Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 11 din 25 martie 1996

pentru ratificarea Acordului comercial si de cooperare economica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cuba, semnat la Havana la 5 februarie 1995

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 63 din 28 martie 1996


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul comercial si de cooperare economica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cuba, semnat la Havana la 5 februarie 1995.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 19 februarie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

              PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                      ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 11 martie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                 p. PRESEDINTELE SENATUI
                   CONSTANTIN DAN VASILIU

             ACORD COMERCIAL SI DE COOPERARE ECONOMICA
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cuba

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cuba, denumite in continuare parti, dorind sa promoveze si sa consolideze relatiile comerciale si de cooperare economica dintre cele doua state, tinand seama de posibilitatile oferite de economiile celor doua state si dorind sa creeze baza juridica pentru dezvoltarea continua a schimburilor comerciale, au convenit:

    Art. 1
    Partile reafirma hotararea lor de a crea conditii favorabile pentru extinderea relatiilor comerciale si economice dintre Romania si Republica Cuba, care sa stimuleze schimbul de marfuri, serviciile si cooperarea economica si tehnica dintre persoanele juridice autorizate sa efectueze acte de comert, conform legislatiei nationale din cele doua state si pe baza principiilor recunoscute in comertul international.
    Art. 2
    Partile, in scopul facilitarii comertului dintre cele doua state, aplicand prevederile Acordului general pentru tarife si comert (G.A.T.T.), isi vor acorda reciproc tratamentul natiunii celei mai favorizate.
    Tratamentul natiunii celei mai favorizate se va aplica in orice domeniu care se refera la: acordarea licentelor de export si de import, impozite si taxe vamale, taxe consulare asupra documentelor comerciale sau alte taxe si impozite de orice fel care sunt sau ar putea fi aplicate la importul, exportul, tranzitarea si depozitarea de marfuri, la modul de aplicare a acestora, cat si la reglementarile si formalitatile vamale.
    Partile convin, de asemenea, sa-si acorde reciproc tratamentul natiunii celei mai favorizate in toate problemele care se refera la transportul de marfuri.
    Art. 3
    Prevederile art. II nu se vor aplica totusi la:
    a) avantajele si facilitatile pe care oricare dintre parti le-a acordat sau le va acorda oricarui stat limitrof in scopul facilitarii traficului si comertului de frontiera;
    b) avantajele si facilitatile pe care oricare dintre parti le acorda sau le va acorda unui stat sau unui grup de state ca o consecinta a participarii sale la uniuni vamale sau zone de comert liber, uniuni economice, cat si la alte acorduri economice internationale, inclusiv cele regionale, subregionale si interregionale;
    c) avantajele si facilitatile pe care oricare dintre parti le-a acordat sau le va acorda marfurilor importate, in cadrul programelor de ajutor furnizate respectivei parti de catre terte state sau institutii, organisme si oricare alte organizatii internationale.
    Art. 4
    Partile, in scopul stimularii schimburilor comerciale si cooperarii economice dintre cele doua state, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare, isi vor acorda reciproc scutirea de taxe vamale si alte taxe similare in urmatoarele cazuri:
    a) importurile de mostre fara valoare comerciala, de materiale publicitare, de reclama si documentare, cat si importurile de marfuri si obiecte destinate a fi expuse la targuri si expozitii, cu conditia sa fie returnate;
    b) importurile de bunuri reparate in strainatate sau bunurile care le inlocuiesc pe cele necorespunzatoare calitativ, returnate partenerilor externi in perioada de garantie;
    c) conteinerele si ambalajele speciale, utilizate in comertul international, care urmeaza sa fie returnate partenerului. In cazurile in care produsele ce beneficiaza de facilitatile mentionate in prezentul articol vor fi folosite in alte scopuri sau vor fi vandute pe piata tarii importatoare, se vor aplica reglementarile vamale in vigoare in statul respectiv;
    d) marfurile, instrumentele, materialele si sculele care se introduc temporar in scop de experiente, control, reparatii, procesare si finisare, cu conditia de a fi restituite, cat si cele destinate lucrarilor de montaj si colaborare economica, comerciala si tehnico-stiintifica, care vor fi restituite.
    Art. 5
    Schimburile comerciale, cooperarea economica si prestarile de servicii in cadrul prezentului acord se vor efectua pe baza de contracte sau alte intelegeri specifice incheiate intre persoanele juridice din Romania si din Republica Cuba autorizate sa efectueze operatiuni de comert exterior, in conformitate cu practica internationala si cu dispozitiile legale in vigoare in fiecare stat.
    Partile, in conformitate cu legislatia din fiecare stat, vor acorda sprijinul necesar pentru realizarea eficienta a prevederilor prezentului acord.
    Art. 6
    Platile care urmeaza a fi efectuate intre persoanele juridice din cele doua state, autorizate sa efectueze operatiuni de comert exterior, se vor face in devize liber convertibile, definite conform prezentului acord, intre agentii economici.
    Preturile marfurilor si ale serviciilor care constituie obiectul schimburilor bilaterale si conditiile generale ale tranzactiilor ce deriva din prezentul acord vor fi stabilite intre persoanele juridice din cele doua state, autorizate sa efectueze operatiuni de comert, pe baza preturilor curente ale pietelor internationale principale pentru respectivele marfuri si servicii cu calitatea si nivelul tehnic corespunzatoare, in conformitate cu practica si uzantele comerciale internationale.
    Persoanele juridice din Romania si din Republica Cuba, autorizate sa efectueze operatiuni de comert, pot conveni, de asemenea, sa stabileasca alte modalitati de plata, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in cele doua state.
    Art. 7
    Partile sunt de acord sa intreprinda demersurile necesare, potrivit prevederilor legale in vigoare, pentru protejarea intr-un mod corespunzator a patentelor, marcilor comerciale, drepturilor de autor, secretelor comerciale si schemelor de montaj pentru circuite integrate, proprietate a partenerilor din celalalt stat, in conformitate cu legislatia specifica in vigoare in fiecare stat si cu respectarea obligatiilor din acordurile internationale referitoare la proprietatea intelectuala, acceptate de ambele parti.
    Art. 8
    Partile, in scopul stimularii dezvoltarii comertului dintre cele doua state, vor sprijini:
    a) organizarea de targuri si expozitii comerciale in conformitate cu legislatiile lor nationale;
    b) organizarea de reprezentante si birouri comerciale ale persoanelor juridice din cele doua state;
    c) crearea, pe teritoriul unuia dintre cele doua state sau in terte state, de societati mixte comerciale, asociatii economice cu personalitate juridica, societati cu capital propriu, birouri tehnico-comerciale, magazine de marfuri in consignatie si alte forme de organizare care se vor conveni intre persoanele juridice din ambele state.
    Partile vor sprijini, potrivit atributiilor lor, pe oamenii de afaceri, pe tehnicieni, pe specialistii si reprezentantii companiilor din ambele state pentru indeplinirea activitatii lor.
    Art. 9
    Partile, dorind sa incurajeze amplificarea continua a cooperarii economice si tehnice dintre Romania si Republica Cuba, exprima interesul ca raporturile lor de cooperare sa vizeze principalele domenii ale vietii economice si sa aiba drept scop, mai ales, urmatoarele:
    a) sa contribuie la dezvoltarea economiilor celor doua state, inclusiv printr-o mai buna aprovizionare cu materii prime, combustibili si energie, masini si echipamente, produse alimentare, bunuri de consum etc.;
    b) sa creeze conditii pentru folosirea eficienta a resurselor umane, materiale si a capacitatilor de productie in cele doua state;
    c) sa protejeze si sa imbunatateasca mediul inconjurator;
    d) sa incurajeze, sa faciliteze si sa promoveze investitiile reciproce de capital.
    Art. 10
    Partile vor sprijini persoanele juridice din statele lor in practicarea si in realizarea celor mai variate forme de cooperare, care vor fi convenite de acestia prin contracte, in functie de interesele si posibilitatile lor, intre care:
    a) realizarea de prospectiuni, explorari pentru zacaminte de minerale utile din cele doua state sau din state terte;
    b) realizarea de studii, proiectarea, construirea si punerea in functiune de obiective social-economice in cele doua state, cat si extinderea si modernizarea unor capacitati de productie existente;
    c) cooperarea in fabricarea de masini, echipamente sau alte marfuri, subansambluri si piese de schimb in vederea livrari pe terte piete;
    d) fabricarea de produse prin folosirea capacitatilor de productie disponibile din cele doua state;
    e) folosirea porturilor si zonelor libere, a unor cai de transport intre cele doua state;
    f) cooperarea pe terte piete in domenii de interes reciproc.
    Formele de cooperare mentionate mai sus nu sunt limitate, persoanele juridice putand folosi orice alte forme care sunt in interesul lor reciproc, in conformitate cu dispozitiile legale din cele doua state.
    Art. 11
    Prevederile prezentului acord nu afecteaza si nu vor afecta acordurile bilaterale sau multilaterale convenite sau care urmeaza a se conveni si nici nu au efect asupra drepturilor si obligatiilor partilor, rezultate din astfel de acorduri sau din alte acorduri internationale in vigoare la care participa.
    Art. 12
    Marfurile care fac obiectul schimburilor comerciale dintre cele doua parti vor fi destinate satisfacerii necesitatilor lor interne, in afara de cazurile in care persoanele juridice autorizate sa efectueze operatiuni de comert exterior vor conveni altfel prin contracte comerciale.
    Aspectele specifice referitoare la transportul marfurilor, derivate din prezentul acord, vor fi reglementate de catre autoritatile competente ale partilor.
    Art. 13
    Prevederile prezentului acord nu vor fi interpretate ca un impediment pentru adoptarea si indeplinirea, de catre fiecare parte, a masurilor prevazute in legislatia celor doua state, necesare pentru:
    a) protejarea moralitatii publice;
    b) aplicarea legilor si a celorlalte reglementari privind securitatea nationala;
    c) reglementarea importurilor sau exporturilor de arme, munitii si alte materiale strategice sau de razboi;
    d) protejarea vietii si sanatatii persoanelor, animalelor si plantelor;
    e) protejarea patrimoniului national cu valoare artistica, istorica si arheologica;
    f) restrictionarea exportului, utilizarea si consumul de materiale utilizabile in dezvoltarea sau folosirea energiei nucleare;
    g) protectia mediului inconjurator.
    Art. 14
    Pentru mai buna indeplinire a prevederilor prezentului acord, partile convin sa infiinteze o comisie mixta interguvernamentala, compusa din reprezentanti ai organismelor oficiale ale celor doua state.
    Comisia mixta interguvernamentala va analiza stadiul desfasurarii schimburilor comerciale si al cooperarii economice si tehnice si va face recomandari asupra domeniilor si formelor de cooperare de interes pentru fiecare stat.
    Comisia mixta interguvernamentala are prerogative de a stabili, in cazul in care va fi necesar, subcomisii sau grupuri de lucru care vor elabora propuneri de solutionare pentru indeplinirea angajamentelor, astfel incat sa contribuie la buna desfasurare a relatiilor economice si comerciale.
    Comisia mixta interguvernamentala se va reuni anual, in sesiune ordinara, alternativ in orasele Bucuresti si Havana, la date ce se vor conveni prin acord reciproc, si se va putea intruni si in sesiuni extraordinare, la cererea oricareia dintre parti, pe baza unor agende de lucru stabilite in prealabil.
    Art. 15
    Eventualele diferende in interpretarea si in aplicarea prezentului acord vor fi solutionate pe cale amiabila prin negocieri directe intre parti, la solicitarea oricareia dintre acestea sau in cadrul sesiunilor Comisiei mixte interguvernamentale.
    Art. 16
    Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care partile isi comunica reciproc ca au fost indeplinite formalitatile interne privind aprobarea tratatelor internationale, conform legislatiei fiecarei parti.
    Acordul va avea o valabilitate de 5 ani, prelungindu-se automat pentru noi perioade de cate un an, in cazul in care nici una dintre cele doua parti nu va notifica, in scris, in legatura cu dorinta sa de a suspenda valabilitatea acestuia, cu 6 luni inainte de expirarea termenului corespunzator valabilitatii acordului.
    Toate tranzactiile convenite in perioada de valabilitate a prezentului acord si neexecutate integral la data expirarii acestuia vor continua sa se supuna prevederilor prezentului acord.
    Art. 17
    La data intrarii in vigoare a prezentului acord, Conventia dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Cuba cu privire la crearea Comisiei mixte romano-cubaneze de colaborare economica si tehnico-stiintifica, semnata la Havana la 25 noiembrie 1967, Acordul de cooperare economica dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Revolutionar al Cubei, semnat la Bucuresti la 1 aprilie 1969, si Memorandumul-Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cuba, semnat la Havana la 19 septembrie 1992, isi inceteaza valabilitatea.
    Art. 18
    Prezentul acord se incheie in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si spaniola, ambele texte fiind egal autentice.
    Semnat la Havana la 5 februarie 1995.

           Pentru Guvernul Romaniei,
           Ion Pargaru,
           secretar de stat
           in Ministerul Comertului

           Pentru Guvernul Republicii Cuba,
           Ricardo Cabrisas Ruiz,
           ministrul comertului exterior




SmartCity5

COMENTARII la Legea 11/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 11 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu