HOTARARE Nr. 5 din 14 ianuarie 1999
pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea
tichetelor de masa
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 26 din 25 ianuarie 1999
In temeiul art. 13 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de
masa,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Se aproba Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea
tichetelor de masa, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta
hotarare.
Art. 2
(1) In anul 1999, prevederile normelor mentionate la art. 1 se aplica
experimental, urmand ca, pe baza concluziilor rezultate, Ministerul Muncii si
Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor sa faca, daca este cazul, propuneri
pentru modificarea si completarea in mod corespunzator a acestora.
(2) In aplicarea prevederilor alin. (1) Ministerul Muncii si Protectiei
Sociale impreuna cu Ministerul Finantelor vor prezenta Guvernului, pana la data
de 15 decembrie 1999, raportul privind aplicarea experimentala a normelor care
fac obiectul prezentei hotarari.
Art. 3
Criteriile privind autorizarea functionarii unitatilor emitente care pot
desfasura activitate specializata in domeniul acordarii tichetelor de masa vor
fi aprobate in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei
hotarari, prin ordin al ministrului finantelor, care va fi publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
Ministrul muncii
si protectiei sociale,
Alexandru Athanasiu
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes
ANEXA 1
NORME
de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
CAP. 1
Angajatori
Art. 1
(1) Angajatorii, persoane juridice sau fizice prevazute la art. 1 din Legea
nr. 142/1998, stabilesc, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite
sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, contractarea achizitionarii
tichetelor de masa cu una sau mai multe unitati emitente.
(2) Contractarea achizitionarii tichetelor de masa se face tinand seama de
dispersia punctelor de lucru ale angajatorilor, de unitatile de alimentatie
publica - cantine-restaurant, bufete si magazine alimentare, denumite in
continuare unitati de alimentatie publica -, cu care unitatile emitente incheie
direct contracte de prestari de servicii, precum si de calitatea serviciilor si
de costul acestora oferit de unitatile de alimentatie publica utilizate de
unitatile emitente.
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu
reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective
de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma
tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa,
precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de
lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de
masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc
tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi
desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale
si de alte elemente specifice activitatii.
Art. 3
Contractul pentru achizitionarea tichetelor de masa, incheiat intre
angajator si unitatile emitente, va cuprinde clauze referitoare la:
a) necesarul anual, semestrial sau trimestrial de tichete de masa si
esalonarea pe luni a acestuia;
b) costul imprimatului reprezentand tichetul de masa;
c) conditiile in care tichetele de masa neutilizate de catre salariati se
restituie unitatii emitente de catre angajatori;
d) unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente, la
care salariatii pot folosi tichetele de masa;
e) conditiile privind responsabilitatile partilor si rezilierea
contractului;
f) alte clauze considerate necesare de catre parti.
Art. 4
Angajatorii care acorda tichete de masa salariatilor vor cuprinde in
bugetele de venituri si cheltuieli aprobate potrivit legii, intr-o pozitie
distincta de cheltuieli, denumita "Tichete de masa", sumele destinate
acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa, potrivit celor convenite cu
organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii
salariatilor.
Art. 5
Pentru institutiile publice tichetele de masa pot fi acordate in limita
sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetele de venituri si
cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecarui ordonator de credite, la
articolul bugetar "Tichete de masa".
Art. 6
Sumele reprezentand costul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta si
primite de catre angajator se suporta de catre angajatori din cheltuielile
proprii. In cazul institutiilor publice, aceste sume se suporta de la articolul
bugetar "Alte cheltuieli materiale".
Art. 7
La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a
tichetelor de masa se iau in calcul: valoarea nominala a tichetului de masa,
convenita de partenerii sociali, numarul de salariati incadrati cu contract
individual de munca care vor beneficia de tichete de masa si numarul de zile
lucratoare aferente perioadei pentru care se acorda tichetele de masa.
Art. 8
Valoarea nominala inscrisa pe tichetul de masa nu poate depasi valoarea
stabilita potrivit art. 3 din Legea nr. 142/1998.
Art. 9
Angajatorii distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima
decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, cu respectarea stricta a
prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 142/1998. Tichetele de masa nu pot
fi distribuite de angajatori, daca acestia, la data stabilita pentru
distribuire, nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala
a tichetelor de masa achizitionate, inclusiv costul imprimatelor reprezentand
tichetele de masa.
Art. 10
In cazul in care punctele de lucru ale salariatilor, prevazute in
contractele individuale de munca, sunt situate in afara localitatii in care
angajatorul isi are sediul, iar aprovizionarea cu produse alimentare nu se
poate efectua zilnic, salariatii in cauza, cu confirmarea scrisa a
angajatorului, pot utiliza un numar de tichete de masa, tinand seama de
conditiile concrete de conservare a alimentelor si de perioada in care se afla
la punctele de lucru respective.
Art. 11
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi
lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera
utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna
pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele
in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992 privind
concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit
contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale
deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si
de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor
colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara
localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie
zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti
de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator
impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii
salariatilor.
Art. 12
Angajatorii sunt obligati sa organizeze o evidenta proprie, potrivit
formularelor prevazute ca model in anexele nr. 1, 1a) si 1b) la prezentele
norme.
CAP. 2
Salariati
Art. 13
In perioada de aplicare experimentala a prezentelor norme, anul 1999,
nominalizarea salariatilor carora li se acorda tichete de masa se face
trimestrial.
Art. 14
Salariatii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane
indreptatite sa utilizeze maximum doua tichete de masa pe zi lucratoare sau,
dupa caz, un numar de tichete stabilit potrivit art. 10, in zilele lucratoare
in care sunt prezenti la lucru si in exclusivitate pentru achitarea unei mese
sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
Art. 15
Numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal
cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu
poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.
Art. 16
Se interzice salariatului:
a) utilizarea tichetelor de masa pentru achizitionarea altor produse decat
cele alimentare;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de masa, in cazul in care suma
corespunzatoare produselor alimentare solicitate este mai mica decat valoarea
nominala a tichetului de masa;
c) comercializarea tichetelor de masa in schimbul unor sume de bani;
d) utilizarea unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile
lucrate, stabilite potrivit art. 11. Contravaloarea tichetelor de masa
utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recupereaza de
catre angajator din drepturile salariale cuvenite salariatilor respectivi
pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.
Art. 17
Salariatul poate utiliza tichetele de masa pe baza legitimatiei de
serviciu, vizata la zi, numai in unitatile de alimentatie publica cu care
angajatorul/unitatea emitenta are incheiate contracte, in baza prevederilor
Legii nr. 142/1998.
Art. 18
La sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data
desfacerii contractului individual de munca, salariatul are obligatia sa
restituie angajatorului tichetele de masa neutilizate in cursul lunii
respective.
CAP. 3
Unitati emitente
Art. 19
Potrivit Legii nr. 142/1998, unitatile emitente, persoane juridice
infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale,
republicata, pot desfasura activitatea specifica de acordare a tichetelor de
masa numai in baza autorizatiei de functionare, acordata de Ministerul
Finantelor potrivit criteriilor elaborate in baza prevederilor art. 2 alin. (2)
din Legea nr. 142/1998, aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Art. 20
In vederea desfasurarii activitatii specializate, unitatea emitenta
utilizeaza unitati de alimentatie publica, cantine-restaurant, bufete, magazine
alimentare, cu care incheie direct contracte pentru prestarea serviciilor
respective.
Art. 21
Unitatile emitente inscriu in factura de livrare a tichetelor de masa, in
vederea decontarii de catre angajator:
a) numarul de ordine dintr-o serie continua, care caracterizeaza cronologia
emisiei de tichete de masa a unitatii emitente, din care cea corespunzatoare
numarului de tichete livrate angajatorului;
b) pretul unitar al imprimatului reprezentand tichetul de masa sau valoarea
totala a imprimatelor;
c) valoarea nominala a unui tichet de masa imprimata pe acesta, din seria
livrata;
d) valoarea totala corespunzatoare numarului de tichete de masa livrat;
e) numarul contului bancar distinct si denumirea bancii la care isi are
deschis contul unitatea emitenta.
Art. 22
Unitatile emitente sunt obligate:
a) sa deschida conturi sau subconturi bancare distincte, prin care se vor
derula sumele reprezentand incasarile si platile aferente valorii nominale a
tichetelor de masa, respectiv incasarea de la angajatori a contravalorii
nominale a tichetelor de masa achizitionate in baza contractelor incheiate cu
acestia si rambursarea catre unitatile de alimentatie publica utilizate de
sume, in exclusivitate pentru decontarea valorii nominale a tichetelor de masa
prezentate in baza contractelor incheiate intre unitatea emitenta si unitatile
de alimentatie publica respective; inchiderea acestor conturi sau subconturi
bancare se face numai dupa ce unitatea emitenta face dovada organului bancar ca
valoarea nominala a tichetelor de masa emise si incasate de unitatea emitenta a
fost decontata integral unitatilor de alimentatie publica utilizate;
b) sa organizeze o evidenta operativa proprie, potrivit formularelor
prevazute ca model in anexele nr. 2, 2a) si 2b) la prezentele norme, si sa
transmita date centralizatoare Ministerului Muncii si Protectiei Sociale sau,
dupa caz, Ministerului Finantelor.
Art. 23
In cazul in care la unitatile emitente se constata ca nu s-a organizat
evidenta operativa prevazuta la art. 22 lit. b), in cazul nerespectarii
criteriilor de autorizare aprobate prin ordin al ministrului finantelor in baza
carora s-a acordat autorizatia de functionare, precum si in cazul constatarii
de catre organele abilitate potrivit legii a unor incalcari ale prevederilor
Legii nr. 142/1998 in activitatea desfasurata de unitatea emitenta, Ministerul
Finantelor poate dispune suspendarea ori, dupa caz, retragerea autorizatiei de
functionare eliberate unitatilor emitente in cauza.
Art. 24
Imprimatul reprezentand tichetul de masa emis de unitatea emitenta trebuie
sa contina urmatoarele elemente obligatorii:
a) seria numerica intr-o ordine crescatoare, corespunzatoare numarului de
tichete de masa comandat de catre angajator in baza contractului de
achizitionare a tichetelor de masa;
b) date care definesc angajatorul:
- denumirea si sediul;
- numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului;
- codul fiscal;
c) valoarea nominala a tichetului de masa, in cifre si in litere, care este
inscrisa de angajator in comanda ferma transmisa unitatii emitente;
d) perioada de valabilitate a tichetului de masa;
e) spatiul pentru inscrierea numelui si prenumelui salariatului indreptatit
sa utilizeze tichetul de masa;
f) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari si produse
alcoolice, precum si alte interdictii stabilite prin contractul incheiat intre
angajator si unitatea emitenta;
g) denumirea si sediul unitatii emitente;
h) spatiul destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii de
alimentatie publica la care salariatul a utilizat tichetul de masa.
Art. 25
Tichetele de masa primite de unitatile de alimentatie publica de la
salariati si achitate de catre unitatile emitente, precum si tichetele de masa
neutilizate de salariati si returnate de catre angajator unitatii emitente se
pastreaza de catre aceasta o perioada stabilita potrivit dispozitiilor legale.
CAP. 4
Unitati de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente
Art. 26
In baza contractelor de prestari de servicii incheiate cu unitatile emitente,
potrivit art. 20, unitatile de alimentatie publica au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte interdictiile prevazute pentru salariati la art. 16 lit. a)
- c);
b) sa completeze pe versoul fiecarui tichet de masa nominal utilizat de
salariat data primirii tichetului de masa si sa aplice stampila unitatii de
alimentatie publica ce a primit tichetul de masa;
c) sa distribuie salariatilor produse alimentare, fara a diminua valoarea
nominala a tichetului de masa cu eventuale sume rezultate din contractele lor
incheiate cu unitatile emitente;
d) sa prezinte unitatii emitente la termenele stabilite prin contract,
tichetele de masa primite, datate si stampilate, in vederea decontarii, cu
respectarea prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 142/1998;
e) alte obligatii stabilite in baza contractelor de prestari de servicii
incheiate cu unitatile emitente.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 27
(1) Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind emiterea,
achizitionarea si utilizarea tichetelor de masa este prevazuta in anexa nr. 3
la prezentele norme. Modul de inregistrare si evidenta contabila se face cu
respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile
ulterioare.
(2) Tichetele de masa gestionate de catre angajatori, de unitatile emitente
si unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente sunt bilete
de valoare.
(3) Evidenta miscarii tichetelor de masa se tine la valoarea nominala
imprimata pe acestea.
(4) Gestionarea tichetelor de masa se efectueaza, potrivit legii, de
persoane imputernicite in scris de catre conducerea unitatilor angajatoare,
respectiv a unitatilor emitente si a unitatilor de alimentatie publica
utilizate de unitatile emitente.
Art. 28
Modelul tichetului de masa, cu elementele obligatorii care se imprima pe
acesta, este prevazut in anexa nr. 4 la prezentele norme.
Art. 29
In vederea monitorizarii aplicarii experimentale in anul 1999, angajatorii
si unitatile emitente vor transmite lunar, pana la finele celei de-a doua
decade a lunii urmatoare, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale informari
privind desfasurarea activitatii de acordare a tichetelor de masa, anexand in
copie formularele prevazute la art. 12 si, respectiv, la art. 22 lit. b).
Angajatorii vor preciza in informari si elemente referitoare la: profilul
de activitate al unitatii; rezultatul exercitiului financiar; numarul total de
salariati; castigul salarial mediu pe unitate; castigul salarial al
salariatilor carora li s-au acordat tichete de masa, precum si situatia
socio-profesionala a acestora; motivatia eventualelor fluctuatii in randul
salariatilor carora li s-au acordat tichete de masa.
Art. 30
(1) Pentru fundamentarea stabilirii numarului maxim de salariati care vor
putea beneficia de tichete de masa dupa perioada de aplicare experimentala a
prezentelor norme, unitatile emitente autorizate de Ministerul Finantelor vor
prezenta in informarile transmise Ministerului Muncii si Protectiei Sociale in
cursul anului 1999 situatia privind angajatorii potentiali care solicita
contractarea achizitionarii tichetelor de masa.
(2) La stabilirea angajatorilor unitatile emitente vor analiza gradul de
rentabilitate a activitatii desfasurate de acestia, potrivit realizarilor din
bugetele de venituri si cheltuieli ale anului anterior si ale anului in curs,
precum si prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli proiectat pentru
anul urmator.
Art. 31
(1) Valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste prin
ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, semestrial, in raport cu
indicele preturilor de consum la marfurile alimentare, comunicat de Comisia
Nationala pentru Statistica.
(2) Pentru semestrul I 1999, valoarea nominala indexata a unui tichet de
masa se stabileste prin inmultirea valorii nominale maxime a unui tichet de
masa, de 15.000 lei, cu indicele cresterii preturilor de consum inregistrat la
marfurile alimentare, calculat ca raport intre nivelul mediu realizat al
acestui indice pe semestrul II 1998 fata de media aceluiasi indice inregistrat
pe semestrul I 1998.
(3) Pentru semestrul II al anului 1999, indicele cresterii preturilor de
consum la marfurile alimentare se stabileste ca raport intre nivelul mediu
realizat al acestui indice pe semestrul I 1999 si nivelul mediu al acestui
indice realizat in semestrul II 1998. In continuare aceasta formula de calcul
va fi adaptata corespunzator.
(4) Tinand seama de datele calendaristice la care se comunica indicii
realizati ai preturilor de consum de catre Comisia Nationala pentru Statistica,
valoarea nominala a unui tichet de masa, valabila in ultima luna a semestrului,
se va utiliza si pentru urmatoarele doua luni ale semestrului urmator.
(5) Valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se va rotunji din
1.000 in 1.000 de lei si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea
I.
Art. 32
Angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete, potrivit art.
2 alin. (1) din Legea nr. 142/1998, pot achizitiona, tipari si distribui
tichete de masa, cu respectarea prevederilor art. 28, numai salariatilor
proprii, incadrati cu contract individual de munca. In acest caz, angajatorii
respectivi sunt obligati sa asigure evidenta, circulatia si pastrarea
tichetelor de masa, astfel incat sa poata face dovada cheltuielilor efectuate
in acest scop, in vederea aplicarii prevederilor art. 8 din Legea nr. 142/1998.
Art. 33
Unitatile emitente pot conveni cu angajatorii ca numele si prenumele
salariatilor, beneficiari de tichete de masa, sa fie completate de una dintre
cele doua parti.
Art. 34
Nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 142/1998 salariatii care, potrivit
unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie
sau la alocatie de hrana.
Art. 35
In cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de
catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit
legii.
Art. 36
Angajatorii, unitatile emitente si unitatile de alimentatie publica
utilizate de unitatile emitente au obligatia de a pune la dispozitie organelor
de control toate documentele necesare bunei desfasurari a actiunilor de
control, sub sanctiunile prevazute de dispozitiile legale.
Art. 37
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale impreuna cu Ministerul Finantelor
pot emite precizari in aplicarea prezentelor norme.
Art. 38
Anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a), 2b), 3 si 4 fac parte integranta din
prezentele norme.
ANEXA Nr. 1
la norme
SITUATIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa achizitionate, utilizate si returnate de catre angajatori
in luna ... anul ....
Denumirea angajatorului ...............................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Nr. crt.
B - Denumirea unitatii/unitatilor emitenta/emitente, numarul si data
contractului incheiat pentru achizitionarea tichetelor de masa
C - Explicatii
D - Conform raportului contractual:
angajator - unitate emitenta
E - Tichetele de masa distribuite salariatilor
F - Tichetele de masa returnate unitatii emitente
G - Stocul final de tichete de masa
H - Observatii: numarul si data documentului de decontare a tichetelor de
masa cu unitatea emitenta si valoarea nominala a acestora
_____________________________________________________________________________
| | | | D | | | | |
| | | |_________________________________________| | | | |
| | | |Contractat |Achizitionat |Seriile | | | | |
| A | B | C | | |tichetelor |E |F |G |H |
| | | | | |de masa | | | | |
| | | | | |achizitionate: | | | | |
| | | | | |(de la ...... | | | | |
| | | | | | la ........ | | | | |
|___|_______|___________|___________|_____________|_______________|__|__|__|__|
| 1.| ..... |- Numarul | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | |
| | |- Valoarea | | | | | | | |
| | |nominala | | | | | | | |
| | |totala a | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | |
| 2.| ..... |- Numarul | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | |
| | |- Valoarea | | | | | | | |
| | |nominala | | | | | | | |
| | |totala a | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | |
|___|_______|___________|___________|_____________|_______________|__|__|__|__|
| | |- Numarul | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | x|
| |TOTAL: | | | | | | | | x|
| | |- Valoarea | | | | | | | |
| | |nominala | | | | | | | |
| | |totala a | | | | | | | |
| | |tichetelor | | | | | | | |
| | |de masa | | | | | | | x|
|___|_______|___________|___________|_____________|_______________|__|__|__|__|
Conducatorul unitatii, Conducatorul compartimentului
.......................... financiar-contabilitate,
.................
ANEXA Nr. 1a)
la norme
SITUATIA ANALITICA
a tichetelor de masa distribuite salariatilor de catre angajatori in luna .....
anul ......
Denumirea angajatorului ...............................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Nr. crt.
B - Numele si prenumele salariatului, beneficiar al tichetelor de masa
C - Codul numeric personal
D - Numarul de zile lucratoare stabilite potrivit art. 11 din Normele de
aplicare a Legii nr. 142/1998
E - Numarul tichetelor de masa distribuite nominal
F - Seria tichetelor de masa distribuite nominal (de la ..... la .....)
G - Semnatura salariatului
H - Numarul de zile lucrate stabilit potrivit art. 11 din Normele de
aplicare a Legii nr. 142/1998
_______________________________________________________________
| A | B | C | D | E | F | G | H |
|_____|_________|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
| | | | | | | | |
|_____|_________|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
| | TOTAL: | x | | | | x | |
|_____|_________|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
Conducatorul unitatii, Conducatorul compartimentului
.......................... financiar-contabilitate,
.................
ANEXA Nr. 1b)
la norme
SITUATIA ANALITICA
a tichetelor de masa returnate de salariati angajatorilor in luna .... anul
....
Denumirea angajatorului ...............................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
____________________________________________________________________________
|Nr. |Numele si |Codul |Numarul |Seria |Semnatura |Semnatura |
|crt.|prenumele |numeric |tichetelor|tichetelor|salariatului|persoanei |
| |salariatului,|personal|de masa |de masa | |imputernicite|
| |beneficiar al| |returnate |returnate | |de angajator |
| |tichetelor | | de | | |sa primeasca |
| |de masa | | salariat | | |tichetele |
| | | | | | |de masa |
| | | | | | |returnate |
|____|_____________|________|__________|__________|____________|_____________|
| | | | | | | |
| | | | | | | |
|____|_____________|________|__________|__________|____________|_____________|
| | TOTAL: | x | | | x | x |
|____|_____________|________|__________|__________|____________|_____________|
Conducatorul unitatii, Conducatorul compartimentului
.......................... financiar-contabilitate,
.................
ANEXA Nr. 2
la norme
SITUATIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa emise de unitatea emitenta in semestrul ...... anul .....
Denumirea unitatii emitente ...........................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul autorizatiei de functionare ...................................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - cantitatea
B - valoarea
_____________________________________________________________________________
| | | | | din care: |
|____|________________|____|_________|________________________________________|
|Nr. | Explicatii |U.M.|Total |Luna |Luna |Luna |Luna |Luna |Luna |
|crt.| | |semestrul| I |a II-a|a III-a|a IV-a|a V-a|a VI-a|
| | | |...... | | | | | | |
| | | |_________|_____|______|_______|______|_____|______|
| | | | A | B |A |B |A |B |A |B |A |B |A |B |A |B |
|____|________________|____|____|____|__|__|__|___|___|___|___|__|__|__|__|___|
| 1 |Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | | |
| |achizitionate | | | | | | | | | | | | | | | |
| |si decontate | | | | | | | | | | | | | | | |
| |de angajatori, | | | | | | | | | | | | | | | |
| |conform anexei | | | | | | | | | | | | | | | |
| |nr. 2a) | x | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 |Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | | |
| |returnate de | | | | | | | | | | | | | | | |
| |catre angajatori| | | | | | | | | | | | | | | |
| |ca neutilizate | | | | | | | | | | | | | | | |
| |de salariati in | | | | | | | | | | | | | | | |
| |unitatile de | | | | | | | | | | | | | | | |
| |alimentatie | | | | | | | | | | | | | | | |
| |publica | x | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 |Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | | |
| |decontate | | | | | | | | | | | | | | | |
| |unitatilor de | | | | | | | | | | | | | | | |
| |alimentatie | | | | | | | | | | | | | | | |
| |publica, conform| | | | | | | | | | | | | | | |
| |anexei nr. 2b) | x | | | | | | | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|____|__|__|__|___|___|___|___|__|__|__|__|___|
Cantitate = numarul total de tichete de masa.
Conducatorul unitatii, Conducatorul compartimentului
emitente financiar-contabilitate,
......................... .................
ANEXA Nr. 2a)
la norme
SITUATIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa pe angajatori in luna .... anul ....
Denumirea unitatii emitente ...........................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul autorizatiei de functionare ...................................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Nr. crt.
B - Denumirea angajatorilor
C - Codul fiscal
D - Numarul tichetelor de masa achizitionate
E - Seriile tichetelor de masa achizitionate (de la .... la .....)
F - Valoarea nominala a unui tichet de masa
G - Valoarea tichetelor de masa achizitionate (col. 3 x col. 5)
H - Numarul si data actului de achizitionare si de decontare a tichetelor
de masa
I - Numarul tichetelor de masa returnate de catre angajator
J - Numarul si data documentului de returnare, in care sa se specifice
seriile tichetelor de masa returnate
___________________________________________________________________
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J |
| | | | | | | | | | |
|____|______|______|______|______|______|______|______|______|______|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
|____|______|______|______|______|______|______|______|______|______|
| | | | | | | | | | |
|____|______|______|______|______|______|______|______|______|______|
Conducatorul unitatii emitente, Conducatorul compartimentului
.................................. financiar-contabilitate,
.................
ANEXA Nr. 2b)
la norme
SITUATIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa pe unitati de alimentatie publica utilizate de unitatea
emitenta in luna .... anul ...
Denumirea unitatii emitente ...........................................
Adresa:
localitatea ..........................., str. ........... nr. ........,
sectorul ......................, judetul ..............................
Numarul autorizatiei de functionare ...................................
Numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului ............
Codul fiscal ..........................................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Nr. crt.
B - Denumirea unitatii de alimentatie publica
C - Numarul tichetelor de masa primite de la salariati
D - Valoarea totala a tichetelor de masa primite de la salariati
E - Numarul tichetelor de masa decontate de catre unitatea emitenta
F - Valoarea totala a tichetelor de masa, decontata unitatii de alimentatie
publica de catre unitatea emitenta
G - Numarul si data documentului de decontare
H - Observatii
_______________________________________________________________
| A | B | C | D | E | F | G | H |
| | | | | | | | |
|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
| | | | | | | | |
|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|_______|
Conducatorul unitatii emitente, Conducatorul compartimentului
................................. financiar-contabilitate,
.................
ANEXA Nr. 3
la norme
INREGISTRAREA IN CONTABILITATE
a operatiunilor privind emiterea, achizitionarea si utilizarea tichetelor de
masa
I. Pentru angajatorii, unitatile emitente si unitatile de alimentatie
publica, care efectueaza operatiunile de acordare si utilizare a tichetelor de
masa
A. La agenti economici
1. In contabilitatea angajatorilor
a) achizitionarea tichetelor de masa de la unitatile emitente
% = 401 - cu valoarea totala a facturii de livrare a
5328/ tichetelor de masa
analitic - cu valoarea totala nominala a tichetelor de masa
tichete achizitionate
de masa
628/x - costul imprimatelor (tichete de masa)
4426 - T.V.A. deductibila, aferenta costului imprimatelor
b) decontarea contravalorii tichetelor de masa catre unitatile emitente
401 = 5121 - cu valoarea totala a facturii
c) includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor de masa acordate
salariatilor
604 = 5328/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate
analitic
distinct
tichete
de masa
d) restituirea de catre salariati, la sfarsitul lunii, a tichetelor de masa
nefolosite
5328/ = 758/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa
analitic analitic nefolosite
distinct distinct
e) imputarea tichetelor de masa utilizate de salariati intr-un numar mai
mare decat numarul de zile lucrate
4282 = 758 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa imputate
(inclusiv costul imprimatelor)
f) returnarea catre unitatile emitente a tichetelor de masa nefolosite, pe
baza facturii
411 = 5328/ - cu valoarea totala a facturii reprezentand valoarea
tichete nominala a tichetelor de masa
de masa
5121 = 411 - incasarea valorii facturii privind tichetele de
masa returnate.
2. In contabilitatea unitatilor emitente
a) procurarea tichetelor de masa tiparite la terti
% = 401 - cu valoarea totala a facturii
3018/ - costul de tiparire a tichetelor de masa
analitic
distinct
4426 - cu T.V.A. aferenta
b) plata facturii privind tichetele de masa procurate
401 = 5121
c) livrarea catre angajatori a tichetelor de masa facturate
411 = % - cu valoarea totala a facturii
462/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa livrate
analitic
distinct
708 - cu valoarea tichetelor livrate, reprezentand costul
imprimatelor
4427 - cu T.V.A. aferenta costului imprimatelor
5121 = 411 - incasarea valorii facturii privind tichetele de
masa facturate
d) decontarea catre unitatile de alimentatie publica a valorii tichetelor
de masa utilizate
462/ = 5121 - cu valoarea facturii tichetelor de masa utilizate
analitic (numarul tichetelor de masa utilizate si valoarea
distinct nominala)
e) primirea tichetelor de masa neutilizate de la angajatori
462/ = 401 - cu valoarea totala a tichetelor de masa
analitic neutilizate, restituite conform facturii
distinct
401 = 5121 - plata valorii tichetelor de masa restituite de
angajator
3. In contabilitatea unitatilor de alimentatie publica
411 = % - cu valoarea totala a facturii, inclusiv T.V.A.
aferenta
707 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa primite
de la salariatii angajatorilor (exclusiv T.V.A.)
4427 - cu T.V.A. aferenta
635 = 446/ - cu diferenta dintre valoarea nominala a tichetului
analitic de masa si suma corespunzatoare alimentelor
distinct acordate, care se varsa la bugetul de stat
5121 = 411 - incasarea valorii tichetelor de masa primite de la
salariatii angajatorilor
B. La institutii publice si organizatii obstesti
- procurarea de tichete de masa pe baza facturii primite de la unitatea
emitenta
- pentru valoarea imprimatelor 600 = 234
- pentru valoarea nominala a tichetelor de masa 159.08*) = 234
- plata unitatii emitente 234 = 700, 117
120 etc.
- distribuirea in ultima decada a lunii a
tichetelor de masa catre salariati,
pentru luna urmatoare
- cu valoarea nominala 410, 417 = 159.08
420 etc.
- cu valoarea imprimatelor 410, 417 = 600
420 etc.
- la sfarsitul lunii, restituirea de catre
salariati a tichetelor de masa neutilizate,
159.08 = 410, 417
420 etc.
- predarea la unitatile emitente a tichetelor
de masa neutilizate, pe baza de factura
220 = 159.08
- incasarea de la unitatile emitente a
contravalorii tichetelor de masa restituite
700, 117 = 220
120 etc.
- la sfarsitul lunii urmatoare, sumele imputate
salariatilor pentru tichetele de masa utilizate
si necuvenite (inclusiv costul imprimatelor)
220 = 410, 417
420 etc.
- retinerea sumelor necuvenite 230 = 220
------------
*) 159.08 - tichete de masa
II. Pentru angajatorii care au organizate cantine-restaurant, bufete
In contabilitatea angajatorului
a) achizitionarea tichetelor de masa tiparite la terti
% = 401 - cu valoarea totala a facturii privind tichetele de
masa tiparite
3018/ - costul de tiparire a tichetelor de masa
analitic
distinct
4426 - T.V.A. aferenta
si
concomitent
5328/ = 462 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa
analitic
distinct
b) includerea pe cheltuieli a valorii tichetelor de masa
604/ = 5328/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa
analitic analitic distribuite
distinct distinct
658 = 3018/ - costul tichetelor de masa distribuite
analitic
distinct
c) decontarea tichetelor de masa de catre cantine-restaurant, bufete
462 = 481/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa utilizate
analitic de salariati
distinct
si
481/ = 5121 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa utilizate
analitic de salariati
distinct
d) restituirea de catre salariati a tichetelor de masa neutilizate catre
angajator
5328/ = 758 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa
analitic restituite
distinct
e) distrugerea tichetelor de masa neutilizate sau neconsumate la termenul stabilit
de lege, pe baza procesului-verbal incheiat potrivit legii
462 = 5328/ - cu valoarea nominala a tichetelor de masa distruse
analitic
distinct
f) imputarea tichetelor de masa utilizate de salariati intr-un numar mai
mare decat numarul de zile lucrate
4282 = 758 - cu valoarea nominala a tichetelor de masa imputate
(inclusiv costul imprimatelor)
ANEXA Nr. 4
la norme
MODEL DE TICHET DE MASA
- fata -
______________________________________________________________________________
|
|
| Denumirea, sediul, codul fiscal Imprimarea interdictiei de
|
| si numarul de inmatriculare la ------> acordare a unui rest
in |
| oficiul registrului comertului | bani la tichetul de masa
|
| ale angajatorului care acorda | |
| salariatilor tichete de masa. |
|
| | Valoarea nominala in lei
|
| ^ | (in cifre si in litere).
|
| |_____ | ^
|
| ....|................|......................... |
|
| : | Se interzice acordarea unui rest : | |
| : | de bani la tichetul de masa. : |
|
| : *15.000 lei* __________:__|
|
| Seria numerica : *Cincisprezece mii lei* :
|
| ^ : :
|
| |__________:__ 000004231 :
|
| _________:_________ :
|
| | : _ | |____________________ ____:_______
|
| v : _| | | | : |
|
| Spatiu pentru :| |_|---------------------------- |_____ : v
|
| inscrierea :| Numele si prenumele | : Perioada de
|
| numelui si :| Codul numeric personal | :
valabilitate|
| prenumelui :| ----------------------------------- | : a
tichetului|
| salariatului :| | ||||||||||||||||||||||||||||||| | | : de masa
|
| indreptatit sa :| ----------------------------------- | :
|
| utilizeze :|.....|....................................|.:
|
| tichetul de masa | __|____________________________________|
|
| si codul numeric | | |
|
| personal | | | Ca elemente de securitate se pot utiliza:
|
| | | | - microlinii care nu se disting la fotocopiat
|
| ------|----> - banda cu reflexe
variabile |
| -----> - codul cu bare al unitatii emitente
care |
| contine elemente de gestiune a tichetelor de
|
| masa
|
| - alte elemente de securitate stabilite
|
| de unitatea emitenta
|
|______________________________________________________________________________|
MODEL DE TICHET DE MASA
- verso -
______________________________________________________________________________
| |
| Imprimarea
|
| ------>
interdictiilor |
| ........................|....... la utilizarea
|
| : | : tichetelor de masa
|
| : Data : de catre salariati
|
| : ______ :
|
| ___________:______ | L.S. |--:--> Spatiu
destinat |
| | : |______| : aplicarii stampilei
|
| v : : unitatii de
|
| Data la care a : : alimentatie publica
|
| fost utilizat : Unitatea emitenta :
|
| tichetul de masa, : ------:--> Denumirea si
sediul |
| inscrisa de :..............................: unitatii emitente
|
| unitatea de
|
| alimentatie publica
|
| |
| NOTA:
|
| Ca element de securitate: textele de pe verso sunt imprimate folosind
|
| cerneala fluorescenta care isi schimba culoarea in cazul in care tichetul
|
| de masa este fotocopiat.
|
|______________________________________________________________________________|