conserve."
12. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12
In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse de
acelasi fel si in aceeasi cantitate, ambalate individual, indicarea cantitatii
nete se face prin mentionarea cantitatii nete continute de un ambalaj
individual si a numarului total al acestora.
Aceste mentiuni nu sunt obligatorii atunci cand numarul total de ambalaje
individuale poate fi numarat cu usurinta din exterior si atunci cand cel putin
o indicatie privind cantitatea neta individuala poate fi citita clar din
exteriorul produsului.
In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse
ambalate individual, care nu sunt considerate unitati de vanzare, indicarea
cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete totale."
13. Titlul sectiunii a IV-a va avea urmatorul continut:
"Data durabilitatii minimale/termen de valabilitate, conditii de
pastrare, de conservare si de folosire"
14. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13
Pe eticheta sau pe ambalajul produselor se inscrie de catre producator data
durabilitatii minimale, respectiv data pana la care acestea isi pastreaza
caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare.
Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si anului, intr-o forma
cronologica necodificata.
Data va fi precedata de mentiunea:
- <<A se consuma de preferinta inainte de ...>>, daca se indica
ziua, luna si anul; sau
- <<A se consuma de preferinta pana la sfarsitul...>>, daca se
indica luna si anul sau numai anul.
In cazul alimentelor:
- a caror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient sa se indice
ziua si luna;
- a caror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni,
este suficient sa se indice luna si anul;
- a caror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient sa se
indice anul.
Mentiunile sunt completate, dupa caz, cu indicarea conditiilor de pastrare
si de conservare.
Pentru produsele care au un grad ridicat de perisabilitate si sunt
susceptibile ca dupa un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru
sanatatea consumatorului se inscrie de catre producator termenul de
valabilitate precedat de mentiunea <<expira la data de ...>>,
indicandu-se, in ordine, ziua si luna sau ziua, luna si anul.
Mentiunile sunt urmate de indicarea conditiilor de pastrare si conservare.
Mentiunile prevazute la alin. 1 si 5 sunt insotite fie de data, fie de
indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau pe
ambalaj."
15. Articolul 14 se abroga.
16. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16
Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele
mentionate in anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."
17. Titlul sectiunii a V-a va avea urmatorul cuprins:
"Indicarea lotului"
18. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17
Alimentele nu pot fi comercializate, daca nu sunt insotite de o indicatie
care sa permita identificarea lotului din care fac parte, de exemplu: seria
lotului, data fabricatiei, data imbutelierii sau a culegerii recoltei.
Indicarea lotului nu este obligatorie pentru urmatoarele alimente sau in
urmatoarele conditii:
a) produsele agricole care sunt vandute sau livrate de la producator la
unitati de depozitare temporara, conditionare sau ambalare, dirijate catre
organizatii de producatori sau achizitionate in vederea introducerii imediate
intr-un sistem de pregatire operationala sau de transformare;
b) atunci cand, la locurile de vanzare, alimentele sunt ambalate la cererea
consumatorului sau preambalate in vederea vanzarii imediate;
c) pentru ambalajele a caror fata mare are o suprafata mai mica de 10 cmp;
d) inghetata preambalata; in acest caz, indicarea lotului de fabricatie se
face pe ambalajul colectiv ce contine inghetata preambalata;
e) atunci cand data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate
este indicat prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si a
lunii, in aceasta ordine.
Raspunderea in ceea ce priveste indicarea lotului revine producatorului.
Indicarea lotului este precedata de litera L, cu exceptia cazurilor in care
aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicatii de pe eticheta.
In cazul alimentelor preambalate, indicarea lotului, conform alineatului
precedent, se face pe ambalaj sau pe eticheta atasata de acesta; in cazul
alimentelor nepreambalate, aceasta indicatie apare pe ambalajul de transport
sau pe container ori, in lipsa acestora, pe documentele comerciale
insotitoare."
19. Partea introductiva a articolului 18 va avea urmatorul cuprins:
"In sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate
ingrediente urmatoarele:"
20. Articolul 18 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
"Atunci cand un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe
ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului
respectiv."
21. Articolul 19 se abroga.
22. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20
Toate ingredientele trebuie sa figureze pe ambalajele sau pe etichetele alimentelor
preambalate, in ordinea descrescatoare a importantei lor cantitative,
determinata in momentul introducerii in fabricatie. Vitaminele si mineralele
adaugate in produse se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele.
In cazul amestecurilor de fructe sau de legume, in care nici una dintre
acestea nu predomina cantitativ intr-un mod semnificativ, ingredientele se
listeaza insotite de expresia <<In proportie variabila>>.
Prevederile alineatului precedent se aplica si in cazul mixturilor de condimente
sau de plante aromatice."
23. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 23
Ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prevazute in anexa nr.
1d) la prezentele norme metodologice se inscriu in lista cu denumirea
categoriei, urmata de numele specific sau de codul numeric CE.
In cazul unui ingredient care apartine mai multor categorii se indica numai
aceea corespunzatoare functiei sale principale in cadrul alimentului respectiv.
Ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prezentate in anexa nr.
1e) la prezentele norme metodologice si sunt constituente ale unui alt aliment
pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective.
Atunci cand un ingredient contine gluten, denumirile
<<amidon>>, respectiv <<amidon modificat>>, prevazute
in anexele nr. 1e) si 1d) la prezentele norme metodologice, se completeaza prin
indicarea originii acestuia.
Indicarea aromelor se face prin mentionarea termenului
<<aroma>>/<<arome>> sau a unei denumiri specifice ori
printr-o descriere a acestora.
Termenul <<aroma naturala>> sau alta expresie cu semnificatie
echivalenta nu poate fi utilizata decat pentru aromele a caror componenta de
aromatizare contine substante sau preparate aromatizante, obtinute prin
prelucrarea fizica, enzimatica sau microbiologica a materiilor prime de origine
vegetala sau animala, neprelucrate sau care au fost supuse unor procese de
prelucrare traditionale, inclusiv uscare, prajire si fermentatie."
24. Dupa articolul 23 se introduce articolul 23^1 care va avea urmatorul
cuprins:
"Art. 23^1
Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, determinata
la momentul introducerii acestora in fabricatie, exprimata in procente, se
declara in urmatoarele situatii:
- cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare in
denumirea sub care alimentul este vandut;
- cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata
la etichetare prin cuvinte, desene sau grafice;
- cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective confera
caracteristici specifice alimentului si il diferentiaza de alte produse cu care
ar putea fi confundat datorita denumirii sau aspectului.
Aceste dispozitii nu se aplica:
a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente:
- a caror cantitate neta se inscrie pe eticheta, in conformitate cu art.
11;
- ale caror cantitati sunt deja stabilite pentru a fi inscrise pe etichete,
prin reglementari specifice;
- care sunt utilizate in cantitati mici, in scop de aromatizare;
- in cazul in care, desi numele acestora apare in denumirea produsului,
prin cantitatile utilizate nu imprima caracteristici specifice care sa il
diferentieze de alte produse similare si care sa influenteze alegerea
consumatorului;
b) atunci cand prin reglementari specifice se stabileste in mod precis
cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fara a impune
indicarea acesteia pe eticheta;
c) in situatiile prevazute la art. 20 alin. 2 si 3.
Prevederile primului alineat, prima si a doua liniuta, nu se aplica in
cazul mentiunilor referitoare la adaosul de vitamine si de minerale, atunci
cand acestea se supun etichetarii nutritionale.
Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se inscrie
in imediata vecinatate a denumirii produsului sau in lista, in continuarea
denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente.
In cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor
tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse,
cantitatea indicata a unui ingredient sau a categoriei de ingrediente,
exprimata in procente, se raporteaza la produsul finit.
Atunci cand cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente
depaseste 100%, exprimarea procentuala se inlocuieste cu cea a cantitatii
ingredientului/ingredientelor utilizate la obtinerea a 100 g de produs finit.
Cantitatea ingredientelor volatile se indica in procente, corespunzator
cantitatii din produsul finit.
Cantitatea de ingrediente, utilizata in forma concentrata sau deshidratata
si reconstituita pe parcursul procesului de fabricatie, se indica in procente,
corespunzator cantitatii dinaintea concentrarii sau deshidratarii.
In cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie
reconstituite prin adaugarea apei, cantitatea de ingrediente se indica, in
procente, corespunzator cantitatii din produsul reconstituit.
Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementarilor referitoare
la etichetarea nutritionala."
25. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 25
Un ingredient compus se poate inscrie in lista cuprinzand ingredientele cu
denumirea proprie sub care figureaza in normele sanitare in vigoare, urmata de
enumerarea propriilor ingrediente.
Aceasta enumerare nu este obligatorie:
- in cazul in care ingredientul compus reprezinta mai putin de 25% din
produsul finit; aceasta prevedere nu se aplica in cazul aditivilor;
- in cazul in care ingredientul compus este un aliment si face parte din
categoria ingredientelor cuprinse in anexa nr. 1c) la prezentele norme
metodologice."
26. Articolul 27 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
"In cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa
fie reconstituite prin adaugarea apei, ingredientele pot fi listate in ordinea
proportiilor din produsul reconstituit, cu conditia ca lista cuprinzand
ingredientele sa fie insotita de o mentiune, precum: <<Ingrediente ale
produsului reconstituit>>."
27. Articolul 29 se completeaza cu alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
"Tolerantele pozitive si negative, exprimate in valoare absoluta,
permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportata in procente de volum,
vor fi urmatoarele:
1. a) bere cu concentratia alcoolica ce nu depaseste 5,5%
b) bauturi obtinute din struguri si incluse in subcapitolul
2207.20.00 din Tariful vamal de import al Romaniei 0,5% vol.
2. a) bere cu concentratia alcoolica ce depaseste 5,5%
b) bauturi obtinute din struguri si incluse in subcapitolul
2207.10.00 din Tariful vamal de import al Romaniei
c) diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din
fructe si alte sortimente de vinuri obtinute din fructe,
altele decat struguri, fie ca sunt spumoase sau spumante 1% vol.
d) bauturi pe baza de miere fermentata
3. bauturi ce contin fructe macerate sau parti de plante 1,5% vol.
4. alte bauturi 0,3% vol.
Tolerantele stabilite la alin. 1 pct. 1 - 4 nu exclud aplicarea
tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea
concentratiei alcoolice."
28. Articolul 30 se abroga.
29. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 31
Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor
ori unitatilor de alimentatie colectiva, trebuie sa aiba inscrisa denumirea
conform prevederilor art. 8 si data durabilitatii minimale/termenul de
valabilitate. Inscrierea se face pe produs pe un afis, anunt sau in orice alta
forma fara risc de confuzie.
Se excepteaza de la indicarea durabilitatii minimale produsele alimentare
cuprinse in anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."
30. Articolul 32 se abroga.
Art. 3
Anexele nr. 1a) - 1e) la normele metodologice se modifica si se completeaza
dupa cum urmeaza:
1. Partea introductiva a anexei nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"Prevederile art. 6 pct. 1 - 10 (etichetarea alimentelor preambalate)
vor fi completate cu mentiunile specifice fiecarei grupe de produse, dupa cum
urmeaza:"
2. Litera c) a punctului 1 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona <<A se pastra la
temperatura de 2 - 4 grade C>>;"
3. Punctul 2 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"2. Sortimente de lapte concentrat sau praf:
a) in cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat
indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat
indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat
neindulcit:
- mentiunea <<incalzit la temperatura ultrainalta (UHT)>> sau
<<tratat la temperatura ultrainalta>> - daca acestea au fost supuse
la un astfel de tratament si ambalate aseptic;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
- recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
b) in cazul sortimentelor de lapte praf:
- mentiunea <<produs instant>> - pentru produsele cu
solubilitate instantanee;
- continutul de grasime, exprimat in procente;
- continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
- recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, precum si
continutul in grasime al produsului astfel reconstituit."
4. Punctul 3 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"3. Iaurt, smantana
Continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de
produs."
5. Litera b) a punctului 4 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile
prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);"
6. Ultima liniuta a literei c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) va avea
urmatorul cuprins:
"- produs pe baza de peste ..., cu specificarea speciei si a
tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire,
afumare)."
7. Litera c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) se completeaza cu o liniuta cu
urmatorul cuprins:
"- produs sterilizat."
8. Punctul 7 din anexa nr. 1a) se completeaza cu litera k) cu urmatorul
cuprins:
"k) carnea si organele, provenite din productia interna prin taierea
in abator a animalelor, a pasarilor sau a altor specii de animale, poarta marca
de sanatate."
9. Litera d) a punctului 9 din anexa nr. 1a) se abroga.
10. Punctul 10 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe:
a) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o
mentiune precum <<contine gaz carbonic>>;
b) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in
produs;
c) in cazul sucurilor si nectarurilor obtinute din concentrate se
mentioneaza <<obtinut din concentrat de x>>, in care x reprezinta
numele fructului; aceasta mentiune va figura in imediata apropiere a denumirii
produsului;
d) in cazul sucurilor si nectarurilor cu pulpa in continut, se mentioneaza
<<cu pulpa>>;
e) in cazul nectarurilor se mentioneaza continutul minim de fructe x% in
imediata apropiere a denumirii produsului, in care x reprezinta procentul minim
de fruct din produsul finit;
f) in cazul in care nectarul de fructe contine miere, mentiunea
<<contine miere>> trebuie sa figureze in imediata apropiere a
denumirii produsului;
g) in cazul sucurilor si nectarurilor la care s-a adaugat zahar ca
indulcitor, denumirea produsului se completeaza cu o mentiune precum
<<indulcit>> sau <<cu adaos de zahar>>, urmata de
indicarea cantitatii maxime de zahar adaugate;
h) in cazul sucurilor de fructe diluate se mentioneaza, in imediata
apropiere a denumirii produsului, continutul minim de suc de fructe, pireu de
fructe sau amestec din aceste componente."
11. Punctul 11 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"11. Bauturi racoritoare:
a) daca se utilizeaza mai multe sucuri de fructe sau arome, acestea vor fi
mentionate in ordinea descrescatoare a concentratiilor lor;
b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4%, se
mentioneaza denumirea fructului (<<... suc de lamaie>>, <<...
suc de portocale>>), iar daca proportia din sucul de fructe este mai mica
de 4%, se mentioneaza <<... cu aroma de...>>;
c) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune
precum: <<contine cafeina)>>; in cazul bauturilor ce contin de
regula cafeina si concentratia este mai mica de 1 mg/l se indica <<fara
cafeina>>;
d) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o
mentiune precum <<contine gaz carbonic>>;
e) mentionarea originii apei minerale atunci cand aceasta este folosita la
prepararea produselor."
12. Litera a) a punctului 12 din anexa nr. 1a) se abroga.
13. Litera a) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se abroga.
14. Dupa litera c) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se introduc literele
c)^1 si c)^2, cu urmatorul cuprins:
"c)^1 mentiunea <<fruct utilizat: ... g pentru 100 g, produs
finit>>;
c)^2 mentiunea <<zahar total: ... g pentru 100 g>>, cifra
indicata reprezentand valoarea refractometrica a produsului finit, determinata
la 20 grade C, admitandu-se o toleranta de +/- 3% ."
15. Punctul 14 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"14. Ciocolata si produse din ciocolata:
a) se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata,
exprimat in procente, astfel: <<cacao ... % minim>>;
b) in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura;
c) se excepteaza de la indicarea continutului net produsele din ciocolata
preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta exceptie nu se aplica
produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci cand sunt
prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca
continutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 g; in
cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie
poate fi inlocuita cu continutul net minim;
d) o mentiune privind adaosul de cafea sau de bauturi spirtoase, atunci
cand acesta depaseste 1% din masa produsului."
16. Litera b) a punctului 15 din anexa nr. 1a) se abroga.
17. Litera c) a punctului 15 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"c) in cazul in care continutul de cafeina este sub 0,1% raportat la
substanta uscata, se inscrie mentiunea <<cafea
decafeinizata>>."
18. Punctul 18 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"18. Vin si produse pe baza de vin
Etichetarea vinurilor si produselor pe baza de vin se face in conformitate
cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997."
19. Litera a) a punctului 19 din anexa nr. 1a) se abroga.
20. Punctul 20 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"20. Otet de fermentatie:
a) continutul in acid, exprimat in grame acid acetic la litrul de produs,
minim;
b) inscrierea pe eticheta a denumirii <<otet>> sau
<<esenta de otet>> pentru produsele obtinute din alte materii prime
decat acidul acetic de fermentatie este interzisa."
21. Punctul 21 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"21. Ape imbuteliate, altele decat apa minerala si apa de izvor:
a) se inscriptioneaza cu denumirea <<apa gazoasa>> sau
<<apa carbogazoasa>> apa potabila la care s-a adaugat dioxid de
carbon alimentar;
b) se inscriptioneaza cu denumirea <<apa mineralizata
artificial>> apa potabila la care s-au adaugat saruri minerale. Acestea
se inscriu in lista cuprinzand ingredientele in ordinea descrescatoare a
importantei lor cantitative in momentul introducerii in fabricatie.
In cazul in care produsul contine dioxid de carbon alimentar mentiunea
<<contine gaz carbonic>> se inscrie in imediata apropiere a
denumirii acestuia.
Cele trei cuvinte <<apa mineralizata artificial>> se inscriu,
unele langa altele, cu caractere de aceeasi marime si cu aceeasi culoare.
In cazurile mentionate la lit. a) si b) eticheta nu va contine referiri,
semne sau figuri care sa creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala,
sa induca in eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa ii
atribuie apei efecte sau recomandari terapeutice ori sa faca precizari asupra
compozitiei chimice a acesteia."
22. Punctul 22 din anexa nr. 1a) va avea urmatorul cuprins:
"22. Informatiile pe care alimentele preambalate trebuie sa le contina
pe ambalaj se completeaza, dupa caz, cu:
a) in cazul alimentelor congelate se mentioneaza <<produs
congelat>> si <<A nu se recongela dupa decongelare>>;
b) in cazul alimentelor ce contin unul sau mai multi indulcitori, se
mentioneaza <<cu indulcitor(i)>>; aceasta mentiune insoteste
denumirea produsului;
c) in cazul folosirii ca indulcitor a aspartamului se mentioneaza
<<contine fenilalanina>>; in cazul folosirii atat a zaharului
(zaharuri), cat si a unuia sau mai multor indulcitori se mentioneaza <<cu
zahar [zaharuri si indulcitor(i)]>>, care insoteste denumirea produsului;
d) o mentiune cu rol de avertizare, precum: <<Poate avea efect
laxativ in caz de consum excesiv>> pentru alimentele ce contin mai mult
de 10% polioli sau <<Nu se recomanda persoanelor diabetice>>;
e) mentionarea recomandarii Institutului de Nutritie si Boli Metabolice
privind segmentul de consumatori caruia i se adreseaza, cu indicarea efectelor
secundare ce pot aparea in cazul consumului exagerat al produselor realizate cu
indulcitori;
f) o mentiune speciala referitoare la alimentele pentru sugari si copii de
varsta mica (intre 1 si 3 ani).
Mentiunile prevazute la lit. b) si c) nu se supun prevederilor primei si
celei de-a doua liniute ale art. 23^1 din normele metodologice."
23. Titlul anexei nr. 1b) va avea urmatorul cuprins:
"Lista cuprinzand produsele alimentare scutite de indicarea datei
durabilitatii minimale "
24. Punctele 2 si 9 din anexa nr. 1b) vor avea urmatorul cuprins:
"2. Bauturile continand 10% sau mai mult in volume alcool"
.............................................................................
"9. Portii individuale de inghetata nepreambalata."
25. Dupa punctul 9 din anexa nr. 1b) se introduc punctele 10 si 11, cu
urmatorul cuprins:
"10. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase,
vinuri aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat
struguri
11. Bauturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi
alcoolice in recipiente mai mari de 5 l, destinate consumului colectiv"
26. Punctele 4 si 5 din anexa nr. 1c) vor avea urmatorul cuprins:
"4. Branza, untul, laptele si smantana fermentata, in masura in care
nu au suferit decat adaugari de produse lactate, enzime si culturi de
microorganisme necesare fabricarii sau de sare in cazul branzeturilor, altele
decat cea proaspata sau topita.
5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci cand:
- denumirea acestuia este identica cu cea a ingredientului; sau
- denumirea permite identificarea clara a naturii ingredientului."
27. Punctul 6 din anexa nr. 1c) se abroga.
28. Titlul anexei nr. 1d) va avea urmatorul cuprins:
"Lista cuprinzand ingredientele care trebuie sa fie inscrise cu
denumirea categoriei lor, urmata de numele specific sau de codul numeric
CE"
29. Punctele 7, 14, 16, 18 si 20 din anexa nr. 1d) vor avea urmatorul
cuprins:
"7. Amidon modificat*)"
"14. Emulsificator"
"16. Gaz de expandare"
"18. Saruri de topire*)"
"20. Potentiator de aroma"
-------------
"*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu e obligatorie.
*) Se indica numai in cazul branzeturilor topite si al produselor pe baza
de branza topita."
30. Dupa punctul 20 din anexa nr. 1d) se introduc punctele 21 si 22 cu
urmatorul cuprins:
"21. Agent de intarire
22. Agent de incarcare."
31. Titlul anexei nr. 1e) va avea urmatorul cuprins:
"Lista cuprinzand categoriile de ingrediente pentru care numele
specific poate fi inlocuit cu denumirea categoriei"
32. In anexa nr. 1e) cuvintele denumire simplificata se inlocuiesc cu
cuvantul denumire.
33. Primele doua pozitii din anexa nr. 1e) vor avea urmatorul cuprins:
"Uleiuri rafinate, <<Ulei>> urmat de:
altele decat uleiul - mentiunea <<vegetal>> sau
<<animal>>, dupa caz;
de masline sau
- indicarea originii sale specifice vegetale sau
animale;
- mentiunea <<hidrogenat>> trebuie sa
insoteasca
indicarea unui ulei hidrogenat
Grasimi rafinate <<Grasimi>> urmat de:
- mentiunea <<vegetale>> sau
<<animale>>, dupa
caz; sau
- indicarea originii sale specifice vegetale sau
animale;
- mentiunea <<hidrogenat>> trebuie sa
insoteasca
indicarea unei grasimi hidrogenate."
34. Ultimele doua pozitii din anexa nr. 1e) vor avea urmatorul cuprins:
"Dextroza anhidra sau monohidrata <<dextroza>>
Unt de cacao rafinat sau presat <<unt de
cacao>>"
35. Anexa nr. 1e) se completeaza cu o pozitie cu urmatorul cuprins:
"Pesmet de orice origine <<pesmet>>"
Art. 4
In termen de 360 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei
hotarari Ministerul Sanatatii va elabora actul normativ prevazut la art. 6^1
alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 784/1996.
Art. 5
Prezenta hotarare intra in vigoare la 180 de zile de la publicarea ei in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. La data intrarii in vigoare a
prezentei hotarari orice alte dispozitii contrare se abroga.
Art. 6
Hotararea Guvernului nr. 784/1996, cu modificarile ulterioare si cu cele
aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
Oficiul pentru
Protectia Consumatorilor,
Eliade Mihailescu,
director general
p. Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Hajdu Gabor
p. Ministrul industriei si comertului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat