Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 390 din  4 august 1993

pentru aprobarea Metodologiei privind pregatirea, elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 204 din 24 august 1993


SmartCity3


    Guvernul Romaniei  hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Metodologia privind pregatirea, elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative care se inainteaza Guvernului, cuprinsa in anexa, care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si prefecturile au obligatia de a respecta si aplica integral prevederile prezentei hotarari.
    Art. 3
    In elaborarea ordinelor cu caracter normativ, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si prefecturile vor tine seama de prevederile metodologiei cuprinse in anexa la prezenta hotarare.
    Art. 4
    Hotararile Guvernului nr. 140/1990 si nr. 496/1991 se abroga.

                    PRIM-MINISTRU
                   NICOLAE VACAROIU

                          Contrasemneaza:
                          Secretarul general al Guvernului,
                          Viorel Hrebenciuc

                          p. Ministrul justitiei,
                          Adrian Duta,
                          secretar de stat

                          Secretar de stat,
                          seful Departamentului pentru
                          Administratie Publica Locala,
                          Octav Cozmanca

    ANEXA 1


                     METODOLOGIE
privind pregatirea, elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative

    CAP. 1
    Cu privire la proiectele de legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului

    Art. 1
    (1) In conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, masurile generale de conducere si organizare a activitatii de stat, economice si sociale se stabilesc prin legi adoptate de Parlament - unica autoritate legiuitoare in Romania.
    (2) Guvernul adopta hotarari si ordonante.
    Hotararile Guvernului se emit pentru organizarea executarii legilor; ele nu pot adauga sau contraveni principiilor si dispozitiilor cuprinse in lege.
    Ordonantele se emit numai in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevazute de aceasta. In situatiile prevazute de art. 114 din Constitutia Romaniei, Guvernul poate, in mod exceptional, adopta ordonante de urgenta.
    (3) Fiecare proiect de act normativ trebuie sa fie elaborat in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei si corelat cu dispozitiile celorlalte acte normative, astfel incat sa se integreze organic in sistemul general al legislatiei.
    Art. 2
    (1) Au dreptul sa faca propuneri de acte normative Guvernului Romaniei si urmatoarele autoritati publice:
    - ministerele si celelalte organe de specialitate sau autoritati publice centrale;
    - prefecturile, consiliile judetene, Consiliul sectorului agricol Ilfov si Consiliul municipiului Bucuresti - prin Departamentul pentru Administratie Publica Locala.
    (2) Propunerile de acte normative facute de organele prevazute la art. 2 alin. (1) se elaboreaza, potrivit cu importanta si complexitatea problemelor supuse reglementarii, pe baza unor studii si lucrari de documentare aprofundate, inclusiv de legislatie comparata, urmarindu-se concordanta reglementarilor propuse cu Programul Guvernului; vor fi analizate efectele de ordin social si economic ale legislatiei in vigoare, insuficientele sau neajunsurile acesteia si va fi evidentiata necesitatea unei noi reglementari.
    Studiile vor oferi, de regula, mai multe variante si vor cuprinde toate elementele necesare unei noi reglementari, cu prezentarea efectelor previzibile ale solutiilor preconizate.
    (3) In vederea definitivarii concluziilor si, pe aceasta baza, a propunerilor de act normativ, initiatorul va atrage la activitatea de elaborare toti factorii interesati si va consulta organele care vor aviza reglementarile respective.
    (4) Propunerile de acte normative care privesc activitatea unor organe sau organisme neguvernamentale vor fi, in mod obligatoriu, elaborate cu acordul acestora.
    Art. 3
    Propunerile de acte normative vor fi redactate in forma prescriptiva, intr-un stil clar si concis, care sa excluda orice echivoc. Cuvintele vor fi folosite in intelesul lor curent din limba romana. Neologismele se vor folosi numai daca sunt de larga circulatie.
    Art. 4
    (1) Proiectul de act normativ are, de regula, urmatoarele parti: titlu, dispozitii generale, dispozitii de continut, dispozitii finale si, daca este cazul, dispozitii tranzitorii.
    (2) Titlul, ca element principal de identificare, trebuie sa fie scurt si sa exprime in mod sintetic obiectul reglementarii.
    (3) Dispozitiile generale determina obiectul, scopul si sfera relatiilor reglementate prin actul normativ, cuprinzand, totodata, si unele prevederi de natura sa orienteze intreaga reglementare.
    (4) Dispozitiile de continut cuprind reglementarea propriu-zisa ce formeaza obiectul actului normativ.
    Daca in cuprinsul actului normativ este prevazuta realizarea anumitor activitati, reglementarea va urma ordinea logica a desfasurarii acestora; se va avea in vedere ca dispozitiile de drept material sa preceada pe cele de ordin procedural, iar dispozitiile cuprinzand sanctiuni vor fi grupate in ultima parte.
    (5) In dispozitiile finale se determina data intrarii in vigoare, numai daca aceasta are loc la o data ulterioara datei publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 5
    (1) Elementul structural de baza al proiectului de act normativ il constituie articolul. Pentru identificare, articolele se numeroteaza cu cifre arabe.
    In cazul actelor normative care au ca obiect modificari sau completari ale altor acte normative, articolele se numeroteaza cu cifre romane, pastrindu-se numerotarea cu cifre arabe pentru textele de modificare sau de completare.
    (2) Fiecare articol cuprinde, de regula, o dispozitie de sine statatoare.
    Articolele pot fi formate din mai multe alineate, marcate prin indici cu cifre arabe.
    (3) Articolele pot fi grupate, in functie de amploarea reglementarii si tinand seama de legatura organica dintre norme, in paragrafe, capitole si titluri.
    (4) In cazul in care prin actul normativ principal se prevede elaborarea unor acte normative subordonate, proiectele acestora vor fi, atunci cand este cazul, intocmite concomitent cu proiectul actului normativ de baza.
    Art. 6
    (1) Dupa intocmire, propunerea de act normativ se trimite de catre initiator spre avizare organelor interesate, astfel:
    - proiectele de legi, insotite de o expunere de motive;
    - proiectele de hotarari si de ordonante ale Guvernului, insosite de o nota de fundamentare.
    Proiectele de acte normative insotite de expunerea de motive si, respectiv, de nota de fundamentare vor fi, in mod obligatoriu, analizate si avizate de catre ministerele si celelalte organe de specialitate ale  administratiei publice centrale carora si se stabilesc atributii si sarcini, ori a caror activitate are contingenta cu viitoarea reglementare sau, dupa caz, de catre Departamentul pentru Administratie Publica Locala, pentru problemele care intereseaza activitatea acestuia sau a administratiei publice locale.
    Eventualele observatii ale organelor solicitate sa avizeze vor fi rezolvate in mod direct de catre acestea, impreuna cu initiatorul.
    (2) Propunerile de acte normative vor fi, in mod obligatoriu, avizate de urmatoarele organe, astfel:
    - Propunerile de acte normative elaborate in aplicarea strategiei de reforma economico-sociala a Programului de guvernare vor fi inaintate de initiatori, spre avizare, la Consiliul pentru Coordonare, Strategie si Reforma Economica.
    - Propunerile de acte normative care, prin reglementarile propuse, au implicatii economico-financiare vor fi inaintate, spre avizare, Ministerului Finantelor.
    - Toate propunerile de acte normative vor fi avizate, din punct de vedere al legalitatii, de catre Ministerul Justitiei.
    Avizul Ministerului Justitiei incheie succesiunea operatiunilor din etapa de avizare.
    (3) Concomitent cu trimiterea la organele de avizare, propunerile de acte normative vor fi transmise de initiatori si celorlalti membri ai Guvernului, urmand ca acestia sa se pronunte in scris in termen de 3 - 7 zile de la primire. Eventualele observatii vor fi rezolvate de acestia direct cu initiatorii.
    (4) Expunerea de motive sau, dupa caz, nota de fundamentare va contine in final, in mod obligatoriu, precizarea ca proiectul de act normativ, in forma prezentata, a fost insusit de toate organele interesate.
    (5) Este interzisa transmiterea la Secretariatul General al Guvernului a propunerilor de acte normative fara toate avizele prevazute in prezenta metodologie si cele avizate sub conditie sau cu observatii nepuse de acord. In situatii deosebite, Secretariatul General al Guvernului va media eventualele divergente intre initiatori si organele de avizare.
    Art. 7
    (1) Propunerea de act normativ, dactilografiata la un rand si jumatate, cu caractere mari, pe o singura fata, va fi inaintata Secretariatului General al Guvernului cu cel putin 5-7 zile inaintea sedintei de Guvern.
    Propunerea de act normativ va fi insotita de expunerea de motive sau de nota de fundamentare, semnata de conducatorul organului care a elaborat propunerea si avizata de organele prevazute la art. 6 alin. (1), precum si de documentatia necesara fundamentarii proiectului de act normativ.
    Textele documentelor cu caracter international, care se supun aprobarii Guvernului sau care se trimit Parlamentului spre ratificare, se prezinta dactilografiate, in conditiile aratate mai sus, prin grija ministerului initiator, care va stampila fiecare pagina si va atesta pe ultima pagina, prin stampila si sub semnatura unei persoane autorizate, conformitatea documentului cu originalul.
    (2) Secretariatul General al Guvernului va analiza in termen de 3-5 zile propunerea de act normativ inaintata la Guvern, din punct de vedere al legalitatii si al respectarii prevederilor prezentei metodologii.
    Propunerile de acte normative care intrunesc conditiile mentionate mai sus vor fi prezentate primului-ministru de catre secretarul general al Guvernului, in vederea inscrierii lor pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, cu cel putin 2-3 zile inaintea sedintei respective.
    Proiectele care nu corespund tuturor acestor cerinte vor fi restituite organelor care le-au elaborat, in vederea refacerii acestora.
    Art. 8
    (1) Propunerea unui act normativ care presupune, prin natura sa, reglementarea la nivel de lege, devine proiect de lege dupa insusirea sa de catre Guvern.
    (2) Propunerea de act normativ care are ca obiect elaborarea unei hotarari sau a unei ordonante a Guvernului devine, dupa caz, proiect de hotarare sau de ordonanta, dupa aprobarea de catre primul-ministru a inscrierii acestei propuneri pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.
    (3) Dupa intocmirea ordinii de zi, copiile proiectelor de acte normative se transmit, prin grija Secretariatului General al Guvernului, tuturor membrilor Guvernului si, dupa caz, invitatilor sau altor persoane stabilite de primul-ministru.
    (4) Secretariatul General al Guvernului va efectua, cu 1-2 zile inaintea sedintei de Guvern, o ultima analiza a proiectelor, la care vor participa ministrul pentru relatia cu Parlamentul, un secretar general adjunct al Guvernului, un consilier al primului-ministru, un secretar de stat din Ministerul Justitiei, un secretar de stat din Ministerul Finantelor, directorul Directiei analiza si avizare juridica din cadrul Secretariatului General al Guvernului si directorul Directiei legislatie din cadrul Departamentului pentru Administratie Publica Locala.
    Daca in urma acestei analize rezulta probleme de fond, acestea vor fi solutionate de initiatori. Problemele de forma se vor rezolva pe loc, cu informarea initiatorului.
    Art. 9
    Proiectele de hotarari si de ordonante insusite de Guvern vor fi contrasemnate de ministrii care au obligatia punerii lor in executare, dupa care vor fi prezentate, spre semnare, primului-ministru, de catre secretarul general al Guvernului.
    Art. 10
    Proiectele de legi cu privire la care Guvernul a hotarat sa-si exercite dreptul de initiativa legislativa vor fi inaintate Parlamentului de catre Secretariatul General al Guvernului, insosite de hotararea de adoptare si expunerea de motive, semnate de primul-ministru.
    Art. 11
    Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se transmit spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei de catre Secretariatul General al Guvernului.
    Art. 12
    Lucrarile documentare si de fundamentare, variantele si formele succesive ale propunerilor si proiectelor de acte normative, precum si originalul actului normativ adoptat se pastreaza la Secretariatul General al Guvernului, astfel incat sa se asigure cunoasterea intregului proces de elaborare a actului normativ respectiv.
    Art. 13
    (1) Pe intregul parcurs al elaborarii propunerilor si proiectelor de acte normative este interzisa initiatorilor cat si celor care avizeaza furnizarea in afara institutiilor respective a unor date sau informatii cu privire la actele normative respective.
    (2) Proiectele de acte normative vor fi elaborate si definitivate cu participarea nemijlocita a compartimentelor juridice din cadrul autoritatilor publice respective.
    Art. 14
    Periodic, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si prefecturile vor analiza stadiul aplicarii actelor normative din domeniul lor de activitate si vor face propuneri temeinic justificate de adaptare a reglementarilor legale la cerintele impuse de evolutia vietii economico-sociale.

    CAP. 2
    Cu privire la ordinele si instructiunile emise de conducatorii autoritatilor publice

    Art. 15
    (1) Ordinele cu caracter normativ si instructiunile se pot emite numai pe baza si in executarea legilor si a hotararilor Guvernului.
    (2) Ordinele si instructiunile se emit, de regula, atunci cand printr-o dispozitie legala se prevede aceasta, cu respectarea termenului stabilit in acest scop si cu indicarea expresa a temeiului legal.
    (3) Ordinele si instructiunile vor fi elaborate cu consultarea compartimentelor de specialitate din cadrul autoritatii publice respective si vor fi, in mod obligatoriu, avizate de compartimentul juridic propriu. Ele vor fi structurate potrivit prevederilor prezentei metodologii.
    (4) Ordinele cu caracter normativ si instructiunile se pot emite numai cu avizul Ministerului Justitiei.
    (5) Ordinele si instructiunile se semneaza numai de titularii autoritatilor publice emitente, respectiv de catre ministri si prefecti.
    Art. 16
    (1) Autoritatile publice vor reanaliza in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii toate ordinele cu caracter normativ si instructiunile emise, urmand sa abroge pe cele care nu sunt conforme dispozitiilor legale sau a caror aplicare nu mai este necesara.
    Autoritatile publice vor inainta Ministerului Justitiei si Secretariatului General al Guvernului, in termen de 10 zile de la terminarea actiunii, un tabel cuprinzand ordinele cu caracter normativ si instructiunile ramase in vigoare.
    (2) Ordinele cu caracter normativ si instructiunile se vor comunica, de catre autoritatea publica emitenta, Ministerului Justitiei si Secretariatului General al Guvernului.
    Ministerul Justitiei va sesiza autoritatea publica emitenta si, respectiv, Guvernul, in cazul in care ordinele cu caracter normativ sau instructiunile nu respecta, in totalitate, reglementarile legale in vigoare.
    (3) Autoritatea publica emitenta va transmite spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, toate ordinele cu caracter normativ si instructiunile emise.
    (4) Prefecturile vor publica ordinele emise in monitoarele oficiale ale judetelor respective, potrivit reglementarilor in vigoare.

                                          


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 390/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 390 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu