Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 811 din 31 iulie 2002

pentru aprobarea Programului social pe perioada 2002 - 2003

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 611 din 19 august 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si tinand seama de prevederile Programului de guvernare pe perioada 2001 - 2004, prevazut in anexa nr. 2 la Hotararea Parlamentului nr. 39/2000 pentru acordarea increderii Guvernului,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Programul social pe perioada 2002 - 2003, Planul de actiuni si Lista proiectelor de acte normative ce se vor emite pentru realizarea acestui program, prevazute in anexele nr. 1 - 3 care fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    (1) Ministerele si autoritatile administratiei publice centrale vor actiona pentru realizarea masurilor din Programul social pe perioada 2002 - 2003 si din Planul de actiuni pentru realizarea Programului social pe perioada 2002 - 2003, la termenele prevazute.
    (2) Ministerele vor elabora si vor inainta spre aprobare proiectele de acte normative necesare pentru aducerea la indeplinire a Programului social pe perioada 2002 - 2003.
    Art. 3
    Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, impreuna cu ministerele responsabile, vor asigura atat la rectificarile bugetare din anul 2002, cat si in proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2003 fondurile necesare - potrivit politicilor economice si financiare prioritare ale Guvernului - pentru realizarea obiectivelor si actiunilor cuprinse in Programul social pe perioada 2002 - 2003.
    Art. 4
    Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei Publice vor urmari ca in bugetele locale sa fie cuprinse in mod corespunzator fondurile destinate actiunilor sociale din judetele si localitatile respective.
    Art. 5
    (1) Ministerele, prefecturile si consiliile judetene vor analiza lunar stadiul realizarii Programului social pe perioada 2002 - 2003, stabilind masurile necesare.
    (2) Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, impreuna cu Departamentul de politici sociale din subordinea primului-ministru, vor sintetiza informarile ministerelor si autoritatilor locale si vor prezenta lunar Guvernului un raport cu privire la realizarea Planului de actiuni pentru realizarea Programului social pe perioada 2002 - 2003 si a proiectelor de acte normative pentru implementarea acestui program, propunand masurile corespunzatoare pentru incadrarea in termenele stabilite.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul muncii si
                         solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         p. Ministrul industriei si resurselor,
                         Mihai Berinde

                         Ministrul agriculturii,
                         alimentatiei si padurilor,
                         Ilie Sarbu

                         Ministrul administratiei publice,
                         Octav Cozmanca

                         Ministrul dezvoltarii si prognozei,
                         Gheorghe Romeo Leonard Cazan

    ANEXA 1

                               PROGRAM SOCIAL
                          pe perioada 2002 - 2003

                IMPORTANTA SI OBIECTIVELE PROGRAMULUI SOCIAL

    Guvernul Romaniei s-a angajat sa adopte un program social cuprinzator pentru perioada 2002 - 2003, care sa dea raspuns cerintelor si preocuparilor celor mai largi categorii sociale ale populatiei si sa concretizeze, la nivelul acestei etape, prevederile Programului de guvernare pe perioada 2001 - 2004.
    Scopul Programului social pentru perioada 2002 - 2003 este acela de a consolida politica sociala a guvernului PSD si de a da expresie solidaritatii si echitatii sociale. In calitatea sa de tara candidata la integrarea in structurile Uniunii Europene, Romania este angajata in atingerea obiectivului strategic al Uniunii Europene pentru acest deceniu, si anume acela de a deveni "cea mai competitiva si dinamica economie din lume, bazata pe cunoastere, capabila de crestere economica sustenabila, cu locuri de munca mai bune si mai multe si cu o coeziune sociala ridicata".
    Pentru Romania, care din anul 2000 a inceput realizarea unei cresteri economice sanatoase dupa doua caderi semnificative ale PIB si ale nivelului de trai, o faza esentiala in urmarirea obiectivului strategic european si a scopurilor stabilite prin Programul de guvernare pe perioada 2001 - 2004 o constituie asigurarea si amplificarea sprijinului populatiei pentru procesele de reforma economica.
    Acest sprijin se poate obtine numai daca reforma produce beneficii pentru cat mai multi cetateni, daca promoveaza un model social bazat pe echilibrul dintre competitie, colaborare si solidaritate.
    Tranzitia a fost insotita de o accentuare a proceselor de saracire provocate de scaderea veniturilor populatiei, standardul de viata al cetatenilor romani inregistrand in perioadele 1991 - 1994 si 1997 - 2000 scaderi semnificative.
    Transformarile structurale ale economiei si societatii romanesti, care au ca obiectiv construirea unei economii competitive si dinamice, capabila de o crestere economica durabila, precum si de ameliorarea cantitativa si calitativa a ocuparii fortei de munca si o mai mare coeziune sociala, au condus la aparitia unor fenomene defavorabile pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile. Acestea au fost provocate de scaderea veniturilor ca urmare a somajului de lunga durata, dificil de resorbit numai prin mecanismele naturale ale economiei de piata, de extinderea abandonului scolar, de inrautatirea starii de sanatate si scaderea natalitatii, de deteriorarea conditiilor de locuit.
    Dupa o perioada prea lunga de evolutie negativa a standardului de viata, anul 2001 a inregistrat cresterea veniturilor populatiei si reducerea cu mai mult de 3% a ponderii populatiei sarace, inclusiv in formele sale severe.
    In conceptia de ansamblu a demersului sau, Guvernul considera ca politica sociala reprezinta o parte importanta a reformei si nu o piedica in calea acesteia. Tranzitia este eficace numai daca se bucura de sprijinul si de participarea majoritatii cetatenilor. Pentru a beneficia in continuare de acest sprijin Guvernul a decis sa intervina, pe langa actiunile intreprinse pana in prezent, cu un ansamblu de masuri sociale concrete si cu fonduri importante pentru ameliorarea conditiilor de viata si de munca pentru largi categorii sociale.
    Programul social pe perioada 2002 - 2003 angajeaza resursele financiare si institutionale disponibile in acest moment, atat la nivel national, cat si la nivel local.
    In Programul social pe perioada 2002 - 2003, ca de altfel in toate hotararile si actiunile sale, Guvernul Romaniei aplica principiul de baza al politicii sociale a Uniunii Europene: "consolidarea rolului politicii sociale ca factor productiv", pornind de la ideea ca cea mai mare parte a cheltuielilor sociale destinate educatiei si sanatatii inseamna investitii in resurse umane, cu efecte economice pozitive.
    Programul social pe perioada 2001 - 2004 cuprinde cheltuieli sociale care respecta atat angajamentele luate prin Programul de guvernare pe perioada 2001 - 2004, cat si principiile directoare ale politicii sociale europene, care au ca obiectiv politic principal consolidarea coeziunii sociale.
    Guvernul Romaniei intelege sa mobilizeze resurse suplimentare pentru cheltuieli sociale, dimensionate rational si in concordanta cu necesitatea atingerii tintelor macroeconomice propuse in Programul de guvernare pe perioada 2001 - 2004 si in acordurile incheiate cu institutiile financiare internationale.
    In conditiile tranzitiei, cand resursele financiare sunt drastic limitate, politica sociala promovata de Guvern urmareste asigurarea unui nivel corespunzator de protectie sociala, servicii sociale cat mai accesibile intregii populatii, sanse reale pentru toti cetatenii si garantia exercitarii de catre acestia a drepturilor fundamentale si sociale, pe baza unei mai bune coordonari a programelor specifice. Guvernul porneste de la premisa ca pentru a sustine cresterea productivitatii si pentru a facilita adaptarea la marile schimbari impuse de reforma sunt necesare politici sociale si de ocupare a fortei de munca eficiente.
    Familiile cu venituri mici si sub medie vor beneficia in aceasta iarna de ajutoare pentru plata facturilor la intretinere si caldura, intentia Guvernului fiind de a limita tendinta manifesta de indatorare exagerata a familiilor.
    Copiii, mai ales cei din familiile sarace, vor beneficia nu numai de majorarea alocatiei de stat, ci si de rechizite gratuite si de un program prin care elevii din clasele I - IV vor primi zilnic un pahar de lapte si un corn, continuand, de asemenea, programul de dotare cu microbuze a scolilor in care urmeaza cursurile copiii care domiciliaza la mari distante de scoala.
    Va continua procesul de recorelare si de indexare a pensiilor la nivelul maxim posibil in acest moment, urmand ca anul viitor sa consolidam acest proces. In acelasi timp consideram ca este necesar un ajutor suplimentar pentru persoanele retrase din activitate dupa mai multe decenii de munca si prin crearea altor posibilitati de imbunatatire a calitatii vietii. Astfel, se va asigura extinderea retelei de magazine "economat", precum si fondurile necesare pentru acordarea medicamentelor in regim gratuit si compensat.
    Totodata, daca bunastarea activa inseamna bunastare din munca, este necesara revalorizarea muncii incepand cu cel mai mic salariu care va avea in Romania o crestere semnificativa incepand cu data de 1 ianuarie 2003.
    In anul 2002 seceta a afectat sever culturile agricole din mai multe judete. In aceasta situatie dificila pentru numerosi agricultori Guvernul a decis acordarea unor importante ajutoare pentru reinfiintarea culturilor agricole din toamna acestui an.
    Obiectivele Programului social pentru perioada 2002 - 2003 sunt astfel stabilite incat o data atinse sa constituie premise favorabile pentru o urmatoare etapa si pentru un viitor program social, care sa asigure continuarea si incheierea in cele mai bune conditii a negocierilor pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
    Aceste obiective vizeaza:
    a) corelarea permanenta a politicilor economice cu cele sociale in vederea realizarii unor progrese armonizate cu prevederile Agendei pentru politica sociala, adoptata de Consiliul European in reuniunea sa din decembrie 2000 de la Nisa. Prin indeplinirea masurilor prevazute in Programul social pe perioada 2002 - 2003 se vor ameliora indicatorii structurali de coeziune si de calitate a angajarii fortei de munca;
    b) o protectie sociala corespunzatoare, in special pentru tineri si pentru categoriile sociale vulnerabile si defavorizate;
    c) ameliorarea conditiilor de viata, de munca si de locuire:
    - asigurarea populatiei cu energie electrica, termica si gaze, precum si cu produse agroalimentare in perioada toamna - iarna;
    - realizarea locuintelor sociale, stoparea actiunilor de evacuare a cetatenilor din apartamente datorita restantelor la plata intretinerii; creditarea in sistem colectiv a domeniului locativ;
    - ameliorarea starii de sanatate a populatiei si promovarea unor masuri sociale in domeniul invatamantului;
    d) imbunatatirea conditiilor care sa permita un nivel ridicat si durabil al ocuparii fortei de munca;
    e) promovarea si sustinerea actiunilor si factorilor care determina coeziunea sociala (cresterea veniturilor salariale, diminuarea starii de saracie si de saracie persistenta, sustinerea masurilor de incluziune sociala si de prevenire a excluziunii sociale);
    f) promovarea si sustinerea programelor de solidaritate sociala (magazine "economat", sprijinirea producatorilor agricoli pentru infiintarea culturilor din toamna anului 2002, realizarea de locuinte sociale, programul de dezvoltare din Valea Jiului).
    Guvernul este preocupat ca politica sociala ce o promoveaza sa fie durabila si viabila, sa nu transfere costuri exagerate catre generatiile urmatoare si sa nu puna in dificultate realizarile reformei economice atat de greu obtinute. Programul social pentru perioada 2002 - 2003 raspunde acestor cerinte.

    I. Protectia sociala pentru categoriile de persoane cu venituri mici, ca urmare a cresterii preturilor la energie si combustibili

    1. Venitul minim lunar garantat, in functie de care se calculeaza ajutorul social, urmeaza sa fie indexat cu 17% incepand cu data de 1 ianuarie 2003, dupa cum urmeaza:
                                              - mii lei -
_________________________________________________________
Componenta                       Nivelul  Nivelul indexat
familiei                         actual   cu 17%
_________________________________________________________
- persoana singura                 630           740
- 2 persoane                     1.134         1.328
- 3 persoane                     1.575         1.845
- 4 persoane                     1.953         2.285
- 5 persoane                     2.331         2.728
- pentru fiecare persoana peste
  numarul de 5 din familie         157,5         184
_________________________________________________________

    Efortul financiar suplimentar pentru plata ajutorului social in perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2003 pentru un numar de aproximativ 590 mii de beneficiari este de circa 1.273 miliarde lei.

    2. In scopul sprijinirii populatiei pentru plata cheltuielilor de incalzire in perioada de iarna se au in vedere:
    a) acordarea in continuare, pentru intreaga populatie, a subventiei calculate ca diferenta intre pretul de productie pe Gcal. al centralelor termice (mai mare) si pretul national de referinta de 800 mii lei/Gcal.
    Subventia estimata pentru anul 2002 este de circa 4.780 miliarde lei, din care 2.150 miliarde lei de la bugetul de stat, iar 2.630 miliarde lei de la bugetele locale.
    Pentru anul 2003 nivelul subventiilor urmeaza sa fie stabilit in functie de evolutia preturilor de productie si a tarifelor de distributie a energiei termice;
    b) pentru familiile cu venituri reduse se vor acorda in continuare ajutoare pentru incalzirea locuintelor pe baza de energie termica furnizata in regim centralizat, in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, astfel:
                                                       - lei -
_______________________________________________________________
Venitul mediu net lunar  Nivelul lunar al ajutorului pentru
pe membru de familie     perioada noiembrie 2002 - martie 2003
_______________________________________________________________
Pana la 1.053.000                        980.000
1.053.001 - 1.287.000                    588.000
1.287.001 - 1.638.000                    294.000
1.638.001 - 2.106.000                    154.000
_______________________________________________________________

    - Nivelul ajutoarelor nu poate fi mai mare decat cheltuielile pentru incalzire confirmate de asociatia de proprietari/chiriasi sau de factura individuala.
    - Cheltuielile ce urmeaza sa fie suportate de la bugetul general consolidat in iarna anilor 2002 - 2003 vor fi de circa 2.000 miliarde lei fata de circa 1.000 miliarde lei in iarna anterioara;
    c) pentru familiile cu venituri reduse se vor acorda in continuare ajutoare pentru incalzirea locuintelor cu gaze naturale, in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, astfel:
                                                  - lei -
____________________________________________________________
Venitul mediu net lunar  Nivelul lunar al ajutorului pentru
pe membru de familie     perioada mai 2002 - martie 2003
____________________________________________________________
Pana la 1.053.000                      500.000
1.053.001 - 1.287.000                  300.000
1.287.001 - 1.638.000                  150.000
____________________________________________________________

    d) pentru incalzirea cu combustibili petrolieri, lemne si carbuni familiile care beneficiaza de ajutor social vor primi un ajutor lunar, determinat potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, de 300.000 lei.

    3. Continuarea recorelarii pensiilor si indexarea acestora
    Primele doua etape de recorelare a pensiilor au fost aplicate in anul 2002.
    3.1. Procesul de recorelare va continua in anul 2003 pentru pensionarii din sistemul de stat cu pensie pentru limita de varsta si vechime completa si pentru cei cu pensie de urmas, inclusiv pentru cei inscrisi la pensie in anul 1998, precum si pentru pensionarii agricultori cu pensii stabilite anterior lunii iulie 1992.
    In cadrul acestui proces in anul 2003 vor beneficia de recorelare circa 2.275 mii de pensionari din sistemul de stat, sumele suplimentare ce se vor acorda de la 1 ianuarie 2003 fiind cuprinse intre 53 mii lei si 142 mii lei, iar in luna iulie intre 60 mii lei si 151 mii lei.
    De recorelarea pensiilor vor beneficia si circa 400 mii de pensionari agricultori.
    3.2. Pensiile vor fi indexate trimestrial, in raport cu rata inflatiei; indexarea se va stabili trimestrial prin hotarari ale Guvernului, in lunile septembrie si decembrie 2002, in martie si iunie 2003. Se va aplica un mecanism de indexare diferentiata, care impreuna cu programul de recorelare sa conduca la atenuarea discrepantelor si la restabilirea proportiilor firesti intre diferitele categorii de pensionari.
    Avand in vedere ca pensionarii ale caror pensii se recoreleaza vor beneficia si de acoperirea integrala a inflatiei, recorelarea are ca efect cresterea reala a pensiilor acestei categorii de persoane. Astfel, in anul 2003 pensiile pentru vechime completa, care beneficiaza de recorelare, vor creste in termeni reali, in urma aplicarii etapelor de recorelare, cu 11%, iar cele de urmas, cu 8,93% .
    Ca urmare a proceselor de indexare diferentiata si recorelare pensia medie neta a persoanelor cu vechime completa, care beneficiaza de recorelare, va creste de la 2.176.075 lei in decembrie 2002 la 2.777.651 lei in decembrie 2003 (27,64%).
    3.3. In ultima parte a anului 2002 se vor acorda ajutoare pentru circa 200 mii de veterani de razboi, ajutoare anuale pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si termice, precum si pentru nevoi casnice, in valoare totala de 63 miliarde lei.
    3.4. In luna decembrie 2002 se vor distribui pentru pensionari tichete de calatorie pentru anul 2003, cu reduceri de 50%, pe calea ferata, mijloace auto si fluviale. Sumele alocate de la bugetul de stat in acest scop totalizeaza 225 miliarde lei.
    3.5. In semestrul II al anului 2002 190 mii de pensionari vor beneficia de bilete de tratament subventionate din bugetul asigurarilor sociale cu 850 miliarde lei, iar in semestrul I al anului 2003 vor fi distribuite 200 de mii de bilete de tratament, pentru care subventia va fi de 1.000 miliarde lei.

    4. Majorarea salariilor
    4.1. Salariul de baza minim brut pe tara va creste la 1 ianuarie 2003 de la 1,75 milioane lei, cat reprezinta in prezent, la 2,5 milioane lei.
    4.2. Personalul bugetar va beneficia in cursul trimestrului IV al anului 2002 de o crestere a salariilor cu 12%, care, adaugata la majorarea cu 8% din luna ianuarie 2002, va acoperi integral cresterile prognozate ale preturilor de consum din acest an.
    Pana la finele lunii octombrie a anului 2002 va fi definitivat noul proiect de act normativ cu privire la salarizarea personalului bugetar.
    4.3. Incepand cu data de 1 ianuarie 2003 se va asigura o crestere in termeni reali a salariilor nete, astfel incat, ca medie a anului 2003 fata de media anului 2002, sa se asigure cresterea de 3% .

    5. Majorarea alocatiilor de stat pentru copii
    Fata de nivelul actual al alocatiei de stat pentru copii, de 180 mii lei, incepand cu luna iulie 2003 acest nivel va creste cu 17%, ajungand la 210 mii lei/copil.
    Majorarea alocatiilor in anul 2003 urmeaza sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului inainte de elaborarea proiectului bugetului de stat pe anul 2003; efortul financiar suplimentar va fi in anul respectiv de peste 1.760 miliarde lei.

    6. Stimularea ocuparii fortei de munca si reducerea somajului
    a) Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in programul de ocupare temporara a fortei de munca pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale in perioada sezonului rece (noiembrie - martie).
    Subventia acordata pentru fiecare loc de munca urmeaza sa fie la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, la care se adauga contributiile sociale datorate de angajator.
    Efortul financiar este estimat la 56 miliarde lei in anul 2002 si la 120 miliarde lei in anul 2003.
    b) Acordarea de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj, diferentiat in functie de rata somajului din fiecare judet, astfel:
    - pentru judetele care inregistreaza constant o rata a somajului mai mica sau egala cu rata medie a somajului la nivel national se vor acorda credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei;
    - pentru judetele cu o rata medie a somajului mai mare decat rata la nivel national creditele se vor acorda cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
    Masura care se va aplica in trimestrul IV al anului 2002 va conduce la cresterea numarului de locuri de munca durabile, indeosebi in zonele cu o rata inalta a somajului.

    II. Asigurarea populatiei si a economiei nationale cu energie electrica, termica si gaze naturale in perioada iulie 2002 - martie 2003

    1. Consumul total de energie electrica estimat pentru perioada iulie 2002 - martie 2003 este de 43.280 mii GWh si va fi asigurat de urmatorii producatori:
                                              - mii GWh -
    - S.C. "Termoelectrica"                      22.580
    - S.C. "Hidroelectrica"                      11.380
    - S.N. "Nuclearelectrica"                     4.450
    - Regia Autonoma pentru Activitati
      Nucleare (RAAN)                               810
    - alti producatori                            4.060

    2. Consumul de energie termica furnizata in regim centralizat insumeaza 24.100 mii Gcal. si urmeaza sa fie asigurat astfel:
                                              - mii Gcal. -
    - S.C. "Termoelectrica" + centralele
      transferate la administratiile
      publice locale                              14.040
    - Regia Autonoma pentru Activitati
      Nucleare (RAAN)                              1.818
    - alti producatori                             8.242

    3. Resursele de energie primara necesare Societatii Comerciale "Termoelectrica" pentru producerea energiei electrice si termice si cantitatile ce urmeaza sa fie asigurate din tara si din import sunt urmatoarele:
                              Total    Tara       Import
    - lignit (mii tone)      17.392    17.392        -
    - huile (mii tone)          350       350        -
    - pacura (mii tone)       1.429       300     1.129
    - gaze naturale           2.613     1.045,2   1.567,8
     (milioane mc)

    4. Necesarul de resurse financiare pentru achizitionarea combustibililor de catre Societatea Comerciala "Termoelectrica" insumeaza 26.850 miliarde lei, din care:
    - 19.730 miliarde lei pentru plata combustibililor din tara;
    - 200 milioane dolari S.U.A. (7.120 miliarde lei la un curs mediu de 35.600 lei/dolar S.U.A.) pentru contractarea si plata combustibililor din import.
    Suma de 200 milioane dolari S.U.A. urmeaza sa se asigure prin contractarea unui credit cu garantia statului de pe pietele financiare internationale, prin intermediul unui consortiu bancar, cel mai tarziu pana la data de 31 august 2002.
    Suma de 19.730 miliarde lei pentru plata combustibililor din tara se va asigura din sursele financiare proprii ale Societatii Comerciale "Termoelectrica" - S.A. si din credite bancare interne.

    5. Combustibilii necesari Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (2.800 mii tone lignit si 120 mii tone pacura) vor fi asigurati din resursele financiare proprii

    6. Programul detaliat de finantare si de esalonare a platilor, de contractare, livrare si transport al combustibililor din tara si din import, in vederea asigurarii consumului curent si a stocurilor de siguranta pentru iarna anilor 2002 - 2003, va fi prezentat spre aprobare Guvernului pana la data de 30 iulie 2002
    Programul va cuprinde si modul de asigurare a surselor proprii de finantare rezultate din incasarea facturilor pentru livrarile curente de energie electrica si termica si din reesalonarea creantelor, inclusiv de la institutiile bugetare.

    7. Masurile pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a instalatiilor si pentru reducerea pierderilor de energie vizeaza:
    a) monitorizarea lunara a programelor de reparatii la toate instalatiile prevazute sa functioneze in perioada de iarna, precum si la cele de rezerva, astfel incat acestea sa se realizeze la termenele stabilite. Valoarea totala a reparatiilor cuprinse in programele societatilor comerciale "Termoelectrica", "Hidroelectrica", "Transelectrica", "Electrica", al Societatii Nationale "Nuclearelectrica", al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare si la centralele transferate la administratiile publice locale insumeaza 9.327 miliarde lei si vor fi finantate din surse proprii;
    b) reducerea pierderilor la productia si transportul energiei electrice si termice, dupa cum urmeaza:
    - reducerea cu 1,85% (114 miliarde lei) a pierderilor in reteaua de distributie, in posturile de transformare si in statiile existente la Societatea Comerciala "Electrica", ca urmare a realizarii programelor de reparatii si reabilitare;
    - reducerea cu 1,52% (circa 120 miliarde lei) a pierderilor in retelele de transport ale Societatii Comerciale "Termoelectrica", pe baza programului de refacere a unor retele si izolatii;
    - reducerea cu 0,75% (10 miliarde lei) a pierderilor pe liniile de inalta tensiune ale Societatii Comerciale "Transelectrica".

    8. Consumul rezidential estimat pentru perioada iulie 2002 - martie 2003 va fi asigurat cu urmatoarele cantitati de combustibili considerate necesare:
    - 2.482,7 milioane mc gaze naturale (exclusiv consumul centralelor Societatii Comerciale "Termoelectrica" si al centralelor transferate la administratiile publice locale);
    - 1 milion tone carbune;
    - 2,5 milioane mc masa lemnoasa pentru incalzire si pentru alte nevoi locale.
    Pentru locuitorii din Muntii Apuseni se va acorda in continuare reducerea cu 50% a contravalorii masei lemnoase achizitionate de la Regia Nationala a Padurilor.
    Toate resursele de combustibili pentru consumul rezidential se vor asigura din tara.

    III. Asigurarea cu energie termica a localitatilor in iarna anilor 2002 - 2003 si actiuni pentru reducerea costurilor de productie

    1. Asigurarea cu energie termica a localitatilor, produsa in centralele termice din subordinea autoritatilor publice locale, se va realiza prin executarea reparatiilor si reviziilor, asigurarea necesarului de combustibili si a stocurilor pentru iarna anilor 2002 - 2003, utilizandu-se urmatoarele surse de finantare:
    a) veniturile proprii ale unitatilor, in cazul reparatiilor si reviziilor;
    b) resursele proprii, subventiile acordate in avans potrivit legii, precum si creditele cu garantia statului, in cazul stocurilor de combustibili.

    2. Reducerea pierderilor in sistemele de transport si distributie a energiei termice prin reabilitarea retelelor de transport si a punctelor termice

    3. Asigurarea pentru anul 2002 a fondurilor necesare pentru lucrarile de modernizare si reabilitare a centralelor termoelectrice si termice din subordinea autoritatilor publice locale, in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2002 privind asigurarea conditiilor de functionare a centralelor termice si electrice de termoficare aflate in administrarea consiliilor judetene si locale
    Pentru finantarea proiectelor de modernizare, reabilitare si adaptare a centralelor si a retelelor de transport si distributie, in concordanta cu necesarul de caldura al localitatilor, se vor elabora programe finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Administratiei Publice, scop in care se vor intreprinde urmatoarele masuri:
    a) fiecare localitate va intocmi si va aproba o strategie la nivel local cu privire la asigurarea serviciilor de incalzire urbana, care va identifica solutiile optime cu privire la producere, transport si distributie in functie de cererea reala si de posibilitatile de asigurare a combustibililor (gaze naturale, pacura, carbuni, combustibili neconventionali - masa verde, rumegus);
    b) stimularea atragerii capitalului privat prin utilizarea parteneriatului public-privat sau a procedurii "BOT" (construieste, opereaza, transfera);
    c) intocmirea de studii de fezabilitate prin care sa se pregateasca investitiile pentru urmatorii ani, avandu-se in vedere necesarul real de energie termica al fiecarei localitati.
    Ministerul Administratiei Publice impreuna cu autoritatile administratiei publice vor efectua o analiza tehnico-financiara a producatorilor si distribuitorilor de energie termica care au costuri de productie pentru energia termica mai mari de 1.350.000 lei/Gcal. si vor intocmi pe aceasta baza grafice de modernizare a acestor capacitati in anul 2003 in vederea reducerii costurilor.

    4. Asigurarea surselor necesare pentru plata datoriilor pe care institutiile bugetare le au catre furnizorii de energie termica
    Se va actualiza situatia datoriilor pe care institutiile bugetare le au catre furnizorii de energie termica la data de 30 iunie 2002.

    5. Asigurarea altor surse financiare pentru plata datoriilor, prin:
    a) vanzarea creantelor rezultate din datoriile catre furnizorii de energie termica;
    b) introducerea sistemului de scontare a facturilor de catre banci pentru utilizatorii de energie termica, in vederea achitarii datoriilor catre furnizori.

    6. Controale permanente ale Ministerului Industriei si Resurselor si ale Ministerului Administratiei Publice asupra modului de pregatire pentru perioada de iarna a productiei de energie electrica si termica si a sistemelor de transport si distributie

    IV. Aprovizionarea populatiei cu produse agroalimentare in perioada toamna - iarna

    Obiectivele prioritare se refera la sustinerea de catre stat a campaniilor agricole din toamna anului 2002 si primavara anului 2003, sprijinirea producatorilor agricoli, stimularea obtinerii unor productii sporite si competitive prin calitate si costuri.

    1. Aprovizionarea populatiei cu produse agroalimentare
    Din analiza efectuata rezulta ca din totalul de 13 grupe principale de produse agroalimentare destinate consumului populatiei la 7 grupe necesarul se asigura integral din productia interna. Acestea sunt: painea si produsele de panificatie, uleiul comestibil rafinat, cartofii, ouale, fructele si legumele proaspete, laptele si produsele lactate (cu un import rezidual de circa 1%).
    La 6 grupe de produse necesarul de consum va fi acoperit partial din import, in diferite proportii: 78% la zahar, 16% la carnea de porcine (inclusiv produse), 4% la carnea de bovine (inclusiv produse), 18% la carnea de pasare, 48% la conserve de legume si 18% la conserve de fructe.
    Pentru asigurarea produselor alimentare necesare populatiei in perioada 2002 - 2003 se vor lua urmatoarele masuri:

    2. Sustinerea dezvoltarii industriei alimentare
    In acest sens se vor initia si se vor dezvolta urmatoarele:
    a) Programul de sustinere financiara a dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii din industria alimentara prin acordarea de alocatii financiare nerambursabile, care sa acopere partial costurile de investitii pentru achizitionarea de echipamente si tehnologii moderne, incepand cu anul 2003;
    b) Fondul national de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, care va analiza si va acorda cu prioritate garantii pentru investitiile fezabile ale intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul alimentar.

    3. Comercializarea produselor agroalimentare
    3.1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2003 urmeaza sa intre in vigoare legea de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, care stabileste principiile generale privind desfasurarea activitatilor comerciale, asigurand respectarea liberei concurente, protectia vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si protectia mediului.
    Prin aplicarea stricta a prevederilor acestei legi se vor asigura:
    a) exercitarea activitatii comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica numai cu personal care indeplineste anumite cerinte profesionale, pentru protectia consumatorilor;
    b) delimitarea perioadelor de soldare si conditiile in care aceste operatiuni pot fi efectuate;
    c) aducerea la cunostinta cumparatorilor de catre primarii a informatiilor privind unitatile comerciale si perioadele in care se fac reduceri de preturi atat la produsele din productia indigena, cat si la cele din import;
    d) promovarea unui sistem de magazine de fabrica, care sa practice preturi fara adaosuri comerciale sau cu adaosuri comerciale minime; totodata vor fi reglementate vanzarile promotionale, vanzarile de soldare, vanzarile prin magazine sau depozite de fabrica in structurile de vanzare mici, medii si mari.
    3.2. Promovarea infiintarii pietelor de gros pentru legume si fructe si pentru alte produse agroalimentare in judetele Timis, Iasi, Cluj, Dolj, Brasov si Teleorman, in scopul dezvoltarii unor fluxuri de colectare si de valorificare a productiei agricole si al eliminarii intermediarilor din pietele stradale.

    4. Amenajari de imbunatatiri funciare
    a) Din administrarea Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare

    Semestrul II 2002
    - aplicarea udarilor la culturile aflate in vegetatie, precum si la culturile ce se seamana in aceasta toamna pe circa 150 mii ha;
    - intretinerea si repararea amenajarilor de imbunatatiri funciare, de irigatii, desecari - drenaje, combaterea eroziunii solului si apararea impotriva inundatiilor.
    Rezulta ca in semestrul II al anului 2002 este necesar sa se suplimenteze bugetul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare cu un total de 750 miliarde lei.

    Semestrul I 2003
    - intretinerea si repararea amenajarilor de imbunatatiri funciare, de irigatii, desecari - drenaje, combaterea eroziunii solului si apararea impotriva inundatiilor;
    - asigurarea aplicarii udarilor pe o suprafata de 630 mii ha;
    - evacuarea apei aflate in exces.
    b) Din administrarea asociatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii si a altor agenti economici
    - Subventionarea energiei electrice necesare pentru:
       - continuarea aplicarii udarilor pe o suprafata de 20 mii ha, in valoare de 20 miliarde lei;
       - udari de aprovizionare si rasarire pe o suprafata de 20 mii ha, in valoare de 25 miliarde lei.
    - Subventii pentru intretinerea si repararea infrastructurii de irigatii, in valoare de 15 miliarde lei.
    Rezulta ca pentru semestrul II al anului 2002 sunt necesare pentru asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii si alti agenti economici subventii suplimentare in valoare de 60 miliarde lei.

