Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 106 din 24 noiembrie 1994

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 1 iunie 1994

ACT EMIS DE:                PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 331 din 30 noiembrie 1994


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 1 iunie 1994.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 24 octombrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                         ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 9 noiembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                      PRESEDINTELE SENATUI
                 prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

                              ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria, denumite in continuare parti contractante,
    dorind sa dezvolte cooperarea economica intre cele doua state,
    preocupate sa incurajeze si sa creeze conditii favorabile pentru investitiile investitorilor unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante, pe baza egalitatii si avantajului reciproc,
    recunoscand ca promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, in conformitate cu prezentul acord, stimuleaza initiativele in acest domeniu,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    In sensul acestui acord:
    1. Termenul investitii va desemna orice fel de active si, in special:
    a) drepturi de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile si orice alte drepturi reale ca: ipoteci, garantii sau gajuri;
    b) parti sociale, actiuni si alte titluri de proprietate care materializeaza participarea la societati;
    c) creante si orice alte drepturi avand valoare economica;
    d) drepturi in domeniul proprietatii intelectuale, ca: drepturi de autor, brevete, licente, desene industriale, marci si nume comerciale, procedee tehnice, know-how si goodwill;
    e) concesiuni de afaceri conferite prin lege sau in baza unui contract sau act administrativ al autoritatii de stat competente si, in special, pentru explorarea, prelucrarea, extractia sau exploatarea resurselor naturale.
    Investitiile trebuie sa fie executate in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare pe teritoriul respectivei parti contractante.
    Nici o schimbare ulterioara a formei in care au fost efectuate investitiile nu va afecta caracterul lor de investitii, cu conditia ca aceasta schimbare sa nu contravina legilor partii contractante interesate.
    2. Termenul venituri va desemna toate sumele produse de investitii, precum profituri, dividende, dobanzi si alte venituri legale.
    3. Termenul investitor va desemna, in legatura cu fiecare parte contractanta:
    a) persoane fizice avand cetatenia Romaniei sau a Republicii Bulgaria, in conformitate cu legislatia nationala respectiva;
    b) orice societate, firma, parteneriat, organizatie sau asociatie cu sau fara personalitate juridica, inregistrata sau constituita in conformitate cu legile Romaniei sau ale Republicii Bulgaria, cu sediul pe teritoriile lor respective.
    4. Termenul teritoriu inseamna teritoriul aflat sub suveranitatea Romaniei, pe de o parte, si a Republicii Bulgaria, pe de alta parte, incluzand marea teritoriala, precum si platforma continentala si zona economica exclusiva asupra carora statul respectivei parti contractante exercita drepturi suverane sau jurisdictie in conformitate cu dreptul international.
    Art. 2
    1. Fiecare parte contractanta va promova si va proteja pe teritoriul sau investitiile investitorilor celeilalte parti contractante si va admite aceste investitii, in conformitate cu legile si reglementarile sale, si le va acorda un tratament just si echitabil, precum si protectie.
    2. In cazul reinvestirii veniturilor provenite dintr-o investitie, aceste reinvestiri si veniturile aferente se vor bucura de aceeasi protectie ca si investitiile initiale.
    3. Fiecare parte contractanta va analiza favorabil si in conformitate cu legile si reglementarile sale problemele privind intrarea, sejurul, munca si miscarea pe teritoriul sau ale investitorilor celeilalte parti contractante, care desfasoara activitati legate de investitiile definite prin prezentul acord, si ale persoanelor care fac parte din familia lor.
    Art. 3
    1. Investitiilor efectuate de catre investitori ai unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante li se va acorda un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat investitiilor efectuate de catre investitorii oricarui stat tert.
    2. Prevederile paragrafului 1 al acestui articol nu se vor aplica nici unui avantaj acordat investitorilor unui stat tert de catre cealalta parte contractanta, bazat pe:
    a) o uniune vamala existenta sau viitoare, zona de comert liber, comunitati economice sau institutii internationale similare, sau
    b) acorduri privind impozitarea.
    3. Daca prevederile legale ale fiecarei parti contractante sau obligatiile rezultate din tratatele internationale existente in prezent sau stabilite ulterior intre partile contractante, suplimentar fata de prezentul acord, contin o reglementare generala sau specifica care indreptateste investitiile investitorilor celeilalte parti contractante la un tratament mai favorabil decat cel prevazut in prezentul acord, aceasta reglementare, in masura in care este mai favorabila, va prevala prezentului acord.
    Art. 4
    Investitorilor unei parti contractante ale caror investitii sufera pierderi pe teritoriul celeilalte parti contractante, datorita razboiului, altui conflict armat, starii de necesitate sau altor evenimente similare, li se va acorda un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat investitorilor oricarui stat tert in ceea ce priveste orice masura adoptata de catre cea din urma parte contractanta in legatura cu aceste pierderi. Eventualele plati vor fi liber transferabile.
    Art. 5
    1. Investitiile investitorilor oricarei parti contractante nu vor fi supuse exproprierii, nationalizarii sau oricaror alte masuri al caror efect ar fi echivalent exproprierii sau nationalizarii, pe teritoriul celeilalte parti contractante, decat in interes public, pe baza unei proceduri legale corespunzatoare, in mod nediscriminatoriu si contra unei despagubiri prompte.
    2. Despagubirea va corespunde valorii investitiilor imediat inainte de data exproprierii, va fi platita fara intarziere si va fi purtatoare de dobanda anuala, la o rata LIBOR la 12 luni, cotata pentru valuta in care s-a efectuat investitia, pana la data platii. Plata acestei despagubiri va fi efectiv realizabila si liber transferabila.
    Art. 6
    1. Fiecare parte contractanta va acorda investitorilor celeilalte parti contractante, dupa indeplinirea tuturor obligatiilor fiscale, liberul transfer al:
    a) capitalului si sumelor suplimentare in vederea intretinerii sau dezvoltarii investitiei;
    b) veniturilor provenite din investitie;
    c) sumelor obtinute din vanzarea totala sau partiala sau din lichidarea investitiei;
    d) sumelor necesare pentru plata cheltuielilor care provin din functionarea investitiei, precum: rambursarea imprumuturilor, plata brevetelor sau taxelor de licenta, plata altor cheltuieli;
    e) despagubirilor platibile conform art. 5;
    f) remuneratiilor primite de catre persoanele fizice avand cetatenia celeilalte parti contractante, pentru munca si serviciile prestate in legatura cu investitiile efectuate pe teritoriul sau in conformitate cu legile si reglementarile sale.
    2. Transferurile mentionate in paragraful precedent vor fi efectuate fara intarziere, la cursul de schimb in vigoare aplicabil la data transferului pe teritoriul partii contractante unde a fost efectuata investitia.
    3. In conformitate cu reglementarile legale ale fiecarei parti contractante, tuturor transferurilor mentionate in acest articol li se va acorda un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat transferurilor in legatura cu investitiile efectuate de catre un investitor al oricarui stat tert.
    Art. 7
    O parte contractanta care, in virtutea unei garantii pentru riscuri necomerciale, acordata pentru o investitie efectuata pe teritoriul celeilalte parti contractante, efectueaza o plata catre unul dintre proprii sai investitori, este indreptatita, in virtutea subrogarii, sa exercite drepturile si pretentiile, precum si sa-si asume obligatiile acelui investitor. Subrogarea in drepturile si obligatiile investitorului asigurat va fi extinsa si asupra dreptului de transfer mentionat la art. 5 de mai sus. Partea contractanta care plateste nu va dobandi nici un drept sau obligatie suplimentara celor ale investitorului asigurat.
    Art. 8
    1. Diferendele dintre partile contractante privind interpretarea sau aplicarea acestui acord se vor solutiona, pe cat posibil, prin negocieri intre partile contractante.
    2. Daca partile contractante nu reusesc sa ajunga la o solutie in 6 luni dupa inceperea negocierilor, diferendul va fi supus unui tribunal arbitral, la cererea oricarei parti contractante.
    3. Acest tribunal arbitral va fi constituit, pentru fiecare caz individual, in felul urmator:
    In 3 luni de la data primirii cererii de arbitraj, fiecare parte contractanta va desemna un membru al tribunalului. Acesti doi membri vor alege apoi un cetatean al unui stat tert care, cu aprobarea celor doua parti contractante, va fi desemnat presedinte al tribunalului. Presedintele va fi desemnat in 2 luni de la data desemnarii celorlalti doi membri.
    4. Daca, in perioadele mentionate in paragraful 3 al acestui articol, numirile necesare nu au fost efectuate, fiecare parte contractanta poate, in absenta oricarui alt acord, sa-l invite pe presedintele Curtii Internationale de Justitie sa faca numirile necesare. Daca presedintele este cetatean al unei parti contractante sau este intr-un alt mod impiedicat sa indeplineasca aceasta functie, vicepresedintele va fi invitat sa faca numirile necesare. Daca vicepresedintele este cetatean al unei parti contractante sau si el este impiedicat sa-si indeplineasca aceasta functie, atunci membrul Curtii Internationale de Justitie, urmatorul in functie, care nu este cetatean al unei parti contractante, va fi desemnat sa faca numirile necesare.
    5. Tribunalul arbitral va lua hotararea pe baza prevederilor prezentului acord, precum si a principiilor si regulilor general acceptate ale dreptului international. Tribunalul arbitral isi va lua hotararea cu majoritate de voturi. Aceasta hotarare va fi definitiva si obligatorie pentru ambele parti contractante. Tribunalul isi stabileste propria procedura.
    6. Fiecare parte contractanta va suporta cheltuielile pentru membrul sau in tribunal si pentru participarea sa in cadrul procedurilor arbitrale. Cheltuielile privind presedintele si restul cheltuielilor vor fi suportate in parti egale de catre partile contractante.
    Art. 9
    1. Orice diferend care poate interveni intre un investitor al unei parti contractante si cealalta parte contractanta, in legatura cu o investitie de pe teritoriul acestei parti contractante, va forma obiectul negocierilor intre partile la diferend.
    2. Daca orice diferend intre un investitor al unei parti contractante si cealalta parte contractanta continua sa existe dupa o perioada de 6 luni, atunci diferendul poate fi supus instantelor judecatoresti competente ale partii contractante unde a fost efectuata investitia.
    3. Investitorul poate alege, in locul procedurii prevazute la paragraful 2 al acestui articol, sa supuna diferendul, in legatura cu art. 4 si 6, arbitrajul ad-hoc constituit pe baza regulilor de arbitraj ale UNCITRAL sau ale Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (I.C.S.I.D.), in cazul in care ambele parti contractante sunt parte la Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, incheiata la Washington la 18 martie 1965.
    4. Investitorul poate fi indreptatit sa prezinte cazul propriei parti contractante, in vederea obtinerii unei reglementari in conformitate cu art. 8 si 10 ale acestui acord.
    Art. 10
    Fiecare parte contractanta poate propune celeilalte parti contractante sa inceapa consultari privind orice probleme in legatura cu aplicarea sau interpretarea prezentului acord. Cealalta parte contractanta va face demersurile necesare pentru tinerea acestor consultari.
    Art. 11
    Prezentul acord se va aplica si investitiilor de pe teritoriul unei parti contractante, efectuate in conformitate cu legile si reglementarile sale, de catre investitorii celeilalte parti contractante, inaintea intrarii in vigoare a acestui acord.
    Totusi acest acord nu se va aplica diferendelor referitoare la investitiile efectuate inaintea intrarii sale in vigoare.
    Art. 12
    1. Acest acord va fi ratificat si va intra in vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
    2. Prezentul acord va fi in vigoare pentru o perioada de 15 ani. Valabilitatea sa va fi extinsa automat pentru fiecare perioada urmatoare de 5 ani, daca una dintre partile contractante nu va notifica, in scris, cu cel putin 6 luni inaintea expirarii, celeilalte parti contractante, hotararea sa de a denunta acordul.
    3. In ceea ce priveste investitiile efectuate inaintea datei la care notificarea denuntarii acestui acord este primita de catre cealalta parte contractanta, prevederile art. 1 - 11 vor ramane in vigoare pentru o noua perioada de 15 ani, incepand de la acea data.
    Incheiat la Bucuresti, la data de 1 iunie 1994, in doua exemplare originale, in limbile romana, bulgara si engleza, toate textele fiind egal autentice.
    In caz de divergenta, textul in limba engleza va prevala.

                     Pentru Guvernul Romaniei,
                         Florin Georgescu,
                         ministru de stat,
                         ministrul finantelor

               Pentru Guvernul Republicii Bulgaria,
                         Stoian Alexandrov,
                         ministrul finantelor



SmartCity5

COMENTARII la Legea 106/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 106 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 106/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu