HOTARARE Nr. 520 din 13 iulie 1995
cu privire la bonificarea dobanzilor la creditele bancare acordate pentru
realizarea lucrarilor agricole vegetale
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 161 din 26 iulie 1995
In aplicarea dispozitiilor Legii nr. 116/1994 pentru aprobarea Ordonantei
de urgenta a Guvernului nr. 1/1994 cu privire la rectificarea bugetului de stat
pe anul 1994 si ale Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat
producatorilor agricoli,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Bonificatiile dobanzilor la creditele acordate de bancile comerciale pentru
lucrarile agricole efectuate in toamna anului 1994, in conditiile prevazute la
art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 767/1994, se suporta din prevederile
bugetului Ministerului Agriculturii si Alimentatiei pe anul 1995, astfel:
a) la soldurile creditelor bancare in perioada de la acordarea acestora
pana la 31 decembrie 1994, pentru diferenta dintre dobanda practicata de
bancile comerciale si dobanda de 15% suportata de producatorii agricoli
beneficiari de credite bancare;
b) 60% din dobanda aferenta soldurilor creditoare bancare pentru perioada
anului 1995.
Art. 2
(1) Sumele reprezentand bonificatiile dobanzilor aferente soldurilor
creditelor bancare din perioada de la acordarea acestora pana la 31 decembrie
1994 se vor vira de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei bancilor
comerciale, potrivit normelor metodologice aprobate de Ministerul Finantelor.
(2) Bonificatiile dobanzilor aferente soldurilor creditelor bancare, pentru
perioada de creditare din anul 1995, urmeaza regimul prevazut de Hotararea
Guvernului nr. 153/1995 cu privire la asigurarea surselor de creditare pentru
realizarea productiei agricole vegetale.
(3) In aplicarea Hotararii Guvernului nr. 153/1995 se aproba Normele
metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii subventiilor
de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 60% din dobanda aferenta
creditelor bancare pe termen scurt acordate producatorilor agricoli pentru
realizarea productiei agricole vegetale, anexa la prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
---------------
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Valeriu Tabara
p. Ministru de stat, ministrul finantelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Isarescu
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii subventiilor de la
bugetul de stat destinate acoperirii a 60% din dobanda aferenta creditelor
bancare pe termen scurt acordate producatorilor agricoli pentru realizarea
productiei agricole vegetale
1. Potrivit prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993,
producatorii agricoli beneficiaza de sprijin acordat de stat prin intermediul
institutiilor financiare sau bancare, de credite pe termen scurt, cu dobanda
anuala subventionata in proportie de 60%, pentru aprovizionarea materiala si
realizarea productiei agricole vegetale.
2. Se subventioneaza de la bugetul de stat, in proportie de 80%, dobanzile
calculate de bancile comerciale la creditele pe termen scurt, contractate de
producatorii agricoli direct de la bancile comerciale sau prin agentii
economici integratori pentru realizarea productiei agricole vegetale pe anul
1995 pentru culturile specificate in anexa la Hotararea Guvernului nr.
153/1995.
3. Subventiile se acorda producatorilor agricoli, indiferent de tipul de
proprietate si de exploatare a terenurilor agricole, sau agentilor economici
integratori care au incheiat cu producatorii agricoli contracte de preluare a
produselor agricole, agentii economici integratori fiind mandatati sa angajeze
credite de la bancile comerciale, garantate cu produsele agricole.
Agentii economici integratori sunt cei prevazuti in anexa nr. 1 la Normele
metodologice comune nr. 70.221/1995 ale Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei, Ministerului Finantelor si Bancii Agricole - S.A. privind
finantarea productiei agricole vegetale in anul 1995.
4. Producatorii agricoli au obligatia sa organizeze si sa conduca o evidenta
separata a creditelor bancare cu dobanda subventionata.
5. Dobanda aferenta creditelor bancare nerambursate la scadenta, dar nu mai
tarziu de 30 noiembrie 1995, se suporta integral de producatorii agricoli.
6. Producatorii agricoli sau agentii economici integratori, mandatati sa
angajeze credite in numele producatorilor agricoli in functie de graficele de
rambursare a creditelor, intocmesc si depun la directia generala pentru
agricultura si alimentatie judeteana decontul justificativ - prevazut in anexa
la prezentele norme metodologice - avizat de banca creditoare, verificat si
acceptat de directia generala pentru agricultura si alimentatie judeteana.
7. Producatorii agricoli si agentii economici integratori raspund, potrivit
legii, de realitatea si legalitatea datelor inscrise in deconturile
justificative.
Bancile comerciale creditoare vor verifica si vor raspunde pentru
corectitudinea soldului creditelor, a dobanzilor calculate si inscrise in
deconturile justificative.
8. Directia generala pentru agricultura si alimentatie judeteana verifica
existenta legala a agentului economic si realitatea subventiilor solicitate
prin deconturile justificative, efectuind controale la producatorii agricoli,
si raspunde de orice incalcari ale legii cu privire la aceste aspecte.
9. Acordarea sumelor cuvenite producatorilor agricoli in conditiile
prezentei hotarari se va face potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.
528/1995 privind acordarea, utilizarea si controlul alocatiilor, primelor, subventiilor,
compensatiilor si altor forme de sprijin de la bugetul de stat acordate
producatorilor agricoli in baza Legii nr. 83/1993, precum si modificarea unor
hotarari ale Guvernului emise in executarea acestei legi.
10. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin organele proprii de
control, va verifica permanent modul de stabilire si de acordare a subventiilor
de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobanda calculata la
creditele bancare pe termen scurt, precum si modul de organizare si tinere a
evidentelor la directiile generale pentru agricultura si alimentatie judetene.
11. Directiile generale pentru agricultura si alimentatie judetene raspund,
potrivit legii, de pastrarea documentatiilor care au stat la baza acordarii
subventiilor de la bugetul de stat.
12. Plata in mod necuvenit a subventiilor de la bugetul de stat, prin
inscrierea sau atestarea, pe documentele de acordare, de date sau situatii
nereale, atrage obligatia beneficiarului de restituire a sumelor, precum si
aplicarea sanctiunilor prevazute de lege.
Persoanele carora le revin obligatii de serviciu in legatura cu
verificarea, avizarea si acordarea subventiilor raspund disciplinar, material,
civil sau penal, dupa caz, potrivit legii, in cazul incalcarii acestor obligatii.
ANEXA 1/1
la normele metodologice
BENEFICIAR DE CREDITE ................
VERIFICAT SI ACCEPTAT AVIZAT
Directia generala Banca Comerciala
pentru Agricultura si Alimentatie ...............
Director general, Director general,
DECONT JUSTIFICATIV
privind calculul dobanzii bonificate la creditele primite conform Hotararii
Guvernului nr. 639/1994 si Hotararii Guvernului nr. 153/1995
- mii lei -
-----------------------------------------------------------------------
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
-----------------------------------------------------------------------
1. | Griu-secara | | | | | | | | | | |
2. | Orz | | | | | | | | | | |
3. | Orzoaica | | | | | | | | | | |
4. | Orez | | | | | | | | | | |
5. | Porumb | | | | | | | | | | |
| etc. | | | | | | | | | | |
| Total | | | | | | | | | | |
-----------------------------------------------------------------------
0. = Nr. crt.
1. = Cultura*)
2. = Suprafata cultivata - ha -
3. = Cost de productie/ha Normat*)
4. = Cost de productie/ha Realizat dupa inchiderea
culturii
5. = Cheltuieli totale (col. 2 X col. 4)*)
6. = din care: din fonduri proprii
7. = din care: din credite
8. = Soldul mediu cumulat al creditelor
9. = Dobanda medie de refinantare sau costul mediu al resurselor +
5 puncte
10. = Valoarea dobanzii (col. 8 X col. 9)
11. = Valoarea dobanzii subventionate (col. 10 X 60%)
--------------------
*) Culturile se inscriu in ordinea din anexa la H.G. nr. 153/1995.
*) Costul de productie normat este cel prevazut in bugetul fiecarei culturi,
luat in calcul la evaluarea creditului.
*) In cazul in care costul realizat din col. 4 este mai mare decat cel din
col. 3, va fi luat in calcul cel din col. 3.
Director, Contabil sef,
---------------