    5. Dezvoltarea zootehniei
    Obiectivul principal in zootehnie in perioada 2002 - 2003 il constituie stoparea declinului efectivelor de animale si al productiilor animaliere, precum si realizarea unor cresteri la acesti indicatori.
    Se vor aplica in cele mai bune conditii masurile de sustinere a crescatorilor de animale incepute in acest an, astfel incat la sfarsitul anului efectivele de animale sa inregistreze o crestere semnificativa fata de anul 2001, ajungandu-se la 3.100 mii bovine, 7.850 mii ovine, 5.070 mii porcine si 75.000 mii pasari.
    In acest cadru se va asigura o crestere corespunzatoare a productiilor animaliere (310 mii tone carne bovine, 116 mii tone carne ovine, 620 mii tone carne porcine, 370 mii tone carne pasare).
    Productia totala de lapte realizata la sfarsitul anului va fi de 51,5 milioane hectolitri, iar productia de oua va fi de 6,2 miliarde bucati.
    Pentru sustinerea crescatorilor de animale in acest an se va aloca din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor suma totala de 3.090 miliarde lei.
    In scopul relansarii activitatii de crestere a animalelor (conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 168/2001 privind punerea in valoare a constructiilor zootehnice dezafectate, destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate) se va accelera punerea in valoare a constructiilor zootehnice dezafectate, destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate; a fost deja atribuit in folosinta gratuita un numar de 520 de adaposturi.
    Pentru sprijinirea persoanelor fizice care vor prelua in continuare spatii dezafectate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 141/2002, a fost elaborat si se va actiona pentru aplicarea intocmai a Programului pentru sprijinirea fermierilor privati in vederea achizitionarii materialului de reproductie, crestere si ingrasare din speciile taurine si porcine si procurarea de utilaje noi specifice activitatii din zootehnie (prin acest program este alocata suma de 200 miliarde lei).
    Pentru primul semestru al anului 2003 se va asigura continuarea masurilor de sprijinire a crescatorilor de animale incepute in anul 2002, urmand sa se actioneze in urmatoarele directii:
    a) asigurarea de material de reproductie cu valoare zootehnica ridicata prin identificarea materialului biologic disponibil din unitatile de cercetare si fermele de elita, precum si prin procurarea acestui material din surse externe;
    b) reconsiderarea activitatii tehnice si organizatorice din oficiile judetene de reproductie si selectie a animalelor pentru extinderea tehnologiilor moderne de reproductie.

    6. Sprijinirea producatorilor agricoli pentru infiintarea culturilor din toamna anului 2002
    In toamna anului 2002 suprafata programata a se insamanta este de 3.200 mii ha.
    In vederea realizarii suprafetelor programate se va amplifica sprijinul acordat producatorilor agricoli constand in asigurarea semintelor certificate:
    a) pentru utilizarea de seminte certificate la culturile de grau si orzoaica de toamna producatorii agricoli vor beneficia din partea statului de reducerea diferentiata a pretului de achizitie la seminte, insumand circa 1.092 miliarde lei (290 miliarde lei din bugetul anului 2002 si 802 miliarde lei din bugetul anului 2003);
    b) semintele necesare infiintarii culturilor de toamna vor fi pregatite in unitati specializate si vor fi puse la dispozitie producatorilor agricoli in timp optim.

    7. Pentru ajutorarea populatiei Regia Nationala a Padurilor va pune la dispozitie in aceasta toamna circa 2,5 milioane mc masa lemnoasa pentru incalzire si nevoi locale, la un pret mediu mai mic de 300 mii lei/mc.

    V. Asigurarea alimentarii cu apa a localitatilor si cetatenilor; evitarea cresterii necontrolate a tarifului apei potabile

    1. Cresterea numarului de consumatori racordati la sisteme centralizate de alimentare cu apa potabila prin:
    1.1. extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabila existente:
    a) intensificarea lucrarilor pentru finalizarea programelor de investitii in vederea extinderii si modernizarii sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabila a localitatilor rurale si urbane, aflate in derulare (MUDP-I, MUDP-II);
    b) urgentarea implementarii programelor noi de investitii pentru extinderea, retehnologizarea, reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa in localitati urbane: ISPA si SAMTID (cofinantate de BERD si BEI);
    c) urgentarea implementarii programelor noi de dezvoltare a infrastructurii rurale: SAPARD si PDR;
    d) continuarea politicii de promovare si implementare a unor noi programe de investitii avand ca obiectiv dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea si retehnologizarea sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabila a localitatilor urbane si rurale;
    1.2. reducerea pierderilor si rationalizarea consumurilor:
    a) promovarea la nivel local a unor programe vizand lucrari de reparatii, reabilitare si retehnologizare a sistemelor existente;
    b) imbunatatirea randamentelor, reducerea consumurilor si a pierderilor, cu prioritate pe retelele publice de distributie a apei;
    c) schimbarea sistemului de tarifare prin introducerea sistemului binom si a unei grile tarifare progresive, care sa stimuleze economisirea si utilizarea rationala a apei potabile de catre consumatori;
    d) continuarea si generalizarea contorizarii la nivel de bransament a tuturor consumatorilor pana la data de 31 decembrie 2003, intr-o prima etapa, si pana la nivel de apartament in etapa a II-a.

    2. Preintampinarea si evitarea cresterii necontrolate a tarifelor si ridicarea calitatii serviciilor de alimentare cu apa prin:
    a) urgentarea masurilor organizatorice necesare pentru intrarea efectiva in functiune a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala - ANRSC;
    b) elaborare si adoptarea normelor metodologice privind stabilirea, ajustarea, modificarea, avizarea si aprobarea tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apa;
    c) licentierea/autorizarea tuturor operatorilor dupa criterii de performanta si stimularea procesului de concentrare a operatorilor in companii la nivel judetean sau regional;
    d) armonizarea legislatiei romanesti in concordanta cu reglementarile Uniunii Europene cu privire la conditiile tehnice necesare asigurarii alimentarii cu apa prin sisteme centralizate in situatiile in care nu exista un sistem centralizat de canalizare pentru evacuarea si epurarea apelor uzate.

    3. Atragerea participarii capitalului privat la finantarea si executia obiectivelor de investitii aferente sistemelor de alimentare cu apa, precum si la gestionarea si exploatarea serviciilor publice centralizate de alimentare cu apa a localitatilor prin:
    a) sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in realizarea unor contracte de parteneriat public-privat pentru finantarea nevoilor urgente de investitii;
    b) elaborarea unei metodologii si a documentelor-cadru pentru pregatirea si implementarea proiectelor de investitii tip BOT;
    c) elaborarea procedurilor si a documentelor-cadru (regulamentul-cadru si contractul-cadru) pentru delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apa.

    4. Crearea unor surse alternative de finantare prin institutionalizarea creditului local si extinderea utilizarii acestuia in finantarea investitiilor din infrastructura aferenta sistemelor de alimentare cu apa prin:
    a) infiintarea si organizarea Bancii de Investitii a Autoritatilor Locale - BIAL;
    b) solicitarea asistentei tehnice finantate de Uniunea Europeana - PHARE pentru intarirea capacitatii institutionale a BIAL.

    VI. Stoparea actiunilor de evacuare a cetatenilor din apartamente pentru restante la plata intretinerii

    In vederea stoparii actiunilor de evacuare a cetatenilor din apartamente pentru restante la plata intretinerii vor fi luate urmatoarele masuri de natura administrativa:
    a) adoptarea unor masuri sau programe speciale privind ajutorarea pe perioade limitate a familiilor nevoiase, membre ale asociatiilor de proprietari sau de locatari, de catre adunarea generala a asociatiei de proprietari si/sau de locatari;
    b) realizarea unor aranjamente de plata a datoriilor restante pe baza unui grafic si a unui angajament de plata, elaborate de comun acord intre asociatia de proprietari si/sau de locatari, pe de o parte, si proprietarii sau chiriasii care au debite la intretinere, pe de alta parte;
    c) pe baza hotararii adunarii generale a proprietarilor sau a locatarilor actionarea in justitie se va face numai dupa informarea consiliului local care poate acorda ajutoare in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; se va intreprinde in acest scop o justa si temeinica analiza a situatiei sociale a debitorului;
    d) asigurarea unor spatii cu chirie pentru persoanele care sunt in situatia de a fi evacuate prin executare silita, ca urmare a aplicarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile;
    e) acordarea de credite ipotecare necesare achitarii datoriilor restante si, in acest sens, implicarea consiliului local in acordarea de consiliere juridica.

    VII. Realizarea de locuinte cu caracter social

    1. Conform prevederilor Programului de guvernare pe perioada 2001 - 2004 se realizeaza locuinte cu caracter social in cadrul programului de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, si al programelor de constructii pentru locuinte sociale.
    In perioada 2002 - 2003 vor fi construite circa 21.000 de locuinte cu caracter social, destinate inchirierii pentru tineri si familii de tineri ale caror venituri nu le permit achizitia unei locuinte in proprietate sau inchirierea in conditiile pietei.
    Programul vizeaza accesul tinerilor la o locuinta, asigurarea stabilitatii specialistilor prin crearea unor conditii de locuit decente si va conduce la crearea de noi locuri de munca pentru persoanele disponibilizate din alte domenii de activitate.
    2. Pentru realizarea locuintelor cu chirie pentru tineri au fost si vor fi adoptate solutii constructive moderne, rapide si ieftine, cu utilizarea preponderenta a materialelor de constructii de provenienta locala.
    Aceste locuinte vor fi construite in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti.
    Amplasamentele pentru toate locuintele ce se vor realiza in perioada 2002 - 2003 au fost puse la dispozitie de autoritatile publice locale.
    In cadrul Programului "Constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii" se deruleaza si alte doua subprograme cu caracter social, si anume:
    a) subprogramul constructiei de locuinte destinate inchirierii de catre tinerii proveniti din institutii de ocrotire sociala care au implinit varsta de 18 ani;
    b) subprogramul constructiei de locuinte destinate inchirierii de catre medici rezidenti si alti tineri specialisti.
    3. In cadrul programului au fost preluate 3.750 de apartamente in blocuri de locuinte aflate in diferite faze de executie si nefinalizate datorita lipsei sau insuficientei surselor de finantare.
    Pentru construirea de locuinte sociale, destinate unor categorii de persoane la care nivelul resurselor si/sau de existenta nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei, prin Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei se deruleaza doua programe de constructii de locuinte sociale:
    a) programul constructiei de locuinte sociale, ce se realizeaza in baza prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    b) programul constructiei de locuinte sociale cu credit extern contractat si garantat de Guvern prin Hotararea Guvernului nr. 687/1997 privind contractarea si garantarea de catre Guvern a unor credite pentru realizarea unor programe guvernamentale privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, asigurarea cu locuinte sociale, refacerea si dezvoltarea infrastructurii in intravilanul localitatilor rurale.
    Chiria nominala pentru aceste locuinte va fi subventionata din surse ale bugetelor locale, nivelul maxim al chiriei pentru locuintele sociale fiind de 10% din venitul net lunar pe familie.
    4. Finantarea programelor se realizeaza astfel:
    a) pentru programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii - din surse ale bugetului de stat si/sau credite externe achizitionate si garantate de stat prin Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si Agentia Nationala pentru Locuinte, precum si din surse ale bugetelor locale si surse ale agentilor economici care exploateaza retelele de utilitati;
    b) pentru programul de constructii de locuinte sociale - din bugetele locale si/sau bugetul de stat. Pentru programe la nivel national finantarea se face, conform prevederilor acestor programe, din surse ale bugetului de stat si ale bugetelor locale, inclusiv din credite externe achizitionate si garantate de stat prin Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.
    In anul 2002 alocatiile de la bugetul de stat pentru programul constructiei de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, sunt in valoare de 850 miliarde lei. Din creditul extern acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-a prevazut suma de 1.044 miliarde lei.
    Pentru programul constructiei de locuinte sociale realizat in baza prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2002 se finanteaza constructia a 368 de unitati locative pentru care s-a alocat de la bugetul de stat suma de 30 miliarde lei in completarea sumelor prevazute din bugetele locale.
    Programul constructiei de locuinte sociale cu credit extern prevede pentru anul 2002 finantarea a 1.372 de unitati locative pentru care s-au alocat 43,239 milioane dolari S.U.A.
    Datele prezentate conduc la concluzia ca prevederile Programului de guvernare privind constructia de locuinte cu caracter social pentru perioada 2001 - 2004 vor fi realizate.

    ANEXA 1
    la Programul social pe perioada 2002 - 2003

    Distributia teritoriala preconizata pentru perioada 2002 - 2003 in cadrul Programului de constructii de locuinte pentru tineret, destinate inchirierii (in care autoritatea responsabila este Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei - Agentia Nationala a Locuintelor, iar autoritatea colaboratoare este Ministerul Finantelor Publice), se prezinta astfel:
_______________________________________
Nr.  Judetul                 Numarul
crt.                         unitatilor
                             locative
_______________________________________
  1. Alba                       337
_______________________________________
  2. Arad                       186
_______________________________________
  3. Arges                      279
_______________________________________
  4. Bacau                      804
_______________________________________
  5. Bihor                      497
_______________________________________
  6. Bistrita-Nasaud            386
_______________________________________
  7. Botosani                   721
_______________________________________
  8. Brasov                     219
_______________________________________
  9. Braila                     462
_______________________________________
 10. Buzau                      197
_______________________________________
 11. Caras-Severin              346
_______________________________________
 12. Calarasi                   475
_______________________________________
 13. Cluj                       544
_______________________________________
 14. Constanta                1.289
_______________________________________
 15. Covasna                    150
_______________________________________
 16. Dambovita                  820
_______________________________________
 17. Dolj                       517
_______________________________________
 18. Galati                     669
_______________________________________
 19. Giurgiu                    210
_______________________________________
 20. Gorj                       307
_______________________________________
 21. Harghita                   476
_______________________________________
 22. Hunedoara                  650
_______________________________________
 23. Ialomita                   206
_______________________________________
 24. Iasi                     1.100
_______________________________________
 25. Ilfov                      218
_______________________________________
 26. Maramures                  427
_______________________________________
 27. Mehedinti                  191
_______________________________________
 28. Mures                      681
_______________________________________
 29. Neamt                      802
_______________________________________
 30. Olt                        638
_______________________________________
 31. Prahova                    449
_______________________________________
 32. Satu Mare                  338
_______________________________________
 33. Salaj                       96
_______________________________________
 34. Sibiu                      680
_______________________________________
 35. Suceava                    579
_______________________________________
 36. Teleorman                  786
_______________________________________
 37. Timis                      486
_______________________________________
 38. Tulcea                     312
_______________________________________
 39. Vaslui                     556
_______________________________________
 40. Valcea                     328
_______________________________________
 41. Vrancea                  1.224
_______________________________________
 42. Bucuresti                  309
_______________________________________
     TOTAL:                  20.947
_______________________________________

    VIII. Creditarea in sistem colectiv a domeniului locativ

    1. Ameliorarea situatiei locative a cetatenilor cu venituri mici si mijlocii prin:
    a) organizarea unui cadru de finantare si creditare prin banci specializate pentru constructia de locuinte noi sau pentru modernizarea, extinderea, cumpararea si/sau repararea locuintelor existente;
    b) crearea unui mecanism de finantare in doua faze:
    - constituirea unor fonduri provenite de la cei interesati (circa 40% din valoarea proiectului);
    - obtinerea unor credite pentru completarea capitalului de investitie necesar (circa 60%).
    c) stabilirea unor dobanzi pentru depozite si pentru credite sub dobanda pietei prin stricta corelare a celor doua procese;
    d) acordarea unor prime de stat calculate in raport cu fondurile economisite pe perioada unui an de catre deponenti.

    2. Gestionarea fondurilor acumulate prin economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ se va face prin:
    a) banci specializate sau case de economii, precum si prin filiale specializate ale unor banci straine;
    b) asigurarea unei stricte supravegheri a acestor institutii din partea Bancii Nationale a Romaniei si a posibilitatii de a face plasamente sigure (de exemplu, titlurile de stat);
    c) instituirea unor reguli foarte stricte, aprobate de Banca Nationala a Romaniei, pentru acordarea creditelor si pentru auditarea clientilor.

    3. Constituirea unui cadru foarte larg pentru beneficiarii acestui sistem, in care pot fi cuprinse:
    a) persoane fizice cu un potential de economisire in rate lunare sau anuale;
    b) administratiile locale, pentru proiecte in domeniul locativ (locuinte sociale);
    c) persoane juridice, pentru proiecte in domeniul locativ.

    4. Crearea unui cadru unitar privind asigurarea imobilelor in caz de cutremur, inundatii si incendii si sprijinirea financiara a familiilor cu venituri mici pentru a incheia contracte de asigurari, urmand ca despagubirile sa fie acordate pana la nivelul pagubei.

    5. Stimularea constructiilor care pot deveni un factor puternic de dezvoltare a economiei nationale.

    IX. Masuri sociale in sistemul de invatamant

    1. Programul privind crearea de scoli-centre de zona si asigurarea cu mijloace de transport
    a) In anul 2002 se prevede crearea a peste 200 de scoli-centre de zona, iar pentru transportul elevilor s-a stabilit achizitionarea a 224 de microbuze, numarul elevilor beneficiari de transport scolar fiind de 6.400. Pana in prezent au fost achizitionate de la Societatea Comerciala "Aro" - S.A. 195 de microbuze.
    b) Fondurile alocate de la buget in acest scop insumeaza 100 miliarde lei.
    c) Pentru anul 2003 se propune achizitionarea a peste 200 de mijloace de transport.

    2. Asigurarea rechizitelor scolare gratuite pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse
    In anul scolar 2001 - 2002 au fost alocate in acest scop 200 miliarde lei, iar fondurile ce vor fi alocate in anul scolar 2002 - 2003 vor depasi suma de 200 miliarde lei.

    3. Programul de reabilitare a scolilor
    a) Proiectul initial de reabilitare a scolilor prevedea ca obiectiv reabilitarea a 900 de unitati scolare (termen final de realizare - 31 iulie 2002). Ministerul Educatiei si Cercetarii va lua masuri pentru reabilitarea unui numar suplimentar de circa 300 de unitati scolare pana la data de 31 ianuarie 2004.
    b) Punerea in functiune a unitatilor scolare reabilitate s-a realizat astfel: 270 de unitati scolare in anul 2001, 66 de scoli pana la data de 20 aprilie 2002, restul urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2002.
    c) Numarul de elevi care vor beneficia de cele 900 de unitati scolare reabilitate este de aproximativ 200.000, iar al celor care vor beneficia de unitatile reabilitate suplimentar va fi de circa 70.000.
    d) In anul 2003 vor fi reabilitate alte 300 de scoli, numarul elevilor care vor beneficia de acestea fiind de circa 93.000. Costurile estimate: 30 milioane dolari S.U.A., cu finantare din fonduri acordate de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei.

    4. Tabere scolare pentru elevi si studenti
    a) Fondurile alocate in anul 2002 de la bugetul de stat pentru organizarea taberelor scolare pentru elevi insumeaza 90 miliarde lei. De aceste tabere beneficiaza peste 29.000 de copii, din care 16.000 in tabere sociale; in anul 2003 se vor aloca in acest scop circa 105 miliarde lei.
    b) Pentru organizarea taberelor studentesti se va aloca in anul 2002 suma de 14 miliarde lei, fiind contractate aproximativ 7.800 de locuri, iar pentru anul 2003 se prevede suma de 20 miliarde lei, numarul de locuri ridicandu-se la 9.500. Aceste tabere sunt gratuite, de ele beneficiind studentii performanti si cei care se confrunta cu probleme sociale sau medicale.

    5. Programul privind acordarea de burse pentru continuarea studiilor pentru studenti in vederea prevenirii si combaterii marginalizarii sociale
    a) In conformitate cu Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, aceste burse vor fi acordate incepand cu anul universitar 2002 - 2003, finantarea lor fiind cuprinsa in contractul institutional.
    b) Studentii care beneficiaza de asemenea burse au acces gratuit in tabere de odihna sau de instruire.

    6. Acordarea de burse de studii unor studenti din mediul rural
    Pentru imbunatatirea procesului educational si pentru sprijinirea tinerilor care din motive economice nu au acces la forme superioare de educatie, in anul universitar 2001 - 2002 Guvernul a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru 1.000 de burse de studii acordate unor studenti din mediul rural, cuantumul lunar al bursei fiind de 1.500.000 lei. Programul burselor pentru studentii din mediul rural va continua si in anul universitar 2002 - 2003.

    7. Asigurarea cu produse lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul obligatoriu
    Masura va fi introdusa in mod gradual, beneficiari fiind, intr-o prima etapa, elevii din clasele 1 - 4 din invatamantul de stat, respectiv 1.009 mii elevi, urmati de cei din zonele defavorizate. Produsele vor fi acordate pe durata intregului an scolar, cheltuielile zilnice reprezentand circa 7 mii lei/elev.

    X. Ameliorarea starii de sanatate a populatiei

    In vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei, scaderii morbiditatii si reducerii deceselor evitabile, in baza Programului de guvernare, in perioada 2001 - 2002 Guvernul a adoptat si a pus in practica o serie de masuri privind protectia sociala a grupurilor de populatie expuse la risc, acordarea medicamentelor esentiale in regim compensat si gratuit, continuarea masurilor de protectie fata de bolile transmisibile si cronice, acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii in varsta de 0 - 1 an, precum si masuri de reforma sanitara, de eficientizare a serviciilor de sanatate.
    Strategia Ministerului Sanatatii si Familiei privind politica de reorganizare a spitalelor, reforma finantarii spitalelor, politica medicamentului si materialelor sanitare, precum si masurile de protectie a persoanelor cu handicap sunt in derulare si constituie masuri de reorientare a sectorului sanitar catre pacient, de crestere a calitatii actului medical.
    In afara masurilor de protectie sociala luate pana in prezent in sectorul sanitar, Ministerul Sanatatii si Familiei va actiona si in urmatoarele directii:

    1. Restructurarea retelei spitalelor si descentralizarea acesteia
    a) Transferul bunurilor imobile ale unitatilor sanitare din patrimoniul Ministerului Sanatatii si Familiei in patrimoniul consiliilor judetene si al consiliilor locale
    b) Reorganizarea unor spitale si/sau sectii exterioare, neperformante, in unitati de asistenta medico-sociala in subordinea consiliilor judetene, a consiliilor locale si in coordonarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, a Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap sau a Ministerului Administratiei Publice
    c) Transformarea imobilelor disponibile din sectorul sanitar in locuinte sociale sub coordonarea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei
    d) Actualizarea de catre casele de asigurari de sanatate a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu unitatile sanitare ce vor fi reorganizate si utilizarea fondurilor disponibilizate pentru programe prioritare de asistenta medicala a batranilor si persoanelor cu probleme sociale speciale.

    2. Dezvoltarea retelei de diagnostic si tratament ambulatoriu prin restructurarea si reabilitarea retelei ambulatoriului de specialitate

    3. Asigurarea medicamentelor gratuite si compensate
    Pentru semestrul II al anului 2002 valoarea medicamentelor gratuite si compensate prevazute in bugetul Fondului de asigurari de sanatate este de 3.050 miliarde lei, iar pentru semestrul I al anului 2003 se estimeaza 3.500 miliarde.
    Pentru pensionarii cu venituri de pana la 1,4 milioane lei pe luna lista medicamentelor gratuite va fi suplimentata cu 40 - 50 de medicamente esentiale din productia interna. In acest mod va fi asigurat gratuit un numar de 2 - 3 medicamente, in functie de specificul fiecarei afectiuni cu incidenta majora asupra morbiditatii la persoanele varstnice, in afara celor prevazute in lista actuala de medicamente gratuite.

    4. Asigurarea incalzirii spitalelor in perioada de iarna 2002 - 2003
    a) Societatea Comerciala "Termoelectrica" si autoritatile publice locale vor asigura cu prioritate agentul termic furnizat in regim centralizat la parametrii necesari functionarii normale a spitalelor in perioada de iarna.
    b) Autoritatile publice locale vor asigura stocurile de combustibili si aprovizionarea pentru consumul curent al unitatilor sanitare la care agentul termic este furnizat de centrale sau sisteme de incalzire proprii.

    XI. Extinderea gradului de cuprindere a persoanelor defavorizate, cu venituri mici, in reteaua de magazine "economat"

    1. Cresterea numarului de magazine "economat", de la 290 existente in prezent la 833 pana la data de 30 iunie 2003, prin infiintarea a 243 de magazine pana la data de 30 decembrie 2002 si a inca 300 de magazine in semestrul II al anului 2003

    Se va actiona cu deosebire in judetele care nu dispun de o asemenea retea sau in care numarul magazinelor este redus (Arges, Calarasi, Harghita, Ilfov, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Tulcea, Bucuresti etc.).
    a) Numarul de beneficiari ai facilitatilor oferite prin aceste magazine va depasi la sfarsitul acestui an 1 milion de persoane, urmand ca pana la data de 30 iunie 2003 sa acopere circa 75% din totalul persoanelor defavorizate.
    b) Pentru cresterea accesibilitatii la acest sistem se vor crea raioane tip economat si in cadrul unor magazine obisnuite.

    2. Infiintarea si extinderea de magazine "economat" prin apelarea la spatiile disponibile din reteaua cooperatiei de consum

    3. Se va asigura un numar minim de 9 produse de prima necesitate, ce vor fi comercializate prin toate magazinele de acest tip din toate judetele (paine, ulei, zahar, faina, malai, lapte, carne, branza si margarina).

    4. Pentru accelerarea infiintarii de magazine tip economat va fi stimulata practica asocierii consiliilor locale cu societatile comerciale interesate.

    5. Pana la data de 30 septembrie 2002 vor fi efectuate anchete sociale pentru stabilirea numarului persoanelor care pot beneficia de facilitatile economatelor, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 469/2002 privind infiintarea magazinelor "economat".

    ANEXA 2
    la Programul social pe perioada 2002 - 2003

    Distributia pe judete a magazinelor "economat" existente, precum si a celor ce urmeaza sa se infiinteze in semestrul II al anului 2002 si in semestrul I al anului 2003 se prezinta astfel:
___________________________________________________________________
  Judetul        Numarul de  Numarul de magazine ce  Total
                 magazine    se vor infiinta         magazine la
                 existente   ----------------------  30 iunie 2003
                             in sem. II  in sem. I
                             2002        2003
___________________________________________________________________
 Alba                5            5          11           21
___________________________________________________________________
 Arad                1            3          10           14
___________________________________________________________________
 Arges               -            2          15           17
___________________________________________________________________
 Bacau              17            6           -           23
___________________________________________________________________
 Bihor               1            3          11           15
___________________________________________________________________
 Bistrita-Nasaud     2            7           9           18
___________________________________________________________________
 Botosani            4            2          12           18
___________________________________________________________________
 Brasov              4            -          11           15
___________________________________________________________________
 Braila             18            2           -           20
___________________________________________________________________
 Buzau               8            9           -           17
___________________________________________________________________
 Caras-Severin       2           13           -           15
___________________________________________________________________
 Calarasi            -            -          15           15
___________________________________________________________________
 Cluj                5            3           8           16
___________________________________________________________________
 Constanta          27            4           -           31
___________________________________________________________________
 Covasna             3            3          10           16
___________________________________________________________________
 Dambovita           3            4          11           18
___________________________________________________________________
 Dolj               17            3           -           20
___________________________________________________________________
 Galati              3            -          12           15
___________________________________________________________________
 Giurgiu             3            3          10           16
___________________________________________________________________
 Gorj                1            2          10           13
___________________________________________________________________
 Harghita            -            6           8           14
___________________________________________________________________
 Hunedoara           2            2          11           15
___________________________________________________________________
 Ialomita            8            -          12           20
___________________________________________________________________
 Iasi                8            4           8           20
___________________________________________________________________
 Ilfov               -            7           8           15
___________________________________________________________________
 Maramures           2            8          10           20
___________________________________________________________________
 Mehedinti           3           11           -           14
___________________________________________________________________
 Mures               1           17           -           18
___________________________________________________________________
 Neamt               5            3          11           19
___________________________________________________________________
 Olt                 1            4          10           15
___________________________________________________________________
 Prahova            17            -           -           17
___________________________________________________________________
 Satu Mare           5            -           9           14
___________________________________________________________________
 Salaj               3            1          10           14
___________________________________________________________________
 Sibiu               7            4           -           11
___________________________________________________________________
 Suceava             5            6          10           21
___________________________________________________________________
 Teleorman           1           12           -           13
___________________________________________________________________
 Timis               8            1           8           17
___________________________________________________________________
 Tulcea              1            6           9           16
___________________________________________________________________
 Vaslui              4            3          10           17
___________________________________________________________________
 Valcea              5            9           -           14
___________________________________________________________________
 Vrancea            23           14           -           37
___________________________________________________________________
 Bucuresti          57           51          11          119
___________________________________________________________________
 Sectorul 1         19            8           -           27
___________________________________________________________________
 Sectorul 2         14           10           -           24
___________________________________________________________________
 Sectorul 3          3            6           4           13
___________________________________________________________________
 Sectorul 4          8            4           3           15
___________________________________________________________________
 Sectorul 5          3            3           4           10
___________________________________________________________________
 Sectorul 6         10           20           -           30
___________________________________________________________________
 Total magazine:   290          243         300          833
___________________________________________________________________

    XII. Masurile organizatorice pentru implementarea si monitorizarea strategiei de dezvoltare a Vaii Jiului

    A. Principii avute in vedere la stabilirea aranjamentului institutional

    Se are in vedere propunerea unui aranjament institutional care sa asigure identificarea, prioritatea, pregatirea, implementarea, evaluarea si monitorizarea proiectelor, astfel incat sa se asigure realizarea obiectivelor strategice pentru dezvoltarea Vaii Jiului.
    Principiile generale care stau la baza propunerii de aranjament institutional sunt:
    a) strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung necesita un aranjament institutional sustenabil pe durata sa de implementare;
    b) strategia este proprietatea comunitatii din Valea Jiului, iar participarea activa a acesteia pe durata implementarii strategiei reprezinta un element-cheie al succesului;
    c) aranjamentul institutional trebuie sa realizeze o coordonare a resurselor financiare de la diferitii donatori, inclusiv a celor provenind din surse bugetare;
    d) monitorizarea si evaluarea rezultatelor obtinute prin implementarea strategiei stau la baza evaluarii eficientei aranjamentului institutional si a persoanelor angajate in acest demers.

    B. Aranjamente institutionale propuse

    Potrivit Hotararii Guvernului nr. 646 din 20 iunie 2002 aranjamentul institutional pentru implementarea acestei strategii se desfasoara pe doua niveluri, si anume: un nivel politic - decizional si unul executiv - operational, astfel:

    1. La nivel politic - decizional
    Nivelul politic-decizional este asigurat de un forum in care sunt reprezentate Guvernul, autoritatile locale si comunitatea din Valea Jiului.
    a) Forma de organizare
    Avand in vedere ca institutia viitoare trebuie sa fie persoana juridica pentru a fi capabila sa adreseze diferitilor donatori cereri de finantare, urmeaza ca aceasta sa imbrace forma de asociatie.
    b) Componenta
    Prin Hotararea Guvernului nr. 646/2002 se specifica ca strategia este rezultatul consultarii largi a comunitatii locale. In acest sens, in aceasta asociatie vor fi reprezentanti din:
    - Guvern, consiliul judetean si prefectura;
    - administratiile locale, prin primariile localitatilor vizate;
    - comunitatea locala prin: organizatii neguvernamentale, asociatii de disponibilizati, sindicate, patronate, comunitatea oamenilor de afaceri, companii de stat, culte etc.;
    c) Reprezentare si mod de lucru
    Exista doua categorii de membri ai asociatiei, si anume: cei numiti, prin pozitia pe care o ocupa in institutiile statului si administratiei locale, si cei alesi, reprezentand diferitele categorii din comunitatea locala (organizatii neguvernamentale, asociatii patronale, biserica etc.). Numirea acestora din urma se va face pe o perioada limitata (2 ani) pentru a asigura rotirea reprezentantilor diferitelor institutii implicate.
    Activitatea este sustinuta de un secretariat executiv cu sarcini pur administrative de organizare, monitorizare si finalizare a intalnirii membrilor asociatiei.
    d) Conducerea
    Conducerea asociatiei urmeaza sa fie asigurata de un guvernator numit prin hotarare a Guvernului.

    2. La nivel executiv - operational
    Acest nivel are caracter pur executiv, in sensul ca entitatile componente preiau deciziile membrilor asociatiei si pun in opera aranjamentele financiare, organizatorice si monitorizarea pe proiecte. In cadrul acestui nivel se vor infiinta o unitate de implementare si grupuri de lucru specializate. Datorita strictei specializari si abilitati, toate posturile trebuie ocupate prin concurs, cu stabilirea in prealabil a fisei si cerintelor postului, urmand ca numirea pe post sa se faca in consens cu principalii donatori. Avand in vedere ca beneficiarul final este comunitatea locala cu toata multitudinea de probleme identificate in strategie, propunem organizarea pe doua niveluri, si anume:
    a) Unitatea de management, care are urmatoarele roluri:
    - organizarea achizitiilor pe diferitele tipuri de procurare (bunuri, servicii, lucrari), in functie de procedurile donatorului finantator;
    - consolidarea bugetelor pe proiecte;
    - negocierea contractelor;
    - monitorizarea derularii si finalizarii contractelor;
    - intocmirea de rapoarte catre institutiile finantatoare si membrii asociatiei;
    - pregatirea propunerii si documentatiilor pentru membrii asociatiei.
    Unitatea de implementare cuprinde urmatoarele pozitii: director UMP, director financiar, controlor financiar, auditor, ofiter de procurement, ofiter tehnic, asistent;
    b) grupuri de lucru specializate pe domenii de activitate, identificate din portofoliul de proiecte. In componenta acestor grupuri se disting urmatoarele pozitii: director grup de lucru, ofiter de procurement, ofiter tehnic (expert sau experti in domeniul vizat), ofiter financiar. Rolul acestor grupuri este de a derula in numele asociatiei, sub stricta coordonare a unitatii de implementare, proiectele de stricta specialitate. Pana in prezent s-au identificat urmatoarele grupuri de lucru:
    - administratie publica;
    - infrastructura si urbanism;
    - industria de turism;
    - tehnologia informatiei;
    - fermieri;
    - mediu.
    Pe masura identificarii unor alte grupuri de lucru, acestea pot fi infiintate sau, in cazul incetarii activitatii intr-un domeniu dintre cele existente, desfiintate.
    Si personalul grupurilor de lucru trebuie sa fie selectionat pe baza de concurs, conform criteriilor si cerintelor acceptate de diferitii donatori.

                  ________________________________________
                 |              PRESEDINTE                |
                 |             (Guvernator)               |
                 |           Asociatia pentru             |
                 |    implementarea si monitorizarea      |
                 | Strategiei de dezvoltare a Vaii Jiului |
                 |________________________________________|
                                       |
                                       |
                                       |
                                       |
                  _____________________v__________________
                 |         UNITATEA DE MANAGEMENT         |
                 |              A STRATEGIEI              |
                 |________________________________________|
                                       |
                                       |
                                       |
        _______________________________v___________________________________
       |                |             |           |            |           |
  _____v_______  _______v______   ____v____  _____v_____   ____v____   ____v___
 |Administratie|| Urbanism si  | |Industria||Tehnologia | |Fermierii| | Mediul |
 |   publica   ||infrastructura| |de turism||informatiei| |         | |        |
 |_____________||______________| |_________||___________| |_________| |________|

    C. Actiuni necesare pentru implementarea strategiei

    1. Convocarea Comitetului de initiativa (acelasi care a avut initiativa intocmirii strategiei) pentru luarea deciziei de infiintare a Asociatiei pentru implementarea si monitorizarea Strategiei de dezvoltare a Vaii Jiului (Asociatia). Intocmirea statutului si a regulamentului de organizare si functionare a Asociatiei. Stabilirea sediului;
    2. Inregistrarea Asociatiei la Judecatoria Petrosani;
    3. Promovarea hotararii Guvernului privind desemnarea membrilor Asociatiei care reprezinta institutiile guvernamentale, cu stabilirea mandatului de reprezentare a acestora;
    4. Desemnarea presedintelui (guvernatorului);
    5. Convocarea primei sedinte a Asociatiei, avand ca ordine de zi:
    - stabilirea componentei si a criteriilor de selectie a personalului de executie din cadrul UMP si a grupurilor de lucru;
    - stabilirea si aprobarea fiselor posturilor acestui personal;
    - organizarea concursurilor de ocupare a posturilor si supunerea spre aprobare principalilor donori si Guvernului numirile pe functii;
    - numirea secretariatului Asociatiei;
    - programul de activitate al Asociatiei si stabilirea prioritatilor de finantare din portofoliul deja existent;
    - organizarea primului workshop cu potentialii donori.

    D. Posibilitati de finantare

    1. Pentru asigurarea fondurilor necesare derularii actiunilor (cheltuieli operationale) exista urmatoarele posibilitati de abordare a acestora, si anume:
    a) costurile estimate pe o perioada de circa un an de desfasurare a activitatii sunt de aproximativ 150.000 dolari S.U.A. Se propune ca Guvernul Romaniei sa abordeze Banca Mondiala in vederea asigurarii acestor sume din proiectele PIBL I/II (Public Institution Building Loan). In acest caz toate structurile devin operationale din primul moment;
    b) infiintarea structurilor pe masura inceperii derularii proiectelor, urmand ca in acest caz secretariatul Asociatiei si UMP sa fie retribuite in regim de consultanta din alte surse atrase.
    2. Pentru asigurarea finantarii proiectelor din portofoliu aranjamentele financiare vor fi stabilite in functie de solicitarea fiecarui donor.
    In cazul institutiilor financiare internationale, care adreseaza imprumuturile statului reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, subimprumutatul, prin AIS (Acord de imprumut subsidiar), va fi Consiliul Judetean Hunedoara care este si membru in Asociatie.
    In cazul celorlalti donori, aranjamentele financiare vor fi stabilite dupa caz.

                                      *
                                    *   *

    Cerintele unei bune guvernari impun conferirea unui rol clar si activ in politica sociala tuturor partilor din proces, participarea statului, a autoritatilor locale, a partenerilor sociali, a societatii civile si a intreprinderilor la gestionarea politicii sociale. Tocmai de aceea, in cele mai multe dintre componentele acestui program social, dialogul si cooperarea dintre autoritati, societatea civila, comunitatile locale, sindicate si patronate sunt foarte importante, deoarece coeziunea sociala si regionala, solidaritatea si echilibrul social ne privesc si ne implica pe toti. Calitatea sociala inseamna calitatea vietii tuturor, calitatea muncii si calitatea viitorului nostru in interiorul Uniunii Europene.
    Prin impactul social pozitiv care se va regasi in ameliorarea starii sociale a unor segmente importante ale populatiei tarii, acest program social reprezinta o componenta esentiala a programului de reforma economica. El este o etapa importanta in proiectul Guvernului destinat sustinerii increderii cetatenilor in succesul tranzitiei si al eforturilor pentru integrarea in structurile Uniunii Europene si ale NATO.

    ANEXA 2

                          PLAN DE ACTIUNI
    pentru realizarea Programului social pe perioada 2002 - 2003
________________________________________________________________________________
 Nr.           Obiective               Autoritatea   Autoritatea     Termen
 crt.                                  responsabila  colaboratoare
________________________________________________________________________________
       Cap. I. - Protectia
       sociala pentru categoriile
       de persoane cu venituri
       mici, ca urmare a
       cresterii preturilor la
       energie si combustibili

  1.1. Indexarea venitului minim  Ministerul         Ministerul      1 ianuarie
       lunar garantat, in functie Muncii si          Finantelor      2003
       de care se acorda ajutorul Solidaritatii      Publice
       social, in medie cu 17%,   Sociale
       diferentiat in raport cu
       numarul de persoane
       dintr-o familie. Ajutorul
       se va acorda la
       aproximativ 590 mii de
       beneficiari in perioada
       1 ianuarie - 31 decembrie
       2003

  1.2. Acordarea in continuare    Ministerul         Ministerul      2002 - 2003
       pentru intreaga populatie  Muncii si          Finantelor
       a subventiei rezultate din Solidaritatii      Publice
       diferentele dintre pretul  Sociale
       pe Gcal. la centralele
       termice si pretul national
       de referinta

  1.3. Acordarea de ajutoare      Ministerul         Organele        noiembrie
       pentru incalzirea          Muncii si          administratiei  2002 -
       locuintelor pe timp de     Solidaritatii      publice         martie 2003
       iarna (noiembrie 2002 -    Sociale            locale          noiembrie
       martie 2003), diferentiat                                     2002 -
       in functie de venitul                                         martie 2003
       mediu net lunar pe membru                                     noiembrie
       de familie, astfel:                                           2002 -
       - intre 154 mii lei si                                        martie 2003
       980 mii lei pe luna pentru
       familiile cu un venit
       mediu net lunar pe membru
       de familie de pana la
       2.100 mii lei, la care
       incalzirea se face in
       regim centralizat;
       - intre 150 mii lei si
       500 mii lei pe luna pentru
       familiile cu un venit
       mediu net lunar pe membru
       de familie mai mic de
       1.638 mii lei, la care
       incalzirea se face cu gaze
       naturale;
       - 300 mii lei pe luna
       pentru familiile care
       beneficiaza de ajutor
       social si la care
       incalzirea se face cu
       combustibil petrolier,
       lemne si carbuni

  1.4. Continuarea in cursul      Ministerul         Ministerul      ianuarie
       anului 2003 a procesului   Muncii si          Finantelor      2002,
       de recorelare a pensiilor  Solidaritatii      Publice         pentru
                                  Sociale                            etapa
                                                                     a III-a si
                                                                     iulie 2003,
                                                                     pentru
                                                                     etapa
                                                                     a IV-a de
                                                                     recorelare
                                                                     a pensiilor

  1.5. Indexarea trimestriala a   Ministerul         Ministerul      septembrie
       pensiilor in raport cu     Muncii si          Apararii        2002,
       rata inflatiei             Solidaritatii      Nationale       decembrie
                                  Sociale            Ministerul de   2002,
                                                     Interne         martie 2003
                                                     Serviciul       si iunie
                                                     Roman de        2003
                                                     Informatii
                                                     Ministerul
                                                     Finantelor
                                                     Publice

  1.6. Acordarea de ajutoare      Ministerul         Ministerul      decembrie
       anuale pentru veteranii de Muncii si          Finantelor      2002
       razboi in vederea          Solidaritatii      Publice
       acoperirii unei parti din  Sociale
       costul chiriei, energiei
       electrice si termice,
       pentru nevoi casnice

  1.7. Distribuirea pentru        Ministerul         Ministerul      decembrie
       pensionari a tichetelor de Muncii si          Lucrarilor      2002
       calatorie pe calea ferata, Solidaritatii      Publice,
       cu mijloace auto si        Sociale            Transporturilor
       fluviale, cu reducere de                      si Locuintei
       50%, pentru anul 2003

  1.8. Acordarea pentru           Ministerul         Ministerul      sem. II
       pensionari a biletelor de  Muncii si          Finantelor      2002 -
       tratament subventionate de Solidaritatii      Publice         sem. I 2003
       la bugetul asigurarilor    Sociale
       sociale de stat (190 mii
       de bilete in semestrul II
       al anului 2002 si 200 mii
       de bilete in semestrul I
       al anului 2003)

  1.9. Cresterea salariului de    Ministerul         Ministerul      incepand cu
       baza minim brut pe tara de Muncii si          Finantelor      1 ianuarie
       la 1,75 milioane lei la    Solidaritatii      Publice         2003
       2,5 milioane lei           Sociale

 1.10. Asigurarea cresterii in    Ministerul         Ministerul      1 ianuarie
       termeni reali a salariilor Muncii si          Finantelor      2003
       nete incepand cu 1         Solidaritatii      Publice
       ianuarie 2003, astfel ca   Sociale
       salariul mediu net din
       anul 2003 sa fie mai mare
       cu 3% comparativ cu cel
       realizat in anul 2002

 1.11. Majorarea alocatiei de     Ministerul         Ministerul      iulie 2003
       stat pentru copii,         Muncii si          Finantelor
       incepand cu luna iulie     Solidaritatii      Publice
       2003, de la 180 mii        Sociale
       lei/copil in prezent la
       210 mii lei

 1.12. Acordarea de credite din   Ministerul         Ministerul      trimestrul
       bugetul asigurarilor       Muncii si          Finantelor      IV 2002
       pentru somaj, diferentiate Solidaritatii      Publice
       pe judete in functie de    Sociale
       rata somajului, incepand
       din trimestrul IV al
       anului 2002

 1.13. Elaborarea proiectelor de  Ministerul         Ministerul      septembrie
       acte normative privind     Muncii si          Finantelor      2002
       protectia sociala a        Solidaritatii      Publice
       categoriilor de persoane   Sociale            Ministerul
       cu venituri mici, ca                          Industriei si
       urmare a cresterii                            Resurselor
       preturilor la energie si                      Ministerul
       combustibili                                  Administratiei
                                                     Publice

 1.14. Cuprinderea in bugetul de  Ministerul         Ministerul      octombrie
       stat si in bugetele locale Finantelor         Administratiei  2002
       a sumelor necesare         Publice            Publice
       aplicarii actelor                             Consiliile
       normative prevazute la                        judetene
       pct. 1.13

 1.15. Informarea opiniei publice Ministerul         Ministerul      permanent
       cu privire la masurile de  Informatiilor      Muncii si
       protectie sociala adoptate Publice            Solidaritatii
                                                     Sociale
                                                     Ministerul
                                                     Administratiei
                                                     Publice
                                                     Ministerul
                                                     Finantelor
                                                     Publice
                                                     Ministerul
                                                     Industriei si
                                                     Resurselor

       Cap. II. - Asigurarea
       populatiei si a economiei
       nationale cu energie
       electrica, termica si gaze
       naturale pentru perioada
       iulie 2002 - martie 2003

  2.1. Aprobarea Programului      Ministerul         Ministerul      30 iulie
       pentru iarna anilor        Industriei si      Finantelor      2002
       2002 - 2003, elaborat de   Resurselor         Publice
       Ministerul Industriei si
       Resurselor

  2.2. Aprobarea garantiei        Ministerul         Ministerul      15 august
       guvernamentale pentru      Industriei si      Finantelor      2002
       creditul extern de 200     Resurselor         Publice
       milioane dolari S.U.A.,
       necesar pentru asigurarea
       cantitatilor de gaze
       naturale si pacura din
       import

  2.3. Contractarea creditului    Ministerul         Ministerul      31 august
       extern de pe pietele       Industriei si      Finantelor      2002
       financiare internationale  Resurselor         Publice
                                  Societatea
                                  Comerciala
                                  "Termoelectrica"
                                  - S.A.

  2.4. Contractarea importurilor  Ministerul         Ministerul      conform
       de combustibili necesari   Industriei si      Finantelor      programului
       pentru consum si pentru    Resurselor         Publice         de iarna
       asigurarea stocurilor de   Societatea
       siguranta in perioada de   Comerciala
       iarna, in conformitate cu  "Termoelectrica"
       prevederile programului    - S.A.
       aprobat de Guvern

  2.5. Asigurarea resurselor      Societatea         Ministerul      permanent
       financiare proprii pentru  Comerciala         Industriei si
       plata combustibililor din  "Electrica" - S.A. Resurselor
       tara. Monitorizarea        Societatea
       incasarii facturilor       Comerciala
       pentru livrarile curente   "Termoelectrica"
       de energie electrica si    - S.A.
       termica si a creantelor,   Societatea
       conform graficelor         Nationala
       convenite                  "Nuclearelectrica"
                                  Regia Autonoma
                                  pentru Activitati
                                  Nucleare

  2.6. Asigurarea finantarii                         Ministerul      lunar
       lucrarilor de reparatii la                    Industriei si
       instalatiile prevazute sa                     Resurselor
       functioneze in perioada de                    Ministerul
       iarna si a celor de                           Administratiei
       rezerva si monitorizarea                      Publice
       realizarii acestora la
       termenele prevazute in
       programe:
       - Societatea Comerciala    Societatea
       "Termoelectrica" - S.A.    Comerciala
        2.987 miliarde lei        "Termoelectrica"
                                  - S.A.
       - Societatea Comerciala    Societatea
       "Hidroelectrica" - S.A.    Comerciala
       .052 miliarde lei          "Hidroelectrica"
                                  - S.A.
       - Regia Autonoma pentru    Regia Autonoma
       Activitati Nucleare        pentru Activitati
       244 miliarde lei           Nucleare
       - Societatea Comerciala    Societatea
       "Transelectrica" - S.A.    Comerciala
       1.868 miliarde lei         "Transelectrica"
                                  - S.A.
       - Societatea Comerciala    Societatea
       "Electrica" - S.A.         Comerciala
       2.343 miliarde lei         "Electrica" - S.A.
       - centralele transferate   Administratiile
       la autoritatile publice    publice locale
       locale 833 miliarde lei

  2.7. Reducerea pierderilor la   Societatea         Ministerul      permanent
       productia si transportul   Comerciala         Industriei si
       energiei electrice si      "Termoelectrica"   Resurselor
       termice cu: - S.A.
       - 120 miliarde lei la
       Societatea Comerciala
       "Termoelectrica" - S.A.
       - 114 miliarde lei la      Societatea
       Societatea Comerciala      Comerciala
       "Electrica" - S.A.         "Electrica" - S.A.
       - 10 miliarde lei la       Societatea
       Societatea Comerciala      Comerciala
       "Transelectrica" - S.A.    "Transelectrica"
                                  - S.A.

  2.8. Finantarea stocului de apa Ministerul         Ministerul      august -
       grea (115 miliarde lei de  Industriei si      Finantelor      decembrie
       la bugetul de stat si 40   Resurselor         Publice         2002
       miliarde lei de la Fondul
       special pentru sectorul
       energetic) si a stocului
       de uraniu (38,3 miliarde
       lei de la bugetul de
       stat), conform
       prevederilor Legii
       bugetului de stat pe anul
       2002

  2.9. Monitorizarea livrarii     Societatea         Ministerul      permanent
       cantitatilor de            Comerciala         Industriei si
       combustibili necesari      de Distributie     Resurselor
       pentru Distrigaz-Nord      a Gazelor          Ministerul
       consumul rezidential:      Naturale           Administratiei
       - 2.483 milioane mc gaze   Distrigaz-Nord -   Publice
       naturale                   S.A.               Ministerul
       - 1.000 mii tone carbune   Targu-Mures        Agriculturii,
       - 2,5 milioane mc masa     Societatea         Alimentatiei
       lemnoasa                   Comerciala         si Padurilor
                                  de Distributie
                                  a Gazelor
                                  Naturale
                                  Distrigaz-Sud
                                  - S.A.
                                  Bucuresti
                                  Societatea
                                  Nationala a
                                  Lignitului
                                  Regia Autonoma
                                  a Padurilor

 2.10. Asigurarea stocului de 2   Ministerul         Ministerul      aprilie -
       miliarde mc gaze naturale  Industriei si      Finantelor      octombrie
       inmagazinate pentru        Resurselor         Publice         2002
       perioada de iarna
       (124 milioane dolari
       S.U.A.)

       Cap. III. - Asigurarea cu
       energie termica a
       localitatilor in iarna
       anilor 2002 - 2003 si
       actiuni pentru reducerea
       costurilor de productie

       Pentru asigurarea
       localitatilor cu energie
       termica, produsa in
       centralele termice din
       subordinea autoritatilor
       publice locale, se vor
       lua urmatoarele masuri:

  3.1. Executarea reparatiilor si Ministerul                         1 octombrie
       reviziilor programate si   Administratiei                     2002
       asigurarea stocurilor de   Publice
       combustibili necesare in   Ministerul
       iarna anilor 2002 - 2003,  Industriei si
       utilizandu-se urmatoarele  Resurselor
       surse:                     Autoritatile
       - veniturile proprii ale   administratiei
       unitatilor pentru          publice locale
       reparatii si revizii;
       - resursele proprii si
       subventiile acordate in
       avans potrivit legii,
       precum si credite cu
       garantia statului

  3.2. Reducerea pierderilor in   Ministerul         Autoritatile    2002 - 2003
       sistemele de transport si  Administratiei     administratiei
       distributie a energiei     Publice            publice locale
       termice prin reabilitarea
       retelelor de transport si
       a punctelor termice

  3.3. Asigurarea pentru anul     Ministerul         Ministerul      31 iulie
       2002 a fondurilor          Finantelor         Administratiei  2002
       necesare pentru lucrarile  Publice            Publice
       de modernizare si                             Autoritatile
       reabilitare a centralelor                     administratiei
       din subordinea                                publice locale
       autoritatilor publice
       locale, in conformitate
       cu Ordonanta de urgenta
       a Guvernului nr. 78/2002

  3.4. Pentru finantarea
       proiectelor de
       modernizare, reabilitare
       si adaptare a centralelor,
       retelelor de transport si
       distributie in concordanta
       cu necesarul de caldura al
       localitatilor se vor
       elabora programe finantate
       de la bugetul de stat prin
       bugetul Ministerului
       Administratiei Publice.
       In acest scop se vor
       intreprinde urmatoarele
       masuri:
       - pentru fiecare           Autoritatile                       31 martie
       localitate se va intocmi   administratiei                     2003
       si se va aproba o          publice locale
       strategie la nivel local
       cu privire la asigurarea
       serviciilor de incalzire
       urbana, care va
       identifica solutiile
       optime cu privire la
       producere, transport si
       distributie, in functie de
       cererea reala si de
       posibilitatile de
       asigurare a
       combustibililor
       (combustibili petrolieri,
       gaze naturale, carbuni,
       combustibili
       neconventionali - masa
       verde, rumegus)
       - atragerea capitalului    Ministerul         Autoritatile    31
       privat prin utilizarea     Administratiei     administratiei  decembrie
       parteneriatului            Publice            publice locale  2003
       public - privat sau a
       procedurii BOT
       (construieste, opereaza,
       transfera)
       - intocmirea studiilor de  Autoritatile                       30 iunie
       fezabilitate prin care sa  administratiei                     2003
       se pregateasca             publice locale
       investitiile pentru
       urmatorii ani, avandu-se
       in vedere necesarul real
       de energie termica si
       electrica al fiecarei
       localitati

  3.5. Ministerul Administratiei  Ministerul         Autoritatile    30
       Publice impreuna cu        Administratiei     administratiei  octombrie
       autoritatile               Publice            publice locale  2002
       administratiei publice
       locale vor efectua o
       analiza
       tehnico-financiara a
       producatorilor si
       distribuitorilor de
       energie termica care au
       costuri de productie
       pentru energia termica mai
       mari de 1.350.000
       lei/Gcal. si vor intocmi
       pe aceasta baza grafice de
       modernizare a acestor
       capacitati pentru anul
       2003, in vederea scaderii
       costurilor

  3.6. Asigurarea surselor        Ministerul         Ministerul      31
       necesare pentru plata      Finantelor         Administratiei  octombrie
       datoriilor pe care         Publice            Publice         2002
       institutiile bugetare le
       au catre furnizorii de
       energie termica

       In acest scop se va
       actiona pentru:
       - actualizarea situatiei   Ministerul         Autoritatile    31 iulie
       datoriilor pe care         Administratiei     administratiei  2002
       institutiile bugetare      Publice            publice locale
       le aveau catre furnizorii
       de energie termica la data
       de 30 iunie 2002
       - plata acestor datorii se Ministerul         Autoritatile    30
       va face din surse          Finantelor         administratiei  octombrie
       asigurate de la bugetul de Publice            publice locale  2002
       stat sau de la bugetele
       locale, precizate expres
       in legea de rectificare a
       bugetului de stat pe anul
       2002, sau, daca este
       posibil, se vor compensa
       cu datoriile pe care
       producatorii si
       distribuitorii de energie
       termica le au fata de
       bugetul de stat, respectiv
       bugetele locale.

  3.7. Asigurarea altor surse     Ministerul         Autoritatile    31
       financiare pentru plata    Administratiei     administratiei  decembrie
       datoriilor prin:           Publice            publice locale  2002
       - vanzarea creantelor
       rezultate din datoriile
       catre furnizorii de
       energie termica
       - asigurarea de credite de
       la banci cu dobanda
       subventionata pentru plata
       datoriilor catre
       furnizorii de energie
       termica
       - introducerea sistemului
       de scontare a facturilor
       de catre banci pentru
       utilizatorii de energie
       termica in vederea
       achitarii datoriilor catre
       furnizori

  3.8. Efectuarea de controale    Ministerul                         31
       permanente de catre        Administratiei                     decembrie
       Ministerul Industriei si   Publice                            2002
       Resurselor si Ministerul   Ministerul
       Administratiei Publice     Industriei si
       asupra modului de          Resurselor
       pregatire pentru perioada
       de iarna a productiei de
       energie electrica si
       termica si a sistemelor de
       producere si distributie

       Cap. IV. - Aprovizionarea
       populatiei cu produse
       agroalimentare in perioada
       toamna - iarna

  4.1. Asigurarea necesarului de  Ministerul         Ministerul      permanent
       consum al populatiei cu    Agriculturii,      Finantelor
       produse agroalimentare     Alimentatiei si    Publice
                                  Padurilor
                                  Ministerul pentru
                                  Intreprinderile
                                  Mici si Mijlocii
                                  si Cooperatie

  4.2. Aplicarea udarilor pe:     Ministerul         Ministerul      sem. II
       - 150 mii ha               Agriculturii,      Finantelor      2002
       - 630 mii ha               Alimentatiei si    Publice         sem. I 2003
                                  Padurilor
                                  Societatea
                                  Nationala de
                                  Imbunatatiri
                                  Funciare

  4.3. Intretinerea si repararea  Ministerul                         sem. II
       amenajarilor de            Agriculturii,                      2002 si
       imbunatatiri funciare,     Alimentatiei si                    sem. I 2003
       irigatii, desecari,        Padurilor
       drenaje, combaterea        Societatea
       eroziunii solului si       Nationala de
       apararea impotriva         Imbunatatiri
       inundatiilor               Funciare

  4.4. Sprijinirea producatorilor Ministerul         Ministerul      15
       agricoli pentru            Agriculturii,      Finantelor      noiembrie
       infiintarea culturilor din Alimentatiei si    Publice         2002
       toamna anului 2002 prin:   Padurilor
       - reducerea diferentiata
       a pretului de achizitie la
       semintele certificate de
       grau si orzoaica de toamna
       - pregatirea semintelor
       necesare in unitati
       specializate si asigurarea
       lor in timp optim

  4.5. Sprijinirea crescatorilor  Ministerul                         sem. I 2003
       de animale prin:           Agriculturii,
       - asigurarea de material   Alimentatiei si
       de reproductie cu valoare  Padurilor
       zootehnica ridicata
       - imbunatatirea            Ministerul                         sem. I 2003
       activitatii oficiilor      Agriculturii,
       judetene de reproductie si Alimentatiei si
       selectie a animalelor      Padurilor
       pentru extinderea          Consiliile
       tehnologiilor moderne de   judetene
       reproductie

  4.6. Punerea in valoare a       Ministerul                         sem. II
       constructiilor zootehnice  Agriculturii,                      2002
       dezafectate, destinate     Alimentatiei si                    sem. I 2003
       cresterii si ingrasarii    Padurilor
       animalelor, precum si a
       fabricilor de nutreturi
       combinate dezafectate

  4.7. Accelerarea masurilor      Ministerul pentru                  2003
       vizand realizarea          Intreprinderile
       programului privind        Mici si Mijlocii
       infiintarea de piete de    si Cooperatie
       gros pentru legume, fructe
       si alte produse
       agroalimentare in
       Timisoara, Iasi, Cluj,
       Dolj, Brasov si Teleorman,
       in scopul eliminarii
       intermediarilor si
       reducerii preturilor de
       vanzare cu amanuntul

  4.8. Acordarea de alocatii      Ministerul pentru                  2003
       financiare nerambursabile  Intreprinderile
       intreprinderilor mici si   Mici si Mijlocii
       mijlocii din domeniul      si Cooperatie
       industriei alimentare
       pentru cofinantarea
       achizitionarii de
       tehnologii si echipamente
       moderne

  4.9. Acordarea cu prioritate de Ministerul pentru                  2002 - 2003
       garantii din Fondul        Intreprinderile
       national de garantare a    Mici si Mijlocii
       creditelor pentru          si Cooperatie
       intreprinderile mici si
       mijlocii, destinate
       investitiilor fezabile din
       domeniul industriei
       alimentare

       Cap. V. - Asigurarea
       alimentarii cu apa a
       localitatilor si
       cetatenilor; evitarea
       cresterii necontrolate a
       tarifului apei potabile

  5.1. Cresterea numarului de     Ministerul         Ministerul      31
       consumatori racordati la   Administratiei     Lucrarilor      decembrie
       sisteme centralizate de    Publice            Publice,        2003
       alimentare cu apa                             Transporturilor
       potabila, prin:                               si Locuintei

5.1.1. - extinderea sistemelor
       centralizate de alimentare
       cu apa potabila existente:
       - finalizarea programelor  Ministerul         Autoritatile    31
       de investitii pentru       Lucrarilor         publice locale  decembrie
       extinderea si modernizarea Publice,                           2002
       sistemelor centralizate de Transporturilor
       alimentare cu apa potabila si Locuintei
       a localitatilor urbane,
       aflate in derulare
       (MUDP - I, MUDP - II)
       - urgentarea implementarii Ministerul         Autoritatile    31
       programelor noi de         Administratiei     publice locale  decembrie
       investitii pentru          Publice            Ministerul      2002
       extinderea,                Ministerul Apelor  Integrarii
       retehnologizarea,          si Protectiei      Europene
       reabilitarea si            Mediului
       modernizarea sistemelor de
       alimentare cu apa in
       localitatile urbane, pe
       baza programelor ISPA si
       SAMTID (cofinantate de
       BERD si BEI)
       - urgentarea implementarii Ministerul         Autoritatile    31
       programelor noi de         Administratiei     publice locale  decembrie
       dezvoltare a               Publice                            2002
       infrastructurii rurale     Ministerul
       (SAPARD si PDR)            Agriculturii,
                                  Alimentatiei
                                  si Padurilor
       - continuarea politicii de Ministerul         Ministerul      31
       promovare si implementare  Administratiei     Finantelor      decembrie
       a unor noi programe de     Publice            Publice         2002
       investitii avand ca                           Autoritatile
       obiectiv dezvoltarea,                         publice locale
       modernizarea, reabilitarea
       si retehnologizarea
       sistemelor centralizate de
       alimentare cu apa potabila
       a localitatilor urbane si
       rurale

5.1.2. - reducerea pierderilor si
       rationalizarea
       consumurilor:
       - promovarea la nivel      Autoritatile                       31
       local a unor programe      publice locale                     decembrie
       vizand lucrari de                                             2003
       reparatii, reabilitare si
       retehnologizare a
       sistemelor existente
       - imbunatatirea            Autoritatile                       31
       randamentelor, reducerea   publice locale                     decembrie
       consumurilor si a                                             2003
       pierderilor, cu prioritate
       pe retelele publice de
       distributie a apei
       - schimbarea sistemului de Ministerul         Ministerul      1 octombrie
       tarifare prin introducerea Finantelor         Administratiei  2002
       sistemului binom si a unei Publice            Publice
       grile tarifare progresive, Oficiul
       care sa stimuleze masuri   Concurentei
       de economisire si
       utilizare rationala a apei
       potabile de catre
       consumatori
       - continuarea si           Autoritatile                       31
       generalizarea contorizarii publice locale                     decembrie
       la nivel de bransament a                                      2003
       tuturor consumatorilor,
       intr-o prima etapa, si
       pana la nivel de
       apartament, in etapa
       a II-a

  5.2. Preintampinarea si         Ministerul         Ministerul      31
       evitarea cresterii         Finantelor         Administratiei  decembrie
       necontrolate a tarifelor   Publice            Publice         2003
       si ridicarea calitatii     Oficiul            ANRSC
       serviciilor de alimentare  Concurentei
       cu apa, prin:

5.2.1. - urgentarea masurilor     Ministerul                         1 august
       organizatorice necesare    Administratiei                     2002
       pentru intrarea efectiva   Publice
       in functiune a Autoritatii
       Nationale de Reglementare
       pentru Serviciile Publice
       de Gospodarie Comunala -
       ANRSC

5.2.2. - elaborarea si adoptarea  Ministerul         Ministerul      1 octombrie
       normelor metodologice      Finantelor         Administratiei  2002
       privind stabilirea,        Publice            Publice
       ajustarea, modificarea,    Oficiul            ANRSC
       avizarea si aprobarea      Concurentei
       tarifelor pentru serviciul
       de alimentare cu apa

5.2.3. - licentierea/autorizarea  Ministerul                         31 martie
       tuturor operatorilor dupa  Administratiei                     2003
       criterii de performanta si Publice
       stimularea procesului de   ANRSC
       concentrare a operatorilor
       in companii la nivel
       judetean sau regional

5.2.4. - armonizarea legislatiei  Ministerul         Ministerul      31
       romanesti in concordanta   Apelor si          Administratiei  decembrie
       cu reglementarile Uniunii  Protectiei         Publice         2002
       Europene cu privire la     Mediului
       conditiile tehnice
       necesare asigurarii
       alimentarii cu apa prin
       sisteme centralizate in
       situatiile in care nu
       exista un sistem
       centralizat de canalizare
       pentru evacuarea si
       epurarea apelor uzate

  5.3. Atragerea participarii     Ministerul         Ministerul      31
       capitalului privat la      Administratiei     Finantelor      decembrie
       finantarea si executia     Publice            Publice         2003
       obiectivelor de investitii
       aferente sistemelor de
       alimentare cu apa, precum
       si la gestionarea si
       exploatarea serviciilor
       publice centralizate de
       alimentare cu apa a
       localitatilor, prin:

5.3.1. - sprijinirea              Ministerul         Ministerul      31
       autoritatilor              Administratiei     Finantelor      decembrie
       administratiei publice     Publice            Publice         2003
       locale in realizarea unor
       contracte de parteneriat
       public - privat pentru
       finantarea nevoilor
       urgente de investitii

5.3.2. - elaborarea unei          Ministerul         Ministerul      31
       metodologii si a           Administratiei     Lucrarilor      octombrie
       documentelor-cadru pentru  Publice            Publice,        2002
       pregatirea si                                 Transporturilor
       implementarea proiectelor                     si Locuintei
       de investitii tip BOT

5.3.3. - elaborarea procedurilor  Ministerul                         31
       si a documentelor-cadru    Administratiei                     octombrie
       (regulament-cadru si       Publice                            2002
       contract-cadru) pentru     ANRSC
       delegarea gestiunii
       serviciului de alimentare
       cu apa

  5.4. Crearea unor surse         Ministerul         Ministerul      30 iunie
       alternative de finantare   Administratiei     Finantelor      2003
       prin institutionalizarea   Publice            Publice
       creditului local si
       extinderea utilizarii
       acestuia in finantarea
       investitiilor din
       infrastructura aferenta
       sistemelor de alimentare
       cu apa, prin:

5.4.1. - infiintarea si           Ministerul         Ministerul      30 iunie
       organizarea Bancii de      Administratiei     Finantelor      2003
       Investitii a Autoritatilor Publice            Publice
       Locale - BIAL

5.4.2. - solicitarea unei         Ministerul         Ministerul      31 august
       asistente tehnice          Administratiei     Integrarii      2002
       finantate de UE-PHARE      Publice            Europene
       pentru intarirea
       capacitatii institutionale
       a BIAL

       Cap. VI. - Stoparea
       actiunilor de evacuare a
       cetatenilor din
       apartamente pentru
       restante la plata
       intretinerii

  6.1. Adoptarea unor masuri sau  Autoritatile                       31
       programe speciale privind  administratiei                     decembrie
       ajutorarea familiilor      publice locale                     2002
       nevoiase, membre ale
       asociatiei de proprietari
       sau locatari, pe perioade
       limitate, de catre
       adunarea generala a
       asociatiei de proprietari
       si/sau de locatari, in
       conformitate cu
       atributiile stabilite prin
       Ordinul ministrului
       lucrarilor publice si
       amenajarii teritoriului
       nr. 139/N/1997

  6.2. Realizarea unor            Asociatiile de     Regiile si      30
       aranjamente de plata a     proprietari/       societatile de  octombrie
       datoriilor restante pe     locatari           servicii        2002
       baza unui grafic si a unui                    publice
       angajament de plata,                          locale
       elaborate de comun acord
       intre asociatia de
       proprietari/locatari si
       proprietarii sau chiriasii
       care au debite la
       intretinere

  6.3. Pe baza hotararii adunarii Autoritatile       Asociatiile de  permanent
       generale a proprietarilor  administratiei     proprietari
       sau locatarilor actionarea publice locale
       in justitie se va face
       numai dupa informarea
       consiliului local care
       poate acorda ajutoare in
       temeiul Legii nr. 416/2001
       privind venitul minim
       garantat si care va
       intreprinde in acest scop
       o justa si temeinica
       analiza a situatiei
       sociale a debitorului

  6.4. Asigurarea unor spatii cu  Autoritatile                       permanent
       chirie pentru persoanele   administratiei
       care sunt in situatia de   publice locale
       a fi evacuate prin
       executare silita, ca
       urmare a aplicarii unei
       hotarari judecatoresti
       definitive si irevocabile

  6.5. Acordarea de credite       Bancile            Autoritatile    permanent
       ipotecare necesare         comerciale         administratiei
       achitarii datoriilor                          publice locale
       restante si in acest sens
       implicarea consiliului
       local in acordarea de
       consiliere juridica

       Cap. VII. - Realizarea de
       locuinte cu caracter
       social

  7.1. In perioada 2002 - 2003    Ministerul         Ministerul      31
       vor fi construite:         Lucrarilor         Finantelor      decembrie
       - circa 21.000 de locuinte Publice,           Publice         2003
       cu caracter social         Transporturilor                    31
       destinate inchirierii,     si Locuintei                       decembrie
       pentru tineri cu varsta                                       2003
       pana la 35 de ani, pentru
       cei proveniti din
       institutii de ocrotire
       sociala, pentru medici
       rezidenti si alti
       specialisti.
       Din acestea se finanteaza: Agentia Nationala
       - 10.000 de locuinte in    a Locuintelor                      31
       anul 2002;                 Consilii locale                    decembrie
                                                                     2002
       - 11.000 de locuinte in                                       31
       anul 2003.                                                    decembrie
                                                                     2003

  7.2. Finantarea locuintelor cu  Ministerul         Ministerul
       caracter social care se    Lucrarilor         Finantelor
       realizeaza in anul 2002 va Publice,           Publice
       fi asigurata astfel:       Transporturilor
       - pentru programul de      si Locuintei
       constructii de locuinte    Agentia                            31
       pentru tineri, destinate   Nationala                          decembrie
       inchirierii, s-au alocat   a Locuintelor                      2002
       de la bugetul de stat      Consilii locale
       850 miliarde lei si din
       creditul extern acordat de
       Banca de Dezvoltare a
       Consiliului Europei,
       1.044 miliarde lei;
       - pentru programul de                                         31
       constructii de locuinte                                       decembrie
       sociale, realizat conform                                     2002
       prevederilor Legii
       locuintei nr. 114/1996,
       republicata, cu
       modificarile si
       completarile ulterioare,
       s-au acordat 30 miliarde
       lei de la bugetul de stat
       in completarea sumelor
       alocate de la bugetele
       locale;
       - pentru programul de                                         31
       constructii de locuinte                                       decembrie
       sociale realizate din                                         2002
       credit extern s-a alocat
       suma de 43,239 milioane
       dolari S.U.A.

  7.3. Finantarea programului     Ministerul         Ministerul      31
       pentru anul 2003 se va     Lucrarilor         Finantelor      decembrie
       realiza astfel: Publice,           Publice         2003
       - pentru programul de      Transporturilor
       constructii de locuinte    si Locuintei
       pentru tineri, destinate   Agentia Nationala
       inchirierii, sumele vor fi a Locuintelor
       alocate de la bugetul de   Consilii locale
       stat si din creditul
       extern acordat de Banca de
       Dezvoltare a Consiliului
       Europei;
       - pentru programul de                                         31
       constructii de locuinte                                       decembrie
       sociale, realizat conform                                     2003
       prevederilor Legii
       locuintei nr. 114/1996,
       republicata, cu
       modificarile si
       completarile ulterioare,
       sumele vor fi alocate de
       la bugetul de stat in
       completarea sumelor
       alocate de la bugetele
       locale;
       - pentru programul de                                         31
       constructii de locuinte                                       decembrie
       sociale realizate din                                         2003
       credit extern sumele vor
       fi alocate din creditul
       extern contractat conform
       Hotararii Guvernului
       nr. 687/1997.

       Cap. VIII. - Creditarea in
       sistem colectiv a
       domeniului locativ

  8.1. Ameliorarea situatiei      Ministerul         Ministerul      31
       locative a cetatenilor cu  Lucrarilor         Administratiei  decembrie
       venituri mici si mijlocii  Publice,           Publice         2003
       prin:                      Transporturilor si Ministerul
                                  Locuintei          Finantelor
                                                     Publice
                                                     Banca
                                                     Nationala a
                                                     Romaniei

8.1.1. - organizarea unui cadru                                      30 iunie
       de finantare si creditare                                     2003
       prin banci specializate
       pentru constructia de
       locuinte noi sau pentru
       modernizarea, extinderea,
       cumpararea si/sau
       repararea locuintelor
       existente

8.1.2. - crearea unui mecanism de                                    31
       finantare in doua faze:                                       decembrie
       - economisirea unor                                           2003
       fonduri provenite de la
       cei interesati (circa 40%
       din valoarea proiectului)
       - obtinerea unor credite
       pentru completarea
       capitalului de investitie
       necesar (circa 60%)

8.1.3. - stabilirea unor dobanzi                                     31
       pentru depozite si pentru                                     decembrie
       credite sub dobanda                                           2003
       pietei, prin stricta
       corelare a celor doua
       procese

8.1.4. - acordarea unor prime de                                     31
       stat, calculate in raport                                     decembrie
       cu fondurile economisite                                      2003
       pe perioada unui an de
       catre deponenti

  8.2. Gestionarea fondurilor     Ministerul         Ministerul      31
       acumulate prin             Lucrarilor         Administratiei  decembrie
       economisirea si creditarea Publice,           Publice         2003
       in sistem colectiv pentru  Transporturilor    Ministerul
       domeniul locativ se va     si Locuintei       Finantelor
       face prin:                                    Publice

8.2.1. - banci specializate sau                                      permanent
       case de economii, precum
       si prin filiale
       specializate ale unor
       banci straine

8.2.2. - asigurarea unei stricte  Banca Nationala                    permanent
       supravegheri a acestor     a Romaniei
       institutii din partea
       Bancii Nationale a
       Romaniei si posibilitatea
       de a face plasamente
       sigure (de exemplu:
       titlurile de stat)

8.2.3. - instituirea unor reguli  Banca Nationala                    31
       foarte stricte aprobate de a Romaniei                         decembrie
       Banca Nationala a Romaniei                                    2003
       pentru acordarea
       creditelor si pentru
       auditarea clientilor

  8.3. Constituirea unui cadru    Ministerul         Ministerul      30 iunie
       foarte larg al             Lucrarilor         Administratiei  2003
       beneficiarilor acestui     Publice,           Publice
       sistem, in care pot fi     Transporturilor    Autoritati
       cuprinsi:                  si Locuintei       publice locale

8.3.1. - persoane fizice cu un                                       30 iunie
       potential de economisire                                      2003
       in rate lunare sau anuale

8.3.2. - administratiile locale,  Autoritati         Ministerul      31 martie
       pentru proiecte in         publice locale     Administratiei  2003
       domeniul locativ                              Publice
       (locuinte sociale)

8.3.3. - persoane juridice,                                          31 martie
       pentru proiecte din                                           2003
       domeniul locativ

  8.4. Crearea unui cadru unitar  Ministerul         Ministerul      30 iunie
       privind asigurarea         Administratiei     Lucrarilor      2003
       imobilelor in caz de       Publice            Publice,
       cutremur, inundatii si                        Transporturilor
       incendii si sprijinirea                       si Locuintei
       financiara a familiilor                       Ministerul
       cu venituri mici pentru a                     Finantelor
       incheia contracte de                          Publice
       asigurari, urmand ca
       despagubirile sa fie
       acordate pana la nivelul
       pagubei

  8.5. Stimularea constructiilor  Ministerul         Ministerul      31
       care pot deveni un factor  Lucrarilor         Administratiei  decembrie
       puternic de dezvoltare a   Publice,           Publice         2003
       economiei nationale        Transporturilor
                                  si Locuintei

       Cap. IX. - Masuri sociale
       in sistemul de invatamant

  9.1. Crearea a peste 200 de     Ministerul         Ministerul      2002 - 2003
       scoli centre de zona       Educatiei si       Apelor si
                                  Cercetarii         Protectiei
                                                     Mediului
                                                     Ministerul
                                                     Finantelor
                                                     Publice

  9.2. Achizitionarea a peste 200 Ministerul         Ministerul      2003
       de microbuze pentru        Educatiei si       Finantelor
       transportul elevilor la    Cercetarii         Publice
       scolile centre de zona

  9.3. Asigurarea rechizitelor    Ministerul         Ministerul      2002 - 2003
       scolare gratuite pentru    Educatiei si       Finantelor      2003 - 2004
       elevii care provin din     Cercetarii         Publice
       familiile cu venituri
       reduse

  9.4. Programul de reabilitare a Ministerul         Ministerul      2002 - 2003
       scolilor. Fata de          Educatiei si       Finantelor      2003 - 2004
       programul initial, de 900  Cercetarii         Publice
       de unitati scolare, se vor
       lua masuri pentru
       reabilitarea unui numar
       suplimentar de circa 300
       de scoli.

  9.5. Asigurarea de tabere       Ministerul         Ministerul      2002
       scolare pentru elevi si    Educatiei si       Finantelor      2003
       studenti. In anul 2002 de  Cercetarii         Publice
       taberele scolare                              Ministerul
       beneficiaza 29.000 de                         Tineretului si
       copii; pentru studenti au                     Sportului
       fost contractate 7.800 de                     Ministerul
       locuri, iar in 2003                           Turismului
       numarul de locuri se va
       ridica la 9.500.

  9.6. Acordarea de burse pentru  Ministerul                         2002 - 2003
       continuarea studiilor      Educatiei si
       pentru studenti in vederea Cercetarii
       prevenirii si combaterii   Ministerul
       marginalizarii sociale -   Finantelor Publice
       in limitele asigurate de   Ministerul Muncii
       bugetul de stat            si Solidaritatii
                                  Sociale

  9.7. Acordarea de burse de      Ministerul                         2002 - 2003
       studii unor studenti din   Educatiei si
       mediul rural               Cercetarii

  9.8. Asigurarea de produse      Ministerul         Ministerul      2002
       lactate si de panificatie  Educatiei si       Finantelor      2003
       pentru elevii din          Cercetarii         Publice
       invatamantul obligatoriu

       Cap. X. - Ameliorarea
       starii de sanatate a
       populatiei

 10.1. Transferul bunurilor       Ministerul         Ministerul      sem. II
       imobile ale unitatilor     Sanatatii          Finantelor      2002
       sanitare din patrimoniul   si Familiei        Publice
       Ministerului Sanatatii si  Ministerul
       Familiei in patrimoniul    Administratiei
       consiliilor judetene si al Publice
       consiliilor locale

 10.2. Transformarea unor spitale Ministerul         Ministerul      sem. II
       si/sau sectii exterioare,  Sanatatii si       Muncii si       2002
       neperformante, in unitati  Familiei           Solidaritatii
       de asistenta               Ministerul         Sociale
       medico-sociala, in         Administratiei     Secretariatul
       subordinea consiliilor     Publice            de Stat pentru
       judetene, consiliilor                         Persoanele cu
       locale si in coordonarea                      Handicap
       Ministerului Muncii si                        Ministerul
       Solidaritatii Sociale,                        Finantelor
       Secretariatului de Stat                       Publice
       pentru Persoanele cu
       Handicap sau a
       Ministerului
       Administratiei Publice

 10.3. Transformarea imobilelor   Ministerul         Ministerul      2003
       disponibile din sectorul   Sanatatii si       Muncii si
       sanitar in locuinte        Familiei           Solidaritatii
       sociale, sub coordonarea   Ministerul         Sociale
       Ministerului Lucrarilor    Lucrarilor         Ministerul
       Publice, Transporturilor   Publice,           Finantelor
       si Locuintei               Transporturilor    Publice
                                  si Locuintei

 10.4. Actualizarea de catre      Ministerul         Ministerul      sem. II
       casele de asigurari de     Sanatatii si       Finantelor      2002
       sanatate a contractelor de Familiei           Publice
       furnizare de servicii      Casa Nationala
       medicale incheiate cu      de Asigurari
       unitatile sanitare ce vor  de Sanatate
       fi reorganizate si
       utilizarea fondurilor
       disponibilizate pentru
       programe prioritare
       destinate batranilor si
       persoanelor cu probleme
       speciale

 10.5. Dezvoltarea retelei de     Ministerul         Casa Nationala  sem. II
       diagnostic si tratament    Sanatatii si       de Asigurari    2002
       ambulatoriu                Familiei           de Sanatate

 10.6. Acordarea de medicamente   Ministerul         Ministerul      30
       gratuite pensionarilor     Sanatatii si       Finantelor      octombrie
       cu venituri de pana la     Familiei           Publice         2002
       1.400.000 lei/luna, prin   Casa Nationala
       suplimentarea listei       de Asigurari
       medicamentelor gratuite    de Sanatate
       cu 40 - 50 de medicamente
       esentiale din productia
       interna, necesare
       afectiunilor cu incidenta
       majora asupra morbiditatii
       la persoanele varstnice

       Cap. XI. - Extinderea
       gradului de cuprindere a
       persoanelor defavorizate,
       cu venituri mici, in
       reteaua de magazine
       "economat"

 11.1. Realizarea la nivel local  Prefecturile                       30
       a anchetelor sociale       judetene                           septembrie
       pentru stabilirea                                             2002
       numarului de beneficiari
       de drept ai magazinelor
       "economat" (conform
       Hotararii Guvernului
       nr. 469 din 16 mai 2002)

 11.2. Infiintarea in anul 2002 a Consiliile locale  Societati       30
       unui numar suplimentar de                     comerciale      decembrie
       240 de magazine "economat"                                    2002
       care sa asigure arondarea
       in cadrul acestui tip de
       magazine a circa 1 milion
       de persoane beneficiare de
       drept, conform Hotararii
       Guvernului nr. 469/2002
       (infiintarea in cadrul
       magazinelor existente a
       unor sectoare tip
       economat)

 11.3. Infiintarea in anul 2003 a Consiliile locale  Societati       sem. II
       inca 300 de magazine                          comerciale      2003
       "economat", asigurandu-se
       arondarea a circa 75% din
       numarul de persoane
       stabilite conform
       Hotararii Guvernului
       nr. 469/2002

 11.4. Asigurarea in fiecare      Consiliile locale  Societati       permanent
       magazin "economat" a unui                     comerciale
       numar minimal de produse:
       - paine, ulei, zahar,
       faina, malai, lapte,
       carne, branza, margarina

 11.5. Realizarea de rapoarte     Prefecturile                       permanent
       trimestriale destinate     judetene
       Guvernului privind         Consiliile locale
       evolutia infiintarii si
       functionarii magazinelor
       "economat" in fiecare
       judet
________________________________________________________________________________

    ANEXA 3

                                  LISTA
cuprinzand proiectele de acte normative pentru realizarea Programului social pe perioada 2002 - 2003
________________________________________________________________________________
Nr.   Denumirea        Autoritatea     Autoritatea
crt.  proiectului de   responsabila    avizatoare      Termen     Observatii
      act normativ
________________________________________________________________________________
      Cap. I. -
      Protectia
      sociala pentru
      categoriile de
      persoane cu
      venituri mici,
      ca urmare a
      cresterii
      preturilor la
      energie si
      combustibili

 1.1. Indexarea        Ministerul      Ministerul      septembrie hotarare a
      nivelului lunar  Muncii si       Finantelor      2002       Guvernului
      al venitului     Solidaritatii   Publice
      minim garantat   Sociale         Ministerul
      pentru anul 2003                 Justitiei

 1.2. Completarea      Ministerul      Ministerul      septembrie ordonanta de
      Legii            Muncii si       Finantelor      2002       urgenta a
      nr. 416/2001     Solidaritatii   Publice                    Guvernului
      privind venitul  Sociale         Ministerul
      minim garantat                   Administratiei
      (adaptarea                       Publice
      prevederilor                     Ministerul
      cap. II privind                  Industriei
      ajutorul pentru                  si Resurselor
      incalzire la                     Ministerul
      cerintele iernii                 Justitiei
      2002 - 2003)

 1.3. Indexarea        Ministerul      Ministerul      august     hotarare a
      pensiilor din    Muncii si       Finantelor      2002       Guvernului
      sistemul public  Solidaritatii   Publice         noiembrie
      de pensii, a     Sociale         Ministerul      2002
      pensiilor                        Apararii        februarie
      militare de stat                 Nationale       2003
      si a unor                        Ministerul      mai 2003
      venituri ale                     de Interne
      populatiei                       Ministerul
                                       Justitiei

 1.4. Stabilirea       Ministerul      Ministerul      iulie 2002 hotarare a
      salariului de    Muncii si       Finantelor                 Guvernului
      baza minim brut  Solidaritatii   Publice
      pe tara          Sociale         Ministerul
                                       Justitiei

 1.5. Reglementarea    Ministerul      Ministerul      octombrie  ordonanta de
      drepturilor de   Muncii si       Finantelor      2002       urgenta a
      natura salariala Solidaritatii   Publice                    Guvernului
      ale personalului Sociale         Ministerul
      din sectorul                     Administratiei
      bugetar                          Publice
                                       Ministerul
                                       Justitiei

 1.6. Majorarea        Ministerul      Ministerul      septembrie hotarare a
      alocatiei de     Muncii si       Finantelor      2002       Guvernului
      stat pentru      Solidaritatii   Publice
      copii incepand   Sociale         Ministerul
      cu ianuarie 2003                 Educatiei si
                                       Cercetarii
                                       Ministerul
                                       Justitiei

 1.7. Modificarea si   Ministerul      Ministerul      septembrie ordonanta de
      completarea      Muncii si       Finantelor      2002       urgenta a
      Legii            Solidaritatii   Publice                    Guvernului
      nr. 76/2002      Sociale         Ministerul
      privind sistemul                 Justitiei
      asigurarilor
      pentru somaj si
      stimularea
      ocuparii fortei
      de munca
      (stimularea
      angajarilor prin
      majorarea
      subventiei
      pentru o
      persoana
      angajata si
      imbunatatirea
      sistemului de
      creditare in
      functie de rata
      somajului din
      fiecare judet)

 1.8. Elaborarea       Ministerul                      20         lege
      proiectului      Finantelor                      octombrie
      legii bugetului  Publice                         2002
      asigurarilor
      sociale de stat
      pentru anul 2003

 1.9. Stabilirea       Ministerul      Ministerul      20         hotarare a
      ajutorului anual Muncii si       Finantelor      noiembrie  Guvernului
      pentru           Solidaritatii   Publice         2002
      acoperirea unei  Sociale
      parti din costul Ministerul
      chiriei,         Apararii
      energiei         Nationale
      electrice si
      energiei termice
      pentru nevoi
      casnice, cuvenit
      veteranilor de
      razboi,
      vaduvelor de
      razboi, precum
      si
      accidentatilor
      de razboi in
      afara
      serviciului
      ordonat

1.10. Aplicarea in     Ministerul      Ministerul      15         hotarare a
      luna decembrie   Muncii si       Finantelor      decembrie  Guvernului
      2002 a celei     Solidaritatii   Publice         2002
      de-a treia etape Sociale
      de recorelare a
      pensiilor din
      sistemul public

1.11. Aplicarea in     Ministerul      Ministerul      20 iunie   hotarare a
      luna iulie 2003  Muncii si       Finantelor      2003       Guvernului
      a celei de-a     Solidaritatii   Publice
      patra etape de   Sociale
      recorelare a
      pensiilor din
      sistemul public

      Cap. II. -
      Asigurarea
      populatiei si a
      economiei
      nationale cu
      energie
      electrica,
      termica si gaze
      naturale pentru
      perioada
      iulie 2002 -
      martie 2003

 2.1. Program privind  Ministerul      Ministerul      31 iulie   hotarare a
      asigurarea       Industriei      Finantelor      2002       Guvernului
      populatiei si    si Resurselor   Publice
      economiei        Ministerul
      nationale cu     Administratiei
      energie          Publice
      electrica,
      termica si gaze
      naturale pentru
      iarna anilor
      2002 - 2003

 2.2. Aprobarea        Ministerul      Ministerul      31 iulie   hotarare a
      garantiei        Industriei      Finantelor      2002       Guvernului
      guvernamentale   si Resurselor   Publice
      pentru un credit
      extern de 200
      milioane dolari
      S.U.A. in scopul
      asigurarii de
      gaze naturale si
      pacura pentru
      iarna anilor
      2002 - 2003

      Cap. III. -
      Asigurarea cu
      energie termica
      a localitatilor
      in iarna anilor
      2002 - 2003 si
      actiuni pentru
      reducerea
      costurilor de
      productie

 3.1. Aprobarea        Ministerul                      30 iulie   ordin comun
      Normelor de      Administratiei                  2002       al ministrului
      aplicare a       Publice                                    administratiei
      Ordonantei de    Ministerul                                 publice si al
      urgenta a        Industriei                                 ministrului
      Guvernului       si Resurselor                              industriei si
      nr. 57/2002                                                 resurselor
      privind
      recuperarea
      arieratelor de
      catre
      principalii
      furnizori de
      resurse
      energetice
      si apa

 3.2. Constituirea     Ministerul                      30 iulie   ordin comun
      unei comisii de  Administratiei                  2002       al ministrului
      control pentru   Publice                                    administratiei
      monitorizarea    Ministerul                                 publice si al
      realizarii       Industriei                                 ministrului
      masurilor din    si Resurselor                              industriei si
      programul de                                                resurselor
      pregatire pentru
      perioada de
      iarna

      Cap. IV. -
      Aprovizionarea
      populatiei cu
      produse
      agroalimentare
      in perioada
      toamna - iarna

 4.1. Modificarea      Ministerul      Ministerul      31 iulie   hotarare a
      bugetului de     Agriculturii,   Finantelor      2002       Guvernului
      venituri si      Alimentatiei    Publice
      cheltuieli la    si Padurilor    Ministerul
      Societatea                       Muncii si
      Nationala de                     Solidaritatii
      Imbunatatiri                     Sociale
      Funciare pe anul                 Ministerul
      2002                             Industriei si
                                       Resurselor

 4.2. Stabilirea       Ministerul      Ministerul      20 iulie   hotarare a
      ajutorului       Agriculturii,   Finantelor      2002       Guvernului
      financiar pentru Alimentatiei    Publice
      productia        si Padurilor    Ministerul
      interna de                       Industriei
      seminte                          si Resurselor
      certificate
      oficial,
      destinata
      insamantarilor
      in campania
      agricola din
      toamna anului
      2002, si
      aprobarea
      Normelor
      metodologice
      privind
      acordarea,
      utilizarea si
      controlul
      utilizarii
      sumelor
      reprezentand
      ajutorul
      financiar
      pentru productia
      de seminte
      certificate

      Cap. V. -
      Asigurarea
      alimentarii cu
      apa a
      localitatilor
      si cetatenilor;
      evitarea
      cresterii
      necontrolate a
      tarifului apei
      potabile

 5.1. Program pentru   Ministerul      Ministerul      30         hotarare a
      generalizarea    Administratiei  Justitiei       septembrie Guvernului
      contorizarii la  Publice                         2002
      nivel de
      bransament si de
      consumator
      individual

 5.2. Norme            Ministerul      Ministerul      30         hotarare a
      metodologice     Administratiei  Finantelor      septembrie Guvernului
      privind          Publice         Publice         2002
      stabilirea,                      Ministerul
      ajustarea,                       Justitiei
      avizarea si
      aprobarea
      tarifelor
      pentru
      serviciile de
      apa si
      canalizare

 5.3. Aprobarea        Ministerul      Ministerul     30         hotarare a
      regulamentului-  Administratiei  Apelor si      septembrie Guvernului
      cadru pentru     Publice         Protectiei     2002
      serviciile de                    Mediului
      alimentare cu                    Ministerul
      apa si                           Finantelor
      canalizare                       Publice
                                       Ministerul
                                       Justitiei

 5.4. Infiintarea si   Ministerul      Ministerul      31 august  ordonanta a
      organizarea      Administratiei  Finantelor      2002       Guvernului
      Bancii de        Publice         Publice
      Investitii a                     Ministerul
      Autoritatilor                    Justitiei
      Locale (BIAL)

      Cap. VI. -
      Stoparea
      actiunilor de
      evacuare a
      cetatenilor din
      apartamente
      datorita
      restantelor la
      plata
      intretinerii

 6.1. Modificarea      Ministerul      Ministerul      30         ordonanta de
      Ordonantei       Justitiei       Administratiei  septembrie urgenta a
      Guvernului nr. 5                 Publice         2002       Guvernului
      din 19 iulie
      2001 privind
      procedura
      somatiei de
      plata (se vor
      introduce clauze
      speciale cu
      privire la
      datoriile
      familiilor cu
      venituri mici)

 6.2. Aprobarea        Ministerul      Ministerul      31 iulie   hotarare a
      Normelor         Administratiei  Lucrarilor      2002       Guvernului
      metodologice     Publice         Publice,
      privind                          Transporturilor
      organizarea si                   si Locuintei
      functionarea
      asociatiilor de
      proprietari

      Cap. VII. -
      Realizarea de
      locuinte cu
      caracter social

 7.1. Actualizarea     Ministerul      Ministerul      iulie 2002 hotarare a
      Normelor         Lucrarilor      Finantelor                 Guvernului
      metodologice     Publice,        Publice
      pentru punerea   Transporturilor Ministerul
      in aplicare a    si Locuintei    Agriculturii,
      prevederilor                     Alimentatiei
      Legii                            si Padurilor
      nr. 152/1998                     Ministerul
      privind                          Justitiei
      infiintarea
      Agentiei
      Nationale pentru
      Locuinte,
      aprobate prin
      Hotararea
      Guvernului
      nr. 962/2001, ca
      urmare a
      prevederilor
      Ordonantei de
      urgenta a
      Guvernului
      nr. 59/2002

 7.2. Norme si         Regia Nationala Ministerul      august     hotarare a
      proceduri pentru a Padurilor     Agriculturii,   2002       Guvernului
      alocarea masei                   Alimentatiei
      lemnoase                         si Padurilor
      necesare                         Ministerul
      realizarii                       Lucrarilor
      constructiilor                   Publice,
      de locuinte                      Transporturilor
                                       si Locuintei
                                       Ministerul
                                       Finantelor
                                       Publice
                                       Ministerul
                                       Justitiei

 7.3. Modificarea si   Ministerul      Ministerul      septembrie lege
      completarea      Lucrarilor      Finantelor      2002
      Legii locuintei  Publice,        Publice
      nr. 114/1996,    Transporturilor Ministerul
      republicata, cu  si Locuintei    Administratiei
      modificarile                     Publice
      ulterioare, si
      a Ordonantei
      Guvernului
      nr. 85/2001, in
      scopul crearii
      unui cadru legal
      unitar de
      administrare a
      condominiului

      Cap. VIII. -
      Creditarea in
      sistem colectiv
      a domeniului
      locativ

 8.1. Elaborarea       Camera                                     lege -
      proiectului de   Deputatilor                                initiativa a
      lege privind                                                Grupului
      creditarea in                                               parlamentar
      sistem colectiv                                             al PSD
      a domeniului
      locativ

      Cap. IX. -
      Masuri sociale
      in sistemul de
      invatamant

 9.1. Aprobarea        Ministerul      Ministerul      2002       hotarare a
      programului      Educatiei si    Finantelor                 Guvernului
      privind          Cercetarii      Publice
      acordarea de                     Ministerul
      burse in vederea                 Muncii si
      continuarii                      Solidaritatii
      studiilor pentru                 Sociale
      studenti in
      vederea
      prevenirii si
      combaterii
      marginalizarii
      sociale

      Cap. X. -
      Ameliorarea
      starii de
      sanatate a
      populatiei

10.1. Trecerea         Ministerul      Ministerul      sem. II    hotarari ale
      imobilelor si    Sanatatii       Finantelor      2002       Guvernului
      terenurilor      si Familiei     Publice
      aferente ale     Ministerul      Ministerul
      unitatilor       Administratiei  Justitiei
      sanitare din     Publice
      domeniul public
      al statului si
      din
      administrarea
      Ministerului
      Sanatatii si
      Familiei in
      domeniul public
      al judetelor si
      municipiului
      Bucuresti si in
      administrarea
      consiliilor
      judetene si a
      consiliilor
      locale

10.2. Transformarea    Ministerul      Ministerul      sem. II    hotarari ale
      unor unitati     Sanatatii       Finantelor      2002       Guvernului
      sanitare         si Familiei     Publice
      neperformante    Ministerul      Ministerul
      in unitati de    Administratiei  Muncii si
      asistenta        Publice         Solidaritatii
      medico-sociala                   Sociale
      in subordinea                    Ministerul
      consiliilor                      Justitiei
      judetene,
      consiliilor
      locale si in
      coordonarea
      Ministerului
      Muncii si
      Solidaritatii
      Sociale,
      Secretariatului
      de Stat pentru
      Persoanele cu
      Handicap sau a
      Ministerului
      Administratiei
      Publice

10.3. Transformarea    Ministerul      Ministerul      2003       hotarare a
      unor imobile din Sanatatii si    Administratiei             Guvernului
      domeniul public  Familiei        Publice,
      al statului si   Ministerul      Ministerul
      administrarea    Lucrarilor      Finantelor
      Ministerului     Publice,        Publice
      Sanatatii si     Transporturilor Ministerul
      Familiei in      si Locuintei    Justitiei
      locuinte sociale

10.4. Reorganizarea    Ministerul                      sem. II    ordin al
      unor unitati     Sanatatii                       2002       ministrului
      sanitare         si Familiei                                sanatatii si
                                                                  familiei

10.5. Modificarea      Casa Nationala  Ministerul      sem. II    hotarari ale
      reglementarilor  de Asigurari    Sanatatii       2002       Guvernului
      de aprobare a    de Sanatate     si Familiei
      contractului-    Colegiul        Ministerul
      cadru privind    Medicilor din   Apararii
      conditiile       Romania         Nationale
      acordarii                        Ministerul
      asistentei                       de Interne
      medicale in                      Ministerul
      cadrul                           Lucrarilor
      sistemului                       Publice,
      asigurarilor                     Transporturilor
      sociale de                       si Locuintei
      sanatate                         Ministerul
      (asistenta                       Justitiei
      ambulatorie de                   Ministerul
      specialitate -                   Finantelor
      Hotararea                        Publice
      Guvernului
      nr. 1.245/2001;
      asistenta
      medicala
      spitaliceasca -
      Hotararea
      Guvernului
      nr. 1.330/2001)

10.6. Modificarea      Casa Nationala  Ministerul      sem. II    ordine comune
      normelor de      de Asigurari    Sanatatii       2002       ale
      aplicare a       de Sanatate     si Familiei                presedintelui
      contractelor-    Colegiul                                   Casei
      cadru aprobate   Medicilor                                  Nationale de
      prin Hotararea   din Romania                                Asigurari de
      Guvernului                                                  Sanatate si
      nr. 1.245/2001                                              presedintelui
      si Hotararea                                                Colegiului
      Guvernului                                                  Medicilor din
      nr. 1.330/2001                                              Romania

10.7. Completarea      Ministerul                      15         ordin comun
      Ordinului comun  Sanatatii                       octombrie  al ministrului
      al ministrului   si Familiei                     2002       sanatatii si
      sanatatii si     Casa Nationala                             familiei si al
      familiei si al   de Asigurari                               presedintelui
      presedintelui    de Sanatate                                Casei
      Casei Nationale                                             Nationale de
      de Asigurari de                                             Asigurari de
      Sanatate                                                    Sanatate de
      nr. 72/44/2001                                              completare a
      pentru aprobarea                                            Ordinului
      listelor                                                    ministrului
      cuprinzand                                                  sanatatii si
      medicamentele                                               familiei si al
      din                                                         presedintelui
      Nomenclatorul de                                            Casei
      medicamente de                                              Nationale de
      care beneficiaza                                            Asigurari de
      asiguratii pe                                               Sanatate nr.
      baza de                                                     72/44/2001
      prescriptie
      medicala, cu si
      fara contributie
      personala, in
      vederea
      acordarii
      gratuite a unor
      medicamente
      pentru
      pensionarii cu
      venituri de pana
      la 1.400.000
      lei/luna

      Cap. XI. -
      Extinderea
      gradului de
      cuprindere a
      persoanelor
      defavorizate, cu
      venituri mici,
      in reteaua de
      magazine
      "economat"

11.1. Modificarea si   Ministerul      Ministerul      30         hotarare a
      completarea      Administratiei  Muncii si       septembrie Guvernului
      Hotararii        Publice         Solidaritatii   2002
      Guvernului       Secretariatul   Sociale
      nr. 469/2002     General al      Ministerul
      privind          Guvernului      Justitiei
      infiintarea
      magazinelor
      "economat"
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 811/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 811 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu