HOTARARE Nr. 304 din 15 aprilie 1999
pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la marfuri
in procesul de comercializare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 180 din 28 aprilie 1999
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
In temeiul art. 4 alin. (3) lit. l) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994
privind impozitul pe profit, republicata, astfel cum a fost completata prin
Ordonanta Guvernului nr. 40/1998 pentru modificarea si completarea Ordonantei
Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, aprobata si modificata prin
Legea nr. 249/1998,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Se aproba Normele privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in
procesul de comercializare, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezenta hotarare.
Art. 2
Pentru institutiile publice normele de perisabilitate maxime admise se
aproba de catre ordonatorul principal de credite. In acest scop ministerele,
celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar
pentru consiliile locale si judetene - Departamentul pentru Administratie
Publica Locala - vor elabora norme proprii care vor fi supuse spre avizare
Ministerului Finantelor.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
p. Ministrul industriei
si comertului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat
Oficiul pentru
Protectia Consumatorilor
Corneliu Eliade Mihailescu,
secretar de stat
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Turism,
Sorin Frunzaverde
Departamentul pentru Reforma
Administratiei Publice Centrale
Petrica Diaconu,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in procesul de
comercializare
1. Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege
scazamintele care se produc in timpul transportului, depozitarii si desfacerii
marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare,
scurgeri, spargeri, faramitare, refrigerare, congelare, decongelare, fermentare
sau alte procese biofizice asemanatoare in procesul de comercializare.
2. Nu fac obiectul prezentelor norme pierderile incluse in normele de
consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri, alte
cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta
majora.
3. Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la marfuri
potrivit prevederilor pct. 1 sunt prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentele norme.
4. Pierderile si scazamintele produse in conditiile mentionate la pct. 1 se
aproba de catre managerul persoanei juridice, la nivelul cantitatilor efectiv
constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor
transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele
prevazute in anexa la prezentele norme.
5. Pentru marfurile la care perisabilitatea se produce prin spargere sau
prin faramitare, acordarea de perisabilitati este conditionata de prezentarea
partilor componente care sa insumeze cel putin 75% din produs si a
procesului-verbal de constatare a acestora, avizat de manager.
6. Limitele maxime de perisabilitate pentru marfurile ambalate in
recipiente din sticla se aplica si pentru ambalajele respective.
7. Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a
cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite prin cantarire,
numarare, masurare si prin alte asemenea procedee, si dupa efectuarea
compensarilor conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor nr.
2.388/1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea
inventarierii patrimoniului.
8. Contribuabilii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate
sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, scazaminte admise la cheltuieli
deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele
maxime de perisabilitate prevazute in anexa pentru grupa respectiva de marfuri.
9. Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de
perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
10. Normele de perisabilitate maxime admise la depozitare si desfacere se
stabilesc pe total societate, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru
grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau vandute in
perioada cuprinsa intre doua inventarieri. Aceleasi norme de perisabilitate se
acorda si pentru marfurile existente in stoc la data intrarii in vigoare a
prezentelor norme.
11. Perisabilitatile la transport sunt luate in calcul si se aplica o
singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate
intre doua inventarieri succesive, in functie de conditia franco stabilita
intre furnizor si beneficiar.
Lipsurile care se produc in timpul transportului si care provin din vina
furnizorului/carausului sau a altor persoane nu sunt considerate perisabilitati
si se recupereaza de la cei raspunzatori.
12. Comisiile de inventariere vor determina perisabilitatile pe baza
situatiilor intocmite privind cantitatea sau valoarea marfurilor intrate in
perioada cuprinsa intre inventarieri, asupra carora se aplica coeficientul
"limite egale".
Situatiile se intocmesc pentru transport, depozitare si desfacere, pe baza
formularelor tipizate comune pentru activitatea financiar-contabila, aprobate
prin ordin al ministrului finantelor (nota de intrare-receptie si constatare
diferente, liste de inventar etc.).
13. Cheltuielile cu perisabilitatile se vor inregistra in contul 671
"Cheltuieli exceptionale privind operatiunile de gestiune" cu analitice
distincte 6718.1 "Alte cheltuieli exceptionale privind operatiuni de
gestiune pentru perisabilitati admise" si 6718.2 "Alte cheltuieli
exceptionale privind operatiuni de gestiune pentru perisabilitatile peste
limitele legale".
14. Perisabilitatile acordate se calculeaza pentru perioada cuprinsa intre
doua inventarieri, iar pentru regularizarea diferentelor, precum si in cazul
predarii unei gestiuni de la un gestionar la altul se va proceda conform
prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, ale
Regulamentului de aplicare a legii contabilitatii, precum si ale Ordinului
ministrului finantelor nr. 2.388/1995 pentru aprobarea Normelor privind
organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului.
15. Normele privind limitele legale de perisabilitate sunt valabile numai
pentru persoanele juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata
impozitului pe profit, in limita carora cheltuielile cu perisabilitatile sunt
deductibile din veniturile realizate (Ordonanta Guvernului nr. 70/1994).
ANEXA
la norme
LIMITELE MAXIME DE PERISABILITATE
care pot fi acordate la marfuri in procesul de comercializare
----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea Felul Norma maxima de perisabilitate
crt. grupei, subgrupei ambalajului (%)
sau produsului -----------------------------------
Transport Depozitare Desfacere
cu amanuntul
sau in
alimentatia
publica
----------------------------------------------------------------------------
I. Marfuri alimentare
1. Carne, slanina, vrac, tavi, 0,15 0,25 0,20
organe si navete, pungi
subproduse
comestibile (de
ovine, porcine,
bovine, pasari,
vanat), proaspete
si refrigerate
(exclusiv carnea
preambalata in
gramaj fix si
carnea de miel)
2. Carne de miel vrac, tavi, 0,05 0,25 0,45
proaspata si navete, pungi
refrigerata
3. Carne congelata vrac, tavi, - 0,25 1,20
navete, pungi
4. Preparate din navete, tavi, 0,10 0,15 0,75
carne (inclusiv cutii din
crude, uscate), carton
exclusiv
portionate la
gramaj fix sau
ambalate sub vid
5. Branzeturi si navete, 0,20 0,20 0,60
produse lactate putini,
proaspete (exclusiv butoaie,
unt si produse bidoane, lazi,
portionate la cutii din
gramaj fix sau carton
ambalate sub vid)
6. Lapte de consum sticle, 0,10 0,20 0,35
bidoane, pungi
din plastic
7. Peste: - viu, cisterne, 0,60 0,30 0,50
proaspat si lazi, butoaie,
refrigerat cutii din
- congelat carton 0,20 0,30 0,50
8. Peste afumat, sarat lazi, cutii 0,10 0,20 0,30
si subproduse din din carton,
peste (exclusiv butoaie,
portionat in gramaj borcane
fix sau ambalat sub
vid)
9. Oua lazi, cofraje 0,30 0,30 1,00
10. Ulei comestibil, in butoaie, 0,10 - 0,10
vrac cisterne
11. Produse de morarit saci 0,05 - 0,05
in vrac (faina,
gris, malai)
12. Zahar, in vrac saci 0,05 - 0,05
13. Ape minerale sticle 1,00 0,50 0,10
14. Bauturi racoritoare sticle 0,50 1,00 -
15. Vin, tuica, navete, - 0,05 0,10*)
rachiuri si alte cartoane
bauturi alcoolice
imbuteliate in
recipiente din
sticla
16. Vinuri, in vrac butoaie 0,075 0,05 -
17. Bere sticle 0,05 - 0,30
butoaie - - 0,30
18. Conserve din legume borcane 0,10 - -
si fructe
19. Legume (cu exceptia lazi, ladite, - 0,50 0,80
celor uscate si navete, cutii
deshidratate) din carton
20. Fructe (cu exceptia lazi, ladite, - 0,60 0,80
celor uscate si navete, cutii
deshidratate) din carton
21. Alte produse
alimentare:
- sare bulgari si vrac, saci, 0,10 0,25 -
macinata pungi
- otet sticle 0,05 0,05 -
- miere bidoane, - - 0,30
borcane
II. Marfuri
nealimentare
1. Produse de uz casnic
si decorative din
sticla, cristal,
sticla
termorezistenta:
- produse pentru cutii din 0,15 0,05 0,10
menaj si decorative carton
- borcane, baloane, vrac, palete, 1,20 0,50 0,50
sticla pentru uz cutii
casnic
- geamuri vrac, palete, 1,50 0,25 0,50
stelaje
- oglinzi vrac, palete, 0,40 0,05 0,25
cutii
- becuri si cutii din 0,10 0,05 0,50
abajururi carton
- globuri si cutii din 0,30 0,20 0,90
ornamente pentru carton
pomul de iarna
2. Produse din portelan,
faianta, ceramica,
vitrus, ceroterm,
majolica, alabastru
si samota:
- produse pentru cutii 0,15 0,05 0,20
menaj si decorative
- produse sanitare vrac, cutii 0,15 0,05 0,10
- placi din faianta, cutii 0,10 0,05 -
gresie, ceramica
3. Produse din lut:
- produse de menaj vrac, cutii 0,80 0,05 0,20
si decorative
- tigle, coame, vrac 0,30 0,05 0,10
olane
- caramizi si vrac 0,20 - 0,10
materiale de
zidarie asimilabile
4. Produse chimice sticle, 0,20 0,05 0,05
lichide, ambalate flacoane
in recipiente din
sticla si din
plastic
5. Produse cosmetice si cutii, sticle, 0,08 - 0,10
de toaleta, exclusiv flacoane
cele din casete si
seturi
6. Ciment, ipsos, var vrac, saci 0,05 - 0,10
7. Huma vrac, saci - 0,40 0,60
III. Combustibili
solizi
1. Lemn de foc vrac 0,40 4,00 3,00
2. Carbuni (lignit, vrac 0,30 1,00 0,50
carbune brun, huila,
brichete), exclusiv
subgranulat
*) Se aplica pentru vin, tuica, rachiuri, bauturi alcoolice imbuteliate si
comercializate la pahar.