E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 186 din 29 martie 2007

pentru aprobarea Regulamentului privind concediile personalului auxiliar de specialitate si personalului conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea

ACT EMIS DE: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 255 din 17 aprilie 2007



In temeiul dispoziţiilor art. 134 alin. (4) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare,

având în vedere art. 65 şi 66 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, precum şi din cadrul altor unităţi din sistemul justiţiei,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăşte:

Art.1. - Se aprobă Regulamentul privind concediile personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 95/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 31 martie 2005, se abrogă.

Art. 3. - Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător

Anton Pandrea

ANEXA

REGULAMENT

privind concediile personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Prezentul regulament se aplică personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea, format din grefieri, grefieri arhivari, grefieri registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti, grefieri informaticieni, precum şi personalului conex reprezentat de agenţi procedurali, aprozi şi şoferi, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) au dreptul la concediu de odihnă anual plătit, la concedii de studii de specialitate plătite pentru participarea la cursuri sau la alte forme de specializare organizate în ţară ori în străinătate, la concedii fără plată pentru studii sau pentru alte evenimente, precum şi la alte concedii, potrivit legii.

CAPITOLUL II

Concediul de odihnă

Art. 2. - (1) Personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex prevăzut la art. 1 alin. (1) beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit de 30 de zile lucrătoare.

(2)  Durata concediului de odihnă prevăzută în prezentul regulament este corespunzătoare activităţii desfăşurate timp de un an calendaristic.

(3)  Personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex efectuează concediul anual de odihnă, de regulă, în perioada vacanţei judecătoreşti. Pentru motive temeinic justificate conducerea instanţei sau a parchetului poate aproba efectuarea concediului de odihnă în altă perioadă decât cea a vacanţei judecătoreşti.

(4)   Preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinţii instanţelor judecătoreşti şi, după caz, conducătorii parchetelor de pe lângă aceasta au obligaţia să asigure efectuarea concediului de odihnă de către întregul personal auxiliar de specialitate şi personalul conex în cursul anului calendaristic în care s-a născut acest drept.

Art. 3. - Personalul auxiliar de specialitate care îndeplineşte, în condiţiile legii, prin cumul, pe lângă funcţia de bază de la instanţe sau parchete, o funcţie didactică în învăţământul superior acreditat are dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la instanţa sau parchetul la care are funcţia de bază.

Art. 4. - Pentru personalul încadrat în timpul anului, durata concediului de odihnă se stabileşte proporţional cu perioada lucrată de la data încadrării, până la sfârşitul anului calendaristic.

Art. 5. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an calendaristic.

(2)   Efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă numai în situaţiile prevăzute de prezentul regulament.

(3)  Concediul de odihnă poate fi fracţionat la cerere, cu condiţia ca una dintre fracţiuni să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Art. 6. - (1) Pe durata concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă.

(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă se stabileşte potrivit dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 7. - (1) La plecarea în concediul de odihnă, personalul auxiliar de specialitate are dreptul, în condiţiile legii, pe lângă indemnizaţia de concediu, şi la o primă egală cu salariul de bază din luna anterioară plecării în concediu. Indemnizaţia de concediu şi prima se plătesc cumulat, cu cel mult 5 zile înaintea plecării în concediu. In cazul în care concediul de odihnă se efectuează fracţionat, indemnizaţia de concediu şi prima se acordă o singură dată.

(2) In perioada concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea beneficiază, o singură dată pe an, de transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară în care îşi petrece concediul de odihnă sau de decontarea valorii a 7,5 litri de carburant la suta de kilometri, în cazul în care deplasarea între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară unde îşi petrece concediul se face cu autoturismul.

Art. 8. - (1) Dacă personalul prevăzut la art. 1 nu a putut efectua concediul de odihnă, total sau parţial, în anul calendaristic respectiv, din cauza unor situaţii obiective pentru care există o temeinică justificare, îl poate efectua în cursul anului următor, pe baza programării aprobate de preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de preşedinţii instanţelor judecătoreşti şi de conducătorii parchetelor. In acest caz, drepturile de concediu se suportă din fondurile aferente anului în care se efectuează concediile de odihnă.

(2)   Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării raportului de muncă/de serviciu.

(3)   Compensarea se calculează pe baza numărului de zile de concediu neefectuat şi a mediei zilnice a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a celorlalte sporuri cu caracter permanent, luate împreună, corespunzător lunii decembrie a anului pentru care se acordă compensarea.

(4)  In cazul decesului persoanei îndreptăţite la concediu de odihnă, suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se va acorda membrilor de familie, conform legii.

Art. 9. - (1) Programarea concediilor de odihnă se face la sfârşitul anului, pentru anul următor, de către preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sau, după caz, de preşedinţii instanţelor ori de conducătorii parchetelor, după consultarea personalului auxiliar de specialitate şi a personalului conex.

(2)   Programarea se va face în aşa fel încât să se asigure funcţionarea permanentă şi desfăşurarea în bune condiţii a activităţii fiecărei secţii sau a fiecărui compartiment de muncă.

(3)   Programarea concediului de odihnă al personalului auxiliar de specialitate şi al personalului conex se face cu respectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (3).

Art. 10. - (1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea persoanei care îl efectuează, pentru motive obiective.

(2)  Concediul de odihnă poate fi întrerupt şi în cazul în care persoana este rechemată, prin dispoziţie scrisă a conducerii instituţiei, numai în caz de forţă majoră sau pentru nevoi de serviciu urgente, care fac necesară prezenţa acesteia. In situaţia rechemării, cel în cauză are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului de odihnă în altă localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu a mai putut beneficia din cauza neefectuării concediului de odihnă.

(3)  In cazul întreruperii concediului de odihnă, persoana are dreptul să efectueze restul zilelor de concediu, după ce au încetat situaţiile respective sau, când acest lucru nu mai este posibil, la data stabilită printr-o nouă programare, în cursul aceluiaşi an calendaristic.

Art. 11. - (1) In cazul în care concediul de odihnă început la o anumită dată este întrerupt, indemnizaţia nu se restituie. In această situaţie se va proceda la regularizarea plăţilor în raport cu indemnizaţia de concediu aferentă zilelor de concediu neefectuat şi cu remuneraţia cuvenită persoanei în cauză pentru perioada lucrată după întreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pe această perioadă, după caz, potrivit legii.

(2) La data programată pentru efectuarea părţii restante din concediul de odihnă se acordă persoanei în cauză indemnizaţia de concediu cuvenită pentru această parte, în condiţiile prezentului regulament.

Art. 12. - (1) Concediul de odihnă cuvenit personalului detaşat la alte instanţe sau parchete ori în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, Ministerului Justiţiei sau al unităţilor subordonate acestuia se acordă de către instituţiile la care acesta îşi desfăşoară activitatea.

(2) Personalul detaşat la o instanţă sau la un parchet cu sediul în altă localitate, precum şi cel din alte localităţi detaşat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, Ministerului Justiţiei sau al unităţilor subordonate acestuia au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport dus/întors, potrivit legii, din localitatea unde este detaşat în localitatea unde se află instanţa sau parchetul la care este încadrat, pentru cazul în care concediul de odihnă se efectuează în timpul detaşării.

Art. 13. - Concediul de odihnă neacordat personalului transferat la o altă instanţă sau la un alt parchet, de către instanţa sau parchetul de la care s-a efectuat transferul, se va acorda acestuia de instanţa sau parchetul la care a fost transferat, iar indemnizaţia de concediu acordată potrivit legii va fi suportată de către cele două instanţe sau parchete implicate, proporţional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea în cursul anului calendaristic respectiv. In acelaşi mod se va proceda şi în cazul în care concediul de odihnă a fost efectuat înainte de transfer.

Art. 14. - Personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex este obligat să restituie instituţiei partea din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care a fost acordat acel concediu, în situaţia în care a fost eliberat din funcţie în următoarele cazuri:

1.  demisia;

2.  ca sancţiune disciplinară;

3.   condamnarea definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni;

4.   neîndeplinirea oricăreia dintre condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţie;

5.  incapacitate profesională.

Art. 15. - Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

CAPITOLUL III

Acordarea de zile libere plătite pentru evenimente familiale deosebite

Art. 16. - (1) In afara concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă, în cazul unor evenimente familiale deosebite, şi anume:

a)  căsătoria - 5 zile;

b)  naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;

c)  decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv - 3 zile.

(2) Zilele libere plătite, prevăzute la alin. (1), se acordă, la cererea solicitantului, de către preşedintele instanţei, respectiv conducătorul parchetului.

CAPITOLUL IV

Concediul pentru formare profesională

Art. 17. - Personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex beneficiază de concedii pentru formare profesională, la cerere, cu plată sau fără plată.

Art. 18. - (1) Personalul prevăzut la art. 1 alin. (1) are dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii plătite pentru formare profesională, în cazul participării la cursuri sau la alte forme de specializare organizate în ţară sau în străinătate potrivit dispoziţiilor art. 63 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 567/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)   Durata acestor concedii se aprobă de conducerea instituţiei, în funcţie de durata cursurilor ori a specializărilor efectuate, fără a putea depăşi 10 zile lucrătoare.

(3)   Conducerea instituţiei poate respinge solicitarea persoanei în cauză numai dacă absenţa acesteia ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.

Art. 19. - Concediul pentru formare profesională fără plată poate fi acordat pentru situaţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) pe o durată stabilită potrivit art. 21 alin. (3).

Art. 20. - Durata concediului cu plată pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite persoanei.

CAPITOLUL V

Concediul fără plată

Art. 21. - (1) Personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare anual, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, apreciate ca atare de preşedintele instanţei sau, după caz, de conducătorul Parchetului.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la concedii fără plată, fără limita prevăzută la alin. (1), în următoarele situaţii:

1.  îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; de acest drept pot beneficia atât mama salariată, cât şi tatăl salariat, dacă mama copilului nu beneficiază, pentru aceleaşi motive, de concediu fără plată;

2.   însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate, respectiv copil, soră, frate, părinte, pe timpul cât aceştia se află la tratament în străinătate, în ambele situaţii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătăţii Publice.

(3) Concediul fără plată poate fi acordat şi pentru interese personale, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2), pe durata stabilită prin acordul părţilor.

Art. 22. - Pe durata concediilor fără plată persoanele respective îşi păstrează calitatea de salariat.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii finale

Art. 23. - (1) Persoana care a lipsit de la serviciu întregul an calendaristic nu are dreptul la concediu de odihnă pentru acel an.

(2) In cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată, însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici, persoana are dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii.

Art. 24. - Efectuarea concediilor prevăzute de prezentul regulament se aprobă de preşedintele instanţei sau, după caz de conducătorul parchetului.

Art. 25. - Evidenţa efectuării concediilor prevăzute în prezentul regulament va fi ţinută de prim-grefierii sau grefierii-şefi ai instanţelor judecătoreşti şi ai parchetelor de pe lângă acestea.

Art. 26. - Compensarea acordată în condiţiile art. 8 se suportă din resursele bugetare ale anului în care se face această compensare.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 186/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 186 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 186/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu