E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 3 din 26 martie 1970

privind regimul ocrotirii unor categorii de minori

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 28 din 28 martie 1970


SmartCity3


    CAP. 1

    Art. 1
    Ocrotirea potrivit prezentei legi, se acorda minorilor:
    a) ai caror parinti sunt decedati, necunoscuti sau in orice alta situatie care duce la instituirea tutelei, daca nu au bunuri sau alte mijloace materiale proprii nu exista persoane care au fost obligate sau care pot fi obligate sa-i intretina;
    b) care, fiind deficienti, au nevoie de o ingrijire speciala ce nu le poate fi asigurata in familie;
    c) a caror dezvoltare fizica, morala sau intelectuala ori a caror sanatate este primejduita in familie;
    d) care au savarsit fapte prevazute de legea penala, dar nu raspund penal sau sunt expusi sa savirseasca asemenea fapte ori ale caror purtari contribuie la raspandirea de vicii sau deprinderi imorale in randul altor minori.
    Art. 2
    (1) - Minorii prevazuti in art. 1 lit. a, precum si minorii a caror sanatate este primejduita in familie, pot fi dati in plasament familial unei familii - sot si sotie - sau  unei persoane care consimte la aceasta si care prezinta conditiile morale, materiale si sanitare necesare.
    (2) - Plasamentul familial se face cu incuviintarea parintilor sau tutorelui de catre  comitetul  executiv al CPJ sau al municipiului Bucuresti prin organul de  asistenta sociala.
    (3) - Familia sau persoana care primeste un minor in plasament familial ii asigura acestuia intretinerea, precum si celelalte conditii necesare cresterii si educarii sale, potrivit celor hotarate de parinti sau tutore. Ea are dreptul la o alocatie de intretinere a minorului, al carei cuantum se stabileste de Consiliul de Ministri.
    Art. 3
    (1) - In cazul in care privitor la minorii aratati in art. precedent nu a fost  posibil sa se ia masura plasamentului familial, precum si in cazul in care dezvoltarea fizica, morala sau intelectuala a minorului este primejduita in familie, comisia pentru ocrotirea minorilor poate hotari incredintarea lui unei familii ori unei persoane, cu consimtamantul acesteia.
    (2) - Familia  sau persoana careia i s-a incredintat minorul, in conditiile prezentului articol, are fata de acesta drepturile si indatoririle ce potrivit legii revin parintilor privitor la persoana minorului si beneficiaza de alocatia ce se acorda in cazul plasamentului familial.
    Art. 4
    Ministerul Muncii va stabili criteriile in baza carora alocatia de intretinere  se reduce ori nu se mai plateste, daca cei care primesc in plasament familial sau le sunt incredintati minori au, potrivit legii, obligatia sa-i intretina.
    Art. 5
    (1) - In vederea cresterii, educarii si pregatirii scolare si profesionale a minorilor deficienti, precum si a minorilor aratati in art. 1 lit. a si c, daca fata de acestia din urma nu s-a putut lua nici una din masurile prevazute in articolele precedente, comisia pentru ocrotirea minorilor poate dispune incredintarea lor, dupa caz, uneia din urmatoarele institutii de ocrotire:
    a) leagane pentru copii in varsta de pana la 3 ani;
    b) case de copii pentru prescolari si scolari;
    c) gradinite, precum si scoli generale si licee de cultura generala pentru deficienti recuperabili;
    d) scoli profesionale si licee de specialitate pentru deficienti recuperabili;
    e) camine scoala si camine atelier pentru deficienti, partial recuperabili;
    f) camine pentru deficienti, nerecuperabili.
    (2) - Institutiile de ocrotire prevazute in alin. 1 lit. d si e functioneaza in subordinea Ministerului Muncii, iar celelalte in subordinea comitetelor executive  ale CPJ ori al municipiului Bucuresti.
    (3) - In scolile profesionale prevazute in alin. 1 lit. d pot fi primiti si minori deficienti recuperabili care din diferite motive au  intrerupt invatamantul obligatoriu de cultura generala, daca au depasit varsta de 14 ani.
    Art. 6
    (1) - Cand imprejurarile care au determinat luarea uneia din masurile de ocrotire s-au schimbat, comitetul executiv al CPJ sau comisia pentru minori, dupa caz, o poate revoca sau inlocui cu alta masura, ori poate dispune schimbarea familiei sau persoanei la care se afla minorul.
    (2) - Dispozitiile alineatului precedent se aplica si in cazurile in care incredintarea minorului a fost dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, cu exceptia acelora in care luarea masurii de ocrotire ramane, potrivit codului familiei, in competenta instantelor judecatoresti.
    Art. 7
    (1) - Intrarea in casele de copii, in scolile generale pentru deficienti recuperabili, in caminele scoala pentru deficienti partiali recuperabili, precum si plasamentul familial si masura incredintarii, cu plata alocatiei de intretinere, dureaza pana la absolvirea invatamantului obligatoriu.
    (2) - In cazul in  care  dupa absolvirea scolii generale, acela fata de care s-a luat masura de ocrotire se pregateste prin ucenicie la locul  de munca ori isi continua studiile intr-o forma de invatamant de zi, el ramane, daca consimte, in ingrijirea institutiei de ocrotire, a persoanei sau familiei careia i-a fost incredintat sau la care a fost dat in plasament familial, cu  dreptul la plata alocatiei de intretinere pentru perioadele in care nu primeste o alta forma de intretinere din partea statului sau a unei organizatii obstesti, pana la terminarea uceniciei sau a studiilor, dar fara a depasi varsta de 25 ani.
    (3) - Daca la data  absolvirii  scolii  generale minorul este incapabil de munca sau nu s-a incadrat in munca din alte motive temeinice, durata masurii de ocrotire precum si plata alocatiei de intretinere se prelungeste pana la incetarea motivului pentru care minorul nu s-a incadrat in munca, dar fara a depasi varsta de 18 ani.
    (4) - Internarea minorului intr-un camin pentru deficienti nerecuperabili dureaza pana la majorat.
    Art. 8
    (1) - Fata de minorii aratati in art. 1 lit. d, comisia pentru ocrotirea minorilor poate lua una din urmatoarele masuri educative:
    a) supravegherea deosebita;
    b) internarea  intr-o scoala  speciala  de reeducare care functioneaza in subordinea Ministerului Muncii.
    (2) - Supravegherea deosebita consta, potrivit conditiilor stabilite de Comisia centrala pentru ocrotirea minorilor, in lasarea minorului in grija parintilor sau a tutorelui, punindu-li-se in vedere ca au indatorirea de a-l supraveghea indeaproape in scopul indreptarii sale. Masura supravegherii deosebite dureaza pana la indreptarea minorului, dar nu mai putin de 1 an si fara a se depasi varsta de 18 ani.
    (3) - Masura  internarii intr-o scoala speciala de reeducare se ia pe timp nedeterminat, fata de minorul in varsta de cel putin 10 ani, atunci cand se apreciaza ca masura supravegherii deosebite nu ar fi eficienta pentru indreptarea minorului sau in cazul in care, desi i s-a aplicat masura supravegherii deosebite, aceasta nu a dat rezultate urmarite. Internarea intr-o scoala speciala de reeducare nu poate fi dispusa fata de minorii deficienti, acestia urmand a fi incredintati institutiilor de ocrotire corespunzatoare.
    Art. 9
    (1) - La cererea scolii speciale de reeducare comisia pentru ocrotirea minorilor poate dispune, privitor la minorul care da dovada de indreptare inainte de implinirea varstei de 18 ani, inlocuirea internarii prin supraveghere deosebita.
    (2) - In cazul in care minorul internat intr-o scoala speciala de reeducare nu a dobandit pana la majorat o calificare profesionala, comisia in a carei raza teritoriala se afla scoala poate aproba, la cererea conducerii scolii si cu consimtamantul elevului, ramanerea acestuia in scoala pana la obtinerea calificarii, dar fara a  depasi varsta de 20 ani. Daca la implinirea varstei de 18 ani elevul urmeaza invatamantul liceal, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 7 alin. 2.
    Art. 10
    (1) - Consiliile  populare judetene si al municipiului Bucuresti organizeaza centre de primire unde sunt trimisi, in caz de nevoie, minorii in varsta de peste 3 ani, pana la trecerea lor intr-o alta institutie de ocrotire sau pana la luarea unei alte masuri in privinta lor.
    (2) - Minorii vor fi primiti in centrele de primire sau, dupa caz, in leagane pentru copii pe baza hotararii comisiei pentru ocrotirea minorilor in a carei raza  teritoriala au fost gasiti sau descoperiti, iar in caz de urgenta la cererea organelor  militiei sau a autoritatii tutelare, comisia urmand insa a se pronunta de indata.
    Art. 11
    (1) - Institutiile de ocrotire functioneaza potrivit regulamentelor emise, corespunzator caracterului institutiei, de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului sau Ministerul Muncii. Fiecare din aceste ministere va emite regulamentul de consultarea celorlalte, a Consiliului de Stat pentru Economia si Administratia Locala, a UTC si a Consiliului National al Femeilor.
    (2) - Comitetele de femei au dreptul sa exercite controlul obstesc in toate institutiile de ocrotire.

    CAP. 2

    Art. 12
    Pe langa comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti se organizeaza comisii pentru ocrotirea minorilor, avand urmatoarele  atributii:
    a) iau, cu privire la categoriile de minori prevazute in art. 1, masurile de ocrotire corespunzatoare, cu exceptia plasamentului familial;
    b) urmaresc dezvoltarea minorilor fata de care s-au luat masuri de ocrotire si examineaza plangerile si cererile acestora, sesizand, daca este cazul, institutiile de ocrotire sau organele carora le sunt subordonate.
    Art. 13
    (1) - Comisia pentru ocrotirea minorilor se compune din secretarul CPJ ca presedinte, din cate un delegat al directiei pentru probleme de munca si ocrotiri sociale, inspectoratul scolar, directiei sanitare, directiei pentru administratia locala de stat, inspectoratului militiei, organelor judetene sau municipiului Bucuresti ale sindicatelor, UTC si organizatiei de femei, precum si din doi parinti care au dovedit, in cresterea copiilor lor, o grija deosebita.
    (2) - Componenta comisiei se stabileste prin decizie de  catre  comitetul executiv al CPJ sau al municipiului Bucuresti.
    Art. 14
    (1) - Comisia  competenta  sa solutioneze cauza este aceea in a carei raza teritoriala se afla localitatea unde domiciliaza minorul, daca legea nu prevede altfel.
    (2) - Comisia solutioneaza cauza in termen de cel mult 30 de zile de la data sesizarii.
    (3) - In fata comisiei vor fi chemati parintii sau tutorele, minorului care a implinit varsta de 10 ani, precum si orice persoane care pot da relatii in cauza; minorii prevazuti in art. 1 lit. b vor fi chemati numai daca prezenta lor este necesara.
    (4) - Daca minorii prevazuti in art. 1 lit. d nu se prezinta, se va cere sprijinul organelor militiei.
    (5) - Daca, fara motive temeinice, persoanele chemate nu se prezinta, comisia are dreptul sa le aplice o amenda de la 25 la 250 lei, putand in cazuri justificate sa dispuna reducerea sau scutirea de amenda.
    Art. 15
    (1) - Comisia  se  constituie  valabil cu majoritatea membrilor ei si daca printre cei prezenti se afla pe langa presedinte, delegatii directiei pentru probleme  de munca si ocrotiri sociale, inspectoratului scolar si directiei sanitare. Prezenta  delegatului inspectoratului militiei este obligatorie atunci cand comisia examineaza cauze privind minorii prevazuti la art. 1 lit. d. Hotararile comisiei se iau cu majoritatea voturilor membrilor care o alcatuiesc.
    (2) - Sedintele comisiei nu sunt publice. Comisia poate admite sa fie de fata si alte persoane decat cele chemate, daca apreciaza ca prezenta lor este utila.
    Art. 16
    (1) - Hotararea  comisiei  se comunica, dupa caz parintilor, sau tutorelui, familiei ori persoanei careia minorul i-a fost incredintat, procurorului si autoritatii tutelare, precum  si minorului, daca acesta a implinit 14 ani.
    (2) - Daca s-a dispus incredintarea minorului unei institutii de ocrotire, hotararea se comunica si acesteia.
    (3) - In cazul in care s-a aplicat o amenda ori s-a dispus  obligarea  la plata  contributiei  sau  suportarea de catre minor a cheltuielilor necesare ocrotirii sale, o copie a hotararii se comunica, in vederea executarii, organului financiar al comitetului executiv al consiliului popular de la domiciliul celui obligat la plata.
    (4) - Hotararile comisiei sunt executorii.
    (5) - In cazul in care exista opunere la executarea unei hotarari, o copie a acesteia se va comunica organelor militiei in vederea executarii.
    Art. 17
    (1) - Impotriva hotararilor comisiei pentru ocrotirea minorilor, cu exceptia acelora prin care s-a aplicat o amenda, persoanele si organele prevazute la art. 16 alin. 1 pot face contestatie in termen de 5 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza minorul.
    (2) - Judecatoria solutioneaza contestatia in termen de cel mult 15 zile de la data sesizarii, cu citarea organelor si persoanelor aratate in art. 16 alin. 1, dispozitiile art. 15 alin. 2 si art. 16 alin. 3 fiind aplicabile. Cauzele se judeca in complet format dintr-un judecator si doi asesori populari, desemnati dintre asesorii care, au parinti, au dovedit in cresterea copiilor lor o grija deosebita. Participarea procurorului este obligatorie.
    (3) - Hotararile pronuntate sunt definitive.

    CAP. 3

    Art. 18
    (1) - Cheltuielile necesare pentru ocrotirea minorilor in institutii de ocrotire, precum si plata alocatiei de intretinere a minorilor se face de la bugetul statului.
    (2) - Baremurile  de  dotare a institutiilor de ocrotire precum si cele de echipament pentru minorii internati in aceste institutii, se stabilesc, dupa caz, de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului sau Ministerul Muncii cu acordul Ministerului Finantelor.
    Art. 19
    (1) - Persoanele care, potrivit legii, au datoria de a intretine pe minorii carora li se asigura ocrotire in conditiile legii de fata, vor fi obligate prin hotararea organului care a luat masura de ocrotire sa verse lunar statului o contributie, pe toata perioada cat dureaza masura de ocrotire ; in cazul minorilor internati in scoli profesionale pentru deficienti recuperabili, se aplica normele privind invatamantul profesional.
    (2) - Cuantumul  contributiei  se stabileste potrivit prevederilor codului familiei, in functie de venitul mediu realizat in ultimele 6 luni, anterioare obligarii la plata, iar pentru membrii CAP in functie de venitul realizat in anul precedent acestei date; in cazul schimbarii imprejurarilor, cuantumul contributiei poate fi modificat.
    (3) - Minorul care are pensie de urmas sau alte venituri suporta cheltuielile necesare asigurarii ocrotirii sale. Cuantumul lor se stabileste prin hotararea organului care a luat masura de ocrotire, pe baza normelor emise, dupa caz, de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului sau Ministerul Muncii, cu acordul Ministerului Finantelor.

    CAP. 4

    Art. 20
    (1) - Pentru indrumarea si coordonarea activitatii de ocrotirea  minorilor se instituie o comisie centrala care va functiona la Ministerul Muncii.
    (2) - Comisia centrala se compune dintr-un adjunct al ministrului muncii, ca presedinte, din specialisti delegati de Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne,  Ministerul Invatamantului, Ministerul Justitiei, Comitetului de Stat pentru Economia si Administratia Locala, Procuratura Generala, UGSR, UTC, Consiliul National al Femeilor si Consiliul National al Organizatiei Pionierilor, precum si din alti  specialisti. Componenta comisiei se stabileste prin ordinul Ministerului Muncii.
    (3) - Comisia centrala va putea aproba organizarea de comisii pentru ocrotirea minorilor pe langa comitetele executive ale consiliile populare municipale, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, orasenesti si comunale, stabilindu-le competenta materiala si teritoriala; membrii acestor comisii vor fi desemnati de comitetul executiv al CPJ sau  al Municipiului Bucuresti, dispozitiile art. 13 fiind aplicabile in mod corespunzator.
    (4) - In scopul aplicarii unitare a dispozitiilor legale, comisia centrala poate da indrumari comisiilor pentru ocrotirea minorilor.
    (5) - Hotararile comisiei centrale se iau cu majoritatea membrilor ei.

    CAP. 5
    Dispozitii speciale si finale

    Art. 21
    Actele procedurale in legatura cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi sunt scutite de orice taxa.
    Art. 22
    Minorii neinfractori aflati in institutele speciale de reeducare ale Ministerului  Afacerilor Interne pe baza unei hotarari judecatoresti vor fi mentinuti in  aceste institute, dispozitiile prezentei legi privind durata masurii, inlocuirea acesteia si ramanerea in continuare in scolile speciale de reeducare  fiind aplicabile.
    Art. 23
    Dispozitiile privitoare  la  alocatia  cuvenita in cazul in care minorul este incredintat unei familii sau persoane, la determinarea contributiei la cheltuielile necesare ocrotirii minorului, precum si la comunicarea hotararii prin care s-a dispus incredintarea minorului, se va aplica si in cazurile in care aceasta masura este luata de instanta judecatoreasca, in aplicarea prevederilor codului familiei.
    Art. 24
    Cauzele  privitoare  la  minorii aflati in situatiile prevazute la art. 1, pendinte in fata judecatorilor, se  trimit  spre solutionare comisiilor pentru ocrotirea minorilor competente. Cauzele in care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca nedefinitiva se solutioneaza de tribunale, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
    Art. 25
    (1)   Hotararea nr. 809/1954 privind ocrotirea copiilor ramasi fara parinti sau lipsiti de posibilitatea de a fi crescuti in familie, art. 104 din codul familiei, art. 8 alin. 3 din Decretul nr. 285/1960 privind acordarea alocatiei de stat pentru copii, HCM nr. 106/1965 privind organizarea si functionarea invatamantului de cultura generala pentru copii cu deficiente senzoriale, fizice si intelectuale, precum orice alte dispozitii contrare se abroga.
    (2)   Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare dupa 45 zile de la publicare.


SmartCity5

COMENTARII la Legea 3/1970

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 3 din 1970
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu